Wapens gevonden rondom Capitool

Ondanks een inval met een grote meute in een overheidsgebouw met geen mogelijkheid vredelievend genoemd kan worden, houden sommige trumperts het vol dat dit wel het geval was. Zoals we van deze bende gewend zijn, gaan de feiten tegen hun opvatting in, en dan gaat het niet enkel om de inmiddels 5 doden die gevallen zijn.

Rondom het Capitool werd er tijdens de inval door een bommenontmantelingseenheid in de buurt naarstig gezocht naar wapens om te voorkomen dat het van kwaad tot erger ging. En die werden dan ook gevonden, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

Zo melden de documenten dat een man uit Alabama enkele uren voor de inval zijn pickup enkele blokken van het Capitool vandaan parkeerde. In zijn pick-up zaten 11 huisgemaakte bommen, een M4 aanvalsgeweer inclusief gevulde magazijnen, en een pistool.

M4 (foto: wikipedia)
M4 met telescopisch vizier als extra (foto: Wikipedia)

De huisgemaakte bommen bevatten een mengsel van gesmolten polystyreen (piepschuim) en benzine bekende de man tegenover de politie. Federale onderzoekers vermoeden dat het mengsel werkt als napalm; dat het brandende mengsel beter ergens tegenaan plakt wanneer de bom tot onploffing komt. De man had ook aanstekers en lappen stof bij zich om de boel aan te kunnen steken.

De man werd tijdens de avondschemering opgepakt, een blok verwijderd van zijn pickup. Bij het fouilleren kwamen daar nog eens een 9mm en .22 pistool tevoorschijn. Geen van de wapens waren geregistreerd op zijn naam.

Een andere man kwam een dag voor de inval al naar Washington met een lading kogels, ook een aanvalswapen, en een Glock-19 pistool. Deze man had bekenden tekstberichten gestuurd dat hij live op tv een kogel door Pelosi's hoofd wilde jagen. In een ander tekstbericht gaf hij aan een grote lading pantser-doorborende kogels bij te hebben. En op woensdag stuurde hij berichtjes rond dat hij Pelosi wilde overrijden.

Hij wilde eigenlijk nog eerder komen maar zijn tour liep wat vertraging op doordat hij ook nog actie was gaan voeren bij het huis van de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, die door trumperts wordt belaagd omdat hij Biden bevestigd heeft als winnaar van de verkiezingen.

Tot zover zijn er 13 mensen die aangeklaagd worden op federaal niveau voor deelname aan de inval. Alle kantoren van de FBI zoeken verder in beeldmateriaal, social media en tips om meer deelnemers te vinden.