FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 december 2020

Passagiersferry's geen toegang meer tot de Rotterdamse haven

Veerdiensten die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen per direct geen passagiers meer vervoeren. De ferry’s kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs. Burgemeester Aboutaleb heeft dit besluit vanavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen. Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijkere mutatie van het COVID-19 virus rondwaart, verder beperken.

Om de ferry’s de toegang tot de haven te ontzeggen is gebruik gemaakt van de regionale havenverordening waarmee havenmeesters schepen geheel of gedeeltelijk de toegang tot de Nederlandse havens kunnen ontzeggen. Het besluit dat vandaag genomen is geldt niet alleen voor Rotterdam, maar ook voor de andere Nederlandse havens die worden aangedaan door ferrydiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk. De maatregel geldt ook voor passagiers met een Nederlandse nationaliteit.

De veerdiensten blijven varen voor vrachtwagens met goederen. Dit is in lijn met de aanpak voor de luchtvaart, waar vrachtvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland mogelijk blijven.

Deze nieuwe stap volgt na de instelling van het vliegverbod dat sinds vanmorgen van kracht is. De komende dagen zal het Rijk in nauwe samenwerking met de andere EU-lidstaten kijken naar de mogelijkheden om de import van het virus vanuit het Verenigd Koninkrijk verder te beperken.

Millimetersprints in World Cup langlaufen in Dresden

In het Duitse Dresden is het gevreesde World Cup-weekeinde weer achter de rug - Duitsland ging in een soort lockdown en de vraag was of het wel door kon gaan, maar na de individuele sprints van zaterdag werden zondag de geplande teamsprints in de vrije stijl ook gewoon gehouden.

Vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins opende als eerste serieus de aanval in de twaalf ronden lange wedstrijd, waarin zij afwisselde met Sophie Caldwell. Ze konden echter geen gat slaan en in de slotfase moesten ze genoegen nemen met de derde plek.

Laurien van der Graaff (Zwitserland), een ontketende Yulia Stupak (Rusland) en Eva Urevc (Slovenië) brachten teamgenotes Nadine Fähndrich, Natalia Nepryaeva en Anamarija Lampic in stelling. Nepryaeva leek het beulswerk van Stupak af te maken, maar Fähndrich stak er in de allerlaatste meter voorbij en hielp Zwitserland naar de eerste teamsprintwinst ooit, voor de Russinnen en Urevc/Lampic.

Mannen
Frankrijk-1 probeerde met Richard Jouve een eerste gat te slaan, maar de oersterke Rus Alexander Bolshunov kon hem volgen en ook Francesco de Fabiani hield het namens de Italianen met de nodige moeite nog bij.

Lucas Chanavat was namens de Fransen iets minder sterk en had moeite met Gleb Retivykh uit Rusland, die hem in de eindsprint met een schoenlengte de baas was. Federico Pellegrino kwam er in de slotmeters als een dolle aan, maar was net te laat en dus werd het Italiaanse duo derde.

WK darts: De Zwaan kansloos tegen Searle; Clayton laat 'Galjoen' zinken

Jeffrey de Zwaan is zondag in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen direct uitgeschakeld. De Zuid-Hollander ging met 0-3 hard onderuit tegen Ryan Searle. 

De Zwaan, 23e op de wereldranglijst, noteerde een gemiddelde van 98. Zijn dubbels met 25% bleven achter bij Searle (45%) en dat maakte het verschil. In de eerste set kwam De Zwaan van 0-2 nog terug tot 2-2 om een vijfde leg te forceren. In sets twee en drie pakte hij slechts één leg. Searle deed hem onder meer veel pijn door met een fraaie 130-finish in de leg van De Zwaan de tweede set binnen te slepen.

De Zwaan strandde twee jaar geleden ook in de tweede ronde op het WK, waardoor hij niet al te veel zal zakken op de wereldranglijst. Vorig jaar bereikte haalde hij nog de vierde ronde.

Jonny Clayton staat ook in de derde ronde. De Welshman bracht het 'Golvend Galjoen' aka John Henderson tot zinken. Het werd 3-1. Henderson kwam er in de eerste twee sets nauwelijks aan te pas. Een keurige derde set van Henderson met drie vijfdarters bracht de spanning echter terug. Er leek zelfs een vijfde set te komen want de Schot pakte ook een 2-0 voorsprong in de vierde set. Henderson miste echter zijn drie setkansen en zag Clayton er alsnog met de buit vandoor gaan.

Er zou nog een Nederlander aan de oche verschijnen. Martijn Kleermaker moest op zijn hotelkamer blijven na een positieve coronatest. Cameron Carolissen kreeg daardoor gratis toegang tot de tweede ronde. 

Uitslagen Avondsessie
Cameron Carolissen - Bye (R1)
Keegan Brown 3-0 Ryan Meikle (R1)
Ryan Searle 3-0 Jeffrey de Zwaan (R2)
Jonny Clayton 3-1 John Henderson (R2)

COVID-19: Hoe muteert een virus en wat zijn de gevolgen voor een vaccin?

Op twitter kwam ik een aantal zeer informatieve draadjes tegen waarin diverse vragen over de recente mutaties van het COVID-19 virus worden beantwoord. In dit draadje van Peter Slagter wordt ingegaan op de vraag hoe een virus muteert en wat de gevolgen zijn van deze COVID-19 mutaties.


