FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 mei 2021

Staats­se­cre­ta­ris J&V deed on­vol­doen­de om co­ro­na­be­smet­ting in de­ten­tie te voor­ko­men

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat een vrouw uit Colombia in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest. Daardoor duurde de detentie van de vrouw onnodig lang. De staatssecretaris moet haar daarom € 880 schadevergoeding betalen. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (7 mei 2021).

Achtergrond
Sinds maart 2020 gelden er tijdelijke reisrestricties voor mensen uit zogenoemde derde landen die naar Nederland willen reizen. Deze restricties zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met het oog op de volksgezondheid mocht een vrouw uit Colombia bij aankomst op Schiphol dan ook Nederland niet in. Zij is vervolgens in vreemdelingenbewaring gesteld, met de bedoeling dat zij binnen twee weken terug zou vliegen naar Colombia. Maar de terugreis werd uitgesteld, omdat haar kamergenoot in detentie besmet bleek te zijn met het coronavirus. De vrouw moest daarom zelf tien dagen in quarantaine. Na deze quarantaine kwam zij bij een andere kamergenoot die ook positief werd getest op het coronavirus. Daarom moest de vrouw opnieuw tien dagen in quarantaine. Uiteindelijk heeft zij tot aan haar vertrek uit Nederland 25 dagen in detentie gezeten.

Onvoldoende voorzorgsmaatregelen
De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de staatssecretaris onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om besmetting met het coronavirus in vreemdelingenbewaring te voorkomen. Daardoor heeft de vrouw onnodig lang in detentie gezeten. Na de eerste quarantaineperiode had de staatssecretaris zich extra moeten inspannen om te voorkomen dat de vrouw opnieuw in quarantaine moest, zodat de vrouw zo snel mogelijk terug kon naar Colombia. Hiermee heeft de staatssecretaris niet voldaan aan haar inspanningsverplichting. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak bepaald dat zij € 880 schadevergoeding aan de vrouw moet betalen.

Uitslag Sparta - Vitesse

Sparta blijft meedoen in de strijd om deelname aan de Europese play-offs. Op Het Kasteel wonnen de Rotterdammers met 3-0 van Vitesse, waardoor Sparta op een knappe achtste plaats staat.

Sparta begon beter aan de wedstrijd dan Vitesse en de thuisploeg kreeg ook enkele kansjes, maar na een half uur spelen stond nog 0-0 op het scorebord. Vitesse kwam wat beter in de wedstrijd en waar het misschien recht had op een penalty na hands van Adil Auassar kwam Sparta op voorsprong dankzij Bryan Smeets. Dat was ook de ruststand.

Na rust probeerde Vitesse het wel, en Riechedly Bazoer was het dichtst bij een doelpunt met een schot op de lat, liep Sparta na rust weg bij de Arnhemmers. Lennart Thy kopte een corner van Smeets binnen en drie minuten later besliste Emanuel Emegha de wedstrijd definitief.

Sparta Rotterdam

3 - 0

Vitesse

 36' Smeets
 77' Thy
 80' Emegha
   
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Beugelsdijk
Meijers
Harroui
Smeets (Kharchouch/82)
Auassar
Mijnans (Emegha/73)
Thy
Engels (Heylen/73)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen (Darfalou/67)
Wittek
Bero
Tannane
Tronstad
Broja (Touré/84)
Openda (Oroz/83)

Volleyballers winnen eerste EK-kwalificatieduel van Kroatië

De Nederlandse volleyballers hebben vrijdag hun eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap volleybal in het Kroatische Zadar gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza versloeg het gastland met 3-1. Het werd 32-30, 19-25, 25-23 en 25-18.

Zweden is de andere tegenstander in de poule. De drie landen treffen elkaar volgende week in Apeldoorn.

Alle groepswinnaars en de vijf beste nummers twee van in totaal zeven poules plaatsen zich voor het continentale eindtoernooi in september in Tsjechië, Finland, Estland en Polen. De Nederlandse mannen hebben zich, net zo min als de vrouwen, niet geplaatst voor de Olympische Spelen komende zomer in Tokio.

Nederland en Kroatië waren lang aan elkaar gewaagd. De eerste set ging uiteindelijk met 32-30 naar Oranje. Na deze setwinst moesten de mannen van Piazza de tweede set wel aan de Kroaten afstaan. Ook het derde bedrijf ging het lang gelijk op, maar in de slotfase slaagde Nederland er toch in de winst te pakken. In de vierde set pakten de Nederlandse mannen snel een voorsprong en gaven die niet meer uit handen.

Random Pics van de Dag #304

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Negen clubs accepteren straf UEFA voor Super League-miskleun; Juve, Barca en Real wacht zwaardere sanctie

Negen clubs die mee wilden doen aan de Super League hebben een straf geaccepteerd. De UEFA wil een groter appeltje schillen met Real Madrid, Barcelona en Juventus. Het laatstgenoemde clubs hebben het voorstel niet geaccepteerd. De tuchtcommissie mag nu aan de slag. 

De plannen voor de Super League leidden tot een zware storm. Na de grote ophef trokken Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atlético Madrid, Internazionale, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur zich snel terug uit het project. Ze hebben zich weer bij de UEFA-familie gevoegd.

De UEFA is blij met deze stap, maar straft de clubs wel. De negen clubs hebben zich officieel geschaard achter de UEFA. Ze hebben daarnaast ingestemd met een goodwill-boete van vijftien miljoen euro, die ten goede komt aan jeugdvoetbal. Bovendien zal vijf procent van hun prijzengeld worden ingehouden. Bovendien mochten ze nog eens in een niet geautoriseerde competitie willen willen doen, dan kunnen ze een boete van honderd miljoen euro verwachten.   

"Deze club hebben hun fout snel erkend en zich gecommitteerd aan het Europese voetbal", zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Dat kan niet worden gezegd van de clubs die betrokken blijven bij de zogenoemde Super League. De UEFA zal met deze clubs nog aan de slag gaan."

Tweede ritzege voor Bennett in Ronde van de Algarve

Sam Bennett heeft in de Ronde van de Algarve zijn tweede ritzege geboekt. De Ier van Deceuninck Quick-Step won na de eerste ook de derde rit. Net zoals in de openingsrit moest Danny van Poppel genoegen nemen met een tweede plaats.

