Franse manier van vogels vangen met lijmstok is in strijd met EU regels

Jippie

De traditionele jacht op vogels met behulp van een lijmstok in het zuiden van Frankrijk is grotendeels onverenigbaar met de EU-wetgeving. Het gaat de jagers vooral om zangvogels als lijsters en merels, maar ook andere vogels worden slachtoffer van de traditionele techniek.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De traditie van het vangen met lijmstokjes is geen excuus om geen ’diervriendelijker’ methodes te gebruiken, oordelen de EU rechters. Het jagen met lijmstokken leidt tot bijvangsten van andere vogelsoorten die daardoor  letsel oplopen. In Frankrijk  is het een regionale traditie om zangvogels te vangen door met lijm beklede stokjes in bomen en struiken te hangen. De traditie op zich is echter geen reden voor goedkeuring door de EU. In het geval van lijmstokjes zijn er bevredigende alternatieven, aldus de rechters. Vogels kunnen bijvoorbeeld worden gevangen en in gevangenschap worden grootgebracht in plaats van dat er ze wordt gejaagd.

Het vangen van vogels met lijm was al verboden in de EU, maar in bepaalde gevallen mag een lidstaat een uitzondering maken. De jachtmethode met lijmstokjes is momenteel nog toegestaan in vijf departementen van Zuid-Frankrijk. Een Franse rechtbank moet nu beslissen of deze dieronvriendelijke methode volledig wordt verboden of met aangepaste randvoorwaarden mag blijven plaatsvinden.