'De angst voor kernenergie doet meer kwaad dan goed'

Vanwege ‘gebrek aan draagkracht’ heeft Mark Rutte zijn plan voor een kerncentrale in de provincie Groningen inmiddels teruggetrokken. De angst voor kernenergie is volledig onterecht, stelt voormalig wetenschapsjournalist Theo Richel. 

Inmiddels is het voor de meeste mensen een vaststaand feit geworden: radioactieve straling veroorzaakt altijd kanker en misvormingen. Dat lijkt nu niet meer te kloppen. Straling kan kanker verwekken, maar de hoeveelheden die je daarvoor nodig hebt, zijn onwerkelijk groot. 

Een klein voorbeeld. Iedereen op de aarde heeft vanaf de geboorte een kans van ongeveer 40 % op kanker, van nature, daar heeft het milieu niets mee te maken. De overlevenden van de atoombom op Hiroshima kregen een hoge dosis straling. Die hun kans op kanker met 1% verhoogde van 40 tot 41 procent. Dat scheelt dus erg weinig. Er woedt momenteel in de wetenschap een felle discussie over de aanwijzingen dat sommige Japanners dankzij de straling zelfs langer lijken te leven.

Zo zijn sommige stranden in Brazilië bijna zwart van het donkerbruine zand. Deze stranden zijn radioactiever dan het ontruimde gebied van Tsjernobyl nu is. In Brazilië hebben ze veel plezier op het 'radio-actieve' strand en in Tsjernobyl overheerst de angst voor straling terwijl Tsjernobyl al lang weer bewoonbaar is. Meer hierover in DvhN.