FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 juni 2021

Random Pics van de Dag #330

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tennisster Schuurs onderuit in achtste finales dubbelspel Roland Garros

Voor tennisster Demi Schuurs zit het damesdubbelspel op Roland Garros er na drie wedstrijden op. Samen met de Amerikaanse Nicole Melichar, met wie ze als derde geplaatst was, sneuvelde de Nederlandse in de achtste finales.

De Russische Anastasia Pavlyuchenkova bleek samen met Elena Rybakina uit Kazachstan een maatje te groot: 6-4, 6-3. Schuurs staat samen met Wesley Koolhof wel in de halve finales van het gemengd dubbelspel, waar ze Melichar bijna aan de andere kant van het net trof: de Amerikaanse werd met Rajeev Ram uitgeschakeld door Elena Vesnina en Aslan Karatsev uit Rusland.

Rolstoeltennisster De Groot pakt twee Roland Garros-titels in één

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op Roland Garros flink toegeslagen. De 24-jarige Woerdense won op het Parijse gravel zowel de titel in het enkel- als in het dubbelspel.

In de enkelspelfinale zat wereldranglijstaanvoerder De Groot tegenover de Japanse Yui Kamiji, viervoudig kampioene en titelverdedigster. De Nederlandse was echter een maatje te groot voor Kamiji en rolde soepel naar een 6-4, 6-3 overwinning, goed voor haar derde Roland Garros-titel en haar tiende enkelspelzege op een Grand Slam-toernooi.

In de finale van het dubbelspel speelde De Groot samen met landgenote Aniek van Koot, die ze in de halve finales in het enkelspel nog versloeg. Wederom zat Kamiji aan de andere kant van het net, samen met de Britse Jordanne Whiley. Het was dezelfde finale als vorig jaar, maar minder spannend: 6-3, 6-4 en de vierde opeenvolgende Roland Garros-titel voor het Nederlandse duo.

Sam Schröder, die lijdt aan ectrodactylie, zat in de finale bij de quads, maar haalde het na zijn US Open-titel van vorig jaar niet: de Australische veteraan Dylan Alcott was met 6-4, 6-2 te sterk.

Hockeydames overklassen Spanje met 7-1 op EK

De vraag die dit EK boven de hockeydames hangt is in hoeverre ze kwaliteit hebben ingeleverd als gevolg van de blessuregolf. Zaterdag was de tegenstand van Ierland (4-0 winst) te mager om de eerste conclusies te kunnen trekken. Maandag kon dat wel: Nederland zette de sterkere tegenstander Spanje na een stroef begin met grote cijfers opzij: 7-1. Drie goals kwamen van de stick van Frédérique Matla.

De laatste keer dat Nederland tegen Spanje speelde, was in de poulefase op het EK van 2019. De uitslag was toen 1-1. Oranje stak op dat moment niet in beste vorm, maar het feit dat de Spanjaarden de wereldkampioen op een gelijkspel konden houden, zei ook iets over waartoe de ploeg in staat is.

Spanje is de nummer zeven van de wereld en heeft met oud-Kampong-speelster Gigi Oliva één van de beste hockeyster ter wereld in de selectie. Op papier zijn de Spanjaarden de sterkste tegenstander van Nederland in deze poule. Annan noemde ze bij de NOS zelfs een ‘finalewaardige ploeg’. Het duel met Spanje was dan ook een eerste serieuze graadmeter sinds Oranje zonder de geblesseerde Lidewij Welten, Xan de Waard, Marijn Veen en Ireen van den Assem speelt.

De eerste paar minuten had Nederland het nog best moeilijk tegen Spanje. Al snel moest keepster Anne Veenendaal met haar legguards een schot tegenhouden. De Spanjaarden haalden bovendien een strafcorner, die naast werd getipt. Enkele minuten voor het einde van het eerste kwart leed Nederland binnen een seconde of dertig drie keer achter elkaar balverlies. Het was niet overtuigend genoeg wat Oranje die fase liet zien.

Toch kwam het verschil in klasse snel bovendrijven. Maria Verschoor schoot in het eerste kwart een bal op de paal. De 1-0 viel even later alsnog. Vanaf links gaf aanvoerder Eva de Goede een bal voor die via de stick van Candela Mejías van richting veranderde, het doel van Spanje in.

De Spanjaarden leken nog niet uit het veld geslagen en haalden voor de tweede keer een strafcorner. De sleeppush werd eruit gelopen door Pien Dicke. Via een counter belandde de bal bij EK-debutant Stella van Gils. Haar voorzet eindigde op de legguards van de Spaanse keepster Maria Ruiz, maar de rebound werd binnengeschoten door Frédérique Matla. Oranje stond daardoor met 2-0 voor, waarna het spel een stuk verzorgder werd. Sterker nog, Spanje had vanaf dat moment niets meer in te brengen.

Nederland haalde voor rust vijf strafcorners, waarvan er twee slecht aangegeven of verkeerd gestopt werden. De vierde strafcorner was het de beurt aan Lauren Stam, die de 3-0 binnensleepte. Daarmee was de wedstrijd zo goed als beslist en nam de ontspannenheid in de ploeg van Alyson Annan toe, na het stroeve begin.

Vervolgens ging het hard. Na een gemiste kans voor Margot van Geffen direct na rust kreeg Nederland opnieuw een strafcorner, die Caia van Maasakker hard en hoog tegen het net sleepte: 4-0. Even later speelde Frédérique Matla keepster Ruiz uit en maakte ze de 5-0. Een minuut later tipte Matla ook de 6-0 binnen, haar derde doelpunt van de wedstrijd.

