FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 juli 2020

NASCAR: All-Star Race om één miljoen dollar in The Last Great Colosseum

Op de Bristol Motor Speedway, The Last Great Colosseum, is woensdagnacht de All-Star Race verreden in de NASCAR. De opzet is simpel: alleen de besten mogen meedoen en de winnaar krijgt één miljoen dollar, de rest staat met lege handen. Doorgaans werd het verreden in Charlotte, nu was het veel kleinere baantje in Bristol aan de beurt, inclusief enkele duizenden toeschouwers die erbij mochten zijn.

De All-Star Night begon met de All-Star Open, een soort kwalificatie voor de echte All-Star Race. Coureurs die dit of vorig jaar een race wonnen, oud-winnaars van de All-Star Race en voormalig kampioenen waren al geplaatst voor de hoofdrace, de rest moest dat nog doen via de Open - de winnaar van de stages, de winnaar van de race en de winnaar van de fan vote plaatsten zich ook.

Michael McDowell en Aric Almirola vertrokken vanaf front row, waarbij Almirola de leiding nam. Halverwege de eerste stage ging het fout: Bubba Wallace probeerde McDowell in te halen, waarna McDowell te vroeg instuurde en Wallace hard in de muur tikte, einde race voor hem. Het kostte Wallace mogelijk ook de All-Star Race, want hij had dikke kans om de fan vote te winnen, maar zijn auto was kapot.

Almirola won de eerste stage overtuigend, met Austin Dillon en William Byron voorop begon stage twee. Dat duurde niet lang: Ryan Preece en John Hunter Nemechek spinden en zorgden voor een caution. Met Byron en nu Ty Dillon voorop gingen we door, waarbij broers Ty en Austin nog bijna met elkaar in de clinch lagen. Byron nam de touwtjes in de stage stevig in handen en ook hij mocht naar de hoofdrace.

Het laatste deel bestond uit slechts vijftien ronden en begon met Austin Dillon en Matt DiBenedetto voorop, hoewel Clint Bowyer gelijk aan kwam dringen. Toch was DiBenedetto te snel en hij plaatste zich als derde voor de hoofdrace, terwijl de winst in de fan vote - en dus de vierde en laatste plek in de hoofdrace - een prooi werd voor veteraan Bowyer, die zich tijdens de COVID-19-pauze met leuke optredens rondom de virtuele races schijnbaar populair maakte.

Geen All-Star Race voor Bubba Wallace

Met Alex Bowman op poleposition - Martin Truex Jr werd wegens een technisch probleem naar achteren gezet - ging de All-Star Race van start, waarbij Ryan Blaney al snel de leiding nam. Lang duurde het niet: Brad Keselowski tikte Kurt Busch in de rondte, hoewel de veteraan er zonder noemenswaardige schade vanaf kwam. Met Blaney en Kevin Harvick voorop konden we weer door, tot Blaney zonder veel gedoe de eerste stage won.

In de pitstraat pakte Harvick de leiding voor de herstart, waar Ryan Newman al snel voor een caution zorgde door de muur te raken. Stage twee was verder niet heel opwindend, Chase Elliott ging er met de winst vandoor. Bij de volgende herstart pakte Blaney de leiding, terwijl Keselowski ook voorbij Elliott reed. Toch sloeg hij weer terug en de derde en laatste reguliere stage werd een prooi voor Elliott, met nog vijftien ronden te rijden voor één miljoen dollar.

Met Elliott en Keselowski op kop en Blaney en Denny Hamlin erachter begon de slotfase, waarbij ook Kyle Busch vanuit het niks naar voren schoot. Blaney viel flink terug, maar Elliott hield stand tegenover de flink jagende Busch en trad in de voetsporen van vader Bill, in 1986 de winnaar van de tweede All-Star Race. Na Dale Earnhardt Sr (1987, 1990 en 1993) en een jaar na diens dood zoon Dale Eearnhardt Jr (2000) zijn de Elliott's de tweede vader-zoon-combinatie met een All-Star-zege.

De herstart voor een miljoen dollar

Leeds United nog één punt verwijderd van promotie naar Premier League

Leeds United staat op het randje van terugkeer naar de Premier League. Alleen als de drievoudig kampioen van Engeland zijn laatste twee duels allebei verliest, komt de terugkeer op het hoogste niveau nog in gevaar. Thuis won met donderdagavond met 1-0 van Barnsley. 

Leeds wacht na de degradatie in 2004 inmiddels al zestien jaar op de rentree in de Premier League. Vorig seizoen leek het er al van te komen, maar toen ging in het slot van de competitie mis. Nu lijkt het toch echt niet meer mis te kunnen gaan.

Leeds heeft namelijk nog maar één punt nodig om nummer drie Brentford onder zich te houden. Donderdagavond volstond een eigen doelpunt van Barnsley-verdediger Michael Sollbauer voor de zo belangrijke overwinning. De Oostenrijker tikte de bal over zijn eigen lijn na een voorzet vanaf rechts van Patrick Bamford. Barnsley is de nummer laatst van de Championship en zal volgend seizoen uitkomen in League I. 

Met nog twee competitiewedstrijden op het programma, kan nummer drie Brentford nog op gelijke hoogte komen. Leeds zou de wedstrijden tegen Derby County (zondag) en Charlton (woensdag) beide dan wel moeten verliezen. Mogelijk dat vrijdag het promotiefeest ook al lostbarst. Dat gebeurt als nummer twee West Bromwich niet wint van Huddersfield. Uiteindelijk promoveren er twee clubs rechtstreeks naar de Premier League.

Open brief ter verdediging van het vrije debat

In een Manifest voor het Vrije Woord keren zo’n 90 Nederlandse en Vlaamse academici, opiniemakers en politici zich tegen de ‘afrekencultuur’. Het vrije woord staat onder druk door het intimiderende optreden van radicale activisten, waarschuwen de initiatiefnemers.

"Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten laaide de discussie omtrent (institutioneel) racisme op. Hoewel iedere vorm van racisme moet worden afgewezen en de bestrijding hiervan belangrijk is, zitten er zorgelijke kanten aan de richting waarin deze discussie zich ontwikkelt.

Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Deze groepen willen anderen die niet “de juiste mening” voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen.

De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste waarden van onze democratische en open samenleving. Het is een grondrecht waar we pal voor moeten staan en dat we ons niet moeten laten afnemen door een kleine groep intoleranten.

In een open en democratische samenleving heeft iedereen immers recht op vrijheid van meningsuiting en dient het debat over ieder onderwerp te kunnen worden gevoerd. Daar hoort ook – en misschien wel juist – bij dat er meningen geuit moeten kunnen worden waar u het ten diepste niet mee eens bent of die ingaan tegen het huidige maatschappelijk discours.

Wij roepen eenieder op om pal te staan voor het vrije debat."

Was getekend

Horeca is coronabeperking zat: Nederlandse overheid voor rechter

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een kort geding tegen de staat aangespannen. De KHN wil zo snel mogelijk versoepeling van de strenge coronamaatregelen in de horeca.

De horeca wordt volgens hen veel zwaarder aangepakt dan andere beroepsgroepen en er lijkt dan ook sprake van volkomen willekeur in maatregelen. Voorzitter van de KHN, Robèr Willemsen, laat weten dat de branceorganisatie al een tijd aan het praten is met de beleidsmakers en er werd constructief meegedacht over aanpassingen om de maatregelen te versoepelen.

"Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien", aldus een teleurgestelde Willemsen.

Er lijkt volgens de voorzitter sprake te zijn van willekeur als je kijkt naar de versoepeling in maatregelen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, personenvervoer en de sport. De horeca komt er dan bekaaid vanaf.

