FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 augustus 2021

PSV in slotminuut weer langs Midtjylland en speelt playoffs Champions League

PSV heeft zich dinsdag geplaatst voor de play-offs van de Champions League. De ploeg van coach Roger Schmidt won in de slotseconde met 0-1 bij FC Midtjylland. Thuis werd er al met 3-0 gewonnen. 

PSV ontsnapte in de eerste helft een aantal keren aan een tegendoelpunt en was ook zelf een paar keer gevaarlijk. . Joël Drommel kwam bijvoorbeeld op tijd zijn doel uit bij een fraaie steekpass van Evander en even later tikte de keeper van PSV een voorzet van Awer Mabil nog net uit zijn doel.  Iets voor rust waren de Eindhovenaren op de counter tweemaal dicht bij de openingstreffer. Eran Zahavi zag een schot richting de korte hoek gekeerd worden door Lössl en Gakpo stuitte kort daarna eveneens op de doelman van Midtjylland.

Na rust kreeg Cody Gakpo een grote kans op de openingstreffer, maar hij faalde oog in oog met Midtjylland-doelman Jonas Lössl. De wedstrijd kabbelde naar hed einde, maar in blessuretijd bezorgde invaller Bruma de Eindhovenaren toch nog de winst. Van afstand schoot hij de bal binnen. 

PSV zal om de grote CL-miljoenen bijgeschreven moeten krijgen eerst zien af te rekenen met Benfica of Spartak Moskou. Benfica won de heenwedstrijd in Rusland vorige week met 0-2. Over een uur weten we die dat wordt. 

Update 22.50 uur

Benfica wint de return met 2-0 door een doelpunten van João Mário en Roman Yaremchuk.  Dit is ook de volgende tegenstander van PSV. De playoffs zijn op 17/18 en 24/25 augustus. 

Random Pics van de Dag #385

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Handtastelijke gouverneur New York treedt af

Gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft dan toch nog de -politieke- eer aan zichzelf gehouden. Dinsdag heeft hij besloten dat hij zijn ambt niet meer kan uitvoeren, na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Zelfs president Joe Biden vond dat partijgenoot Cuomo te ver was gegaan bij 'de vrouwtjes' en wilde dat hij op zou stappen. Handtastelijkheden, rare opmerkingen en vreemde suggesties waren voor Cuomo wél reden om af te treden.

Lees ook: Biden trekt handen af van gouverneur Cuomo

De gouverneur vond het allemaal niet zo'n probleem. "Dat is mijn Italiaanse bloed, wij zijn gewoon gewend elkaar vaker aan te raken", was zijn verweer. Hij verontschuldigde zich wel voor enig ongemak dat  hij veroorzaakt mocht hebben met zijn gedrag.

"Ik heb uitglijders gemaakt en heb mensen 'schat,' lieverd' en 'lieveling' genoemd. Ik bedoelde het vertederend, maar vrouwen vonden het gedateerd en aanstootgevend," vervolgde hij. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn acties. Ik ben te nonchalant met mensen geweest. Mijn gevoel voor humor kan ongevoelig en onaangenaam zijn."

Eerder kwam Cuomo al onder vuur te liggen, nadat hij bejaarde COVID-patiënten vanuit het ziekenhuis terug naar het bejaardenhuis liet keren. Daarna werden de torenhoge sterftecijfers in deze verzorgingshuizen bewust verdoezeld.

Groenewegen sprint naar zege in Ronde van Denemarken voor Cavendish

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe in de Ronde van Denemarken gewonnen. De Nederlandse sprinter werkte het uitstekende werk van zijn ploeg af en won overtuigend voor Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo.

De eerste etappe in de Ronde van Denemarken was een volledige rit en met snelle mannen als Groenewegen en Cavendish draaide de eerste rit in Esbjerg dan ook uit in een massasprint. In die sprint was het vooral Jumbo-Visma die indruk maakte.

Jumbo-Visma nam op vijf kilometer van de finish de kop over van Deceuninck - Quick Step. Edoardo Affini en Timo Roosen deden perfect werk voor de ploeg, waarna Mike Teunissen op anderhalve kilometer van de meet overnam. Op het bochtige parcours trok Teunissen de sprint uitstekend voor Groenewegen, die het vervolgens makkelijk afmaakte voor Cavendish en Nizzolo. Door de winst is Groenewegen ook de eerste leider in de Deense rittenkoers.

