FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 december 2020

WK darts: Michael van Gerwen zegeviert in openingspartij met 109 gemiddeld

Michael van Gerwen staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Brabander won zijn partij in de tweede rodne van Ryan Murray met 3-1. Van Gerwen maakte er een mooie voorstelling van met bijna 109 gemiddeld.  

Michael van Gerwen begon goed en won zijn eigen begonnen set met 3-0. In set twee werd het 1-1, waarna Murray 130 uitgooide. Van Gerwen liet zich niet kisten en gooit 148 uit voor 2-2. Murray wint vervolgens de vijfde leg en trok de stand gelijk.

Set drie ging met 3-1 naar de Groene Sloopkogel. Maar Murray is sterk in zijn begonnen eigen leg en kwam met een 124-finish op 1-0 in set vier. Het werd 1-1, waarna Van Gerwen een break kon plaatsen. De Brabander kon de break niet verzilveren, waarna Murray op 2-2 kwam. In de beslissende leg van de vierde set maakte Van Gerwen er alsnog een eind aan en won de partij. In de volgende ronde wacht Ricky Evans of Micky Mansell. 

Eerste World Cup-zege langlaufster Fähndrich

Er waren wat vraagtekens over, maar uiteindelijk kon het dan toch plaatsvinden: de World Cup langlaufen in Dresden, waar zaterdag een individuele en zondag een teamsprint op het programma staat.

Vrouwen
Nadine Fähndrich kwam de afgelopen twee jaar al regelmatig in de buurt van een overwinning, maar haalde het telkens net niet of was in de finale leeggestreden. Dit keer niet: de Zwitserse ging van kop af aan naar een overtuigende zege, voor de Amerikaanse Sophie Caldwell. Anamarija Lampic brak halverwege de finale een stok, maar de Sloveense keerde knap terug en finishte als derde, voor de Amerikaanse Jessie Diggins, de Zwitserse Laurien van der Graaff en de Italiaanse Lucia Scardoni.

Mannen
Bij de mannen was het sprintspecialist Federico Pellegrino die er overtuigend met de winst vandoor ging. De Italiaan kreeg aan het einde nog even bezoek van de Brit Andrew Young, maar die kwam tekort en werd tweede - wel zijn beste prestatie ooit. De Rus Gleb Retivykh completeerde het podium, voor landgenoot Alexander Bolshunov en de Amerikanen Simeon Hamilton en Kevin Bolger.

Uitslag FC Utrecht - Fortuna Sittard

FC Utrecht heeft opnieuw niet weten te winnen in de competitie. In het thuisduel tegen Fortuna Sittard kwam Utrecht niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Interim-trainer René Hake wacht nog altijd op zijn eerste zege onder zijn leiding.

FC Utrecht kreeg voor de rust de beste kansen op de openingstreffer, maar die kansen waren niet besteed aan de spelers van Utrecht. Ook Fortuna Sittard kreeg een aantal mogelijkheden op de treffer, maar tot tweemaal redde FC Utrecht-doelman Eric Oelschlägel, die zijn eredivisiedebuut maakte, goed.

In de tweede helft waren wel doelpunten te vinden. Vanuit een corner kwam Utrecht via Mimoun Mahi op voorsprong, maar lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Want tien minuten later maakte Fortuna alweer gelijk via Sebastian Polter, ook uit een corner. In de speeltijd die nog volgde kregen beide teams kansen op de winst, maar er werd niet meer gescoord waardoor beide ploegen genoegen moeten nemen met één punt.

FC Utrecht staat daarmee op een teleurstellende tiende plaats op dertien punten. Fortuna heeft drie punten minder dan de tegenstander van vanavond en staan op de dertiende plaats.

FC Utrecht

1 - 1

Fortuna Sittard

 52' Mahi    63' Polter
 
 Gele kaart: Kerk, (FC Utrecht), Angha,Polter, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
v.d.Maarel (Troupée/80)
St.Jago
Hoogma
Warmerdam
v.d.Streek
v.Overeem (Boussaid/80)
Ramselaar (Elia/69)
Kerk
Mahi
Sylla (Dalmau/69)
  v.Osch
Angha
Rienstra
Janssen
Cox
Tekie
Seuntjens
Flemming
Hansson (Smeets/74)
Polter
Semedo

Ajax en AZ treffen elkaar in achtste finales KNVB Beker, Feyenoord bekert thuis tegen Heracles

De loting voor de achtste finales van de KNVB Beker heeft uitgewezen dat Ajax het in Alkmaar moet opnemen tegen AZ. PSV neemt het in de achtste finales op tegen Volendam, terwijl Feyenoord een thuiswedstrijd speelt tegen Heracles.

De wedstrijden in de achtste finale worden afgewerkt op 19, 20 en 21 januari. De eindstrijd heeft plaats op 18 april 2021.

WK darts: Hedman redt het niet tegen Boulton; Baggish boekt knotsgekke zege op Heta

Het is Deta Hedman niet gelukt haar debuut op het WK darts op te sieren met een overwinning. De 61-jarige Engelse, die al jaren tot de wereldtop bij de vrouwen hoort, verloor in de eerste ronde van haar landgenoot Andy Boulton met 3-1. 

Vooraf gaf de in Jamaica geboren Hedman al aan dat ze vooral wilde genieten van haar optreden in het Londense Alexandra Palace. "Er is geen enkele vorm van druk, het heeft ook geen zin om die mezelf op te leggen. Ik kijk er gewoon ontzettend naar uit”, zei Hedman, die in 2005 als eerste vrouw een man versloeg in een op televisie uitgezonden dartstoernooi.

De eerste twee sets maakte Hedman geen schijn van kans, maar in de derde set richtte ze zich op en won die set met 3-0. In de vierde set stelde Boulton orde op zaken en trok de partij naar zicht toe. 

Nico Kurz staat ook in de tweede ronde. De Duitser versloeg oudgediende Andy Hamilton met 3-1 in sets. Scorend was Kurz veel beter dan Hamilton, maar de Duitse darter liet veel mogelijkheden op de dubbels onbenut. Hij scoorde benutte er negen uit 32 kansen. In de tweede ronde wacht een Duitse clash tegen Gabriel Clemens.

Update 22.55 uur

Na een knotsgekke wedstrijd heeft Danny Baggish zich ten koste van Damon Heta geplaatst voor de tweede ronde op het WK. Vanuit verslagen positie keerde Heta dankzij finishes vanaf 146 en 160 terug tot 2-2 in sets na een 0-2 achterstand. Baggish de laatste set beginnen, maar het momentum lag bij Heta.

De Australiër leek het momentum door te zetten met een break in de derde leg via dubbel twee. The Heat mocht voor de wedstrijd gooien, maar miste daarop vijf kansen. Daarvoor had Baggish al negen kansen om te breaken onbenut gelaten. De Amerikaan gooide daarna dubbel één raak met zijn twaalfde breakkans voor 2-2. Een allesbeslissende leg was nodig. Baggish kwam als eerste op een finish, maar miste twee kansen op tops. Heta kreeg daarna z'n zesde kans op tops, maar liet deze kans ook liggen. Het was daarna weer de beurt aan Baggish, die het cadeautje nu wel uitpakte met zijn derde wedstrijdpijl. The Gambler treft tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis in de tweede ronde.