Net zoals de openingsrit eindigde de derde rit in een massasprint. Bora-hansgrohe leek goede zaken te doen voor hun sprinter Pascal Ackermann, alleen kon de Duitse sprinter zich nooit mengen in de strijd voor de dagwinst. Sam Bennett werd traditiegetrouw perfect gebracht door zijn Deense sprintaantrekker Michael Mørkøv, waarna de Ier het makkelijk afmaakte voor zijn ploeg.

Ethan Hayter, die donderdag de leiderstrui overnam van Bennett, kwam niet in de problemen. De jonge Brit van Ineos mag zaterdag in de tijdrit starten als leider.

Van der Poel begint mountainbikeseizoen direct met zege

Mathieu van der Poel is zijn mountainbikeseizoen begonnen met een zege. Bij de short track-wedstrijd bij de wereldbeker in het Duitse Albstadt reed de Nederlander weg in de slotronde en kwam vervolgens met een kleine voorsprong solo aan. Hij won voor Viktor Koretzky en Nino Schurter.

Na bijna twee jaar deed Van der Poel nog eens mee aan een mountainbikewedstrijd. De Nederlandse alleskunner op de fiets moest vanaf startrij twee starten, maar in de openingsronde had hij al de aansluiting gemaakt met de kop van de wedstrijd.

In de tweede ronde was de eerste versnelling van Van der Poel, maar kreeg de Zwitser Schurter mee in zijn wiel. Ook in de derde ronde was er een aanval van de Nederlander, alleen opnieuw had hij de Europees kampioen mee in het wiel. Daarna hield Van der Poel zich afzijdig en sloeg pas opnieuw toe in de slotronde. Ditmaal was de versnelling van de Nederlander wel de goede. Hij reed iedereen uit het wiel en kwam vervolgens solo aan in Albstadt. Aan de streep had hij twee seconden voorsprong op Koretzky, die net het sprintje won voor de tweede plaats, voor Schurter.

Milan Vader kon lang mee met de ruime kopgroep. In de slotronde moest de Nederlands kampioen toch passen na een versnelling van Van der Poel en zou uiteindelijk als veertiende over de finsih komen in Duitsland.

Bij de vrouwen ging de zege in in de sprintrace naar wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. De Française haalde in de laatste ronde de Duitse Linda Indergand bij, en liet die vervolgens achter. Anne Terpstra was bij de vrouwen de beste Nederlandse met een zevende plaats. Anne Tauber kwam niet verder dan een twintigste plaats.

SEGA kondigt Lost Judgment aan

SEGA en Ryu Ga Gotoku Studio onthullen vandaag Lost Judgment, het vervolg op Judgment. De game wordt ontwikkeld door de studio achter de Yakuza-serie.

Lost Judgment plaatst spelers opnieuw in de sneakers van de voormalige advocaat en straatvechtende detective Takayuki Yagami. Samen met zijn partner, ex-yakuza Masaharu Kaito, wordt het misdaadbestrijdende duo gevraagd een schijnbaar perfecte misdaad te onderzoeken, met een hoofdverdachte die een waterdicht alibi heeft. Al snel stuiten de twee op een complexe samenzwering van allerlei facties die profiteren van een niet goed functionerend rechtssysteem. Maar terwijl de slachtoffers zich opstapelen en Yagami de waarheid steeds verder blootlegt, moet hij kiezen tussen het verdedigen van de wet of het streven naar gerechtigheid.

Dankzij Yagami’s martial arts-vaardigheden kan hij zich stijlvol uit elke situatie vechten, of hij nu door een enkeling of een hele groep belaagd wordt. Oefen jezelf in de Crane-, Tiger- en nieuwe Snake-stijl, een sierlijke stijl die de aanvallen van vijanden afweert en teruggeeft, waardoor hun eigen energie tegen ze wordt gebruikt. Yagami’s arsenaal aan detective-tricks is uitgebreid met nieuwe gadgets en manieren om onopvallend verdachten te volgen en handige infiltratiemethodes. Doe je eigen ding op je eigen tempo in de binnensteden van Tokio en Yokohama. Speel games in Club SEGA, vind je favoriete hangplekjes, voer missies uit voor de plaatselijke bevolking, en nog veel meer.

Lost Judgment wordt op 23 september 2021 uitgebracht voor PlayStation 5, PlayStation/ 4, Xbox Series X|S en Xbox One. Pre-orders voor de fysieke standaard editie zijn in Europa beschikbaar, binnenkort worden de digitale edities onthuld.

Dagzege Alonso in Valencia, Van Vleuten leidt

De tweede etappe in de Ronde van Valencia is gewonnen door Sandra Alonso. Daar was wel een fotofinish voor nodig. Na bestudering van de beelden bleek dat Alonso net iets eerder over de finish kwam in Vila-Real dan Sheyla Gutiérrez. Annemiek van Vleuten behield de leiding in het algemeen klassement.

De Amerikaanse Kristabel Doebel-Hickok zorgde voor de vlucht van de dag. Ze wist solo een maximale voorsprong van vier minuten te pakken. Daarna liep de voorsprong langzaam terug al was het nog een minuut tien kilometer voor de meet. Op vier kilometer voor de finish was Doebel-Hickok weer teruggegrepen. Een massasprint moest de beslissing brengen en daar was Alonso dus net iets rapper dan Gutiérrez.

Yakuza gaat verder als turn-based RPG

In een interview met IGN geven de bedenker van Yakuza en de producer van de serie, Yoshihiro Nagoshi en Kazuki Hosokawa, aan dat de toekomst van de serie een nieuw pad inslaat.

Na het succes van Yakuza: Like a Dragon is besloten de toekomstige delen ook turn-based RPGs te maken. Veruit de meeste delen in de serie waren 3D-action brawlers, maar daar is nu dus een einde aangekomen. De studio werkt ook aan games binnen de Judgment-franchise. Via die franchise hoopt de studio alsnog de actievolle gameplay aan te kunnen bieden aan fans.

Yakuza: Like a Dragon - Combat (Foto: SEGA)

Beslaglegging na misbruik coronasteun TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik hebben gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De TVL is een subsidieregeling voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten.

Deze regeling is onderdeel van het uitgebreide steun- en herstelpakket en wordt uitgevoerd door de RVO. De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar en is één van de stappen die RVO zet om misbruik van de TVL te bestrijden. Komende tijd zullen meer stappen volgen.