Tales of Arise krijgt binnenkort een demo

Tales of Arise krijgt op 18 augustus een demo voor PS5, PS4, Xbox Series X|S en Xbox One. De demo is blijkbaar vrij uitgebreid en je kunt tevens alle speelbare personages uitproberen. Omdat de demo zich niet aan het begin van het spel afspeelt kun je niet je progressie meenemen naar de volledige game die op 10 september uitkomt. Lees anders onze uitgebreide preview hier.

Nintendo zendt morgen nieuwe Indie World-presentatie uit

Nintendo komt weer met een Indie World presentatie om allerlei indie-games in de schijnwerpers te zetten. De presentatie wordt 11 augustus om 18:00 Nederlandse tijd uitgezonden op de officiële kanalen van Nintendo. Het zou zo'n twintig minuten moeten duren. Misschien zien we dan indie toppers zoals Axiom Verge 2 en Hollow Knight: Silksong, maar dat is pure speculatie.

Taliban heeft inmiddels 65% van Afghanistan veroverd

In Afghanistan rukt de radicale islamitische Taliban steeds verder op.

Volgens een vooraanstaande EU-vertegenwoordiger, hebben de extremisten nu al 65 procent van het land in handen. Het is belangrijk om een burgeroorlog in het land te voorkomen. Anders zouden er nog meer mensen op de vlucht gaan waardoor een massale migratie zou kunnen gaan plaatsvinden.

Volgens het Rode Kruis zijn de afgelopen tien dagen alleen al meer dan 4.000 gewonden in klinieken behandeld. Bovendien zijn de elektriciteits- en watervoorziening in sommige zwaar bevochten steden grotendeels buiten gebruik geraakt. Talloze maatschappelijke organisaties hebben opgeroepen om de deportaties naar Afghanistan te stoppen.

Kees van Kooten ziet Jozef, gefeliciteerd!

Lijst van neologismen van Van Kooten en De Bie

Celstraf voor jarenlang seksueel misbruik van dochter en kleindochter

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 73-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van zijn dochter en kleindochter. Het misbruik van de kleindochter begon in 2019, toen zij vijf jaar was en duurde drie jaar. Het misbruik van de dochter begon in 1997, zij was toen acht, en duurde tot 2003.

Alsnog aangifte dochter
De dochter heeft destijds geen aangifte gedaan, wel heeft zij haar ouders ermee geconfronteerd en er is lange tijd geen contact geweest. Voor het contact met de kleindochter waren afspraken gemaakt waardoor de verdachte niet alleen zou zijn met het kind. Na de ontdekking van het seksueel misbruik van haar dochter, heeft zij alsnog aangifte gedaan van haar eigen misbruik. De man werd verdacht van het betasten van zijn kleindochter en van verregaande seksuele handelingen en geslachtsgemeenschap met zijn dochter. Hij heeft bekend zijn dochter en kleindochter te hebben betast, maar ontkent verdere seksuele handelingen te hebben gepleegd met zijn dochter. De rechtbank ziet ten aanzien van beiden voldoende bewijs in het dossier voor alle aan hem ten laste gelegde seksuele handelingen.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, zoals blijkt uit rapportage van de psycholoog. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de feiten, te weten het generatieoverstijgend seksueel misbruik en zijn gebrek aan probleembesef en inzicht. Hij heeft nauwelijks inzicht in de gevolgen van zijn handelen en ziet zichzelf ook als slachtoffer. Zo begrijpt hij ook niet dat zijn dochter alsnog aangifte heeft gedaan omdat het binnen de familie 'vergeven en vergeten' zou zijn. De rechtbank vindt het daarom noodzakelijk om een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen met bijzondere voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met minderjarigen. Daarnaast heeft de rechtbank de man veroordeeld tot het betalen van het gevraagde smartengeld, 15.000 euro voor zijn dochter en 5.000 euro voor zijn kleindochter.

Rechter: het op schoot of been hebben van een mobieltje is geen vasthouden

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt in hoger beroep zaken van lichte verkeersovertredingen. Het hof heeft op 9 augustus jl. uitspraak gedaan in de zaak over de oplegging van een boete van € 240,- op grond van de Wet Mulder voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden.

Het hof heeft degene aan wie de boete is opgelegd in het gelijk gesteld. De boete hoeft niet betaald te worden.