Zie ook:

COVID-19: Algeheel reisverbod Verenigd Koninkrijk

COVID-19: Nieuwe mutatie in Zuid-Afrika

Nieuwe Brits COVID-19 variant nu ook in Nederland, vliegverbod VK tot 1 januari

Zijn de COVID-19 mutaties in Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk hetzelfde ?

Op twitter kwam ik een aantal zeer informatieve draadjes tegen waarin diverse vragen over de recente mutaties van het COVID-19 virus worden beantwoord. In dit draadje de vraag of de mutaties in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika dezelfde virusvariant opleveren?

Het draadje is gisteren gepubliceerd, Engelstalig en een beetje technisch maar goed te volgen.
 

Zie ook:

COVID-19: Algeheel reisverbod Verenigd Koninkrijk

COVID-19: Nieuwe mutatie in Zuid-Afrika

Nieuwe Brits COVID-19 variant nu ook in Nederland, vliegverbod VK tot 1 januari

Noorse handbalsters voor achtste keer Europees kampioen

De Noorse handbalsters zijn in het Deense Herning Europees kampioen geworden. In de finale werd uittredend kampioen Frankrijk met 22-20 verslagen. Kroatië won het brons ten koste van het organiserende land Denemarken: 25-19

Noorwegen nam in de eerste helft de voorsprong in de wedstrijd. Bij rust was het 14-10. In de tweede helft ging Frankrijk offensiever spelen. Met ruim tien minuten spelen maakten de Françaises gelijk: 17-17. Vanaf dat moment ging het tot 20-20 gelijk op. Met een minuut op de klok kwam Noorwegen op de beslissende voorsprong van twee punten.

COVID-19: Algeheel reisverbod Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk gaat een besmettelijke mutatie van het COVID-19 virus rond. Deze zou zich gemakkelijker en sneller verspreiden en is moeilijker detecteerbaar. De Britse regering heeft op basis hiervan zaterdagmiddag zwaardere maatregelen aangekondigd voor Londen, en het Zuidoosten en Oostelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk.

De verzwaring in de betreffende regio’s betekent onder andere de sluiting van niet-essentiële detailhandel, sportscholen en recreatieve instellingen, reisbeperkingen en het dringend advies niemand thuis te ontvangen. Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Deze casus wordt naar aanleiding van dit bericht uit het Verenigd Koninkrijk verder onderzocht, met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe de infectie tot stand kwam en of gerelateerde gevallen bekend zijn.

Het RIVM heeft op basis van de berichtgeving over de situatie in het VK de reisadviezen voor personen die komen uit het Verenigd Koninkrijk herzien. In afwachting van nadere gegevens en duiding van de epidemiologische situatie in het Verenigd Koninkrijk, adviseert het RIVM eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken door de reizigersbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk zoveel mogelijk te beperken c.q. controleren. Op basis daarvan is door het kabinet, uit voorzorg, het volgende besluit genomen:
• Een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk per 20 december 2020 om 06.00 uur plaatselijke tijd. Het vliegverbod zal gelden tot uiterlijk 1 januari 2021.

Het kabinet houdt de ontwikkelingen van het Covid-19 virus in het buitenland nauwlettend in de gaten en onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen voor andere vervoersmodaliteiten. De komende dagen zal zij in nauwe samenwerking met andere EU-lidstaten kijken naar de mogelijkheden om import van het virus vanuit het Verenigd Koninkrijk verder te beperken. Daarbij wordt nogmaals benadrukt dat het reizen naar het buitenland een substantieel risico vormt voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Daarom geldt: reis niet, tenzij strikt noodzakelijk.

De Tweede Kamer is middels een brief over het bovenstaande besluit geïnformeerd.

Update 19.55 uur:
Nederland gaat helemaal dicht voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Nadat vanmorgen de luchthavens sloten voor Britten, gaan vanavond ook de havens dicht voor veerboten. Ook Frankrijk stelt een inreisverbod in voor al het verkeer uit het Verenigd Koninkrijk. De maatregel gaat naar verwachting om middernacht in en duurt in ieder geval 48 uur, melden Franse media. Vluchten uit het VK worden geweerd, evenals auto- en treinverkeer. Ook vrachtvervoer uit het VK mag Frankrijk tijdelijk niet in.

Biatleet Peiffer sprint naar fraaie zege, 1-2'tje Noorse vrouwen

In het Oostenrijkse Hochfilzen is het kalenderjaar 2020 ook in de biatlonwereld afgesloten. Dat gebeurde met de massastarts in wat alweer de vierde World Cup-week van het seizoen was.

Mannen
De mannen trapten de dag af en, zoals dat in een massastart doorgaans het geval is, zagen de een na de ander afhaken in de strijd om de winst. Uiteindelijk kwam een kopgroep van vier man aan bij de laatste schietbeurt, met daarin de Noorse World Cup-leider Johannes Thingnes Bø, zijn indrukwekkende landgenoot Sturla Holm Lægreid, de Zweed Martin Ponsiluoma en de Duitser Arnd Peiffer.

