'Wereldse concerten' voor klimaatbescherming, c19-vaccinaties en tegen armoede

Talloze wereldsterren willen in september op meerdere continenten concerten bijwonen voor klimaatbescherming, tegen armoede en voor meer rechtvaardigheid bij de 'verdeling' van C19-vaccinaties.

Het evenement op 25 september zou moeten plaatsvinden in steden als Parijs, New York, Lagos en anderen, om regeringen, bedrijven en filantropen te vragen voor samenwerking om onze planeet te beschermen en armoede uit te bannen, aldus de organisatie Global Citizen.

Het wordt 24 uur lang uitgezonden op televisie en diverse online media. In Parijs staan naast Ed Sheeran, Black Eyed Peas, Doja Cat en DJ Snake op het podium op de Champ de Mars bij de Eiffeltoren. Er worden 20.000 toeschouwers verwacht.

Coldplay, Billie Eilish, Lizzo, Jennifer Lopez, Cyndi Lauper, Camila Cabello en pianist Lang Lang treden op in Central Park in New York. Femi Kuti, Davido, Tiwa Savage en Made Kuti zijn aanwezig in Lagos, Nigeria.

In de komende weken worden nog meer steden bekend gemaakt waar concerten op de dag plaatsvinden. Onder meer Rio de Janeiro, Los Angeles of Sydney worden overwogen. BTS, Lorde, Metallica en The Weeknd zullen ook optreden - live of opgenomen als video-opnames.

In Lagos, Nigeria, zal het concert op kleinere schaal plaatsvinden, "uit respect om de Nigerianen die in de frontlinie vechten tegen de pandemie", aldus de organisatoren. De optredens van de sterren dienen daar vooraf te worden opgenomen met een volledig gevaccineerd publiek. In Parijs moeten toeschouwers bij het concert een gezondheidspas hebben, terwijl in New York bezoekers ook moeten worden ingeënt, hersteld of getest.

Om concertkaarten voor Parijs of New York te bemachtigen, kunnen fans de campagne steunen op de website GlobalCitizenLive.org. De concerten worden de hele dag uitgezonden op alle continenten op verschillende platforms en media zoals de BBC en Twitter. Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros, steunt deze actie.

Concert ( photo: Jisu Han-Unsplash)
Coldplay concert (photo: Jisu Han-Unsplash)