FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 mei 2021

Michelle Fillet sleept HC Amsterdam naar winst op SCHC

Regerend landskampioen Amsterdam heeft donderdagavond in Bilthoven een belangrijke stap gezet richting de finale van de play-offs bij de hockeydames. In de halve finale werd SCHC met 0-1 verslagen. Zaterdag stelt Amsterdam bij winst op eigen veld de finaleplaats veilig. Indien SCHC dan wint, wordt zondag in het Wagener Stadion het beslissingsduel gespeeld.

De wedstrijd was twee minuten onderweg toen Stichtsche op de rechterflank een aanval opzette en Famke Richardson op de achterlijn een voet vond, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Caia van Maasakker, koos ze voor een tip op de inlopende spits Pien Dicke. Omdat Lauren Stam haar stick ertussen kreeg, ging de bal ging over. Het was al vroeg het eerste wapenfeit van SCHC.

Vier minuten later legde Maria Verschoor de bal op de voeten op Famke Richardson en haalde Amsterdam voor het eerst een strafcorner. De sleeppush van Michelle Fillet vloog halfhoog tussen keepster Alexandra Heerbaart en lijnstopper Caia van Maasakker het doel in. Een 0-1 voorsprong dus voor Amsterdam. Het was het dertiende doelpunt van Fillet dit seizoen, die haar linkervuist balde en een oerkreet slaakte die vanuit haar tenen kwam.

De goal was een tegenslag voor SCHC, dat hunkert naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis, maar de afgelopen jaren in wedstrijden tegen topploegen vaak aan het kortste eind trekt. De laatste keer dat Stichtsche van Amsterdam was op 30 september 2018 (3-1), ruim tweeënhalf jaar geleden. Afgelopen april was in de competitie eindelijk een winst op Amsterdam in de maak, totdat SCHC in de laatste drie minuten een 2-1 voorsprong weggaf en met 2-3 verloor.

De verdediging van Amsterdam gaf SCHC-spitsen Ginella Zerbo en Pien Dicke geen centimeter ruimte. Eén keer in het eerste kwart vond de thuisploeg een gaatje, na een heerlijke combinatie door de as van het veld, via Laurien Leurink, Ginella Zerbo en Kyra Fortuin. Fortuin had de 1-1 op haar stick, maar keepster Anne Veenendaal verraste haar door snel uit haar doel te stormen en de bal uit te verdedigen. Aan de andere kant van het veld haalde Amsterdam even later een strafcorner. De sleep van Michelle Fillet was deze keer te veel door het midden, waardoor Alexandra Heerbaart haar voet er tegen kreeg.

Het eerste kwart was een boeiend hockeygevecht. Het tweede kwart was veel minder interessant. Amsterdam – dat natuurlijk captain Eva de Goede miste en ook zonder verdediger Kimberly Thompson speelde – was de betere ploeg en creëerde uit een counter een kans via Freeke Moes. Voordat de spits op doel kon slaan, snoepte Suzanne Homma de bal van haar af. Even later was het opnieuw Maria Verschoor die voor Amsterdam een strafcorner haalde. De sleep van Lauren Stam was niet ver genoeg richting de linkerhoek, waardoor Alexandra Heerbaart met haar voet kon redden. Wat Stichtsche – zonder Xan de Waard – daar het tweede kwart tegenoverstelde, was niet veel. De Bilthovenaren creëerden niet één kans.

Aan het begin was het opnieuw Amsterdam dat de aanval zocht en via Marijn Veen een strafcorner haalde. Deze keer was het Michelle Fillet die op doel mocht slepen. Bliksemsnel sprintte uitloopster Famke Richardson vanaf de lijn richting de kop van de cirkel en het lukte haar om haar stick tegen de bal te krijgen. Het bleef 0-1 voor Amsterdam.

Naarmate de tijd na rust verder weg tikte, nam de druk op SCHC om aanvallend wat te creëren verder toe. Aan het eind van het derde kwart stichtte Stichtsche via Kyra Fortuin eindelijk weer eens gevaar. Op de achterlijn speelde ze met een beetje geluk Maria Verschoor en Lauren Stam uit. Daarna pushte ze hoog tegen het zijnet. Het was een signaal dat de overwinning nog zeker niet binnen was voor Amsterdam.

Aan het begin van het vierde kwart was Amsterdam dichtbij de 0-2. Het was aan een heerlijke redding van Alexandra Heerbaart te danken dat een prachtig backhandschot van Michelle Fillet niet in het doel vloog. Ook uit de strafcorner die daarop volgde, de vijfde alweer voor Amsterdam, scoorde Fillet niet.

Terwijl SCHC aan zet was, bleef Amsterdam de betere ploeg. Pas de laatste vijf minuten van de wedstrijd nam de druk Stichtsche van toe. Een strafcorner van Yibbi Jansen, de tweede van SCHC, leverde opnieuw een corner op. Het was Anne Veenendaal die vervolgens haar stick tegen de sleeppush van Jansen kreeg, een geweldige redding. Het bleek de laatste stuiptrekking van SCHC, waarna de winst verdiend naar Amsterdam ging.

HC Den Bosch leert hdm harde les bij debuut in play-offs

De dames van hdm hebben tijdens hun debuut in de play-offs niet kunnen stunten tegen Den Bosch. De Brabanders leerden in de eerste halve finale in de Hoofklasse Dames de Haagse formatie de harde lessen van de play-offs: 0-4.

Speelster van de wedstrijd was Frédérique Matla. De topscorer van de reguliere competitie nam drie Bossche treffers voor haar rekening: twee strafcorners en een strafbal. In de slotfase bepaalde Noor Omrani de eindstand op 0-4.

Als Den Bosch donderdagavond het vizier ook maar iets scherper had gehad, was het debuut van hdm op een ware strafexpeditie uitgelopen. Nu bleef hdm, de nummer vier van de reguliere competitie, die afstraffing bespaard. De ploeg van coach Ivar Knötschke, dat zo verrassend goed voor de dag kwam in de competitie en zelfs een keer in en tegen Den Bosch won, zal nog enige hoop koesteren voor de tweede halve finale zaterdag in het stadion aan de Oosterplas.

Spandoeken
Dat hdm een moeilijke avond tegemoet ging, was al snel duidelijk. Ondanks dat de hekken in Den Haag als stille steunbetuiging vol met spandoeken hingen, moest de Haagse keepster Julia Remmerswaal al na twee minuten handelend optreden. Lidewij Welten stormde na een doorstuiterbal op de keepster van hdm af, maar de doelvrouw pareerde het schot van de international. Welkom in de play-offs, moet Knötschke vanuit de dug-out gedacht hebben.

De thuisploeg rechtte de rug en kreeg twee minuten later zowaar een nog grotere kans. Margot van Hecking Colebrander stuurde Pien van Nes met een scoop de diepte in. Prompt stond de aanvoerder van hdm oog-in-oog met Den Bosch goalie Josine Koning. Van Nes koos voor een flats. Een actie die te lang duurde, want voordat ze de bal raakte, werd die al afgesnoept door een Bossche verdedigster.

Het eerste playoff-duel ooit voor hdm kende daarmee een vlammende start. Niet alleen voor de thuisploeg, ook voor Den Bosch. Na een minuut of tien kreeg Van Hecking Colebrander de bal in eigen cirkel ietwat ongelukkig op haar voet: strafcorner dus. Daar hebben ze in het Brabantse kamp – zeker bij het ontbreken van de geblesseerde Ireen van den Assem – Frédérique Matla voor. De push van de spits van Oranje werd er echter goed uitgelopen door de Haagse defensie.

