FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 augustus 2021

IJsland gaat voor derde prik

IJsland gaat een derde prik geven aan de bevolking. Momenteel heeft IJsland te maken met een grote besmettingsgolf en ze willen deze in de toekomst voorkomen. De lokale van Dissel, de heer Þórólfur Guðnason heeft besloten hiervoor een derde prik in te zetten van het vaccin.

Eerder op de dag trad er nog verwarring op omdat het nieuws werd verspreid dat IJsland de C19-vaccinatie niet meer zo zag zitten vanwege de nieuwe golf, terwijl 69% van de bevolking is gevaccineerd. Op twitter ging een grote groep wetenschap-averse personen dan ook los op dit, in hun ogen, goede nieuws. Maar Guðnason gaf aan verkeerd geïnterpreteerd te zijn en geeft aan juist voor een extra C19-vaccinatie te gaan.

Onder de positief geteste personen bevinden zich veel gevaccineerden, toch geeft IJsland een voorkeur aan een derde vaccinatie om groepsimmuniteit te bereiken. De helft van de gevaccineerden is reeds immuun  en hebben dus al groepsimmuniteit. Guðnason ziet dan ook geen andere weg naar een  groepsimmuniteit dan via C19-vaccinatie. Hij bevestigde daarom nog eens dat er geen sprake is van het willen bereiken van groepsimmuniteit door de ziekte uit te laten razen door massa-infectie.

Random Pics van de Dag #384

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse steun voor opvang migranten in Litouwen

Nederland stuurt stapelbedden, dekens en kledinglockers naar Litouwen om te helpen bij de opvang van migranten. De eerste vrachtwagens met spullen zijn maandag vertrokken. Sinds een aantal weken ervaart het land een sterk verhoogde instroom van migranten, met name uit Irak en verschillende Afrikaanse landen, via de grens met Belarus. Belarus biedt migranten steeds meer de gelegenheid om op irreguliere wijze de grens naar Litouwen over te steken. Dit is een reactie van het Belarussische regime op sancties die de Europese Unie eerder oplegde in verband met mensenrechtenschendingen en onderdrukking.

Naast 500 stapelbedden, 2000 dekens en 500) kledinglockers worden ook Nederlandse experts ingezet onder de vlag van Frontex en het Europees asielagentschap EASO. Daarnaast wordt onderzocht of Nederland Litouwen ook op andere manieren kan ondersteunen.

Deze steun die in EU-verband is georganiseerd is van groot belang om Litouwen te helpen migranten op te vangen. Om de situatie onder controle te krijgen, daadwerkelijk op te lossen en om deze irreguliere route naar de Europese Unie te stoppen, is het nodig dat de samenwerking met herkomstlanden snel wordt geïntensiveerd. Samen met verschillende Europese collega’s heeft staatssecretaris Broekers-Knol daar ook bij de Europese Commissie op aangedrongen.

7 jaar cel en tbs voor pakketbezorger die man in Wijchen doodreed

Een 19-jarige man die in november vorig jaar een man doodreed in Wijchen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de pakketbezorger de man opzettelijk van het leven heeft beroofd door met zijn auto frontaal op hem in te rijden en meerdere malen over hem heen te rijden. Juridisch is er sprake van doodslag.

Drie keer overreden
Op 24 november 2020 is de 42-jarige man met zijn vrouw aan het wandelen in hun woonwijk in Wijchen. Zij zien dat de bestuurder van een bestelbusje hard door de straat reed. Even later zien zij het busje in de wijk staan. Als de bestuurder van het busje, de pakketbezorger, komt aanlopen spreekt de man hem aan op zijn rijgedrag van kort daarvoor. Daarop ontstaat een woordenwisseling. De man wil een foto van het kenteken van het bestelbusje maken en gaat – iets voorovergebogen – voor de auto staan. Op dat moment stapt de pakketbezorger in en geeft gas. De man belandt op de motorkap van de auto en wordt meters meegesleurd. Hoewel hij zich probeert vast te houden glijdt hij van de motorkap af waardoor het busje over hem heen rijdt. De pakketbezorger stopt, rijdt achteruit en vervolgens weer vooruit. Het slachtoffer is dus drie keer overreden. Daarna vlucht de bestuurder de wijk uit. Hij laat de man dood op straat achter.