Nederland overklaste de Spanjaarden. Vijf minuten voor tijd schoot Felice Albers de 7-0 binnen. Dat Laura Barrios vervolgens de 7-1 nog maakte en Josine Koning haar eerste tegengoal in vijftien interlands incasseerde, was het enige smetje op een verder prima avond voor Oranje.

Cricketers winnen slotwedstrijd van Ierland in Super League

De Nederlandse cricketers hebben het derde en laatste ééndaagse wedstrijd van Ierland gewonnen. Oranje sluit daarmee de serie wedstrijden in de Super League met 2-1 af. 

Ierland koos ervoor om deze wedstrijd te beginnen met slaan. In bijna vijftig overs kwam de tegenstander tot 163 runs. Een score wat haalbaar moest zijn. Dit bleek het geval met dank aan de openingsbatters. Stephan Myburgh en Max O'Dowd kwamen tot 66 runs, voordat O'Dowd uit werd gebowld. Myburgh had vervolgens met Scott Edwards en Musa Ahmed aan zijn score gewerkt. In over 43 na 158 runs en met 74 runs van Myburgh moest zij eindelijk gaan zitten nadat het paaltje werd omgegooid. Er waren nog acht runs nodig met 42 ballen te gaan en die kwamen ook langzaam op het bord. Logan van Beek sloeg met een vier de wedstrijd binnen. 

Voor Nederland gaat de Super League in september verder met drie ODI's tegen Zuid-Afrika. Nederland speelt in december ook nog tegen Afghanistan. Voor Ierland wacht dit jaar nog ontmoetingen met Zuid-Afrika en Zimbabwe. Nederland debuteert tegen de grote landen in de Super Series. Op dit toernooi vallen tickets te veroveren voor het wereldkampioenschap cricket in 2023. 

Djokovic ontsnapt tegen tiener, Nadal overtuigend naar kwartfinales

Tennisser Rafael Nadal staat weer eens in de kwartfinales op Roland Garros. De tigvoudig winnaar was in de achtste finales een flinke maat te groot voor het pas 18-jarige Italiaanse supertalent Jannik Sinner, die met 7-5, 6-3, 6-0 het onderspit dolf.

Wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovich had het beduidend moeilijker. De Serviër nam het op tegen de 19-jarige Lorenzo Musetti, landgenoot van Sinner, die hem in de eerste twee sets overtuigend de baas was. Musetti won de eerste twee sets via een tiebreak, maar daarna was het ineens helemaal op: Djokovic liet hem alle hoeken van de baan zien en op 4-0 in de vijfde set moest de jongeling geblesseerd en uitgeput opgeven.

Djokovic speelt in de kwartfinales tegen Matteo Berrettini, die niet in actie kwam: zijn opponent, Roger Federer, gaf er vanwege vermoeidheid de brui aan. Nadal speelt tegen de als tiende geplaatste Argentijn Diego Schwartzman, die de Duitser Jan-Lennard Struff met 7-6 (9), 6-4, 7-5 uitschakelde.

Pete Browngardt over Looney Tunes: 'Deze personages zijn tijdloos'

De Looney Tunes zijn tijdloos. Nog voor de Tweede Wereldoorlog werden de korte animaties al vertoond in bioscopen en bijna 100 jaar later zijn deze bonte personages nog steeds niet van onze schermen weg te denken. We spraken onlangs met Pete Browngardt, uitvoerend producent van Looney Tunes Cartoons, die graag vertelt over de ongelimiteerde houdbaarheidsdatum van deze opvallende wezentjes.

Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2021

Special Olympics 2021

Op 11, 12 en 13 juni 2021 zijn de Specials Olympics Nationale Spelen in Den Haag. Het hele weekend sporten door heel Nederland duizenden sporters met een verstandelijke beperking. Voor het eerst in de geschiedenis worden tijdens de Special Olympics Nationale Spelen trainingen aangeboden en kunnen mensen ook digitaal deelnemen aan allerlei bewegingsactiviteiten.

Niet exclusief voor de ruim 2200 ingeschreven deelnemers, maar aan alle mensen met een verstandelijke beperking. Ieder G-team, elke G-sporter, maar ook alle in sport geïnteresseerde mensen met een verstandelijke beperking kunnen vanuit hun eigen club of huis meedoen aan de Special Olympics Nationale Spelen die vanuit Den Haag georganiseerd worden. Klik hier voor het Programma.

Rusland woest over voetbaltenue Oekraïne EK 2021

Kort voor de start van het EK voetbal zorgt het shirt van de Oekraïners voor woede in Rusland. Het toont de landsgrenzen van Oekraïne inclusief het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat al jaren aan de gang is, overschaduwt nu ook het EK voetbal, dat aanstaande vrijdag begint. De trigger is de presentatie van de Oekraïense teamshirt afgelopen weekend.

Een videoclip laat zien hoe het hoofd van de Oekraïense voetbalbond, Andrei Pawelko, het kanariegele shirt overhandigt aan coach Andrei Shevchenko. Op de voorkant van het shirt zijn de contouren van het land te zien binnen de door het internationaal recht erkende grenzen - d.w.z. met het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland en de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Lugansk.

Het voettbalshirt is een symbool van het onverdeelde vaderland en zal de Oekraïense voetballers inspireren om op het EK voor heel Oekraïne te strijden, vertelde Pawelko enthousiast.