Controles
Nadat RVO in januari signalen had ontvangen over mogelijk misbruik is RVO een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in de TVL. Na uitgebreid onderzoek en overleg met de FIOD en het Openbaar Ministerie heeft RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan.

Omdat die wettelijke termijnen inmiddels zijn verstreken, heeft RVO deze week opdracht gegeven voor het opleggen van executoriaal beslag op de aangetroffen banktegoeden en bezittingen van 400 bedrijven. RVO verwacht op deze manier een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. De komende weken volgen meer beslagleggingen.

RVO kijkt continu of de aangescherpte controles voldoende zijn om toekomstig misbruik tegen te gaan. Bij vermoedens van misbruik wordt altijd aangifte gedaan. Inmiddels is er op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen 1.133 keer aangifte gedaan (0,5%) en zijn er op 206.000 verleende subsidies 679 na constatering van misbruik ingetrokken (0,3%). Het grootste deel van de pogingen tot misbruik strandt op de uitgebreide controles vooraf.

TVL regeling
De Tegemoetkoming Vaste Lasten is een subsidie voor ondernemers en zzp’ers die meer dan 30% omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Tot dusver is een totaal van € 3.5 miljard subsidie toegekend. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat is verantwoordelijk voor de TVL regeling en RVO voert de regeling uit.

Groningers woedend over voorstel NAM om slechts vijftig huizen te versterken

Niet de geschatte 26.000 maar slechts vijftig huizen hoeven nog maar te worden versterkt in het aardbevingsgebied. De uitspraak van NAM-directeur Johan Atema maakt Groningers woedend. "We worden weer neergezet als profiteurs”, klinkt het verontwaardigd. Meer hierover in de Gelderlander.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boorde tientallen jaren in Groningen naar gas waardoor er de laatste jaren geregeld aardbevingen zijn ontstaan waardoor duizenden huizen beschadigingen aan de constructie hebben opgelopen. De topman van het bedrijf, Johan Atema, laat in een interview met NRC Handelsblad weten dat de NAM niet ‘alles betaalt wat de overheid belooft’. Hun intentie is om de Groningers ‘ruimhartig te compenseren’, maar er zijn volgens Atema onredelijke verwachtingen gewekt bij omwonenden. Ook zijn er volgens de topman onterechte claims binnen uit gebieden die niet eens in het bevingsgebied liggen.

Het kabinet heeft vandaag laten weten om zo nodig via de rechter af te dwingen dat de NAM alle aardbevingsschade vergoedt die de gedupeerde Groningers bij het bedrijf claimen. Dat melden de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken in een reactie op uitspraken van NAM-topman Johan Atema in het NRC.

Autoriteit Persoonsgegevens verzwaart toezicht op gemeente

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft besloten het toezicht op een, niet nader genoemde, gemeente te verzwaren. De AP heeft zorgen of deze gemeente de (gevoelige) gegevens van de inwoners wel voldoende beschermt. De betreffende gemeente wordt daarom verplicht elke drie maanden een uitgebreide rapportage aan de AP te verstrekken. Aanleiding zijn signalen over overtredingen van de privacywet. Verder constateert de lokale Rekenkamer dat er na dik twee jaar AVG nog geen privacybeleid was vastgesteld.

Ook stelt het rapport van de Rekenkamer dat de zowel de onafhankelijkheid als de informatiepositie van de interne toezichthouder, de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG), onvoldoende waren geborgd. De wet verbindt duidelijke eisen aan de positionering van een FG. Zo is het essentieel dat de FG onafhankelijk kan toezien op de naleving van de AVG in de betreffende organisatie.

Gemeenteraad en College B&W
De AP heeft gesprekken gevoerd met zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur. De AP heeft de burgemeester aangesproken op de gang van zaken en het belang van juiste inrichting van intern toezicht onderstreept. Dit heeft de zorgen over de positie van de FG niet weggenomen. Een FG moet op onafhankelijke wijze kunnen functioneren om erop toe te zien dat de rechten van burgers effectief kunnen worden uitgeoefend. Het is aan de gemeente om aan de slag te gaan met de risico’s die de FG signaleert. De AP heeft besloten een jaar lang de vinger aan de pols te houden en het AVG-beleid van deze gemeente nauwgezet te volgen.

Verzwaren van toezicht
Het is de bevoegdheid van een inspectie of een toezichthouder te bepalen welke vorm en welke intensiteit van toezicht noodzakelijk is. Om de (gevoelige) informatie van inwoners te beschermen, is snelheid essentieel. Daarom is besloten voor een interventie die direct ingezet kan worden; het verzwaren van het toezicht. De AP heeft de gemeente gesommeerd om een jaar lang elk kwartaal een voortgangsrapportage te sturen over de maatregelen die de gemeente neemt om aan de AVG te voldoen. Het doel is dat de gemeente zorgdraagt voor een veilige en betrouwbare verwerking van persoonsgegevens van de inwoners van deze gemeente. De AP sluit een nader onderzoek niet uit. Dat kost echter veel tijd. Inmiddels heeft de gemeente de eerste rapportage aangeleverd.

Intern toezicht verplicht
Een gemeente is verantwoordelijk voor het opstellen en het uitvoeren van het privacybeleid. Net als alle overheden is een gemeente verplicht om een FG aan te stellen; een onafhankelijke, interne privacy-functionaris. De FG ziet toe op de naleving van het privacybeleid en adviseert over privacyrisico’s. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet de FG in een vroeg stadium betrokken worden en toegang hebben tot alle relevante informatie. Op die manier wordt de organisatie in staat gesteld maatregelen te nemen en de persoonsgegevens van burgers en klanten te beschermen.

Kwart gemeenten neemt privacy niet serieus
Het is de eerste keer dat de Autoriteit Persoonsgegevens het toezicht op een gemeente op dergelijke wijze aanscherpt, en het lijkt er dan ook op dat de toezichthoudende autoriteit met de maatregel een voorbeeld wil stellen voor andere gemeenten en overheidsinstanties.

Hoewel de AVG duidelijk is over de onafhankelijke positie van de FG, blijkt uit een onderzoek van Argos uit 2020 namelijk dat deze regels met betrekking tot de interne toezichthouder lang niet binnen alle gemeenten worden nageleefd. Met hun kritische rapporten wordt veelal niets gedaan, en vaak zit de FG te laag in de organisatie om invloed te kunnen uitoefenen op de besluitvorming.

