'Flashdemo' tegen het coronabeleid van de overheid eindigt met schermutselingen

Een demonstratie van tegenstanders van Corona-maatregelen eindigde vanmiddag met schermutselingen op het Binnenhof.

Het betrof een zogeheten 'flashmob demonstratie'; via een Telegramgroep werden kort van tevoren verschillende locaties doorgegeven waar demonstranten zouden verschijnen en dan op een afgesproken tijdstip lawaai zouden maken. De demonstratie was daarom ook niet aangemeld. De demonstranten wilden ‘een symbolische rode kaart’ aan de regering uitdelen.

De demonstranten waren onder andere op de Bezuidenhoutseweg (tijdelijke locatie Tweede Kamer), de Lange Poten, het Plein en het Vredespaleis.

Vrijwel de hele demonstratie verliep zonder wanordelijkheden, en er was ook geen grote politie-inzet, totdat na afloop (dus ongepland) een grote groep het Binnenhof betrad. Toen daar een demonstrant werd aangehouden omdat hij vlak ervoor op de Lange Poten een rookbom had afgestoken, keerde de demonstrerende groep zich tegen de politie.

De politie heeft daardoor moeten optreden. Hiervoor moesten agenten wel 'assistentie collega' verzoeken om met spoed voldoende personeel (van de normale dienst) ter plaatse te krijgen.

Even later werd ook een tweede aanhouding verricht, omdat deze man tijdens het 'duwen en trekken' op het Binnenhof een blikje zou hebben gegooid naar de politielinie.

Daarna trok de politie zich terug, maar even later sloeg de vlam opnieuw in de pan en moest politie zich wederom met spoed naar het Plein haasten om hun collega’s bij te staan. Een nieuwe aanhouding volgde. Eén demonstrante raakte gewond, en is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zie meer beeldmateriaal van de flashdemonstratie bij Regio15.