Kinder-ic's stromen vol door snelle verspreiding RS-virus

Het RS-virus (respiratoir syncytieel-virus) verspreidt zich zo hard dat alle bedden op de kinderic’s dinsdag vol lagen, meldt het AD. Zeker één patiëntje moest naar een ziekenhuis in Antwerpen uitwijken. Meerdere hospitalen moeten geplande operaties uitstellen, omdat er niet genoeg kinderbedden zijn.

De uitbraak begon een week of drie geleden in Rotterdam, maar breidde zich uit naar Amsterdam en omgeving, de regio Nijmegen en Limburg. Intussen zijn er in het hele land ernstig zieke kinderen. Dinsdagmiddag waren alle negentig bedden op de kinderic’s bezet en moest een eerste kind naar een ziekenhuis over de grens. Normaliter komen de RS-besmettingen met name in de winter voor, maar door de coronamaatregelen zijn er afgelopen winter nauwelijks kinderen met RS besmet geraakt. Lees verder bij Skipr.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. De ziekte gaat meestal vanzelf over na een paar dagen tot een week.

Het virus kan vooral bij jonge baby's een ernstige ziekte veroorzaken, ze worden dan benauwd door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Baby's tot 1 jaar kunnen vaak niet goed drinken doordat hun neusje vol met snot zit, daardoor bestaat kans op uitdroging.

Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dit veroorzaakt soms uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen.

Opmerking submitter: Ik zeg ook een spuitje, hup snel de farmacie aan de gang. Worden mensen misschien nu wakker? Stop met die corona-waanzin.