Britten sturen twee marineschepen naar eiland Franse kust na rel om visserijrechten

Een eiland  in het Kanaal tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk lijkt het middelpunt te worden van een diplomatieke rel tussen de twee landen. De iets minder dan 100.000 inwoners van het Kanaaleiland kunnen elk moment twee Britse marineschepen voor hun kust verwachten. Die zijn door premier Boris Johnson gestuurd om de boel in de gaten te houden en te ‘de-escaleren'.Meer hierover in het AD.

Het is een reactie op de ‘vergeldingsmaatregelen’ die  gisteren door de Fransen werd aangekondigd. De Franse minister Annick Girardin (Zee) dreigde de doorgifte van elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland te onderbreken. Ze ontdekte naar eigen zeggen afgelopen vrijdag dat de Britten nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers hebben doorgevoerd, waardoor de visers beperkt worden in de tijd die ze mogen vissen en in het aantal vissoorten wat ze mogen vangen.

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde namelijk een lijst met 41 Franse visboten waar de Britten nieuwe voorwaarden aan stellen die volgens Girardin niet zijn ‘afgestemd, besproken of aangemeld’ als deel van de brexitovereenkomst. "Volkomen onaanvaardbaar”, vindt Girardin. Zij vreest dat als Frankrijk nu geen actie onderneemt hun vissers straks ook zullen worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het Verenigd Koninkrijk noemde de dreigende woorden van Frankrijk ‘volstrekt onrechtvaardig’ en zou het eventuele afsluiten van de stroomtoevoer van Jersey ‘volkomen disproportioneel’ vinden.

Het eiland Jersey ligt zo'n 20 kilometer voor de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit. Omdat het  eiland dichter bij Frankrijk ligt dan bij Engeland wordt de stroomtoevoer geregeld via het Europese vasteland.