Van de geïnterviewde FGs geeft veertig procent aan dat hun gemeente niet genoeg doet om de persoonsgegevens van de inwoners te beschermen. Twintig procent stelt zelfs actief te worden tegengewerkt door de eigen organisatie en geeft aan zich zorgen te maken over de bescherming van persoonsgegevens.

Geen erehaag, wel bloemen van Feyenoord voor Ajax: "Wie een erehaag vormt moet oprotten"

Feyenoord gaat zeer waarschijnlijk geen erehaag vormen voor Ajax, dat vorige week voor de 35ste keer landskampioen werd. De Amsterdammers zijn met nog drie wedstrijden te gaan niet meer te achterhalen door de concurrentie. Een "hand en een felicitatie" voor de kampioen van Nederland is volgens Feyenoord-trainer Dick Advocaat genoeg, zo schrijft AT5.

Een erehaag in het voetbal is fraai, maar vormt ook vaak gedoe. En dat was deze keer niet anders. Het is een ongeschreven traditie dat na het behalen van de titel, de tegenstander in de volgende wedstrijd een erehaag vormt op het moment dat de kampioenen het veld opkomen. In Engeland is het een echte traditie, in Nederland gebeurt het zo nu en dan. In 2013 weigerde FC Groningen bijvoorbeeld ook een erehaag te vormen voor Ajax.

Bloemen naar Amsterdam
"Bij deze wil ik Ajax feliciteren met een prachtige prestatie door de beker en het landskampioenschap te pakken, maar in Nederland is het niet de gewoonte om een erehaag te vormen", zegt Advocaat. Wel heeft Feyenoord bloemen naar Amsterdam gestuurd, wat Feyenoord altijd doet richting de landskampioen.

In de Feyenoord-podcast Kein Geloel waren ze duidelijk over de mogelijke erehaag: "Wie zondag een erehaag vormt moet meteen oprotten". Dennis van Eersel is de vaste Feyenoord-watcher van RTV Rijnmond en doet doorgaans ook het radioverslag tijdens wedstrijden van de club. Hij zegt dat dit gebaar niet gebruikelijk is in Nederland. "Dit is puur om te jennen", meent Van Eersel. "Volgens mij wil de buitenwereld dit alleen omdat het om Feyenoord - Ajax gaat."

Ruus van Os, eindredacteur van de sportredactie bij RTV Rijnmond vindt de erehaag wel een goed idee. "Ik vind dat Feyenoord op een gepaste wijze stil moet staan bij het kampioenschap. Supporters kunnen zeggen dat Feyenoord-fans een hekel hebben aan Amsterdammers. Dat snap ik en dat sentiment moet er kunnen zijn, maar je moet wel respect opbrengen voor de grootste prestatie die de tegenstander heeft geleverd."

Ten Hag
Zou Ajax een erehaag maken voor Feyenoord, als de rollen waren omgedraaid? "Dat laat ik aan de tegenstander. Wij zijn daar niet mee bezig", zei Ten Hag vandaag. Toen hem werd gevraagd of hij het wel zou dan als hij met Ajax de kampioen zou ontvangen, verscheen er een glimlach op zijn gezicht. "Daar hoef ik geen antwoord op te geven, want dat is niet het geval. Ik zou in ieder geval zeggen: 'De kampioen moet je feliciteren…'"

Aankomende zondag neemt Ajax het op in de Kuip op tegen de nummer vijf van de eredivisie. De Rotterdammers missen door blessures en schorsingen belangrijke spelers. Zo zijn Steven Berghuis en Jens Toornstra geschorst, of dat iets te maken heeft met de erehaag is niet duidelijk. "Ik denk Berghuis niet expres is geschorst, want die heeft altijd momenten dat opeens de lichten uitgaan. Dus die rode kaart zal niks te maken hebben met de aankomende Klassieker", zegt Philip van Es, sportjournalist bij RTV Rijnmond. "Daar kan hij weinig aan doen."

De aftrap is aanstaande zondag om 14.30 uur.

Spelers De Graafschap uitgezwaaid met erehaag van 120 trekkers en fakkels

Een bijzondere actie van fans van voetbalclub De Graafschap. Ruim honderd trekkers vormden een erehaag op de snelweg, om de spelers uit te zwaaien. Zo meldt De Gelderlander.

De club uit Doetinchem kan vandaag promoveren, als ze in Amsterdam winnen van Jong Ajax. Daarmee zouden de superboeren na twee jaar weer terug in de Eredivisie zijn. Supporters hebben in aanloop naar die wedstrijd een bijzondere actie georganiseerd.

De optocht werd nabij de snelweg tijdelijk opgehouden door de politie, vanwege een onveilige zitpositie van een aantal fans op de trekkers. Mede daardoor veroorzaakte de vrolijke stoet veel verkeershinder. In Doetinchem stond het verkeer muurvast bij de oprit naar de snelweg en moest men stapvoets rijden op de A18. Volgens berichtgeving van de de ANWB stond er op het hoogtepunt van de actie 6 kilometer file, die voor zo'n vertraging van 20 minuten zorgde. 

De supportersgroep had de actie overlegd met de politie, de trekkers mochten langere tijd achter de spelersbus blijven rijden waarna ze bij Oud-Dijk van de snelweg af zouden gaan. In de buurt van Didam werd de spelersbus van Graafschap opgewacht door honderden supporters die met fakkels hun idolen uitzwaaiden.

COVID-19: 7575 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.546.070 en 17.290

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7575 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.546.070 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 243 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1724 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 44 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 797 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.290 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Negen ziekenhuizen kunnen geen tijdige kritieke planbare zorg uitvoeren

Negen ziekenhuizen zijn op dit moment niet in staat om alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd te geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden dan nog wel binnen genoemde zes weken plaats. Zo meldt Skipr.

Vorige week schoof nog 49 procent van de ziekenhuizen dit soort zorg door naar latere, maar niet al te late tijdstippen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Dat negen ziekenhuizen niet altijd meer op tijd kunnen zijn, betekent volgens de autoriteit niet dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. “Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.”

De planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatsvinden. De overige ziekenhuizen kunnen dit soort ingrepen nog wel deels op tijd verrichten. Er is momenteel geen probleem met de acute en semi-acute zorg, deze kan nog steeds overal altijd worden verleend. 