"Anti-Russische propaganda"
Dit leidde tot verontwaardiging bij veel Russische politici. Het parlementslid van de regerende partij Verenigd Rusland, Jabarow, beschouwt het shirt als een provocatie: "Oekraïne probeert keer op keer sportevenementen te gebruiken om zijn anti-Russische propaganda te verspreiden. Dat is onaanvaardbaar. Als elk land naar believen een landkaart op haar voetbal shirts laten zien, waar zouden we heen gaan?" Dan zou Rusland een kaart kunnen tonen waarop Alaska of de Baltische staten die ooit bij Rusland hoorden te zien zijn, zei Jabarow.

Rusland roept UEFA op om in te grijpen
Nu is het aan de UEFA. Jabarov vermeldt niet dat de annexatie van de Krim en de afgescheiden regio's Donetsk en Lugansk internationaal niet worden erkend. In plaats daarvan roept hij de gastheer van het EK voetbal op om in te grijpen. "Dat is onzin. Waarom doen ze het? Met maar één doel: een politiek schandaal uitlokken. Ik denk dat de UEFA alle reden heeft om in te grijpen en een verbod op zulke uitingen te eisen."

Ergernis over voetbalshirt-slogan
Ook de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, deed haar zegje. De shirts zijn een uiting van hun wanhoop. En ze stoort zich ook aan de slogan "Glory to Ukraine, Glory to the Heroes", die op de achterkant van de shirts onder de kraag te zien is. Deze slogan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog al door Oekraïense nationalisten gebruikt. Het staat al drie jaar op Oekraïense shirts.

Het antwoord uit Oekraïne liet niet lang op zich wachten. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba twitterde: "Ik heb een boodschap voor degenen die last hebben van de internationaal erkende grenzen van Oekraïne, de nationale symbolen van ons land mogen niet worden beledigd."

De UEFA heeft al voorzorgsmaatregelen genomen en de teams van Rusland en Oekraïne uit elkaar gehaald op het EK tournooi. Beide teams spelen in verschillende poules en kunnen elkaar niet ontmoeten in de ronde van 16.

Valve aanwezig tijdens de PC Gaming Show

PCGamer heeft bekendgemaakt wat we dit jaar mogen verwachten van de PC Gaming Show tijdens E3. Uiteraard krijgen we aankondigingen en demo's te zien van veel pc-games, maar één gast is toch wel opvallend.

Valve maakt namelijk haar opwachting tijdens de show, maar wat we precies mogen verwachten is nog maar de vraag. In het lijstje staat namelijk: 'And a message from Valve regarding Steam.' Het lijkt dus niet per se om een game te gaan, maar wellicht om een nieuwe update of andere manier om Steam te gebruiken.

Wat het is kunnen we maandag 23:30 Nederlandse tijd bekijken, want dan begint de show.

PC Gaming Show 2021

Warner Bros. beperkt aanwezig tijdens E3

Slecht nieuws voor fans die uitkeken naar meer informatie over Hogwarts Legacy of Gotham Knights. Door een fout in de programmering van de Summer Game Fest leek het alsof Warner Bros. een eigen persconferentie had, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Het gaat om een presentatie van Back 4 Blood, de door Left 4 Dead geïnspireerde co-op shooter, en niet meer dan dat. Tijdens E3 is er dus geen ruimte voor Hogwarts Legacy, Gotham Knights of andere titels onder de vleugel van Warner Bros.

Het is niet uitgesloten dat er later in de zomer meer informatie komt, maar deze week komen we in ieder geval van een koude kermis thuis.

Gotham Knights - Reveal (Foto: Warner Bros. Interactive)

Leeuwen blijven definitief in Artis dankzij twee zeer gulle filantropen

De leeuwen van Artis kunnen definitief in de dierentuin blijven. Twee filantropen hebben aangeboden een nieuw verblijf voor de dieren te financieren, laat de Artis weten. De dierentuin noemt de gift een "historische schenking". Zo meldt AT5.

Afgelopen januari kondigde de dierentuin aan dat de leeuwen Artis zouden verlaten, omdat er geen geld was voor een nieuw verblijf. De leeuwen zouden naar Frankrijk gaan maar dit ging op het laatste moment niet door, omdat het verblijf niet beschikbaar bleek.

Steun
Na het bericht dat de leeuwen toch niet naar Frankrijk vertrokken, kreeg de dierentuin veel steun. "Er is heel veel geld ingezameld voor alle dieren in Artis. Door kinderen, door hun ouders, familieleden, grootouders en ook door bedrijven. Dit is echt hartverwarmend", zegt Artis-directeur Rembrandt Sutorius.

De dierentuin zocht ook een oplossing voor de leeuwen en voerde gesprekken met dierentuinen en andere partijen, met succes. "We zijn ontzettend blij te kunnen melden dat twee partijen het benodigde bedrag voor het nieuwe leeuwenverblijf aan Artis schenken. Voor iedereen die van Artis en van onze leeuwen houdt, is het echt een droom die uitkomt."

Het nieuwe verblijf van de dieren wordt de komende jaren gerealiseerd. Tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige verblijf.

'Donderdag aankondiging spin-off van Borderlands'

Jazeker, een echt aankondiging van een aankondiging. Het Twitter-account van Summer Game Fest, dat aanstaande donderdag begint, teaset een grote aankondiging van Gearbox en 2K.

Eerder was er al een gerucht dat er een spin-off komt van Borderlands met Tiny Tina in de hoofdrol. Deze game zou 'Wonderlands' als titel gebruiken, een term die in de broncode ook terug te vinden is. Grote kans dus dat deze game donderdag wordt aangekondigd, al blijft dat natuurlijk nog even afwachten.

Ritzege Van der Poel in Zwitserland

Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe in de Ronde van Zwitseland op zijn naam geschreven. In de rit, van Neuhausen am Rheinfall naar Lachen over 178 kilometer, kwam de Nederlander als eerste over de meet.

