FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 juli 2020

Nieuwste speeltje Amerikaanse politie: elektrische lasso

De politie in de Verenigde Staten test een nieuw wapen tegen rellende Amerikanen: de elektrische lasso. Deze 'Bolawrap' wordt afgeschoten door een op een taser gelijkend wapen en schiet een meterslang touw af dat zich om de verdachte wikkelt.

Het idee achter de Bolawrap is dat het verdachten zonder te verwonden overmeesterd kan worden. "Je kunt je tijdelijk niet meer bewegen, hiermee kunnen agenten je bereiken, je onder controle krijgen en met zo min mogelijk letsel aanhouden", aldus politiecommandant Robert Liberati.

Het wapen bestond al een tijdje, maar gaat nu vaker gebruikt worden nadat verhitte antiracismediscussies het land inmiddels overspoelen, aangewakkerd door de dood van George Floyd tijdens zijn aanhouding door een agent.

Uiteraard moest er weer even gezeikt worden, doordat in de originele foto het wapen door blanke agenten getest wordt op een neger. Maar goed, Catherine Ryan Hyde mag hopelijk geschaard worden onder de 'Karen's' van deze huidige sneeuwvlokwereld. Andere Twitteraars merkten scherp op dat dit waarschijnlijk "streven naar realisme" was.


Bolawrap-demonstratie (Bron: YouTube)

Elia wil terug naar de Serie A: "Ik wil daar terugkeren"

Eljero Elia voelt er wel wat voor om volgend seizoen weer uit te komen in de Serie A. Dat blijkt uit een gesprek van de vleugelaanvaller van Istanbul Basaksehir met de Italiaanse journalist Gianluca Di Marzio. Elia, wiens contract in Turkije op 26 juli afloopt, bevestigt in hetzelfde gesprek dat er concrete interesse is vanuit Italië, zonder daarbij in te gaan op specifieke namen.

"In ben in gesprek met enkele clubs. Ik wil terugkeren in de Serie A en iedereen laten zien wie ik ben", zo benadrukt de zelfverzekerde Elia, die in het seizoen 2011/12 onder contract stond bij Juventus.

Een succes was het verblijf in Turijn allerminst, want de routinier kwam tot slechts vier optredens. "Ik was toen nog te jong en had geen geduld. Ik ging te vroeg daarheen en wilde alles spelen. Ik was 24 jaar en wilde niet op mijn kans wachten. Maar desondanks was het geen slechte ervaring."

Elia wil ondanks zijn ambities op een waardige manier afsluiten bij Istanbul Basaksehir, waar hij sinds 2017 onder contract staat. "Ik wil kampioen worden en verder komen in de Europa League", vervolgt de voormalig Feyenoorder.

"Daarna ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. Mijn zaakwaarnemer is momenteel in gesprek met verschillende Italiaanse clubs. Maar verder kan ik er niets over zeggen."

De 33-jarige vleugelaanvaller stond enkele jaren geleden ook al eens voor een rentree in de Serie A. "Sampdoria en Fiorentina hadden interesse en in beide gevallen had ik al snel een persoonlijk akkoord bereikt. Maar Werder Bremen en later Feyenoord vroegen te veel geld voor me en wilden me ook niet laten gaan. Beide keren stond ik al op het vliegveld op mijn vlucht te wachten, maar Sampdoria en Fiorentina konden de deal niet rond krijgen en dus stapte ik niet in het vliegtuig."

Vier wedstrijden per dag tijdens groepsfase WK voetbal in Qatar

Tijdens de groepsfase van het WK voetbal van 2022 in Qatar worden er vier wedstrijden per dag gespeeld. De aanvangstijden zijn 11.00 uur, 14.00 uur, 17.00 uur en 20.00 uur Nederlandse tijd.

Op het vorige WK in 2018 werd er een wedstrijd per dag minder gespeeld. Alleen tijdens de laatste ronde van de groepsfase vonden er ook vier duels plaats, waarvan twee tegelijk. Ook dat is in Qatar het geval.

Na de groepsfase beginnen de wedstrijden om 16.00 en 20.00 uur. Bij de finale op 18 december in het Lusail-stadion dat plaats biedt aan 80.000 toeschouwers wordt om 16.00 uur afgetrapt.

Het WK wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december 2022. Later dit jaar wordt geloot voor de WK-kwalificatie.

Yakuza, Grounded en meer naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft acht games aangekondigd die in de maand juli beschikbaar worden gesteld via Xbox Game Pass. Op 16 juli komt Forager beschikbaar voor console en pc.

Ook komt op 16 juli Mount & Blade: Warband (console). Op 23 juli zijn Carrion (console & pc) en Golf With Your Friends (pc) aande beurt. Obsidian Entertainment komt op 28 juli met Grounded (console & pc). De maand wordt op 30 juli afgesloten met Nowhere Prophet, The Touryst en Yakuza Kiwami 2 (allen console & pc).

Met welke games ga jij deze maand aan de slag?

Xbox Game Pass juli 2020

Barreto keert na dertien jaar terug bij NEC

Édgar Barreto keert na een afwezigheid van dertien jaar terug bij NEC, zo maakt de club uit de Keuken Kampioen Divisie woensdagmiddag bekend. De Paraguayaanse middenvelder tekent een contract voor één jaar met een optie voor nog één jaar. Daarnaast krijgt de 36-jarige Barreto een kans in de jeugdopleiding van de Nijmeegse club.