Onherstelbaar leed
Niet alleen de vrouw van de man is getuige van dit vreselijke incident, verschillende buren zijn op de woordenwisseling afgekomen en hebben daarna gezien hoe de man tot drie maal toe overreden werd. Zij zijn als getuige gehoord. Volgens de bestuurder was hij op het moment van de aanrijding boos. Op zitting verklaarde hij dat hij niet de intentie had om het slachtoffer aan te rijden, maar hij wilde om hem heen rijden. De rechtbank vindt dit volstrekt ongeloofwaardig en, gezien de positie van het slachtoffer in combinatie met het geven van veel gas bij het optrekken zelfs feitelijk onmogelijk. Het leed voor de nabestaanden, waaronder de vrouw en hun kinderen, is onherstelbaar en zal zonder twijfel hun verdere bestaan blijven overschaduwen. De rechtbank noemt het ook hartverscheurend dat de dochter van het slachtoffer geen afscheid heeft kunnen nemen van haar vader. Het letsel was zo ernstig dat het niet verantwoord was dat zij daarmee geconfronteerd werd. Voor de vrienden, kennissen, buurt en de hele samenleving is deze afschuwelijke gebeurtenis schokkend. Een dergelijk feit leidt ertoe dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer.

Tbs met dwangverpleging
Bij de verdachte is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopatische trekken. Dit vraagt om een langdurige en intensieve behandeling. Deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging. Een lichtere behandeling biedt onvoldoende veiligheid en is niet aan de orde omdat de man een gebrek aan inzicht en motivatie laat zien. De rechtbank neemt het advies over en legt de man, naast de onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar, tbs met dwangverpleging op. Deze behandeling in een gesloten inrichting is niet gemaximeerd. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Tweede verdachte (dodelijk) geweld Mallorca ook langer vast

Een 18-jarige man uit Hilversum die door het Openbaar Ministerie (OM) is aangemerkt als verdachte in de zogenoemde ‘Mallorca-zaak’ blijft langer vastzitten.

De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft ook zijn voorarrest met 14 dagen verlengd, de maximale termijn. Afgelopen vrijdag werd het voorarrest van een 19-jarige Hilversummer al verlengd.

Doodslag én poging doodslag
Op woensdag 14 juli vonden er meerdere incidenten plaats in El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. De 18-jarige jongeman uit Hilversum wordt door het OM verdacht van doodslag op de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen én van een poging doodslag eerder in de vroege ochtend van 14 juli. De man is afgelopen donderdagavond aangehouden en zit sindsdien vast. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om zijn voorarrest te verlengen met 14 dagen. De rechter-commissaris oordeelde vandaag dat de verdenking stevig genoeg is om de man langer vast te houden.

Vervolg strafzaak
De rechtbank zal na een volgend verzoek van het Openbaar Ministerie binnen 14 dagen opnieuw een beslissing nemen over het voorarrest van de verdachte. Die beslissing wordt genomen door de raadkamer van de rechtbank. De raadkamer kan het voorarrest met maximaal 90 dagen verlengen. Na die periode vindt in de regel de eerste openbare zitting plaats. De zittingen van de rechter-commissaris en de raadkamer zijn achter gesloten deuren.

Hellblade: Senua's Sacrifice ontvangt update voor Xbox Series X

Vanaf vandaag is er een gratis update beschikbaar voor Hellblade: Senua's Sacrifice voor Xbox Series X en S. De update voegt deverse modi toe om de game op te spelen.

De update voegt verbeterde graphics, ondersteuning voor Ray-Tracing en meer toe. In het onderstaande schema kun je precies zien welke performance er gepaard gaat met welke modus.

De update is ook in de maak voor pc, maar overige platformen vallen voorlopig buiten de boot.

Hellblade Performance

Volledige map van Forza Horizon 5 getoond

Playground Games is in aflevering vijf van 'Forza Horizon 5: Let’s ¡Go!' dieper ingegaan op de biomes, tracks en meer van de game. Ook heeft de ontwikkelaar de volledige map getoond.

Zoals bekend speelt de game zich af in Mexico en de map is groot. De map is volgens de devs zo'n 50% groter dan in Forza Horizon 4, genoeg om in rond te rijden dus. De aflevering bevat ook veel nieuwe gameplay, die je hieronder kunt bekijken.

Forza Horizon 5 is vanaf 9 november beschikbaar.

Forza Horizon 5 full map

Vrouwelijke gevangene zwanger na introductie transgender gevangenen in Californië

De dag die je wist dat ging komen. Een vrouwelijke gevangene in de Amerikaanse staat Californië is zwanger geraakt nadat in die staat transgenders in een gevangenis van hun keuze geplaatst mogen worden.


Transgender gevangene 'Monica' (Foto: Joe Amon/The Denver Post via Getty Images)

De vrouwenbeweging Women's Liberation Front (WoLF) heeft in ieder geval al één gevangene geïdentificeerd die zwanger is geraakt nadat ze de gevangenis moest delen met een transgevangene, een mannelijke gevangene die zich identificeert als een vrouwelike gevangene die dus in een vrouwengevangenis opgesloten mag worden.

Het enorm progressieve en woke Californië is al als een dolle condooms en morning-after pillen aan het uitdelen in de gevangenis, want dat dit zou gebeuren had je natuurlijk van mijlenver kunnen zien aankomen.

