FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 augustus 2021

Twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor stiefdochter- en vrouwenmepper

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor onder andere mishandelingen van zijn stiefdochter. Ook wordt de maatregel tbs met voorwaarden opgelegd.

Littekens
De rechtbank acht bewezen dat hij zijn zeer jonge stiefdochter tussen 2013 tot 2015 mishandelde, met onder meer botbreuken en kneuzingen tot gevolg. Ook is zware mishandeling bewezen, de man goot een bijtende vloeistof in het gezicht van het slachtoffer. Als gevolg daarvan draagt het meisje, dat destijds vier jaar oud was, nog steeds de littekens. Ook acht de rechtbank bewezen dat de man de moeder van het meisje, zijn toenmalige vriendin, jarenlang heeft mishandeld. Daarnaast heeft hij een latere vriendin bedreigd en haar auto beschadigd.

Tbs
De tbs-maatregel wordt niet opgelegd voor de mishandeling van de stiefdochter en haar moeder, omdat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte destijds leed aan een ziekelijke stoornis. Deze maatregel wordt wel opgelegd voor de bedreiging van zijn latere vriendin. De man maakte een snijdende beweging langs zijn keel en volgens de rechtbank is deze bedreiging als een geweldsmisdrijf aan te merken. De man is de afgelopen jaren al meermalen veroordeeld voor geweldsdelicten en vormt een gevaar voor de algemene veiligheid van personen. Als hij zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden, kan de tbs met voorwaarden worden omgezet in tbs met dwangverpleging en dat kan van onbeperkte duur zijn.

Gerechtsdeurwaarder vergreep zich, 5 jaar cel voor verkrachtingen en aanranding

Voormalig gerechtsdeurwaarder Hans K. is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor verkrachtingen en een aanranding. Hij is vrijgesproken van passieve ambtelijke omkoping. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd.

De rechtbank rekent K. bijzonder zwaar aan dat hij bij kwetsbare vrouwen schandelijk misbruik heeft gemaakt van zijn positie als deurwaarder. Hij heeft daardoor niet alleen zelf strafbaar gehandeld, maar ook het ambt als zodanig bezoedeld en het vertrouwen in het ambt geschaad.

Verkrachtingen en aanranding
Hans K. is veroordeeld voor het meermalen verkrachten van drie vrouwen. K. kwam als gerechtsdeurwaarder aan de deur bij deze vrouwen en deed ze het voorstel om seks met hem te hebben. K. wist van hun persoonlijke en financiële ellende en voerde de druk op door te dreigen met het in beslagnemen van hun spullen en ontruimingen van hun huis. Deze zeer kwetsbare vrouwen, met de zorg voor kleine kinderen, zagen uit angst hiervoor geen andere uitweg dan tegemoet te komen aan de eisen van verdachte en seks met hem te hebben.

K. is ook veroordeeld voor het aanranden van één van de vrouwen bij wie hij aan de deur kwam. Hij zei meerdere keren dat hij seks met haar wilde en duwde de vrouw klem in een hoek van haar woning en betastte haar.

Passieve ambtelijke omkoping
De officier van justitie verweet K. verder dat hij aan vrouwelijke schuldenaren heeft gevraagd om seks met hem te hebben. In ruil daarvoor zou hij iets doen of nalaten als gerechtsdeurwaarder.

De rechtbank heeft vastgesteld dat K. de vrouwen vroeg om seks, maar heeft onvoldoende kunnen vaststellen wat hij als tegenprestatie zou verrichten en of hij dit in zijn functie als deurwaarder deed of heeft nagelaten. In verband met die onduidelijkheid heeft de rechtbank K. vrijgesproken van 4 verdenkingen van passieve ambtelijke omkoping.

Straf
De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank komt tot een gevangenisstraf van 5 jaar rekening houdend met de overschrijding van de redelijke termijn. Deze straf is per saldo hoger dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank K. vrijspreekt van de passieve ambtelijke omkoping en de officier van justitie daarvoor wel een veroordeling vroeg.

De rechtbank acht een langdurige gevangenisstraf passend in verband met de aard van de feiten, de gevolgen die het heeft gehad voor de slachtoffers en het langdurige tijdsbestek waarin K. zijn gang heeft kunnen gaan. De rechtbank rekent verdachte zwaar aan dat hij schandelijk misbruik heeft gemaakt van zijn positie als deurwaarder.

Benadeelde partijen
De rechtbank verklaart de drie benadeelde partijen niet ontvankelijk in hun verzoek tot schadevergoeding. Voor twee benadeelde partijen is de reden daarvan dat verdachte is vrijgesproken van het tenlastegelegde, de passieve ambtelijke omkoping. Door de andere benadeelde partij is onvoldoende onderbouwd dat zij geestelijk letsel heeft opgelopen door de aanranding. Een onderzoek daarnaar zou een te grote belasting van het strafproces opleveren.

ABN Amro opnieuw onder de aandacht van Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de mogelijke rol van ABN Amro in een juridische zaak rond dividendstrippen welke zich tussen 2009 en 2013 zou hebben afgespeeld. Dit bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de bank. Er speelt ook nog een Duitse zaak rond dividendfraude. Daarvoor heeft het concern 79 miljoen euro opzij gezet. Lees meer hierover bij de Gelderlander.