Het kort geding staat gepland voor 28 juli en afhankelijk van de uitslag zal de KHN zich beraden op verdere stappen, al zal een demonstratie op het Malieveld niet tot de mogelijkheden behoren. Toch waarschuwt Willemsen: "Ik vraag me af in hoeverre onze leden zich aan de coronamaatregelen blijven houden als de situatie steeds nijpender wordt."

Microsoft stopt productie Xbox One X en Xbox One S All-Digital

Microsoft heeft de productie van Xbox One X en Xbox One S All-Digital Edition stopgezet, bevestigde het bedrijf tegenover The Verge. De Xbox One S blijft geproduceerd worden.

"Nu we de toekomst ingaan met Xbox Series X, zetten we de natuurlijke stap om de productie op Xbox One X en Xbox One S All-Digital Edition te stoppen", vertelde een woordvoerder van Microsoft aan The Verge. "Xbox One S zal wereldwijd worden geproduceerd en verkocht."

Hoewel de productie van de twee consoles wordt stopgezet, is het waarschijnlijk dat er de komende maanden nog wat voorraad Xbox One X en Xbox One S All-Digital Edition over is bij retailers. "Gamers kunnen contact opnemen met hun lokale winkeliers voor meer informatie over de beschikbaarheid van Xbox One-hardware", aldus de woordvoerder van Microsoft.

Xbox Series X komt eind dit jaar uit, zo voor de feestdagen.

Xbox One X console

Herstelzorg voor coronapatiënten met ernstige klachten in basispakket

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gaat paramedische herstelzorg voor coronapatiënten die ernstige klachten hebben, per vandaag tijdelijk en onder voorwaarden opnemen in het basispakket van de zorgverzekering. Gedurende de tijdelijke toelating tot het pakket vindt onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg plaats. Van Ark neemt het advies van het Zorginstituut over, zo meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Tamara van Ark: “De gevolgen voor patiënten die ernstige klachten hebben door corona zijn enorm. Het is daarom ook goed nieuws dat er nu duidelijkheid is voor de tijdelijke vergoeding van paramedische herstelzorg vanuit het basispakket. Patiënten die veel verschillende vormen van zorg nodig hebben hoeven zich om de vergoeding nu geen zorgen meer te maken, waarbij het belangrijk is dat onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg plaatsvindt”.

Herstelzorg
Coronapatiënten kunnen bij hun herstel gebruikmaken van de huisarts, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg wordt al vergoed uit het basispakket. Paramedische zorg kan een belangrijke rol spelen bij het herstel en bestaat meestal uit een gecombineerde inzet van fysio- of oefentherapeut, diëtist of ergotherapeut. Het is cruciaal dat er goede afstemming is tussen de betrokken zorgverleners. De voorwaardelijke en tijdelijke vergoeding vanuit het basispakket is voor maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, 8 uren ergotherapie en 7 uren diëtetiek binnen maximaal zes maanden.

Verstappen: "Mercedes staat duidelijk voor ons"

In aanloop naar de Grand Prix van Hongarije stond Max Verstappen de pers te woord en hij moest daar onderkennen dat Mercedes verder is dan Red Bull.

"Ze staan duidelijk voor ons. Ik had dichterbij willen zitten en iedereen werkt er hard voor. We moeten hard werken om het gat te dichten. Er is altijd wel ruimte voor verbeteringen, maar we moeten realistisch blijven. Als je zo dominant bent als Mercedes is dan ben je op elk circuit snel", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het zal lastig worden om ze hier te verslaan, maar ik ga mijn best doen. Wie weet gaat het weer nog parten spelen en voor chaos zorgen, want op pure snelheid wordt het tegen dit Mercedes lastig. Ik hoop dat we er dichtbij zitten", aldus de Red Bull-coureur.

Verstappen vertelde dat hij altijd tot het uiterste gaat. "Ik probeer altijd het beste uit mezelf te halen, ook als ik tijdens een race weet dat ik Mercedes niet kan verslaan. Dan probeer ik zo dicht mogelijk erbij te zitten. Ik ga dan niet een paar tienden per ronde langzamer rijden als dat evengoed voldoende is voor een derde plek. Zo ben ik niet. Zo was het ook in het gevecht met Bottas. Ik had hem ook voorbij kunnen laten zonder tegengas te geven, als ik weet dat hij me toch wel in gaat halen. Maar ik ga hem natuurlijk niet makkelijk voorbij laten."

De wereldtitel behalen is na de afgelopen twee races in Oostenrijk lastiger geworden dan gehoopt voor Verstappen. "We hebben het onszelf natuurlijk al moeilijker gemaakt met die uitvalbeurt in het eerste weekend. Er worden nu wel wat meer Grands Prix bevestigd, maar het zal geen volle kalender worden, dus als we echt mee willen doen voor het kampioenschap, zullen we wel nu overwinningen moeten behalen want we staan al aardig wat punten achter. We gaan het zien. Ik geef niet op. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar het zit niet in mijn karakter om nu al op te geven."

Pierie op huurbasis naar FC Twente

Kik Pierie maakt komend seizoen op huurbasis de overstap naar FC Twente, zo hebben beide clubs dat bekendgemaakt. De 19-jarige verdediger wordt voor een jaar gehuurd door de club uit Enschede.

Pierie heeft bij de Tukkers meer perspectief op speeltijd dan in Amsterdam. "Ik ben ontzettend blij dat ik komend seizoen voor FC Twente mag uitkomen", zo vertelt de jonge centrale verdediger op de website van FC Twente. "Het is natuurlijk een mooie grote club. Ik hoop dat ik hier een goed seizoen speel en iets kan betekenen voor de ploeg. Ik heb ontzettend veel zin om de 27e voor het eerst met de jongens op het veld te staan."

Technisch directeur Jan Streuer is blij met de komst van Pierie: Kik Pierie is een linker centrale verdediger, die verdedigend zijn mannetje staat, maar ook opbouwend sterk is. Hij heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al meer dan 80 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld. Vorig jaar speelde hij in Jong Ajax, bij FC Twente wil hij weer op het hoogste niveau, in de eredivisie, acteren. We krijgen met zijn komst in de verdediging de zaakjes al aardig ingevuld."

Amaya bezorgt Stam eerste overwinning in de MLS

Jaap Stam heeft zijn eerste overwinning met FC Cincinnati in de MLS te pakken. Tegen Atlanta United, het team van Frank de Boer, won Cincinnati met 0-1.

Atlanta stond na een half uur spelen al met tien man te spelen nadat de Ierse middenvelder Jake Mulraney zijn tweede gele kaart kreeg. Toch kon Cincinnati pas laat profiteren van een man meer, want een klein kwartier voor tijd maakte Frankie Amaya uit een afstandsschot de enige goal van de wedstrijd.

In de laatste minuut van de wedstrijd moest het team van De Boer nog een tegenslag incasseren nadat JJ Williams ook nog van het veld werd gestuurd en daardoor eindigde Atlanta met negen man de wedstrijd.

De MLS werd in maart al na twee speelronden stilgelegd als gevolg van de coronacrisis. Na een onderbreking van bijna vier maanden hervatten de Amerikaanse clubs het seizoen vorige week op een centrale locatie, op het Disney Wide World of Sports-complex bij Orlando. De resultaten op dit toernooi tellen mee voor de reguliere competitie.

Meer over Eivor in Assassin's Creed Valhalla

Ubisoft onthult de nieuwe trailer voor Assassin’s Creed Valhalla getiteld Eivor’s Fate, die een eerste blik werpt op het leven van Eivor, het personage waarmee spelers Engeland trotseren als man of vrouw.

Spelers leiden Eivors clan van Noormannen, nadat zij verdreven zijn uit Noorwegen door eindeloze oorlogen en afnemende grondstoffen, over de ijzige Noordzee naar het rijke, maar gebroken Engeland. Vanwege een sterk verzet in Engeland, wordt Eivor niet alleen geconfronteerd met vijanden in de strijd, maar ook met interne conflicten. In de strijd om de clan te redden en glorie te verdienen, zet Eivor alles op het spel.