In 2004 haalde NEC verrassend Barreto naar NEC. De toenmalig aanvoerder van Paraguayaanse olympische ploeg kwam toen over van Cerro Porteño uit Asunción. In totaal speelde de Paraguayaan 3,5 half jaar in Nijmegen, waarna hij vertrok naar de Serie A. Zijn eerste club in Italië was Reggina en later zou hij ook nog spelen voor Atalanta, Palermo en Sampdoria.

In totaal speelde Barreto ruim 250 wedstrijden in de Serie A, waarna hij eind mei bekend maakte dat dit zijn laatste seizoen in Italië zou zijn. Al snel waren de geruchten dat hij zou terugkeren naar zijn eerste club in Europa.

"Dit voelt als thuiskomen", zegt Barreto op de website van NEC. "De komende jaren wil ik de club helpen die mij altijd zoveel heeft gegeven. De berichten van NEC en de supporters hebben me de afgelopen weken goed gedaan en dat heeft er mede toe geleid dat ik deze keuze heb gemaakt; ik wilde terugkeren naar NEC."

Rondkijken in de tombe van Ramses VI

Altijd al willen rondkijken in een oude tombe van een Farao maar ben je te arm om te gaan, te lui om te reizen, zijn je vakantiedagen op, gooit corona je plannen in de war of durf je gewoon niet van je zolder af?

Het Egyptische bureau voor toerisme heeft het nu mogelijk gemaakt om rond te kijken in de tombe van Ramses VI. Deze Farao regeerde gedurende 1151-1143 v.Chr over Egypte. Klik hier om te beginnen. 

Tombe van Ramses VI (foto: Egyptisch Bureau voor Toerisme)
Tombe van Ramses VI (foto: Egyptisch Bureau voor Toerisme)

F-16 'bewaakt' poort Koninklijke Militaire Academie

De J-866 beschermde het Nederlandse luchtruim, vloog missies boven Afghanistan en Irak en bewaakte Estland, Letland en Litouwen. De F-16 ging op 14 januari 2019 voor het laatst take-off en landde vandaag op zijn laatste bestemming: de entree van het Kasteel van Breda.

Bij de luchtmacht is het traditie om bij de toegang van een vliegbasis een toestel neer te zetten dat operationeel heeft gevlogen. Deze blikvangers houden als ‘poortwachter’ de militaire historie levend. In dit geval komt het toestel niet bij zijn oude thuisbasis te staan, maar bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Hier worden officieren van de land-, luchtmacht en marechaussee opgeleid.

KMA-commandant kolonel-vlieger Gerbe Verhaaf vloog zelf ook met de J-866. Welke vluchten hij er precies mee vloog, zou hij moeten opzoeken, maar 1 ding weet hij zeker: “Vliegen met een F-16 is het mooiste dat er is. Dat de F-16 en de Leopard 1-gevechtstank hier gebroederlijk naast elkaar staan, is natuurlijk erg toepasselijk voor de bakermat van de officieren van de krijgsmacht.” Vanwege de nieuwe thuisbasis is het toestel voorzien van een banner in Brabants bont en het KMA-logo.

Shredder ontlopen
Na ruim 5.713 vlieguren en 38 dienstjaren staat de F-16 nu op een sokkel. Aan die laatste taak ging nog het nodige werk van het Cluster Ontmanteling vooraf. Eerst werden alle bruikbare onderdelen uit het vliegtuig gehaald. Die komen na inspectie in de voorraad reserve-onderdelen. Kapitein Sander von Piekartz: “Normaliter wordt een kist daarna verschroot. Hij gaat dan letterlijk de shredder in.”

Lege huls
Bij een toekomst als poortwachter gaat het anders: alles wat niet nodig is voor die functie wordt verwijderd. Von Piekartz: "Het wordt inderdaad zoveel mogelijk ‘een lege huls’. Dat scheelt gewicht en onderhoud. Ook een poortwachter moet veilig zijn. Zijn voorganger is vorig jaar weggehaald omdat die zelfs als poortwachter op was. Ook beperk je het risico op milieuschade. Denk aan een hydraulisch systeem dat kan lekken. Daarnaast mogen bepaalde systemen niet blijven zitten omdat ze vertrouwelijk zijn."

Luchtmachtcadettenvereniging de Manche gaat de F-16 volgens speciale wasvoorschriften schoonhouden. Von Piekartz: “Om ‘m zo lang mogelijk mooi te houden, schrijven we de schoonmaakmiddelen en -methode voor.”