Van der Poel sprong in de slotkilometers weg uit een uitgedunde groep met favorieten. Schachmann voegde zich een kleine twee kilometer voor de meet bij de Nederlander. Met nog 300 meter te gaan demarreerde Van der Poel wederom en hij kwam als eerste over de meet.

Stefan Küng, die gisteren de tijdrit won, blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een seconde op de nummer twee Julian Alaphilippe en twee tellen op Schachmann. 

Veteranennota 2020-2021 belicht belangen van meer dan 105.000 veteranen

De oprichting van de Stichting Nederlands Veteraneninstituut en een nationale begraafplaats voor veteranen. Verder nog aanbevelingen naar aanleiding van het onderzoekrapport Dutchbat III. Het zijn de meest in het oog springende zaken uit de Veteranennota 2020-2021. Minister Ank Bijleveld-Schouten stuurde het document vandaag naar de Kamer.

De nota gaat in op resultaten van het veteranenbeleid en hoe dat in 2020 is uitgevoerd. In haar voorwoord noemt Bijleveld de nieuwe Stichting Nederlands Veteraneninstituut een mijlpaal. Die bundelt sinds begin dit jaar de krachten van 6 organisaties. “De bestaande capaciteit en expertise voor ondersteuning, zorg, erkenning en waardering wordt nu optimaler en efficiënter benut”, aldus Bijleveld.

€5.000
Ook valt te lezen dat Defensie momenteel de aanbevelingen uitvoert van de commissie-Borstlap. Hij gaf zijn adviezen naar aanleiding van een onderzoek naar Dutchbat III veteranen. Daaruit bleek dat velen na 25 jaar nog steeds problemen ondervinden door hun uitzending naar Srebrenica. Als blijk van erkenning en waardering krijgt iedere Dutchbat III-veteraan een eenmalig bedrag van €5.000. Defensie gaat ook terugkeerreizen voor deze groep organiseren.

Defensie focust verder onder meer op het ontwikkelen van een modern stelsel van uitkeringen en voorzieningen. Dat is erop gericht de veteraan beter te ondersteunen bij zijn re-integratie in de maatschappij.

Invictus Games
Bijleveld meldt ook dat grote evenementen en veel activiteiten rondom veteranen door COVID-19 niet doorgingen. Zoals de Invictus Games, die zowel in 2020 als dit jaar werden afgelast. “Hopelijk kunnen we er volgend jaar van 16-22 april van genieten”, aldus de minister.

Nederland telt 105.350 veteranen, die onder oorlogsomstandigheden of tijdens (vredes)missies dienden. Hiervan zijn meer dan 22.400 militairen in werkelijke dienst.

Extern onderzoek naar Sywert-mondkapjesdeal: 'Onderste steen moet boven'

Het kabinet laat de mega-mondkapjesdeal met Sywert van Lienden onderzoeken door ‘een externe, onafhankelijke partij’. Dat kondigt verantwoordelijk minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) vandaag aan na nieuwe onthullingen gisteren tijdens het interview wat Van Lienden gaf in Buitenhof en de daardoor ontstane extra vragen uit de Kamer. Meer hierover in het AD.

Ondertussen bekijkt ook het CDA ‘of Van Lienden de partij heeft ingelicht’. Van Lienden stelde gisteren in Buitenhof dat hij de integriteitscommissie van het CDA in het najaar op de hoogte heeft gebracht van zijn miljoenenwinst, maar die commissie van het CDA ontkent dat. Nu gaat het CDA onderzoeken hoe en bij wie van Lienden deze kwestie heeft gemeld. 

Verbeek verrassende nieuwe trainer Almere City

Almere City heeft een opvallende nieuwe trainer binnengehaald. Gertjan Verbeek zal de komende twee seizoenen voor de spelersgroep van de club uit de Keuken Kampioen Divisie staan. Een opmerkelijke stap voor de oud-trainer van onder andere SC Heerenveen, AZ Alkmaar en Feyenoord.

"Na een aantal goede gesprekken de afgelopen periode ben ik overtuigd van de ambitie die Almere City FC heeft en wil ik graag de club vooruit helpen om die ambitie te verwezenlijken. De organisatie staat en de randvoorwaarden om te presteren zijn aanwezig. Ik kijk er naar uit om te beginnen!" Zo legt Verbeek uit.

Technisch manager Teun Jacobs van Almere City is dolblij met de aanstelling van Verbeek. "Gertjan staat voor een ultiem topsportklimaat en heeft bewezen dat hij talentvolle voetballers verder kan ontwikkelen. Wij zijn verheugd dat hij zich committeert aan de ambitie van Almere City FC. Wij zien vol vertrouwen uit naar de samenwerking."

Friezinnen populair voor jubileumeditie Boerinnenkalender

24.554 stemmen werden er uitgebracht op ‘het beste van 10 jaar Boerinnenkalender’. Mensen konden uit 144 foto’s hun ‘ideale kalender’ samenstellen. Drie Friezinnen schopten het tot deze kalender met 17 foto’s. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

In 2020 werd er gezocht naar een manier om extra aandacht voor het 10-jarig jubileum van de kalender te genereren. Het idee voor een speciale editie van de kalender, samengesteld door middel van publieksstemmen, ontstond. In deze jubileumuitgave zijn de zeventien kalendermodellen te zien die van het publiek de meeste stemmen kregen. Een cover, twaalf maanden en vier bonusfoto’s.