Daarnaast luisteren fans vanaf morgen naar een EP van zeven nummers die onderdeel zijn van de officiële soundtrack van de game, met originele composities van Jesper Kyd en Sarah Schachner, evenals een origineel nummer van Einar Selvik. De volledige EP met zeven nummers is vanaf morgen te beluisteren via Spotify en iTunes. Voor meer informatie over de EP, bezoek: https://smarturl.it/ACV-EP.

Assassin’s Creed Valhalla is vanaf 17 november 2020 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, Stadia en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Tevens is de game verkrijgbaar voor Xbox Series X en PlayStation 5 bij de lancering van deze consoles. Spelers die de game op de huidige consoles aanschaffen, krijgen een gratis next-gen upgrade voor de Xbox Series X of PlayStation 5. Ook gaat de game onderdeel zijn van UPLAY+, Ubisofts abonnementsservice.

Defensie geeft Nederlandse economie impuls

Defensie geeft de Nederlandse economie de komende 2 jaar een boost van €280 miljoen. Dit bedrag komt bovenop eerder geplande Defensie-investeringen van ongeveer €3 miljard per jaar. Dat gebeurt met het oog op de economische gevolgen van de coronacrisis. Projecten worden versneld in gang gezet om de Nederlandse bouwsector een impuls te geven. De €280 miljoen wordt (versneld) uitgegeven aan de zogenoemde instandhouding van vastgoed.

Bovendien wordt de Bernhardkazerne in Amersfoort versneld opgeknapt in de periode 2021-2029. Deze versnellingen zijn onderdeel van de extra impuls in vastgoed die Defensie in 2019 voor 15 jaar had begroot en die nu in 10 jaar wordt uitgegeven. De €10 miljoen om legeringsgebouwen te verbeteren wordt dit jaar uitgegeven, in plaats van in 2023.

Daarnaast heeft Defensie in het kader van de economische gevolgen van de coronacrisis nog een aantal andere maatregelen genomen. Zo zijn bij diverse materieelprojecten de reactietermijnen in lopende aanbestedingen verlengd, enkele contracten verlengd als de markt geen capaciteit had voor een nieuwe aanbesteding en worden betalingen van facturen versneld.

Coronaloket
Ook op andere manieren helpt Defensie bedrijven uit de Defensie- en veiligheidsindustrie in de coronacrisis. Samen met de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) is een coronaloket geopend. Hier kunnen Nederlandse bedrijven uit de defensie- en veiligheidsindustrie zich melden als ze door de coronacrisis bij Defensieprojecten tegen uitdagingen aanlopen.

Grapperhaus versoepelt regeling langeafstandsrelaties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft besloten het inreisverbod te versoepelen onder voorwaarden voor het laten inreizen van geliefden uit derde landen die een langeafstandsrelatie hebben met iemand uit Nederland. Grapperhaus stuurde vandaag een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Blok van Buitenlandse Zaken en Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en veiligheid.

Het uitgangspunt van het Nederlandse beleid is en blijft het belang van de gezondheidszorg en het onder controle houden en het monitoren van het coronaviorus. Tegelijk ziet Grapperhaus ook in dat het inreisverbod forse impact heeft op mensen die daardoor hun geliefde al lang niet hebben gezien. In het licht daarvan is opnieuw kritisch gekeken naar de beperkingen voor de lange afstandsrelaties, ook om te bezien of er mogelijkheden zijn om deze doelgroep tegemoet te komen.

De aangepaste regeling geldt alleen als het gaat om een bezoek voor verblijf voor een korte periode. Daarvan is sprake bij een maximale duur van 90 dagen verblijf in Nederland binnen een totaal-periode van 180 dagen. Omdat er, in lijn met de Europese afspraken over inreismaatregelen, sprake moet zijn van een duurzame relatie zullen aan de regeling de volgende voorwaarden worden gesteld:

 1. Het koppel in kwestie moet aantonen dat zij een relatie hebben van minimaal drie maanden waarbij het koppel elkaar ‘regelmatig’ in persoon heeft gezien, op een wijze zoals thans ook het geval. Daarnaast moeten de personen in kwestie een handgeschreven verklaring ondertekenen waarin zij verklaren, op straffe van meineed, inderdaad zo’n relatie te hebben.
 2. In de verklaring moeten de persoonlijke gegevens, het verblijfadres en de contactgegevens in Nederland worden aangegeven. In deze verklaring moeten ook de contactgegevens van de buitenlandse partner aangegeven worden.
 3. De buitenlandse partner zal voorafgaand aan zijn reis naar Nederland aantoonbaar in het bezit moeten zijn van een retourticket.
 4. Voor visumplichtige buitenlandse partners geldt dat deze aan alle geldende voorwaarden moeten kunnen voldoen, inclusief het beschikken over voldoende financiële middelen voor de reis en het verblijf, en waarborgen voor een tijdige terugkeer. Dit kan ook in de vorm van een garantverklaring van de partner in Nederland. Bij de beslissing over de visumaanvraag wordt de mogelijkheid tot terugkeer betrokken.
 5. Het verblijf in Nederland mag conform de huidige regelgeving niet langer zijn dan de maximale duur van 90 dagen. Als langer verblijf noodzakelijk wordt geacht dan zal een aanvraag voor lang verblijf ingediend moeten worden. Als de buitenlandse partner na de maximale duur van 90 dagen nog in Nederland verblijft en er geen verzoek om verlenging danwel aanvraag voor lang verblijf is ingediend, dan zullen binnen het huidige juridisch kader de vreemdelingenrechtelijke procedures met betrekking tot ‘overstay’ van toepassing zijn.
 6. Als de buitenlandse partner inreist vanuit een land waarvoor vanwege gezondheidsredenen een oranje reisadvies geldt en daarmee een dringend advies tot thuisquarantaine, dient betrokkene bij aankomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 7. De hierboven genoemde bewijsstukken zoals de verklaringen, retourticket en een eventuele garantverklaring, moeten bij aankomst in Nederland aan de grensautoriteiten worden overhandigd.

De regeling zal per 27 juli a.s. in werking treden

Officieel: Ajax legt Kudus voor vijf jaar vast

Ajax heeft met FC Nordsjaelland een akkoord bereikt over de transfer van Mohammed Kudus. Nadat Deense media eerder op de dag melding maakte dat de transfer was afgerond, heeft het management van Kudus ook laten weten dat de transfer van de 19-jarige Ghanees rond is met Ajax.

Ajax heeft de transfer zelf nog niet officieel gemaakt, maar na alle waarschijnlijkheid zal dat snel gebeuren nadat Kudus gekeurd is. De 19-jarige middenvelder/aanvaller zal naar verluidt een contract tekenen van vijf jaar. Ajax zal negen miljoen overmaken naar FC Nordsjaelland.

Kudus speelde 57 wedstrijden voor FC Nordsjaelland waarin de middenvelder/aanvaller veertien wist te scoren voor de Deense club.

Kudus, die al twee wedstrijden van Nordsjaelland miste om zich bezig te kunnen houden met zijn transfer, is na Antony (15,75 miljoen euro) en Maarten Stekelenburg (transfervrij) de derde speler die deze zomer naar Amsterdam vertrekt.

Update 16:37

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Mohammed Kudus en FC Nordsjaelland over de overgang van de Ghanees naar Amsterdam. De multifunctionele middenvelder/aanvaller tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van 5 jaar, tot en met 30 juni 2025.

Pepernoten liggen in de winkel! Snel naar Almelo

Goed nieuws, de eerste pepernoten liggen in de winkel! De liefhebbers van de sinterklaaslekkernij moeten naar Plus Brughuis in Almelo afreizen, zo laat RTV Oost weten.

"De één vindt het hartstikke leuk en de ander vindt het verschrikkelijk", zo vertelt Jorik Letteboer, afdelingsmanager van de houdbare producten.