F-16 als 'poortwachter' op de KMA. (foto: Ministerie van Defensie)
F-16 als 'poortwachter' op de KMA. (foto: Ministerie van Defensie)

F-16 op de Hoge Brug in Breda (foto: Ministerie van Defensie)
F-16 op de Hoge Brug in Breda (foto: Ministerie van Defensie)

18 maanden cel en 5 jaar rijontzegging geŰist tegen veroorzaker Pinkpopdrama

Het Openbaar Ministerie is helder in haar oordeel: de verdachte in de strafzaak rondom het dodelijk ongeval dat in 2018 plaatsvond op de Mensheggerweg tijdens Pinkpop in Landgraaf, kan schuld worden aangerekend. Volgens justitie heeft de 37-jarige Heerlenaar op twee momenten langdurig niet opgelet en onvoldoende rekening gehouden met de omstandigheden rondom het festival. Verdachte wordt het veroorzaken van een ongeval door schuld met dood en zwaar lichamelijk letsel als gevolg, het verlaten van plaats ongeval en het in hulpeloze toestand achterlaten van slachtoffers ten laste gelegd. De officier eiste woensdag een onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden en een rijontzegging voor de duur van 5 jaar.

Tragisch ongeval
Wat in de nacht van zondag 17 juni op maandag 18 juni 2018 een gezellige afloop van een festivaldag had moeten zijn, liep uit op een tragisch ongeval. Een groep festivalgangers ging die nacht op de Mensheggerweg zitten, vlakbij de uitgang van camping B. Even na 04:00 uur werd de groep aangereden door de 37-jarige Heerlenaar. Een 35-jarige man kwam daarbij om het leven, drie anderen raakten zwaargewond.

De verdachte is twee keer over de Mensheggerweg gereden, namelijk heen en terug. Beide keren zat de groep op de weg. Op de terugweg heeft verdachte de groep aangereden. Na de aanrijding reed de Heerlenaar door en liet de slachtoffers in hulpeloze toestand achter. Later die ochtend hoorde hij wat er in Landgraaf was gebeurd en dat de politie op zoek was naar de dader. Verdachte meldde zich vervolgens bij de politie in Amsterdam. Hij was in de hoofdstad om die dag daar te gaan werken. Hij verklaarde dat hij de groep festivalgangers niet had zien zitten.

Verkeerssituatie
Ten tijde van het ongeval, was de Mensheggerweg weer volledig opengesteld voor verkeer, maar het was volgens justitie voor iedere weggebruiker duidelijk dat er vanwege Pinkpop geen sprake was van een normale situatie. Er gold een aangepaste snelheid van 30 km/u, er stonden hekwerken, er liepen mensen en er stonden auto’s geparkeerd. ‘Verdachte is hieraan voorbijgereden en dat had hem nog alerter moeten maken. Van automobilisten mocht worden verwacht dat zij hun rijgedrag aan zouden passen aan de omstandigheden. Dat gold zeker voor verdachte. Verdachte was zelf twee achtereenvolgende edities drie dagen op Pinkpop geweest en moet dit alles daarom hebben geweten. Hij is tot tweemaal toe, op de heenweg en op de terugweg nadat hij om was gekeerd, in onvoldoende mate waakzaam geweest‘, aldus de officier.

Verdachte heeft volgens justitie langdurig niet opgelet. Niet op de heenweg, niet op de terugweg. Het gevolg daarvan is een aanrijding door schuld met dood en zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Verdachte heeft de plaats ongeval na de aanrijding verlaten en de slachtoffers in hulpeloze toestand achtergelaten. Het OM vindt een onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden en een rijontzegging voor de duur van vijf jaar gepast.

De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

9 jaar en tbs geŰist voor fatale brandstichting

Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 22-jarige man uit Rijsenhout voor brandstichting in een appartementencomplex in Hillegom. Bij die brand kwam een medebewoner om het leven. 'Dat is intens verdrietig voor de nabestaanden. Maar ook zijn acht anderen hun volledige woning en huisraad kwijtgeraakt.'

Het pand waarin verdachte woont staat in de vroege ochtend van 17 januari 2019 in lichterlaaie. Het is een appartementencomplex waar kamers worden verhuurd. Bewoners weten te vluchten via het dak en balkon, behalve de Chinese student Maolin Zhang. Hij wordt later gevonden in zijn kamer, overleden door het inademen van een hoge dosis koolmonoxide.

Zo'n tien minuten voordat vanaf de overkant van de straat vlammen zijn te zien (dat is om 04.55 uur) is de verdachte van huis gegaan. Daarbij vallen twee dingen op: hij ging vroeger de deur uit dan de dagen ervoor, maar deed over zijn vertrek ook zo'n vijf minuten langer dan normaal. Wat hij die vijf minuten nog had staan doen, daarvoor had de verdachte geen verklaring.

Bekentenis
Wat verder opvalt is dat verdachte al enige jaren wordt achtervolgd door branden in zijn omgeving. Een aantal keren heeft hij melding gemaakt van branden, een aantal keren was er brand in zijn eigen woning. En steeds was hij daar dan net voor de brand vertrokken.

Een technische oorzaak voor de brand in Hillegom is nooit gevonden, maar de politie heeft wel uitgebreid onderzoek gedaan naar alle omstandigheden. Uiteindelijk bekent de verdachte eind 2019 dat hij brand had gesticht in de meterkast. Ook twee andere branden uit het verleden zijn volgens het Openbaar Ministerie aan de verdachte te linken.

Ernstig feit
Verdachte is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Dat neemt niet weg dat hij een zeer ernstig strafbaar feit heeft gepleegd. 'Verdachte deed het enerzijds vanuit psychische problematiek, maar heeft ook verklaard dat hij het leuk en spannend vond en hoopte op een flinke smak verzekeringsgeld.'

