Ex-lachgaskoning: 'Ik heb het vermogen maar ga niet betalen'

De bestuursrechter oordeelde afgelopen vrijdag dat voormalige lachgaskoning Deniz Üresin een miljoen euro aan de gemeente moet betalen. Toch denk Üresin nog altijd het gelijk aan zijn zijde te hebben. In de zomer van 2019 legde de gemeente Üresin al een dwangsom van een ton op, vanwege illegale verkoop van lachgas en overlast. Maar ook daar trok hij zich toen niets van aan.


Deniz gaat niet betalen (Bron: YouTube)

In een eerdere strafrechtelijke uitspraak oordeelde de rechter dat Üresin wel online bestellingen lachgas mocht verkopen. Maar handhavers betrapten hem in het centrum op de verkoop van ballonnetjes ter plekke, zonder een bestelling voorafgaand te plaatsen. En dat is 'venten' en verboden zonder vergunning.

De rechtbank gaf de gemeente daarin vorige week gelijk. Omdat het bedrijf van Üresin geen gehoor gaf aan de vordering van de gemeente, zijn de dwangsommen in de ogen van de rechtbank terecht opgelegd.

Lees ook: Lachgasverkoper Deniz moet boete van miljoen betalen

Toch is Üresin niet van plan de boete van een miljoen euro te betalen, zo laat hij voor de microfoon van AT5 weten. "Ik heb wel vermogen, en als ik het wil kan ik de boete wel betalen. Maar ik ga het niet betalen, want het is mij ten onrechte aangeschreven. Ik heb wel vrijspraak over het strafrechtelijke proces van de rechtbank."

Gezondheidsproblemen
Vorig jaar stopte Üresin plotseling met zijn handel. Hij was zelf zijn beste klant geworden en hij kreeg gezondheidsproblemen. "Toen ik zelf ook overmatig lachgas ging gebruiken, merkte ik ook dat ik hartkloppingen kreeg terwijl ik eigenlijk een heel rondje Vondelpark kon rennen, kon ik nu geen tien meter meer rennen", aldus Deniz.

Van pleitbezorger naar waarschuwer
Op zijn website, Ufogas, kun je geen lachgas meer bestellen; daar prijken nu waarschuwingen over de gevaren. Want hij zag ook in zijn directe omgeving de gevolgen. "Je ziet je eigen personeel in een rolstoel belanden. Je gaat Reade bezoeken op de Overtoom en ziet al die lachgaspatiënten. Dan ga je er toch anders over denken". En daardoor veranderde de grootste pleitbezorger van lachgas in een iemand die juist wil waarschuwen door middel van voorlichting.

Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.