Het nutteloze feitje van de dag: het teflontalent van Rutte

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tijden veranderen en dus ook taalgebruik in de Tweede Kamer. Het Twitter-account 'Nieuw in de Tweede Kamer' houdt bij welke woorden voor het eerst in het parlement voorbij komen. Ze houden het bij voor alle plenaire debatten sinds 1995. Nu wordt Mark Rutte al jaren 'teflon Mark' genoemd omdat geen van de schandalen aan hem blijven plakken. Dit bracht Laurens Dassen van Volt ertoe het woord 'teflontalent' te gebruiken in de Tweede Kamer. Voor het eerst!

“Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers Indië”

Het Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers uit het voormalig Nederlands-Indië, door de afgelopen Nationale Dodenherdenking een Indonesisch invulling te geven. Dat schrijft Micha’el Lentze, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vandaag bij The Post Online (TPO).

“Dodenherdenking is altijd een zeer beladen moment. Zeker voor Indische Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, binnen en buiten de jappenkampen, zwaar hebben geleden onder Japanse terreur. Voor Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië betekende de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 geen einde aan oorlog. Vrijwel direct volgde de bloedige Bersiap, waarin naar schatting 5 tot 30.000 (Indische) Nederlanders, vanwege hun Nederlandse en Europese afkomst, door Indonesiërs op gruwelijke wijze zijn gemarteld, verkracht en vermoord. 4 mei geeft – net als de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus – daarom veel betrokkenen een dubbel gevoel” schrijft Lentze.

“Helaas blijkt het Comité 4 en 5 mei Oost-Indisch doof voor die gevoeligheden. Indische slachtoffers en hun nabestaanden zijn deze editie ongegeneerd op hun ziel getrapt”. Lentze refereert daarmee onder andere aan twee kransleggers die de Bersiap ontkennen door – niet Indonesiërs, maar – 'het Nederlandse kolonialisme' verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden en de krans voor Nederlandse burgerslachtoffers in Azië uitsluitend voor Indonesiërs neerlegden. “En zo werd 4 mei, dat voor Indisch Nederland heilige waarde heeft, vanwege ‘vernieuwing’ en ‘diversiteit’ een politiek spektakel. Dat het Comité deze weg is ingeslagen is onbegrijpelijk en buitengewoon grievend jegens alle Nederlandse slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië” schrijft Lentze.

Vanaf vandaag bibberen in Resident Evil Village

Resident Evil Village is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One en dat viert Capcom met een launchtrailer.

Resident Evil Village vervolgt het verhaal van Ethan Winters, dat begon in Resident Evil 7. Tijdens zijn missie om zijn dochter te redden krijgt Ethan te maken met bekende personages, zoals de held Chris Redfield, en imposante tegenstanders, zoals Lady Dimitrescu. Naast de singleplayer keert ook de Mercenaries-mode terug. Deze extra mode komt beschikbaar na het voltooien van de campaign en heeft nieuwe features, zodat spelers ook na het voltooien van Ethans reis nog volop uitdagingen in het dorp kunnen vinden.

Resident Evil Village is vanaf vandaag zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar in Standard- en Deluxe-edities. De Deluxe-editie bevat de basisgame plus het digitale “Trauma Pack” met diverse extra in-game content, waaronder een Samurai Edge-wapen, een door Resident Evil 7 biohazard geïnspireerd ‘found footage’-schermfilter, een tape-recorder-savepunt-optie, de safe room-muziek "Go Tell Aunt Rhody," directe toegang tot het moeilijkheidsniveau “Village of Shadows”, het Baker Family Incident Report, en meer.

De game kan vanaf de PlayStation 4-versie geüpgraded worden naar de PlayStation 5-versie en ondersteunt Smart Delivery voor Xbox Series X|S en Xbox One-consoles. Om de 25e verjaardag van de Resident Evil-franchise te vieren, krijgen fans die Resident Evil Village kopen als bedankje toegang tot de gratis multiplayer-ervaring Resident Evil Re:Verse die in de zomer van 2021 verschijnt.

Openingsfilm van Scarlet Nexus onthuld

Bandai Namco heeft de openingsvideo van Scarlet Nexus onthuld. Deze is in samenwerking met Sunrise en Oral Cigarettes gemaakt.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval te bestrijden.

Scarlet Nexus verschijnt op 25 juni 2021 voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc (digitaal). De anime-reeks van Scarlet Nexus’, geproduceerd door Sunrise, verschijnt deze zomer.

Kijk terug: Demonstratie Extinction Rebellion in Amsterdam Zuid

Tussen 08:30 en 11:00 gaan een aantal actievoerders van Extinction Rebellion de rotonde aan de Amstelveenseweg in Amsterdam Zuid proberen plat te leggen.

Lees hier het artikel van collega Floris_Stempel over het hoe en waarom.

FOK! is live ter plaatse en zal een livestream verzorgen die hieronder te zien is, of op YouTube op het kanaal van FOK! te volgen is. Stay tuned!

Update 9:10 uur
Onze verslaggever is gestopt met streamen, omdat het geheel meer weghad van een kleuterklas uitje naar de kinderboerderij. Ze blijft nog wel ter plaatse voor het geval de derde wereldoorlog alsnog uitbreekt.

"Demonstratie" van Extinction Rebellion in Amsterdam Zuid (Foto: DJMO)
"Demonstratie" van Extinction Rebellion in Amsterdam Zuid (Foto: DJMO)

Manchester United en Villarreal naar finale Europa League

Manchester United en Villarreal hebben zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Europa League. United rekende in het Stadio Olimpico af met AS Roma, terwijl Villarreal de 2-1 thuiszege op Arsenal wist te verzilveren.

United had thuis al met 6-2 gewonnen van de Romeinen, die dus voor een tamelijk zware opdracht stonden. Dat werd er niet beter op toen Edinson Cavani kort voor rust de 0-1 op het bord bracht, hoewel er in het kwartier na rust nog een beetje - theoretische - hoop gloorde: Edin Dzeko en Bryan Cristante brachten Roma op 2-1.

Nog geen tien minuten later kon ook dat beetje hoop opgeruimd worden, want Cavani trok de stand weer gelijk. Dankzij een eigen goal van Alex Telles ging de overwinning met 3-2 nog wel naar de thuisploeg, maar United plaatste zich net als in 2017 voor de finale.