Beslissing van de kantonrechter
Op 24 november 2020 heeft de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland geoordeeld dat onder het begrip vasthouden ook moet worden verstaan het op schoot hebben van de mobiele telefoon. De kantonrechter heeft de boete van het CJIB in stand gelaten. Tegen deze beslissing van de kantonrechter is hoger beroep ingesteld door degene aan wie de boete is opgelegd.

Geen vasthouden
In deze zaak kan niet worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het rijden. Volgens het hof kan het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon niet worden gezien als vasthouden in de zin van artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

COVID-19: 2.204 positief getesten en 7 doden, totaal 1.889.992 en 17.878

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.204 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.889.992 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 68 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 472 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 214 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.878 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

C19-weekcijfers RIVM 10 augustus 2021 (Bron-RIVM)
C19-weekcijfers RIVM 10 augustus 2021 (Bron-RIVM)

Het nutteloze feitje van de dag: Geld verdienen met veters strikken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tegenwoordig wordt er grof geld betaald door fabrikanten van sportschoenen aan topvoetballers. Maar wist je dat in de jaren '70 er al dik geld verdiend werd dankzij een handig trucje? Puma wist namelijk Pelé te strikken voor een slimme marketingstunt. Het schoenenmerk betaalde de Braziliaanse ster namelijk $120.000 voor het WK voetbal in 1970 maar daarvoor moest hij natuurlijk wel alle aandacht op het merk weten te vestigen. Dus werd er een list bedacht.

Pelé vroeg vlak voor de aftrap even tijd aan de scheidsrechter om zijn veters te strikken. De man in het zwart die niets van de truc wist, vond het uiteraard geen probleem. En terwijl de wereld wachtte voordat de kwartfinale tegen Peru eindelijk begon, zoomde de camera in op Pelé die met zijn schoenen bezig was. Zo zag de hele wereld dat Pelé op Puma's speelde en de truc om het merk te promoten was geslaagd.

Mannen met reuma hebben vaak vruchtbaarheidsproblemen

Mannen met inflammatoire gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew, hebben problemen met hun vruchtbaarheid.

Dat is voor het eerst aangetoond door Luis Perez die er onderzoek naar deed onder leiding van afdelingshoofd dr. Radboud Dolhain van de afdeling Reumatologie van het Erasmus MC.

Dat vrouwen met ontstekingsziekten moeilijker zwanger worden, en meer risico lopen op complicaties tijdens hun zwangerschap, ontdekte de afdeling Reumatologie al eerder. Voor het eerst heeft wetenschappelijk onderzoeker Perez nu aangetoond dat ook mannen in de vruchtbare leeftijd en met een kinderwens, problemen hebben met hun vruchtbaarheid. Ze krijgen significant minder kinderen dan gezonde mannen in dezelfde levensfase.

Perez publiceeerde de resultaten van zijn studie deze week in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Nauwelijks informatie
De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC houdt zich al 15 jaar bezig met de invloed van inflammatoire gewrichtsaandoeningen op de vruchtbaarheid van vrouwen. Daar is inmiddels veel over bekend. Over de vruchtbaarheid van mannen met inflammatoire artritis was, behalve dat ze meer risico lopen op erectiestoornissen, nauwelijks informatie beschikbaar.

Luis Perez startte zijn onderzoek ruim 2 jaar geleden. Hij kreeg hulp van 628 mannen, die patiënt zijn in 8 ziekenhuizen in Zuidwest Nederland. ‘De onderzoeksvraag was simpel’, vertelt Perez. ‘Hoeveel kinderen krijgen mannen met inflammatoire artritis?’

Mannen die nog vóór hun vruchtbare jaren inflammatoire artritis krijgen, krijgen gemiddeld 1,3 kinderen
Om daar antwoord op te krijgen, bracht hij hun zogeheten vruchtbaarheidscijfer in beeld en vergeleek dat met het vruchtbaarheidscijfer van gezonde mannen. ‘Een man zonder reuma krijgt in zijn leven gemiddeld 1,7 kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS’, zegt Perez. ‘Mannen die nog vóór hun vruchtbare jaren inflammatoire artritis krijgen, krijgen er gemiddeld 1,3. Dat is echt een groot verschil.’