Nederlandse vrouwenkoppels overleven groepsfase EK Beachvolleybal

De Olympische Spelen zijn nog maar net afgelopen, of voor de Europese beachvolleyballers en sters staat het continentale kampioenschap voor de deur. In Wenen strijden 32 herenkoppels en 32 dameskoppels om de Europese titel. De Nederlandse vrouwen zijn het toernooi goed begonnen. Alle drie de koppels haalden de knockoutfase.

Het format is wat aangepast. Er is een groepsfase met acht groepen van vier koppels. Ieder koppel speelt echter maar twee wedstrijden. Win je beide wedstrijden sta je in de achtste finales. Win je één duel, dan plaats je je voor de tussenronde.   

Madelein Meppelink/Sanne Keizer en Marleen van Iersel/Pleun Ypma wisten beide groepsduels te winnen en staan in de achtste finales. Katja Stam en Raïsa Schoon boekten slechts één overwinning en mogen eerst in de tussenronde aanschuiven.

Meppelink/Keizer versloeg eerst Friedl/Pfeffer uit Oostenrijk (2-0). Daarna werd het Duitse duo Bieneck/Schneider ook verslagen (2-1). Van Iersel/Ypma won van Lethonen/Ahtiainen uit Finland (2-1) en Ceynowa/Gruszczynska uit Polen (2-0). Stam/Schoon maakte het na de nederlaag tegen het Zwitserse vrouwenduo Böbner/Vergé-Dépré (0-2) goed door te winnen van Strauss/Strauss uit Oostenrijk (2-0).

De beachvolleyballers hebben geen medailles meegenomen uit Tokio. De Olympische Spelen verliepen wat dat betreft teleurstellend voor de Nederlanders. Op dit EK kan er revanche worden geboekt. In 2018 wonnen Meppelink en Keizer de Europese titel. Voor de dames staan morgen de tussenronde en de achtste finales op het programma. Voor de heren is er donderdag de groepsfase. 

Random Pics van de Dag #386

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Indonesisch leger stopt met maagdelijkheidstest bij vrouwelijke rekruten

Het Indonesische leger wil een einde maken aan het controversiële gebruik om vrouwelijke soldaten te controleren op hun maagdelijkheid voordat ze worden gerekruteerd. "Deze onderzoeken zullen nu stopgezet", zei de stafchef van het leger, generaal Andika Perkasa, in een video die op YouTube is gepubliceerd. Ze zijn niet relevant voor werving. Het was aanvankelijk onduidelijk of ook de marine en de luchtmacht de praktijk zouden afschaffen.

De militairen van de Zuidoost-Aziatische eilandstaat gebruikten traditioneel een zogenaamde two-finger test om te bepalen of een kandidaat al seksueel actief was. De regel was dat alleen maagden geschikt zijn om hun land met wapens te dienen. Ook de verloofden van soldaten hebben tot nu toe de tests moeten ondergaan. Vanaf nu zullen er alleen nog "externe onderzoeken" zijn, benadrukte Perkasa, zonder zijn verklaring toe te lichten.

De stafchef verklaarde in juli voor het eerst dat voor vrouwen en mannen dezelfde regels zouden moeten gelden. Het onderwerp leidde tot verhitte debatten in Indonesië. Mensenrechtenactivisten roepen al langere tijd op om de maagdelijkheidstesten door het leger op te heffen.

Human Rights Watch (HRW) had onlangs de maagdelijkheidstests veroordeeld als "gendergerelateerd geweld" en "beledigend, onwetenschappelijk en discriminerend". De procedure had 50 jaar geleden al afgeschaft moeten worden, zegt Andreas Harsono van HRW Indonesia. "De luchtmacht en de marine moeten volgen als ze beschaafde organisaties willen zijn." De politie heeft de maagdelijkheidstest bij werving van vrouwelijk personeel in 2015 stopgezet.

Advocaat wil onderzoek naar 'wangedrag' van 18 vrouwen op KLM-vlucht

De Amsterdamse advocaat Herman Loonstein wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de KLM- en Delta-vluchten waar 18 orthodox-joodse vrouwen vanaf zijn gehaald. Vorige week mochten de passagiers vanaf Schiphol niet verder vliegen naar New York, omdat ze zich op twee eerdere vluchten hadden misdragen. Wat KLM betreft komt er geen onderzoek, omdat de vrouwen zich schuldig hebben gemaakt aan 'puur wangedrag'.

De achttien jonge vrouwen zouden zich op een KLM-vlucht van New York naar Amsterdam, en op hun terugreis vanaf Kiev naar Schiphol hebben misdragen. Volgens KLM weigerden ze de instructies van de bemanning op te volgen en mochten ze na het negeren van meerdere waarschuwingen niet meer mee met de KLM-vlucht van Schiphol naar New York.

Een Delta-vlucht liep vervolgens vertraging op, omdat de inmiddels omgeboekte vrouwen kort na het instappen ook daar stennis zouden hebben getrapt en voor vertrek er weer uit zijn gezet.

De vrouwen en hun begeleider zijn uiteindelijk met een noodvisum naar Antwerpen gegaan om daar de sjabbat door te brengen. Sjabbat is voor orthodoxe-joden de rustdag waarop het gebruik van moderne vervoersmiddelen, zoals vliegtuigen, verboden is. Na de sjabbat zijn ze via Brussel terug naar New York gevlogen.