Dat de pepernoten in Almelo opduiken is geen verrassing. Dankzij de Bolletje-fabriek in de stad ruikt het er in de zomer vaker naar de lekkernij. Dergelijke geuren doen je natuurlijk ook extra verlangen naar die lekkere pepernoten.

"Onze leverancier van Vos Banket bood het ons aan. Wij vonden het wel een ludieke actie en besloten ze in de winkel te zetten. Commercieel gezien natuurlijk handig, omdat de mensen het erover hebben", zegt Jorik.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 29

De wekelijkse update van de start van het blockbusterseizoen: op dit moment is Tenet nog steeds de eerste grote titel, die gepland staat voor 12 augustus, maar die datum wordt steeds onzekerder als de thuismarkt (de Verenigde Staten, dus) nog steeds hun bioscopen niet wil openen. En er gaan al geruchten dat de film wéér wordt uitgesteld. Dus ja, laten we maar eens kijken waar we tot die tijd naartoe kunnen. Deze week zijn onderstaande titels nieuw in de bioscopen en filmhuizen.

The Last Full Measure

The Last Full Measure is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Vietnam-oorlogsheld William H. Pitsenbarger, een medic die meer dan zestig Amerikaanse soldaten redde voordat hij om het leven kwam in een van de bloederigste veldslagen van de Vietnamoorlog. Tweeëndertig jaar later onderzoekt Scott Huffman, een medewerker van het Pentagon, waarom Pitsenbarger nog steeds niet postuum de Medal of Honor heeft gekregen. Hij ontdekt een samenzwering op hoog niveau en moet zijn carrière op het spel zetten om gerechtigheid te vinden voor Pitsenbarger, zijn familie én oorlogskameraden.

Follow Me

De makers van Escape Room zijn terug! In de horrorthriller Follow Me wordt de populaire vlogger Cole (Keegan Allen) door zijn vrienden verrast met een reis naar Rusland. Zijn vlogs staan bekend om de extreme uitdagingen; in Moskou mogen ze één van de meest exclusieve escape rooms ter wereld spelen. Wanneer de grenzen tussen social media en het echte leven vervagen draait het spel niet alleen om ontsnappen, maar ook om overleven…

Duelles

Wanneer de levens van twee hartsvriendinnen ruw worden verstoord door een tragisch ongeval komen de verhoudingen op scherp te staan in de psychologische thriller Duelles.

Picciridda

Een Siciliaans vissersdorpje in de jaren '60. Julia is elf jaar als haar ouders besluiten hun povere bestaan te verruilen voor een zoektocht naar werk en geluk in Frankrijk. Het meisje zelf is geen onderdeel van het plan. Zij komt te wonen bij haar grootmoeder, de strenge en schijnbaar emotieloze Maria. Lucia wordt gekweld door nostalgische gevoelens over haar ouders. Maar naarmate de tijd verstrijkt, begint ze belangstelling te krijgen voor mannen. Een mysterieuze wereld waar ze van haar grootmoeder ver vandaan moet blijven maar die ze zelf graag wil ontdekken. Gedreven door nieuwsgierigheid verliest Julia op een dag haar kinderlijke onschuld aan een afschuwelijk familiegeheim. Vanaf dat moment ziet ze de wereld met andere ogen. Picciridda werd door pers en filmprofessionals geprezen als een meesterwerk in de beste Italiaanse traditie. De film behandelt klassieke thema's als generatieconflicten, vrouwenonderdrukking en de pijn van gezinsleden die door emigratie van elkaar worden gescheiden.

My Hero Academia: Heroes Rising

Get ready to go PLUS ULTRA! In een wereld waar tachtig procent van de mensen speciale Gaven heeft staat de Hero Academia, waar je wordt opgeleid tot beroepsheld. Klas 1-A moet tijdens hun praktijklessen op het eiland Nabu onverwacht een vredelievend dorp beschermen tegen echte schurken. Deku, Bakugo en zijn klasgenoten moeten leren samenwerken en hun individuele dromen van glorie opgeven om deze vijand met ongekende krachten te kunnen weerstaan. Al weten Deku en zijn vrienden niet of ze deze vijandelijke krachten wel aan kunnen, ze hebben geen keuze, want zij zijn de nieuwe generatie helden en de laatste hoop van het eiland.

Der Fall Collini

Wanneer de jonge advocaat Caspar Leinen een spectaculaire zaak toegewezen krijgt, blijkt het slachtoffer een oude bekende van hem te zijn. Maar waarom vermoordde zijn cliënt, de zeventigjarige Fabrizio Collini, deze vooraanstaande industrieel? Terwijl Collini blijft zwijgen over zijn motieven raakt Caspar steeds dieper betrokken in de zaak en wordt hij niet alleen met zijn eigen verleden geconfronteerd, maar stuit hij ook op een van de grootste gerechtelijke schandalen uit de Duitse geschiedenis, eentje die veel mensen liever verborgen hadden gehouden.

Lassie

Wanneer Florian en zijn ouders noodgedwongen moeten verhuizen, informeert de chagrijnige hospita hen dat honden niet zijn toegestaan. En al zeker niet die brutale Lassie. Wat nu? Lassie is Florian zijn beste vriend! Vader lost dit op door hun geliefde hond onder te brengen bij zijn werkgever, Graaf Von Sprengel en diens kleindochter Priscilla. Maar door de bemoeienissen van een dief raakt Lassie zoek. Florian en Priscilla zetten samen alles op alles om hem terug te vinden.

Van der Poel niet van start in Sibiu Cycling Tour vanwege negatief reisadvies

Mathieu van der Poel moet zijn rentree in het wielerpeloton nog even uitstellen. De wielrenner zou samen met zijn Belgische ploeg Alpecin-Fenix van start gaan in de Sibiu Cycling Tour in Roemenië maar vanwege een negatief reisadvies heeft de ploeg besloten niet deel te nemen.

Voor Van der Poel zou dit de eerste wedstrijd worden sinds de uitbraak van het coronavirus. Vanwege een oranje reisadvies zijn echter alleen noodzakelijke reizen toegestaan. De Sibiu Cycling Tour is een vijfdaagse wedstrijd die volgende week donderdag van start gaat.

In een persverklaring zegt de ploeg: “Helaas moesten we concluderen dat reizen naar Roemenië geen optie is. De gezondheid van onze renners, personeelsleden maar ook volksgezondheid is van primair belang. We willen strikt alle aanbevelingen volgen om elk risico te elimineren.”

In de nieuwe plannen is de Strade Bianche op 1 augustus de eerste wedstrijd voor de Nederlander. Vervolgens staan in augustus Milaan-Turijn, Milaan-San Remo, Gran Piemonte en de Ronde van Lombardije op zijn programma.

Project xCloud wordt opgenomen in Xbox Game Pass Ultimate

Microsoft maakt bekend dat streamingsdienst Project xCloud wordt opgenomen in Xbox Game Pass Ultimate. Dit moet in september zonder extra kosten worden aangeboden.

Project xCloud maakt het mogelijk om ondersteunde games te streamen naar bijvoorbeeld smartphones, tablets en later ook gewoon op pc. Hierdoor heb je geen sterke pc of Xbox-console nodig om games van Microsoft en partners te spelen.

Door deze dienst op te nemen in Xbox Game Pass Ultimate kun je nieuwe releases van Microsoft, waaronder Halo Infinite, vanaf release streamen en spelen hoe en waar je wil. In september worden ruim honderd titels op deze manier aangeboden.

Microsoft zet de laatste tijd steeds meer in op het versterken van hun diensten en dit is daarin de nieuwste stap.

Russell en Latifi rijden in 2021 ook bij Williams

George Russell en Nicholas Latifi vormen ook volgend jaar het rijdersduo van Williams, dat heeft het Britse team bekend gemaakt. 

