Jeff Bezos dankt Amazon-personeel en -klanten: 'Jullie hebben voor alles betaald!'

Jeff Bezos is dinsdag met zijn eigen ruimteschip een stukje de ruimte ingeschoten. Gedurende vier minuten mocht hij, samen met drie andere passagiers, van de gewichtsloosheid genieten. 

Na terugkomst op aarde was de oprichter van Amazon maar wat tevreden en daarbij vergat hij niet die mensen aan wie hij dit allemaal te danken heeft. "Ik wil elke Amazon-werknemer en Amazon-klant bedanken, want jullie hebben hier allemaal voor betaald", zo zei hij tijdens de persconferentie na de landing. "Vanuit de grond van mijn hart, het wordt gewaardeerd."

Het moge geen geheim zijn dat de werknemers van Amazon op zijn zachtst gezegd 'ontevreden zijn' over hun werkomstandigheden. Zo wordt er hardop geklaagd over het uitblijven van toiletpauzes waardoor werknemers in flessen moeten plassen, waarbij ze ook nog eens vele uren moeten werken voor een schijnloontje onder schijnbaar erbarmelijke omstandigheden.

Werknemers lieten dan ook weten dat de vriendschappelijke gevoelens van de baas niet beantwoord worden. "Ik hoorde dat hij naar de ruimte ging, maar het kon me geen bal schelen", aldus een werknemer. "Ik ken niemand die voor de tv heeft gezeten om te kijken", zei een ander, die er nog aan toe voegde dat sommige collega's het niet erg hadden gevonden als Bezos op Jupiter een mooi stekje voor zichzelf had gevonden om te rentenieren.

Een derde collega zei dat Bezos' dankwoord voortkomt uit schuldgevoelens. "Hij weet dat hij fout zit door geld te verdienen over de rug van zijn werknemers die als slaven worden behandeld."

Lees ook: Eerste Nederlandse ruimtetoerist veilig op aarde

Anderen besloten Bezos aan te vallen op zijn ontwijking van het betalen van belastingen. "Hij kan beter de autoriteiten over de hele wereld bedanken. Zij laten toe dat hij het betalen van belastingen kan ontwijken."

Eén iemand was wel positief. President Joe Biden was door zijn assistenten toegefluisterd dat hij de reis van Bezos top moest vinden. Of, zoals zijn woordvoerder Jen Psaki altijd voor hem spreekt: "De vlucht van de Blue Origin was een klassiek voorbeeld van Amerikaanse uitzonderlijkheid. Zo zien wij dat."