WHO meldt sterfgevallen door Marburg-virus in Guinee, eerste uitbraak in Afrika

Guinee  heeft net een ebola-uitbraak overleefd, is volop in strijd met het coronavirus en nu meldt de WHO een dode na besmetting met het Marburg-virus. Het is het eerste geval ooit in West-Afrika nadat de ziekteverwekker meer dan 50 jaar geleden voor het eerst laboratoriummedewerkers in Marburg infecteerde. Werner Slenczka identificeerde destijds als onderzoeksassistent het gevaarlijke Marburg-virus in 1967.

In de West-Afrikaanse staat Guinee hebben de autoriteiten meegedeeld dat er een uitbraak gaande is van de levensbedreigende Marburg-koorts. Minder dan twee maanden na het einde van een ebola-uitbraak in de staat, werd de zeer besmettelijke koorts ontdekt bij een patiënt die inmiddels is overleden in het zuiden van Guinee in de prefectuur Guéckedou.

De eerste onderzoeken door het Pasteur Instituut in Dakar bevestigden de diagnose. De zoektocht naar contactpersonen voor de patiënt is gestart. Het indammen van deze Marburg-uitbraak wordt bemoeilijkt door de gelijktijdige bestrijding van het coronavirus.

Net als bij een ebola-infectie leidt het door vleermuizen overgedragen Marburg-virus meestal tot hoge koorts en inwendige bloedingen. Het wordt als zeer besmettelijk beschouwd en wordt voornamelijk op andere mensen overgedragen via direct contact met lichaamsvloeistoffen. Momenteel zijn er geen antivirale middelen of vaccinaties tegen het Marburg-virus goedgekeurd, aldus de WHO in een verklaring. Volgens de WHO ligt het sterftecijfer tussen de 24 en 88 procent.

Het virus draagt de naam van de centrale Hessische universiteitsstad omdat een aanvankelijk raadselachtige uitbraak in de universiteitskliniek van Marburg in de zomer van 1967 leidde tot de ontdekking van de ziekteverwekker. Apen die voor experimenten uit Oeganda werden geïmporteerd, brachten het virus met zich mee, en het waren vooral laboratoriummedewerkers die besmet raakten. Tegenwoordig weten we dat de werkelijke gastheer van het virus vleermuizen zijn.

Cholera doodt twaalf mensen in Niger
Ondertussen zijn in het zuiden van Niger zeker twaalf mensen omgekomen na een cholera-uitbraak. Nog eens 201 mensen in drie regio's zijn besmet met de gevaarlijke diarreeziekte, zei minister van Volksgezondheid Idi Illiassou Mainassara. Zware regenval droeg bij aan de verspreiding van de ziekte, zei hij. Ook het zuidelijke buurland Nigeria kampt met een uitbraak van de besmettelijke ziekte. Sinds maart zijn daar zeker 653 mensen in 22 van de 36 staten overleden.

De gezondheidsautoriteiten in Niger zijn van mening dat er een verband bestaat tussen de twee uitbraken. Volgens minister van Volksgezondheid Mainassara trof een eerdere cholera-uitbraak in Niger in 2018 ook dezelfde regio. De grens tussen Niger en Nigeria is een hotspot voor dergelijke uitbraken, zei hij. Daar zouden mensen vaak alleen vrij kunnen bewegen tussen de twee landen met minimale beperkingen.