Nieuws

Experts staan achter festivalorganisatie

Er is geen verschil in besmettingsrisico tussen de Formule 1 en meerdaagse festivals, zo menen experts. Epidemiologen vinden de huidige gang van zaken wat 'selectief'.

"Op de manier waarop je de Formule 1 organiseert kan je ook vele festivals organiseren", zo vind veldepidemioloog Amrish Baidjoe. Tweehonderdduizend bezoekers in een weekend naar Zandvoort, met vele duizenden die blijven slapen op de camping, klinkt in de kern precies als een meerdaags festival.

"Vanuit het oogpunt van infectiepreventie snap ik het verschil niet", zegt Baidjoe. "Als je zegt dat de GP op een dusdanige manier wordt georganiseerd dat het heel veilig kan, zeg ik: oké, maar waarom zou dat voor andere evenementen niet kunnen? En andersom gesteld: als bepaalde evenementen niet veilig genoeg zijn, waarom is die F1-race dan wel veilig genoeg?"

Hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, Frits Rosendaal, is het daarmee eens. "Ik denk wel dat 'meerdaagse evenementen' een heterogeen begrip is. Maar punt blijft dat de Grand Prix een meerdaags evenement is waar extreem veel mensen op afkomen."

Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie van het Radboudumc, vindt het argument van zitplaatsen bij de race in Zandvoort twijfelachtig. "Natuurlijk zijn er bij de Grand Prix vaste plekken en wordt er dagelijks getest, maar ik kan me voorstellen dat er ook momenten zijn waarop het iets te gezellig kan worden"

Ook in voetbalstadions blijkt dat verplichte zitplaatsen niet altijd garantie is voor brave zitters gedurende de wedstrijd. Wertheim vindt het risico van de Formule 1 dan ook best riskant. "Er komt een groep mensen massaal bij elkaar. Daar zit wel een risico in."