Angst om fortuin te verliezen: vrouw (90) maakt 27 miljoen euro over aan oplichters

In Hongkong is een steenrijke 90-jarige vrouw voor een gigantisch bedrag van bijna 27 miljoen euro opgelicht door criminelen. Dat gebeurde via de telefoon waar de oplichters zich voordeden als veiligheidsfunctionarissen. Een 19-jarige student is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zwendel. Zo meldt het AD.

Vorig jaar namen de criminelen via de telefoon contact op met de vrouw. Ze beweerden van de veiligheidsdienst te zijn en waarschuwden haar dat haar identiteitsgegevens gestolen zouden zijn door onbekenden waardoor ze bij haar bankrekening konden komen. De hoogbejaarde vrouw kreeg van de oplichters de instructie om geld van haar bankrekening over te maken naar het onderzoeksteam ter bewaring en controle. "Er was haar beloofd dat al het geld na het onderzoek aan haar zou worden teruggegeven”, meldt een politieman aan de South China Morning Post.

De vrouw maakte tussen augustus en januari in totaal 250 miljoen Hongkongse dollar (omgerekend 26,6 miljoen euro) over, verspreid over elf verschillende overboekingen. Haar bank vroeg waarom ze deze ongebruikelijke transacties deed, maar de vrouw antwoordde hen dat ze onroerend goed aan het kopen was.

De oplichting kwam pas aan het licht toen een van haar schoonmaaksters de zaak niet vertrouwde en de dochter van de vrouw waarschuwde. De dochter deed niet gelijk een melding, maar liet een familielid om haar moeder volgen, zodat duidelijk werd waarom die opeens zo vaak naar de bank ging. Vorige maand kon de dochter haar moeder overtuigen over om onder begeleiding van een advocaat aangifte te doen.

De politie heeft hierna een 19-jarige student gearresteerd die afgelopen juli bij de vrouw thuis was geweest om een 'beveiligde' telefoon en simkaart aan haar te overhandigen. De student is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, de politie sluit het niet uit dat meer arrestaties zullen volgen.