Turkse justitie eist 1482 jaar celstraf tegen Schiedamse drugsbaron Çetin G.en Nejat D.

De Schiedamse Çetin G. en zijn partner in crime Nejat D. hangt gezamenlijk 1482 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is althans de enorme eis van het gerechtshof in Ankara tegen het tweetal, melden Turkse nieuwsbronnen. Çetin G., die in 2016 zijn enkelband doorknipte en de benen nam naar zijn thuisland, wordt samen met zijn compagnon gezien als leider van een drugsbende. Zo meldt de Stentor.

Nejat D. wordt volgens Turkse media gezien als de Turkse Escobar. Beide mannen zijn vorig jaar met vele andere criminelen opgepakt in het grootste Turks narcoticaonderzoek ooit 'Bataklik'. Gedurende het onderzoek bleek dat beide heren ondanks hun signalering bij Interpol een wapenvergunning kregen van Oktay Cetin K. de gouverneur van Elazig, dit heeft tot ophef geleid maar de gouverneur is nog steeds in functie.

In het kader van de operatie die was gestart door het hoofdbureau van de openbare aanklager van Ankara voor onderzoek naar smokkel en georganiseerde misdaad, werd een begin gemaakt met de aanhouding van in totaal 93 verdachten in de provincies Istanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mersin, Antalya, Van, Kırşehir, Ayd,n, Kilis en Bursa. In totaal zijn 110 adressen, waaronder 85 woningen en 25 werkplekken, van de verdachten doorzocht en zijn 74 van de 93 verdachten aangehouden. Het materiaal en enkele criminele elementen die in beslag werden genomen tijdens de moerasoperatie voor de grootste inkomsten uit drugsgerelateerde misdaad in de geschiedenis van Turkije.

In het kader van de operatie, is ongeveer 30 miljoen dollar, 340 duizend Turkse lira, goud, sieraden, ornamenten, 653 eigendomsbewijzen, 41 pistolen, 50 computers, mobiele telefoons, simkaarten, geldtelmachines, stalen vest, en 21 luxe auto's in beslag genomen. Sommigen van hen werden aan het publiek getoond in een tentoonstelling die werd gehouden bij de politie van Istanbul en sommige bij de politie van Ankara.