Villarreal had thuis met 2-1 van Arsenal gewonnen, dus de Engelsen moesten in eigen huis aan de bak. Anderhalf uur voetbal kijken leverde de neutrale toeschouwer echter helemaal niks op: er viel de hele wedstrijd lang geen enkele goal te noteren.

De Spaanse ploeg haalde drie keer een finale van de Intertoto Cup - met winst op sc Heerenveen in 2003 als hoogtepunt - en bleef in de Europa League steken op verloren halve finales in 2011 tegen FC Porto en 2016 tegen Liverpool.

Het uitschakelen van Arsenal is een mooi beetje revanche: in 2006 werd Villarreal op één goal door Arsenal uitgeschakeld in de halve finales van de Champions League, drie jaar later waren de Engelsen in de kwartfinales te sterk.

Bokser Lara pakt wereldtitel met knockout, zwaargewichten Ruiz en Parker winnen

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd behoorlijk geknokt. Met name in Manchester en in het Amerikaanse Carson was het raak, met op beide locaties strijd om wereldtitels én een zwaargewichtgevecht.

Dereck Chisora (32-10) - Joseph Parker (28-2)
Zwaargewichten Chisora en Parker zouden elkaar in 2019 treffen, maar nadat Parker door een spin werd gebeten kon dat geen doorgang vinden. Inmiddels zijn we een pandemie en wat gevechten verder en in Manchester kon dan toch gevochten worden tussen de Britse veteraan en de oud-wereldkampioen.

Een zware rechter stuurde Parker na zeven seconden al naar ht canvas, maar vervolgens kwam hij steeds beter in het gevecht. Chisora's voordeel ebte alsmaar verder weg en na een prima gevecht, met de WBO Inter-Contintental-titel als inzet, wezen twee van de drie juryleden Parker aan als winnaar.

Dmitry Bivol (17-0) - Craig Richards (16-1)
Bivol verdedigde sinds 2017 al zes keer de WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg), Richards mocht een poging wagen in zijn eerste gevecht tegen een niet-Brit. Hij hield zich opmerkelijk goed staande, maar na twaalf ronden bleek dat Bivol de jury toch wat meer had kunnen overtuigen: hij won voor de vijfde keer op rij met een unanimous decision, hoewel twee juryleden het met 115-113 en 115-114 nog spannend maakten.

James Tennyson (28-3) - Jovanni Straffon (23-3)
Tennyson en Straffon vochten om de IBO-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), die al sinds 2018 vacant was. Tennyson was de favoriet, maar zijn Mexicaanse opponent bleek verrassend een maat te groot: hij mepte de Noord-Ier naar het canvas, waarna The Assassin hevig stond te wiebelen en de scheidsrechter er een einde aan maakte, met Straffon als verrassende wereldkampioen.

Katie Taylor (17-0) - Natasha Jonas (9-1)
Er is één absolute koningin in het lichtgewicht bij de vrouwen: Taylor won in 2017 de WBA-wereldtitel, pakte er in 2018 de IBF-titel bij, een jaar later gevolgd door de WBO-titel én - tegen Delfine Persoon - de titels bij de WBC en The Ring. Vorig jaar verdedigde ze alle vijf titels twee keer met succes, de Britse Natasha Jonas mocht nu een poging wagen.

Jonas wist verrassend goed met Taylor mee te gaan en pakte zowaar een paar ronden mee. De Ierse voormalig olympisch kampioene was uiteindelijk wel iets beter, maar de jury maakte het spannend: 96-94 en twee keer 96-95, maar wel in het voordeel van Taylor.

Chris Eubank Jr (29-2) - Marcus Morrison (23-3)
Na zijn nederlaag in een groot wereldtitelgevecht tegen George Groves in 2018 is Eubank op de weg terug, met één zege in 2018 en twee in 2019. Het duurde even tot hij de ring weer in kon, maar tegen Morrison liet hij zien in goede vorm te verkeren: na tien ronden werd hij unaniem en vrij ruim tot winnaar uitgeroepen.

Andy Ruiz (33-2) - Chris Arreola (38-6)
Met een flinke bak kilo's minder kwam Ruiz voor het eerst weer de ring in sinds zijn memorabele tweeluik met Anthony Joshua in 2019, waarbij hij vier wereldtitels in het zwaargewicht won (juni) en verloor (december). Arreola verloor in 2016 van Deontay Wilder in zijn tweede poging om de WBC-wereldtitel te pakken, sinds een nederlaag tegen Adam Kownacki in augustus 2019 had hij niet meer gevochten.

In Carson klapten de twee zwaargewichten er flink op, waarbij Ruiz in de tweede ronde zelfs even neer ging. Hij kwam wel terug en nam de touwtjes langzaam maar zeker steeds meer in handen, waarna Arreola alsmaar minder in te brengen had. Een knockout kwam er niet, maar na twaalf ronden was de jury duidelijk: een unanieme en uiterst ruime zege voor Ruiz, die zo een kans mag krijgen om te vechten voor de WBA-wereldtitel, nu nog in Joshua's bezit.

Erislandy Lara (27-3) - Thomas Lamanna (30-4)
Lara won de WBA-wereldtitel in het lichtmiddengewicht in 2019 van Ramon Alvarez en verdedigde die vorig jaar tegen Greg Vendetti, nu had de indrukwekkende Cubaan een nieuw doel: de WBA-wereldtitel in het middengewicht. Die was vacant, nadat Ryota Murata gepromoveerd werd, en Lara mocht strijden met Thomas LaManna. Dat viel kort samen te vatten: na een dikke minuut haalde Lara met een snoeiharde linker uit op de slaap van LaManna, waarmee het gevecht voorbij was.

FOK! Wat een weer: redelijk weer in afwachting van het weekend

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!  

Er gebeurde weer van alles wat in den lande. In het zuiden viel gisteren wat lichte regen onder een gesloten wolkendek. Dit onder invloed van een storing die over Frankrijk naar Duitsland wandelde. De meeste regen daarvan bleef echter ten zuiden van ons land.

In de rest van het land ontstonden er buien. Dat waren soms forse buien en die gingen hier en daar gepaard met hagel en onweer. De radar zat er vol mee! Tegelijkertijd scheen de zon volop vlak langs de kust en daar bleef het het grotendeels droog. Ik had vanmorgen rond 06.30 nog een fikse bui waar 5 mm uit viel, maar de rest van de dag bleef het helemaal droog.