Uitslagen WK Darts - Zaterdagavond

Andy Hamilton (82.15) 1-3 (87.91) Nico Kurz (R1, 2-3, 3-2, 1-3, 1-3)
Andy Boulton (90.65) 3-1 (79.92) Deta Hedman (R1, 3-0. 3-0, 0-3, 3-0)
Damon Heta (91.65) 2-3 (88.44) Danny Baggish (R1, 2-3, 2-3, 3-1, 3-0, 2-3)
Michael van Gerwen v Ryan Murray (R2)

Skiester Goggia de beste op afdaling Val d'Isère

De tweede World Cup-afdaling van het weekeinde in Val d'Isère heeft een zege opgeleverd voor Sofia Goggia. De Italiaanse alpineskiester zegevierde op de piste die na de zware valpartijen van vrijdag iets aangepast was.

Goggia kwam als derde naar beneden en zag vervolgens nauwelijks nog iemand echt in de buurt komen, vooral op het onderste deel van de piste was de altijd agressief skiënde Goggia indrukwekkend snel - ondanks een foutje.

Corinne Suter kwam nog het dichtst in de buurt, maar de winnares van vrijdag strandde op 0,24 seconden en werd tweede. Plek drie was er voor Breezy Johnson (+0,27), een dag nadat de Amerikaanse haar eerste podiumplek pakte - vrijdag werd ze ook derde.

De jonge Noorse Kajsa Vickhoff Lie wist een verrassende vierde plek uit het vuur te slepen, voor de ook wel verrassende Duitse Kira Weidle.

Biatlete Eckhoff domineert achtervolging

Biatlete Tiril Eckhoff heeft in het Oostenrijkse Hochfilzen haar derde overwinning van het World Cup-seizoen gepakt. De Noorse was na de sprint van vrijdag ook de beste op de achtervolging van zaterdag.

Als winnares van de sprint vertrok Eckhoff als eerste en de Noorse kwam eigenlijk nauwelijks in de problemen. Aanvankelijk had ze landgenote Ingrid Landmark Tandrevold nog achter zich aan, maar die haakte na een misser bij de laatste schietbeurt definitief af en was op de ski's ook niet snel genoeg.

De strijd om plek twee was spannender en werd uiteindelijk gewonnen door Hanna Öberg, die met twee missers vier plekken wist te stijgen. Achter haar sprintte zusje Elvira Öberg zowaar Tandrevold van het podium af, de Italiaanse World Cup-kampioene Dorothea Wierer finishte met één misser als vijfde.

Uitslag RKC - PSV

PSV heeft een simpele zege geboekt op bezoek bij RKC Waalwijk. De ploeg van Roger Schmidt kwam al snel op voorsprong in Waalwijk via goals van Cody Gakpo en Mohamed Ihattaren. Uiteindelijk wonnen de Eindhovenaren met 1-4 in Waalwijk.

Cody Gakpo zette PSV in de elfde minuut, na een fout van Ahmed Touba, op voorsprong. Niet veel later zorgde Mohamed Ihattaren met een schot van afstand voor de 2-0. In de tweede helft benutte Denzel Dumfries een strafschop en in de blessuretijd pikte ook Noni Madueke zijn doelpunt mee. Op dat moment had Finn Stokkers al de eer gered voor RKC.

PSV komt door de zege op RKC op gelijke hoogte met koploper Ajax, dat zondag tegen ADO Den Haag speelt.

RKC Waalwijk

1 - 4

PSV

 86' Stokkers    11' Gakpo
 14' Ihattaren
 71' Dumfries (pen)
 90+5' Madueke
 
 Gele kaart: Ngonge, (RKC Waalwijk), Max, Rosario, (PSV)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari (Gaari/ 72)
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/ 61)
Anita (Azhil/61)
v.d.Venne (Sow/ 72)
Tahiri
Ngonge
Stokkers
John (Daneels/4)
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Oppegard/90 4)
Götze (Fein/89)
Sangaré (Hendrix/89)
Rosario
Ihattaren
Gakpo (Madueke/67)
Malen (Piroe/67)

Kilde skiet ook naar afdalingswinst in Val Gardena

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft een fraaie dubbelslag geslagen bij de World Cup in Val Gardena. Op de Italiaanse sneeuw was de Noorse World Cup-winnaar van vorig seizoen na de super-G van vrijdag ook de beste op de afdaling van zaterdag.

Op de beroemde Saslongpiste maakte Kilde met bijna tweederde van een seconde korte metten met de tijd van zijn landgenoot Kjetil Jansrud. De Amerikaan Ryan Cochran-Siegle kwam verrassend dicht in de buurt, maar strandde op 0,22 seconden.

Beat Feuz was de volgende uitdager en ook Kugelblitz haalde het niet: 0,54 seconden was wel genoeg voor plek drie, met nog twee gevaarlijke Amerikanen in aantocht. Bryce Bennett deelde op 0,62 seconden de vierde plek met Jansrud, Jared Goldberg zat daar één tiende en één positie achter.

Kilde pakte zo zijn zesde overwinning, Cochran-Siegle pakte in zijn 99e World Cup-start een uiterst verrassende eerste podiumplek.

Uitslag VVV-Venlo - FC Twente

De wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Twente is in 1-2 geëindigd. Giakoumakis en Danilo scoorden binnen het eerste kwartier maar beiden zagen hun doelpunt afgekeurd worden. In het vervolg was FC Twente de bovenliggende partij. Danilo scoorde na een klein half uur, dit keer telde zijn doelpunt wel: 0-1. Na de theepauze verdubbelde Ilic de score. Even later was het Linthorst met de aansluitingstreffer: 1-2.

VVV-Venlo

1 - 2

FC Twente

 70' Linthorst    27' Danilo
 63' L. Ilic
 
 Gele kaart: Schmitz, V v. Crooy, (VVV-Venlo), L. Ilic, Danilo, (FC Twente)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Schäfer
Kum
Schmitz (v. Dijck/81)
V. v. Crooy
Linthorst
Post
John (Machach/46)
Giakoumakis
Arias
  Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie
Oosterwolde
Brama
L. Ilic (Dumic/86)
Roemeratoe
Cerný (Dervisoglu/90+2)
Danilo (Jeremejeff/88)
Menig

Schansspringster Kramer pakt tweede World Cup-zege

Schansspringster Marita Kramer heeft de tweede World Cup-overwinning in haar loopbaan te pakken. De 19-jarige geboren Nederlandse, sinds ze enkele jaren terug verhuisde uitkomend voor Oostenrijk, was in eigen land in Ramsau de beste.

Kramer sprong in de eerste ronde al een voorsprong bij elkaar op de Sloveense Nika Kriznar en in de finaleronde werd die alleen maar groter. Kriznar hield haar tweede plek wel vast ten opzichte van de ooit zo dominante Japanse Sara Takanashi.