Volgens WoLF zijn de vrouwen doodsbang, ze noemen het een 'de ergste nachtmerrie in een nachtmerrie' nadat voorraden anti-conceptiemiddelen de gevangenis in werden gereden. Het lijkt op een politieke berusting in het feit dat vrouwelijke gevangenen vanaf nu verkracht kunnen gaan worden. 

Abortus
Overal in de gevangenissen hangen posters met hoe vrouwen op mogelijke zwangerschappen zouden kunnen reageren. Opties variërend van adoptie tot abortus kunnen bespreekbaar gemaakt worden.

Sinds januari 2021 moeten gevangenissen gevangenen opvangen die zich identificeren als de doelgroep. Inmiddels hebben ruim driehonderd gevangenen een aanvraag tot relocatie ingediend. Twintig daarvan zijn inmiddels al goedgekeurd en uitgevoerd.

"Doet het dan niemand iets dat we de cel moeten delen met een 1.85 meter grote, 150 kilo zware gevangenen met piemels die hier vrouwen komen verkrachten?", klaagt een vrouwelijke gevangene. "We zijn door de leiding al gewaarschuwd dat er meer en meer zullen komen, sommigen veroordeeld voor zware delicten. Waar blijft ons gevoel voor veiligheid?"

WoLF meldt dat zeker drie mannelijke gevangenen inmiddels in afzondering zijn opgesloten, maar vanwege privacy-regels kunnen ze dit nog niet bevestigd krijgen.

Een andere vrouwelijke gevangene meldde dat sommige van deze gevangenen nog piemels hadden en seks hadden met vrouwelijke gevangenen. "Noem jezelf een vrouw als je dat wil. Maar als je een man bent, met een penis, die nog goed functioneert, dan levert dat problemen op in de damesdouches. Dat levert problemen op."

Bob gaat muzikaal

Vandaag start een nieuwe Bob-campagne met het nieuwe Bob-lied 'Ik ben de Bob', dat is geschreven door de Haagse popgroep Goldband. Je mag weer vrienden thuis uitnodigen en kroegen zijn weer open. Deze feestelijke samenkomsten gaan vaak gepaard met een alcoholische versnapering, maar in het verkeer blijft Bobben natuurlijk de norm.


Top of flop (Bron: YouTube/Goldband)

De Bob-campagne wordt vandaag gelanceerd met het nieuwe nummer van Goldband 'Ik ben de Bob', in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel hiervan is Nederland nog bewuster te maken dat je altijd een Bob moet regelen om weer veilig thuis te komen.

Goldband
Goldband is een popgroep uit Den Haag bestaande uit Boaz, Karel en Milo. Ze leerden elkaar kennen als stukadoors en nu vormen de drie vrienden een popgroep. Na twee cult EP’s braken ze door met het nummer ‘De Wereld’ en sindsdien bestormen ze de muziekwereld.

Hun debuutalbum komt 13 augustus uit. De Haagse vrienden zingen veelal over het vieren van de nacht, de liefde, broederschap en mentale uitdagingen waar zij als millenials in 2021 mee te maken krijgen. Goldband is onlosmakelijk verbonden met het nachtleven: "Veiligheid zowel in de nachtclub als onderweg ernaartoe (en terug) is iets waar wij persoonlijk veel waarde aan hechten.”

Bob houdt het hoofd koel
Iemand moet het hoofd koel houden om iedereen veilig thuis te brengen, dachten de mannen van Goldband. Zij hebben voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nummer geschreven over uitgaan, het nachtleven én het belang om een Bob te regelen om veilig thuis te komen.

Dit is een nieuwe manier van Bob-campagne voeren met een heuse nieuwe popsong en een artistieke videoclip. Zowel de song als de sfeer in de video weerspiegelen de vreugde en het plezier en gekte dat we na lange strenge periode weer meer mogen. Het maakt het aanstekelijk om de Bob te zijn en anderen veilig thuis te brengen.

De komende twee weekenden worden Bob-hats uitgedeeld op verschillende plekken in Nederland. Dat gebeurt op stranden, parken en uitgaansplekken in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Breda, Enschede, Kijkduin, Middelburg, Renesse, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De campagnemedewerkers die deze hoeden uitdelen, kunnen zo laagdrempelig het gesprek aangaan over de Bob.

Ericsson wint chaotische IndyCar-race in Nashville's straten

De IndyCar Series streek zondagavond voor de eerste keer in de straten van Nashville. In de Music City duurde het allemaal behoorlijk lang, met name omdat de gelevlagzwaaier van dienst het nogal druk had, maar het was zeker een vermakelijke race.