COVID-19: 1.490 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.664.427 en 17.681

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.490 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.664.427 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 51 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 650 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 343 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.681 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

NVWA neemt drie roofkatten (caracals) in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een inwoner van Almere 3 caracals (ook wel woestijnlynx genoemd) in beslag genomen. Deze beschermde katachtigen houden is verboden in Nederland. De man kon daarnaast niet aantonen dat hij de dieren op een legale manier in zijn bezit had gekregen. De dieren zijn ondergebracht bij een deskundige opvang. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de Almeerder.

De politie was naar het appartement gegaan na een melding over het welzijn van een aantal huiskatten. Binnen troffen agenten naast de 13 huiskatten ook 3 caracals, 3 servals, vogels, slangen en andere reptielen aan. Omdat er twijfels waren over de legaliteit van de roofkatten en het welzijn van de andere dieren mogelijk in het geding was, werden ook de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gewaarschuwd.

Maatregelen
De NVWA heeft de caracals in beslag genomen en stelt een onderzoek in naar de herkomst van de servals. Servals zijn ook beschermde katachtigen. Deze mogen in Nederland gehouden worden, mits de eigenaar kan aantonen dat hij of zij ze op een legale manier in bezit heeft gekregen.

De LID heeft ervoor gezorgd dat de 13 huiskatten zijn onderzocht en - voor zover nodig - behandeld door een dierenarts. Verder zorgt de LID ervoor dat de Almeerder een aantal van zijn vogels en slangen laat onderzoeken en behandelen door een dierenarts. Ook moet hij de hygiëne- en leefomstandigheden van alle dieren verbeteren. De LID controleert of dit ook echt gebeurt.

Beschermde dieren houden
Om de natuur te beschermen mag je sommige dieren in Nederland niet houden of verhandelen. Voor beschermde dieren die je wel mag houden of verhandelen gelden strenge regels. Zo moet je onder meer aan kunnen tonen dat je de dieren op een legale manier in je bezit hebt gekregen. Maar ook het welzijn van dieren moet gewaarborgd zijn. Je moet daarom zorgen voor een geschikte huisvesting en goede verzorging van de dieren. Het is belangrijk om je goed op de hoogte te stellen van de wet- en regelgeving en de behoeftes van een dier voordat je een dier aanschaft.

Uit een ander nieuwsbericht:

Gedeputeerde Staten mochten vergunningen verlenen voor biomassacentrale Diemen

Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) mocht aan Vattenfall een omgevings- en natuurvergunning verlenen voor de bouw en ingebruikname van een biomassacentrale (BMC) in Diemen. Dat blijkt uit drie uitspraken van de rechtbank Noord-Holland.

Achtergrond
Vattenfall wil binnen de bestaande inrichting op de Overdiemerweg in Diemen een BMC bouwen en in gebruik nemen. Op het perceel staan nu twee gascentrales en een hulpwarmtecentrale. Om de BMC te kunnen bouwen en in gebruik te kunnen nemen heeft Vattenfall een omgevings- en een natuurvergunning aangevraagd. Deze vergunningen zijn op 9 september 2019 en 10 april 2020 door GS verleend.

Verschillende partijen, waaronder de Coöperatie Mobilisation for the Environment en Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten Nederland (eisers), hebben bezwaar tegen de verleende vergunningen en stellen dat GS deze ten onrechte heeft verstrekt. Eisers maken zich zorgen om het effect van de BMC op het milieu en de leefomgeving. Zij vrezen onder andere voor een hogere uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof.

Oordeel rechtbank
Volgens de rechtbank voldoet de BMC aan de daarvoor gestelde eisen en kon GS daarom de vergunningen verlenen. Anders dan de eisers stellen, oordeelt de rechtbank dat de BMC niet kan worden beschouwd als afvalverbrandingsinstallatie. De houtpallets die door de BMC als brandstof worden gebruikt worden niet aangemerkt als afvalstof, omdat het schoon hout betreft dat niet chemisch is behandeld. Een milieueffectenrapportage was daarom niet nodig.

Ook oordeelt de rechtbank dat er met de komst van de BMC geen sprake zal zijn van een hogere uitstoot van schadelijke stoffen dan wettelijk toegestaan. Of de BMC in de praktijk zal leiden tot een hogere uitstoot van stikstof dan de huidige centrale, is volgens de rechtbank niet relevant bij de beoordeling. Wel relevant is de vraag of de uitstoot van stikstof door de BMC zal toenemen ten opzichte van de verleende vergunning voor de huidige centrale. Maar dat is volgens de rechtbank niet het geval. Omdat geen sprake is van hogere uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof en fijnstof, volgt de rechtbank eisers niet in hun stelling dat de komst van de BMC zulke risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt dat het woon- en leefklimaat onaanvaardbaar verslechtert.

De eisers stelden dat de CO2-uitstoot door het stoken van hout gevolgen heeft voor onder meer het opwarmen van de aarde. Maar volgens de rechtbank is dit niet relevant voor de vraag of de vergunningen mochten worden verleend, omdat dit niet gaat over specifieke gevolgen op de (directe) omgeving van de BMC. Ook oordeelt de rechtbank dat de politiek-bestuurlijke keuze voor biomassa, de vraag of biomassa een geschikte transitiebrandstof is en de vraag of met de inzet van biomassa de klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden, geen aspecten zijn die door GS bij het verlenen van de vergunning kunnen worden betrokken. De rechtbank kan deze aspecten daarom ook niet meenemen in de beoordeling.

Het nutteloze feitje van de dag: IJslandse bananen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn in Europa maar weinig bananenplantages maar wist je dat er eentje in IJsland is? Bij het plaatsje Hveragerði is een kassenoppervlak van ongeveer 800 vierkante meter gereserveerd voor de IJslandse bananenteelt. Het duurt even voor de bananen rijp zijn, je moet zo'n 18 tot 24 maanden wachten. Ze hebben het wel lekker warm in de kassen dankzij geothermische energie, daar is veel van voorhanden in IJsland.