Strafcornerregen Den Bosch
Den Bosch, de nummer 1 van de reguliere competitie, had aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan niet geheel onverwacht het betere van het spel. Vroeg in het tweede kwart versierde Joosje Burg de tweede Bossche strafcorner. Opnieuw stond Matla klaar op kopcirkel, dit keer was haar poging een prooi voor Remmerswaal. De Brabantse storm in de eerste helft was nog niet gaan liggen. Net als in het competitieduel in den Haag (0-2 winst Den Bosch) versierde de ploeg van Raoul Ehren de ene na de andere strafcorner.

In die bewuste wedstrijd in oktober maakte Matla overigens haar eerste twee strafcornerdoelpunten van het seizoen. Opvallend, want dat was pas in de negende (!) speelronde. Ook donderdagavond in de eerste halve finale liep de Bossche corner allesbehalve lekker. Matla kwam bij de derde strafcorner niet eens aan pushen toe door een stopfout. Bij haar vierde poging redde hdm-keepster Remmerswaal met kunst- en vliegwerk. Nummer vijf ging naast.

Strafcorners pushen, dat kan Van Nes beter dit seizoen. De captain van hdm pushte dit seizoen in de reguliere competitie elf keer raak. Matla deed dat acht keer. Veelbelovend was het moment een minuut voor rust, toen hdm eindelijk ook eens mocht aanleggen. Helaas voor hdm zat Van Nes op de bank, waardoor Jip Dicke het mocht proberen. Haar push werd gekeerd door Den Bosch-keepster Koning. Op slag van rust kreeg Matla een nieuwe kans, maar weer kwam zij door een stopfout niet aan pushen toe. Ze werd er moedeloos van.

Spoedoverleg
In de rust was er even spoedoverleg tussen Van der Assem en Matla. Corners werden namelijk genoeg gecreëerd, ze werden alleen niet verzilverd. Hoe vaker Matla mocht aanleggen, hoe dringender de vraag werd waarom de international niet voor een variant koos?

Matla wilde daar niets van weten en bleef ook bij haar zevende poging op kopcirkel stoïcijns doorpushen. En terecht, zo bleek. Met een strakke lage push verschalkte zij keeper Remmerswaal: 0-1. De ban was gebroken en daarna ging het hard in Den Haag waar Den Bosch snel korte metten maakte met de thuisploeg.

Eerst maakte Matla vanaf de stafbalstip de 0-2, nadat een speelster van hdm de bal met haar hoofd uit het doel had gewerkt. Een strafbal die overigens niet al te best werd genomen door de Oranje-spits, maar niettemin tergend langzaam in de hoek rolde naast de grabbelende Remmerswaal.

Hdm probeerde met de moed ter wanhoop aan te vallen, maar kwam de middellijn amper meer over. Den Bosch ging ondertussen door met het halen van corners. Nummer 9 was opnieuw een prooi voor Matla, die via een hdm-stick de bal in het net legde: 0-3. In de slotfase bepaalde Omrani de eindstand op 0-4 en was het voor hdm duidelijk dat goed presteren in de competitie heel wat anders is dan succesvol zijn in de play-offs. Een harde les die de Haagse formatie zaterdag in haar bagage meeneemt naar Den Bosch.

Random Pics van de Dag #303

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Grote hoeveelheid witte heroÔne aangetroffen in voertuig

De politie heeft op dinsdag 4 mei 2021 een grote hoeveelheid witte heroïne aangetroffen in een verborgen ruimte van een voertuig. De bestuurder is aangehouden op verdenking van het bezit en handel van verdovende middelen.

Tijdens een controle van een voertuig ontdekt Team Hoofdwegen in de auto een verborgen ruimte. Daar treffen zij meerdere pakketjes aan, waarbij zij vermoeden dat het om cocaïne gaat. Na onderzoek van een forensisch team blijkt het echter om witte heroïne te gaan. De bestuurder van de auto, een 46-jarige man uit Den Haag, is aangehouden.

Levensgevaarlijk
Witte heroïne kan door onwetende gebruikers nog wel eens verward worden met cocaïne. Die vergissing kan levensgevaarlijk zijn aangezien heroïne veel sterker is dan cocaïne. In 2014 zijn in korte tijd drie Britse toeristen in Amsterdam overleden aan de gevolgen van het snuiven van witte heroïne. De recherche vermoedt dat de toeristen in de veronderstelling waren dat zij cocaïne hadden gekocht.

Metro Exodus Enhanced Edition voor pc is uitgebracht

Deep Silver en 4A Games brengen vandaag Metro Exodus PC Enhanced Edition uit: een update die de kracht van Ray Tracing-capable GPU’s gebruikt voor een flinke visuele upgrade. Er is ook bevestigd dat op 18 juni 2021 een gratis Gen 9 upgrade verschijnt voor Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Metro Exodus PC Enhanced Edition levert Ray Tracing-functies, inclusief Advanced Ray Traced Reflections, en ondersteuning voor de veelgevraagde DLSS 2.0 op Nvidia-hardware, die goed is voor scherpere details, verbeterde framerates en hogere resoluties. Deze update kwam tot stand in samenwerking met Nvidia en verbetert de al bestaande Ray Traced Global Illumination-technologie die bij de originele release van Metro Exodus elke lichtbron volledig Ray Traced maakte, en implementeert Ray Traced Emissive-technologie van de The Two Colonels-uitbreiding in de hele game.

Als minimale specificatie is er een voor Ray Tracing geschikte GPU vereist en deze editie wordt geleverd als een apart product. In plaats van een simpele 'patch' voor het basisspel wordt de upgrade aangeboden als een gratis extra game voor alle bestaande Metro Exodus pc-spelers.

De Gen 9-versie van Metro Exodus op consoles draait op 4K / 60FPS met volledige Ray Traced-belichting op PlayStation 5 en Xbox Series X. De basisgame en DLC-uitbreidingen maken beide gebruik van de Ray Traced Global Illumination (RTGI)-techniek en de Ray Traced Emissive Lighting-techniek die debuteerde in de originele release van Metro Exodus en de The Two Colonels-uitbreiding.

Op de next-gen consoles zijn er veel kortere laadtijden dankzij de SSD-opslagoptimalisatie van deze consoles. Daarnaast zijn er 4K-texture packs en diverse platformspecifieke functies, waaronder ruimtelijke audio, controller-latentie-verbeteringen op Xbox, en ondersteuning van de haptische functies van de Dual Sense-controller van PlayStation 5.

Deze verbeteringen komen beschikbaar als gratis upgrade voor alle Gen 8-bezitters, of via de Metro Exodus Complete Edition: een nieuwe, fysieke editie voor nieuwe spelers met daarin de basisgame maar ook de twee DLC-uitbreidingen: The Two Colonels en Sam’s Story.

Meer dan 60 games komen in mei naar GeForce NOW

Nvidia heeft in een blog laten weten dat er deze maand meer dan 60 games naar GeForce Now komen, waaronder 17 games deze week.

De toevoegingen van deze week zijn onder andere Remedy's horror avontuur Alan Wake (Steam), de Wild West FPS Call of Juarez: Gunslinger (Steam), motor race sim MotoGP21 (Steam), en survivaltitel Pine, gratis in de Epic Games Store tot 13 mei.