Angstig
Volgens advocaat Herman Loonstein, die zich vorige week om het lot van de vrouwen bekommerde, zijn de passagiers 'angstig' en durven ze niet meer met KLM of Delta te vliegen. De KLM-bemanning zou overdreven veel aandacht hebben besteed aan de vrouwen, door ze bijvoorbeeld om het minst of geringste te wijzen op hun mondkapjesgebruik. De geweigerde passagiers zijn van plan de kosten, die in de tienduizenden euro's lopen, te verhalen op KLM en Delta.

KLM: Geen onderzoek
Een woordvoerder van KLM laat NH Nieuws weten een onafhankelijk onderzoek 'niet relevant' te vinden. "Het is puur wangedrag dat ze aan boord vertoonde. Ze zijn er meerdere keren door de bemanning op gewezen", aldus de woordvoerder. De maatschappij is niet van plan voor de kosten op te gaan draaien.

Als KLM weigert mee te werken aan een onderzoek, wil advocaat Loonstein middels een rechtszaak de passagiers en bemanning onder ede laten verhoren.

Antisemitisme
Ook in de Verenigde Staten haalde het incident het nieuws. Een rabbijn uit New York liet Foxnews weten dat hij vermoedt dat er antisemitisme in het spel is. Loonstein wil nog niet zo ver gaan, maar vindt dat een onafhankelijk onderzoek antisemitisme moet uitsluiten.

Switch-port voor Tetris Effect aangekondigd

Nintendo Switch wordt de droom voor alle Tetris-fans. Na Puyo Puyo Tetris en Tetris 99 komt nu Tetris Effect: Connected naar het platform. De release is op 8 oktober.

Tetris Effect kenmerkt zich voornamelijk door de grafische effecten gepaard met de muziek en wordt bijna unaniem gepreezen als mooiste Tetris ooit.

Eastward op 16 september naar Nintendo Switch

Nintendo en Chucklefish maken bekend dat Eastward op 16 september als timed console exclusive uitkomt op Nintendo Switch. Het is de eerste game van studio Pixpil.

De game sprak men direct aan dankzij de setting en grafische stijl. De nieuwe trailer toont ook genoeg nieuwe gameplay, dus genoeg om ons nog een klein maandje warm te houden. Pre-orders komen later vandaag beschikbaar.

Sonic en Tails zijn speelbaar in Super Monkey Ball Banana Mania

SEGA maakt bekend dat Sonic en Tails speelbaar zijn in Super Monkey Ball Banana Mania. Een echte verrassing is het niet, want de twee werden al hevig geteased in een vorige trailer.

Je kunt de personages zelf vrijspelen en hoeft dus geen geld tegen je scherm aan te gooien voor de blauwe en gele mascottes. Super Monkey Ball Banana Mania komt 5 oktober naar alle huidige platforms.

Ubisoft komt met Bomberman-kloon

Ubisoft brengt vandaag Ubisoft All-Star Blast uit, een web-based game en een Ubisoft-kloon van Bomber-man. Je speelt de game met maximaal 99 spelers en degene die het laatst overblijft, wint.

De game is web-based, dus via de browser te spelen. Ook mobiele apparaten zijn natuurlijk ondersteund. Via deze link kun je de game zelf ervaren, al zou ik er maar niet teveel van verwachten.

COVID-19: 2.155 positief getesten en 9 doden, totaal 1.892.104 en 17.887 storing!

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.155 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.892.104 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 58 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 446 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 patiënten opgenomen, er liggen nu 210 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.887 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Twitter: 99% van de hatetwitteraars rond finale EURO 2020 zijn de Britten zelf

De korteberichtendienst Twitter analyseerde racistische tweets na de EK-finale in Londen. Een resultaat: de "veruit" meest racistische beledigingen tegen drie Engelse nationale spelers kwamen uit Groot-Brittannië.

Bondscoach Southgate beschreef de racistische aanvallen op sociale media tegen enkele ongelukkige penaltynemers in de EK-finale als onvergeeflijk.

99 procent van de Twitter-accounts die werden geblokkeerd vanwege de verbale racistische aanvallen na de EK-finale, was echter afkomstig van gebruikers in Groot-Brittannië, zo maakt de short message service nu duidelijk. Tijdens of kort na de finale werden 1.961 discriminerende tweets van Twitter verwijderd, meldt Sky TV. Twitter is er trots op dat deze tweets automatisch zijn uitgefilterd. Slechts 126 werden pas verwijderd nadat gebruikers ons hadden geïnformeerd. Niet meer dan twee procent van de probleem-tweets werd meer dan duizend keer verspreid, meldt de dienst met enige trots.
Elf mensen gearresteerd tot nu toe

Twitter relativeert met zijn onderzoek de informatie van de UK Football Policing Unit, een speciale voetbaleenheid van de Britse politie. Ze had gemeld dat van de 207 berichten die op sociale media als crimineel werden geclassificeerd, er slechts 34 uit het VK kwamen en 123 uit andere landen. Op 5 augustuswaren er elf mensen gearresteerd wegens online racisme in het VK. Volgens Twitter waren de meeste aanvallen afkomstig van echte accounts.

