Italiaanse 'horror-kazen' in Nederlandse en Belgische supermarkten

Schokkende undercoverbeelden van dierenrechten-organisatie Essere Animali tonen aan hoe pasgeboren kalveren worden mishandeld. De melk van deze melkveehouderij wordt gebruikt voor Grana Padano kaas. De kazen zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Delhaize. Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht roept de supermarkten op: "Haal per direct de Grana Padano kazen uit de schappen!"

Dierenmishandeling
Op de beelden is te zien dat een kalf op hardhandige wijze een kruiwagen ingegooid wordt om direct na geboorte bij de moeder weggehaald te worden. Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf probeert er weer uit te klimmen, maar wordt hardhandig naar beneden gedrukt. Het lichaam wordt in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen.

Andere beelden tonen een pasgeboren mannelijk kalf dat met zijn heupen op een hek is gehangen. Een medewerker slaat hem en scheldt hem uit. Ook tijdens het voeren van de kalveren zien we dat de medewerkers ze slaan en schoppen. Essere Animali: "Op melkveebedrijven worden mannelijke kalveren beschouwd als een bijproduct: in tegenstelling tot vrouwelijke dieren kunnen ze niet opnieuw worden geïntegreerd in de zuivelketen en genereren ze minder winst."

Volledig gebrek aan hygiëne
De kalveren worden in kleine kalverkisten gegooid waar doorgaans helemaal geen hygiëne te bespeuren is. Ze zitten in de kisten zonder enig sociaal contact met soortgenoten en minimale ruimte om te bewegen. Enkelen worden met tweeën in een kalverkist gestopt, waardoor de bewegingsruimte nog minder wordt. Grond: "Ook de melkkoeien 'leven' in een hel; hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld."

Animal rights roept op tot actie
Animal Rights heeft de supermarkten Delhaize, Jumbo en Albert Heijn benaderd met een oproep tot actie. Grond: "Wij hebben ze gevraagd om de beelden te bekijken en gevraagd de desbetreffende producten van deze melkveehouderij uit de schappen te halen."

Op 20 juli laat Delhaize in een reactie aan Animal Rights weten: "Wij dragen dierenwelzijn hoog in het vaandel en we gaan dit meteen verder onderzoeken." Animal Rights heeft daarop Delhaize nogmaals verzocht om de producten per direct uit de schappen te halen.