Wanneer je op GeForce Now speelt, speel je de pc-games die je al bezit van je digitale gamewinkels, rechtstreeks vanuit de cloud gestreamd naar bijna al je apparaten.

De volledige lijst met games die deze week uitkomen:

 • Alan Wake (Steam)
 • Alan Wake’s American Nightmare (Steam)
 • Assetto Corsa (Steam)
 • Beat Cop (Steam)
 • Call of Juarez: Gunslinger (Steam)
 • Chronicon (Steam)
 • Death Rally (Steam)
 • Hitman 2: Silent Assassin (Steam)
 • The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV (Epic Games Store)
 • MotoGP21 (Steam)
 • Observer System Redux (Epic Games Store)
 • Pacify (Steam)
 • Pine (Gratis in de Epic Games Store tot 13 mei)
 • Project: Gorgon (Steam)
 • THE SHORE (Steam)
 • Steep (Steam)
 • Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist (Steam)

Geforce Now May 2021

Hayter zegeviert in Algarve

De tweede etappe in de Ronde van de Algarve is gewonnen door Ethan Hayter. De renner van Ineos was in de enige bergrit van de rittenkoers de rapste van een kopgroep van zes man.

De finale van de etappe werd ingezet op de slotklim (7,7 km/5,8%). Het was de Fransman Gesbert die weg wist te springen. Vijf man konden uiteindelijk aansluiten, waaronder drie man van Ineos. In de kopgroep was het Sosa die het tempo hoog wist te houden waardoor er niemand kon weg springen. In de eindsprint was het Hayter die de ritzege voor zich opeiste. 

Pokťmon Master Journeys: The Series aangekondigd

The Pokémon Company International heeft vandaag bekendgemaakt dat het nieuwste seizoen van de iconische Pokémon-animatieserie al vanaf de zomer te zien in bepaalde landen, daarna volgen er tot en met eind 2021 nog meer landen.

Het 24e seizoen van de wereldwijd uiterst populaire animatieserie komt met gloednieuwe avonturen van Ash Ketchum en zijn Pikachu en is getiteld 'Pokémon Master Journeys: The Series'. Ash en Goh vechten van Kanto tot Galar met Pokémon. Natuurlijk met Pikachu, Cinderace en andere Pokémon aan hun zijde trekken onze helden weer de hele wereld over om voor het Cerise Laboratory onderzoek te doen naar Pokémon. Onderweg stijgt Ash op de ranglijst van de World Coronation Series en voegt Goh steeds meer Pokémon toe aan zijn Pokédex in zijn jacht op Mew. Ondertussen zet Chloe haar eerste stappen als Pokémon Trainer wanneer ze een mysterieuze Eevee ontmoet.

Wanneer de serie in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekendgemaakt.

Pokémon Master Journeys (Foto: The Pokémon Company International)

Baldur's Gate: Dark Alliance krijgt re-release

Klassieker Baldur's Gate: Dark Alliance krijgt een re-release voor alle huidige consoles. De rerelease komt uit handen van Interplay en Wizards of the Coast.

De game komt morgen al uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X | S. Later komt de game ook naar pc en mobile. Het is belangrijk te vermelden dat het echt een rerelease is en geen remake of remaster. Buiten een verbeterde resolutie is er dus weinig tot niets veranderd.

De game gaat 29.99 euro kosten.

Meisjes met wapens aangehouden in Den Haag

Na een melding van onenigheid tussen jongeren op de Leyweg in Den Haag troffen agenten bij twee meisjes (13 en 14 jaar) wapens aan. De meisjes zijn aangehouden en de wapens ingenomen.

De politie kreeg woensdagmiddag 5 mei een melding dat een groep jongeren op de Leyweg onenigheid had. De melder vertelde dat enkele personen in de groep wapens bij zich hadden. Toen de politie bij de locatie aan kwam, spatte de groep uiteen. Met hulp van hun collega’s konden de agenten de groep uiteindelijk insluiten en controleren. Tijdens die controle bleek dat een 14-jarige Haagse een boksbeugel en schroevendraaier bij zich had. Ook had zij een omgebouwde pen, waarvan ze een mes kon maken, bij zich.

De 13-jarige Haagse had een mes bij zich. De twee meisjes werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden zij in bijzijn van hun ouders/verzorgers gehoord over het wapenbezit. Het 13-jarige meisje werd met een bon naar huis gestuurd, het 14-jarige meisje is doorverwezen naar Bureau Halt.

Remnant: From the Ashes krijgt next-gen patch

Remnant: From the Ashes wordt geoptimaliseerd voor next-gen consoles. Dit maakt de ontwikkelaar via haar website bekend. Xbox Series X | S en PlayStation 5 krijgen extra opties om de game te draaien.

Het wordt op de genoemde consoles mogelijk de game te draaien in een 4K-resolutie met 30FPS of in 1080p met 60 FPS. De update is gratis en is beschikbaar vanaf 13 mei. Vanaf die datum is de game ook beschikbaar via de Microsoft Store- en Xbox-apps voor Windows 10.

Free-to-play Tom Clancy’s The Division: Heartland en meer aangekondigd

Ubisoft heeft Tom Clancy’s The Division: Heartland aangekondigd. De nieuwe titel wordt free-to-play en komt in 2021-22 naar pc, consoles en cloud-platformen.

Tom Clancy’s The Division: Heartland wordt geleid door Red Storm Entertainment, een studio die al eerder nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling van andere The Division-games. Tevens komt The Division-franchise naar mobiele telefoons. Wil je niet gamen, maar wel meer The Division, dan is er nog een boek en een Netflix-film op komst.

"In de afgelopen 5 jaar is The Division uitgegroeid van een zeer ambitieus project bij Ubisoft, tot een wereldberoemde franchise die 40 miljoen unieke spelers bereikt", legt Alain Corre, executive director van Ubisoft EMEA, uit. "We zijn erg trots op wat onze teams hebben bereikt met deze franchise en het geweldige universum dat ze hebben gecreëerd. Het potentieel en de diepgang hiervan stelt ons in staat om nieuwe en spannende content te verkennen die zowel trouwe langetermijnfans van The Division als nieuwe fans zal plezieren."

The Divison 2 krijgt als onderdeel van een update die eind 2021 verschijnt nieuwe content, waaronder een nieuwe gamemodus en nieuwe methoden om te levelen. Ubisoft Massive, met steun van Ubisoft Boekarest, leidt de ontwikkeling van deze nieuwe content. Meer details over deze nieuwe update volgen later.

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc, onder meer op de Ubisoft Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S in 60 fps.

Tom Clancy's The Division: Heartland

Van Vleuten klasse apart in Valencia

Met groot machtsvertoon heeft Annemiek van Vleuten de eerste etappe in de Ronde van Valencia op haar naam geschreven. De Nederlandse renster kwam na 125 kilometer koersen met onderweg vier hellingen alleen over de finish.

Nadat de laatste vroege vluchters waren teruggepakt, was het Van Vleuten die gas gaf. Aanvankelijk sprong Mavi Garcia met de Nederlandse mee. Ze kon de ontketende Van Vleuten echter niet volgen en moest lossen.

De renster van Movistar wist haar voorsprong uit te bouwen tot zo'n vier minuten. Een val in de slotfase van de etappe kon Van Vleuten niet van de dagwinst afhouden. Het peloton kwam uiteindelijk op bijna drie minuten van Van Vleuten over de finish. 