We gingen van start met Colton Herta op poleposition, Scott Dixon naast hem en Alex Palou, Alexander Rossi, Felix Rosenqvist en Romain Grosjean achter de eerste rij - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de 22e plek. Herta behield de leiding bij de start, Rossi ging voorbij aan Dixon en na een rondje volgde de eerste neutralisatie: Dalton Kellett kwam in het achterveld stil te staan.

Echt lekker ging de herstart achterin niet: Marcus Ericsson ramde vol op de achterkant van Sebastien Bourdais' auto, weer een neutralisatie. Na de herstart behielden Herta, Rossi en Dixon hun posities, met Grosjean achter hen en Van Kalmthout inmiddels op de vijftiende plek. Het duurde weer niet lang: Will Power kwam veel te enthousiast bij Simon Pagenaud binnendoor, waardoor de Fransman stil kwam te staan, Van Kalmthout geen kant op kon en de race met rood op stil werd gezet.

Na de onderbreking konden we weer door met Herta, Rossi en Dixon weer voorop en achteraan onder meer Palou en een paar andere mannen die tijdens de caution hun pitstop hadden gemaakt. Een paar ronden na de herstart ging het fout voor Van Kalmthout, die door werkzaamheden al op een forse achterstand reed: de Nederlander ging rechtdoor tegen de bandenstapel en dit keer was zijn dramatische race toch echt klaar.

Tijdens de neutralisatie kwam de kop van het veld naar binnen, maar ze sloten vlak achter de nieuwe leiders Ericsson, Ryan Hunter-Reay en James Hinchcliffe - die eerder waren gestopt - weer aan. Herta ging bij de herstart gelijk langs Hinchcliffe en opende volle bak de aanval op Hunter-Reay, met succes. Niet veel later lag de boel echter wéér even stil, want Power en Scott McLaughlin kwamen met elkaar in de clinch.

Ericsson, Rossi en Hinchcliffe kwamen binnen voor nieuwe banden en brandstof, Herta en Josef Newgarden hadden zo de kop bij de herstart, dertig ronden voor het einde. In de strijd om plek acht ging het dit keer fout: Pato O'Ward en Rossi lagen in de clinch en O'Ward's auto sloeg af, waardoor de volgende neutralisatie alweer een feit was. Bij deze caution kwam de rest - inclusief leider Herta - dan toch maar naar binnen, waardoor ineens Romain Grosjean op kop reed, voor Ericsson en Hinchcliffe.

Dit keer reed men toch al gauw een hele ronde onder groen, alvorens Cody Ware in het achterveld spinde: caution, en voor Grosjean eindelijk het moment om ook te stoppen. Na de herstart werkte Herta zich weer vrij rap terug naar plek drie, achter Ericsson en Dixon. Hij nam Dixon soepel te grazen en opende de aanval op Ericsson, aanvankelijk zonder succes. Met vijf ronden te gaan was hij flink aan het pushen voor een tweede poging, maar dat ging niet goed: Herta verremde zich en stootte de muur in, einde verhaal.

Na een kortstondige onderbreking kon er nog heel even geracet worden, met Ericsson, Dixon, Hinchcliffe en Hunter-Reay voorop. Daar gebeurde verder weinig meer, er werd zowaar twee ronden lang onder groen naar de finish gereden en Ericsson pakte zijn tweede IndyCar-zege.

COVID-19: 2.077 positief getesten en 2 doden, totaal 1.887.831 en 17.871

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.077 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.887.831 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 52 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 478 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 patiënten opgenomen, er liggen nu 212 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.871 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Tagliafico moet twee duels brommen na rode kaart

Nicolás Tagliafico mist de eerste twee duels van de Eredivisie door een schorsing. Ajax heeft dinsdag een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk van de KNVB geaccepteerd.

Tagliafico mist de duels met N.E.C. (thuis) en FC Twente (uit). Zaterdag in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV kreeg Tagliafico aan het einde van de eerste helft bij een 0-2-achterstand direct rood van Björn Kuipers, die de laatste wedstrijd van zijn carrière floot. Ajax verloor uiteindelijk met liefst 0-4.

In het onderstaande filmpje geeft Björn Kuipers uitleg over de rode kaart. 

Franse priester (60) vermoord in zijn woning, dader (40) geeft zichzelf aan

Een priester, Olivier Maire (60), is maandag vermoord in de westelijke regio van de Vendée in Frankrijk, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter.

Darmanin sprak "al zijn steun uit aan de katholieken van ons land" en zei dat hij op weg was naar de plaats van de misdaad.

