(G)een besmetting(en) bij proef Fieldlab

Op 21 februari was het zover: voor het eerst in lange tijd was er publiek bij een voetbalwedstrijd. Het duel N.E.C. - De Graafschap werd bezocht door 1153 personen verdeeld in zes bubbels. Elke bubbel had zijn eigen regels. In de ene bubbel had je een vaste zitplaats, bij weer een andere was er geen afstand, bij nog weer een andere hoefde geen mondkapje op.

Alle toeschouwers zijn daags voor de wedstrijd getest, de test na de wedstrijd welke niet verplicht was, is door 82% voldaan. Slechts een persoon werd positief getest. Voor aanvang van de wedstrijd werden twee mensen positief getest omdat zij het virus al eerder hebben gehad en nog antistoffen in hun lichaam hadden.

Minister Hugo de Jonge had zijn vraagtekens bij deze test omdat het niet verplicht was achteraf te laten testen. Volgens Fieldlab zijn deze vraagtekens ongegrond. Als het immers om besmettingen zou gaan, zouden er ook besmette personen bij het duel moeten zijn. De volledige testresultaten zullen met vier tot zes weken bekend zijn. Het doel is om inzicht te krijgen hoe zo veilig mogelijk grote publiekstrekkers te laten verlopen.

Naast deze test, zijn er ook testen gedaan bij wedstrijd Almere City FC - Cambuur en bij een voorstelling van Guido Weijers. Bij de voorstelling zijn geen coronabesmettingen geconstateerd. Zondag staat er een concert van André Hazes jr. op het programma.