16-jarige overvalt warenhuis op de Dam met nepvuurwapen

Een beveiliger van een warenhuis op de Dam in Amsterdam heeft dit weekend een 16-jarige jongen aangehouden die sieraden probeerde te stelen. Onder bedreiging van een nepvuurwapen probeerde hij de waardevolle spullen mee te krijgen, maar werd om de hoek van het warenhuis ingerekend.

De diefstal vond zondagochtend rond 11.45 uur plaats. De jongen griste sieraden van de toonbank en wilde ermee naar de uitgang rennen. Op zijn weg naar buiten richtte hij het vuurwapen onder andere op een beveiliger. Een collega van de beveiliger kon de verdachte om de hoek van het warenhuis aanhouden. Daar bleek het om een nepvuurwapen te gaan in plaats van een echt vuurwapen.

Nepvuurwapen
De minderjarige verdachte zit momenteel nog vast. De politie benadrukt dat diefstallen en overvallen met nepvuurwapens grote gevolgen kunnen hebben, ook voor minderjarige verdachten.

Bij een nauwelijks van echt te onderscheiden nepwapen kan de politie zich genoodzaakt voelen hun dienstwapen te trekken en zelfs te gebruiken. In heterdaadsituaties kan moeilijk worden vastgesteld of een wapen nep of echt is, schrijven ze bij het bericht op hun website.