Vrouwen strijden in historische World Cup noordse combinatie, Riiber verslagen

In het Oostenrijkse Ramsau is weer een nieuw stukje sportgeschiedenis geschreven: de eerste World Cup-wedstrijd op de noordse combinatie voor vrouwen. Die hadden sinds enige seizoenen een Continental Cup-circuit, het niveau eronder, en met het oog op een olympische toekomst is er nu ook een World Cup. Daar doen nog vooral tieners aan mee, maar het veld wordt uiteraard steeds meer volwassen.

Vrouwen
De Noorse Gyda Westvold Hansen deed het bij het schansspringen het beste en sprong 26 seconden voorsprong bij elkaar op de Italiaanse Veronica Gianmoena. De rappe Japanse Anju Nakamura zat daar drie seconden achter, op vijf tellen gevolgd door de Oostenrijkse Claudia Purker, haar landgenote Sigrun Kleinrath (+0:38) en de Amerikaanse topfavoriete Tara Geraghty-Moats (+0:39). Verder leken ook de Italiaanse Annika Sieff (+0:42) en de Oostenrijkse Lisa Hirner (+0:52) nog goede podiumkansen te hebben.

Geraghty-Moats was zoals verwacht fors op de brommer op de ski's en halverwege de tweede ronde ging de Amerikaanse, die Nakamura al verschalkt had, overtuigend langs leidster Westvold Hansen. Toch sloot de Noorse knap aan en gezamenlijk ging het duo richting slotfase, maar op het laatste klimmetje was de Amerikaanse te sterk. Zij werd passend de eerste World Cup-winnares ooit bij de vrouwen, Westvold Hansen finishte als tweede en Nakamura kwam op de derde plek geen moment in de problemen.

Mannen
Jarl Magnus Riiber deed wat hij wel vaker doet: de Noor won het schansspringen en pakte tien seconden voorsprong op de niet al te rappe Japanner Yoshito Watabe. Twee tellen achter hem volgde de jonge Oostenrijker Johanns Lamparter, met daarna vooral de snelle Duitser Vinzenz Geiger (+0:25) als gevaarlijke man. Dat gold verder ook voor onder meer de Oostenrijker Lukas Greiderer (+0:29), de Noor Espen Bjørnstad (+0:30), de Duitser Fabian Riessle (+0:41) en de Noorse broers Jens (+0:51) en Einar Oftebro (+0:56).

Halverwege het langlaufen had Riiber nog altijd de leiding in handen, maar Geiger trok er daarachter stevig aan en met alleen Lamparter en Greiderer in zijn kielzog kwam de Duitser tot op acht seconden. Het tempo ging er vervolgens omlaag, want Riessle sloot ineens ook simpel aan vanuit de achtergrond. De vijf leiders bleven bij elkaar tot laat in de slotronde, waarin Riiber de aanval opende. Geiger volgde op het tandvlees en in de eindsprint dwong hij Riiber tot opgave, waarna Greiderer achter de Noor als derde eindigde.

60.000 extra laptops en tablets voor onderwijs op afstand

Het kabinet trekt nog eens 15 miljoen euro uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een tablet of laptop te voorzien zodat zij thuis onderwijs op afstand kunnen volgen. Met het geld kunnen zo’n 60.000 leerlingen worden ondersteund. Vanaf begin januari worden de eerste apparaten beschikbaar gesteld.

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet onderwijs: "Natuurlijk blijft fysiek onderwijs voor kinderen het beste, maar dat is gezien de huidige omstandigheden helaas tijdelijk niet mogelijk. Maar met een eigen laptop of tablet kunnen we van afstandsonderwijs het beste maken en leerlingen ook in deze tijd zo goed mogelijk onderwijs blijven geven."

Eerder trok het kabinet al 9,3 miljoen euro uit voor devices. Daarvan werden al ruim 15.000 leerlingen geholpen. Van een deel van dat geld worden momenteel ook nog extra apparaten aangeschaft.

Aanvragen devices
Schoolbesturen kunnen vanaf dinsdag 22 december tot en met vrijdag 15 januari een aanvraag voor devices indienen bij SIVON, de ict-coöperatie van schoolbesturen. Schoolbesturen die nog niet eerder een aanvraag hebben gedaan, kunnen dit dan alsnog doen. Uitgangspunt blijft dat eerst scholen en gemeenten kijken hoe ze kunnen ondersteunen en dat SIVON waar nodig bijspringt. Van schoolbesturen wordt een eigen bijdrage gevraagd van 25 procent.

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Groningen

FC Groningen heeft zaterdag het uitduel tegen Sparta Rotterdam gewonnen. Op het Kasteel werd het 2-3.

Na ruim een kwartier spelen opende Dammers uit een rebound de score voor FC Groningen. Via een mooie aanval maakte Thy gelijk. De thuisclub kwam via Duarte bijna op voorsprong maar doelman Padt bracht op de valreep redding.

In de tweede helft nam FC Groningen afstand door twee doelpunten van Larsen. Met tien minuten te gaan maakte Burger de aansluitingstreffer en werd het toch nog spannend.

Sparta Rotterdam

2 - 3

FC Groningen

 36' Thy
 80' Burger
   16' Dammers
 53' Larsen
 74' Larsen
 
 Gele kaart: Pinto, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Heylen (Beugelsdijk/76)
Pinto (Meijers/76)
Mijnans (Kharchouch/67)
Auassar
Smeets (Engels/67)
Harroui
D. Duarte (Burger/76)
Thy
  Padt
Dammers
Itakura
v. Hintum
Dankerlui (Leal/85)
Lundqvist (Schreck/73)
El Messaoudi
D. v. Kaam (Suslov/85)
Gudmundsson
Larsen (Dallinga/90+1)
El Hankouri

Schalke 04 stelt ook bij rentree Stevens teleur en blijft zonder overwinning

Schalke 04 is bij het aanbreken van de winterstop nog altijd zonder overwinning in de Bundesliga. Ook met interim-trainer Huub Stevens in de dugout verloor de hekkensluiter uit Gelsenkirchen van directe concurrent Arminia Bielefeld. Het werd 0-1.

Schalke is bezig aan het meest dramatische jaar uit de clubgeschiedenis. De club won op 17 januari van dit jaar voor het laatst een wedstrijd in de Bundesliga en is bezig aan een vrije val. Om die reden werd trainer David Wagner eind september al op straat gezet. Maar ook diens opvolger Manuel Baum slaagde er niet in om een ommekeer te bewerkstelligen en moest het veld ruimen.

Volgens de club had het elftal ‘een nieuwe impuls nodig’ en daarom werd opnieuw weer eens een beroep gedaan op Huub Stevens. Vanmiddag tegen Arminia Bielefeld zat de Limburgse trainer direct op de bank, zonder succes. Arminia Bielefeld, met basisspeler Mike van der Hoorn, kreeg de overhand en dat resulteerde na de rust in de openingstreffer van Fabian Klos. Schalke deed wat het kon om nog een gelijkmaker te forceren moest het doen zonder doelpunt.

