OS: Recordaantal goals bij zege Oranjeleeuwinnen

Nederland heeft de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen zoals verwacht gewonnen. Bij het vrouwenvoetbal werd laagvlieger Zambia gemakkelijk verslagen. De Leeuwinnen scoorden tien maal, een record, maar kregen er wel maar liefst drie tegen van Zambia.

Al vroeg in de wedstrijd bleek dat Zambia nog best wat aanvallende intenties had. Echt gevaarlijk werd het nog niet, maar het leek wel even dreigend. Na vijf minuten bleek echter dat er defensief een hoop niet klopte, verdedigen op een lijn leek in Zambia een onbekend begrip. De constante gaten in de defensie werden benut door lange ballen achter de defensie en steekpasses. Bij de 1-0 was daar nog hulp bij van de Zambiaanse keeper nadat zij bij het uitkomen de bal volledig miste, bij de 2-0 en de 3-0 deed de Nederlandse equipe het hoofdzakelijk zelf. Het telraam kon er na een kwartier bij die stand al bij gepakt worden. Miedema (2x) en Martens stonden al op het scorebord.

Toch konden de Leeuwinnen niet verslappen, na een vergelijkbare fout bij het uitkomen van doelvrouw van Veenendaal werd het plots 3-1. Hierna werd de eerste helft wat rustiger uitgespeeld, maar er vielen wel nog drie goals. Miedema, Martens en van der Sanden kwamen allemaal tot scoren. In de tweede helft ging Nederland vrolijk verder. Miedema prikte er nog maar eentje bij en daarna kwamen Roord en invalster Beerensteyn aan de beurt. Een tweede invalster, Pelova, zorgde voor de 10-1.

Hiermee leek Nederland op weg naar meerdere records. Het doelpuntrijkste duel ooit op het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi was een 8-0 zege van Duitsland op China in 2004, maar dit was nu al verslagen: Ook het grootste aantal goals in een wedstrijd van een enkele equipe was daarmee duidelijk uit de boeken. Die 8-0 bleef wel de grootste zege ooit, want Zambia kreeg er plots zin in en scoorde nog twee keer, door slap defensief optreden van Nederland.

Nederland leidt nu in Groep F voor Brazilië, dat met 5-0 China versloeg. Op zaterdag mogen deze twee landen met drie punten tegen elkaar, waarbij groepswinst al op het spel lijkt te staan. In de andere groepen wist Australië met 2-1 Nieuw-Zeeland te verslaan in Groep G, om gelijk te komen met Zweden. Japan en Canada deelden de punten met een 1-1 gelijkspel in Groep E, Groot-Brittannië gaat hierdoor alleen aan de leiding.