De officier van justitie eiste op zitting 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ook moet de schade aan de slachtoffers worden vergoed. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Man uit Arnhem veroordeeld voor poging tot zware mishandeling zwangere echtgenote

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Arnhem voor poging tot zware mishandeling van zijn zwangere echtgenote. Hij krijgt een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 137 dagen voorwaardelijk.

Op 22 maart 2020 mishandelde de man zijn zwangere echtgenote in hun woning. De man sloeg haar onder andere meerdere keren in de buik en tegen haar rug. Ook schopte en sloeg de man de vrouw in haar gezicht. Daarnaast kneep de Arnhemmer de keel van het slachtoffer dicht, pakte de vrouw hardhandig bij haar wangen en beet in haar linkerhand.

Opzet
Volgens de rechtbank blijkt uit de handelswijze van de man dat hij het slachtoffer met opzet lichamelijk letsel heeft willen toebrengen. Ook uit het gericht slaan en/of schoppen tegen de buik van de vrouw, kennelijk in de hoop dat hij het ongeboren kind dood had geslagen, blijkt dat.

Veilig en geborgen
De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat de man dit geweld toepaste in de woning waar ook de kinderen bij waren. Het slachtoffer en de kinderen zouden zich juist op deze plek veilig en geborgen moeten voelen.

De rechtbank houdt rekening met de zeer gecompliceerde privésituatie waarin de man en het slachtoffer verkeerde. Het slachtoffer bleek zwanger van een ander en de man en het slachtoffer woonden toentertijd nog in hetzelfde huis. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met het feit dat de Arnhemmer is gestart met een behandeling. Bovendien werd tijdens de zitting duidelijk dat het slachtoffer en de man sinds kort met elkaar communiceren en samenwerken ten behoeve van de kinderen. Hiermee rekening houdend volgt de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie.

Voorwaarden
Voor de voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van drie jaar. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich laten behandelen. Daarnaast mag hij geen alcohol gebruiken.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 1.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Douane onderschept 508 kilo coca´ne tussen appels

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane op dinsdag 14 juli een partij van 508 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van deze partij is ruim 38 miljoen euro. 

De verdovende middelen zaten verstopt in een container geladen met dozen appels afkomstig uit Chili en bestemd voor een bedrijf in Schiedam. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets te maken met de smokkel.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels venietigd.

Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam
Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam

Assetto Corsa Competizione (console)

Vaak gebeurt het niet dat een simracer zijn opwachting maakt op consoles. In 2016 durfde de Italiaanse ontwikkelaar Kunos de uitdaging aan te gaan door het originele Assetto Corsa naar PlayStation 4 en Xbox One te brengen. Een groot succes was het niet. Nu, in samenwerking met uitgever 505 Games, is de tweede poging ingezet, en dus is het weer tijd om het stuur en pedalen af te stoffen.

'Vettel heeft contractaanbieding van Aston Martin'

Volgens de Duitse krant Bild heeft Sebastian Vettel een aanbieding gekregen van Lawrence Stroll. De Canadese miljardair is eigenaar van het Formule 1-team Racing Point dat vanaf volgend seizoen verder gaat als Aston Martin. Stroll is ook grootaandeelhouder van de Britse autofabrikant.

Om ruimte te creëren voor Vettel zou dan wel een van de huidige coureurs plaats moeten maken. Sergio Pérez heeft nog een meerjarig contract en brengt ook sponsorgeld mee naar het Britse team. Als zoon van de teameigenaar lijkt de plaats van Lance Stroll een zekerheid.

Vooralsnog ontkent Racing Point-teammanager Otmar Szafnauer aan Motorsport.com de komst van Vettel: “Zoals ik eerder heb aangegeven is het vleiend dat iedereen zegt dat een viervoudig wereldkampioen naar ons team wil komen, maar misschien komt dat ook doordat de auto nu iets sneller is. Je hebt helemaal gelijk, we hebben langlopende contracten met beide rijders, dus het zou alleen maar logisch zijn dat wij geen plek hebben.”

Er zijn echter geruchten dat in het contract van Pérez een clausule staat waardoor de Mexicaan het team voortijdig kan verlaten.

Arrestaties na invoer coca´ne via haven Rotterdam

Het Combiteam Havens heeft dinsdag twee verdachten aangehouden in een groot ondermijningsonderzoek. Het gaat om een 50-jarige vrouw uit Zwijndrecht en een 56-jarige man uit Rotterdam.

Verdenking
De vrouw wordt verdacht van niet-ambtelijke corruptie, witwassen en het invoeren van grote hoeveelheden cocaïne. Ook de man wordt verdacht van witwassen en het invoeren van grote hoeveelheden cocaïne.

Doorzoekingen
Het Combiteam deed doorzoekingen in drie woningen in Zwijndrecht, Rotterdam en Hoogvliet en op twee bedrijfslocaties in Rotterdam en Rhoon. Hierbij is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en fysieke en digitale administratie. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, auto’s en contant geld.

Beperkingen
Alle verdachten zitten in volledige beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. In belang van het onderzoek doen de opsporingsdiensten verder geen mededelingen.

