Situatie vliegveld Kabul opnieuw moeizaam, mede door dreiging IS

De reddingsoperaties in Afghanistan verlopen moeizaam, de vliegtuigen die komen om mensen te evacueren worden in toenemende mate blootgesteld aan een gevaarlijke veiligheidssituatie op de luchthaven van Kabul. Men spreekt van een moeilijk situatie. Buiten wachten duizenden vrouwen, kinderen en mannen in temperaturen van meer dan 30 graden op een plaats in een van de vliegtuigen.

De evacuatie van de mensen is nu tot stilstand gekomen. Volgens de Duitse luchtmacht konden in eerste instantie slechts 15 mensen met twee transportvliegtuigen het land worden uitgevlogen. Daarna eind van de middag zijn er met een ander vliegtuig 205 mensen opgehaald. Volgens schattingen van de omroep CNN zijn er ongeveer 14.000 mensen op de luchthaven. De toegangspoort tot het militaire gedeelte blijft meestal dicht. 

ISIS-bedreigingen
De VS overweegt nu andere locaties dan Kabul Airport te gebruiken om mensen uit het land te halen. Volgens informatie van het persbureau AP is de achtergrond een mogelijke aanslag van de terroristische militie IS. Het Amerikaanse leger heeft sindsdien de mensen gewaarschuwd om niet zonder bescherming naar het vliegveld te gaan. 

Onderhandelingen met de Taliban
De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, bevestigde de gesprekken met de islamitische Taliban. Het belangrijkste doel van deze gesprekken is om de evacuatie van EU-burgers en lokaal personeel te vergemakkelijken, zei ze bij een bezoek aan een centraal opvangcentrum voor Afghaans lokaal personeel in Spanje. De mensen die nog in gevaar verkeren in Afghanistan moeten een legale en veilige ontsnappingsroute krijgen, benadrukte von der Leyen.

Ze kondigde ook een uitbreiding van de humanitaire hulp aan. Het is de verantwoordelijkheid van de Europese Unie om ook hulp te bieden aan degenen die in Afghanistan moeten blijven. Als de Taliban de mensenrechten niet respecteren, zullen ze de miljard euro aan ontwikkelingsgelden die voor de komende zeven jaar voor Afghanistan zijn bestemd, niet ontvangen, zei de voorzitter van de Europese Commissie. Ze benadrukte dat de huidige onderhandelingen op geen enkele manier een erkenning van de nieuwe regering door de EU betekenden.

Borell is ontevreden over het Amerikaanse leger
De vicevoorzitter van de EU Borrell is ontevreden over het gedrag van het Amerikaanse leger op de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De EU klaagde bij de VS over de strenge veiligheidsmaatregelen. Afghaans lokaal personeel van de Europese landen kunnen amper het vliegveld bereiken.

Begin van de vorming van de regering
Ondertussen is de mede-oprichter van de Taliban, Mullah Baradar, aangekomen in de Afghaanse hoofdstad voor besprekingen over het vormen van een nieuwe regering. Zoals gemeld door verschillende persbureaus, wil hij zowel islamisten als politici ontmoeten voor overleg. Baradar wordt ook genoemd als een mogelijk nieuw regeringshoofd. Recent leidde hij het politieke bureau van de Taliban in Qatar.