'Wereldse concerten' voor klimaatbescherming, c19-vaccinaties en tegen armoede

Talloze wereldsterren willen in september op meerdere continenten concerten bijwonen voor klimaatbescherming, tegen armoede en voor meer rechtvaardigheid bij de 'verdeling' van C19-vaccinaties.

Het evenement op 25 september zou moeten plaatsvinden in steden als Parijs, New York, Lagos en anderen, om regeringen, bedrijven en filantropen te vragen voor samenwerking om onze planeet te beschermen en armoede uit te bannen, aldus de organisatie Global Citizen.

Het wordt 24 uur lang uitgezonden op televisie en diverse online media. In Parijs staan naast Ed Sheeran, Black Eyed Peas, Doja Cat en DJ Snake op het podium op de Champ de Mars bij de Eiffeltoren. Er worden 20.000 toeschouwers verwacht.

Coldplay, Billie Eilish, Lizzo, Jennifer Lopez, Cyndi Lauper, Camila Cabello en pianist Lang Lang treden op in Central Park in New York. Femi Kuti, Davido, Tiwa Savage en Made Kuti zijn aanwezig in Lagos, Nigeria.

In de komende weken worden nog meer steden bekend gemaakt waar concerten op de dag plaatsvinden. Onder meer Rio de Janeiro, Los Angeles of Sydney worden overwogen. BTS, Lorde, Metallica en The Weeknd zullen ook optreden - live of opgenomen als video-opnames.

In Lagos, Nigeria, zal het concert op kleinere schaal plaatsvinden, "uit respect om de Nigerianen die in de frontlinie vechten tegen de pandemie", aldus de organisatoren. De optredens van de sterren dienen daar vooraf te worden opgenomen met een volledig gevaccineerd publiek. In Parijs moeten toeschouwers bij het concert een gezondheidspas hebben, terwijl in New York bezoekers ook moeten worden ingeënt, hersteld of getest.

Om concertkaarten voor Parijs of New York te bemachtigen, kunnen fans de campagne steunen op de website GlobalCitizenLive.org. De concerten worden de hele dag uitgezonden op alle continenten op verschillende platforms en media zoals de BBC en Twitter. Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros, steunt deze actie.

Concert ( photo: Jisu Han-Unsplash)
Coldplay concert (photo: Jisu Han-Unsplash)

Het nutteloze feitje van de dag: De zee ruiken in Amsterdam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het monopolie van de NS op het spoor. Vanaf dat moment startte Lovers Rail met de treinverbinding Amsterdam - IJmuiden. "Als je op Centraal Station instapt, moet je het strand van IJmuiden al kunnen ruiken", zo vertelde  directeur van Lovers Rail-directeur Peter Sul destijds als grapje. Maar wist je dat dat echt zo was? Want toen Sul zijn grapje 25 jaar geleden overal in de kranten las bedacht hij een list.

"Toen ben ik meteen naar de Makro gereden, om alle spuitbussen met zeelucht op te kopen", zo vertelt Sul aan de IJmuider Courant. Het personeel kreeg de opdracht om voor de eerste ritten kwistig met de spuitbussen door de treincoupés te gaan en het werkte. "En je raadt het al, ik las het her en der terug, het strand was bij het aan boord gaan in Amsterdam al te ruiken!"

De eerste rit, met zeelucht, op de lijn Amsterdam - IJmuiden (WikiCommons/Ron Pichel)
De eerste rit, met zeelucht, op de lijn Amsterdam - IJmuiden (WikiCommons/Ron Pichel)

OM beantwoordt 5 vragen over autorijden met je mobiel op je schoot

1 Wat staat er in het meest recente arrest van het Hof?

Het Hof in Leeuwarden concludeert in een recent gepubliceerd arrest dat het hebben van een mobiel op schoot tijdens het rijden niet gezien kan worden ‘vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking’, zoals dat strafbaar is gesteld in artikel 61a van het Regelement Verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990).

2 Waar gaat het in de zaak over?

De betrokkene in de zaak waarin het Hof deze week schriftelijk uitspraak deed, werd in 2019 geverbaliseerd. De bestuurder had zijn mobiel op schoot liggen, één hand aan het stuur en had gedurende langere tijd zijn hoofd naar beneden gericht in plaats van op de weg. Het bedrag van de beschikking voor het niet handsfree gebruiken van de telefoon bedroeg (toen) € 240. De man legde de zaak voor aan de kantonrechter. Tegen dit vonnis werd hoger beroep ingesteld. Het Hof vernietigde de beslissing van de kantonrechter: het op schoot hebben van een mobiele telefoon wordt niet gezien als vasthouden.

3 Hoe zit het dan met andere vormen van vasthouden?

Na de invoering van het verbod op handheld bellen is door het Hof in verschillende zaken geoordeeld over varianten van het onveilige gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. Dat betrof bijvoorbeeld het klemmen van de mobiel tussen oor en schouder of in een hoofddoek, het hebben van de telefoon aan de pols met een constructie en het nog vasthouden van het oortje van de HF-set. Deze uitspraken zijn terug te vinden op www.rechtspraak.nl. In het arrest van 9 augustus jl. van het Hof in Leeuwarden wordt vastgesteld dat het hebben van een mobiel op schoot niet strafbaar is op grond van het artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990).