Combiteam Havens
Het Combiteam Havens is een nieuw samenwerkingsverband van politie, FIOD, Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. Het team onderzoekt zware vormen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit die de integriteit en veiligheid aantasten van havens zoals die van Rotterdam en Vlissingen.

Bologna-middenvelder Schouten: "Feyenoord? Ik weet niet of ik dat had gewild"

Jerdy Schouten maakte afgelopen zomer de overstap van Excelsior naar Bologna. Hij liet Nederland achter zich voor een kans in de Serie A en die overstap heeft voor hem bijzonder goed uitgepakt. De middenvelder heeft zich in de basis gespeeld en was onlangs een van de uitblinkers in de gewonnen uitwedstrijd tegen Internazionale (1-2). Door zijn goede spel in Italië durft Schouten zelfs een kans bij het Nederlands elftal niet uit te sluiten.

Marten de Roon haalde als middenvelder van Atalanta het Nederlands elftal en mag zich onder bondscoach Ronald Koeman zelfs basisspeler noemen. Of het voor de 23-jarige Schouten ook mogelijk is? "Ik ga dat niet van mezelf zeggen, maar je hebt wel gelijk: het kan."

"In voetbal is niets onmogelijk", aldus Schouten tegenover Voetbal International. "Laat ik er dan dit over zeggen: het is de droom van elke jongen ooit voor Oranje te spelen, dus ook die van mij."

"En als de bondscoach op een dag denkt dat ik er eventueel klaar ben, dan zal ik blij zijn. En zo niet, dan probeer ik me gewoon zo goed mogelijk verder te ontwikkelen om het uiterste uit mijn voetbalcarrière te halen."

Schouten maakte in het seizoen 2018/19 grote indruk in het shirt van Excelsior. Een transfer naar Feyenoord zat er desondanks niet in. Marco van Basten gaf als analist van FOX Sports aan dat hij het raar vond dat de beste voetballers van Rotterdam niet bij Feyenoord spelen.

Daarmee doelde hij niet alleen op schouten, maar ook op Denzel Dumfries, Marten de Roon en Rick van Drongelen, terwijl de club zelf spelers als Oussama Idrissi en Vincent Janssen wegstuurde.

"Ik weet niet wat ik hiervan moet zeggen", reageert Schouten. "Het is best opvallend dat veel goede voetballers uit de regio Rotterdam nooit voor Feyenoord hebben gespeeld."

"We hebben allemaal wel wat met de club, denk ik, alleen is het er nooit van gekomen", aldus de Bologna-middenvelder, die niet weet of hij gehapt zou hebben als Feyenoord hem had gevraagd.

"We kunnen nu wel over Feyenoord speculeren, alleen zijn ze nooit geweest. En stel dat het wél zo was, dan weet ik niet of ik wel had gewild. Het moet allemaal maar net goed passen en ik had het geluk dat het zo was bij Telstar, Excelsior en nu Bologna."

'Cillessen onderdeel van grote schoonmaak bij Valencia'

Valencia haalt na afloop van dit seizoen flink de bezem door de selectie, zo weet Cadena COPE woensdag te melden. Clubeigenaar Peter Lim heeft zijn rechterhand Anil Murthy opdracht gegeven om in totaal dertien spelers, inclusief twee huurlingen, van de loonlijst te schrappen, zo klinkt het.

Op het lijstje met namen die op de transferlijst zijn geplaatst prijkt ook de naam van Jasper Cillessen, die pas bezig is aan zijn eerste seizoen in Valencia. Zijn contract in het Mestalla loopt nog drie jaar door. Aanbiedingen voor de Oranje-international zijn nog niet binnengekomen.

Naast Cillessen, die een wisselvallig seizoen doormaakt, mogen ook verdedigers Eliaquim Mangala en Mouctar Diakhaby volgens berichtgeving van bovengenoemd medium uitzien naar een andere werkgever.

Goal bracht afgelopen weekeinde al naar buiten dat Dani Parejo, Geoffrey Kongodbia en Francis Coquelin op de transferlijst van het Valencia-bestuur staan. Cadena COPE voegt daar nu de namen van aanvallers Rodrigo Moreno en Kevin Gameiro aan toe.

Lim heeft naar verluidt ook al laten doorschemeren dat er geen toekomst is voor aanvaller Ruben Sobrino en rechtsback Thierry Correia, terwijl er ook zal worden geluisterd naar aanbiedingen voor Goncalo Guedes.

Laatstgenoemde kwam in 2018 voor veertig miljoen euro over van Paris Saint-Germain. De gehuurden Jaume Costa en Alessandro Florenzi keren normaal gesproken terug naar respectievelijk Villarreal en AS Roma.

In de Spaanse media wordt vooral met verbazing gesproken over het tijdstip van het naar buiten brengen van de wens om afscheid te nemen van een reeks aan spelers.

De selectie van Valencia zou het nieuws te horen hebben gekregen in aanloop naar het duel met laagvlieger Leganés (1-0 nederlaag) van afgelopen zondag. Vorige maand werd trainer Albert Celades ontslagen na een serie tegenvallende resultaten.