Update 14.45 uur: Het lichaam van de priester, lid van de gemeenschap van missionaire broeders van Montfort, werd maandag 9 augustus ontdekt in Saint-Laurent-sur-Sèvre, een stad op ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Cholet, bevestigde het bisdom en de Mortagne-sur-Sèvre gendarmerie. Maire zou in zijn kamer zijn vermoord, aldus een bron dicht bij het onderzoek. Een Rwandese man, Emmanuel Abaisenga (40), ging vanmorgen naar de plaatselijke gendarmerie om de moord te bekennen. Deze man was als vrijwillige koster aangesteld bij de missionaire broeders van Montfort.

Eerder was Abaisenga aangeklaagd en veroordeeld wegens brand in de kathedraal van Nantes op 18 juli 2020. Hij zat enkele maanden in de gevangenis en werd afgelopen juni onder gerechtelijk toezicht vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De vermeende dader kwam uit een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis en werd sinds 31 mei opgevangen door de commune van de missionarissenbroeders Montfort van Olivier Maire, volgens een bron dicht bij het onderzoek.

Het onderzoek door de gendarmerie van Nantes is in volle gang.

De moord leidde onmiddellijk tot een politieke ruzie, waarbij Marine Le Pen, voorzitter van Front National, een anti-immigratiepartij, kritiek uitte op de autoriteiten voor het niet uitzetten van de verdachte, die op sociale media werd geïdentificeerd als een man van Rwandese afkomst.

"In Frankrijk kan men een illegale immigrant zijn, de kathedraal in Nantes in brand steken, nooit worden uitgezet en dan opnieuw in overtreding komen door een priester te vermoorden", schreef ze op Twitter.

Darmanin verwierp de kritiek. "In plaats van haar medeleven te uiten met de katholieken die deze moordenaar verwelkomden, debateert mevrouw Le Pen zonder de feiten te kennen: deze buitenlander kon niet worden uitgezet ondanks zijn deportatiebevel zolang zijn gerechtelijke controle niet was opgeheven", antwoordde hij .

Op onderstaande tweet zou de vermoedelijke dader staan afgebeeld met de paus.

Glinsterende vinnen op 's werelds grootste zeemeerminconventie

Terwijl tientallen mensen nog bezig waren om hun zeemeerminoutfit aan te trekken, zwommen er talloze zeemeerminnen met wervelende lokken en glimmende staarten rond in het zwembad op de MerMagic conventie in Manassas in Virgina, in het oosten van de Verenigde Staten.

De conventie wordt aangekondigd als 's werelds grootste evenement gewijd aan zeemeerminnen en trekt enthousiastelingen aan uit alle lagen van de bevolking.

Het nutteloze feitje van de dag: boek om de hoek

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Al van kleins af aan komen velen van ons bij een bibliotheek, de één wat meer dan een ander. Maar wist je dat je Nederland vrijwel nooit ver weg hoeft voor een bieb? Want in 2020 was de gemiddelde afstand van een woonadres in Nederland tot de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek 2,0 kilometer. Dit is een lichte toename ten opzichte van 2014. Bewoners van Schiermonnikoog woonden met 0,6 kilometer het dichtst bij een bibliotheekvestiging of -servicepunt, en in het Zeeuwse Noord-Beveland was die afstand met 14,4 kilometer het grootst. Dit blijkt uit nieuwe analyses van het CBS met data van de Koninklijke Bibliotheek. Meer weten over dat onderzoek? Klik dan hier.

Het nutteloze feitje van de dag: boek om de hoek (Bron: CBS)
Het nutteloze feitje van de dag: boek om de hoek (Bron: CBS)

Brandstichter gefilmd bij aansteken van bosbrand Italië

In Zuid-Europa woeden talloze bosbranden. Slechts een klein deel is terug te voeren op natuurlijke oorzaken zoals blikseminslagen. Vaak is menselijk gedrag de aanleiding voor de verwoestende branden. Branden worden vaak opzettelijk aangestoken, vooral in Italië. De politie heeft een brandstichter op kunnen pakken omdat zijn misdaad was gefilmd door een beveiligingscamera van de Carabinieri tutale Forestale (bosbeheer en-bescherming).

Rutte; voorlopig geen strengere coronamaatregelen

Extra coronamaatregelen zijn nu niet nodig, zegt demissionair premier Rutte. De coronacijfers lieten de afgelopen week een dalende trend zien, dus ander beleid is volgens hem niet nodig. Zo meldt Skipr.

Het was vooraf niet de verwachting dat er maandag een verandering in het coronabeleid zou worden aangekondigd. Dit omdat er voor vrijdag een grote persconferentie op de planning staat. Daarin zal bekendgemaakt worden hoe het beleid er de komende periode uit zal komen te zien. Daarvoor is ook nieuw advies van het Outbreak Management Team gevraagd. Daar wilde Rutte niet op vooruitlopen.

Reacties op IPPC-klimaatrapport: "De alarmbellen zijn oorverdovend"

Secretaris-generaal van de VN Guterres roept politici op om snel te handelen gezien de waarschuwingen in het World Climate Report. Onderzoekers en milieuverenigingen zien de nieuwe bevindingen ook als de "laatste wake-up call".