4 Wat vindt het Openbaar Ministerie ervan?

De advocaat-generaal stelde zich in de zaak op het standpunt dat het begrip vasthouden ruim geïnterpreteerd kan worden. Immers het doel van de verbod ziet op het verhogen van de verkeersveiligheid. Op het handheld bellen in de auto staat (inmiddels) een sanctie van € 340,-. Het is verboden sinds 2002.

In de beoordeling van de beroepen van vergelijkbare zaken die nog lopen, houdt het OM rekening met het arrest. Dat geldt niet met terugwerkende kracht voor de zaken die reeds zijn afgedaan. Het OM benadrukt - zoals ook door het Hof opgemerkt in dit arrest - dat het hebben van je mobiel op schoot niet straffeloos is als daardoor gevaarlijk verkeersgedrag ontstaat. Dan wordt namelijk artikel 5 van de Wegenverkeerswet overtreden en daarvoor kan een verbaal worden opgemaakt.

5 Wat is het gevaar van het niet veilig gebruiken van de telefoon?

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat per jaar in het verkeer enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden vallen door het gebruik van de mobiele telefoon. De oorzaak hiervan is gelegen in een tweetal factoren. Ten eerste is bij het handmatig telefoneren - vaak gedurende enige tijd - slechts één hand beschikbaar voor het verrichten van de noodzakelijke verkeershandelingen. Ten tweede wordt de aandacht van de bestuurder door het voeren van een telefoongesprek afgeleid van de verkeerssituatie. Door de combinatie van deze twee factoren ontstaat een aanzienlijk risico voor de verkeersveiligheid.

Bron

Oud-CDS Middendorp: 'Steeds groter beroep op Defensie door klimaatverandering'

De uitkomst van het rapport van VN-klimaatpanel IPCC komt voor voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Tom Middendorp niet als een verrassing. Als voorzitter van de internationale militaire commissie voor klimaat en veiligheid (IMCCS) is hij dagelijks bezig met het klimaat.

Het IPCC schetst in het ongeveer 1.500 pagina’s tellende rapport dat gisteren verscheen een niet bepaald rooskleurig beeld. Door de uitstoot van broeikasgassen neemt extreem weer alleen maar toe, terwijl de zeespiegel blijft stijgen. Volgende generaties gaan hier de tol voor betalen. “Het is misschien wel de grootste uitdaging van deze eeuw. We moeten indringend rekening houden met de consequenties van klimaatverandering”, zo zegt Middendorp.

Limburg
En die consequenties zijn ook duidelijk merkbaar binnen Defensie. Nu en in de toekomst. Het staat voor Middendorp namelijk vast dat er door klimaatverandering een steeds groter beroep op Defensie wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan inzet bij rampenbestrijding, zoals onlangs in Limburg. Maar ook internationaal. “De omstandigheden worden alleen maar extremer. Sommige delen van de wereld drogen uit, andere delen hebben juist meer last van overstromingen.”

Deze extreme omstandigheden vragen ook binnen Defensie om vernieuwing. “De krijgsmacht moet functioneren onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Het veranderende klimaat stelt extra eisen aan bijvoorbeeld uniformen. Soldaten zullen goed warm of juist koel gehouden moeten worden. En ook vaar-, voer- en vliegtuigen van Defensie moeten binnen deze omstandigheden kunnen opereren.”

3e hoofdtaak
Lokale hulpdiensten ondervinden bij een ramp zelf problemen en doen dan snel een beroep op Defensie. “En die vraag zal alleen maar toenemen”, zegt Middendorp. “Dat betekent dat Defensie de 3e hoofdtaak verder moet professionaliseren.” Deze hoofdtaak staat voor het ondersteunen van de overheid bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Nationaal en internationaal.

De generaal b.d. haalt bijvoorbeeld de orkaanramp in 2017 op Sint-Maarten aan. “Het zou schelen als voor dit soort hulp een vast plan klaarligt. Destijds moest er veel worden geïmproviseerd. Welke eenheden hebben we nodig? Welke spullen? Daarnaast zaten ook Engeland en Frankrijk daar. Die landen hebben hetzelfde belang, dus daar moeten we mee samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan een regionaal coördinatiecentrum.”

Gebrek aan perspectief
Middendorp weet uit eigen ervaring welke invloed klimaatverandering heeft op conflicten. Hij streed in 2009 in Afghanistan tegen de Taliban. “In een van de districten wisten we ze na dagenlange gevechten te verjagen, maar de problemen bleven. Die kwamen door watertekorten en de verdeling van water. Toen we dat oplosten, kwam er stabiliteit. Het laat zien dat je als militair goed moet begrijpen wat de bron van het probleem is.”

Volgens Middendorp neemt dit soort conflicten alleen maar toe. “Droogte leidt tot onrust. Stammen zien hun oogst verloren gaan en moeten op een andere manier hun boterham verdienen. Zij worden daardoor ontvankelijker voor criminelen en extremisten. Hoe minder perspectief deze mensen hebben, hoe groter de kans op spanning.”

Ook is de mogelijkheid dat veel mensen die hierdoor getroffen worden, vluchten. Ook naar Nederland. “Ook dat heeft invloed op Defensie, zoals bijvoorbeeld grenscontroles. Nu zijn het tienduizenden mensen die vluchten, maar in de toekomst moeten we rekeningen houden met honderden miljoenen.”