Europese Commissie wil §5 miljoen uittrekken voor ontslagen KLM-personeel

De Europese Commissie wil vijf miljoen euro uittrekken om KLM-personeel dat vanwege de coronacrisis is ontslagen aan een nieuwe baan te helpen. Het geld is bestemd voor de 1200 ontslagen werknemers voor omscholing of het beginnen van een eigen zaak. De commissie verwacht dat het kabinet 3,4 miljoen euro bijlegt. Zo meldt AT5.

De commissie wil het geld uit een fonds halen dat is bedoeld voor mensen die hun baan verliezen als gevolg van globalisering, zoals bijvoorbeeld wanneer een werkgever naar het buitenland verhuist. Met het geld uit dit fonds kunnen KLM medewerkers die hun baan zijn verloren advies inwinnen over waar ze weer aan het werk kunnen. Ze kunnen sollicitatietraining volgen of verhuiskosten laten vergoeden als ze in het buitenland een baan vinden. Het geld kan ook worden gebruikt om werkgevers aan te moedigen de ontslagen werknemers in dienst te nemen.

Het Europees Parlement en de EU-landen moeten wel eerst nog instemmen met het plan.

Versoepelen
Er verdwijnen in totaal 4.500 tot 5.000 arbeidsplaatsen bij de KLM. De luchtvaartmaatschappij riep vanmorgen het kabinet op de reisverboden en testverplichtingen te versoepelen, zodat reizen naar veilige gebieden weer mogelijk wordt.

Geen bewijs voor ronselen na oproep Baudet om volmachten

Met zijn oproep op 25 februari 2021 op YouTube om volmachten te “regelen”, heeft lijsttrekker Baudet van Forum voor Democratie zich naar het oordeel van het Openbaar Ministerie niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De aangiften van overtreding van de Kieswet zullen zodoende niet leiden tot vervolging.

Er is sprake van het ronselen van stemmen wanneer iemand anderen aanspreekt of persoonlijk benadert ‘ten einde hen te bewegen het formulier op hun stempas, bestemd voor het stemmen bij volmacht, te ondertekenen en deze pas af te geven’, aldus de formulering in de Kieswet. Ook wordt in de Kieswet gesproken van ‘stelselmatigheid’. In de livestream riep de lijsttrekker eind februari op om mensen die niet van plan zijn te stemmen maar Forum voor Democratie wel een warm hart toedragen “te enthousiasmeren om volmachten te geven”.

Na bestudering van de beelden, de wetgeving en de jurisprudentie komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat er geen sprake is van overtreding van de Kieswet. Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven. Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer. Bovendien ging het om een eenmalige uitzending en is er geen sprake van stelselmatigheid. Ook heeft het Openbaar Ministerie gekeken of er anderszins sprake is van een strafbaar feit. Daarvoor zijn onvoldoende aanwijzingen gevonden.

De aangevers zijn geïnformeerd dat de zaak na deze juridische beoordeling is beëindigd.

Verstappen: "We gaan dit weekend wel zien hoe sterk dat we zijn"

Komend weekend staat de Grand Prix van Spanje op het programma op het circuit van Barcelona. Na een moeizaam weekend voor Max Verstappen in Portugal denkt de Nederlander dat de wedstijd van zondag veel duidelijk zal maken over de verhoudingen in de top van de F1.

Grip was afgelopen weekend het grote probleem voor de Red Bull van Verstappen op het circuit van Portimao en hij heeft er nog niet precies de vinger achter waar het probleem aan lag. "Als we dat precies wisten, hadden we het natuurlijk aangepakt. Het is een beetje gissen. Ik denk dat het gebrek aan grip ons niet in het voordeel werkt. Het is in ieder geval niet echt een baan voor ons", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

In aanloop naar de race in Barcelona schetst Verstappen de moeilijkheid van het doorontwikkelen van de auto gedurende het seizoen. "De auto’s blijven doorontwikkeld worden, dus het is zaak daar constant het beste uit te blijven halen. Er zijn altijd sterke en zwakke punten, maar ik denk dat het in het algemeen erom draait om een goede balans in de auto te vinden. Dat is niet altijd even makkelijk."

Veel volgers van de Formule 1 kijken uit naar de race in Spanje. De baan nabij Barcelona zou volgens de kenners een goed beeld geven van de echte verhoudingen tussen Mercedes en Red Bull. "We weten in het algemeen wel wat we hier in Barcelona moeten doen om de auto af te stellen. We hebben hier al veel gereden en getest. Dit is ook echt wel een baan op pure prestaties, dus als je een goede auto hebt, ga je op Barcelona ook echt wel hard. We gaan dit weekend wel zien hoe sterk dat we zijn."

Voor Verstappen wordt de GP van Spanje zijn honderdste wedstrijd voor Red Bull Racing en dat ook nog eens op de baan waar hij zijn eerste race won. Natuurlijk werd hem gevraagd of hij deze race in het bijzonder zou willen winnen. "Ja, en race 101 en 102 en 103…..Uiteindelijk zal ik er niet op terugkijken dat ik bijvoorbeeld de eerste en 100e race gewonnen heb. Hopelijk mogen we er heel veel achter elkaar winnen, dat zou het beste zijn."

Tweede Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest om ze straks bijvoorbeeld toegang tot een festival of museum te verkrijgen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meer duidelijkheid geven hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet. Meer hierover in de LC.

50PLUS laatste Kamerlid kwijt, Den Haan verlaat ouderenpartij

Jaren van ruzie maken en interne chaos hebben er vandaag in geresulteerd dat 50PLUS niet meer vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer. De in maart als 50PLUS Kamerlid gekozen Liane den Haan heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de partij de rug toekeert en haar zetel behoud.

Nadat partijvoorzitter Jan Nagel in aanloop naar de verkiezingen Den Haan presenteerde als lijsttrekker werden er al de nodige twijfels geuit. De nieuwbakken politica heeft een verleden van ruzie en onrust bij haar vorige functie als voorzitter van ouderenorganisatie ANBO. Velen betwijfelden of ze rust kon brengen in het ruziebolwerk van de ouderenpartij.

Die twijfel bleek terecht en Den Haan en 50PLUS leken samen meer op een giftige cocktail dan een goed werkende samenwerking met hoop voor de toekomst. Na de dramatisch verlopen Tweede Kamerverkiezingen waar de partij terug ging van vier naar één zetel bleef het onrustig en vlogen de verwijten binnen 50PLUS heen en weer. Gisteren deed Den Haan in een 'gelekt rapport' al een boekje open over de rotzooi binnen de partij. Vanuit het bestuur, de kandidatenlijst en ook volgens vele leden werd Den Haan inmiddels als ongeschikt beoordeeld.

Zoals zo vaak bij de ouderenpartijen worden problemen niet opgelost maar ontploft de partij en splitst iemand zich af. In dit geval is het erg overzichtelijk aangezien Den Haan het enige Tweede Kamerlid is voor de ouderen. Ze zal dus lid van het parlement blijven maar niet langer namens 50PLUS.

"Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50Plus", zo laat Den Haan in een verklaring weten.

Theo Hiddema en Wybren van Haga niet blij met 5 mei poster Forum voor Democratie

De door velen gewraakte bevrijdingsdagposter van Forum voor Democratie is niet goed gevallen bij Theo Hiddema, die sinds kort in de Eerste Kamer zit voor de partij. Op radiozender BNR zei Hiddema dat hij de poster ‘niet smaakvol’ vindt en ook ‘stom, heel stom’. Wybren van Haga, FvD Tweede Kamerlid, zei vandaag tijdens een debat over de inzet van COVID-19 sneltesten dat "De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig." Zo meldt het AD.