Lægreid ging één keer de mist in, Bø moest zelfs twee keer de strafronde in. Peiffer en Ponsiluoma doken gezamenlijk de slotronde in en streden in een fraaie finale om de winst. Die ging naar Peiffer, die de Zweed in de laatste honderd meter het nakijken gaf. Plek drie ging naar Tarjei Bø, die in de slotronde af wist te rekenen met de Duitser Benedikt Doll en de Fransman Emilien Jacquelin.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland ging al bij de tweede schietbeurt een keer in de fout, maar daarna trof de Noorse alle tien schijven in staande positie. Ze werkte zich daarmee op naar de leiding, samen met Marketa Davidova, en schudde de Tsjechische - die een fout schoot - bij de laatste keer schieten van zich af. Haar zege kwam vervolgens niet meer in gevaar en dus verstevigde Røiseland de leidende positie in de World Cup.

Plek twee was er voor haar landgenote Tiril Eckhoff, die de topvorm ook gevonden heeft. De derde schietbeurt leverde voor haar een misser op, maar ze kwam als derde aan bij de laatste keer schieten, passeerde daar Davidova en nam in de slotronde overtuigend afstand van Dorothea Wierer. De Italiaanse World Cup-winnares van vorig jaar werd op forse afstand derde, nog wel voor Davidova en de Duitse Denise Herrmann.

FOK! Wat een weer: regen en veel wind

Bij de westkust komen buien voor die vanavond en vannacht het het land op kunnen drijven. Elders is een lichte bui niet uitgesloten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

Komende nacht klaart het flink op, maar in het kustgebied is er nog steeds kans op een enkele bui. Van het zuidwesten uit drijft er in de loop van de nacht hoge bewolking binnen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind draait naar het zuiden en is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Morgenochtend wordt de bewolking van het zuidwesten uit snel dikker en gaat het regenen. In het noordoosten is het in de ochtend nog droog. Het regengebied breidt zich in de middag snel over de rest van het land uit. Ook in de avond valt er nog van tijd tot tijd regen of motregen. De maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en ligt rond 12°C. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de middag en avond draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie wolken in Haps (Foto: Charged)
Mooie wolken in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zinderende ontknoping reuzenslalom Alta Badia

In het Italiaanse Alta Badia hebben de heren alpineskiërs zondag de World Cup-reuzenslalom op de Gran Risa-piste afgewerkt. Dat leverde behoorlijke spanning op in de slotfase van een mooie wedstrijd.

In de eerste run was Alexis Pinturault de snelste. De Fransman dook 0,26 seconden onder de tijd van de Kroaat Filip Zubcic, terwijl ook de Zwitser Marco Odermatt (+0,40) en de zeer verrassende jonge Noor Atle Lie McGrath (+0,46) binnen een halve seconde bleven.

McGrath's trainings- en leeftijdsgenoot Lucas Braathen volgde op 0,51 tellen en met Leif Kristian Nestvold-Haugen (+0,60) zat er gelijk nog een Noor achter. Hij deelde plek zes overigens met de Sloveen Zan Kranjec, wiens vader anderhalve week geleden tijdens klusjes van het dak viel en overleed.

De top-6 in run twee werd geopend door Kranjec, skiënd met een speciale helm om zijn zo plotseling overleden vader te eren. Hij leverde vijf plekken in, Nestvold-Haugen zakte twaalf plekken terug. Ook Braathen viel ruim buiten de top-10, maar McGrath pakte de leiding en behield zijn plek dus wél.

Odermatt haalde het niet en viel terug achter McGrath en Justin Murisier, Zubcic redde het ook al niet en leverde zelfs acht plekken in. Pinturault hield nét genoeg over en won met 0,07 seconden voorsprong op McGrath, die nooit eerder de top-10 haalde en nu tweede werd, en met Murisier knap op de derde plek.

De Belg Sam Maes eindigde als 31e: hij kwam één honderdste van een seconde tekort om de top-30 en dus de tweede run te halen. De Nederlander Maarten Meiners zat daar een ruime tiende achter en greep er met een verder prima 34e plek dus ook net naast.

Uitslag AZ - Willem II

AZ heeft in een doelpuntrijk duel met 5-3 gewonnen van Willem II. AZ keek, met nog tien minuten tot de rust, tegen een 0-2 achterstand aan, maar die werd nog voor rust goedgemaakt. Na de rust namen de Alkmaarders afstand van Willem II.

Willem II ging goed van start in Alkmaar. De Tilburgers kwamen op voorsprong uit een corner. Bij de corner zat eerst AZ-keeper Marco Bizot volledig mis, waarop Zakaria Aboukhlal de bal op ongelukkige wijze in de eigen goal werkte. Met nog tien minuten kreeg Willem II een penalty na hands van Calvin Stengs. Mike Trésor benutte dat buitenkansje voor Willem II.

Willem II leek op rozen te zitten, maar nog voor rust kwam AZ langszij. Teun Koopmeinders schoot eerst raak vanuit een vrije trap en vlak voor rust maakte hij ook de 2-2 vanuit een corner.