Chelsea kan Ziyech niet vermaken op moeizame avond

Chelsea heeft dinsdagavond een moeizame overwinning geboekt op Norwich City, dat afgelopen weekend degradeerde. Op Stamford Bridge won het team van manager Frank Lampard onder toeziend oog van Hakim Ziyech met 1-0 door een doelpunt van Olivier Giroud. Door de zege blijven the Blues op koers voor een plek bij de eerste vier en een startbewijs voor de groepsfase van de Champions League. Ziyech mag zich sinds 1 juli officieel speler van Chelsea noemen, maar moet wachten tot volgend seizoen op zijn debuut voor zijn nieuwe werkgever.

De ex-Ajacied stond al op het trainingsveld bij Chelsea en zag zijn nieuwe ploeggenoten dinsdagavond voor het eerst in actie vanaf de tribunes op Stamford Bridge.

De Marokkaans international zag dat Chelsea in de eerste helft de bovenliggende partij was, maar moeizaam tot kansen kwam tegen de hekkensluiter van de Premier League.

Christian Pulisic was dicht bij de openingstreffer met een hard schot vanuit de draai. Tim Krul had echter een geweldige reflex in huis.

Lang leek het erop dat beide ploegen met de brilstand gingen rusten, maar op slag van rust sloeg Giroud toe. In de derde minuut van de blessuretijd leverde Pulisic een scherpe voorzet af op het hoofd van Giroud.

Krul was kansloos toen de Franse spits vanaf nog geen vijf meter hard op doel kopte: 1-0. Het spelbeeld bleef na rust onveranderd: Chelsea zocht naar openingen en Norwich hield tegen, om soms vanuit een uitbraak gevaarlijk te worden.

Echt dreigend werd het geen moment voor het doel van Kepa Arrizabalaga. Toch was Lampard er aan de zijlijn niet gerust op. Norwich bleef hoop houden op een goed resultaat doordat de score niet verder werd uitgebreid.

Een kwartier voor tijd voorkwam Krul de 2-0. Giroud zette met een fraai wippertje Pulisic vrij voor de doelman, die met een uitstekende redding de bal uit het doel hield. Chelsea was nadrukkelijk op zoek naar de bevrijdende treffer, maar Norwich stond weinig toe.

Lampard stond ijsberend langs de kant, want bij puntverlies zou Champions League-kwalificatie in gevaar komen. Zover kwam het niet, want het bleef bij 1-0. Door de overwinning verstevigt Chelsea de derde plaats en kan het toewerken naar de cruciale fase van het seizoen.

Zondag staat de FA Cup-finale tegen Manchester United op het programma, waarna in de Premier League de laatste twee duels met Liverpool (uit) en Wolverhampton Wanderers (thuis) volgen.

Schitterende goal van De Roon bij nieuwe galavoorstelling van Atalanta

Atalanta heeft dinsdagavond andermaal grote indruk gemaakt. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini stuurde laagvlieger Brescia met een 6-2 nederlaag huiswaarts en neemt daardoor in ieder geval voor een dag de tweede plaats in de Serie A in. Marten de Roon droeg de aanvoerdersband bij Atalanta, waar Robin Gosens ook een basisplaats had, en deed met een uiterst fraaie treffer met buitenkant voet zijn duit in het zakje bij de ruime overwinning.

De club uit Bergamo verloor afgelopen weekend voor het eerst punten sinds de hervatting van de Serie A, doordat Juventus met pijn en moeite een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepte.

Gasperini besloot de nodige wijzigingen door te voeren en hield onder meer Alejandro Gómez en Hans Hateboer buiten zijn basiself. Ook Luis Muriel ontbrak bij Atalanta, maar dat had te maken met een bij het zwembad opgelopen hoofdblessure.

De wisselingen hadden nauwelijks invloed, want na twee minuten spelen bracht Mario Pasalic al de openingstreffer op het scorebord.

Even leek Brescia er echt een wedstrijd van te willen maken, want Ernesto Torregrossa tekende na acht minuten alweer voor de gelijkmaker. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten liep Atalanta echter razendsnel weg bij de nummer negentien van de Serie A.

Een prachtig doelpunt van De Roon, die een vlotte aanval afrondde met buitenkant voet, vormde het startschot voor een snelle knock-out van Brescia. Via een droge knal van Ruslan Malinovsky en een treffer van Dúvan Zapata werd de stand na een halfuur spelen al op 4-1 gebracht.

Na rust voerde Atalanta de score andermaal razendsnel op. Binnen drie minuten nam Pasalic zijn tweede en derde doelpunt van de avond voor zijn rekening.

De van Heracles Almelo overgekomen Lennart Czyborra maakte een kwartier voor tijd zijn debuut voor Atalanta en zag Nikolas Spalek in de slotfase nog iets terug doen namens Brescia, waarmee de eindstand op 6-2 bepaald werd.

Atalanta passeert daardoor Internazionale en Lazio, die la Dea donderdag en woensdag weer kunnen verdringen naar de vierde plaats bij overwinningen op SPAL en Udinese. De achterstand van Atalanta op Juventus, dat woensdag op bezoek gaat bij Sassuolo, bedraagt zes punten.