Russell is bezig aan zijn tweede seizoen bij de legendarische renstal. Hij is onderdeel van het talentenprogramma van Mercedes en wordt genoemd als één van de kandidaten voor een plekje bij het nummer 1 Formule 1-team als daar een plekje vrij komt.

Latifi is bezig aan zijn eerste seizoen al volwaardig F1-coureur en heeft mede dankzij de steun van sponsor Lavazza een stoeltje bij Williams weten te bemachtigen. Lavazza is niet geheel toevallig het bedrijf van de vader van Latifi.

Codemasters toont features van Dirt 5

Codemasters belooft uiteraard met Dirt 5 de meest uitgebreide Dirt-game tot nu toe te leveren. De racing-game waar je vooral over modder en ander ruig terrein racet komt met meer nieuwe locaties en speelmodi. De onderstaande trailer geeft een indruk van wat je kunt verwachten als de game op 9 oktober uitkomt voor PS4, Xbox One en pc. PS5- en Xbox Series X-versies moeten ook in 2020 uitkomen, inclusief gratis upgrade.

Lees anders ook onze uitgebreide preview.

Overzicht van speelmodi:

 • Landrush – Circuit-based, rough terrain with jolting jumps and technically challenging sections. Weather and track conditions change on-the-fly during the event to mix-up this pack race mode.
 • Rally Raid – Controlling machines built for extreme off-road, Rally Raid challenges are point to point with split routes, where drivers can grab some serious air.
 • Ice Breaker – As the name suggests, players battle short circuits that take place entirely on ice. Throttle control and precise drifting are crucial to master this mode.
 • Stampede – Hard, unforgiving natural landscape, built for rough-and-ready machines. The layout is unmarked with major undulations over mud and sand.
 • Path Finder – Another new game mode. Controlled speed and more strategy are the keys to success. Hardcore off-road terrain packed with steep jumps and rock-strewn paths.
 • Sprint – Amplified racing at its craziest. 900bhp, enormous wings and four different sized wheels. Left turns only on oval and circular tracks. One for the drifters.
 • Ultra Cross – Varied terrain and unpredictable circuit design. Classic rallycross amplified for the ultimate challenge.

Features:

 • Let Loose – Whilst respecting the heritage and retaining the DNA of the franchise, DIRT 5 writes a new chapter in the legacy of DIRT—bolder and braver than ever before. New features, new innovations and a fresh approach make DIRT 5 a hub of off-road racing, style and culture, where you can constantly create highlight-reel moments.
 • Blaze a Trail Across the Globe – Take a trip around the world to and race on over 70+ unique routes across 10 different global locations in stunning, dynamic environments. From racing on the frozen East River in New York, to under the Christ the Redeemer in Brazil, to shining by the Northern Lights at Norway, take on opponents, the terrain and extreme, everchanging conditions.
 • Push The Limits with Incredible Cars – Get behind the wheel of an eclectic and exciting roster of cars. Conquer the toughest of terrain with boulder-beating machines, take iconic rally cars to new locations, or feel the power of 900bhp sprint cars. Rallycross, GT, trophy trucks, buggies muscle cars complete the ultimate off-road garage.
 • Own the Spotlight in a Star-Studded Career – World-renowned voice talents Troy Baker and Nolan North head up the cast of DIRT 5’s story-driven Career mode. Under the tutelage of an icon, all eyes are on you to become the new star of an amplified world of off-road racing. Earn sponsorships and unique rewards, conquer all locations, and take on a fierce rival in our biggest ever Career.
 • Compete or Co-Operate in Off-Road Action – Local split-screen up to four players on offline modes, including Career, makes DIRT 5 the perfect couch multiplayer racing game as you battle for position with your friends. Online, throw down in curated race playlists for up to 12 players and compete in innovative objective-based modes.
 • Create and Capture with New Features – Capture your biggest jumps and best moves with a detailed Photo Mode, and show your creative flair with DIRT’s deepest-ever livery editor for all cars. Plus, more brand new features that allow all players to create and play in DIRT like never before.

Paper Beast VR-game komt deze maand naar pc

Paper Beast, een PlayStation VR-game die eerder dit jaar heel positief werd ontvangen, krijgt op 24 juli een pc-versie. Deze versie ondersteunt Oculus en Valve headsets. Paper Beast is een avontuur-game waarin je een vreemde wereld vol papier-achtige dieren verkent. Naast het verkennen dien je ook een paar puzzels op te lossen, dit doe je door letterlijk hele landschapen te wijzigen.

Dragon's Dogma krijgt Netflix anime

Dragon's Dogma krijgt een anime. Het komt al op 17 september uit op Netflix. Dragon's Dogma is een open-wereld RPG van Capcom, het kwam in 2012 uit voor de vorige generatie consoles. De game was oorspronkelijk niet heel succesvol, maar het ontwikkelde zich tot een culthit en de remaster voor huidige consoles lijkt goed te verkopen.

De Netflix anime vertelt hetzelfde verhaal als de game. Je bent de 'Arisen', een levend wezen zonder hart. Het doel van de Arisen is om een draak te confronteren die verantwoordelijk gaat zijn voor de apocalyps.

Tijdslijnen manipuleren in Othercide

Focus Home Interactive heeft een gameplaytrailer uitgebracht waarin we zien hoe het zwart-witte Othercide nu eigenlijk speelt. De wereld is namelijk weer eens ten dode opgeschreven, maar jij en je leger met zogenaamde Daughters moeten de redding worden.

In Othercide staat het Dynamic Timeline System centraal in elk gevecht. In plaats van alleen te bepalen waar en wat je eenheden doen, manipuleer je ook wanneer er dingen gebeuren. Dit kan op veel manieren worden gebruikt, van het onderbreken van een vijandelijke aanval voordat deze plaatsvindt, tot het loslaten van een reeks combo's. Je kunt elke Daughter volledig customizen met skills, waardoor iedereen uniek is. Des te erger is het als er een Daughter sterft. Om die weer tot leven te wekken zul je een ander moeten offeren. Na een mislukte run krijg je keuze uit een perk, zodat je volgende poging misschien wel meer kans van slagen heeft. Die mogelijke perks verdien je door lastigere eindbazen te verslaan.

Othercide komt op 28 juli naar pc, PlayStation 4 en Xbox One en later deze zomer naar Nintendo Switch. Pre-orders zijn nu open op Steam en Xbox One met 15% korting. Er is ook een bundel met daarin de game, soundtrack en artbook ook op Steam te reserveren.

Viroloog schrikt van drukte op de Wallen: 'Lokale lockdown mogelijk bij opleving corona'

Het kan gebeuren dat Amsterdam in een lokale lockdown terecht gaat komen als het coronavirus weer opleeft. Daarvoor waarschuwt Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT). In de Corona Q&A van AT5 reageert hij op de beelden van de drukte op de Wallen van afgelopen weekend. 'Amsterdam heeft sowieso een hoger risico.'

Toeristen zeiden voor de camera van AT5 dat het erop leek dat niemand de coronaregels nog maar ook iets kon boeien. 'Deze toeristen zullen ook uit landen komen waar maatregelen zijn genomen, en dat zij dan zeggen 'nobody cares' daar schrik ik wel van', reageert De Jong.

Volgens de viroloog is veel mensen te dicht op elkaar vragen om problemen. 'Dan is er het risico dat het virus zich weer verspreidt. Dat is de hele basis van waarom we al maanden afstand van elkaar houden. Als je dat loslaat, heb je een risico dat het virus weer opleeft. Dat kan lokaal zijn. We houden het goed in de gaten, er wordt laagdrempelig getest. Mensen die positief zijn, worden in quarantaine geplaatst en er is bron- en contactonderzoek. Dat is heel belangrijk.'