In de tweede helft ging AZ door zoals ze de eerste helft hadden afgesloten. Stengs bracht met een bekeken schot AZ op voorsprong en vlak daarna was Koopmeinders belangrijk toen hij een bal van de lijn wegkopte op een inzet van Kwasi Wriedt. Na de kans van Willem II zorgde Fredrik Midtsjø met een afstandsschot voor de 4-2. Koopmeinders, de uitblinker van de wedstrijd, had zijn derde goal van de wedstrijd kunnen maken, maar liet een strafschop aan Karlsson, die raak schoot.

Willem II-invaller Ché Nunnely bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 5-3. Door de zege stijgt AZ naar de zevende plaats en staat Willem II op een teleurstellende zestiende plaats.

Bobsleeër Friedrich blijft ongekend dominant, Schneider maakt rentree met winst

In het Oostenrijkse Innsbruck is de laatste World Cup bobsleeën van het kalenderjaar afgewerkt. De vrouwen kwamen op zaterdag in actie, de mannen streden zaterdag en zondag om de winst in de tweemansbob - de grote viermansbobs komen op 10 januari in Winterberg voor het eerst weer op de baan.

Vrouwen
World Cup-leidster Mariama Jamanka was er niet bij, zij werd vervangen door Stephanie Schneider - voorafgaand aan het seizoen was dat al bepaald. Een Duits drietal stond bovenaan: Laura Nolte was met remster Deborah Levi de snelste, Kim Kalicki/Ann-Christin Strack en Schneider met Leonie Fiebig gaven beiden 0,06 seconden toe. Katrin Beierl en de Nederlands/Oostenrijkse Jennifer Onasanya noteerden op 0,22 seconden de vierde tijd.

In de tweede run behielden Beierl en Onasanya de vierde plek op hun thuisbaan, maar Schneider knalde er een dikke halve seconde onderdoor. Kalicki leverde na een mindere start 0,23 seconden in bij haar landgenote, Nolte maakte bij de start vervolgens een forse fout. Het kostte haar de zege, maar op 0,18 seconden van de teruggekeerde Schneider was er wel weer een tweede plek.

Mannen zaterdag
Er was maar één piloot dominant in de eerste run en niet geheel verrassend was dat Francesco Friedrich, met Alexander Schüller achterin. De Duitsers waren 0,33 seconden sneller dan landgenoten Johannes Lochner/Christian Rasp, met twee duo's die verder nog binnen een halve seconde bleven: de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis (+0,43) en de jonge Duitse World Cup-debutant Hans Peter Hannighofer, met Issam Ammour achterin (+0,45).

In de tweede run opende Hannighofer met Ammour de top-4, waarbij hij zich er in elk geval van verzekerde dat hij op minstens de vierde positie zou eindigen. Kibermanis en zijn kompaan doken er 0,29 seconden onderdoor, waarmee ze zelfs een plek wonnen: Lochner en Rasp kwamen 0,05 seconden tekort. Friedrich en Schüller startten weer als een dolle en de piloot stuurde de slee overtuigend naar de winst: 0,68 seconden vóór Kibermanis, een wereld van verschil.

Ivo de Bruin en Janko Franjic eindigden op de dertiende plek.

Mannen zondag
Wederom was Friedrich samen met Schüller de beste in de eerste run, die keer volgden Kibermanis en Miknis op 0,36 seconden. Lochner en Rasp noteerden op 0,44 tellen de derde tijd en de indrukwekkende debutant Hannighofer, nu met remmer Marcel Kornhardt achterin de slee, deed het met 0,49 seconden achterstand weer uitstekend. Uitdaging voor de medailles leek vooral te komen van de Russen Rostislav Gaitiukevich/Roman Koshelev (+0,53) en de Letten Oskars Melbardis/Edgars Nemme (+0,55).

In run twee behield Melbardis in elk geval zijn positie, Gaitiukevich ging er nog eens acht honderdsten onderdoor. Hannighofer verdedigde zijn plek met 0,18 seconden op de Rus en mocht zelfs het podium beklimmen: Lochner leverde zijn voorsprong in en noteerde dezelfde tijd. Kibermanis was 0,12 seconden sneller, maar Friedrich ondertekende zijn dominantie door er nota bene op de kortste baan van het circuit nog eens 0,78 seconden onderdoor te gaan.

De Bruin en Franjic eindigden op een prima elfde plek.

COVID-19: Nieuwe mutatie in Zuid-Afrika

Nadat eerder dit weekend al een nieuwe variant van het SARS-CoV-2 virus werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk is er nu ook een mutatie in Zuid-Afrika opgedoken. Het zou net als in het VK gaan om een variant die veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt.

Een ander opvallend feit is dat het virus ook opvallend veel jongeren lijkt te raken. Veel scholieren hebben eindexamen gedaan, die hebben dat gevierd en al die feesten bleken superspreaders te zijn. Door deze explosie in besmettingen zitten de ziekenhuizen in de provincies West-Kaap en Oost-Kaap al aan de grens van hun capaciteit.

Vanwege de wankele economie van Zuid-Afrika durft de regering geen strenge lockdown maatregelen te treffen. Hierdoor zijn de maatregelen die getroffen worden soms wat twijfelachtig. Zo zijn bijvoorbeeld overal de stranden op slot gegaan behalve in Kaapstad omdat daar nu massaal toeristen zijn en is de verkoop van alcohol aan banden gelegd, maar enkel in het weekend.