Vandaag hebben we dan een redelijke dag. In de ochtend kan er nog een bui vallen in het zuiden, terwijl er in het oosten s'middags een bui kan vallen. Deze zullen echter niet zo actief zijn. Verder zijn er overal perioden met zon.

Het blijft fris met een graad of 12. De westelijke wind neemt iets toe naar matig, kracht 3 tot 4.

Zaterdag begint droog met wat zon, maar later op de dag komt er een warmtefront op visite. Daarachter stroomt aanmerkelijk warmere lucht ons land binnen waar we zondag mee te maken hebben. Zaterdagmiddag- en avond gaat het dan ook regenen.

Zondag beloofd een heel interessante dag te worden. Het wordt warm, maar niet stabiel. Daarover later natuurlijk meer!

Fijne dag!  

Avondlucht in de polder (Foto: Stephan5)
Onlangs deze avondlucht vast gelegd. Mooie zonsondergang. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

België: vrouw (25) in Pakistan vermoord omdat ze 'nee' zei op een huwelijksaanzoek

Een 25-jarige vrouw met de Belgische nationaliteit is in Pakistan vermoord door een afgewezen minnaar. Dat melden Belgische media. De vermoedelijke dader hoopte met haar te trouwen om een nieuwe nationaliteit te verwerven. Toen bleek dat zij dat niet wilde, werd ze vermoord.

De lokale politie in Lahore is op zoek naar vier verdachten, onder wie ook de twee mannen die de vrouw tot een huwelijk wilden dwingen.

Slachtoffer Mahira Zulfiqar (25) heeft de Belgische nationaliteit en woonde langere tijd in België. Ze verhuisde naar Londen om daar rechten te gaan studeren, haar ouders zouden haar achterna komen. Omdat een stage voor haar studie werd uitgesteld vanwege de coronapandemie, reisde ze drie maanden geleden naar Lahore in de regio Punjab in Pakistan. Ze huurde daar een appartement samen met een vriendin.

Tijdens haar verblijf in Lahore werd de vrouw door een ‘vriend’ benaderd om met hem te trouwen, om zo de Belgische nationaliteit te verwerven. Nadat ze weigerde in te gaan op het voorstel, kreeg ze plots bedreigingen van twee mannen.

Volgens Pakistaanse media had Mahira afgelopen zondag aan haar oom verteld dat ze serieus bedreigd was door Saad A. B. en Zahid J. vanwege het niet willen trouwen. Eén dag later, werd de jonge vrouw dood aangetroffen in haar woning. Ze lag in een plas bloed en had schotwonden in de nek en arm. Ze stierf ter plaatse aan haar verwondingen.

De politie vertelde tegen de Pakistaanse media dat Saad A.B. de hoofdverdachte is voor de moord. De politie is op zoek naar de vermoedelijke daders. “We hebben een gsm in beslag genomen en we onderzoeken beelden van bewakingscamera’s in de buurt”, zegt inspecteur Sayyed Ali in The Guardian. De ouders van het vermoorde meisje zouden onderweg zijn naar Pakistan.

LiveLeak is niet meer, de wereld is te 'braaf' geworden

Bijna 15 jaar lang heeft de website LiveLeak het internet geschokt en vermaakt, maar nu zijn de makers een andere richting opgegaan. Als je ongecensureerde en gruwelijke beelden van oorlog en geweld wilde zien die YouTube niet zou toestaan, dan kon je het op LiveLeak vinden. In 2014 noemde Business Insider de website "De favoriete site van Islamitische Staat om hun onthoofdings-video's te publiceren". Nu is LiveLeak verdwenen, vervangen door een zachter klinkende videowebsite genaamd ItemFix die het geweld en het bloed dat LiveLeak tot een hoofdbestanddeel van de donkere kant van het internet maakte, mijdt.

"Niets duurt eeuwig en we voelden dat LiveLeak alles had bereikt wat mogelijk was en dat het tijd was voor ons om iets nieuws en spannends te proberen," zei mede-oprichter van LiveLeak Hayden Hewitt in een blogpost waarin hij uitleg geeft over de koerswijziging. “De wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd, het internet erbij en wij als mensen. Ik zit hier nu dit te schrijven met een mengeling van verdriet, want LL is niet alleen maar een website of bedrijf geweest, maar het was een manier van leven voor mij en veel van onze medewerkers, en er is ook oprechte spanning over wat er ons te wachten staat. "

LiveLeak begon in 2006 als een uitloper van internetsite Ogrish. Samen met Rotten.com en anderen was Ogrish een plek waar mensen naartoe gingen als ze het 'ergste' wilden zien wat er op internet te vinden was. Het was een digitaal 'Faces of Death' . LiveLeak liet eigenlijk veel van hetzelfde soort beeldmateriaal zien, maar plaatste het op een respectabelere manier en de makers boden daarnaast een plek voor burgerjournalisten om ongecensureerde video's van wereldgebeurtenissen te posten.

Als je beelden wilde zien van de executie van Saddam Hoessein, ging je naar LiveLeak. Als een vriend je beelden wilde laten zien van een drugskartel dat iemand met een kettingzaag onthoofd, dan lieten ze je zien op LiveLeak. Als je beelden wilde zien van Amerika dat Hellfire-raketten afvuurt op Afghaanse strijders, keek je naar LiveLeak.

Naarmate de wereld ingewikkelder werd en meer mensen online gingen, probeerden Hewitt en anderen LiveLeak beter te modereren. Nadat Islamitische Staat de video plaatste van de onthoofding van journalist James Foley in 2014, verbood LiveLeak Islamitische Staat om onthoofdingsvideo's op hun website te plaatsen. Terwijl YouTube, Facebook en Twitter video's verwijderden van de schietpartij in de Christchurch-moskee in 2019, bleef LiveLeak de beelden hosten maar kreeg daardoor te maken met een alsmaar toenemende druk van de regering van Australië en Nieuw-Zeeland om de beelden te verwijderen.

