IJsland opgeschrikt door 50.000 aardbevingen in drie weken

IJslanders worden al weken uit hun slaap gehouden door aardschokken. De Noord-Europese eilandstaat is getroffen door zo’n 50.000 aardbevingen in drie weken tijd, bericht de BBC. De schokken worden gezien als een teken dat er mogelijk een grote vulkaanuitbarsting aan komt. Zo meldt het AD.

"Meerdere mensen zijn wakker geschrokken van aardbevingen. Die hadden in meerdere gevallen een kracht van boven de 5", zei een expert van de IJslandse meteorologische dienst. "Ik kan me niet indenken dat iemand zich een vergelijkbare situatie kan herinneren.”

De constant trillende grond maakt de Inwoners van de plaats Grindavik wanhopig. "Het is alsof je over een wankele hangbrug loopt”, zuchtte een inwoner van de plaats. Enkele mensen zijn hun woonplaats al ontvlucht naar familie of hotels in Reykjavik om goed te kunnen slapen.

Begin maart hebben de IJslandse autoriteiten al gewaarschuwd voor een mogelijke vulkaanuitbarsting. Experts denken dat deze lavafonteinen van tientallen meters hoog kan veroorzaken. Men vreest echter nog niet voor een grote verstoring van het internationale vliegverkeer, zoals dat wel gebeurde door aswolken na vulkaanuitbarstingen in 2010.