Viertal opgepakt voor stelen dure horloges met behulp van 'voetbaltruc'

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar de diefstal van ruim tien waardevolle horloges. Sinds maart werden diverse aangiftes van de diefstallen gedaan, waarbij steeds sprake was van eenzelfde werkwijze en overeenkomstige signalementen.

Het viertal, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, werd dinsdagochtend in Amsterdam aangehouden. Drie van hen werden in eenzelfde woning opgepakt, de vierde verdachte in een andere woning. Het betreft mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Zelfde werkwijze
Uit de aangiftes blijkt dat de horloges telkens op eenzelfde manier werden gestolen. Het slachtoffer werd op straat aangesproken door een groepje mannen. Vervolgens werd een zogenaamde 'voetbaltruc' of 'dansje' gebruikt om het horloge van het slachtoffer ongemerkt te ontvreemden.

De mannen konden worden achterhaald met behulp van bewakingsbeelden en beelden van een mobiele telefoon. Er wordt onderzocht of er sprake is van mobiel banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.

Voetbaltruc
Bij de trucs leiden zakkenrollers het slachtoffer af door het vragen om een vuurtje of naar de weg te vragen. Zodra het slachtoffer daarop ingaat, geeft de dief een hand en plaatst hij zijn benen tussen die van het slachtoffer. Daarbij raakt het slachtoffer uit balans en worden ongemerkt de persoonlijke bezittingen weggenomen.