Eerder vandaag werden vanwege het gemuteerde coronavirus als vliegverboden opgelegd aan reizigers van uit het VK. In eerste instantie alleen door Nederland maar in de loop van de dag volgden onder andere België, Italië, Oostenrijk en Duitsland met een dergelijke reisbeperking. De Duitse regering is inmiddels bezig een soortgelijk vliegverbod ook voor vluchten uit Zuid-Afrika op te stellen.

Random Pics van de Dag #185

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sels en Pattinama-Kerkhove winnen Nederlandse tennistitel na opgave tegenstander

Jelle Sels en Lesley Pattinama-Kerkhove zijn de nieuwe Nederlandse indoor tenniskampioenen. Beide spelers wonnen hun titel na opgave van hun tegenstander.

Sels won de finale in het Nationaal Tenniscentrum van Amstelveen van Botic van de Zandschulp. De 25-jarige Alphenaar, de nummer 338 van de wereldranglijst, was eerder in het toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van de als eerste geplaatste Tallon Griekspoor en rekende in de halve finales af met routinier Igor Sijsling. Hij won de eerste set met 6-4, maar moest de tweede set aan Van de Zandschulp laten met 6-3. Op 3-1 in de derde set in voordeel van Sels moest Van de Zandschulp uiteindelijk opgeven. 

Bij de vrouwen won Pattinama-Kerkhove ook de titel na een opgave van haar tegenstander. De 29-jarige speelster zag in de finale regerend kampioene Richel Hogenkamp na een uitglijder in de tiebreak van de eerste set noodgedwongen opgeven. Het stond 6-6 en op setpunt in de tiebreak zette Hogenkamp aan om een goede return van Pattinama-Kerkhove te pareren, maar hierbij gleed ze op een nare manier uit. Hogenkamp kon niet door en gaf op. De huidige nummer 176 van de wereld was ook in 2011 en 2018 nationaal kampioene.

De indoor editie op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen werd dit jaar vanwege de coronamaatregelen zonder publiek en lijnrechters gehouden.

WK darts: Van der Voort verslaat Meulenkamp; exit debutanten Kuivenhoven en Telnekes

Vincent van der Voort heeft zich zondag geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De Noord-Hollander won in de tweede ronde na een thriller met 3-2 in sets van landgenoot Ron Meulenkamp. Maik Kuivenhoven en Derk Telnekes werden uitgeschakeld in de eerste ronde.

Aanvankelijk leek Van der Voort zich te laten verrassen door Meulenkamp. De nummer 27 van de plaatsingslijst kwam 0-2 achter in sets, maar hervond daarna zijn ritme. Van der Voort pakte de derde en de vijfde set en bleef koel in de beslissende vijfde leg van de vijfde set die hij zelf mocht beginnen. Beide spelers haalden met een gemiddelde van 95 en 93 punten per drie pijlen een goed gemiddelde. In de derde ronde neemt Van der Voort het na de Kerst op tegen Nathan Aspinall of Scott Waites. 

Mark Kuivenhoven zondag niets in te brengen tegen Matthew Edgar. Het werd 0-3. De Brabander, die teleurstelde met een gemiddelde van 81, veroverde in de tweede set zijn enige leg van de wedstrijd. Telnekes verloor nipt van Nick Kenny (2-3). De Overijsselaar, die een gemiddelde van 87 noteerde, stond twee keer een set voor, maar verspeelde steeds de voorsprong. Hij moest in de vijfde set een diepe buiging maken voor zijn tegenstander, die daarin alle legs naar zich toe trok.

Zondagavond komt er nog een Nederlander in actie. Jeffrey de Zwaan treft in de tweede ronde Ryan Searle. Martijn Kleermaker zou dan in de eerste ronde spelen tegen Cameron Carolissen, maar hij werd uitgesloten van deelname doordat hij positief testte op het coronavirus.

Naast Van der Voort is er met Michael van Gerwen een tweede Nederlander zeker van de derde ronde. De Brabantse nummer één van de wereld was zaterdag op overtuigende wijze (gemiddelde van 108) met 3-1 te sterk voor Ryan Murray.

Uitslagen PDC WK zondagmiddag
Nick Kenny 3-2 Derk Telnekes (R1)
Jason Lowe 3-1 Dmitriy Gorbunov (R1)
Maik Kuivenhoven v Matthew Edgar (R1)
Vincent van der Voort v Ron Meulenkamp (R2)

Zondagavond vanaf 19.00 uur
Cameron Carolissen - Bye (R1)
Keegan Brown v Ryan Meikle (R1)
Jeffrey de Zwaan v Ryan Searle (R2)
Jonny Clayton v John Henderson (R2)

Van der Poel wint op Citadel van Namen na spannend duel met Van Aert en Pidcock

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross in Namen gewonnen. De wedstrijd in Wallonië was de eerste ontmoeting in het veld tussen de Nederlander en Wout van Aert. Het was echter het Britse supertalent Tom Pidcock die lange tijd op weg leek naar de winst.

Veel ogen waren zondag gericht op Van der Poel en Van Aert, maar na zijn indrukwekkende zege in Gavere vorige week behoorde ook de pas 21-jarige Pidcock tot de favorieten.