Dat is nu allemaal voorbij. LiveLeak is verdwenen, vervangen door een site die bloederige en gewelddadige beelden expliciet verbiedt. “Aan de leden, de uploaders, de losse bezoekers, de trollen en de soms krankzinnige mensen die bij ons zijn geweest. Jullie zijn onze constante metgezellen van ons geweest en hoewel we waarschijnlijk niet al te vaak met elkaar hebben kunnen communiceren, wordt je meer gewaardeerd dan je denkt,” zei Hewitt op zijn blog. “Op persoonlijk vlak heb je me gefascineerd en geamuseerd met je inhoud. Ten slotte, voor degenen die niet meer bij ons zijn. Je blijft voortleven in mijn herinnering."

Bezorger (31) gebruikte coke en heroïne voor hij moeder van 4 kinderen doodreed

De 31-jarige Kiril P. uit Bulgarije, die verdacht wordt dat hij onder invloed van verdovende middelen een fataal verkeersongeval bij Velsen-Zuid veroorzaakte, bekende voor de rechter dat hij op zijn eerste werkdagen als bezorger van een supermarktketen harddrugs gebruikte.

Op de dag van het dodelijke ongeluk, zijn tweede werkdag als boodschappenbezorger, had hij ‘s nachts heroïne en in de vroege ochtend cocaïne gebruikt. Dit bekende P. tijdens zijn strafzaak in de rechtbank in Haarlem. Meer hierover in de Stentor.

Het OM publiceerde het volgende verslag van de zitting, er werd 4 jaar gevangenisstraf geeist:
De officier van justitie eiste op donderdag 6 mei vier jaar gevangenisstraf tegen een 31-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht op 4 november onder invloed van drugs een dodelijk ongeval te hebben veroorzaakt. Naast de celstraf moet de verdachte wat betreft het OM voor 5 jaar zijn rijbewijs inleveren.

Het ongeval
Op 4 november 2020 rond 15.00 uur in de middag kwam bij de centrale meldkamer de melding binnen van een ernstig ongeval in Velsen-Zuid. Een bestelbus van een supermarkt was tegen een personenauto aan gebotst.

De verdachte reed even daarvoor over de N202 richting Amsterdam. De andere auto met daarin een man en een vrouw, reed richting Velsen. De 31-jarige bestuurder kwam met de bestelbus op hun weghelft terecht, waarna de frontale botsing plaatsvond. De 34-jarige vrouw in de personenauto overleed ter plekke aan haar verwondingen. Haar toen 31-jarige partner raakte zwaargewond.

Onder invloed van drugs
De politie nam op de plek van het ongeval een speekseltekst af bij de verdachte waaruit bleek dat hij iets had ingenomen. Vervolgens werd er bloed bij hem afgenomen op het politiebureau. Onderzoek wees uiteindelijk uit dat hij drugs in zijn bloed had. De man had gereden onder invloed van cocaïne, heroïne en methadon.

De officier van justitie zette ter zitting uiteen dat de verdachte naar oordeel van het OM zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij stapte achter het stuur ondanks dat hij onder invloed was van verschillende drugs en zeer moe was, doordat hij weinig nachtrust had gehad. Zowel drugs als vermoeidheid beïnvloeden de rijvaardigheid negatief.

De bijrijder van de bestelbus vertelde dat de verdachte vlak voor het ongeluk zijn ogen dicht had en naar links stuurde, waarna zij op de verkeerde weghelft terechtkwamen en er direct een harde klap volgde. Uit dit alles volgt dat er bij de bestuurder sprake is geweest van aanmerkelijke onvoorzichtigheid en onoplettendheid en dat het hem te verwijten is dat het ongeval plaatsvond.

Ernst van de feiten
De verdachte is achter het stuur gestapt terwijl hij onder invloed was van een combinatie van verdovende middelen en erg moe was. Hierdoor veroorzaakte hij een ongeval met een dodelijk slachtoffer, een vrouw in de bloei van haar leven, en een zwaargewond slachtoffer tot gevolg. De man is al eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed. Dit alles wordt meegenomen in de strafmaat en daarmee komt de officier van justitie uiteindelijk uit op vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vijf jaar.

Brazilië in shock: tientallen doden bij bloedige politieactie tegen drugsbendes

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij een grootschalige operatie tegen drugsbendes in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro. Volgens de politie bevond zich ook een politieagent onder de slachtoffers. In de vroege ochtenduren hadden veiligheidstroepen zich verzameld om drugssmokkelaars in Jacarezinho-district in het noorden van Rio te arresteren.

Een politiehelikopter vloog over de Jacarezinho-favela, waar zwaarbewapende mannen de politie ontvluchtten door van dak tot dak te springen, zo blijkt uit beelden die op de lokale televisie zijn uitgezonden. Minstens twee passagiers van een metro kwamen in de vuurlinie en raakten gewond, zo meldde de nieuwswebsite "G1".

De inval was gericht op drugshandelaren die ervan worden beschuldigd minderjarigen te rekruteren om treinen te kapen en drugs voor ze te verhandelen. Jacarezinho is het bolwerk van een criminele organisatie met de naam Comando Vermelho (Rode Commando), die wordt beschouwd als de grootste criminele organisatie in Rio de Janeiro.

Machtige criminele syndicaten zoals het Comando Vermelho en een aantal kleinere bendes strijden om de macht over de drugshandel en het afpersen middels beschermingsgeld in de sloppenwijken. Door de hevige schietpartijen en explosies konden bewoners, waaronder een bruid en een zwangere vrouw, hun huizen niet verlaten. Eén kliniek moest noodgedwongen gesloten blijven. Buurtbewoners uploaden video's van explosies en zware gevechten op social media.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Instituto Fogo Cruzado (Crossfire Institute), die gegevens verzamelt over wapengeweld in Brazilië, was het de dodelijkste operatie sinds de NGO vijf jaar geleden werd opgericht. Het Braziliaanse Constitutionele Hof oordeelde onlangs dat dergelijke politieoperaties tijdens de coronapandemie alleen onder "uitzonderlijke omstandigheden" uitgevoerd mochten worden.

De dag voor de politierazzia werd dit filmpje nog gepost door een van de drugsbendes uit Jacarezinho

Dit land betaalt mensen om zich te laten vaccineren

Servië gaat zijn inwoners betalen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Iedereen ouder dan 16 jaar die zich voor het eind van de maand ten minste één keer heeft laten inenten, krijgt 3000 dinar, ongeveer 25 euro. Met de opmerkelijke maatregel wil president Aleksandar Vucic de vaccinatiegraad in zijn land opkrikken. Meer hierover in het AD.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.