Zo sluit Schalke, dat aankomende dinsdag wel nog een wedstrijd speelt in de DFB Pokale tegen SSV Ulm (IV), af als hekkensluiter in de Bundesliga. Zonder overwinning en met slechts vier punten. Directe concurrent Bielefeld staat dankzij de driepunter twee plaatsen hoger, op plek 16.

WK darts: Waites, Huybrechts en King door naar volgende ronde

Scott Waites staat in de tweede van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Matt Campbell stond vrijwel de gehele wedstrijd op voorsprong, maar dankzij een geweldige elfdarter in de beslissende vijfde set plaatste de tweevoudig Laksidekampioen voor de tweede ronde.

In het begin van de wedstrijd lag het niveau dicht bij elkaar. Campbell won de vijfde set met een 160-finish en kwam 1-0 voor. Scotty 2 Hotty wist de tweede set te pakken door de vijfde leg te winnen. In de derde set kreeg de Canadees een dart op de bull vanaf 121 om op een 2-1 voor de komen. Die kans liet hij onbenut, waardoor Waites via dubbel zestien zorgde voor de tiende leg op rij die met de darts mee ging. De set ging opnieuw naar een vijfde leg, die Campbell wist te winnen.

Ginga Ninja kreeg kleine kansjes om een alles bepalende break te plaatsen, maar liet dat na. De vierde set ging opnieuw naar een beslissende vijfde leg, waarin de ervaring van Waites boekdelen sprak. Een vijfde en beslissende leg was nodig. Campbell begon de vijfde set met een 152-finish. Het werd 2-0, waarna Waites zich knap terug vocht. Via tops werd het 2-1 in de set en de leg die hij zelf mocht beginnen won hij ook. Campbell begon aan de laatste leg, maar zag Waites met een elfdarter de zege pakken. Grand Slam-winnaar uit 2010 mag zich op gaan maken voor een confrontatie met Nathan Aspinall in de tweede ronde.

Ook Steve Lennon staat in de tweede ronde. Hij won met 3-1 van de Zweed Daniel Larsson.  Dinsdag komt Lennon weer in actie op het WK Darts. Dan neemt de Ierse darter het op tegen Devon Petersen, de nummer 29 van de plaatsingslijst.

Update 17.30 uur

Kim Huybrechts heeft de tweede ronde van het WK bereikt. De Belg gooide een perfecte partij en liet een uitstekende indruk achter met 104 gemiddeld. Het werd 3-0 in het voordeel van Huybrechts. De volgende tegenstander is Ian White. 

Mervyn King is zijn 25e WK begonnen met een overwinning. Het werd 3-1 tegen Max Hopp. King won de eerste set met 3-0 en leek ook de tweede met 3-0 te winnen, maar liet dat liggen. Hopp leek uiteindelijk de wedstrijd met een 142-finish gelijk te trekken, maar miste de dubbel. King profiteerde en kwam 2-0 voor.  

King kreeg twee darts vanaf 76 om de beslissende dreun uit te delen, maar vergat dit te doen. Hopp stapte in en won de derde set. De Duitser had het momentum in de wedstrijd, maar King pakte dat snel terug. De derde leg van set vier ging naar King, die mocht gaan aanleggen voor de wedstrijd. Hij miste opnieuw een matchdart, maar even trok The King toch de partij naar zich toe.

Zaterdag 19 december
Middagsessie (vanaf 13:00 uur)

Steve Lennon (96.95) 3-1 (83.22) Daniel Larsson (R1, 3-1, 3-1, 1-3, 3-0)
Scott Waites (96.13) 3-2 (94.97) Matthew Campbell (R1, 2-3, 3-2, 2-3, 3-2, 3-2)
Kim Huybrechts (104.05) 3 - 0 (73.09) Di Zhuang (R1, 3-0, 3-0, 3-0)
Mervyn King (99.64) 3 - 1 (94.19) Max Hopp (R2, 3-0, 3-2, 2-3, 3-1)

COVID-19: 12.282 nieuwe besmettingen en 56 doden, totaal 676.673 en 10.459

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 12.282 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 676.673 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 290 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1505 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 560 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 56 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.459 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Biatleet Lægreid niet te stoppen

Sturla Holm Lægreid kent nu al de winter van zijn leven. De 23-jarige Noorse biatleet pakt met winst in de openingswedstrijd zijn eerste zege ooit, won donderdag in Hochfilzen de sprint en zegevierde zaterdag ook nog eens op de achtervolging.

Lægreid ging de halve wedstrijd samen op met landgenoot Johannes Dale, de nummer twee van donderdag. Die ging bij de derde schietbeurt met drie missers echter flink de fout in en haakte af, Lægreid hield het bij één misser. Zijn voorsprong was groot genoeg en na vijf indrukwekkend snelle treffers bij de laatste schietbeurt kon hij de winst in de slotronde binnen halen.

Achter Lægreid ontstond een groep van uiteindelijk vier man die streden om de overige podiumplaatsen. De Fransman Emilien Jacquelin, goed voor foutloos schieten, wist in de slotronde een aanval van Johannes Thingnes Bø (2+0+1+0) te pareren en in de slotfase gaf hij de Noor op de ski's het nakijken: Jacquelin werd tweede, Bø derde. Vetje Sjåstad Christiansen hield met twintig treffers plek vier vast, vlak voor de ook foutloze Zweed Martin Ponsiluoma.

Skeletonster Bos blijft maar knallen: vierde World Cup-podium op rij

In het Oostenrijkse Innsbruck is alweer de vierde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen gehouden. Dat leverde wederom flink Nederlands succes op: Kimberley Bos is in topvorm, nadat ze er vorig seizoen wegens een slepende blessure nog nauwelijks aan te pas was gekomen.

Mannen
Legende Martins Dukurs domineert al jaren op de baan van Innsbruck, hoewel hij de zege een week eerder nog moest delen. Nu was het de Rus Daniil Romanov die met 0,02 seconden in de buurt bleef, voor de Brit Matt Weston en thuisfavoriet Samuel Maier. Ook de Duitsers Christopher Grotheer (+0,22), Alexander Gassner (+0,23) en Felix Keisinger (+0,27) zaten nog dicht in de buurt van het podium, net als Martins' broer Tomass Dukurs (+0,34).

In run twee pakt Tomass Dukurs de leiding, maar Keisinger knalde er 0,41 onderdoor en ging daarmee ook Gassner - die ongelukkig op zijn slee leek te liggen - met 0,31 voorbij. Grotheer ging 0,07 sneller dan Keisinger en Maier kwam vlak achter beiden terecht. Rookie Weston verzekerde zich met 0,13 tellen van zijn eerste podiumplek, mederookie Romanov ging onderin zwaar de fout in en verloor drie plekken. Dukurs hield keurig stand en won met 0,20 seconden voorsprong op Weston, met Grotheer op plek drie.