De Brit nam na de start direct de leiding. Vlak daarachter waren het Van de Poel, Van Aert en Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt, die dit seizoen al zes wedstrijden won, speelde geen rol van betekenis vanwege problemen met de ketting vlak na de start.

Pidcock reed een sterke wedstrijd maar bleef wel in het zicht van de eerste achtervolgers. Drie rondes voor het einde kwamen Van Aert en Van der Poel tot op enkele seconden van de Brit. Een ronde later bij de fietswissel nam de Belgische renner van Jumbo-Visma voor het eerst de leiding in de wedstrijd. Vervolgens was het Van der Poel met een aanval, zijn medevluchters hadden geen antwoord en hun achterstand werd meter na meter groter.

Na negen rondes kwam de regerend wereldkampioen moegestreden over de finish. Van Aert finishte op drie seconden als tweede. Op elf seconden werd Pidcock derde.

Lucinda Brand was opnieuw winnares in de wedstrijd bij de vrouwen. Voor de Rotterdamse was dit de achtste zege van het seizoen. De strijd voor de tweede plaats was een stuk spannender. Denise Betsema leek lange tijd zeker van die plek maar Clara Honsinger gooide roet in het eten. De Amerikaanse was vanuit het achterveld opgeklommen en versloeg in de slotfase de Texelse.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Thomas Pidcock (GBR)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. Corné Van Kessel (NED)
10. Ryan Kamp (NED)

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Clara Honsinger (USA)
3. Denise Betsema (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Kata Blanka Vas (HUN)
6. Evie Richards (GBR)
7. Anna Kay (GBR)
8. Aniek Van Alphen (NED)
9. Perrine Clauzel (FRA)
10. Eva Lechner (ITA)

Uitslag sc Heerenveen - Heracles

Heracles Almelo heeft de uitwedstrijd van sc Heerenveen gewonnen. De ploeg van Frank Wormuth won in Friesland met 1-2.

Delano Burgzorg opende al in de 6e minuut de score voor Heracles. Kort na de rust verdubbelde Mats Knoester met zijn hoofd de voorsprong. Joey Veerman deed na een klein uur spelen wat terug voor Heerenveen, maar verder zou de club uit Friesland niet komen. Heerenveen eindigde de wedstrijd met tien man nadat de Pool Pawel Bochniewicz in de 88ste minuut een rode kaart kreeg.

Voor Heracles was het de eerste uit-overwinning sinds 21 september 2019, toen was FC Twente de tegenstander. Door de zege stijgt Heracles naar de veertiende plaats in de eredivisie. Heerenveen blijft op de achtste plaats staan.

sc Heerenveen

1 - 2

Heracles Almelo

 57' J. Veerman    6' Burgzorg
 48' Knoester
 
 Gele kaart: v.Hecke, (sc Heerenveen), Bakis,Knoester, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Bochniewicz (88) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo (Batista Meier/58)
Hajal
J.Veerman
Nygren (Llanez/58)
H.Veerman
v.Bergen (Dresevic/71)
  Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
Vloet (Rente/86)
Schoofs
v.d.Water (De la Torre/71)
Bakis (Szöke/78)
Burgzorg (Lunding/71)

Uitslag ADO Den Haag - Ajax

In de Eredivisie heeft Ajax een zege geboekt op ADO Den Haag. Het leek op weg naar een monsterscore toen het na een half uur al een 0-4 voorsprong had maar in de tweede helft deed de thuisploeg toch iets terug, het werd uiteindelijk 2-4.

Ajax was in de eerste helft vooral zeer effectief want veel meer kansen dan de vier die een doelpunt opleverden waren er niet. Huntelaar scoorde twee keer met het hoofd, de andere doelpunten kwamen van Tadic en Labyad. ADO Den Haag werd slechts één keer gevaarlijk, Kramer was dichtbij een doelpunt via een counter.

Vlak na rust was het wel raak voor Kramer, hij scoorde op aangeven van Bourard. Hoewel ADO feller was bleven de beste kansen voor Ajax, Promes heel dicht bij de 1-5. Het werd echter plotseling 2-4 toen Bourard Onana verraste. In de rest van de wedstrijd bleef Ajax bij de les en kwam de overwinning niet meer in gevaar.

ADO Den Haag

2 - 4

AFC Ajax

 49' Kramer
 70' Bourard
   20' Tadic
 22' Huntelaar
 30' Labyad
 32' Huntelaar
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Amofa
Del Fabro
Kemper (Mulder/46)
Faye
Besuijen (Philipp/61)
De Boer
Pascu (Rigo/61)
Ould-Chikh (Bourard/46)
Kramer (Arweiler/83)
  Onana
Klaiber
Schuurs
Blind
Tagliafico (Martínez/46)
Klaassen
Labyad
Gravenberch (Taylor/46)
Antony (Promes/46)
Huntelaar (Ekkelenkamp/85)
Tadic

Skiester Ledecka de beste op super-G

Alpineskiester - en soms snowboardster - Ester Ledecka heeft de tweede World Cup-zege uit haar loopbaan te pakken. De Tsjechische won in Val d'Isère de super-G, het onderdeel waarop ze in 2018 olympisch goud veroverde, net als in het snowboarden.