Na het alarmerende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering, riep VN-secretaris-generaal António Guterres politici ter verantwoording. "De alarmbellen zijn oorverdovend en het bewijs is onweerlegbaar", zei hij. De broeikasgassen verstikken de planeet en brengen daardoor miljarden mensen in gevaar.

"De levensvatbaarheid van onze samenleving hangt af van leiders in de politiek, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld die akkoord gaan met het ondersteunen van beleid, maatregelen en investeringen die de temperatuurstijging tot 1,5 graad beperken", aldus Guterres. De oplossingen zouden op tafel liggen. "Het rapport moet de doodsklok zijn voor steenkool en andere fossiele brandstoffen voordat ze onze planeet vernietigen", zei hij. De rijke landen en ontwikkelingsbanken zouden meer geld beschikbaar moeten stellen voor adaptatie aan klimaatverandering in armere landen. De belofte om 100 miljard dollar per jaar op te halen voor klimaatbescherming en aanpassing moet worden nagekomen.

"Als we nu onze krachten bundelen, kunnen we de ramp afwenden", zei Guterres. Er is geen ruimte meer voor vertragingen of excuses. Antwoorden zouden moeten worden gegeven op de wereldklimaatconferentie in Glasgow in november.

Greta Thunberg: "Het is aan ons om dapper te zijn"
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was niet verrast door de bevindingen van het nieuwe klimaatrapport. "Het nieuwe IPCC-rapport bevat geen echte verrassingen. Het bevestigt wat we al weten uit duizenden eerdere onderzoeken en rapporten - dat we ons in een noodsituatie bevinden", schreef Thunberg op Twitter en Instagram. Het is een solide maar voorzichtige samenvatting van de huidige stand van kennis.

"Het is aan ons om moedig te zijn en beslissingen te nemen op basis van het wetenschappelijke bewijs dat in deze rapporten wordt geleverd", vervolgde Thunberg. De 18-jarige voegde de ergste effecten van klimaatverandering toe. "Maar niet als we doorgaan zoals vandaag, en niet zonder de crisis als een crisis te behandelen."

Eurocommissaris Timmermans: "De wereld moet nu zeggen dat het genoeg is"
De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, tweede man van de commissie die het klimaat onder de hoede heeft, zegt dat het VN-rapport aantoont ‘hoe enorm dringend’ de wereldwijde aanpak van klimaatverandering is. Volgens hem is het niet te laat om het tij te keren.

Sigrid Kaag: "Het is nu of nooit"
"Wij zijn de laatste generatie politici die onze manier van leven kunnen beschermen. Het is nu of nooit.” Kaag herhaalt de woorden van het klimaatpanel, dat de situatie bestempeld als ‘code rood’.

Het rapport van de IPCC maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de emissie van broeikasgassen sterk moeten reduceren, zegt staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgšz-Zegerius (VVD) namens het kabinet. "We blijven daarom hard werken aan (nieuwe) maatregelen voor CO2-reductie, zowel nationaal als internationaal.” Tevens is de staatssecretaris van mening dat het er nu echt om gaat "dat ook andere landen hun ambitie verhogen". 

Greenpeace en WWF: nu handelen
Verschillende milieubeschermingsorganisaties hebben ook de federale regering opgeroepen om onmiddellijk op te treden naar aanleiding van de laatste waarschuwingen in het IPCC-rapport. "Het schokkende van dit rapport is dat alles alarmerend kon worden voorzien - en toch gaan regeringen en bedrijven nog steeds in een slakkengang als het gaat om klimaatbescherming", zegt klimaatexpert Christoph Thies van Greenpeace bijvoorbeeld. Het rapport moet, samen met de nieuwste beelden van branden en overstromingen, de politiek wakker schudden.

"Elke regering moet het verbruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk stoppen en bossen, heidevelden en oceanen beschermen als natuurlijke CO2-putten." Meer en meer branden, frequentere overstromingen en droogtes kosten mensenlevens, vernietigden natuurlijke habitats en habitats en veroorzaakten enorme economische schade.

Klimaat (foto van Pixabay)
Klimaat (foto van Pixabay)

Tekstbronnen Tagesschau en de Stentor.

7 miljard aan NOW noodsteun wordt gebruikt voor vastgoed en overnames

Nederlandse bedrijven ontvingen in een jaar tijd bijna 7 miljard te veel aan loonsubsidies uit de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), volgens Follow the Money. 60.000 bedrijven hebben inmiddels een totaal van een half miljard euro aan ‘te veel’ uitgekeerde NOW teruggestort in de eerste tranche (NOW 1). Zo meldt de Stentor.

