FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 augustus 2021

Random Pics van de Dag #387

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Live: de Perseïden meteorenzwerm vannacht duidelijk te zien, weinig maanlicht

De Perseïden, een jaarlijkse meteorenzwerm, bereiken vannacht hun hoogtepunt. Al enkele dagen zijn er al heel wat 'vallende sterren' te zien geweest. 

Update teksten 12-8 om 22.45 uur: Het absolute hoogtepunt van de Perseïden valt dit jaar vannacht tussen 3.00 en 4.00 uur. Het beste ogenblik om de meteorenzwerm te observeren is rond 3.30 uur vannacht. Verwacht wordt dat er dan 50 tot 65 Perseïden per uur te zien zullen zijn.

Laat je ogen een kwartiertje wennen aan de duisternis, dan zullen ze beter de meteoren kunnen waarnemen. De omstandigheden zijn gunstig, want er zal amper maanlicht zijn.

Heb je geen zin om in het holst van de nacht je bed uit te komen? Ook in de uren voor en na het maximum zie je veel meer meteoren dan normaal. De Perseïden zijn tot en met dinsdagnacht nog waar te nemen, wel met veel minder meteoren dan vannacht. 

Coop biedt Lars (18) baan aan, nadat Jumbo zijn gelakte nagels niet kon waarderen

Bij supermarkt Coop wordt met grote verbazing gekeken naar de berichtgeving rond Lars (18), die weg moet als kassamedewerker bij de Jumbo omdat hij als jongen nagellak draagt. Jumbo besloot dit omdat er klachten waren over 'de jongen met de nagellak'de bedrijfsleider concudeerde dat ze Lars moesten wegsturen voor zijn eigen bescherming ‘Glanerbrug was nog niet klaar voor jongens met gelakte nagels'.

Onzin, oordeelt bedrijfsleider Thijs van Oosterwijk van de Coop, op 2 km afstand van de Jumbo in Glanerbrug. "We leven niet meer in de prehistorie, het is 2021, ook hier." Hij heeft Lars laten weten dat hij bij de Coop, met gelakte nagels, van harte welkom is en heeft hem een baan achter de kassa aangeboden.

Lars heeft meerdere baantjes aangeboden gekregen en veel steunbetuigingen ontvangen nadat bekend werd waarom de achttien jarige weg moet bij de Jumbo. Ook al mocht hij met nagellak terugkeren bij de Jumbo, wil hij dat inmiddels zelf ook niet meer 'het zal niet goed aanvoelen'.

'GTA Remastered Trilogy dit najaar beschikbaar'

Kotaku weet te melden dat Rockstar Games bezig is aan een Grand Theft Auto Remastered Trilogy. Deze trilogie bestaat uit GTA III, GTA Vice City & GRA San Andreas en moet dit najaar uitkomen.

Geruchten over de remasters doen al langer de ronde. De timing van het nieuwtje is opvallend, want een paar dagen geleden kondige moederbedrijf Take-Two nog aan te werken aan drie nog onaangekondigde remasters. Of dat gaat over GTA is niet duidelijk, maar zou dus goed kunnen.

De games zijn trouw aan het origineel, maar worden grafisch wel geüpdatet. Ook de UI krijgen een facelift, maar blijven herkenbaar. De games komen naar elk huidig platform, waaronder Nintendo Switch. Versies voor pc en mobile worden overwogen voor 2022.

GTA San Andreas

Zilveren olympische sprinter Ujah test positief op doping

De Britse sprinter CJ Ujah heeft een groot probleem: tijdens de Olympische Spelen heeft hij in een potje geplast en daar bleek toch wat meer dan alleen urine in aanwezig te zijn.

Ujah heeft positief getest op S23, wat helpt bij het opbouwen van spieren, en ostarine, een anabool middel dat ook bij de spieropbouw helpt. De Athletics Integrity Unit van wereldatletiekfederatie World Athletics heeft het positieve plasje bevestigd.

Niet alleen de 27-jarige Ujah heeft zo een serieus probleem: samen met Zharnel Hughes, Richard Kilty en Nethaneel Mitchell-Blake sprintte hij in Tokyo naar zilver op de 4x100 meter, vlak achter de ongekend verrassende Italianen van 100 meter-kampioen Marcell Jacobs, die dit seizoen overigens niet meer in actie komt.

Ede weigert te zwichten voor activisten

De gemeente Ede weigert te zwichten voor (pro-)Indonesische activisten, die zich hebben gekeerd tegen het nieuwe Indisch monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de stad. “Door scheldpartijen laat ik mij niet weerhouden”, reageert burgemeester René Verhulst op zorgen van Indische Nederlanders over het activisme rondom hun monument.

Vorige week wakkerde de gemeente de irritatie zelf nog aan door op internet te reppen over een begeleidende tekst, waarin het kolonialisme op de hak zou worden genomen. De gemeente schreef letterlijk dat: “de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld”. Daarmee dacht de gemeente de wind uit de zeilen te nemen van een groep (pro-)Indonesische activisten, die al dagen een verhitte campagne voeren tegen het monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tot ergernis van veel Indische Nederlanders, die er op wijzen dat het monument niet over het kolonialisme gaat. FIN ontving zelfs meerdere klachten van verontruste Edenaeren. Daarop liet de gemeente weten dat eerdere communicatie over de gewraakte passage op een misverstand zou berusten.