Lokale lockdown
De Jong wijst naar het buitenland waar het virus nog niet altijd onder controle is. 'Kijk naar sommige staten in Amerika. Daar kun je van zeggen dat daar misschien te vroeg versoepeld is qua maatregelen. Californië is weer opnieuw in een lockdown vanwege de opvlamming van het virus. Dat zou ook in Nederland kunnen gebeuren.'

Net zoals iedereen hoopt ook De Jong dat opnieuw ingrijpen van de overheid niet nodig is. 'Als we ons allemaal een beetje rustig houden, dan kunnen we er misschien voor zorgen dat het in Nederland helemaal niet meer nodig gaat zijn. Vanwege het testen kun je precies zien waar een opvlamming zou zijn. Als die bijvoorbeeld hier in Amsterdam is, dan in het niet nodig om in Utrecht, Maastricht en Groningen een lockdown te organiseren.'

Grote steden
Grote steden zoals Amsterdam hebben sowieso meer risico op nieuwe maatregelen. 'Er wonen veel mensen en er komen ook nog eens toeristen', stelt het OMT-lid.

Vooralsnog is er geen grote nieuwe uitbraak geweest in Amsterdam. Landelijk werden er afgelopen week wel honderd meer nieuwe besmettingen dan de week ervoor vastgesteld. Volgens het RIVM blijft het op dit moment bij kleine uitbraken binnen families of bedrijven.

Viroloog van OMT begrijpt kritiek op coronamaatregelen (Bron: YouTube/AT5)

'PSV kan hoop op deal laten varen door forse concurrentie uit Duitsland'

PSV hoeft er niet op te rekenen dat Ricardo Rodríguez ook volgend seizoen het shirt draagt van PSV, zo verzekert BILD donderdag. De Eindhovenaren hadden de Zwitserse linksback graag definitief overgenomen van AC Milan. De kans is echter groot dat de gehuurde Rodríguez, met een verleden bij VfL Wolfsburg, terugkeert in de Bundesliga. De interesse in de vleugelverdediger is namelijk behoorlijk groot.

Bovengenoemde krant meldt dat Rodríguez kan rekenen op serieuze belangstelling van TSG Hoffenheim, Hertha BSC en Eintracht Frankfurt. Concrete aanbiedingen zijn echter nog niet binnengekomen bij het management van de international van Zwitserland.

Rodríguez beschikt bij AC Milan over een contract tot medio 2021, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij nog aan spelen toekomst in het San Siro. Theo Hernández, vorig jaar voor twintig miljoen euro overgenomen van Real Madrid, is al enige tijd de vaste linksback.

In de Zwitserse media wordt gerept over een transfersom van drie miljoen euro voor de 27-jarige Rodríguez, die in januari nog op weg leek richting Fenerbahçe. In de slotfase van de winterse transfermarkt koos hij toch voor een verhuurperiode bij PSV.

Vanwege de coronacrisis kwam de linksback tot slechts zes optredens namens de Eindhovenaren. Desondanks wilde de technische leiding graag langer door met de geroutineerde verdediger.

Voor Rodríguez is de Bundesliga geen onbekend terrein. Tussen 2012 en 2017 stond hij onder contract bij Wolfsburg. Het leverde hem drie jaar geleden een transfer van achttien miljoen euro op naar AC Milan. Rodríguez begon zijn loopbaan ooit in eigen land bij FC Zürich.

Fietser (85) verleent geen voorrang en overlijdt na ongeluk

Op de Prinses Irenelaan in Bussum heeft woensdag 15 juli rond 16.30 een aanrijding plaatsgevonden waardoor een 85-jarige fietser om het leven is gekomen. De politie is op zoek naar getuigen.

Een 78-jarige automobilist uit Bussum reed vanuit de J.F Evertslaan linksaf de Prinses Irenelaan op. Op deed moment reed de fietser op de Prinses Irenelaan in de richting van de Meentweg. De fietser verleende geen voorrang waardoor de auto en de fietser elkaar raakten.

De fietser kwam ten val en is vermoedelijk met zijn hoofd hard op de grond terecht gekomen. De fietser is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis, maar is helaas donderdagochtend overleden.

De politie onderzoekt het ongeluk en is op zoek naar getuigen. Mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren en nog geen contact hebben gehad met de politie worden gevraagd zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of het meldformulier op de website. 

Landelijke invoering coronavirus-app CoronaMelder gepland op 1 september

Op 1 september is het de bedoeling dat de coronavirus-app ‘CoronaMelder’ in heel Nederland wordt ingevoerd. Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies.

Minister Hugo de Jonge: “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.”

Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras. Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel die dergelijke situaties verbiedt.

De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren bij wie ze allemaal in de buurt zijn geweest. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.

Op 17 augustus wordt de app eerst in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond in de praktijk getest. Op 1 september is het de bedoeling dat de app in alle 25 GGD-regio’s is te gebruiken. De komende weken wordt dit intensief samen met GGD’en voorbereid. De praktijktesten zullen in de regio’s alleen starten wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een positief advies over de app uitbrengt. Dat advies wordt eind juli verwacht. Ook wordt er voor 1 september nog een veiligheidstest, een zogenoemde 'Pen-test', gedaan op de definitieve app. Na de landelijke invoering blijft de app ook voortdurend op veiligheid getest worden.

Vanaf 17 augustus komt de CoronaMelder beschikbaar in de appstores, omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is. Daarmee is de app voor iedereen te downloaden, maar buiten de testregio’s nog niet volledig bruikbaar.

De app functioneert weliswaar na het downloaden technisch volledig en wisselt bijvoorbeeld wel de anonieme codes uit. Het melden van positieve testuitslagen in de app wordt tijdens de testperiode echter alléén in de testregio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteund door de GGD van die regio. Wie niet in een testregio woont kan overigens wel een melding krijgen na een contact met iemand die wel in een testregio woont en positief is getest op het virus. Deze melding gaat uiteraard gepaard met het bijbehorende handelingsadvies van de GGD.

De app is ‘open source’ ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen het proces openbaar kan volgen en mee kan helpen om de app te ontwikkelen. Zo hebben al honderden vrijwilligers via verschillende internetplatforms het bouwteam van het ministerie van VWS kosteloos geholpen met adviezen over het design, de techniek en de gebruiksvriendelijkheid.

Op www.coronamelder.nl of op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app is meer informatie over de app en het proces te vinden.

Keuken Kampioen blijft voor onbepaalde tijd aan als sponsor en naamgever Eerste Divisie

De Coöperatie Eerste Divisie heeft donderdag laten weten dat de samenwerking met sponsor Keuken Kampioen voor onbepaalde tijd is verlengd. De keukenboer blijft ook de naamgever van de competitie.

De Eerste Divisie draagt sinds juli 2018 de naam van sponsor Keuken Kampioen. In de twaalf jaar daarvoor ging de op een na hoogste voetbalcompetitie in Nederland door het leven als de Jupiler League. De Eerste Divisie heette in het verleden ook Toto-Divisie (1990-2001) en Gouden Gids Divisie (2001-2006).

"Dit geeft een enorm positief signaal af aan de clubs in de Eerste Divisie", zegt algemeen directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie, doelend op de financiële weerslag die de coronacrisis heeft gehad op de clubs in het betaald voetbal.

"Op dit moment zijn sponsorships belangrijker dan ooit voor het betaalde voetbal. Het is in deze tijd geen vanzelfsprekendheid dat een sponsorcontract van dit formaat wordt verlengd. Een verlenging voor onbepaalde tijd is zelfs uniek in het voetbal."

Het afgelopen seizoen werd in maart gestaakt vanwege de coronacrisis en kon niet meer afgemaakt worden, waardoor clubs veel inkomsten misliepen. De nieuwe competitie van de Eerste Divisie begint op vrijdag 28 augustus.