De 25-jarige Ledecka ging als zesde naar beneden en dook ruim driekwart seconde onder de leidende tijd van de Zwitserse Lara Gut-Behrami door. Corinne Suter volgde gelijk daarna, maar de Zwitserse kwam drie honderdsten van een seconde tekort om Ledecka te verslaan.

Vervolgens kwam het gevaar van Federica Brignone, die vrijdag op de afdaling nog hard onderuit ging. De Italiaanse maakte indruk, maar met 0,35 seconden moest ze genoegen nemen met plek drie, een goede tiende voor landgenote Marta Bassino.

Gut-Behrami eindigde als vijfde, de Slowaakse slalomspecialiste Petra Vlhova maakte grote indruk met een zesde plek. Ze klopte daarmee met één honderdste de Italiaanse Sofia Goggia, zaterdag de beste op de tweede afdaling van de week.

COVID-19: 13.066 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 689.705 en 10.491

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 13.066 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 689.705 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 218 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1533 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 580 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.491 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

UItslag Vitesse - Feyenoord

Na een reeks van 26 ongeslagen duels heeft Feyenoord voor het eerst in de eredivisie verloren onder leiding van Dick Advocaat. In Arnhem gingen de Rotterdammers met 1-0 onderuit tegen Vitesse, dat daardoor de derde plaats in de eredivisie overneemt van Feyenoord.

Feyenoord had de nodige afwezigen door blessures met daarbij aanvoerder Steven Berguis. Vanwege de blessures koos Advocaat voor een vijfmansdefensie. Toch keek Feyenoord bij rust tegen een 1-0 achterstand aan nadat Oussama Darfalou de Arnhemmers op voorsprong had gezet.

Vitesse was de betere ploeg in de eerste helft, maar in de tweede helft kwam Feyenoord steeds beter in de wedstrijd. Bryan Linssen was via een kopbal dichtbij de gelijkmaker en ook de rebound van Nicolai Jørgensen ging er niet dankzij goed keeperswerk van Remko Pasveer. Daarna waren ook Uros Spajic, Eric Botteghin en Luis Sinisterra ook nog dicht bij de gelijkmaker, maar ze kwamen niet tot scoren, waardoor Feyenoord voor het eerst verloor onder leiding van Advocaat in de eredivisie.

Vitesse

1 - 0

Feyenoord

 40' Darfalou    
 
 Gele kaart: Tannane, Darfalou,Rasmussen, Touré, (Vitesse), Nieuwkoop, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tronstad
Bero (Touré/ 79)
Tannane
Darfalou (Buitink/89)
Openda (Huisman/68)
  Marsman
Nieuwkoop (Narsingh/ 71)
Botteghin
Spajic
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer (Sinisterra/61)
Diemers
Jörgensen
Linssen (Bannis/87)

FOK! Wat een weer: wolkenvelden en overwegend droog

Er zijn wolkenvelden, die in het oosten het dikst zijn. Van het westen uit breekt de zon geregeld door en landinwaarts blijft het tot ver in de middag vrijwel overal droog. In de kustgebieden is er kans op een bui, later in de middag en vanavond kan een enkele bui dieper landinwaarts komen. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht klaart het flink op, maar in het kustgebied is er nog steeds kans op een enkele bui. Van het zuidwesten uit drijft er in de loop van de nacht hoge bewolking binnen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind draait naar het zuiden en is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Morgenochtend wordt de bewolking van het zuidwesten uit snel dikker en gaat het regenen. In het noordoosten is het in de ochtend nog droog. Het regengebied breidt zich in de middag snel over de rest van het land uit. Ook in de avond valt er nog van tijd tot tijd regen of motregen. De maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en ligt rond 12°C. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de middag en avond draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooi weer in de buurt van Potsdam (Foto: een vriend van me)
Mooi weer in de buurt van Potsdam (Foto: een vriend van me)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe Brits COVID-19 variant nu ook in Nederland, vliegverbod VK tot 1 januari

De mutatie van het COVID-19 virus die eerder deze week in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk nu ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van deze nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is vandaag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtverkeer.

De in Engeland ontdekte variant van COVID-19 verspreidt zich sneller doordat deze mutatie 70% besmettelijker zou zijn. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarom de lockdown aldaar aangescherpt. Volgens  Duitse experts zou de mutatie ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de toename van het aantal COVID-19 besmettingen in Duitsland. 

Deze mutatie lijkt sterk op de virusmutaties die de afgelopen weken op nertsenfokkerijen in Denemarken en Nederland zijn opgetreden. De mutatie werd bepaald door voortdurende genoomanalyses die werden uitgevoerd op COVID-19-monsters. De mutaties omvatten veranderingen in het belangrijke "spike" -eiwit dat het COVID-19 virus gebruikt om menselijke cellen te infecteren.

Premier Boris Johnson heeft tijdens de laatste COVID-19 persconferentie meegedeeld dat er geen bewijs is dat de COVID-19 vaccins minder effectief zijn, 'Er is nog veel dat we niet weten. Maar er is geen bewijs dat de nieuwe variant meer of meer ernstige ziekteprocessen in gang zet.' Ook een hoger sterftecijfer is nog niet vastgesteld door de virusvariant VUI-2020/12/01.