“Het monument gaat over de bevrijding van Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Dat is ook de enige tekst die op het monument zal staan. Dus niks over de Gouden Eeuw, slavernij en alles. We herdenken in Ede, nét als vorig jaar, bij dat monument 15 augustus 1945 en niets meer”, laat burgemeester Verhulst aan Federatie Indische Nederlanders (FIN) weten. Verhulst is heel helder richting de activisten die zich tegen het nieuwe monument hebben gekeerd. “Wij herdenken hier gewoon 15 augustus 1945. Net zoals in Den Haag herdacht wordt, herdenken wij hier in Ede met een eigen plek.” De burgervader is zeer kritisch op de actievoerders die het monument in verband brengen met het kolonialisme. “Die discussie kun je altijd voeren met elkaar, maar niet als dat verdriet berokkent bij de mensen. Als je dan over dit soort dingen gaat praten dan heb je geen waardige herdenking”, aldus de burgemeester.

Verhulst gaat daarmee pal voor het monument en de Indische gemeenschap staan. De burgemeester wordt daarin gesteund door meerdere lokale politieke partijen, waaronder de SGP en BurgerBelangen Ede. “Een eventuele koppeling van dit monument naar ons koloniale verleden is niet op zijn plaats. Het zijn zaken die los van elkaar staan”, aldus vicefractievoorzitter Arnold Versteeg (SGP). Zijn collega-fractievoorzitter Ruben van Druiten (BurgerBelangen Ede) vindt het activisme rondom het monument ook ongepast, maar wijt de eerder gecommuniceerde begeleidende tekst aan overijverige ambtenaren. “Ik denk dat dit in de snelheid gebeurd is en dat er bij nadere beschouwing anders over gedacht wordt. Het kan ook zijn dat de gemeente de impact niet helemaal juist heeft ingeschat en ik ga er vanuit dat de gemeente dit gaat herstellen”, aldus Van Druiten.

Opmerkelijk genoeg vinden de PvdA en GroenLinks juist dat er met de actievoerders moet worden gesproken. Daarmee lijken zij op het uiterst gevoelige thema partij te kiezen voor de activisten. “Ik vind dat het geluid dat de activisten laten horen, en wat ik breder hoor in mijn achterban, gehoord moet worden. Ik denk dat er domweg een te kleine groep is geweest die hierover [het monument, red.] nagedacht heeft”, aldus fractievoorzitter Harry van Huijstee. Hij hekelt 'het proces van burgerparticipatie' en is daarom voor het nieuwe monument gaan liggen. De aankomende herdenking zou volgens de partij met het bestaande tijdelijke monument moeten plaatsvinden. Van Huijstee heeft inmiddels zelfs raadsvragen ingediend. Daarin roept hij het College van B&W op om 'met belanghebbenden en nabestaanden” in gesprek te gaan'.

De sociaaldemocraten worden daarin gesteund door GroenLinks. “Wat ons betreft had de gemeente Ede duidelijk regie moeten nemen en de verschillende groepen moeten betrekken. Een pas op de plaats lijkt ons daarom gepast zodat dit alsnog kan gebeuren en er een breed gedragen monument komt”, aldus fractievoorzitster Ellen Out. De burgemeester vindt dat de partijen daarmee té veel meegaan in de discussie van de activisten. “Ik denk niet dat dat verstandig is om te doen. Ik denk juist dat dat ten koste gaat van de herdenking, van de groep waar het om gaat. Prima om die discussie te voeren natuurlijk en daar mag iedereen wat van vinden, maar niet over de rug van de Indisch en Molukse gemeenschap hier in Ede”, aldus Verhulst, die er vanuit gaat dat de herdenking en de onthulling van het nieuwe monument gewoon doorgaan.

Activisten hebben het de laatste jaren vaker op Indische (oorlogs)monumenten voorzien. Vorig jaar nog werd na een korte beeldenstorm ook het Indisch Monument in Den Haag ontheiligd. (Pro-)Indonesische activisten wisten toen, ondanks waarschuwingen voor een op handen zijnde vernieling, daags voor de Nationale Indiëherdenking het iconische grafmonument te bekladden en te besmeuren. Volgens de activisten was ook dat monument, dat is opgericht voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, fout vanwege het Nederlandse koloniale verleden. Volgens de burgemeester is het monument in Ede nu wel veilig, die weigert te zwichten voor de activisten. “Ik krijg natuurlijk uit allerlei hoeken van alles en nog wat. Er wordt van alles bedacht en conclusies getrokken, maar door scheldpartijen laat ik mij niet weerhouden”, aldus Verhulst.

De bedoeling is dat het Indisch monument aanstaande 15 augustus wordt onthuld, de dag dat Nederland ieder jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor 'Wees paraat' of 'Geef acht!'. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

"Nederlander vindt zichzelf duurzaam en wil meer betalen voor duurzamer voedsel"

De 53.000 Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven spelen een grote rol in hoe Nederland eet, hoe ons land er uit ziet, en hoe het geld wordt verdiend. Boeren en tuinders zijn het fundament voor bijna een tiende van de economie, beheren 60 procent van het grondoppervlak en garanderen gezond, veilig voedsel voor een (te) lage prijs. Onafhankelijk onderzoeksbureau Direct Research vroeg op verzoek van LTO Nederland aan 1.038 Nederlanders hoe zij denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid.

Twee op de drie Nederlanders zijn (zeer) positief over de land- en tuinbouw in Nederland, onder meer vanwege de deskundigheid, innovatiekracht en efficiëntie. Slechts 6 procent is negatief. Het belangrijkste van de land- en tuinbouw is volgens de Nederlander het welzijn en de gezondheid van mensen. Ook milieu- en natuurbehoud en voedselveiligheid vindt men belangrijke thema’s. Bescherming van het agrarisch landschap is voor 9 op de 10 Nederlanders (zeer) belangrijk. Van alle economische bedrijvigheid woont men het liefst naast land- en tuinbouw.