Uitgebreid breien in De Sims 4

Electronic Arts introduceert De Sims 4: Uitgebreid Breien, waarin je Sims-breivaardigheden leren en verbeteren en er een reeks gebreide items en objecten toegevoegd zullen worden. De nieuw Stuff-pack wordt op dinsdag 28 juli 2020 voor pc gelanceerd via Origin en Steam, Mac, PlayStation 4 en Xbox One.

De Sims 4: Uitgebreid Breien is een community-based stuff-pakket waar spelers begin maart 2019 op hebben gestemd en dit jaar tot leven is gebracht. Simmers hebben geholpen bij het kiezen van het thema, de kunststijl, Create A Sim-middelen en zelfs de titel en het pictogram voor dit pakket. Het accessoirepakket bevat gloednieuwe items zoals een schommelstoel, garen, gebreide kleding, gloednieuwe kapsels en nog veel meer.

Naarmate spelers hun breivaardigheid vergroten, kunnen ze andere Sims leren breien en nieuwe breistijlen ontgrendelen. Spelers kunnen ook een winkeleigenaar zijn door hun items te verkopen op Plopsy, een online in-game marktplaats. Bovendien verschijnt Yarny van Unravel in het spel.

Geelgroen huis in Den Helder mag niet geelgroen blijven

De bewoonster van een geelgroen geverfd huis in Den Helder moet haar woning in een andere kleur verven. Doet ze dat niet zelf, dan mag de gemeente dat doen op haar kosten. Dat is de uitkomst van een uitspraak die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag heeft gedaan.

De geelgroene voor- en achtergevel van de woning is volgens het college van burgemeester en wethouders van Den Helder te fel en wijkt te veel af van de andere woningen in de wijk. Die afwijking is volgens het gemeentebestuur zo groot dat sprake is van een zogenoemd welstandsexces. Daarmee overtreedt zij de Woningwet. Het gemeentebestuur nam daarop een ‘bestuursdwangbesluit’. Hiermee wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat de bewoonster de woning in een andere kleur verft en een einde maakt aan de overtreding. Zij is het hier niet mee eens en stapte naar de bestuursrechter.

Welstandsexces
De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt dat het er niet om gaat of de fel geelgroene kleur van het huis ‘mooi of vrolijk’ is, maar om de vraag of deze kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een welstandsexces. Dat is het geval, zo blijkt uit de uitspraak. Onder verwijzing naar een advies van de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, mocht het gemeentebestuur zich op het standpunt stellen dat de geelgroene kleur ‘door de intensiteit daarvan afbreuk doet aan de harmonie in de wijk’.

De bewoonster kan een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hiermee ‘behoudt zij enige mate van keuzevrijheid’. Als de woning in deze goedgekeurde kleur is geverfd, mag de vrouw er vervolgens op vertrouwen dat zij aan de eis van het gemeentebestuur heeft voldaan, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Komeet NEOWISE blijft komende tijd regelmatig te zien

Het is al een aantal dagen smullen voor wie graag naar de sterrenhemel kijkt. Komeet NEOWISE trekt deze maand door ons zonnestelsel en is nog tot half augustus te zien. Komende tijd, tijdens het hoogtepunt, hebben we geluk, want er zijn regelmatig opklaringen en dan is de komeet goed zichtbaar. Soms belemmeren wolkenvelden het zicht, maar omdat NEOWISE urenlang aan onze sterrenhemel staat, is er altijd wel een moment waarop de komeet zich toont.

Het hoogtepunt van NEOWISE hebben we deze week. In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag 18 juli is NEOWISE het helderst en precies dan lijken we met brede opklaringen te maken te krijgen. De komeet is de hele nacht zichtbaar, maar het beste moment om hem te spotten is om 1:30 uur. Je moet dan naar het noorden tot noordwesten kijken. NEOWISE is zichtbaar met het blote oog, maar het is een beetje zoeken, omdat de komeet niet zo helder is als de sterren. Met een simpele verrekijker, telescoop of een goede camera is NEOWISE sowieso perfect te zien.

Ook na komend weekend, tot en met 13 augustus ongeveer, is de komeet elke avond en nacht te zien. Wel wordt de komeet steeds zwakker en dus minder goed zichtbaar. Dat komt omdat de afstand tussen NEOWISE en de aarde steeds groter wordt.

Wat is een komeet?
Een komeet is in feite een grote homp samengeklonterde stenen en ijs. Wanneer een komeet in de buurt van onze zon komt, begint het ijs te verdampen. De krachtige zonnestralen zorgen er dan voor dat de damp van de komeet weggeblazen wordt. Dit zien we als de staart van de komeet.

In tegenstelling tot vallende sterren, die meerdere keren per jaar te zien zijn, is een goed zichtbare komeet zeldzaam. Kometen komen zeker niet elk jaar voor. De bekendste komeet is waarschijnlijk Halley, die in 1986 voor het laatst te zien is geweest.

Kometen en vallende sterren hebben wel wat gemeen. Het gruis dat de komeet via zijn staart in ons zonnestelsel achterlaat kan uiteindelijk richting de aarde komen. Wanneer dit gruis in onze dampkring terecht komt, ‘verbranden’ deze deeltjes en dat zien wij als een vallende ster of meteoor.

