Canada: vier gezinsleden doodgereden wegens moslimhaat

Zondagavond rond 20:40 uur (plaatselijke tijd in London Ontario) kregen hulpdiensten een melding dat de chauffeur van een zwarte pick-up truck op Hyde Park Road het trottoir opreed en een wandelend gezin aanreed.

Detective Paul Waight zei dat het voertuig hierop 'met hoge snelheid' naar het zuiden reed. Ongeveer vijf minuten later stopte de bestuurder het voertuig stopte bij Cherryhill Village Mall ongeveer zes kilometer rijden van de plaats van het ongeval.

De verdachte is vervolgens door de politie aangehouden. Waight zei dat de verdachte op het moment van zijn arrestatie "een vest droeg dat leek op een kogelvrij vest".

“Er zijn aanwijzingen dat dit een geplande, voorbedachte handeling was, gemotiveerd door haat. Er wordt aangenomen dat deze slachtoffers het doelwit waren omdat ze moslim waren", zei Waight. "Er is geen eerdere connectie tussen de verdachte en de slachtoffers bekend."

Volgens de politie is een 74-jarige vrouw ter plaatse overleden. Een 44-jarige vrouw, een 46-jarige man en een 15-jarig meisje werden door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht, maar stierven later aan hun verwondingen. Familieleden verzochten omwille van privacyredenen de namen van de slachtoffers geheim te houden. Een negenjarige jongen die verwant is aan de overledenen werd ook naar het ziekenhuis gebracht waar hij wordt behandeld voor ernstige, maar niet-levensbedreigende verwondingen.

De verdachte in de zaak, de 20-jarige inwoner van London, Nathaniel Veltman, is aangeklaagd voor vier keer moord met voorbedachten rade en één keer van poging tot moord. Hij verscheen maandag via een audiolink in een Londonse rechtbank. Hij is in voorlopige hechtenis genomen en moet donderdag opnieuw voor de rechtbank verschijnen. De aanklachten tegen Veltman zijn niet bewezen in de rechtbank.

De burgemeester van London in Ontario, Ed Holder, noemde de daad een 'massamoord' en zei dat veel harten 'gebroken' zijn na de aanslag van zondag.

“Dit was een massamoord, gepleegd op moslims, tegen Londenaren, en voortkomend uit diepgewortelde haat. De omvang van zo'n haat kan de vraag doen rijzen wie we zijn als stad en wie we zijn als Londenaren", zei hij tegen verslaggevers. “Het is aan ons – wij allemaal – om die vraag te beantwoorden door niet alleen onze woorden, maar ook onze daden. We kunnen zeggen: 'Dit is niet wie we zijn', en ik weet dat dat waar is. Woorden zijn echter niet genoeg. We moeten die woorden laten zien in ons gedrag en onze daden."