Valse COVID-19-vaccins en vaccinatiebewijzen al aangeboden op het darknet

Cybercriminelen zijn op het darknet al begonnen met de handel in nep COVID-19-vaccins en nep COVID-19 vaccinatiebewijzen.

Het darknet heeft de afgelopen drie maanden een stijging van 300 procent laten zien in advertenties voor namaak COVID-19-vaccins van merken als Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik en SinoPharm, volgens Check Point Research (CPR), een IT-beveiligingsbedrijf.

"Het is ons duidelijk dat de doelgroep van verkopers van darknet-vaccins eigenlijk handelaren zijn die het doorverkopen aan het grote publiek", vertelde Ekram Ahmed, woordvoerder bij Check Point, aan Fox News.

De verkopers lijken geïnteresseerd te zijn in het aangaan van langdurige zakelijke relaties, waarbij ze de nepvaccins in grote hoeveelheden over een langere periode afleveren. De prijzen voor de vaccins variëren tussen $ 500 en $ 600.

"De verkopers willen een verkoopnetwerk in meerdere regio's creëren, om zo afnemers te vinden voor een een volledig scala van nep COVID-19 diensten: nepvaccins, nepvaccinatiecertificeringen en nep negatieve COVID-tests", zei Ahmed. De hausse in COVID-19 vaccingerelateerde zaken op het darknet is recent gestart, volgens CPR.

Check Point probeerde een nep COVID-19-vaccin te kopen. De verkoper stond er op om het contact te starten via een end-to-end encrypted service. Vervolgens is Check Point een dialoog met de verkoper aangegaan, die Check Point verzekerde dat ze het vaccin zouden ontvangen en dat het tijdens verzending op de juiste temperatuur zou worden bewaard.

Toen vroeg de verkoper om betaling via Bitcoin. "We hebben ze betaald. Waarop we een FedEx-trackingnummer hebben ontvangen. De transactie is vorige week gedaan en het vaccin is nog niet geleverd", aldus Ahmed.

Valse COVID-19 vaccinatiekaarten van de Centers for Disease Control and Prevention worden voor $ 200 per kaart aangeboden, zei CPR.

Nep-negatieve COVID-19-testuitslagen worden verkocht als "koop twee, krijg de derde gratis" en een doe-het-zelf-versie van een negatieve COVID-19-test die in minder dan 30 minuten kan worden gegenereerd voor $ 25.

Een hackforum gaf aan: “We doen negatieve COVID-tests voor reizigers in het buitenland en voor het vinden van een baan. Alles wordt binnen 24 uur uitgevoerd."

Eerder dit jaar heeft de Federal Trade Commission al  een advies uitgebracht over oplichting met COVID-vaccins: "Betaal nooit om je aan te melden voor het vaccin. Iedereen die om een betaling vraagt om je op een lijst te zetten, een afspraak voor je te maken of een plekje in de rij te reserveren, is een oplichter", aldus de FTC. En negeer altijd verkoopadvertenties voor het COVID-19-vaccin, want dat is gewoon niet hoe u het vaccin krijgt, zei de FTC. Het vaccin is alleen verkrijgbaar op door de staat erkende locaties en instellingen.