F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde van start tot finish en won zo zijn derde Formule 1-race op rij. Valtteri Bottas eindigde op plek twee, voor Lando Norris. Titelrivaal Lewis Hamilton kwam niet verder dan de vierde plek.

Verstappen startte vanaf poleposition en was prima weg, voor Norris, Sergio Perez en Hamilton. Het hele veld kwam prima door de eerste bochten heen, maar na bocht drie ging het mis voor Esteban Ocon die klem kwam te zitten tussen Antonio Giovinazzi en Mick Schumacher. De coureur van Alpine zag zijn rechter voorwiel afbreken en parkeerde zijn auto langs de baan. Een korte safety car volgde. Coureurs die veel plekken verloren waren George Russell en Carlos Sainz die buiten de top tien reden na de start.

Verstappen mocht na drie ronden het veld weer op gang brengen en wachtte tot start/finish. Perez probeerde direct aan te vallen bij Norris en deed goede pogingen, maar raakte bij bocht vier buiten de baan en viel terug naar plek tien. Bij de Mercedessen snoepte Valtteri Bottas plek drie af van Hamilton, maar de Brit sloeg even later weer terug en pakte plek drie af van zijn teamgenoot.

Vooraan breidde Verstappen het gat met Norris langzaam maar zeker uit, terwijl Hamilton nog geen poging kon doen voor plek twee. Achter nummer vier Bottas groeide het gat snel, waarbij de teruggevallen Perez niet naar voren kon komen. De coureurs op de zachte banden stopten vroeg, wat ervoor zorgde dat Daniel Ricciardo, Charles Leclerc en Perez bevrijd waren en het tempo op konden voeren.

Na twintig ronden wist Hamilton Norris eindelijk te passeren voor plek twee. Laatstgenoemde kreeg nog meer slecht nieuws, want de Brit kreeg vijf seconden straf opgelegd vanwege het buiten de baan duwen van Perez. Dit kostte de McLaren-coureur in de 31e ronde in de pits de derde plek die naar Bottas ging. Hamilton en Verstappen volgden snel er na, waardoor Verstappen met dertien seconden voorsprong leidde ten opzichte van Hamilton, Bottas en Norris.

Ver daarachter kwamen Perez en Charles Leclerc elkaar tegen. De Monegask had de Mexicaan eerder in de race al eens ingehaald, maar na de stop was Perez er weer voor gekomen. Leclerc bleek sneller te zijn en probeerde het bij bocht vier buitenom. Perez maakte zich te breed en duwde Leclerc het grind in, waarna een vijf seconden straf voor Perez volgde. Niet veel later was er een paar bochten verder weer eenzelfde incident tussen Perez en Leclerc waarbij Leclerc weer door het grind moest. Dit leverde opnieuw vijf seconden straf op voor Perez.

Hamilton rapporteerde schade aan zijn Mercedes, waardoor Bottas en Norris het gat met de Brit konden dichten. Bottas kreeg in eerste instantie de instructie om zijn Mercedes-teamgenoot niet in te halen, maar mocht het later toch proberen. Uiteindelijk mocht Bottas zelfs Hamilton voorbij. Ook Norris wist Hamilton te passeren voor plek drie. Dit gebeurde ver achter Verstappen die al ruim twintig seconden voorsprong bijeen had gereden met nog twintig ronden te gaan.

Red Bull haalde Verstappen met nog tien ronden te gaan binnen voor een tweede stop, waarbij de Nederlander een ruime voorsprong op Bottas behield. Teamgenoot Perez was Ricciardo voorbij voor plek vijf, terwijl daarachter Leclerc hetzelfde probeerde bij de Australiër. Voor het laatste punt werd stevig geknokt door George Russell en Fernando Alonso. Laatstgenoemde slaagde drie ronden voor het einde in zijn aanvalspogingen.

Na 71 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Bottas en Norris. Hamilton claimde plek vier, voor Carlos Sainz die vijfde werd dankzij de straf voor Perez. Ricciardo eindigde als zevende, voor Leclerc, Pierre Gasly en Alonso. Buiten de punten kregen Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel nog een aanvaring met elkaar, waarbij beiden door het grind gingen.