Duurzamer een verdienmodel?
Driekwart van de Nederlanders vindt dat ze duurzaam leven, bijvoorbeeld omdat ze afval scheiden, de verwarming lager zetten of korter douchen. 62 procent zegt al minder of niet te vliegen en 12 procent is dat van plan (26 procent juist niet). De ambities voor duurzaam gedrag zijn het grootst wat betreft het kopen van producten met duurzaamheidskenmerken: 1 op de 3 Nederlanders wil dat meer gaan doen. Opvallend is dat men tegelijkertijd relatief het minste effect van deze maatregel verwacht, en dat maar 20 procent het etiket gericht op duurzaamheid leest.

Het is een bekend fenomeen: de burger is veeleisend, maar de consument kiest bij het schap vaak toch voor het goedkoopste product. Uit het onderzoek blijkt dat er potentie zit in verduurzaming als verdienmodel: 50 procent geeft aan bereid te zijn een meerprijs te betalen voor een herkenbaar Nederlands product met hogere standaarden. 6 op de 10 willen bovendien een einde aan de kiloknaller – 15 procent is het daarmee oneens. Nederlanders zitten daarbij niet te wachten op oneerlijke concurrentie: 65 procent wil dat import uit landen met lagere standaarden op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn stopt.

Gezonde, toekomstgerichte agrarische sector blijft van belang
“We leven in een mooi én veeleisend land – wat betreft voedsel, de productie daarvan, en het beschermen van het agrarisch landschap en de natuur. Gelukkig zijn onze boeren en tuinders met hun hun innovatiekracht uitstekend in staat de vele opgaven aan te gaan. Tegelijkertijd gaat dat niet vanzelf, en kunnen we het ook niet alleen,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

“We zijn tevreden met de grote waardering voor onze sector. Dat neemt niet weg dat veel samenkomt op het erf: druk vanuit de markt, regelgeving, en steeds veranderende – soms tegenstrijdige – eisen van burger en consument. Bij gezonde producten hoort ook een duurzame prijs. Dat is actueler dan ooit. Als vereniging gaan we daarom volgende maand verder in gesprek met onze leden: wat mag de samenleving van ons verwachten, wat moet daar tegenover staan, en hoe organiseren we dat? Dit onderzoek biedt goede aanknopingspunten voor deze LTO Talks.”

Onderzoek
LTO heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd te peilen hoe Nederlanders denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid. Het kwantitatieve brede onderzoek onder 1.038 Nederlanders is na herweging op geslacht en leeftijd representatief voor alle Nederlanders (18+).

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Rugstreeppad en zandhagedis leggen het af tegen F1-tribunes circuit Zandvoort

Stichting Duinbehoud heeft vandaag een rechtszaak verloren over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit in Zandvoort. Ook andere milieurechtszaken tegen de Formule 1 kunnen het racefeest niet meer verstoren. Lees verder bij het AD.

De bouw van tribunes voor de Dutch Grand Prix zouden in strijd zijn met het bestemmingsplan en de vigerende natuurwetgeving volgens de milieuorganisatie, de bestuursrechter van Rechtbank Noord-Holland oordeelde echter dat de beroepen ongegrond zijn.

Van Rechtspraak.nl: 
Beroepen milieuorganisaties tegen ontheffing Circuit Zandvoort ongegrond
De rechtbank Noord-Holland heeft de beroepen van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse waterleidingduinen en diverse andere milieuorganisaties tegen de ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming voor het Circuit Zandvoort, ongegrond verklaard. 

Wat eraan voorafging
Bij besluit van 23 augustus 2019 heeft het college van Gedeputeerde Staten Noord-Holland (GS) aan Exploitatie Circuit Park Zandvoort BV (CZ) voor diverse werkzaamheden op het Circuit ontheffing van verboden op grond van de Wet natuurbescherming verleend. Deze verboden hadden betrekking op het voortbestaan van de beschermde rugstreeppad en de zandhagedis. Nadat de bezwaren daartegen bij besluit van 27 februari 2020 ongegrond zijn verklaard, hebben de diverse milieuorganisaties beroep bij de rechtbank ingesteld.

In deze procedure bij de rechtbank gaat het er niet om of er al dan niet een vergunning is gevraagd voor de geplande werkzaamheden op het Circuit. Evenmin over mogelijke strijdigheid met het bestemmingsplan. In deze procedure staat alleen ter discussie of GS de ontheffing op de juiste wijze heeft verleend.

Oordeel rechtbank
In de uitspraak van de rechtbank staat met name de vraag centraal of GS zich in redelijkheid op het standpunt kon stellen dat er geen andere bevredigende oplossingen mogelijk zijn geweest endat er sprake is van dwingende redenen van groot openbaar belang die de ontheffing rechtvaardigen.

Geen andere bevredigende oplossing
Bij de beoordeling van de vraag of er een andere bevredigende oplossing mogelijk is heeft GS beoordelingsvrijheid en moet gekeken worden naar het doel van de ingreep. Dat is in dit geval het mogelijk maken van de Dutch Grand Prix op het CZ. Uitgangspunt is dat het CZ al een bestaande inrichting is waarbinnen races en grote aantallen bezoekers zijn toegestaan. De ingrepen waarvoor ontheffing is gevraagd en verleend, zijn gebonden aan deze specifieke locatie.

De rechtbank vindt dat GS voldoende gemotiveerd heeft dat het plaatsen van tribunes nodig is om de Dutch Grand Prix veilig en ordelijk te laten verlopen, gelet op het beoogde aantal bezoekers en andere aanwezigen. De tribunes kunnen voorkomen dat bezoekers het duingebied beschadigen door vertrapping. Het evenement is niet haalbaar wanneer bezoekersstromen worden ingedamd. En voor het realiseren van de toegangsweg en -paden bestaat geen bevredigend goed alternatief. GS heeft zich dus in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat er geen andere bevredigende oplossing is.