VUI-202012/01 is de naam van de nieuw ontdekte coronamutatie, waarvan de Britse regering maandag het bestaan meedeelde. De cryptische tekenreeks staat voor "Variant Under Investigation" (virusvariant wordt onderzocht), de cijfers identificeren het als het eerste (/ 01) onderzoeksobject in december 2020. 

Deze mutatie, VUI-202012/01 , is zeker niet de eerste mutatie van COVID-19. Virusmutaties zijn alledaags en te verwachten. Covid-19 is naar schatting 4.000 keer gemuteerd sinds het voor het eerst verscheen. De meeste van deze mutaties zijn echter niet noemenswaardig en gedragen zich niet anders. De variant die nu in Engeland is geïdentificeerd, is de derde grote mutatie waarvan wordt aangenomen dat deze het gedrag van het Covid-virus beïnvloedt.

De nieuwe variant domineert
De wetenschappelijke adviseurs van Boris Johnson vinden de toename in de besmettelijkheid zorgwekkend: de nieuwe variant begint te domineren ten opzichte van alle andere varianten. In Londen maakte de nieuwe variant medio november ongeveer 28 procent van alle gevallen uit. Ondertussen is 62 procent van alle inwoners van Londen die positief testten op COVID-19 drager van de nieuwe variant. Deze is op weg om de dominante variant van het virus te worden. In alle delen van Zuid-Engeland is de nieuwe variant al goed voor meer dan de helft van de COVID-19 besmettingen.

De reden hiervoor is blijkbaar dat het gemuteerde virus zich gemakkelijker van persoon tot persoon lijkt te verspreiden. Johnson beschreef het virus nu als "70 procent besmettelijker". Dit heeft de potentie, om het zogenaamde R-nummer, waarmee de mate van infectiegraad onder de mensen wordt beschreven, met 0,4 punt te doen stijgen.

Hoewel de nieuwe variant volgens de Britse gezondheidsdeskundigen niet leidt tot een hoger percentage ernstige ziekten en sterfgevallen, zorgt de snellere verspreiding wel voor een daadwerkelijke toename van het aantal COVID-19 gevallen. 

Volgens Fergus Walsh, de medisch expert van de BBC, zou de nieuwe variant ook de oorzaak kunnen zijn van de toename van het aantal gevallen in Europa: het is al wijdverspreid in verschillende Europese landen, maar is waarschijnlijk ontstaan in het Engelse graafschap Kent.

Pijnlijke aftocht bij rentree: Badr Hari knock-out in derde ronde

Badr Hari (36) heeft zijn belofte op voorhand, een knock-out van de Roemeen Benjamin Adegbuyi (35), niet kunnen waarmaken. Hij verloor gisteravond in Ahoy in Rotterdam van de Roemeen toen hij in de derde ronde zelf knock-out ging.

Een pijnlijke aftocht voor Badr, hij had eerder dit gevecht als een ‘walk in the park’ beschreven en die een knock-out van Benjamin in de eerste ronde had beloofd. Voor Badr was deze knock-out de zeventiende nederlaag in de 123 officiële kickboksgevechten die hij heeft gedaan. Meer hierover in AD Sportwereld.

Bijrijder zwaargewond na ongeval, bestuurder gaat ervandoor

De bestuurder van een Daewoo is gisteravond rond 23.30 uur tegen een wegbewijzeringspaal gereden in Amsterdam Slotermeer. De bijrijder is zwaargewond geraakt. De bestuurder is er na het ongeluk vandoor gegaan. Volgens de politie was er vermoedelijk lachgas in het spel, schrijft At5 op haar website.

Het ongeval gebeurde er hoogte van de kruising met de Seineweg en de afslag naar de Burgemeester de Vlugtlaan. De bestuurder reed rechts van de rijbaan twee dwangpijlpalen op een vluchtheuvel uit de grond en kwam frontaal tegen een wegbewijzeringspaal tot stilstand.

De zwaargewonde man is volgens een getuige door de brandweer uit het voertuig gehaald en met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht. Bij de auto werd een lachgastank gevonden. Het kruispunt was tijdelijk afgesloten voor verkeer. De auto is in beslag genomen voor verder sporenonderzoek.

FOK!Kerstprijsvraag: 20 december

In Hunting Simulator 2 kunnen spelers kunnen 6 open-wereld-gebieden verkennen, inclusief: de vlaktes van Colorado, de woestijn van Texas en de wouden van Europa.De fauna van elke regio is in Hunting Simulator 2 getrouw gereproduceerd, met 33 diersoorten om te bestuderen en op te sporen voor je missies, waaronder kleine en grote prooien, angstwekkende roofdieren en watervogels. Elk van de soorten heeft mannelijke, vrouwelijke, jonge en oude dieren die je kunt tegenkomen, voor een zo realistisch mogelijke ervaring.

Vandaag kun je Hunting Simulator 2 voor PlayStation 4 winnen. Daarvoor moet je wel eerst nog even de volgende vraag beantwoorden.

Op FOK! Hebben we het eerste deel ooit gereviewed. Welk cijfer gaven wij dit spel toen?

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.