Nog 90.000 andere bedrijven moeten hun definitieve gegevens nog aanleveren bij het UWV. Bedrijven hoeven dit geld in een aantal gevallen pas in 2026 terug te betalen, nadat het UWV de definitieve berekeningen heeft gemaakt.

Ondertussen gebruiken ondernemers die meer NOW hebben aangevraagd dan ze nodig bleken te hebben de loonkostensubsidie voor vastgoedaankopen, bedrijfsovernames of het bedrag staat onaangeroerd op de rekening, aldus Follow the Money.

Gevonden voorwerpen: tas met verdovende middelen

De politie hield maandag 9 augustus een 19-jarige treinreiziger uit Oosterhout aan, nadat er in zijn bagage op het station aan de Gravinnen van Nassauboulevard in Breda drugs werd gevonden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Even na middernacht vond het treinpersoneel een onbeheerde tas in een treinstel. Er werd in de tas gekeken of er mogelijk iets van een identiteitsbewijs van de eigenaar in zat.

Zij stuitten hierbij op ingepakte blokken, waarvan zij vermoedden dat er verdovende middelen in zaten. Niet veel later meldde de eigenaar van de achtergebleven tas zich. Hierop werd de politie ingeschakeld. De agenten vonden in de tas een hoeveelheid hasj en troffen bij de fouillering een groot geldbedrag aan. De 19-jarige man zit vast voor het bezitten van softdrugs en voor witwassen.

De drugs en het geld zijn in beslag genomen.

'Amsterdam UMC voornemens om een vondelingenkamer te openen'

Het Amsterdam UMC is van plan een vondelingenkamer te openen. Dat zegt Kitty Nusteling van stichting Beschermde Wieg. In Nederland zijn nu tien vondelingenkamers waar moeders anoniem hun baby kunnen afstaan, maar Amsterdam heeft er nog geen, zo is te lezen op de site van AT5.

De afgelopen vijftien jaar zijn er in totaal 19 vondelingen en 45 babylijkjes gevonden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (Nidaa). In februari dit jaar werd in Amsterdam-Zuidoost nog een pasgeboren meisje levend aangetroffen in een vuilcontainer. En afgelopen april werd een 31-jarige vrouw aangehouden voor het dumpen van een baby zeven jaar terug, in een ondergrondse container in Slotermeer.

"Vreselijk," zegt Kitty Nusteling van stichting Beschermde Wieg. "Deze vrouwen zijn zo in paniek en hebben echt het idee dat ze nergens naartoe kunnen. In een vondelingenkamer kan je altijd naar binnen. De deur is altijd open. Je kan je kind hier in een warm bedje leggen, in een veilige wieg, en dan weer vertrekken. Je kan op een knop drukken en hulp vragen van het ziekenhuis en in gesprek gaan."

Te weinig vondelingenkamers
Volgens stichting Beschermde Wieg zijn er veel te weinig vondelingenkamers in Nederland. "Eigenlijk zouden we in iedere grote stad, in ieder ziekenhuis een kamer willen hebben. Gelukkig hebben we niet alleen deze kamers maar ook een noodlijn die 24 uur per dag bereikbaar is. Dagelijks zijn er drie moeders die ons bellen en om hulp vragen. Wij zijn er om deze moeders bij te staan. We proberen ze te helpen met het verbeteren van hun situatie, zodat ze misschien wel zelf voor hun kind kunnen zorgen."

De vondelingenkamers van de stichting zijn bedoeld als allerlaatste redmiddel voor wanhopige ouders. Afgelopen maart werd in een ziekenhuis in Den Helder de eerste vondelingenkamer in Noord-Holland geopend, en de kans is groot dat Amsterdam nu volgt, zegt Nusteling.

"We zijn in gesprek met het Amsterdam UMC, zij zijn voornemens om een kamer te gaan openen", vertelt ze. "Zij zien ook de noodzaak in van een plek waar moeders naartoe kunnen gaan die zo wanhopig zijn dat ze het idee hebben dat ze nergens terecht kunnen. De gevonden baby in de container heeft dat weer aangetoond. Dus ja, zij staan op om deze belangrijke mogelijkheid te gaan bieden."

Eerder gemoeten
En daar is Nusteling blij mee, want het is hard nodig. Maar het realiseren van zo'n vondelingenkamer in een ziekenhuis schijnt lastig te zijn. "Mijn ervaring is dat iemand in het ziekenhuis zélf moet opstaan om zo'n kamer te realiseren."

En die moet dan ook nog allerlei besturen en afdelingen meekrijgen. "Het heeft lang geduurd, maar ook speelt mee dat pas in 2019 de minister van rechtsbescherming Sander Dekker heeft gezegd dat het niet meer strafbaar is als vrouwen naar zo'n kamer komen om een kind achter te laten. Dat was het eerst wel. Het te vondeling leggen is verboden, maar wij voorkomen dat juist. Wij voorkomen dat een kind op straat belandt."