Van Haga deelt de mening van de critici ‘op zich eens dat dit niet te vergelijken is'. Hij vindt de actie met de 5 mei poster "om meerdere redenen onverstandig om dat te doen. Het is een ongelooflijk pijnlijke affaire voor heel veel mensen. Wat mij betreft is het totaal onnodig om dat soort pijnplekken open te rijten.”

Zie ook:Kritiek op Baudet's oproep om vrijheid op 5 mei te 'herdenken', CIDI wil studiereis Auschwitz voor Tweede Kamer

Een moment stilte voor de nieuwe trailer van A Quiet Place part II

Het heeft even geduurd, maar met de heropening van de bioscopen toch wel zo'n beetje in zicht durven de filmstudio's weer trailers vrij te geven. De laatste trailer van A Quiet Place part II herinnert ons eraan dat deze film het nét niet heeft gehaald voordat vorig jaar alles naar de sh*t ging.

De film, logischerwijs het vervolg op het lovend ontvangen A Quiet Place, is opnieuw geregisserd door John Krasinski, die toch nog een klein rolletje heeft in deel 2.

A Quiet Place part II komt hopelijk in de bioscopen op 24 juni.

COVID-19: 6861 nieuwe besmettingen en 24 doden, totaal 1.538.589 en 17.269

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6861 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.538.589 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 217 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1744 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 41 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 807 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 24 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.269 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel spullen via de zee

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat we voor onze goederenaanvoer uit het buitenland voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van onze zeehavens weten we wel als Nederlanders, maar wist je dat zelfs 65% van alle goederen via zeeschepen ons land binnenkomt? "Van de 629 miljard kilogram aan goederenaanvoer bereikte 65 procent ons land per zeeschip, 15 procent kwam over de weg, 11 procent per binnenvaartschip en 8 procent per pijpleiding", aldus het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel spullen via de zee (WikiCommons/Rich@rd 015)
Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel spullen via de zee (WikiCommons/Rich@rd 015)

Nintendo Switch haalt Gameboy Advance in

Nintendo heeft de resultaten van het laatste kwartaal van het fiscale jaar 2021 aangekondigd. Het jaar bleek een groot succes voor het bedrijf.

Het afgelopen kwartaal werd Nintendo Switch 4.73 miljoen keer verkocht, een stijging van bijna 50% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal is de console nu 84,59 miljoen keer over de toonbank gegaan en heeft hiermee Gameboy Advance ingehaald. Switch is nu de op drie na best verkopende console voor Nintendo.

Ook software bleef het goed doen. Zo verkocht Super Mario 3D World + Bowser's Fury in zes weken tijd bijna evenveel als de Wii U-versie in totaal (5.59 miljoen tegenover 5.86 miljoen). Ook andere titels verkochten het afgelopen kwartaal goed, zoals Mario Kart 8 Deluxe (+1.98 miljoen), Animal Crossing: New Horizons (+1.45 miljoen) en The Legend of Zelda: Link's Awakening (+1.11 miljoen).

Een compleet lijstje met best-sellers vind je hier. Het afgelopen jaar resulteerde dit alles in een record bedrijfswinst van ruim 640 miljard Yen, iets minder dan vijf miljard euro.

Nintendo Switch

Celstraf en tbs voor seksuele uitbuiting jonge vrouwen

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 37-jarige man tot een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De man dwong drie jonge kwetsbare vrouwen tot prostitutie. Het geld dat de vrouwen hiermee verdienden moesten zij direct aan hem afstaan en als zij niet deden wat de man hen opdroeg werden ze bedreigd en mishandeld. Naast de gevangenisstraf en tbs-maatregel moet hij ruim 18.000 euro schadevergoeding betalen aan een van zijn slachtoffers. Verder moet hij het illegaal verdiende geld betalen aan de Staat.

Moderne slavernij
De vrouwen waren het slachtoffer van een vorm van moderne slavernij en de man maakte daarbij misbruik van hun kwetsbare positie. Met twee van hen begon hij eerst een relatie, waarna deze omsloeg en hij de vrouwen dwong tot prostitutie. Eenmaal in de prostitutie maakte hij ze compleet afhankelijk. Zo moesten ze het verdiende geld meteen aan hem geven. Ook mocht één van de vrouwen alleen bellen met haar familie over de luidspreker van de telefoon, zodat hij kon horen wat er werd gezegd.

De man zorgde voor vervoer of een werkplek, bepaalde waar en wanneer de vrouwen moesten werken, welke seksuele handelingen zij moesten verrichten en hoeveel de klant daarvoor moest betalen. Als de vrouwen niet luisterden werden ze geslagen of bedreigd. Ook moest één vrouw tegen haar wil seks met hem hebben, zij was ‘van hem’. Het was voor hen onmogelijk om uit eigen wil te stoppen met hun werk als prostituee.

Nog meer slachtoffers
Naast de drie slachtoffers die hij dwong tot prostitutie, mishandelde hij drie andere jonge vrouwen waarvan hij er één ook bedreigde. Ook maakte hij zich schuldig aan een poging tot afpersing. Deze vrouwen hadden ook een seksuele relatie met de man of weigerden dit juist.

Tbs noodzakelijk
Tbs met dwangverpleging is noodzakelijk. Hoewel de man weigerde om mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, is het duidelijk dat hij een stoornis heeft, waarvoor hij moet worden behandeld en de samenleving tegen hem beschermd moet worden. Van jongs af aan functioneert hij niet in de maatschappij. Ondanks alle scholing, intensieve behandelingen en straffen is de man niet bij te sturen geweest en heeft hij zijn agressieve en ontremde gedrag niet veranderd.

Chelsea naar Champions League-finale tegen City

Chelsea heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg was na de 1-1 in Spanje vorige week dit keer met 2-0 te sterk voor Real Madrid en neemt het op 29 mei in Istanbul op tegen Manchester City.

De Londense club nam vroeg het initiatief, waarbij een goal van Timo Werner wegens nipt buitenspel werd afgekeurd. Real kreeg de eerstvolgende grote kans, maar Edouard Mendy tikte de prima poging van Karim Benzema uit de hoek van zijn goal.

Gelijk daarna sloeg Chelsea terug, dit keer was het raak én telde de goal: N'Golo Kanté en Werner combineerden teamgenoot Kai Havertz vrij, die de bal over Thibaut Courtois op de lat wipte, maar wel zag hoe Werner de rebound verzilverde.

Mendy hield de ruststand op 1-0 nadat hij een kopbal van Benzema keerde, waarna het voor de Madrilenen gedaan leek. In de tweede helft kregen ze niet veel meer voor elkaar, Havertz raakte de lat nog eens, Thiago Silva kopte net over en Mason Mount schoot net over.

Een grote kans voor Havertz en Werner om de genadeklap uit te delen werd vernaggeld, Kanté stuitte op Courtois en Havertz zat er net naast bij een pass van Christian Pulisic. Diezelfde Pulisic stelde vijf minuten voor tijd Mount in staat om de wedstrijd met een hard schot dan toch te beslissen: 2-0.