Vrouwen
De dit seizoen zo dominante Janine Flock noteerde weer eens de snelste tijd in de eerste run, op de voet gevolgd door twee van dé verrassingen van de nog jonge winter: de Italiaanse Valentina Margaglio (+0,05) en de Nederlandse Kimberley Bos (+0,12), tweede in de World Cup-stand. De Canadese Elisabeth Maier, getrouwd met een Oostenrijkse bobsleeër, kwam op haar thuisbaan tot plek vier (+0,14) en ook het Duitse duo Jacqueline Lölling (+0,17) en Tina Hermann (+0,18) deed nog volop mee om de podiumplekken.

In de tweede run wist Lölling haar voorsprong op Hermann te verdubbelen: er kwam één honderdste bij. Maier leverde vijf honderdsten en dus twee posities in, terwijl Bos preciés genoeg over hield: ze kwam één honderdste voor Lölling terecht. Margaglio startte weer fantastisch, maar leverde onderin veel tijd in en zakte vier plekken terug. Flock hield wederom keurig stand en pakte opnieuw de winst, maar Bos verstevigde haar tweede plek in het World Cup-klassement met een vierde opeenvolgende podiumplaats, voor Lölling.

Ernst Kuipers: ‘Aanpak COVID-19 heeft geleden onder marktwerking zorg’

Dat de medische zorg moeite had de corona-uitbraak bij te benen, heeft veel te maken met de marktwerking in de zorg. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in het tv-programma Op1.

'De gezondheidszorg in Nederland staat internationaal bijna altijd op één, maar altijd in de top drie. Dan gaat het om toegankelijkheid en gelijkheid van behandeling. Dat is een groot goed. Het is een publiek betaald systeem. Het maakt bij ons niet uit of je een baan hebt, of je een eigen inkomen hebt: als je een dure behandeling nodig hebt, dan krijg je die. We hebben uitstekend opgeleide mensen, vakkundige artsen, prachtige instellingen. Tegelijkertijd zijn er nogal wat dingen waarop we kunnen verbeteren. Dat heeft te maken met de grote versnippering van het systeem. Dat heeft ons bijna opgebroken. Want er is te weinig samenhang. We houden van marktwerking in de zorg, en dat vraagt dat er heel veel versnipperde, individuele partijen zijn. Dat werkt niet voor de goede aanpak.' Meer hierover in Skipr.

Modernisering voor vier patrouilleschepen marine

De vier patrouilleschepen van de Koninklijke Marine hebben een zogenoemde midlife update (MLU) nodig. Alleen door modernisering blijven de schepen goed inzetbaar, tot ze over 15 tot 20 jaar het einde van hun levensduur bereiken. Staatssecretaris Barbara Visser informeerde de Kamer gisteren per brief over het project.

Veel onderdelen van de schepen, die ook wel oceangoing patrol vessels (OPV’s) worden genoemd, moeten in de loop van dit decennium worden vervangen. Anders kan dit leiden tot storingen of zelfs uitval. Het gaat onder meer om belangrijke systemen voor de veiligheid en gezondheid van het personeel, zoals alarmeringen en de luchtvoorziening. Ook wordt het zonder MLU steeds lastiger om reserveonderdelen te krijgen.

Bovendien moeten de OPV’s blijven voldoen aan wet- en regelgeving op arbo- en milieugebied en aan regelgeving van de International Maritime Organisation (IMO). Zonder MLU kan zelfs de certificering voor zeewaardigheid in het geding komen. Dat zou betekenen dat de OPV’s niet meer de haven uit mogen.

Vervanging IT en installaties
Bij de MLU wordt de geïntegreerde bedienings- en bewakingsinstallatie aangepast. Op IT-gebied worden onder meer de hard- en software aan boord vervangen. Verder worden de verflagen op de dekken, het casco en de tanks verwijderd en in meerdere lagen opnieuw aangebracht. Ook worden het ventilatiesysteem voor klimaatbeheersing, de verwarmingsinstallatie, pompen en afsluiters en een deel van de radar- en communicatieapparatuur vervangen.

De bedoeling is dat de aanpassingen gefaseerd in de periode van 2024-2034 worden uitgevoerd. Hierdoor blijft er constant minimaal 1 OPV permanent beschikbaar en kan de marine alle taken blijven uitvoeren. Voor het project is een budget van tussen de € 100 en € 250 miljoen beschikbaar.

Kustwachttaken en inzet
De OPV’s kwamen tussen 2012-2013 in dienst. Ze zijn ontworpen voor kustwachttaken in Nederland en inzet als stationsschip in het Caribisch gebied. Ook kunnen de schepen terrorisme en piraterij bestrijden en bieden ze humanitaire assistentie zoals hulp bij rampen.

Zo hebben zij in de West meerdere keren drugssmokkelaars onderschept en daarbij grote partijen drugs in beslag genomen. In 2017 verleende het OPV Zr.Ms. Zeeland noodhulp op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba na de orkanen Irma en Jose. De schepen kunnen met hun relatief kleine bemanning van ongeveer 50 personen deze taken doelmatig uitvoeren.

Sinterklaas is overleden door coronavirus

COVID-19 maakt opnieuw een slachtoffer, ditmaal gaat het om acteur Bram van der Vlugt, voor velen dé enige echte Sinterklaas. Hij is op 86-jarige leeftijd in zijn slaap overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Van der Vlugt was bekend als toneelacteur, speelde in vele series als Medisch Centrum West en Unit 13, maar was toch vooral bekend als de man onder de baard van Sinterklaas. Een kwart eeuw was hij voor velen de verpersoonlijking van de goedheiligman dankzij zijn scherpe en ironische opmerkingen.

In een interview met het AD zei hij oktober nog dat hij het plan had om 95 jaar te worden en dat hij allesbehalve dacht aan stoppen. Hij noemde in dat interview de coronatijd "verschrikkelijk".

Zelfgemaakt zwaar vuurwerk in beslag genomen, bewoner aangehouden

In een schuurtje bij een woning aan de Jagersweg en in een woning aan de Hageland in Vught is vrijdagavond 500 kg zwaar vuurwerk gevonden. De 46 jarige bewoner van de Hageland is aangehouden en het vuurwerk is in beslag genomen.

De man zal verder worden verhoord. Het gaat om zwaar zelfgemaakt vuurwerk. Op beide locaties is het vuurwerk in beslag genomen. De EOD gaat het vuurwerk op een veilige plaats tot ontploffing brengen.

Zwaar en zelfgemaakt vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Het opslaan van grote hoeveelheid vuurwerk in een woning of schuur is levensgevaarlijk. Het risico op brand of een ontploffing is groot. Het veroorzaakt ieder jaar weer letsel en forse schade

Van 'duivel bezeten' buurvrouw mag haar woning worden uitgezet

Woningstichting Vechthorst mag van een huurder verlangen dat zij uit haar woning vertrekt. Volgens de kantonrechter van de rechtbank Overijssel zorgt de vrouw voor zo veel overlast dat zij geen goede huurder is.

Buren klagen al jaren over de vrouw en vertellen over nachtelijke schreeuwpraktijken waarin ze soms roept dat ze ‘bezeten’ is.