Dwingende redenen van groot openbaar belang
GS heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat sprake is van dwingende redenen van groot openbaar belang die de ontheffing rechtvaardigen. Ook hier gaat het erom dat het CZ een bestaande inrichting is. De dwingende redenen van openbaar belang zijn met name gelegen in het mogelijk maken van een topsportevenement met statuur, met grote nationale en internationale belangstelling. Dat is geen tijdelijk belang.

De wijzigingen waarin de ontheffing voorziet, zijn nodig om de Formule 1 veilig en ordelijk te kunnen organiseren. Voor de bekostiging zijn grote aantallen bezoekers nodig. En het is aannemelijk dat er een economische impuls van uitgaat voor Zandvoort en de regio. De verstoring van de exemplaren zandhagedis en rugstreeppad en de aantasting van hun vaste rust- en verblijfplaatsen zijn in dit geval beperkt en ook grotendeels tijdelijk. Daarom mag GS dat belang minder zwaar laten wegen dan de dwingende redenen van groot openbaar belang (topsport en de impuls voor de regionale economie en het toerisme).


COVID-19: 2.614 positief getesten en 7 doden, totaal 1.894.667 en 17.894

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.614 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.894.667 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 56 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 439 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 patiënten opgenomen, er liggen nu 210 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.894 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 32

De festivalzomer wil niet bepaald vlotten, maar her en der zijn er wél filmfestivals in de open lucht te vinden. Als je daar interesse hebt, zoek vooral even op de socials van je eigen stad of plaats. Dan laten wij je intussen weten wat er in de heerlijk donkere, stille, afgesloten filmzalen te vinden is,

Free Guy

Een bankbediende (Ryan Reynolds) ontdekt dat hij eigenlijk een Non Player Character is in een open-world videogame. Hij besluit de held van zijn eigen verhaal te worden... een verhaal waar hij zelf de regie over heeft. Nu hij zich in een wereld bevindt zonder grenzen, is hij vastberaden om op zijn eigen manier de wereld te redden... voor het te laat is.

La Haine (re-release)

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg. Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui spelen de hoofdrollen in het nog altijd actuele verhaal van regisseur Mathieu Kassovitz die een dag toont uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieus, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme.

Sweat

Sylwia Zajac is een populaire 30-jarige fitnesscoach en influencer in Warschau. Ze werkt hard om haar lichaam in vorm te houden en inspireert daarmee haar honderdduizenden volgers op sociale media. Sylwia houdt van alle aandacht, maar ondanks de bewondering van haar fans is ze vooral op zoek naar intimiteit. Wanneer een Instagram-post viraal gaat waarin ze vertelt over haar eenzaamheid, reageert de buitenwereld geschokt. Haar persoonlijke boodschap strookt niet met haar positieve imago en hetgeen de sponsors willen zien. Terwijl in de media wordt gediscussieerd over Sylwia’s welzijn, trekt ze door alle aandacht een stalker aan. Als ze hem ‘s nachts voor haar woning treft, vraagt ze een vriend het probleem voor haar op te lossen. De gevolgen zijn ingrijpend. Sweat is een eigentijdse Poolse film over intimiteit en eenzaamheid in een tijd waarin sociale media overheersen

Lapsis

Queens, New York, tegenwoordige tijd, maar net even anders. De komst van Quantum-banking zet de financiële wereld op zijn kop. Om maximaal te profiteren van de nieuwe technologie, moet er bekabeld worden. Overal en onmiddellijk. Het werk is zwaar, niet zonder controverse, maar lucratief. Om de medische kosten voor de behandeling van zijn invalide broer te betalen, schrijft Ray Tincelli zich in voor de job. Met alle goede bedoelingen komt hij terecht in een wespennest van afgunst en competitie en een verzetsbeweging die strijd voor rechtvaardigheid.

I never cry (Jak najdalej stad)

Maar weinig media berichten erover: de exodus van Poolse arbeidskrachten naar andere landen van de EU. Als gevolg daarvan groeien tienduizenden Poolse kinderen grotendeels op zonder hun ouder(s) om zich heen. I Never Cry is een vaardig gefilmd en ontroerend drama, getekend door zwarte humor en empathie, in een stijl die doet denken aan het werk van Ken Loach, niet geheel toevallig Domaleswki's favoriete regisseur. Een ontroerend drama van een nieuwe stem in de Poolse cinema.

The Hidden Life of Trees (Das geheime Leben der Bäume)

Heel de wereld praat over het milieu, maar toch lukt het vaak niet om naar de natuur zelf te luisteren. Het is voor Duitse boswachter Peter Wohlleben inmiddels een missie geworden om dit te veranderen. Met zijn non-fictie bestseller ‘Het Verborgen Leven van Bomen’, die inmiddels in meer dan veertig landen is verschenen, laat Wohlleben de verborgen wereld van de bossen zien, het zogenaamde ‘Wood Wide Web’ van bomen die met elkaar communiceren.

Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait

De zwangere Daphné en haar vriend François gaan op vakantie naar het Franse platteland, waar ze François’ neef Maxime op bezoek krijgen. Onverwacht moet François terug naar Parijs, waardoor Daphné Maxime alleen moet ontvangen. In de paar dagen tot zijn terugkomst maken Daphné en Maxime voor het eerst kennis en al gauw delen ze hun verhalen over vroegere liefdesperikelen met elkaar. Er ontstaat een intieme band. Een romantische zedenschets van de Franse regisseur Emmanuel Mouret over de complexiteit van liefdesrelaties.

Oliver Sacks: His Own Life

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven. Hij is 's werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis bijzonder geliefd werd. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks. Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. “Hij was de Hubble telescoop van de neurology” aldus Temple Grandin. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

Amsterdam ziet meer daklozen in parken en plantsoenen

Misschien zijn ze er omdat het zomer is of is het een gevolg van het sluiten van de corona-noodopvang, die tot juni geopend was voor alle daklozen. Maar niemand die wel eens in de late of vroege uurtjes door Amsterdam loopt kan ontkennen dat er een daklozenprobleem is. Zo meldt AT5.