Omdat mannen inflammatoire ziekten krijgen in verschillende fasen van hun leven, verdeelde Perez ‘zijn’ mannen in drie groepen: in groep 1 deelde hij de mannen in die hun diagnose voor hun 30e kregen. Groep 2 bestond uit mannen die de ziekte kregen tussen hun 30e en 40e levensjaar, tevens de leeftijd waarop 91 procent van de Nederlandse mannen vader wordt. De laatste groep bestond uit mannen die de ziekte na hun 41e kregen.

Controlegroep
‘De laatste groep fungeerde als controlegroep. Zij hadden meestal al kinderen toen de ziekte werd gediagnosticeerd, of hadden geen kinderwens meer. De ziekte had daarom geen invloed op hun vruchtbaarheidscijfer. Hun cijfer was dan ook vergelijkbaar met het vruchtbaarheidscijfer van gezonde mannen’, legt Perez uit.

Het grote verschil zat bij groep 1, de mannen die al ziek werden voordat kinderen krijgen een issue werd. Maar ook in de groep mannen die tussen hun 30e en 40e ziek werden, is er verschil in het aantal kinderen dat ze krijgen. Zij hebben een vruchtbaarheidscijfer van 1,56.

Maar misschien wilden deze mannen helemaal geen kinderen? ‘Uit het onderzoek blijkt dat deze mannen net zo graag kinderen willen als gezonde mannen’, beklemtoont Perez. ‘Twintig procent van de mannen in groep 1 heeft een fertiliteitsonderzoek laten doen, bijvoorbeeld naar de kwaliteit van het sperma. Dat is het dubbele aantal van de mannen uit groep 3. Velen gaven ook aan dat ze meer kinderen hadden gewild dan ze uiteindelijk hebben gekregen.’ Lees verder bij AmazingErasmusMC.

Zet het IPPC-klimaatrapport jou aan tot wijziging van je levensstijl ?

In het maandag gepresenteerde IPCC-rapport, wordt gewaarschuwd voor verdere opwarming van de aarde alleen door drastische en grootschalige maatregelen de CO2 uitstoot sterk te beperken is het nog mogelijk de gemiddelde temperatuur op aarde hooguit met 1,5 graad te laten stijgen. Pas jij door deze waarschuwing je huidige levensstijl aan?

Klimaatverandering (foto:Pixabay)
Klimaatverandering (foto:Pixabay)

WHO meldt sterfgevallen door Marburg-virus in Guinee, eerste uitbraak in Afrika

Guinee  heeft net een ebola-uitbraak overleefd, is volop in strijd met het coronavirus en nu meldt de WHO een dode na besmetting met het Marburg-virus. Het is het eerste geval ooit in West-Afrika nadat de ziekteverwekker meer dan 50 jaar geleden voor het eerst laboratoriummedewerkers in Marburg infecteerde. Werner Slenczka identificeerde destijds als onderzoeksassistent het gevaarlijke Marburg-virus in 1967.

In de West-Afrikaanse staat Guinee hebben de autoriteiten meegedeeld dat er een uitbraak gaande is van de levensbedreigende Marburg-koorts. Minder dan twee maanden na het einde van een ebola-uitbraak in de staat, werd de zeer besmettelijke koorts ontdekt bij een patiënt die inmiddels is overleden in het zuiden van Guinee in de prefectuur Guéckedou.

De eerste onderzoeken door het Pasteur Instituut in Dakar bevestigden de diagnose. De zoektocht naar contactpersonen voor de patiënt is gestart. Het indammen van deze Marburg-uitbraak wordt bemoeilijkt door de gelijktijdige bestrijding van het coronavirus.

Net als bij een ebola-infectie leidt het door vleermuizen overgedragen Marburg-virus meestal tot hoge koorts en inwendige bloedingen. Het wordt als zeer besmettelijk beschouwd en wordt voornamelijk op andere mensen overgedragen via direct contact met lichaamsvloeistoffen. Momenteel zijn er geen antivirale middelen of vaccinaties tegen het Marburg-virus goedgekeurd, aldus de WHO in een verklaring. Volgens de WHO ligt het sterftecijfer tussen de 24 en 88 procent.

Het virus draagt de naam van de centrale Hessische universiteitsstad omdat een aanvankelijk raadselachtige uitbraak in de universiteitskliniek van Marburg in de zomer van 1967 leidde tot de ontdekking van de ziekteverwekker. Apen die voor experimenten uit Oeganda werden geïmporteerd, brachten het virus met zich mee, en het waren vooral laboratoriummedewerkers die besmet raakten. Tegenwoordig weten we dat de werkelijke gastheer van het virus vleermuizen zijn.