Overlastmeldingen
Sinds halverwege 1998 huurt de vrouw een woning van Vechthorst in Nieuwleusen. In de zomer van 2017 trekt één van de buren bij de woningstichting aan de bel. De vrouw zou ’s nachts over straat lopen, foto’s maken en aanbellen bij haar buren. Tegen hen schreeuwt ze dat ze ‘bezeten is door de duivel’. Vanaf dat moment volgen er meerdere overlastmeldingen van buren. Ook de vrouw zelf zoekt meerdere keren contact met de woningstichting en de politie. Volgens haar hebben haar buren een pillenmachine die zorgt voor straling. Bemiddeling en hulp, onder andere door de woningstichting, politie en de GGD, geven niet het gewenste effect. Vanaf april vorig jaar nemen de meldingen toe, mede op advies van de politie. Omdat een buurman volledig onderdoor gaat aan de veronderstelde overlast sturen 18 buren in november van dit jaar een brief naar Vechthorst. De woningstichting vraagt de rechtbank nu om toestemming om de woning te ontruimen.

Geen goede huurder
Een huurder moet zich als goed huurder gedragen. Dit is niet alleen vastgelegd in het huurcontract, maar ook in de wet. Om over te gaan tot ontruiming moet er wel sprake zijn van ernstig en structureel overlast. De kantonrechter oordeelt dat daar in dit geval sprake van is. De overlast bestaat onder andere uit schreeuwen, het maken van verwijten richting omwonenden en het naar binnen kijken bij en fotograferen van de huizen van buren. Op zitting gaf de vrouw aan dat ze niet ‘bezeten’ is, maar erkende wel dat zij ’s nachts de straat op gaat. Ook ontkende ze niet dat ze voor overlast zorgt. Haar gedrag is in strijd met de wet: zij is geen goede huurder. Omdat de woningstichting probeerde een oplossing te zoeken – pogingen daartoe slaagden niet – mag zij nu van de vrouw verlangen dat ze vertrekt. De vrouw moet binnen een maand haar woning verlaten. Als extra prikkel om te zorgen dat ze echt vertrekt legt de kantonrechter een dwangsom van 250 euro per dag op.

FOK! Eindjaarsweer: witte kerst?

Weerbanner eindjaarsweer (Foto: _UserName_)

Hallo! Het eind van het jaar nadert, kerst en oud & nieuw staan voor de deur maar de grote vraag is: krijgen we een witte kerst en hoe zal de jaarwisseling verlopen? Richting het aftellen voor 2021 neem ik jullie mee in de verwachtingen.

19 december
Aan de oostkust van de Verenigde Staten ligt een flink lage drukgebied dat langzaam maar zeker onze kant op komt. Dit gebied ga ik sowieso in de gaten houden, hier zit veel (winterse) neerslag in. Gister is er in New York al een meter sneeuw gevallen. Een witte kerst hier lijkt onzeker, er kan de dag voor kerst wat sneeuw vallen maar gezien de temperatuur zal dat als sneeuw voor de zon verdwijnen. De maximum temperatuur wordt verwacht rond zo'n 6-7 graden Celcius tijdens kerst. Tijdens de jaarwisseling wordt 1-2 graden kouder verwacht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man overleden bij ongeluk in Slootdorp

Bij een eenzijdig verkeersongeluk op de Nieuwesluizerweg in Slootdorp is vrijdagavond rond 20.40 uur een 34-jarige man uit Anna Paulowna overleden. Het slachtoffer kwam met zijn voertuig in botsing met een transformatorhuisje.

Door onbekende oorzaak raakte de man met zijn voertuig van de weg. De verkeerspecialisten van de politie (VOA) stellen een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding. Door het ongeluk was er bij huizen in de buurt geen stroom. De netbeheerder heeft dit later opgelost.

Frankrijk treft Noorwegen in finale EK handbal

De handbalfinale bij de vrouwen van het Europees kampioenschap gaat tussen Frankrijk en Noorwegen. Frankrijk won zaterdag met speelgemak van EK-verrassing Kroatië: 30-11. In de tweede halve finale was Noorwegen in een spannend duel te sterk voor thuisland Denemarken: 27-24.

Kroatië had zich verrassend geplaatst voor de halve finales en nam het daarin op tegen Frankrijk, de Europees kampioen van 2018. Tot aan 3-3 kon Kroatië Frankrijk bijhouden, maar daarna liep Frankrijk snel weg bij de Kroatische handbalsters 9-3. Bij rust was het verschil opgelopen naar tien doelpunten verschil (15-5). Na rust bracht Kroatië het verschil terug naar zeven, maar nooit kwam de verassing van dit EK in de buurt bij Frankrijk. Uiteindelijk wonnen de Fransen met 30-11 en staan in de finale.

Noorwegen - Denemarken
Waar de eerste halve finale tussen Frankrijk en Kroatië de wedstrijd al vroeg was beslist bleef de tweede halve finale wel lang spannend. Denemarken begon goed aan de wedstrijd tegen Noorwegen. De Deense handbalsters hadden in de eerste helft een goede dekking staan met uitblinkster Sandra Toft in doel. Bij rust stonden de Denen met 10-13 voor en daar kwamen de Noren nog goed mee weg.

De Noorse handbalsters kwamen in de tweede helft beter voor de dag. Binnen enkele minuten in de tweede helft hadden ze de achtsterstand goedgemaakt en ontstond er een mooi duel tussen de twee landen. Lang kon Denemarken mee met de Noorse handbalsters, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd nam Noorwegen voor het eerst afstand van de Deense handbalsters. Uiteindelijk wonnen de Noren met 27-24 van Denemarken.

De finale tussen Noorwegen en Frankrijk wordt zondag om 18:30 gespeeld. Om 15:30 is de strijd om het brons tussen Denemarken en Kroatië.

Onderscheiding voor 101-jarige

Hij is 101 jaar oud en kreeg gisteren het Mobilisatie-Oorlogskruis opgespeld. Marten Mobach woont nog altijd op zichzelf en kreeg daarom thuis bezoek van minister Ank Bijleveld. De onderscheiding is bestemd voor militairen en oud-militairen die ten minste 6 maanden in dienst waren na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940.

Mobach werd eind mei 1939 opgeroepen en ging in dienst bij de veldartillerie. Hij werd stukscommandant van een 6-veld, een kanon dat met 6 paarden werd getrokken. Tussen 10 en 13 mei 1940 werd hij ingezet bij Katwijk aan Zee. Bij die inzet sneuvelden 19 man. In zijn biografie uit 2010 blikt hij hierop terug: “Een benarde toestand, verwarring alom, onvoldoende leiding, orders en weer tegenorders en gebrek aan goed materieel.”

Oorlogsjaren
In juli 1940 ging Mobach in dienst bij de marechaussee. Een paar jaar later ging hij het verzet in. “Mijn grootste probleem was toen dat ik met 2 petten opliep”, schreef hij in het tijdschrift Historische Vereniging Maartensdijk. “De pet van marechaussee, waarvan de Duitse bezetter loyaliteit verwachtte, en de pet van het verzet, die juist het tegenovergestelde beoogde.” De informatie die hij kreeg door zijn werk voor de marechaussee gebruikte hij in de verzetsgroep.