In parken, portieken, plantsoenen, onder bruggen en in de bosjes op banken of in tenten slapen steeds meer daklozen. Het lijkt wel alsof het er meer zijn dan ooit. Volgens Teake Damstra van de Straatalliantie zijn het vooral Europeanen, de arbeidsmigranten, die we nu op straat en in de parken zien. De Straatalliantie helpt op een laagdrempelige manier daklozen.

Gevolgen
Op basis van de bevindingen van de veldwerkers kan Damstra beamen dat er meer daklozen in Amsterdam zijn dan in voorgaande jaren. "Al eerder hadden we de gemeente opgeroepen voor het permanent openblijven van de noodopvang. Nu zien we de gevolgen hiervan, de parken zitten vol daklozen en worden er alleen maar meer", vertelt hij.

Dat de parken en plantsoen meer dan ooit vol zitten met daklozen, merkt ook Bonnie de Boer. Dagelijks laat ze haar hond uit in het Weteringplantsoen. “Elke ochtend is weer raak. Het Weteringplantsoen is een open lucht wc en slaap plek geworden voor dak en thuislozen en verslaafden. De honden die er worden uitgelaten belanden bij de dierenarts voor eten van drugspoep”, vertelt De Boer.

Ondertussen laat De Boer de bosjes zien waar de voornamelijk Oost-Europeanen slapen. "Ik vind het verschrikkelijk voor deze mensen dat ze op straat leven. Maar zodra dit het straatbeeld domineert, is het wel een probleem. Daarbij wordt er ook veel drugs gebruikt. Dan weet je nooit hoe ze gaan reageren. Mijn dochter van vijftien mag van mij hier niet meer alleen de hond uitlaten", vertelt ze.

Gezorgd
Volgens De Boer heeft het weinig zin om de daklozen te vragen weg te gaan. "Dan gaan ze gewoon een stukje verderop zitten en verschuif je alleen het probleem. Maar er mag hier best wel wat vaker gehandhaafd worden. En ook moet meer voor deze mensen gezorgd worden. De gemeente moet iets doen voor deze mensen. Misschien moeten er wel meer opvangplekken bij", denkt De Boer.

Ook Teake Damstra wil dat de gemeente meer doet om de daklozen te helpen. "Het zijn vaak mensen, die we zelf hierheen gehaald hebben om werk te doen dat dat wij zelf niet willen doen, die onder slechte arbeidsomstandigheden hun werk deden, zonder sociale zekerheden en nu ze op staat staan geen uitkering of onderdak kunnen krijgen. En toch blijven ze hier, omdat hier in het park slapen beter is dan teruggaan en ze hopen dat ze hier een betere toekomst kunnen krijgen."

Individueel
Volgens Damstra moet de gemeente meer doen dan alleen een busticket aanbieden naar het land van herkomst. "De gemeente moet individueel met deze mensen het gesprek aangaan. Je moet samen kijken naar de persoonlijke situatie en de mogelijkheden. Als dan blijkt dat iemand meer kans heeft in het land van herkomst, dan kan je daar samen al pratende achterkomen. Alleen op die manier kan je ze helpen", aldus Damstra.

Brandbrief
De gemeente herkent het beeld van de toename van het aantal daklozen in de zomermaanden. "Het neemt de afgelopen jaren altijd toe in de zomermaanden, zo ook dit jaar", meldt een woordvoerder. Amsterdam stuurde eerder dit jaar al een brandbrief naar het Rijk vanwege de toename van het aantal daklozen. Daarin drong de gemeente aan op extra maatregelen voor de woningnood, landelijke spreiding en structurele financiering.

Volgens de woordvoerder gaat het dit jaar om ongeveer 110 EU-burgers die niet meer in aanmerking komen voor de nachtopvang. Enkele tientallen zijn sinds de sluiting van de nachtopvang gerepatrieerd naar landen in Midden-en Oost-Europa. "Alle mensen hebben contactgegevens ontvangen, zodat wanneer ze zich bedenken ze alsnog geholpen kunnen worden met repatriëring", aldus de woordvoerder. De ervaring leert dat veel mensen niet terug willen keren.

De gemeente zegt zich ervan bewust te zijn dat alleen busticket naar het land van herkomst niet genoeg is. Om die reden is er in Amsterdam een pilot opgezet. "We doen twee dingen extra. We vangen ongeveer 30 mensen uit Midden en Oost-Europa op om hen, voorafgaand aan terugkeer naar eigen land te stabiliseren door middel van opvang en behandeling. Daarnaast hebben we in de opvang nog tien crisisopvangplaatsen in Amsterdam voor deze groep. Met deze pilot en deze opvang doet Amsterdam meer dan enige andere stad in Nederland."

Verband
De gemeente heeft niet onderzocht of er een direct verband is tussen de coronapandemie en de toename van het aantal daklozen in het afgelopen jaar. Toch lijkt de toename er wel mee te maken te hebben. "Het is nog te vroeg om de effecten van de pandemie op dak- en thuisloosheid in zijn geheel te overzien, maar we zien in Amsterdam-Amstelland nu al een toename van aanvragen voor ondersteuning en meer economisch daklozen vanwege de coronacrisis."

Cel- en taakstraf voor diefstal babylijkje, asresten van overledenen en openen graven

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Veldhoven veroordeeld voor het weghalen van een babylijkje uit een graf, het openen van twee andere graven, diefstal van kruizen en urnen met asresten en het bekladden van de muur van een kerk. Ook had hij dierenporno in bezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 251 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. Daarnaast moet de man zich laten behandelen aan zijn problematiek en mag hij voorlopig niet op begraafplaatsen of in kerken komen.