Smelten van poolkap
Ook op geopolitiek vlak is de impact zichtbaar. “Het smelten van de noordpoolkap gaat een andere dynamiek geven. Rusland en China claimen daar al gebieden vanwege de grondstoffen. Die zijn door het smelten van het ijs steeds toegankelijk. De NAVO en de EU zullen zich dus meer moeten richten op de noordkant van het grondgebied.”

Middendorp staat zeker niet alleen in zijn zorgen. Hoge militairen uit meer dan 40 landen hebben zich inmiddels vertegenwoordigd in het IMCCS. “Steeds meer militaire leiders zien de noodzaak in. Het is echt een thema dat door veel Defensies serieus wordt genomen. Het is nu zaak voor Defensie om te blijven anticiperen en te professionaliseren.”

De oud-generaal zit zelf ook niet stil. Van zijn hand verschijnt volgende maand het boek met de veelzeggende titel ‘De Klimaatgeneraal’.

Middendorp was van 28 juni 2012 tot 3 oktober 2017 Commandant der Strijdkrachten en daarmee in rang de hoogste militair van Nederland.

Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan strafhof in Den Haag

Soedan gaat de voormalige president Omar Hassan al-Bashir uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft het land woensdag bevestigd. Ook andere voormalige leiders van het land worden overgedragen aan het hof. Zo meldt de Stentor.

Al-Bashir (77) pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef dertig jaar als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in diverse delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruwelijke misdaden die zijn gepleegd in de noordwestelijke regio Darfur.   

Al-Bashir werd in 2019 na massale protesten afgezet door hoge officieren. Het land wilde hem eerst zelf berechten, maar ziet daar kennelijk nu toch van af. 

'Halsema vertrouwt eigen politie-apparaat niet'

Femke Halsema, burgemeester van de hoofdstad, heeft eindelijk het preventief fouilleren door de Amsterdamse gemeenteraad weten te drukken. Ondanks de oplopende criminaliteit en geweld wilden de linkse partijen niet overstag om op deze manier het wapenbezit in De Lieve Stad terug te dringen.

Volgens hen zou het 'bewezen ineffectief' zijn en vooral 'stigmatiserend' voor de wijken waar het wordt toegepast. Blijkbaar gaat het er bij die partijen niet in dat het stigma voornamelijk komt door het oplopende geweld en wapenbezit in die wijken.

Halsema wist het plan in afgeslankte vorm toch door te zetten. Er komen dan ook 'waarnemers' om toe te zien dat de politieagenten niet discrimineren. Een compromis dat niet goed valt in de hoofdstedelijke politiek.

"De inzet van ‘waarnemers’ getuigt van groot en onterecht wantrouwen in onze politie. Het is een knieval van Halsema aan GL en D66, die de politie structureel verdacht maken en het broodnodige preventief fouilleren al jaren frustreren", aldus Annabel Nanninga van JA21.

Ook oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting is in de digitale pen geklommen om zijn onvrede te uiten. "Het is absurd. Een regelrechte schande. Het betekent dat de politie dus niet wordt vertrouwd. De korpsleiding had zich hier met hand en tand tegen moeten verzetten. Ik kan me er boos over maken. Omdat ik weet dat we goede politie hebben. Natuurlijk gaat er wel eens wat fout. Maar dit is een klap in het gezicht van agenten die dagelijks voor ons vechten.”

Er zijn vacatures uitgeschreven voor de functie van waarnemer. Echt storm loopt het nog niet. Slechts 22 mensen hebben zich aangemeld om politieagentje van een politieagent te spelen. De controles beginnen in september in de Bijlmer, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

'Jacht' op jongen (19) gefilmd, slachtoffer gewond naar ziekenhuis

Op maandag 9 augustus vond een schietincident plaats op de Karspeldreef in Amsterdam Zuidoost. De politie is op zoek naar getuigen, beeldmateriaal is erg welkom.

Even na 16.00 uur kwamen er bij het Operationeel Centrum meerdere meldingen binnen dat er geschoten was in de Karspeldreef. Getuigen hoorden verschillende schoten en zagen meerdere mannen rennen.  Ook is er door getuigen een steekwapen gezien.

Niet veel later troffen agenten bij een wooncomplex aan de Karspeldreef een gewonde man aan. Het 19-jarige slachtoffer was aanspreekbaar en is met een vermoedelijke schotwond naar het ziekenhuis overgebracht.  

Er zijn geen verdachten aangehouden.

Op social media circuleert een filmpje van de 'jacht' op de wegrennende jongen, het is onduidelijk maar je hoort de filmer duidelijk 'plezier' hebben in de achtervolging van de jongen.

Details open bèta's Diablo II: Resurrected bekend

Blizzard heeft de data bekendgemaakt waarop we eindelijk met de remaster van de legendarische hack-n-slash-klassieker Diablo II aan de slag kunnen. Er zijn twee open bèta-sessies gepland voordat de game op 23 september uitkomt.

De eerste bètasessie is komende weekend al, echter is deze alleen beschikbaar voor mensen die Diablo II: Resurrected hebben gepreorderd. Deze gelukkigen kunnen vandaag de game al preloaden en mogen vanaf aanstaande vrijdag 19:00 met de game aan de slag, tot en met 17 augustus. 