Op 5 mei 1945 werd Mobach opgepakt. Een verzetsactie mislukte, 6 verzetsmensen en 3 burgers kwamen om. Als ondercommandant van de verzetsgroep werd Mobach gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Maar op weg naar de fusilladeplaats stonden die dag veel mensen te wachten op de Canadese bevrijders. Mobach werd daarom naar de gevangenis gebracht. Zijn bevrijding kwam een dag later, op 6 mei.

Dankwoord
“Meneer Mobach, ik wil u bedanken voor uw moed toentertijd”, zei minister Bijleveld bij het uitreiken van het Mobilisatie-Oorlogskruis. “En ik wil u bedanken voor de moed die u 10 jaar geleden toonde, om de zoals u het noemt ‘gitzwarte bladzijden’ uit uw leven te beschrijven en te delen. Dan denkt u misschien: goh, 80 jaar later? Weet u, de raderen draaien niet altijd even soepel bij het ministerie.”

In 2016 werd Mobach al wel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

FOK! Wat een weer: bewolkt, daarna regen

De dag begint in het midden en oosten met brede opklaringen. In de loop van de ochtend neemt de bewolking van het westen uit echter toe en vanmiddag trekt een in activiteit afnemende regenzone van west naar oost over het land. Daarachter klaart het op en is in de kustgebieden een bui mogelijk. Met middagtemperaturen tussen 9°C op de Wadden en 12°C in het zuidoosten is het zacht voor de tijd van het jaar. De wind draait van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen. In de kustgebieden is er kans op een bui. De zuidenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig en de minimumtemperatuur ligt rond 7°C.

Zondag overdag zijn er enkele wolkenvelden de zon komt geregeld tevoorschijn. Vooral in het westen is er kans op een bui. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ochtendlucht nabij Berlijn (Foto: qltel)
Ochtendlucht nabij Berlijn (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Alcoholverbod in Amsterdam uitgebreid naar Noordermarkt en De Pijp

De gemeente Amsterdam heeft vanaf vandaag een verbod op alcohol ingesteld rondom de Noordermarkt en op verschillende plekken in de wijk De Pijp. Het verbod is vanaf vandaag ingegaan en bedoeld om groepsvorming te voorkomen.

In de omgeving van de Noordermarkt, de Westertraat, de Lindengracht en tussengelegen straten en op en rond het Gerard Douplein en de Eerste van der Helststraat is het vanaf nu verboden om op straat alcohol te nuttigen of aangebroken blikjes of flesjes alcoholische drank bij je te hebben.

Het verbod is ingevoerd omdat het de afgelopen tijd te druk werd in deze gebieden. Met deze maatregel hoopt de gemeente de contacten en bewegingen tussen mensen te minimaliseren en zo ook het aantal coronabesmettingen te verminderen.

Op meerdere plekken in de stad geldt al een alcoholverbod, zoals de Wallen, het Leidseplein, het Sarphatipark en het Oosterpark. Eerder werd door de Rijksoverheid het drinken van alcohol op straat vanaf 20.00 uur al verboden.

Het alcoholverbod bij de Noordermarkt en in De Pijp geldt in ieder geval tot 19 januari. Mensen die hier toch alcohol drinken lopen risico op een boete van 95 euro.

Alcohol op straat verboden (foto: Pixabay)
Alcohol op straat verboden (foto: Pixabay)

Politie heeft minstens 3500 extra agenten nodig

De politie komt minstens zeshonderd miljoen euro tekort om het capaciteitsprobleem aan te pakken, zegt korpschef Henk van Essen. ‘En dan nog kunnen we niet aan alle verwachtingen voldoen.’ Hij pleit vurig voor meer wijkagenten. ‘Onze zichtbaarheid in de wijk moet beter. Mensen willen de wijkagent kennen en zelf gekend worden. Netwerken opbouwen die ook in roerige tijden kunnen worden benut. Lokale verankering is de ruggengraat van de politie, maar die wordt uitgehold. De politie heeft minstens 3500 extra mensen nodig om de aspiranten uit de basisteams te halen.

Dat staat in een investeringsagenda, waarin de politie, het OM, het ministerie van JenV en de regioburgemeesters speerpunten voor de komende jaren hebben bepaald. Een deel van die zeshonderd miljoen is gereserveerd voor duizend fte (full-time equivalent) extra, die de politie nodig heeft voor versterking van de basisteams en een kleine vijfhonderd fte aan extra specialistische recherche capaciteit. Die zijn nodig om enerzijds goed verankerd te blijven in de wijken en anderzijds digitaal vaardiger te worden. Volgens Van Essen moet de politie bruggen blijven bouwen, zowel op straat als online. ‘De politie blijft in gesprek met iedereen. En wanneer er spanningen zijn, signaleert de politie die vroegtijdig.

Verankering in de wijk is daarom belangrijker dan ooit’, constateert de korpschef. ‘Vertrouwen in de politie zorgt voor steun en een goede informatiepositie in de wijk. Maar een politie die lokaal verankerd is, vraagt om een politie die herkenbaar en benaderbaar is.’ Volgens Van Essen moet de politie daarom bouwen aan teams die diverser zijn. ‘Met politiemensen die herkend worden door de wijk of straat waarin zij werken. Dat betekent dat je in de Utrechtse wijk Lombok, in Amsterdam-West of in de Schilderswijk in Den Haag een andere samenstelling van je politieteam moet hebben dan op bijvoorbeeld het Drentse platteland. Die lokale verankering is de kern van de politie. Daarom denk ik dat de Nederlandse politie zoveel vertrouwen geniet.

Daarnaast speelt criminaliteit zich steeds meer in de cyberwereld af. Daarom gaat de politie verder investeren in de digitale kennis van haar medewerkers. Het gemiddelde kennisniveau over de digitale aspecten van politiewerk moet verder omhoog, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de korpsleiding. De politie wil driehonderd miljoen euro investeren in innovatie en in een digitaal vaardige en digitaal bereikbare politie. Bijvoorbeeld om eigen systemen toekomstbestendig en veilig te maken, te zorgen voor digitale ondersteuning van het politiewerk om onder andere efficiënter en effectiever te kunnen zijn op straat. Ook is het noodzakelijk dat de politie beter toegerust is op grote digitale dreigingen en digitalisering van de criminaliteit, zoals dat gebeurde bij de EncroChat-zaak. Van Essen: ‘In een snel digitaliserende wereld moet je meebewegen. Digitaal is inmiddels het nieuwe normaal. Ook heeft de coronacrisis een enorme ‘boost’ gegeven aan cybercriminaliteit. We hebben daarom extra geld en expertise nodig.

Investeren in het kennisniveau van politiemedewerkers gaat niet alleen om politiemensen in de basispolitiezorg en medewerkers die aangiften opnemen. Maar daar ligt wel een belangrijke opgave. Een beproefde methode om het kennisniveau te vergroten is te leren door kennis direct toe te passen tijdens het werk. Dit sluit goed aan bij hoe politiemedewerkers nu al vaak leren. Belangrijk is wel om dit goed te faciliteren en begeleiden. Ook moet er ruimte worden gecreëerd om praktijkervaring op te doen en daarop te reflecteren.