De verdachte maakte in de eerste helft van 2019 twee graven open van overledenen op begraafplaatsen in Veldhoven en Vessem. Ook haalde hij bij een crematorium in Eindhoven vier urnen met asresten van overledenen weg, bekladde hij een muur van een kerk in Eindhoven met verf en nam hij verschillende metalen kruizen mee van graven in Vessem. Na zijn aanhouding in oktober 2019 trof de politie op de laptop van de verdachte een aantal afbeeldingen aan van dierenporno.

Diefstal babylijkje
De verdachte bekent al deze delicten grotendeels. Volgens het Openbaar Ministerie maakte de verdachte zich in juni 2019 schuldig aan nog een delict: hij zou een babylijkje hebben opgegraven op een begraafplaats in Veldhoven en nam de stoffelijke resten mee. Dit ontkent de verdachte. Hij verklaarde dat hij in het graf heeft gegraven, maar hij zou daar alleen een witte doek hebben aangetroffen.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte wel degelijk het babylijkje heeft opgegraven en meegenomen. Het meisje was in een witte deken gewikkeld en lag in een rietje mandje met een knuffel erbij. De deken, knuffel en resten van het mandje werden bij het graf aangetroffen. De rechtbank vindt het daarom ongeloofwaardig dat de verdachte het stoffelijk overschot niet zou hebben aangetroffen en meegenomen. Daarbij komt dat een getuige verklaarde dat hij de verdachte eerder hoorde vertellen dat hij van plan was een grafje van een klein meisje te openen en het stoffelijk overschot mee te nemen. De alternatieve scenario's van de verdediging vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Zo zouden de resten zijn meegenomen door dieren of verplaatst zijn door een storm. Bij het graf is echter geen enkel deel van het stoffelijk overschot aangetroffen.

Extra leed nabestaanden
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte ernstig leed toebracht aan de nabestaanden van de personen van wie hij de graven heeft opengemaakt, urnen met asresten heeft gestolen en ornamenten heeft vernield. Verder blijft hij ontkennen dat hij het stoffelijk overschot van de baby heeft weggehaald. Nog altijd is onduidelijk waar dit stoffelijk overschot is. Dit rekent de rechtbank hem zeer zwaar aan. Het zorgt namelijk voor extra leed bij de ouders. Ook neemt de rechtbank het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij met het beschadigen van de graven en de kerk geen enkel respect had voor de laatste rustplaats van overledenen waar nabestaanden hun verdriet kunnen verwerken.

Inmiddels gaf de verdachte er blijk van dat hij de ernst van het aan zijn slachtoffers aangedane leed inziet en toonde hij oprecht berouw. Ook weegt mee dat er volgens een psycholoog sprake is van een autismespectrumstoornis. De rechtbank beschouwt de verdachte daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is ruim een jaar geleden gestart met een ambulant behandeltraject voor zijn problematiek. De rechtbank wil die behandeling niet doorkruisen met een gevangenisstraf. Daarom legt zij een celstraf op van 365 dagen, waarvan 251 dagen voorwaardelijk (de rest heeft de verdachte al uitgezeten), met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank draagt de verdachte op de behandeling in die tijd voort te zetten. Ook moet hij zich blijven melden bij de reclassering en krijgt hij een verbod om in kerken of op begraafplaatsen te komen. Naast dit alles krijgt de verdachte de maximale taakstraf van 240 uur.

Het nutteloze feitje van de dag: Straf van god?

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een straf van god is een uitdrukking uit de kerk, maar hoe zou het zijn als die straf de kerk treft? Want wist je dat op 29 juli 1855 de bliksem een predikant doodde tijdens zijn preek? In Opheusden luisterden die middag de bezoekers van de Nederlandse Hervormde Kerk naar de preek van predikant Adrianus van Herwaarden die vertelde over overspel, terwijl een ongekend onweer over de kerk trok. Met een enorme klap sloeg de bliksem in op de kerk en via het ijzerwerk in het preekgestoelte vond de ontlading zijn weg naar de grond. Voor predikant Van Herwaarden een noodlottig moment, hij is op slag dood. Straf of niet, het was voor de kerkbestuurders geen aanleiding het gebouw van een bliksemafleider te voorzien want dat soort preventieve uitvindingen druisten in tegen Gods wil. Op historiek.net vind je een uitgebreid verhaal rond deze bijzondere gebeurtenis.

De Dorpskerk in Opheusden (WikiCommons/DIJKSTRA)
De Dorpskerk in Opheusden (WikiCommons/DIJKSTRA)

Duits schandaal, bewust tot 8557 x zoutoplossing in plaats van C19-vaccin gegeven

Het onderzoek tegen een oud-medewerker van een Duits vaccinatiecentrum wordt verder uitgebreid. Naast mogelijke manipulatie van coronavaccinaties wordt ze nu ook beschuldigd van het vervalsen van documenten.

Volgens informatie van NDR zou de 40-jarige verpleegster haar vaccinatiebewijs hebben vervalst. Daar wil de officier van justitie later vandaag op reageren. Haar advocaat ontkent de NDR-bewering dat de verdachte een tegenstander is van vaccinaties. Ze stelt dat het 'vrijheid van meningsuiting' is om kritische opmerkingen over coronamaatregelen te delen op sociale media.