Bioware brengt gratis Mass Effect-content uit

In aanloop naar de release van Mass Effect Legendary Edition heeft BioWare nieuwe content voor fans van de franchise vrijgegeven, waaronder de Mass Effect soundtrack ‘mega-cut’, een creator tool om custom key art mee te maken en nog veel meer gratis Mass Effect-content.

BioWare heeft een webervaring gebouwd die fans in staat stelt om hun eigen Mass Effect Legendary key art vorm te geven. Nieuwe en ervaren Shepards kunnen hun teamgenoten, moraliteit en locaties kiezen om hun gepersonaliseerde key art vervolgens te delen met vrienden of via social media. Ook is er een optie om artwork willekeurig te genereren, Afbeeldingen kunnen in verschillende formats worden gedownload, waaronder 4K en in slip cover format, waarmee spelers de fysieke editie van de game kunnen personaliseren als zij deze aanschaffen. De tool is hier beschikbaar.

Ook heeft BioWare een soundtrackvideo samengesteld, bestaande uit 88 tracks met muziek uit alle drie de games in de trilogie. Tevens is de song ‘Resynthesis’ beschikbaar, die nieuw is in de Mass Effect-trilogie. De soundtrack is hier te beluisteren.

Tot slot heeft BioWare een grote hoeveelheid bonuscontent vrijgegeven die eerder alleen beschikbaar was via de Deluxe Editions van Mass Effect 2 en 3. Deze content bevat 88 muzieknummers uit de gehele trilogie, waaronder Resynthesis, 2 digitale artbooks, 2 digitale comicbooks en een digitale lithograaf van de Normandy in actie. Download de content hier gratis.

Mass Effect Legendary Edition wordt uitgebracht op 14 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Games maken met Gamestudio voor de Nintendo Switch

Nintendo heeft Gamestudio aangekondigd , dat op 11 juni exclusief wordt uitgebracht voor de Nintendo Switch. Met deze nieuwe software, die in Europa wordt uitgebracht in de Nintendo eShop, kan iedereen games maken en delen.

Met behulp van kleurrijke wezentjes, de zogenaamde knopixen, kan iedereen leren hoe je je eigen game moet maken. Knopixen zijn wezentjes met sterke persoonlijkheden en helpen je bij het maken van je games. In Gamestudio zijn er talloze knopixen te vinden, elke met unieke functies. Je leert gaandeweg hoe je games kunt maken door knopixen op allerlei manieren met elkaar te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld een mensachtig personage maken en er met de bewegingsstick mee rondlopen door een stick-knopix te verbinden met een poppetje-knopix. Je leert de basics van het programmeren van games dus op een intuïtieve manier. Je kunt ook allerlei soorten videogames maken, van zijwaarts bewegende platformgames en kart-racers tot spectaculaire alienshooters.

Via interactieve lessen leer je de basis van het visuele programmeren, zonder dat je enige ervaring nodig hebt. Tussendoor zijn er checkpoints te vinden waarbij je kennis op de proef wordt gesteld in puzzels of opdrachten. In de stand 'Vrij programmeren' kun je je eigen ideeën tot leven wekken door alles wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Met een simpele druk op de knop kun je wisselen tussen het programmeerscherm en gamescherm, zodat je je creatie meteen kunt uitproberen om te zien hoe het speelt.

Om inspiratie op te doen kun je games uitwisselen met vrienden en familie via het internet of een lokale draadloze verbinding. Zo kun je niet alleen je eigen creaties tentoonspreiden, maar ook games van andere spelers bekijken. Je kunt in games die door andere spelers zijn geüpload zelfs terug naar de stand Vrij programmeren om ze te bestuderen en nieuwe dingen te leren.

Je kunt Gamestudio spelen met een Joy-Con-controller, een Nintendo Switch-Pro-controller of een Nintendo Switch Lite, maar je kunt ook games maken door een compatibele muis aan te sluiten op de USB-port van de Nintendo Switch-houder. Dat is wellicht handiger voor mensen die het met een muis makkelijker vinden om door de software te navigeren.

Gamestudio wordt op 11 juni exclusief in de Nintendo eShop uitgebracht, en zal verkrijgbaar zijn voor € 29,99.

Tony Hawks Pro Skater 1 + 2 komt 25 juni naar Switch

Activision kondigt aan dat de Switch-versie van Tony Hawks Pro Skater 1 + 2 op 25 juni wordt uitgebracht. Het bedrijf laat ook weten dat de Tony Hawk's Pro Skater-game een miljoen stuks op eerder uitgebrachte platforms heeft verkocht.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 bevat alle originele levels, pro skaters, old-school trucs, met daarbij een soundtrack met oude en nieuwe beats. De game is al beschikbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Made in Abyss actie-RPG aangekondigd

Spike Chunsoft heeft Made in Abyss: Binary Star Falling into Darkness aangekondigd. Deze 3D actie-RPG moet in 2022 uitkomen voor PS4, Switch en pc. De game is tegelijk met het tweede seizoen van de populaire anime aangekondigd, die ook in 2022 lanceert.

Binary Star Falling into Darkness volgt het originele verhaal van Made in Abyss. De verhaal gaat over een jong meisje en een robot die samen de diepste schacht van de wereld ingaan en daar allerlei avonturen beleven. De game bevat verder ook originele verhaalelementen, die volgens Spike Chunsoft onder supervisie van manga-auteur Akihito Tsukushi zijn geschreven. Uit de eerste screenshots kunnen we al opmaken dat de game survival-elementen bevat.

FOK! Wat een weer: van alles wat maar koud

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt met enkele buien. Er is aanvankelijk een kleine kans op onweer en korrelhagel. Lokaal komt eerst nog een enkele mistbank voor. In de loop van de ochtend neemt de de bewolking van het zuiden uit toe en ontstaan er meer buien. In het zuidoosten kan het in de loop van de middag en avond enige tijd gaan regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is overwegend zwak tot matig en komt uit richtingen tussen zuid en west.

In de nacht naar vrijdag komen er vooral in het noorden enkele opklaringen voor en is het meest droog. Lokaal kan er een mistbank ontstaan. In de zuidelijke helft trekken enkele buien van west naar oost, waarbij kans is op hagel en onweer. De minima liggen tussen 6°C aan de kust en in opklaringen lokaal rond het vriespunt. De wind wordt in de loop van de nacht noordwestelijk en is zwak tot matig.

Vrijdag begint op de meeste plaatsen met opklaringen en enkele wolkenvelden. Een eventuele mistbank lost snel op en in het zuidoosten komen nog enkele buien voor. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en kunnen er met name in het noorden en oosten enkele buien ontstaan. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De westelijke wind neemt toe naar matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak. (Bron: KNMI)

Wormerveer, toen het nog terrasweer was. (Foto: Rob)
Wormerveer, toen het nog terrasweer was. (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wonder Boy: Asha in Monster World komt deze maand uit

Wonder Boy: Asha in Monster World komt op 28 mei uit voor PS4 en Switch. Een versie versie volgt een maandje later en komt op 29 juni uit. Deze remake van Monster World IV (1994) is een 2D-platformer met puzzel-elementen. Asha gebruikt haar partner Pepelogoo om allerlei obstakels te overwinnen.

De retail-versie van de game komt met de originele versie van Monster World IV en krijgt een adviesprijs van veertig euro. De digitale versie komt zonder die originele versie en moet vijfendertig euro kosten.

