Sylvana Simons krijgt onderscheiding voor politieke werk

De Ribbius Peletier-penning gaat dit jaar naar de Noord-Hollandse politica Sylvana Simons. Simons was gemeenteraadslid in Amsterdam en ze heeft de partij BIJ1 opgericht.

Juryvoorzitter Sybilla Dekker: "De jury is van oordeel dat Sylvana Simons een onderscheiding verdient omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt. De bewustwording waar zij aan bijdraagt is belangrijk. Want de verharding van het politieke debat die we de afgelopen jaren zien, kan vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek."

Uitreiking live volgen
De uitreikingbijeenkomst is tussen 16.00 – 16.45 uur live te volgen via de website van de provincie. Ook is een speech van Vida Asare onderdeel van het programma. Zij durft haar ambitie om president van Ghana te worden hardop uit te spreken.

39 kandidaten
Iedereen kon een Noord-Hollandse kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning. De jury is op zoek gegaan naar een vrouw die deze onderscheiding verdient vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek of omdat zij als politica een inspirerend voorbeeld is voor anderen. De jury heeft een keuze gemaakt uit de 39 kandidaten die aangemeld zijn.

Jury Ribbius Peletier-penning
De jury bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, Rina van Rooij (oud-Statenlid), Manja van der Weit (Winnaar Ribbius Peletier-penning 2020), Elske Doets (Zakenvrouw van het jaar 2017) en dr. Liza Mügge (Hoofddocent politicologie Universiteit van Amsterdam).

Ribbius Peletier-penning
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. Devika Partiman kreeg de penning in 2019 vanwege ‘Stem op een vrouw’. Vorig jaar kreeg gemeenteraadslid Manja van der Weit de onderscheiding voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’.