Per jaar wordt er ongeveer een ton aan bananen geproduceerd en omdat de vruchten in de kassen van landbouwuniversiteit worden verbouwd mogen de bananen niet concurreren met de geïmporteerde bananen. Alleen bezoekers, medewerkers en onderzoekers van de landbouwuniversiteit eten de bananen. Vroeger waren de IJslandse bananen nog wel in de winkels te vinden maar toen eind jaren '50 de accijnzen en importheffingen op buitenlands groente en fruit werden opgeheven, kon de eigen teelt niet meer concurreren met de goedkopere vruchten uit het buitenland.

IJslandse bananen! (WikiCommons/Alistair Lockyer - Mahahahaneapneap)
IJslandse bananen! (WikiCommons/Alistair Lockyer - Mahahahaneapneap)


Twee aanhoudingen bij pro-Palestina-demonstratie op de Dam

Bij een pro-Palestina-demonstratie op de Dam zijn gisteren twee aanhoudingen verricht. Een van hen was een pro-Israëlische tegendemonstrant. Zo meldt AT5.

Tientallen demonstranten kwamen gistermiddag naar het protest op de Dam. Ook waren daar enkele tegendemonstranten aanwezig. Een woordvoerder van de politie zegt tegen NH Nieuws/AT5 dat er op enig moment een gespannen sfeer ontstond.

Daaruit volgde een schermutseling waarbij twee aanhoudingen werden verricht. De politie trachtte de twee groepen vervolgens van elkaar te scheiden om ervoor te zorgen dat het niet verder zou escaleren.

Al weken heersen er spanningen tussen Palestina en Israël na het heroplaaien van het conflict tussen de twee landen begin mei. Ook in Amsterdam is dat te merken. Zo kwamen er vorige maand duizenden mensen bijeen voor een pro-Palestina-demonstratie op de Dam.

Al honderden schademeldingen bij verzekeraar door wateroverlast

Het noodweer van afgelopen vrijdag veroorzaakte vooral lokaal waterschade aan woonhuizen. Vooral woonhuizen met platte daken liepen schade op. Bij verzekeraar Interpolis kwamen tot en met zondag 240 schademeldingen binnen, vooral uit de regio Eindhoven. En de teller loopt nog steeds verder op. Zo meldt het BD.

Minder hypotheken voor aankopen afgesloten, maar wel voor hogere bedragen

Het aantal gepasseerde hypotheken voor koopwoningen is in mei licht gedaald in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Maar het totaalbedrag dat daarmee was gemoeid lag nagenoeg gelijk. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat de cijfers publiceerde, geeft dit aan dat het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen. In totaal werden in mei 36.803 hypotheken gepasseerd. Dat waren er een jaar eerder nog 37.517. Met de leningen was een totaalbedrag van 8,6 miljard euro gemoeid. Meer hierover in DvhN.

Natuurorganisaties en universiteit: 'Wolvenhek in Friesland is helemaal niet nodig'

Het is onnodig en overbodig om delen van Friesland af te sluiten met een wolfwerend hek. Een wolfwerend raster rond schaapkuddes en ander vee schrikt een wolf voldoende af. Meer hierover in DvhN.

Als schapen en ander vee afdoende beschermd worden tegen een aanval, heeft een wolf op de kale akkerlanden helemaal niets te zoeken en zal hij naar een ander gebied vertrekken om voedsel te zoeken. Daarnaast staat het bewust afsluiten van potentieel leefgebied op gespannen voet met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op het gebied van natuurbescherming.

Ogier wint loodzware Rally van Sardinië

De vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap rally is afgelopen weekeinde afgewerkt op Sardinië. Het werd een loodzware strijd, waarin slechts drie van de negen topteams de rally zonder serieuze problemen af konden werken.

De Est Ott Tänak was met navigator Martin Järveoja in de Hyundai i20 oppermachtig op vrijdag, waar ze vijf van de eerste acht proeven wonnen. Teamgenoot Dani Sordo won de overige drie, samen met navigator Borja Rozada, en dus ging het erg lekker voor Hyundai.

Op zaterdag ging het mis voor zowel Tänak als Sordo: na een goed begin - Tänak won de eerste proef van de dag - liepen beide auto's zware schade op aan de achterwielophanging, waardoor de dag voorbij was en ze dusdanig veel achterstand opliepen dat ze kansloos waren. Tänak had iets op de weg geraakt, Sordo ging in de fout en eindigde op zijn kant.

Sebastien Ogier nam het met Julien Ingrassia in de Toyota Yaris over en de veelvoudig wereldkampioen liet er geen gras over groeien. Hij sloeg een mooi gat en stond de leidende positie geen moment meer af.

Plek twee was voor teamgenoot Elfyn Evans en navigator Scott Martin, die nog een flink schrikmoment hadden in de allerlaatste proef: in een grote plas water verzoop de motor bijna, maar Evans kreeg 'm net op tijd weer aan de praat. De Belg Thierry Neuville werd met Martijn Wydaeghe derde in de Hyundai.

EK: Voorbeschouwing groep C

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep C door, de poule van Nederland.

Nederland
Het Nederlands elftal wist zich makkelijk te kwalificeren voor het Euro 2020. Onder leiding van Ronald Koeman, de toenmalige bondscoach werd Oranje tweede achter Duitsland, maar wel ruim voor nummer drie Noord-Ierland. Ruim voldoende om directe plaatsing af te dwingen voor het Nederlands elftal.