Lobby houdt vermelden ingrediŽnten en voedingswaarden op alcoholische dranken jarenlang tegen

Alcoholische dranken - vooral wijn, likeur en sterke drank - zijn qua ingrediënten en voedingswaarden moeilijk te doorgronden door consumenten. Sterker: ze staan nu helemaal niet op het etiket. Alleen het alcoholpercentage en eventueel aanwezige allergenen staan verplicht op de verpakking. Voedselwaakhond foodwatch vindt dat vreemd en heeft onderzocht hoe dit kan.

Drankfabrikanten hoeven in Europa nog altijd geen ingrediënten en voedingswaarden te vermelden op de etiketten van hun producten. In tegenstelling tot vaste voedingsmiddelen waar al jarenlang via Europese wetgeving uitgebreide ingrediëntendeclaraties verplicht zijn. Hoewel Europa al 40 jaar probeert om voor alcoholproducten dezelfde regels in te stellen als voor vaste voedingsmiddelen, is dit door lobby en falende beloften van de industrie telkens vertraagd en uitgesteld.

De drankindustrie lobbyt al jaren intensief om ervoor te zorgen dat consumenten niet eenvoudig via de etiketten op flessen en blikjes kunnen zien hoeveel calorieën een alcoholisch drankje bevat. Of hoeveel toegevoegde suiker er in een likeur zit. Of dat er ‘onaantrekkelijke’ E-nummers zoals siliciumdioxide (een synthetisch anti-klontermiddel dat wordt gewonnen uit zand) in een fles wijn zitten.

Onderzoek documenten tussen EU en industrie
Foodwatch heeft via een informatieverzoek bij de Europese Commissie documenten opgevraagd bij het Directoraat-Generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling en DG Gezondheid en Voedselveiligheid. Uit de documenten die zijn toegestuurd blijkt onder meer dat vertegenwoordigers van de drankindustrie in 2018 bij het DG voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling met klem hebben gevraagd of de Europese Commissie de plannen van de industrie voor zelfregulering wilde steunen. Uit een rapport en toelichting door Europese wijnorganisaties aan de beide directoraten in 2018 blijkt dat de wijnproducenten voor uitzonderingen pleiten om maar niet de toegevoegde suikers op de ingrediëntendeclaratie te hoeven zetten. In 2019 is toenmalig Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Andriukaitis, door branchebehartiger SpiritsEurope twee dagen op een Franse distilleerderij uitgenodigd om aan te horen hoe lastig het voor de branche is om aanpassingen te moeten doorvoeren.

Europese Commissie is lobby zat
Na een jarenlange discussie met een sterke lobby vanuit de alcoholindustrie heeft de Europese Commissie in het recente Europe’s Beating Cancer Plan aangegeven dat het in de EU anders moet wat betreft alcoholetikettering. De Europese Commissie wil dat alcoholproducenten ingrediënten en voedingswaarden uiterlijk 2023 verplicht op het etiket plaatsen.

Dit besluit werd genomen na een heel lang en moeizaam proces. De Europese Commissie heeft al in 1982 en in 1992 voorstellen ingediend om voedingswaarden en ingrediënten op het etiket van alcoholische dranken te krijgen, maar de Raad kon over geen van die voorstellen overeenstemming bereiken. De Commissie heeft vervolgens in 1997 een nieuw voorstel ingediend, dat uiteindelijk pas na vijf jaar op de agenda van een werkgroep van de Europese Raad kwam. Tijdens die vergadering was de meerderheid van de lidstaten het erover eens dat de etikettering van de ingrediënten van alcoholhoudende dranken meer in overeenstemming zou moeten zijn met de inmiddels herziene algemene etiketteringsvoorschriften voor voedsel. Dat was dus in 2002, we zijn inmiddels haast 20 jaar verder.

Foodwatch is blij dat de Europese Commissie nu voor heldere etikettering en tegen de lobby door de industrie in een duidelijk voorstel op tafel legt. Een voorstel dat in lijn is met richtlijnen en adviezen waarop de Wereldgezondheidsraad al een tijd hamert. De WHO is net als foodwatch pleitbezorger van uitgebreidere informatie op alcoholische dranken. Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch: “Consumenten hebben het recht om te weten wat ze eten én drinken. Het is schandalig dat ze decennialang door lobby van de industrie van die informatie worden onthouden. Voedingswaarden en ingrediënten moeten ook gewoon bij alcoholische dranken duidelijk op het etiket zijn te vinden.”

Eis foodwatch
Foodwatch wil dat, net als bij voeding en non-alcoholische dranken, er op alcoholische dranken volledige en transparante etikettering moet komen met vermelding van onder meer ingrediënten, voedingswaarden en calorieën. Als het aan de voedselwaakhond ligt geldt dit ook voor additieven en technische hulpstoffen die tijdens de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct zitten.

Lindner tot slot: “Nu moeten we extra waakzaam zijn voor verwatering van het voorstel door de alcoholindustrie. Zij zullen er waarschijnlijk alles aan doen om het Europese Parlement en de regeringen die de uiteindelijke beslissen nemen te beïnvloeden. Het is goed dat er nu een duidelijk plan op tafel ligt. We hopen dat dit resulteert in heldere wetgeving die snel wordt ingevoerd. En waarop kan worden gehandhaafd.”

Coronavirus treft Zuid-AziŽ hard: ook buurlanden India zwaar getroffen

Het Rode Kruis slaat alarm over de snel verslechterende situatie in Azië door corona. India en de buurlanden Nepal, Bangladesh en Pakistan hebben te maken met recordsterftecijfers als gevolg van corona. In India, maar ook in buurlanden Nepal, Bangladesh en Pakistan liggen de ziekenhuizen en intensive care afdelingen overvol met corona-patiënten. In India is het totale aantal corona-infecties boven de 20 miljoen gestegen en in Nepal bleek afgelopen weekend 44 procent van de geteste mensen corona te hebben. Er is dringend meer internationale steun nodig om een grotere ramp in Zuid-Azië en andere kwetsbare landen te voorkomen. Het Rode Kruis wil in de regio hulp zo snel mogelijk opschalen en roept Nederland daarom op te doneren op giro 7244.

Nepal
Alle Zuid-Aziatische landen zijn begonnen met het vaccineren van mensen die het meeste risico lopen, maar in Nepal heeft slechts 1 procent van de 28 miljoen inwoners twee doses van het vaccin gekregen, terwijl in India 2 procent van alle 1,3 miljard inwoners volledig is gevaccineerd. In heel Nepal zouden volgens de overheid vele duizenden infecties niet zijn gediagnosticeerd. Er is grote angst voor massale sterfgevallen als het virus zich ongecontroleerd door het land blijft verspreiden. Zuidelijke steden, in de buurt van de Indiase grens, zijn niet in staat om het groeiende aantal mensen dat medische behandeling nodig heeft aan te kunnen. Nepal registreert 57 keer meer corona infecties dan vorige maand rond deze tijd.

Gruwelijk
De voorzitter van het Rode Kruis van Nepal, dr. Netra Prasad Timsina noemt wat er op dit moment in India aan de hand is, ‘een gruwelijk voorproefje’ van wat er in Nepal staat te gebeuren als we deze nieuwe corona-golf, die met de minuut in alle leeftijdsgroepen meer levens eist, niet kunnen bedwingen. We doen wat we kunnen om levens te redden in Nepal met meer medische hulp, aldus Timsina. Hulpverleners van het Nepalese Rode Kruis helpen met testen, vaccinaties, hygiënemaatregelen, maskers uitdelen en het isoleren van geïnfecteerde mensen. Het is, volgens Timsina, ‘enorm schrijnend’ om te zien dat mensen geen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren, ‘omdat er zo snel mogelijk gecremeerd moet worden.’

