Frankrijk treft Noorwegen in finale EK handbal

De handbalfinale bij de vrouwen van het Europees kampioenschap gaat tussen Frankrijk en Noorwegen. Frankrijk won zaterdag met speelgemak van EK-verrassing Kroatië: 30-11. In de tweede halve finale was Noorwegen in een spannend duel te sterk voor thuisland Denemarken: 27-24.

Kroatië had zich verrassend geplaatst voor de halve finales en nam het daarin op tegen Frankrijk, de Europees kampioen van 2018. Tot aan 3-3 kon Kroatië Frankrijk bijhouden, maar daarna liep Frankrijk snel weg bij de Kroatische handbalsters 9-3. Bij rust was het verschil opgelopen naar tien doelpunten verschil (15-5). Na rust bracht Kroatië het verschil terug naar zeven, maar nooit kwam de verassing van dit EK in de buurt bij Frankrijk. Uiteindelijk wonnen de Fransen met 30-11 en staan in de finale.

Noorwegen - Denemarken
Waar de eerste halve finale tussen Frankrijk en Kroatië de wedstrijd al vroeg was beslist bleef de tweede halve finale wel lang spannend. Denemarken begon goed aan de wedstrijd tegen Noorwegen. De Deense handbalsters hadden in de eerste helft een goede dekking staan met uitblinkster Sandra Toft in doel. Bij rust stonden de Denen met 10-13 voor en daar kwamen de Noren nog goed mee weg.

De Noorse handbalsters kwamen in de tweede helft beter voor de dag. Binnen enkele minuten in de tweede helft hadden ze de achtsterstand goedgemaakt en ontstond er een mooi duel tussen de twee landen. Lang kon Denemarken mee met de Noorse handbalsters, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd nam Noorwegen voor het eerst afstand van de Deense handbalsters. Uiteindelijk wonnen de Noren met 27-24 van Denemarken.

De finale tussen Noorwegen en Frankrijk wordt zondag om 18:30 gespeeld. Om 15:30 is de strijd om het brons tussen Denemarken en Kroatië.