Dit alles vraagt om een stabiele financiering van de rechtsstaat, volgens de korpschef. ‘Een ad-hoc beleid is onwenselijk. Van het voornemen om drieduizend functies binnen de politie te schrappen naar binnen drie jaar weer duizend extra agenten moeten opleiden. Daardoor lopen we achter de feiten aan.’ Hij beseft dat een investering van zeshonderd miljoen euro een groot bedrag is. ‘Maar veiligheid vraagt om structurele aandacht, ook in tijden dat het rustig is of wanneer er sprake is van een economische crisis. Voortdurende druk is daarom nodig’, aldus de korpschef, die voor het volgende kabinet nog wel een boodschap heeft: ‘Erken de waarde van de rechtstaat, wees er zuinig op. We genieten als politie een groot vertrouwen en dat moeten we zo houden.

Eerste 25 vluchtelingen uit Griekenland in Nederland

De eerste 25 vluchtelingen uit Griekenland zijn in Nederland aangekomen. Aanleiding voor hun komst zijn de branden in september in het Griekse opvangkamp Moria. Nederland heeft daarom het aanbod gedaan om 100 kwetsbare vluchtelingen over te nemen. Ook is een tweede opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) op het Griekse vasteland in gebruik genomen. Daarmee zijn er weer nieuwe stappen gezet in de samenwerking tussen Nederland en Griekenland om de opvang van vluchtelingen te verbeteren. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol op 18 december aan de Tweede Kamer.

Herplaatsing vluchtelingen
De komende dagen komen er nog eens 24 vluchtelingen naar Nederland. In totaal zijn er dan zo’n tien Syrische gezinnen met 27 kinderen onder de 18 jaar. De vluchtelingen zijn voor hun komst naar Nederland in Griekenland negatief getest op COVID-19 en daar ook in quarantaine gegaan. Na aankomst worden zij eerst opgevangen op een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en vervolgens zo snel mogelijk gehuisvest in overleg met gemeenten.

Het kabinet spant zich in om naast deze groep zo snel mogelijk de andere vijftig kwetsbaren naar Nederland te halen. Samen met de Griekse partners en het European Asylum Support Office (EASO) wordt er door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en COA gekeken wie hiervoor het beste naar Nederland kunnen komen. Zo wordt bijvoorbeeld bekeken of iemand voor een asielvergunning in Nederland in aanmerking komt en of er sprake is van familieleden in Nederland. In het belang van de zorgvuldigheid die bij deze kwetsbare groep is vereist, vergt dit helaas tijd.

Opening tweede opvanglocatie
Het tweede Grieks-Nederlandse opvanghuis voor amv’s op het Griekse vasteland is sinds deze maand in gebruik. Er worden daar momenteel zestien jongens opgevangen. Staatssecretaris Broekers-Knol kreeg afgelopen woensdag samen met haar Griekse collega een digitale rondleiding door het pand.

‘Middenin een strenge lockdown is het gelukt om dit tweede opvanghuis in Griekenland te openen. Ik ben diep onder de indruk dat Movement on the Ground en The Home Project dit voor elkaar hebben gekregen. Hiermee is Nederland samen met Griekenland weer een stap verder om de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen structureel te verbeteren.’ zei Broekers-Knol tijdens de rondleiding.

De opvanglocatie, onderdeel van een driejarig Grieks-Nederlands programma om de opvang en voogdij van amv’s in Griekenland te verbeteren, is het tweede van de drie opvanghuizen. Alles is er opgericht om ook de derde opvanglocatie zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen. Het programma is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de Griekse en Nederlandse autoriteiten, inclusief Nidos. De opvanghuizen worden opgezet en gerund door de Nederlandse organisatie Movement on The Ground en de Griekse organisatie The HOME Project.

WK darts: Van Duijvenbode na stroeve start door, 66-jarige Lim stunt

Op het wereldkampioenschap darts in het Alexandra Palace in Londen heeft Dirk van Duijvenbode de tweede ronde bereikt. Dat deed James Wade ook, net als de 66-jarige Paul Lim en de Schot John Henderson.

Dirk van Duijvenbode (NED) - Bradley Brooks (ENG) 3-2
Van Duijvenbode begon bijzonder matig aan het duel tegen de 20-jarige debutant, maar in de derde set kwam Aubergenius - die opkwam met een aubergine in de handen, je moet iets - op gang en vanaf dat moment verloor de World Grand Prix-finalist geen enkele leg meer.

Dirk van Duijvenbode - Bradley Brooks (Bron: PDC)
Dirk van Duijvenbode - Bradley Brooks (Bron: PDC)

John Henderson (SCO) - Marko Kantele (FIN) 3-2
Het Golvend Galjoen begon prima aan de partij, maar Kantele wist het duel te kantelen en maakte het zowaar spannend. Er was uiteindelijk een vijfde set nodig, waarin het niveau bij vlagen om te huilen was, maar waarin Henderson het met pijn en moeite af kon maken.

John Henderson - Marko Kantele (Bron: PDC)
John Henderson - Marko Kantele (Bron: PDC)

Luke Humphries (ENG) - Paul Lim (SGP) 2-3
Humphries, kwartfinalist op de vorige twee WK's en buiten dat eigenlijk goed voor weinig noemenswaardige prestaties, had het aanvankelijk niet zo moeilijk. Vervolgens kwam de 66-jarige Singapore Slinger echter op gang en de Engelsman kwam er vooral op de dubbels niet meer aan te pas. Lim bleef stoïcijns zijn finishes gooien en de man die in 1990 op Lakeside de eerste negendarter ooit op het WK gooide trok zowaar de winst naar zich toe.

Luke Humphries - Paul Lim (Bron: PDC)
Luke Humphries - Paul Lim (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Callan Rydz (ENG) 3-0
De talentvolle Rydz bakte er in de eerste set bedroevend weinig van, daarna ging het wat beter - of eigenlijk ging het vooral minder goed met Wade, die nog wel genoeg gooide m de sets naar zich toe te trekken en de partij zonder noemenswaardige problemen af te maken.

James Wade - Callan Rydz (Bron: PDC)
James Wade - Callan Rydz (Bron: PDC)

FOK!Kerstprijsvraag: 19 december

Waren we gisteren nog druk met het managen van een team, mag je vandaag zelf op de fiets kruipen. Het nieuwe camera perspectief laat spelers ervaren hoe het is om als professionele wielrenner te racen. Spelers kunnen in de Pro Leader-mode duiken om hun eigen wielrenner te creëren en een specialisatie te kiezen. Vervolgens kunnen ze hun resultaten in de loop van verschillende seizoenen verbeteren om uiteindelijk de top van het Pro Cycling-klassement te bereiken.

Je kunt vandaag Tour de France 2020 winnen voor PlayStation 4 en Xbox One. Geef dus je voorkeur op, maar wel eerst even de volgende vraag beantwoorden.

Wie is de uitgever van Tour de France 2020 en Pro Cycling Manager? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.