Misthoorn houdt Vlissingers uit hun slaap

Goedemorgen! Alhoewel, voor een paar duizend mensen in Vlissingen die morgen niet zo heel goed begon. Afgelopen nacht werden ze namelijk ruw uit hun slaap gewekt doordat er, waarschijnlijk door de regen, kortsluiting plaatsvond op een schip dat op een scheepswerf lag. 

Gevolg: de misthoorn van het schip begon te loeien, en bleef dat zo'n drie kwartier lang volhouden. De reacties op Twitter spraken dan ook boekdelen. Rond kwart voor drie was het probleem verholpen en konden de inwoners verder slapen. De eigenaar van het schip stelt een onderzoek in naar de oorzaak. 

Concept wetsvoorstel: minimale geldigheidsduur cadeaubonnen naar twee jaar

De korte geldigheidsduur van veel cadeaubonnen voor bijvoorbeeld een etentje of een online winkel stoort veel consumenten. Naar aanleiding van een aangenomen motie door de Tweede Kamer, stelt het kabinet voor om de minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen wettelijk van één naar twee jaar te brengen. Het concept wetsvoorstel gaat vanaf vandaag in internetconsultatie.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Meer dan de helft van de Nederlanders heeft ooit een cadeaubon laten verlopen, blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Ze komen er bijvoorbeeld op het moment van besteding achter dat ze te laat zijn en de waarde van de bon weg is. Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze met dit wetsvoorstel langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.”

Concept wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen
Het wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft aangeschaft. Ook maakt het niet uit of het gaat om (digitale) cadeaukaarten met een saldo die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld of (digitale) cadeaukaarten die kunnen worden ingewisseld voor een belevenis in natura of een bepaald goed.

De jaarlijkse cadeaubonnenomzet in Nederland wordt geschat op minimaal 1,5 miljard euro. De vrijgevallen waarde van te laat of niet-benutte cadeaubonnen bedraagt daardoor al snel miljoenen euro’s.

Deelname meningokokkenvaccinatie lager onder tieners met ouders uit Marokko of Turkije

De deelname aan de vaccinatie tegen meningokokkenziekte onder tieners geboren tussen mei en december 2004 was hoog (88%). Onder kinderen met ouders geboren in Marokko of Turkije was de deelname echter lager. Dat blijkt uit onderzoek op basis van het landelijke vaccinatieregister Praeventis.

Tijdens een inhaalcampagne in 2018 werden tieners geboren tussen mei en december 2004 uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Na de eerste uitnodiging was de deelname vooral lager onder tieners waarvan één of beide ouders niet in Nederland werden geboren. De deelname was het laagst wanneer ouders uit Marokko (beide ouders: 52%, één ouder: 56%) of Turkije (beide ouders: 59%, één ouder 66%) kwamen.

Tweede uitnodiging belangrijk
Onder tieners waarvan één of beide ouders niet in Nederland werden geboren, leverde de tweede uitnodiging een extra deelname op van 6% tot 11% terwijl dit onder tieners waarvan beide ouders in Nederland werden geboren 4% was. De tweede uitnodiging was daarmee belangrijk om tieners waarvan één of beide ouders niet in Nederland werden geboren alsnog te bereiken. Desondanks bleef de deelname achter bij het landelijk gemiddelde.

Meer onderzoek naar achterliggende redenen
Het is belangrijk meer onderzoek te doen naar de achterliggende redenen van lagere deelname. Hiermee kunnen interventies worden ontwikkeld om de deelname aan de MenACWY-vaccinatie onder deze tieners in de toekomst te verhogen. Bij de zuigelingenvaccinaties ziet het RIVM dergelijke verschillen niet voor afzonderlijke vaccinaties. Wel is de volledige deelname op de leeftijd van 2 jaar onder zuigelingen met ouders geboren in Marokko of Turkije iets lager. Echter, het verschil ten opzichte van kinderen met ouders geboren in Nederland is op deze leeftijd veel minder groot.

Totale deelname onder jongeren geboren tussen 2001 en 2005 ook hoog
De vaccinatie tegen meningokokkenziekte zit al langer in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden. Sinds 2020 krijgen ook jongeren van 14 jaar een uitnodiging. Om een inhaalslag te maken werden in 2018 jongeren geboren tussen mei en december 2004 als eerste groep uitgenodigd voor een MenACWY-vaccinatie. Vervolgens werden in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor deze vaccinatie. De totale deelname in deze groep was 86% (84% via groepsvaccinaties georganiseerd door de jeugdgezondheidszorg en naar schatting 2% extra via vaccinatie door de huisarts of GGD.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag donderdag 16 juli 2020 en het is vandaag Internationale dag van de slang. Volgens mijn agenda zou het ook dag van het Texelse schaap zijn, echter is dat zaterdag. Dan meer daarover. Jarigen zijn er natuurlijk ook, voetballer Garreth Bale is daar een van, hij wordt 31 jaar.

Internationale dag van de slang.
Er zijn ongeveer 3000 soorten slangen op de wereld. Veel mensen zijn bang voor slangen terwijl maar 17% tot 20% van de slangen giftig is. Ze zijn te vinden op 6 van de 7 continenten, alleen op Antarctica zal je ze niet vinden. Ook op Groenland, Ierland en IJsland  zal je ze niet vinden in het wild. In Nederland wordt er niet veel gedaan omtrent deze dag. In Amerika wordt er meer gedaan. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Laat die laarsjes van slangenleer dan maar staan vandaag, want vandaag is van de slang.

De koningscobra, een slang die je niet graag tegenkomt. (Foto: Pixabay)
De koningscobra, een slang die je niet graag tegenkomt. (Foto: Pixabay)

Politie stopt zoektocht naar vermist Duits meisje op Ameland

Het Duitse meisje dat sinds zaterdagavond op Ameland vermist wordt, is nog steeds niet gevonden. Dat meldt de politie op haar website. De vader van het meisje en haar zusje wisten aan de kant te komen, het 14-jarige meisje niet. 

De afgelopen week is er intensief naar het meisje gezocht, onder meer door een gespecialiseerd duikteam van Defensie, echter zonder resultaat. Gisteren werd er ook door het dregteam SOAD gezocht op de plaats waar de marine niet kon komen. Ook die actie heeft niets opgeleverd.

De politie laat weten dat er in de zee niet meer actief gezocht wordt door de politie of haar partners. Wel blijft er sprake van verscherpt toezicht rond de kustlijnen door politie, gemeente en het SIGMA-team.

Provincie mag boeren verplichten oude stallen aan te passen

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag uitspraak gedaan in de zaken van twee brancheorganisaties van veehouders (POV en ZLTO) tegen de Provincie Noord-Brabant. De veehouders komen op tegen de regels in de Interim Omgevingsverordening (IOV) die Brabantse veehouders verplichten op korte termijn hun huisvestingssystemen aan te passen om de uitstoot (emissie) van stikstof vanuit hun stallen terug te brengen. De rechtbank komt tot het oordeel dat de Provincie uit voorzorg de aan de huisvestingssystemen te stellen eisen mocht aanscherpen.

Achtergrond
In Noord-Brabant liggen Natura 2000-gebieden waar de depositie van stikstof, de hoeveelheid stikstof die uit de lucht op de bodem neerkomt, al gedurende langere tijd te hoog is. Het doel uit het Convenant Stikstof uit 2009 om de depositie van stikstof te verminderen wordt mogelijk niet gehaald. De Provincie heeft nieuwe emissie-eisen in 2017 aangekondigd en wil daarmee de depositie van stikstof in Brabantse Natura 2000-gebieden versneld verminderen.

Eisen niet onevenredig
In het algemeen hebben de veehouders binnen de IOV voldoende tijd gekregen om de verscherpte emissie-eisen te halen. De investeringen kunnen worden gevraagd, omdat ze aansluiten bij economische afschrijvingstermijnen. Bovendien vallen de investeringskosten voor veel veehouders samen met kosten die zij ook zonder de verscherpte eisen moeten maken en kunnen zij een beroep doen op ondersteunende maatregelen. De nieuwe regels grijpen niet onevenredig in op de eigendom van de veehouders en kunnen de toets aan artikel 1 van het Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens doorstaan.