Nusteling is er van overtuigd dat de vondelingenkamer er gaat komen in het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis zelf wil voorlopig niet op de zaken vooruitlopen, maar bevestigt dat er gesprekken zijn, en dat de intentie er is.

Verwarde man vernielt tent priklocatie

Op de vaccinatielocatie bij Studio A58 in Middelburg heeft maandagmorgen vroeg 9 augustus een man met een mes een tent vernield en geprobeerd deze in brand te steken. De man is snel daarna opgepakt.

Rond 4.30 uur zag een beveiliger dat een man de tent vernielde en op een fiets wegreed. Hij alarmeerde de politie. Agenten zagen de man op het fietspad aan de Tromboneweg rijden. Hij werd gearresteerd.

Het bleek te gaan om een 61-jarige man uit Middelburg. Hij werd voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. De man kwam verward over. Hij wordt maandag verhoord. Bij de priklocatie wordt een sporenonderzoek ingesteld.

Gratis zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Tussen 10 augustus en 1 september ontvangen acht miljoen huishoudens in Nederland een brief om zelftesten te bestellen. In de brief wordt gewezen op het belang van testen voordat mensen weer naar plekken gaan waar grote groepen mensen samenkomen, zoals school of werk. Ook wordt uitgelegd wanneer een zelftest nuttig is en wanneer iemand zich juist bij de GGD moet laten testen. En de basisregels krijgen opnieuw aandacht: houd afstand, was vaak je handen, zorg binnen voor frisse lucht en blijf thuis en laat je testen bij klachten.

Testen, testen, testen
De landelijke verspreiding van zelftests gaat gepaard met een brede campagne op radio en tv, waarmee de overheid mensen wil wijzen op het belang van testen om besmettingen te voorkomen. Want onderzoek wijst uit dat iemand besmettelijk kan zijn zonder zelf klachten te hebben. En hoewel gevaccineerde mensen minder makkelijk het virus overdragen, kunnen ook zij in sommige gevallen nog steeds anderen besmetten. Daarom kan het nuttig zijn om voor de zekerheid een zelftest af te nemen voor een bijeenkomst met andere mensen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Ik hoop dat heel veel mensen zich de komende tijd testen voordat ze veel andere mensen ontmoeten. Bijvoorbeeld voordat je weer voor het eerst naar school of werk gaat, of familie of vrienden gaat zien. Een zelftest doen is een kleine moeite. Maar door te testen verkleinen we de kans dat we corona onbedoeld meenemen naar familie, werk of school, en voorkomen we dat besmettingen brandhaarden worden.”

Ook op andere manieren probeert het kabinet het makkelijk te maken voor mensen om zich te testen op corona. Medewerkers van de GGD delen bijvoorbeeld kosteloos zelftests uit aan terugkerende reizigers op Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen AirPort Eelde. Ook studenten krijgen kosteloos zelftests tot hun beschikking om zich in de zomer en bij de start van het studiejaar te testen. Het kabinet heeft daarnaast zelftests gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds om sociale minima ook de gelegenheid te geven gebruik te maken van zelftests.

Testen na de vakantie
Ook voor iedereen die terugkeert uit het buitenland, gevaccineerd of niet, is het advies: test jezelf. Dat kan het beste met een zelftest, direct na terugkeer uit het buitenland. Daarnaast krijgen reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn van en terugkeren uit landen met een geel of oranje reisadvies het dringende advies om op dag twee en vijf na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen.

Vanaf zondag 8 augustus moeten reizigers vanaf twaalf jaar bij terugkeer naar Nederland bovendien een coronatoegangsbewijs kunnen tonen als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Dat betekent dat mensen die niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona, zich moeten laten testen in het land van verblijf voordat zij vertrekken. Dat kan met een PCR-test van maximaal 48 uur voor vertrek of met een antigeen-test van maximaal 24 uur voor vertrek.

Zelftest voor de zekerheid
Een zelftest doe je voor de zekerheid, om te testen of je corona hebt. Bijvoorbeeld als je naar een plek gaat waar veel mensen bij elkaar komen. Bij een positieve zelftest moet je je altijd direct opnieuw laten testen bij de GGD.

Een zelftest doe je alleen als je geen klachten hebt. Heb je wel klachten zoals koorts, benauwdheid, verkoudheid en smaak- of reukverlies, of was je in de buurt van iemand met corona? Laat je dan meteen testen bij de GGD. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op dag vijf willen laten testen. Of voor mensen die terugkomen van vakantie uit een (hoog)risicogebied. Jongeren tot 27 jaar zijn altijd welkom bij de GGD voor een coronatest.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.