Coronavirus treft Zuid-Azië hard: ook buurlanden India zwaar getroffen
Het Indiase Rode Kruis werkt samen met de autoriteiten om de bevolking te ondersteunen met levensreddende medische apparatuur, waaronder zuurstofcilinders, beademingsapparatuur, antivirale geneesmiddelen, bloeddonaties, corona-tests en -vaccinaties. Meer dan 46.000 hulpverleners van het Indiase Rode Kruis ondersteunen in quarantaine centra, verstrekken zuurstofflessen aan mensen met ernstige corona-symptomen en helpen om meer mensen te vaccineren, terwijl ze ook maskers, zeep en handschoenen verstrekken aan degenen die het meeste risico lopen. Het Rode Kruis heeft medicijnen en voedsel geleverd aan meer dan 276.000 zeer kwetsbare mensen en meer dan 770.000 mensen hebben psychosociale hulp gekregen.

Geen paspoort nodig
India en buurlanden hebben dringend meer vaccins nodig, medische apparatuur en voorraden, ondersteuning met testen, beschermende kleding en andere hulpgoederen, inclusief zuurstof, voor korte en langere termijn. Volgens Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis, is de enige hoop om deze ramp in te dammen nu heel snel handelen. ‘Dit virus houdt immers geen rekening met grenzen en heeft geen paspoort nodig,’ aldus Lahr. ‘Alle ogen zijn deze week gericht op India, maar we moeten ook nadenken over waar we de komende weken en maanden mee te maken kunnen krijgen in andere landen en hoe we ons daar het beste op kunnen voorbereiden. We zullen er niet in slagen deze vreselijke pandemie te overwinnen totdat er vaccins beschikbaar zijn om iedereen te beschermen, ongeacht nationaliteit of inkomen, in Europa, in Azië, maar ook in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Verder blijft preventie ook cruciaal.’

Eind april heeft de Nederlandse regering al 1 miljoen EUR bijgedragen om de hulp van het Rode Kruis in India te financieren.

Ook in Nederland en de rest van de wereld zet het Rode Kruis zich in om de verspreiding van corona tegen te gaan en de slachtoffers te helpen.

Rond 0.25 uur is een nieuwe poging testvlucht SN15 (SpaceX) gelukt!

Vrijdag zou het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk opnieuw een testvlucht uitvoeren met een prototype van Starship vanuit Boca Chica, Texas. Vanwege de weersomstandigheden is deze uitgesteld naar later, vandaag lijken de weergoden gunstig gezind.

De vlucht van Starship SN15 gaat tot een hoogte van 10 km en zal na een spectaculaire 'belly flop manoeuvre' veilig landen op het landingsplatform. Het ontwerp van SN15 heeft, in vergelijking met de eerdere prototypes, flinke aanpassingen ondergaan. De kans op een succesvolle landing is hierdoor fors toegenomen. Eerdere prototypes SN8, SN9 en SN11 crashten op het landingsplatform en SN10 explodeerde vlak na de landing. Fingers crossed!

De lancering heeft vannacht rond  0.25 uur Nederlandse tijd plaatsgevonden.

Update 6 mei 01.00 uur:

Update 19.15 uur: Nieuwe  livestream erbij geplaatst. 

Houten asperge zorgt voor ophef in Duits stadje

Geweldig kunstwerk, geweldig effect. Op het marktplein van Torgau in Saksen staat sinds vrijdag een twee meter hoge sculptuur van dennenhout. De kunstenaar zegt zelf: het moet een asperge voorstellen. Veel critici denken: dit is een fallussymbool. De stad zelf blijft standvastig - het beeld blijft tot en met donderdag op het marktplein.

Een houtkunstenaar uit Torgau maakte de kostbare groenten met een kettingzaag en plaatste ze. De asperge-uitspraak: "Laat de moed niet zakken, blijf fier rechtop staan, we kunnen het", zegt kunstenaar Marcus Scholz. Dit is geen flauwe grap. "Ik wilde een duidelijke boodschap meegeven in dit Coronatijdperk en de mensen van Torgau aanmoedigen om vol te houden", zegt hij. Er is echter een kleine maar: het is immers, zoals bij elk kunstwerk, aan de toeschouwer om te beslissen hoe hij de vorm interpreteert.

Er zijn natuurlijk al eerste reacties op het kunstwerk. In het weekend plaatste een vreemdeling bijvoorbeeld een doos met verse eieren naast het kunstwerk, plus een briefje met de inscriptie: "Dit kunstwerk heeft eieren nodig".

Malinese vrouw in Marokko bevalt van negen gezonde baby’s

Een Malinese vrouw is dinsdag bevallen van negen baby’s - twee meer dan doktoren van tevoren hadden vastgesteld in haar overvolle baarmoeder. De zwangerschap van de 25-jarige Halima Cisse was groot nieuws in Mali, Omdat ze speciale zorg nodig had, is ze overgevlogen naar Marokko, waar de baby's (vijf meisjes en vier jongens) via een keizersnee ter wereld zijn gekomen. Moeder en baby's maken het goed. Zo meldt het AD.

VS: geef patenten COVID-19-vaccins vrij zodat er meer gevaccineerd kan worden

De Verenigde Staten scharen zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zegt de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg. Ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vragen al langer om de kennis achter de vaccins niet te beschermen, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19. Meer hierover in het AD.

Britten sturen twee marineschepen naar eiland Franse kust na rel om visserijrechten

Een eiland  in het Kanaal tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk lijkt het middelpunt te worden van een diplomatieke rel tussen de twee landen. De iets minder dan 100.000 inwoners van het Kanaaleiland kunnen elk moment twee Britse marineschepen voor hun kust verwachten. Die zijn door premier Boris Johnson gestuurd om de boel in de gaten te houden en te ‘de-escaleren'.Meer hierover in het AD.

Het is een reactie op de ‘vergeldingsmaatregelen’ die  gisteren door de Fransen werd aangekondigd. De Franse minister Annick Girardin (Zee) dreigde de doorgifte van elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland te onderbreken. Ze ontdekte naar eigen zeggen afgelopen vrijdag dat de Britten nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers hebben doorgevoerd, waardoor de visers beperkt worden in de tijd die ze mogen vissen en in het aantal vissoorten wat ze mogen vangen.

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde namelijk een lijst met 41 Franse visboten waar de Britten nieuwe voorwaarden aan stellen die volgens Girardin niet zijn ‘afgestemd, besproken of aangemeld’ als deel van de brexitovereenkomst. "Volkomen onaanvaardbaar”, vindt Girardin. Zij vreest dat als Frankrijk nu geen actie onderneemt hun vissers straks ook zullen worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het Verenigd Koninkrijk noemde de dreigende woorden van Frankrijk ‘volstrekt onrechtvaardig’ en zou het eventuele afsluiten van de stroomtoevoer van Jersey ‘volkomen disproportioneel’ vinden.

Het eiland Jersey ligt zo'n 20 kilometer voor de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit. Omdat het  eiland dichter bij Frankrijk ligt dan bij Engeland wordt de stroomtoevoer geregeld via het Europese vasteland.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
©FOK.nl e.a.