De tweede speelsessie is open voor iedereen en begint het weekend daarop, vanaf vrijdag 20 augustus en duurt tot en met 23 augustus. De speelbare content in beide bètaperiodes is verder identiek, spelers kunnen aan de slag met vijf classes: Barbarian, Sorceress, Amazon, Druid en Paladin. Hiermee kunnen mensen vervolgens aan de slag in 2 acts, The Slightless Eye en The Secret of the Vizjerei, inclusief remastered cinematics. 

Tenslotte is ook de multiplayer beschikbaar in de bètasessies, zowel PvE als PvP. In co-op kan met in totaal acht spelers tegelijk gespeeld worden waarbij monster-HP en loot geschaald wordt op basis van het aantal actieve spelers. Ook is er cross-progression tussen consoles en pc; cross-play lijkt vooralsnog geen optie. Diablo II: Resurrected komt op 23 september uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, pc en Nintendo Switch.

Ontvoerde Hoofddorper terecht

De ontvoerde 56-jarige Hoofddorper is woensdagnacht om 00.45 uur aangetroffen in de Assendelftstraat in Delft. Hij bleek uit de auto gezet te zijn door de ontvoerders.

De man is door de ontvoerders mishandeld en werd afgelopen nacht direct naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Zijn familie werd in kennis gesteld en de Hoofddorper is inmiddels herenigd met zijn familie.

Met man en macht is sinds donderdag naar de man gezocht. Het terugvinden van het slachtoffer had grote prioriteit binnen politie en OM. Meer dan honderd collega’s uit verschillende teams, rechercheurs en diverse specialisten uit meerdere eenheden, zijn dag en nacht bezig geweest om het slachtoffer zo snel mogelijk veilig thuis te krijgen.

De politie doet uitgebreid onderzoek in Delft en heeft afgelopen nacht ook in Gouda sporenonderzoek gedaan. De massale media-aandacht en de hulp en het meedenken vanuit de samenleving heeft het onderzoek geholpen. De politie en het OM willen iedereen daarvoor bedanken.

Donderdagavond werden vanwege de zaak zes mannen aangehouden in Gouda. Het gaat om drie Rotterdammers van 22, 22, en 30 jaar, een 31-jarige man uit Zwijndrecht, een 33-jarige man uit Dordrecht en een man van 30 jaar zonder bekend woonadres.

Het onderzoek wordt voortgezet. De zes verdachten die vast zitten moeten op 18 augustus voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. In verband met het onderzoek naar overige verdachten worden op dit moment geen extra mededelingen gedaan.

Dying Light 2 krijgt twee kwaliteitsmodi, ray tracing of 60 fps

Techland heeft wat meer losgelaten over de verschillende opties die console-spelers krijgen met betrekking tot beeldkwaliteit. Aangezien Dying Light 2 een cross-gen game is, probeert de ontwikkelaar zoveel mogelijk voordeeltjes voor de PS5- en Series X|S-versies te implementeren.

Dying Light 2 zal in twee verschillende modi gedraaid kunnen worden, performance en quality. De quality mode focust op beeldkwaliteit en ondersteunt ray tracing, verbeterde volumetric effects en andere post-processing elementen. Hoewel het niet met zoveel woorden gezegd wordt, zal de quality mode naar alle waarschijnlijkheid in 30 fps draaien aangezien de andere modus, performance, 60 frames per seconde benadrukt.

De performance mode lijkt een unlocked framerate te hebben en lead level designer Piotr Pawlaczyk geeft aan dat vooral TV's die VRR ondersteunen hier van kunnen profiteren. In performance mode kan de game dus in 60 fps draaien op beide current-gen consoles, al wordt VRR momenteel alleen nog ondersteund op de Xbox Series X|S, de implementatie van de techniek voor PlayStation 5 volgt later. Dying Light 2 moet in december van dit jaar verschijnen voor pc, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Sletlana tijdens Pride door Uber-chauffeur geweigerd

Ondanks een eerder gemaakte afspraak, hebben taxichauffeurs die via Uber rijden toch weer dragqueens geweigerd.

Johan Hol is een van de dragqueens die niet in de taxi mocht stappen. "Toen de Uber-chauffeur zag dat ik drag was, zei hij dat hij mij geen rit zou geven omdat ik geen mens was."

Het overkwam ook dragqueen Sletlana, die erop wijst dat de Uber-website allemaal regenboogthema's heeft. "Zo kleurt je route in de regenboogkleuren. Ze zeggen dat ze veiligheid bieden voor iedereen. Maar het lijkt pink-washing."

In 2019 werd een intentieverklaring 'discriminatievrije taximarkt' gesloten door onder meer Uber, alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s) en de gemeente. Maar Richard Keldoulis, ook bekend als dragqueen Jennifer Hopelezz, denkt niet dat het geholpen heeft.

"Eigenlijk is het denk ik nog erger geworden", zegt Keldoulis. Hij zegt dat er tijdens de Pride van dit jaar zeker vier dragqueens geweigerd zijn. "Afschuwelijk. Overal zie je regenboogvlaggen, door de hele stad, maar tegelijkertijd is er heel veel homofobie, nog steeds in Amsterdam en Nederland helaas."