Cholera doodt twaalf mensen in Niger
Ondertussen zijn in het zuiden van Niger zeker twaalf mensen omgekomen na een cholera-uitbraak. Nog eens 201 mensen in drie regio's zijn besmet met de gevaarlijke diarreeziekte, zei minister van Volksgezondheid Idi Illiassou Mainassara. Zware regenval droeg bij aan de verspreiding van de ziekte, zei hij. Ook het zuidelijke buurland Nigeria kampt met een uitbraak van de besmettelijke ziekte. Sinds maart zijn daar zeker 653 mensen in 22 van de 36 staten overleden.

De gezondheidsautoriteiten in Niger zijn van mening dat er een verband bestaat tussen de twee uitbraken. Volgens minister van Volksgezondheid Mainassara trof een eerdere cholera-uitbraak in Niger in 2018 ook dezelfde regio. De grens tussen Niger en Nigeria is een hotspot voor dergelijke uitbraken, zei hij. Daar zouden mensen vaak alleen vrij kunnen bewegen tussen de twee landen met minimale beperkingen.

AustraliŰ: 'We doen al genoeg om de opwarming van de aarde tegen te gaan'

De Australische premier Morrison heeft de oproepen voor ambitieuzere CO2-emissiedoelstellingen uit het IPPC-rapport afgewezen.

Kijkend naar het alarmerende evaluatierapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering, zei Morrison dat zijn land genoeg doet om de klimaatverandering te bestrijden. Een formeel doel voor het verminderen of compenseren van de CO2-uitstoot verwierp hij.

Australië, een van de grootste exporteurs van kolen en aardgas, lijdt steeds meer onder milieurampen die worden verergerd door klimaatverandering. De afgelopen jaren waren er verschillende ernstige droogtes en de grootste bosbranden in de geschiedenis van het land.

Volgens het gisteren gepubliceerde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change warmt de aarde sneller op dan eerder werd aangenomen. De stijging van de zeespiegel en het smelten van de gletsjers zijn nu al onomkeerbaar, het gaat door.

China legt IPPC rapport naast zich neer, houdt vast aan eerder klimaatbeleid

Ook na het alarmerende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change wil China vasthouden aan zijn eerdere klimaatbeleid.

De internationale gemeenschap moet het volste vertrouwen hebben in de uitvoering van de Chinese beschermende maatregelen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. De Chinese overheid heeft aangekondigd voor 2030 de CO2-uitstoot te verminderen. Om de economische groei veilig te stellen, moeten echter eerst tal van nieuwe kolencentrales in gebruik worden genomen.

Volgens het gisteren gepubliceerde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change warmt de aarde sneller op dan eerder werd aangenomen. De stijging van de zeespiegel en het smelten van de gletsjers zijn nu al onomkeerbaar, het gaat door.

BelgiŰ: auto rijdt woning binnen, slapende bewoner komt om het leven

In het Belgische dorp Putte is vannacht een auto door de gevel van een woning gereden. De bewoner van het huis kwam daarbij om het leven. Hij lag te slapen in de slaapkamer achter de gevel en raakte bedolven onder de brokstukken. De politie onderzoekt de omstandigheden. Zo meldt de Stentor.

Scholen met GGD's in gesprek over stimulatie C19-vaccinatie scholieren en studenten

In verschillende van de 25 GGD-regio’s bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.

Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio ’s zelf. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de scholen, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase. De focus van de initiatieven ligt puur op voorlichting aan de vaccinatiekandidaten, of ze zich echt laten prikken kunnen ze uiteindelijk altijd zelf bepalen. Lees verder bij Skipr.

16-jarige overvalt warenhuis op de Dam met nepvuurwapen

Een beveiliger van een warenhuis op de Dam in Amsterdam heeft dit weekend een 16-jarige jongen aangehouden die sieraden probeerde te stelen. Onder bedreiging van een nepvuurwapen probeerde hij de waardevolle spullen mee te krijgen, maar werd om de hoek van het warenhuis ingerekend.

