WHO: COVID-19 vermoedelijk via twee diersoorten overgegaan naar de mens

De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Zo meldt Skipr.

Dit staat in een WHO-rapport dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.

Toen er een epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een lokale markt waar onder meer dieren werden verhandeld. Sindsdien neemt men aan dat het virus van een vleermuis afkomstig was en direct op de mens is overgegaan. De WHO-experts menen in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar dat de besmetting via een ander dier heeft plaatsgevonden. Dit kan een nerts zijn geweest of mogelijk zelfs een kat.

Het is erg onwaarschijnlijk dat het virus vanuit een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen naar de mens volgens de naar Wuhan afgereisde wetenschappers. Een andere omstreden theorie, dat COVID-19 via ingevroren dierenvlees in Wuhan terecht is gekomen, kwalificeert de WHO-missie als ‘mogelijk maar niet waarschijnlijk’.

De experts vinden overigens dat ze in Wuhan niet voldoende de vrijheid hebben gehad om hun werkzaamheden naar behoren te kunnen uitvoeren en willen meer onderzoek ter plaatse doen.