Naast het EK van 1988 dat uiteraard werd gewonnen door Oranje haalde Nederland in 1992, 2000 en 2004 nog de halve finales op het eindtoernooi van het Europees voetbal, alleen gingen die telkens verloren. Op het laatste EK was Oranje er niet bij, net zoals dat ook gebeurde in 1984.

Oekraïne
De eerste wedstrijd op het EK voor Nederland is tegen Oekraïne. Het team van voormalig topspits Andriy Shevchenko werd ongeslagen eerste in hun kwalificatiepoule en liet daarmee sterke landen als Portugal en Servië achter zich. Na de indrukwekkende plaatsing voor het EK vallen de laatste resultaten wat tegen in zowel de Nations League en de WK-kwalificatie.

De geschiedenis op het EK voor Oekraïne is nog niet goed te noemen. In 2012 deed Oekraïne voor het eerst mee aan het eindtoernooi van het EK. Toen werd het in de groepsfase uitgeschakeld en vier jaar later kwamen ze de groepsfase ook niet door.

Oostenrijk
Het Oostenrijks voetbalelftal wist zich vrij eenvoudig te kwalificeren voor het EK. In de niet al te sterke poule G werd het team van bondscoach Marcel Koller tweede achter Polen, maar op de nummer drie Noord-Macedonië had Oostenrijk een voorsprong van vijf punten.

Oostenrijk heeft nog niet veel gepresteerd op een eindtoernooi. In 2008 en 2016 wist de Oostenrijkse voetbalploeg zich ook te kwalificeren voor het EK, maar beide keren wist Oostenrijk geen wedstrijd te winnen in de groepsfase en lagen er telkens in de groepsfase eruit.

Noord-Macedonië
Noord-Macedonië werd derde in hun EK-kwalificatiepoule en plaatste zich niet direct voor het EK. De ploeg was veroordeeld tot de play-offs en daarin was het te sterk voor Georgië. Goran Pandev maakte in het uitduel tegen Georgië het enige doelpunt, nadat de eerste wedstrijd in 1-1 was geëindigd.

Noord-Macedonië mag zich voor het eerst gaan opmaken voor een eindronde. Noord-Macedonië speelt hun eerste EK-wedstrijd ooit tegen Oostenrijk, die ze ook in de EK-kwalificatie tegen kwamen. Toen werd er twee keer verloren van Oostenrijk.

Raya and the Last Dragon

Lang geleden, in de fictieve wereld van Kumandra, leefden mensen en draken in harmonie samen. Maar toen een kwade kracht het land bedreigde, offerden de draken zichzelf op om de mensheid te redden. Nu, 500 jaar later, is diezelfde kwade kracht teruggekeerd en is het aan een eenzame krijger, Raya, om de legendarische laatste draak op te sporen om het verwoeste land en het verdeelde volk te herstellen. Tijdens haar reis zal ze leren dat er meer nodig is dan enkel een draak om de wereld te redden. Het vraagt ook om een groot vertrouwen en teamwork met haar achterban en nieuwe vrienden.

Elektrisch rijden goed voor economie en meer werkgelegenheid

Elektrisch vervoer is goed voor de economie. Nederlandse laadpalen, trucks en bussen veroveren terrein, ook in het buitenland. Daarmee verdienen bedrijven uit ons land jaarlijks zo’n 5 miljard euro. Het aantal groene Nederlandse banen stijgt flink, en verdubbelt naar verwachting in 2025. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Van Veldhoven: “Dit is een indrukwekkende groei, ruim de helft meer in slechts een paar jaar tijd. De sector groeit als kool, en is nu zo’n drie keer zo groot als bijvoorbeeld de al indrukwekkende omvang van de Nederlandse fietsenbranche. De komende jaren gaan we vol aan de slag om het vervoer verder schoon te maken. Daar plukken we allemaal de vruchten van. Niet alleen goed voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook voor onze portemonnee. En voor mensen op zoek naar werk. De komende jaren komen er duizenden banen bij in de sector elektrisch vervoer.”

Meer banen
Er zijn momenteel zo’n 7000 voltijdsbanen in de sector elektrisch vervoer, een derde meer dan bij het vorige meetmoment in 2018. Die banen zijn vooral te vinden bij bouwers van elektrische voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Ook bij laadpaalbedrijven is veel werkgelegenheid. Nederlandse bedrijven lopen voorop op het gebied van slim laden, waarbij de batterij van de auto het stroomnet ontlast. Nederlandse laadpaalbedrijven zijn actief in heel Europa, en ook steeds meer in Amerika. De verwachting is dat in 2025 de werkgelegenheid in de sector elektrisch vervoer vrijwel is verdubbeld. Zo’n 13.500 mensen vinden dan een voltijdsbaan als monteur, autobouwer of laadpaalexpert.

Economische waarde stijgt snel
Bedrijven in Nederland produceren momenteel jaarlijks voor zo’n 5 miljard euro aan elektrische auto’s, bussen, vrachtwagens en andere producten op gebied van elektrisch vervoer, zoals laadpalen. Dat ruim de helft meer dan in 2018, toen het ruim 3 miljard was. Deze sector is daarmee ongeveer drie keer zo groot als de Nederlandse fietsenbranche.

De groei zit zowel in Nederland als over de grens, en is voor het grootste deel afkomstig van de bouw van schone voertuigen. DAF staat bekend om zijn elektrische vrachtwagens. Ook VDL bouwt die, net als elektrische bussen voor het openbaar vervoer. Met Ebusco kent Nederland nog een grote speler op dat gebied. Ook op gebied van waterstof kent Nederland enkele koplopers. Holthausen sleepte eerder dit jaar een order uit Nieuw-Zeeland binnen voor de productie van 1500 waterstoftrucks. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe innovaties. Zo wordt er in Nederland gebouwd aan elektrische binnenvaartschepen en zijn de eerste volledig elektrische campers in Nederland gebouwd.