Kanttekening
De rechtbank maakt daarbij een kanttekening. De Provincie heeft gekozen voor een generieke aanpak met eisen die gelden voor alle Brabantse veehouders. Ook veehouders met stallen op grotere afstand van Natura 2000-gebieden moeten mogelijk zeer hoge investeringen doen. Door de afstand kan het zijn dat de hoge investeringen van die veehouders maar een zeer beperkte milieuwinst opleveren. Als die veehouders geen beroep kunnen doen op compensatie en in hun individuele geval geen mogelijkheid bestaat om van de regels af te wijken, kan dat voor individuele veehouders onevenredig uitpakken. Dat moet in de zaken van de individuele veehouders nog worden beoordeeld.

Verwachte versoepelingen
Inmiddels is met het Coalitieakkoord Brabant en de Ontwerp-wijziging van de IOV te verwachten dat de nieuwe emissie-eisen zullen worden versoepeld. De rechtbank wil daarom eerst van partijen horen of zij nog belang hebben bij de beoordeling van de individuele veehouders en zo ja, hoe zij verder willen procederen.

Niet alles is wat het soms lijkt

En dat blijkt wel uit het onderstaande verhaal van politiemedewerker Anita. Een verhaal waaruit blijkt dat de samenleving de laatste decennia aan het verharden is, en wat pijnlijk duidelijk maakt dat we als mens wel eens wat meer naar onze naasten zouden moeten omzien, in plaats van alleen maar aan onszelf te denken. 

Een oudere dame komt het politiebureau inlopen. Haar grijze haren netjes gekapt, een goudkleurige bril op haar neus en een handtas aan haar arm. Ik zit achter de balie en volg haar om te zien wat ze van plan is. Mijn eerste indruk is een lieve oude dame, maar opeens zie ik haar ogen opvlammen en stapt ze vastberaden mijn kant op. Ze komt zo driftig aangelopen dat ik me toch een beetje schrap zet en even diep ademhaal om er klaar voor te zijn. Met een kleine vuist tikt ze stevig op de balie en zegt: ‘Ik wil een wijkagent spreken’.

Ik vraag de dame wat er aan de hand is. Ze wil dat de wijkagent eens met haar onderbuurman gaat praten, want ze wordt helemaal gek van hem en zo kan het niet langer. Ik denk gelijk aan geluidsoverlast of iets dergelijks, maar vraag door waar ze last van heeft.

De dame begint te praten over hoe het er allemaal tegenwoordig aan toe gaat. Er bestaat geen fatsoen meer en niemand houdt zijn straatje en zijn huisje nog schoon. Iedereen doet maar wat. Ze ratelt en ratelt en er is geen speld tussen te krijgen. Ik laat haar even praten want ik merk dat ik er toch niet tussen kom.

De dame vertelt dat ze na het overlijden van haar man naar een flat is verhuisd. Onder haar woont een man alleen. Daar maakte ze in het begin nog wel een praatje mee, maar hij gaat haar al een tijd uit de weg. Dat snapt ze wel, want als haar iets niet aanstaat dan zegt ze het en niet iedereen kan daartegen. Toen ze haar onderbuurman beter leerde kennen en eens een keer bij hem binnen was, heeft ze hem duidelijk gemaakt dat ze hem maar een viespeuk vond. Hij zorgt niet goed voor zichzelf en houdt zeker zijn huis niet schoon.

Nu maakt hij het echt te zot. Al een tijd kan ze haar ramen niet openzetten want dan heeft ze last van een vreselijke stank en komen er grote zwarte vliegen binnen. Bij mij gaat een belletje rinkelen en ik kap haar gekwetter af. Hoe lang heeft ze de buurman niet gezien? Hebben andere buren hem wel gezien of weet iemand of hij bijvoorbeeld met vakantie is? De dame weet dat niet. Ze is al verschillende keren bij hem aan de deur geweest en weet zeker dat hij expres niet opendoet, omdat hij van haar de wind van voren krijgt.

Ik noteer de adresgegevens van haar onderbuurman en zeg haar dat wij met de buurman gaan praten. Mevrouw is erg tevreden dat ik haar zo serieus neem en vertrekt.

Eerst zoek ik in ons systeem naar gegevens van de onderbuurman en eventuele meldingen, maar ik vind niks bijzonders. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand inderdaad de boel laat vervuilen, maar mogelijk is er een andere reden voor de stankoverlast. Mijn vermoeden blijkt waar te zijn, want mijn collega’s treffen de onderbuurman overleden aan. Het blijkt een natuurlijke dood te zijn. De oude dame heeft geen moment stil gestaan bij deze mogelijkheid, anders had ze vast en zeker al veel eerder aan de bel getrokken.

Politie zoekt kettingrukker in Goes

Op een parkeerplaats van een winkel aan de Westhavendijk in Goes is woensdagmiddag een vrouw op brute wijze van een ketting beroofd. De politie vraagt mensen om informatie over de straatrover.

Het incident gebeurde rond 13.40 uur. Een onbekende man rukte plotseling een ketting van de hals van een vrouw, die juist was wezen winkelen. Hij vluchtte op een fiets, die tegen de gevel van de winkel stond. De 40-jarige vrouw uit het Belgische Lint bleef ontredderd achter. Ze raakte niet gewond. De politie is een onderzoek gestart naar deze - voor Goese begrippen - zeldzame straatroof.

Het signalement van de man is: ongeveer 1.75 meter en donker gemillimeterd haar. Hij droeg een zwart mondmasker tot over zijn neus, met een witte opdruk. De man was breed geschouderd, niet mager, maar ook niet dik. Hij droeg een grijze hoodie met een rits gesloten, een zwarte broek en zwarte schoenen.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp, of het tipformulier. 

FOK! Wat een weer: grijs en druilerig

Welkom!  

Het was op zich wel een redelijke dag gisteren. Er stond weinig wind en de zon scheen geregeld. Het was geen stralende dag, maar voor een doorsnee zomer was het best aardig. Helemaal droog bleef het niet, want er vielen in het noorden nog een paar buien. In Uithuizermeeden viel zelfs 15 mm. Aan het einde van de middag druppelde het ook wat in het zuiden. 

In de loop van de avond nam de bewolking toe en tegen de ochtend gaat het van het westen uit af en toe regenen. Het is meestal lichte regen of motregen. Dit trekt dan geleidelijk aan oostwaarts over het land heen, en zodoende lijken we vandaag weer een grijze en druilerige dag te krijgen. Ik verwacht geen grote hoeveelheden. Ongeveer tussen de 2 en 5 mm. In de middag wordt het in het westen droog en geleidelijk aan kan het daar ook nog wat opklaren. De maxima liggen rond de 18 graden en er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind die later draait naar een westelijke richting.

Vrijdag en zaterdag zijn droge dagen met geregeld zon en oplopende temperaturen.

Op de foto: een heel bijzondere foto van Erwin Klein uit Zelhem. Hij stond afgelopen weekend héél vroeg op, maar dat was het méér dan waard. We zien de komeet NEOWISE overtrekken, ook zien we lichtende nachtwolken én er is grondmist te zien. Een combinatie die je vrijwel nooit ziet. Dit allemaal in de buurt van het prachtige Zutphen.

Erwin maakt in zijn spaarzame vrije tijd nog meer mooie foto's. neem gerust eens een kijkje op Instagram: @erwin_klein1 en geniet van vele prachtige foto's. 

Meer weer op FOK!

Komeet, mist en nachtwolken (Foto: Erwin Klein)
Een werkelijk schitterende foto van Erwin Klein nabij Zutphen. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.