De diefstal vond zondagochtend rond 11.45 uur plaats. De jongen griste sieraden van de toonbank en wilde ermee naar de uitgang rennen. Op zijn weg naar buiten richtte hij het vuurwapen onder andere op een beveiliger. Een collega van de beveiliger kon de verdachte om de hoek van het warenhuis aanhouden. Daar bleek het om een nepvuurwapen te gaan in plaats van een echt vuurwapen.

Nepvuurwapen
De minderjarige verdachte zit momenteel nog vast. De politie benadrukt dat diefstallen en overvallen met nepvuurwapens grote gevolgen kunnen hebben, ook voor minderjarige verdachten.

Bij een nauwelijks van echt te onderscheiden nepwapen kan de politie zich genoodzaakt voelen hun dienstwapen te trekken en zelfs te gebruiken. In heterdaadsituaties kan moeilijk worden vastgesteld of een wapen nep of echt is, schrijven ze bij het bericht op hun website.

Kickbokser Badr Hari: 'Ouders vertellen hun kinderen wie ik ben'

Waar Badr zijn motivatie vandaan haalt om te blijven vechten? ''Als kinderen op straat mijn naam kennen. Ze weten niks van mijn sport, maar ik weet dat hun ouders verteld hebben dat ik een groot kickbokser ben, dat motiveert mij.'' Op 4 september neemt de 36-jarige Amsterdammer het tijdens Glory 78 op tegen de Pool Arkadiusz Wrzosek.

Een van de meest rigoureuze keuzes die Hari maakte was breken met zijn coach Mike Passenier waarmee hij jaren trainde en grote successen vierde. Nadat hij zijn laatste wedstrijd verloor van de Roemeen Benny Adegbuyi hakte hij de knoop door en wisselde van trainer en team. Tijdens de persconferentie in aanloop naar kickboksevent Glory op 4 september zegt Hari: ''Voor mij is het heel simpel. Als ik in de sportschool bezig ben en ik ben sterker, sneller en harder dan alle anderen betekent het dat ik nog niet aan stoppen toe ben, ik denk er niet eens aan.''

Publiek
Hari is niet de enige Amsterdammer die gaat vechten op Glory. Yousri Belgaroui en Tyjani Beztati maken ook hun opwachting en zijn kanshebber voor een wereldtitel. Het evenement vindt plaats op 4 september in Ahoy en kan volgens de site van het gala bijgewoond worden door duizenden fans.

FOK! Wat een weer: de gifbeker moet helemaal leeg

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een huilende Stephan5 groet u.

De gifbeker voor Haarlem moet echt helemaal leeg gemolken worden. Teleurstelling na teleurstelling volgen elkaar dag in dag uit op. Ik zeg het echt niet snel, maar ik ben oprecht blij dat er een duidelijke stabilisatie zit aan te komen. Op een gegeven moment trek je het gewoon niet meer.

Ook afgelopen weekend was het feest hier, en vandaag vervolgden we de dramatische situatie in Haarlem. De start was al vals. Er was voor de 3e keer in enkele dagen tijd veel regen voor het westen verwacht. Echter de hele ochtend bleef het hele spul op zee rondhangen. Gisteravond en vannacht trokken de actieve buien ten noorden van mij langs. Even boven het Noordzeekanaal viel er al zo'n 20 mm. In Friesland viel plaatselijk meer dan 40 mm. 

Terug naar vandaag. Even leek het erop dat de buien wederom alle kanten zouden langs gaan, maar vooruit ik heb een kruimeltje gekregen. Er viel hier zo'n 4 mm. Een tweede bui stierf uit voor de deur. Die bracht nog de indrukwekkende som van 0,5 mm.

Toen begon de ellende. Vlak ten zuiden en oosten van mij ontstonden snel actieve buien met onweer. Ik zag het alweer gebeuren en de moed zonk mij in de schoenen. Hier klaarde het echter heel snel op, dus ik wist meteen al hoe laat het was. 

Met groot verdriet zag ik hoe die buien steeds actiever werden en er vlak achter ook weer nieuwe cellen ontstonden. Vrijwel overal in den lande vielen of vallen momenteel zware regen-en onweersbuien. De treksnelheid is echter wel vrij hoog. En ik kan weer toe kijken.

In ieder geval, de komende uren blijven met uitzondering van de woestijngebieden in het westen van het land nog buien vallen. Pas in de loop van de avond zal het iets droger worden, maar in het noorden en zuiden blijven enkele buien mogelijk. Mogelijk zelfs vrij pittige.  De wind neemt wel geleidelijk iets af.

