Indonesisch leger stopt met maagdelijkheidstest bij vrouwelijke rekruten

Het Indonesische leger wil een einde maken aan het controversiële gebruik om vrouwelijke soldaten te controleren op hun maagdelijkheid voordat ze worden gerekruteerd. "Deze onderzoeken zullen nu stopgezet", zei de stafchef van het leger, generaal Andika Perkasa, in een video die op YouTube is gepubliceerd. Ze zijn niet relevant voor werving. Het was aanvankelijk onduidelijk of ook de marine en de luchtmacht de praktijk zouden afschaffen.

De militairen van de Zuidoost-Aziatische eilandstaat gebruikten traditioneel een zogenaamde two-finger test om te bepalen of een kandidaat al seksueel actief was. De regel was dat alleen maagden geschikt zijn om hun land met wapens te dienen. Ook de verloofden van soldaten hebben tot nu toe de tests moeten ondergaan. Vanaf nu zullen er alleen nog "externe onderzoeken" zijn, benadrukte Perkasa, zonder zijn verklaring toe te lichten.

De stafchef verklaarde in juli voor het eerst dat voor vrouwen en mannen dezelfde regels zouden moeten gelden. Het onderwerp leidde tot verhitte debatten in Indonesië. Mensenrechtenactivisten roepen al langere tijd op om de maagdelijkheidstesten door het leger op te heffen.

Human Rights Watch (HRW) had onlangs de maagdelijkheidstests veroordeeld als "gendergerelateerd geweld" en "beledigend, onwetenschappelijk en discriminerend". De procedure had 50 jaar geleden al afgeschaft moeten worden, zegt Andreas Harsono van HRW Indonesia. "De luchtmacht en de marine moeten volgen als ze beschaafde organisaties willen zijn." De politie heeft de maagdelijkheidstest bij werving van vrouwelijk personeel in 2015 stopgezet.