Twitter: 99% van de hatetwitteraars rond finale EURO 2020 zijn de Britten zelf

Jippie

De korteberichtendienst Twitter analyseerde racistische tweets na de EK-finale in Londen. Een resultaat: de "veruit" meest racistische beledigingen tegen drie Engelse nationale spelers kwamen uit Groot-Brittannië.

Bondscoach Southgate beschreef de racistische aanvallen op sociale media tegen enkele ongelukkige penaltynemers in de EK-finale als onvergeeflijk.

99 procent van de Twitter-accounts die werden geblokkeerd vanwege de verbale racistische aanvallen na de EK-finale, was echter afkomstig van gebruikers in Groot-Brittannië, zo maakt de short message service nu duidelijk. Tijdens of kort na de finale werden 1.961 discriminerende tweets van Twitter verwijderd, meldt Sky TV. Twitter is er trots op dat deze tweets automatisch zijn uitgefilterd. Slechts 126 werden pas verwijderd nadat gebruikers ons hadden geïnformeerd. Niet meer dan twee procent van de probleem-tweets werd meer dan duizend keer verspreid, meldt de dienst met enige trots.
Elf mensen gearresteerd tot nu toe

Twitter relativeert met zijn onderzoek de informatie van de UK Football Policing Unit, een speciale voetbaleenheid van de Britse politie. Ze had gemeld dat van de 207 berichten die op sociale media als crimineel werden geclassificeerd, er slechts 34 uit het VK kwamen en 123 uit andere landen. Op 5 augustuswaren er elf mensen gearresteerd wegens online racisme in het VK. Volgens Twitter waren de meeste aanvallen afkomstig van echte accounts.