Politie en aanklagers beschuldigen de verpleegkundige (40) van het injecteren van een zoutoplossing in plaats van het Pfizer/Biontech-vaccin in het vaccinatiecentrum in Schortens. De autoriteiten gaan uit van een politiek gemotiveerde daad. De advocaat spreekt ook deze beschuldiging tegen. "Onze cliënt handelde niet uit politieke motivatie, noch diende ze een zoutoplossing toe aan degenen die zich wilden laten vaccineren." Ze probeerde gemorst C19-vaccin gewoon te compenseren met restjes van andere ampullen. Deze verklaring is echter nooit door de autoriteiten naar buiten gebracht. Een woordvoerder van het parket in Oldenburg bevestigde dat "dit in het eerste verhoor ook daadwerkelijk verklaard is".

3.600 mensen die zich opnieuw willen laten vaccineren hebben al nieuwe afspraken gemaakt
Het district heeft inmiddels voor de zekerheid 8.557 mensen opgeroepen om zich opnieuw te laten vaccineren. Inmiddels hebben zo'n 3.600 mensen nieuwe vaccinatieafspraken gemaakt en hebben zo'n 2.000 andere mensen zich gemeld via de info-hotline. "De burgers reageren heel voorzichtig", zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid in Hannover woensdag. Dinsdag maakten het vaccinatiecentrum en de politie de mogelijke massale manipulatie van C-19 vaccins door de verpleegster bekend. Het betrof vooral mensen ouder dan 70 jaar die tussen 5 maart en 20 april het vaccinatiecentrum bezochten. Daarnaast zijn in deze periode medewerkers van hospices en mobiele zorgdiensten, pedagogisch medewerkers en artsen in dit centrum gevaccineerd.

De omvang van het vervangen van C19-vaccin is nog onduidelijk
Het is momenteel onduidelijk in hoeveel gevallen de spuiten door manipulatie daadwerkelijk zoutoplossing hebben bevat. "Feit is dat we niet weten hoeveel van hen niet of slechts gedeeltelijk gevaccineerd zijn", zei het hoofd van het Nedersaksische coronacrisisteam Heiger Scholz dinsdag. "Het kan zijn dat slechts elke derde spuit gemanipuleerd is, en er niet meer gevallen zijn." De politie wil ondertussen meer getuigen horen om duidelijkheid te krijgen over de omvang van de beschuldigingen. Strafrechtelijk onderzoek tegen de verpleegster loopt momenteel alleen in de zes gevallen die eerder bekend zijn gemaakt.

Vermeend gebroken ampul leidt tot onderzoek
Aanvankelijk gingen de autoriteiten ervan uit dat de verpleegster op 21 april zes mensen met zoutoplossing had gevaccineerd in plaats van het coronavaccin. De reden die ze destijds gaf was dat ze een ampul met het vaccin had gebroken en uit schaamte de leiding van het vaccinatiecentrum hier niet over had ingelicht. Later vertelde ze het ze het echter wel aan een collega. De vrouw werd hierop ontslagen door de uitbater van het vaccinatiecentrum. Na het horen van getuigen werd duidelijk dat er mogelijk veel meer zoutoplossingen als C-19 vaccin zijn gegeven, en ontstonden er twijfels over de verklaringen van de verpleegkundige.

Mogelijke Covid-gevallen na 'pseudo C19- vaccinatie' niet bekend
Het is onduidelijk of een deel van mensen die door de verpleegkundige met zoutoplossing zijn gevaccineerd, hierna besmet zijn geraakt met Sars-Cov-2 en er mogelijk zelfs aan zijn overleden. "Dit zijn rapportagegegevens die hier niet met elkaar zijn vergeleken - ook om redenen van gegevensbescherming", zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. De autoriteiten raden de betrokken personen sterk aan zich opnieuw te laten vaccineren. "Een hervaccinatie is raadzaam en probleemloos, ook als de vaccinatie is geslaagd", zei plaatsvervangend hoofd van het Corona-crisisteam, Claudia Schröder. Het is niet gevaarlijker. "En dus is dit nu de beste oplossing."

C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)
C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)

Rusland holt 'recht op vergaderen' verder uit, vreedzaam protest amper mogelijk

Sinds 2004 is er een federale wet op volksvergaderingen in Rusland. In de afgelopen jaren is het verschillende keren gewijzigd - en steeds restrictiever. Mensenrechtenactivisten luiden nu de noodklok: het is nauwelijks nog mogelijk om legaal te protesteren in het land.

Mensenrechtenactivisten klagen over de toenemende onderdrukking van vreedzame demonstraties in Rusland door beperkende wetten en politiegeweld. De afgelopen jaren is een hele reeks wetten gewijzigd waarbij steeds meer beperkingen zijn opgelegd, blijkt uit een rapport van de organisatie Amnesty International, dat ongeveer een maand voor de Russische parlementsverkiezingen is gepubliceerd.

"De autoriteiten in Rusland hebben het recht op vreedzame vergadering zodanig uitgehold dat het bijna onmogelijk is geworden voor het Russische volk om op een zinvolle manier te protesteren", zei Amnesty. De mensenrechtenactivisten wezen onder meer op een verbod op samenkomsten voor Russische gerechtsgebouwen en gevangenissen. "Spontane ontmoetingen zijn over het algemeen verboden en als ze plaatsvinden, worden ze afgebroken met massaal gebruik van geweld." Als demonstranten nog de straat op durfden te gaan, antwoordde de staat vaak "met buitensporig gebruik van geweld door de politie", bekritiseerde Amnesty.

Recentelijk veroorzaakte het brute optreden van Russische veiligheidstroepen tegen aanhangers van de gevangengenomen tegenstander van het Kremlin, Alexej Navalny, aan het begin van het jaar internationale afschuw. In de Baltische metropool St. Petersburg bijvoorbeeld werden demonstranten niet alleen met wapenstokken neergeslagen. Politieagenten gebruikten toen ook verdovingsgeweren. Afgezien van individuele gevallen bleven dergelijke aanvallen ongestraft, schrijft Amnesty.

