Democraten hebben resolutie ingediend om Trump af te zetten, heeft het zin?

De Amerikaanse democraten hebben een officiële impeachment-aanklacht ingediend, die de start vormt van een afzettingsprocedure van president Trump. Over een overeenkomstige resolutie zou komende week in de Tweede Kamer gestemd kunnen worden. Hoewel Trump nog maar enkele dagen President zal zijn, vinden veel Congresleden dat te lang.  

De bestorming van het Capitool vorige week door Trump fans is de reden voor de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie in om een tweede afzettingsproces tegen de gekozen president te starten. Het democratische parlementslid Ted Lieu heeft dat op Twitter laten weten. Lieu speelde een leidende rol in de resolutie om Trump uit zijn ambt te ontzetten wegens 'het aanzetten tot rebellie'.

De democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kunnen dus over de aanklachten tegen de president beslissen. Steny Hoyer, leider van de Democratische meerderheid van het Huis, zei dat er woensdag al een stemming kan plaatsvinden. Daarna zou de Senaat het verder moeten afhandelen. Maar een beslissing door de Senaat voor 20 januari is vrijwel onmogelijk.

Daarnaast hebben de democraten een concept-verzoek ingediend bij vice-president Mike Pence, om hem samen met het kabinet te laten verklaren dat President Trump ongeschikt is voor het uitoefenen van zijn ambt (conform het 25ste amendement). Morgen wordt hierover een stemming verwacht.

Trump zou de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis zijn waartegene twee afzettingsprocedures zijn gestart. Zijn democratische opvolger Joe Biden zal worden beëdigd op 20 januari.

Naast het afzetten van Trump wordt er in de ingediende resolutie verzocht om hem permanent de toegang te onzeggen tot de regeringsgebouwen. Dit zou Trump een mogelijke kandidatuur in 2024 onmogelijk maken. Daardoor heeft de afzettingsprocedure veel meer impact voor de toekomst van Trump dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Het is de vraag of er wel een tweederde meerderheid in de Senaat kan worden behaald, die nodig is om Trump te veroordelen. Maar ook onder Republikeinen neemt de afkeer van Trump toe. Bovendien wil vicepresident Pence, volgens insiders, Trump niet ongeschikt voor het uitoefenen van ambt laten verklaren. In de eerste afzettingsprocedure van Trump spraken de Republikeinen in de Senaat hem in februari 2020 vrij.