Kabinet overweegt nieuwe verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’

De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door. Zo meldt het AD.

Vanmiddag na afloop van de ministerraad zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) "Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn”. Diverse bronnen verwachten dan ook dat de avondklok maatregel wordt verlengd. Grapperhaus zegt ook: "Ik heb veel liever dat we voor ondernemers wat ruimte hebben, dat we wat kunnen doen voor het hoger onderwijs.” Een heropening van terrassen per half maart ziet Grapperhaus ‘niet gebeuren’. "Ik houd niet van mensen blij maken met een dooie mus.”

De avondklok kan epidemiologisch wisselgeld zijn voor de andere versoepelingen. Volgens het RIVM verlaagt de avondklok – inclusief de visiterestricties – de verspreiding van het virus met zo’n tien procent. "Er is veel draagvlak voor de avondklok”, volgens Grapperhaus "Mensen groeien mee met de maatregel. Peilingen laten ook zien dat burgers steeds meer denken: hé verrek, laten we dit maar even doen.” Eerder zei premier Rutte dat de avondklokmaatregel ‘zo snel mogelijk’ weer van tafel zou gaan, maar nu kiest het kabinet toch een andere koers.

De huidige lockdown – inclusief de avondklok - loopt tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen, maar ingewijden verwachten dat de avondklok na 17 maart, de laatste dag van de verkiezingen, weer  opnieuw gaat gelden.

Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en verruiming voor grootwinkelbedrijven liggen morgen op tafel in het Catshuis. Een ingewijde zegt: "Eigenlijk is er amper ruimte om wat te doen, maar de roep uit de samenleving is groot.”