Uber onderzoekt de incidenten. "Discriminatie om wie je bent en hoe je eruit ziet is onacceptabel en ik vind het zeer verdrietig dat dit is gebeurd", zegt General Manager Willem van Limburg Stirum.

D66 heeft het stadsbestuur vandaag om opheldering gevraagd.

'Steven Berghuis doet aangifte om ernstige bedreigingen na Ajax-transfer'

Steven Berghuis zou in samenspraak met Ajax en zijn management aangifte hebben gedaan na de grote hoeveelheid bedreigingen aan zijn gezin en hemzelf na zijn transfer van Feyenoord naar Ajax.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van een brief die de voetballer en zijn management naar de politie heeft gestuurd. De voetballer geeft in de brief aan dat hij tientallen schokkende dreigementen heeft ontvangen van personen die zijn transfer naar Ajax zeer kwalijk nemen. Daarbij werden negentien A4'tjes met doodsbedreigingen gericht aan hem en zijn gezin toegevoegd.

Een deel van de Rotterdamse aanhang kon het maar moeilijk verkroppen dat Feyenoord-aanvoerder zijn club verruilde voor rivaal Ajax, waarbij een aantal anoniem, maar soms ook met naam en toenaam, ver over de schreef ging. De voetballer noemt het in de brief aan de digitale recherche 'noodzakelijk' om aangifte van bedreiging te doen.

Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt tegen de krant volledige achter Berghuis te staan. Feyenoord heeft na de transfer van Berghuis naar Ajax nadrukkelijk afstand genomen van de 'zeer kwetsende en bedreigende uitlatingen'.

Wereldwijde primeur: alle supermarktkip krijgt beter leven

Uiterlijk eind 2023 draagt de verse kip in alle Nederlandse supermarkten ten minste één Beter Leven-ster. Dit is een feit nu ook de laatste supermarktketen deze toezegging heeft gedaan. “Een wereldwijde primeur. We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en de kipsector dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Boni laat vandaag aan Wakker Dier weten dat al hun verse kip in 2023 ten minste één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming krijgt. Daarmee volgt zij het goede voorbeeld van Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, Aldi, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon's Markt, DekaMarkt, Spar en Hoogvliet.

Grote verbouwing
Door de stap van de supermarkten krijgen straks jaarlijks ruim honderd miljoen kippen een beter leven. Hierdoor gaan veel boerenbedrijven veranderen. Zo krijgen honderden stallen een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskippen weer terug in het landschap.

Plofkipcampagne
Voor Wakker Dier is de stap een enorme mijlpaal. De dierenwelzijnsorganisatie voert sinds 2012 campagne om kippenleed uit de supermarkt te krijgen. Eerder schrapten supermarkten de plofkip uit het assortiment, maar zij legden er een ‘flopkip’ voor in de plaats. Een kip die het weliswaar ietsje beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt dus een einde aan.

Beter Leven
Kippen met één Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras dat langzamer en in een gezonder tempo groeit. Ook hun leefomstandigheden zijn beter: ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte én ze krijgen een overdekte uitloop naar buiten. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.

FOK! Wat een weer: rust voor uw weerman

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Uw weerman zal het de komende dagen even wat rustiger aan kunnen doen. Na maandenlang vrijwel iedere dag intensief weer waarin elke dag wel iets belangrijks gebeurde, schakelen we nu over naar een heel ander weertype. Niet meteen hitte en stralendblauw weer, maar wel zo goed als droog en perioden met zon.

De afgelopen nacht vielen de laatste buien in de kustprovincies en zowaar kreeg ik daar ook nog 19 mm van mee. Elders in Noord-Holland viel er nog meer. Tot 32 mm in Wervershoof aan toe. Al vroeg in de ochtend brak de zon daarna door en is het verder droog gebleven. 

In het binnenland vielen nog wel een aantal vrij pittige buien en kwam het hier en daar ook nog tot onweer. Momenteel zien we de laatse buien het land verlaten. Het meeste onweer verliet net de Achterhoek. In het zuiden vallen nog een paar intense regenbuien en ook hier zit nog lokaal onweer bij.

Uiteindelijk zal het dan overal droog moeten worden. De wind zwakt af en de opklaringen krijgen de overhand. Het kan redelijk afkoelen tot 8 graden in het binnenland. Aan zee is het duidelijk milder met 14 graden.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. Er zou in de middag nog een enkele bui kunnen vallen in de oostelijke helft, maar dat stelt heel weinig voor in vergelijking met wat we gehad hebben. Méér dan 1 tot 3 mm verwacht ik zeker niet. Ik zei het al, verreweg de meeste van ons houden het morgen gewoon droog.

De maxima komen al iets hoger uit met 19 tot 22 graden. De wind is zuidwestelijk en meest matig van kracht.

Donderdag en vrijdag beloven dan prima dagen te worden. Er is flink wat ruimte voor de zon en beide dagen zijn overal droog. Het warmt even op naar temperaturen tussen de 22 en 27 graden. 

In het weekend koelt het weer iets af en is er een kleine kans op een bui.

Kortom, het wordt een stuk droger en aangenamer weer. Een hittegolf zoals in Zuid-Europa zit er hier nog niet in.

Tot ziens!

Een mooie regenboog tijdens een bui (Foto: _UserName_)
Een mooi plaatje van een regenboog na het wegtrekken van een bui. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.