Bedrijven verdienen een deel van het geld aan export, maar ook in Nederland zelf is veel vraag naar schoon vervoer en laadpalen. Er staan relatief gezien nergens zoveel publieke laadpalen als in Nederland en slim laden is in opkomst. Veel van deze laadpunten worden geëxploiteerd door bedrijven van eigen bodem zoals EV Box, New Motion, Alfen, Pitpoint of Allego. Met ruim duizend uitstootvrije bussen in het openbaar vervoer loopt Nederland voorop in Europa. En de komende jaren wordt een sterke stijging verwacht van het aantal vrachtwagens dat zonder uitlaatgassen rijdt. Ook stappen steeds meer particulieren over op een elektrische scooter of auto. In 2020 was een kwart van de nieuwe auto’s in Nederland elektrisch.

De sector reageert opgetogen. Nancy Kabalt, voorzitter van het Formule E-team, waarin bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samenwerken aan elektrisch vervoer: “Dit rapport toont aan dat de transitie naar elektrisch rijden kansen oplevert voor innovatie, groene groei en economische productiviteit in Nederland. Investeren in elektrisch vervoer is noodzakelijk voor het behalen van de klimaatdoelen, het nieuwe kabinet zal dan ook heldere en stevige ambities uit moeten spreken en dit vertalen naar ambitieus beleid. Zo groeit de EV-sector ook de komende jaren en bouwt Nederland haar positie als internationale koploper uit.”

Judoka Tsjakadoea snel onderuit op WK, Russisch en Japans goud

In het Hongaarse Boedapest is zondag het wereldkampioenschap judo van start gegaan. Bij de mannen gebeurde dat met de mannen tot 60 kilogram, wat voor Nederland geen succes werd: Tornike Tsjakadoea werd in zijn eerste partij teleurstellend, maar overtuigend verslagen door Lenin Preciado uit Ecuador.

Het goud in de klasse was voor de Rus Yago Abuladze, die een indrukwekkende show opvoerde gedurende de dag. De ene na de andere arm moest eraan geloven en in de finale was de Kazach Gusman Kyrgyzbayev de sjaak. Abuladze wist het dit keer niet via de arm af te maken, maar een tweede waza-ari was genoeg om de wereldtitel te pakken.

Het eerste brons was voor de Azeri Karamat Huseynov, die Magzhan Shamshadin uit Kazachstan versloeg. De andere bronzen medaille ging naar Spanje: Francisco Garrigos klopte de Fransman Walide Khyar. Voor Khyar was het extra zuur, hij dacht in de halve finale van Kyrgyzbayev gewonnen te hebben, tot die beslissing terug werd gedraaid en hij twintig seconden later alsnog verloor.

Bij de vrouwen tot 48 kilogram werd het een Japans onderonsje in de finale. De ervaren Natsumi Tsunoda bleek daar te sterk voor haar jonge landgenote Wakana Koga. De Spaanse Julia Figueroa klopte de Argentijnse Keisy Perafan in de strijd om brons, het andere brons was na winst op de Kosovaarse Distria Krasniqi voor Monkhbatyn Urantsetset uit Mongolië, die meer dan zes minuten extra tijd nodig had.

Zverev en Medvedev overtuigend naar kwartfinales Roland Garros

Tennisser Alexander Zverev heeft zich zeer overtuigend geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros. De als zesde geplaatste Duitser, twee keer eerder kwartfinalist, was veel te sterk voor de Japanner Kei Nishikori: 6-4, 6-1, 6-1.

Zverev speelt in de kwartfinales tegen de verrassende Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, die voor het eerst bij de laatste acht staat op een Grand Slam-toernooi. De 22-jarige nummer 45 van de wereld rekende in vier sets af met de Argentijn Federico Delbonis: 6-4, 6-4, 4-6, 6-4.

Daniil Medvedev had ook niet overdreven veel moeite met het bereiken van de kwartfinales. De als tweede geplaatste Rus, die in Parijs nooit eerder de laatste acht haalde, stuurde de nummer 22 van de plaatsingslijst, Cristian Garin, met 6-2, 6-1, 7-5 terug naar Chili.

Medvedev neemt het hierna op tegen de Griek Stefanos Tsitsipas (5), die vorig jaar de halve finales bereikte. Tsitsipas' achtste finale was ook al niet echt spannend, de Spanjaard Pablo Carreño Busta moest er met 6-3, 6-2, 7-5 aan geloven.

FOK! Wat een weer: droog en steeds zonniger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend lossen de eventuele mistbanken snel op en kan er in het oosten nog bewolking voorkomen. Vanmiddag zijn er zonnige perioden afgewisseld met enkele stapelwolken. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuiden. Er staat een zwakke, langs de kust matige, noordenwind.

In de nacht naar dinsdag is het helder, mogelijk dat in het noordelijk kustgebied mist van zee binnen drijft. Elders zou zich een enkele ondiepe mistbank kunnen vormen. Het blijft droog en het koelt af naar ongeveer 11°C. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen.

Dinsdag overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft wel droog met een maximumtemperatuur van 20°C aan de kust tot ongeveer 24°C in het zuidoosten. De wind blijft zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Zonsondergang aan 't IJ in Amsterdam (Foto: DJMO)
Zonsondergang aan 't IJ in Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.