En morgen eigenlijk hetzelfde liedje. Dit zal dan echter wel voor het laatst zijn voorlopig. Er vallen wederom buien en ik vrees met grote vreze dat ik en mijn mede westerlingen daar grotendeels van bespaard blijven. Het zal zich allemaal weer in een gebied gaan concentreren in een lijn vanaf Zeeland tot over Amsterdam en dan doorlopend naar Ameland. Alles ten oosten daarvan zal op veel plaatsen geen droge dag gaan meemaken.

Uiteindelijk trekken de meeste buien dan naar het noordoosten. Daar lijkt het pas in de avond droog te gaan worden. Elders lijkt dat in de loop van de middag te gaan gebeuren. 

De wind neemt in kracht af. Uiteindelijk blijft er een westelijke wind over die matig tot vrij krachtig zal zijn. De temperaturen liggen tussen de 18 graden op de Wadden tot 23 graden in het zuiden.

Na morgen komt dan de weersverslechtering... pardon... weersverbetering. De zon krijgt een stuk meer de ruimte en het blijft overal droog. Ook de temperaturen vertonen een stijgende lijn en komen donderdag en vrijdag rond de 25 graden uit. 

In het weekend koelt het weer wat af, maar het blijft droog omdat er een nieuwe kern van hogedruk zich zal vormen.

Enfin.

Een lachende Stephan5 groet u!

Nidda in Duitsland (Foto: qltel)
Een heel fraai plaatje uit Nidda in Duitsland. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Larson wint NASCAR-race op 'The Glen'

De olympische pauze zit er in de NASCAR Cup Series weer op, zondag streek men neer op de road course van Watkins Glen. Op The Glen werd flink geduelleerd, hoewel het in de slotronde om de winst wat minder spannend was.

Het groen werd gezwaaid met Brad Keselowski en Joey Logano op de eerste rij en Ryan Blaney met Kyle Larson op rij twee. Aanvankelijk gebeurde er voorin niet veel, tot de tiende ronde: enkele bochten voor de geplande competition caution spinde leider Keselowski, hoewel hij de schade wel tot een paar verloren posities kon beperken.

Logano en Larson reden bij de herstart voorop, Martin Truex en Denny Hamlin werkten zich in de pitstraat naar voren. Vlak voor het einde van de eerste stage kwam Truex naar binnen, terwijl Logano, Larson en Hamlin door bleven rijden en in die volgorde ook de eerste stage afsloten.

Tijdens de caution schoof Kurt Busch elf plekken naar voren door alleen brandstof te halen, Logano en co sloten vanaf de zestiende plek aan achter de mannen die onder geel helemaal niet binnen waren geweest - aangevoerd door Ricky Stenhouse Jr....én Truex, die twee ronden voor het einde van de stage gestopt was en snel de leiding pakte.

We konden weer door met Truex en Kevin Harvick voorop, gevolgd door Chase Briscoe en Christopher Bell. In stage twee bleef het verder redelijk rustig, Truex reed naar de stagewinst en Bell volgde, met Harvick daar weer achter. Met dezelfde volgorde begonnen we aan de derde en laatste stage, wat overeenkwam met ruim de helft van de race.

Larson begon lekker en nam Harvick te grazen, net als Ross Chastain, terwijl Truex vol onder druk werd gezet door Bell. Die kreeg zelf ondertussen ook de nodige aanvallen van Larson te verwerken en dat ging fout: met 35 ronden te gaan tikte Larson hem in de rondte - Larson kon achter Truex door, Bell verloor veel posities.

Wat verder naar achteren ging het voor twee teamgenoten fout: Keselowski spinde en gleed daarbij tegen Logano aan, de race verliep bepaald niet zoals de heren op de eerste startrij gehoopt hadden. Een ronde of dertig voor het einde kwamen Truex en Larson naar binnen en bij Larson ging de stop veel beter, waardoor hij - virtueel - de leiding pakte.

Larson reed langzaam maar zeker weg bij Truex, die zelf wel onder druk kwam te staan: de in het achterveld gestartte Chase Elliott had het tempo erg lekker te pakken, dichtte het gat naar Truex en ging er tien ronden voor het einde voorbij. Larson's voorsprong was te groot en hij pakte de overwinning op The Glen, Elliott werd tweede en Truex hield wel stand op de derde plek.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.