Wéér fenomenaal gevecht tussen boksers Estrada en Chocolatito

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel vooral naar Dallas. Daar stond een zeer langverwacht rematch op het programma: Juan Francisco El Gallo Estrada (41-3, 28 KO's) nam het op tegen Roman Chocolatito Gonzalez (50-2, 41 KO's).

De twee vochten in 2012 om Chocolatito's wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg), een gevecht dat de boeken in ging als een van de besten ooit - zeker in de lichtere gewichtsklassen - en dat werd gewonnen door de Nicaraguaan, inmiddels de nationale held aldaar.

Estrada's carrière herstelde zich en gelijk won hij wereldtitels in het vlieggewicht (-50,8kg), waarna ook Srisaket Sor Rungvisai een rol speelde: de Thai klopte Estrada in 2018, een jaar nadat hij Chocolatito twee keer verslagen had.

In 2019 nam Estrada revanche met winst op Sor Rungvisai, waarbij hij diens WBC- en The Ring-wereldtitels in het supervlieggewicht (-52,2kg) overnam...nadat de Thai ze eerder van Chocolatito had overgenomen. Inmiddels stonden de twee weer tegenover elkaar: Chocolatito als WBA Super-werldkampioen in het supervlieggewicht, Estrada met de twee titels die hij van Sor Rungvisai won.

Een teleurstellende rematch werd het geen moment: vanaf de eerste ronde klapten de heren er vol op en bijna elke ronde had prima naar zowel Chocolatito als El Gallo gekund. Zo ging het twaalf ronden lang door, het was genieten tot aan het eind, waarna de jury er aan te pas kwam: Estrada, Chocolatito....en Estrada, die daarmee op fraaie wijze revanche nam.

Jessica McCaskill (9-2) - Cecilia Braekhus (36-1)
Jarenlang was het weltergewicht (-66,7kg) bij de vrouwen hét terrein van de First Lady, de Noorse Cecilia Brækhus. Vorig jaar was daar Jessica McCaskill, die de Noorse na dertien jaar haar eerste nederlaag bezorgde en daarmee ook al haar wereldtitels afpakte: die bij de WBA, WBC, IBF, WBO en IBO.

De rematch volgde in Dallas, waar alle titels én de nieuwe The Ring-wereldtitel op het spel stonden. Het werd weer een mooi gevecht, waarin beide dames flinke tikken uitdeelde, maar weer was McCaskill de beste: het tijdperk van Brækhus lijkt definitief voorbij, CasKILLA is de nieuwe koningin.
De volgende stap lijkt bijzonder duidelijk: Katie Taylor, de ongeslagen Ierse koningin van het lichtgewicht (-61,2kg), waar zij de eigenares is van de wereldtitels bij de WBA, WBC, IBF, WBO en The Ring.

Hiroto Kyoguchi (14-0) - Axel Aragon Vega (14-3)
In het lichtvlieggewicht nam Kyoguchi het op tegen Vega, waarbij hij zijn WBA Super-wereldtitel voor de derde keer verdedigde. El Mini Vega kon met zijn 1,46 meter de kleinste wereldkampioen ooit worden en hield uitstekend stand, maar bij een harde rechter op het hoofd van Kyoguchi in de vijfde ronde brak hij zijn hand: einde gevecht.

David Benavidez (23-0) - Ronald Ellis (18-1)
In het supermiddengewicht (-76,2kg) is Benavidez flink op de weg terug. In 2017 won hij de WBC-wereldtitel van Ronald Gavril, daarna testte hij positief op cocaïne. Hij won na zijn comeback de WBC-wereldtitel van Anthony Dirrell in 2019, die hij ook weer verloor door randzaken.

Benavidez is nog altijd ongeslagen en via Ellis probeert hij weer richting een wereldtitelgevecht te gaan. Zijn optreden was in elk geval overtuigend: Ellis maakte geen kans en nadat Benavidez hem in de elfde ronde nog eens stoot na stoot op zijn hoofd verkocht maakt de scheidsrechter er een einde aan.