In het geval van het recht van vergadering zijn er steeds meer gestandaardiseerde schendingen ontstaan, die ook strenger worden bestraft. Naast boetes tot 3500 euro kan bij herhaalde overtredingen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar worden opgelegd.

Shell stopt procederen tegen Nigeria en betaalt schadevergoeding van 95 miljoen euro

Shell voert al meer dan tien jaar verweer tegen een vonnis dat het bedrijf veroordeelt tot het betalen van een miljoenenboete. Nu geeft de oliemaatschappij toe en maakt het miljoenenbedrag over naar Nigeria. In de jaren zeventig vond er een enorme milieuvervuiling plaats ten gevolge van de oliewinning in de Nigerdelta.

De oliemaatschappij Shell moet de miljoenen aan schadevergoedingen betalen aan gemeenschappen in het zuidoosten van Nigeria vanwege milieuvervuiling in de Nigerdelta. De Nigeriaanse dochteronderneming van het Brits-Nederlandse bedrijf SPDC heeft een boete van net geen 95 miljoen euro geaccepteerd als schikking. De jarenlange voortslepende rechtszaak ging over milieuschade door olielekken in de jaren zeventig.

Shell werd veroordeeld tot schadevergoeding voor de olieramp in 2010. Sindsdien heeft het bedrijf zonder succes het vonnis herhaaldelijk aangevochten. Woensdag bereikte de oliemaatschappij eindelijk een schikking met de eisers. Shell hield tot nu toe vol dat de olielekken waren veroorzaakt door sabotage tijdens de burgeroorlog in Nigeria van 1967 tot 1970.

In januari had een rechtbank in Nederland Shell veroordeeld tot schadevergoeding voor olielekken in twee dorpen in Nigeria. Boeren uit dorpen in de Nigerdelta hadden een rechtszaak aangespannen. Ze dienden hun rechtszaak in 2008 in en hadden na 13 jaar eindelijk gelijk.

De oliereserves in de Nigerdelta maken van Nigeria de grootste producent van heel Afrika. Toch leeft de overgrote meerderheid van de bevolking van de Delta in armoede. Door milieuschade in de regio lopen de belangrijkste economische sectoren daar, landbouw en visserij, een groot risico.

Frankrijk trekt ten strijde tegen 'zwervende' sigarettenpeuken

Gewoon je sigarettenpeuk weggooien is een slechte gewoonte. In Frankrijk komen jaarlijks 23,5 miljard peuken op straat en in de natuur terecht.

Het ministerie van Milieu in Parijs verklaart nu de oorlog aan deze slechte gewoonte door fabrikanten verantwoordelijk te stellen. Een recycling- en anti-afvalwet die vorig jaar is aangenomen, vereist dat de fabrikanten na hun "einde van hun levensduur" zorgen voor de 'verblijfplaats' van hun producten.

In de praktijk betekent dat de tabaksindustrie 80 miljoen euro per jaar gaan bijdragen aan het uitbannen van peuken op straat en in de natuur en aan bewustmakingscampagnes om dit doel te bereiken. Het ministerie heeft een concreet doel voor ogen: binnen zes jaar moet het achteloos weggooien van sigarettenpeuken met minstens 40 procent zijn afgenomen.

Volgens de laatste EU-statistieken bedraagt het aandeel rokers in Frankrijk 22,4 procent van de bevolking.

NU91: 55 procent verpleegkundigen tegen vaccinatieplicht

Ruim 55 procent van de verpleegkundigen is tegen het instellen van een vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep, stelt beroepsorganisatie NU’91 op basis van een peiling onder leden. 5 procent geeft aan vóór zo’n verplichte prik tegen het coronavirus te zijn.

Daarnaast stelt 27 procent van de ondervraagden dat áls er al een verplichting zou worden ingesteld, deze voor de hele Nederlandse bevolking zou moeten gelden. 13 procent zegt tot slot niet per se voor een verplichting te zijn, maar zich te voegen als die er toch komt. Lees verder bij Skipr.

FOK! Wat een weer: welkom warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo allen!

Zoals u gister hebt kunnen lezen, kan de weerman het rustiger aan doen de komende dagen. Om het niet te saai te maken, ben ik er vandaag! En ik ben blij want het is eindelijk wat zomers. Droog, voelbare warmte en eigenlijk had ik niets te klagen.

Gister verdwenen de laatste buien het land waar ik getuige van mocht zijn, redelijk wat gerommel en wat neerslag. Een ruime 15 mm was het resultaat. 

Zoals velen sliep ik vannacht en heb ik niet kunnen zien wat er precies gebeurde, wel was het behoorlijk mistig, het zicht was niet veel meer dan 100 meter. Had ik eigenlijk niet verwacht, maar het was wel mooi om te zien. 

Genoeg over wat is geweest, wat is de verwachting voor de komende tijd? Het is nog steeds warm, de zon schijnt nog even flink en bij zonsondergang is het rond de 20 graden, heerlijk weer om een terrasje te pakken, wandelen of te fietsen. In het oostelijke waddengebied kan nog wel een buitje ontstaan.

Als ik slaap, zoals velen is er weinig bewolking en kan ik zomaar een flashback naar vandaag krijgen; er kan mist ontstaan. Met 11 graden kan het wat fris aanvoelen in de vroege ochtend. 

Overdag is de zon veelvuldig aanwezig, soms met wat sluierbewolking wat het klam kan laten voelen. Het wordt zo'n 22 graden in het noordwesten tot 26 graden in het zuidoosten. 

De komende dagen zijn net als donderdag warm en droog. Na het weekend krijgen we weer wat koelere lucht maar daarover later meer. 

Tot de volgende keer!  

Het lijkt wel een schilderij! (Foto: qltel)
Wat een plaatje vanuit Duitsland, het lijkt wel een schilderij! (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.