FOK! Wat eten we vandaag? #lasagna

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met lasagna! Lasagna is een typisch Italiaans gerecht, buiten Italië wordt lasagne veelvuldig aan de lokale smaak aangepast. Zo wordt lasagne binnen de Ierse keuken bereid met tomaten, cheddarkaas en een grote hoeveelheid gehakt, en wordt het geserveerd met friet patat. In vele landen van West-Europa wordt de ovenschotel gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus, dit is echter een adaptatie van het klassieke gerecht en verwijst naar de lasagne al forno uit de streek rond Napels. De "echte" lasagne zoals die in de rest van Italië wordt gemaakt bevat geen bechamelsaus.

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete lasagna?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Moslims zoeken eeuwige grafrust

Het is één van de belangrijkste voorschriften vanuit het islamitische geloof: de eeuwige grafrust. Het liefst in land van herkomst, maar dat is in veel gevallen door de coronacrisis niet mogelijk. Veel Nederlandse gemeentelijke begraafplaatsen, ook die met islamitische gedeelten, kunnen het echter niet garanderen. Het gevolg: een stormloop op graven mét eeuwige grafrust in Almere.

Op Amsterdamse begraafplaatsen is geen eeuwigdurende grafrust. Nabestaanden kopen een graf voor een bepaalde periode. Verstrijkt die periode, dan kan het graf geruimd worden en ontstaat er weer plek. Maar in de islam is het ruimen van graven niet toegestaan.

De stormloop op plekken zoals in Almere is nieuw, maar de discussie is dat niet. Er wordt al jaren gepleit voor een islamitische begraafplaats, niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijvoorbeeld Utrecht. Nu komen de gesprekken in een stroomversnelling. Zo is er een werkgroep in het leven geroepen die de plannen verder vorm gaat geven. Elsa van de Loo zit in die werkgroep.

'Acute crisis'
"De reden dat onze werkgroep is begonnen is deze acute crisis. Mensen lagen in koelcellen omdat ze niet gerepatrieerd konden worden. Maar de wens komt niet van de een op de andere dag", vertelt zij. De commissie is op het moment in gesprek met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Dat de vraag naar eeuwige grafrust groot is, blijkt uit de grote interesse voor graven op de begraafplaats van Ali Karamatali in Almere. Hij kocht een eigen stuk grond van de gemeente waarop hij wél eeuwige grafrust kan garanderen. "We hebben de afgelopen 2 á 3 maanden zeker 150 á 200 Amsterdammers begraven", legt hij uit.

'Elkaar helpen'
De begraafplaats was eigenlijk voor de Surinaamse gemeenschap, maar toen de coronacrisis kwam kon hij geen nee zeggen. "We moeten elkaar helpen, dat hebben we gedaan. Maar aan de andere kant is het resultaat wel dat wij binnenkort vol zitten." Er zijn nog zo'n 200 plekken vrij, al is een groot deel daarvan al gereserveerd. Waarschijnlijk is er in oktober geen plek meer.

Dat het tot nu toe lastig is voor de gemeente Amsterdam om een begraafplaats met eeuwige grafrust te creëren, komt doordat het vaak om grond gaat waarbij rekening gehouden moet worden met bepaalde gemeentelijke regels. Desondanks is het volgens Elsa niet onmogelijk. "Natuurlijk blijft ruimtegebrek een issue. Maar kijk bijvoorbeeld naar de buitenwijken: er is altijd wel een mogelijkheid."

Voor meer dan 10 miljoen euro beslag in onderzoek naar recyclingbedrijf in Limburg

De politie, FIOD en OM hebben met hulp van Defensie beslag gelegd op honderden kilo’s goud ter waarde van miljoenen. Daarnaast is voor ruim een miljoen euro beslag gelegd op contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges. Dit gebeurde in een onderzoek naar een Limburgs recyclingbedrijf. De afgelopen dagen is het terrein onderzocht met geavanceerde apparatuur van Defensie. De verdenking is dat het bedrijf zich bezig houdt met het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrift, heling en diverse milieudelicten. Bij de doorzoekingen zijn ook circa tien vuurwapens en munitie aangetroffen. Daarvoor zijn twee functionarissen van het bedrijf aangehouden.

De FIOD en politie doen onderzoek naar de administratie en geldstromen van het bedrijf. Uit de administratie van het bedrijf zou moeten blijken waar welke afvalstromen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. De verdenking is dat het bedrijf geen correcte afvaladministratie voert. Vermoedelijk doen ze dat om zo criminele gelden wit te wassen.

Het bedrijf zou tegen betaling metaalafval inzamelen met de bedoeling dit te recyclen. Dat laatste gebeurde onvoldoende, met als resultaat dat het afval zich letterlijk opstapelt. Dit zou in strijd zijn met de vergunning. Het afval zou veel hoger dan 10 meter zijn opgeslagen. Het gaat om ongesorteerd schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren, transformatoren, enzovoorts. Uit het onderzoek door de politie ter plaatse blijkt dat het afval zich zo hoog opstapelt, dat het ook op naastgelegen percelen terecht komt. Dat is ongewenst, want daar zijn geen maatregelen genomen om de bodem te beschermen, met alle risico’s van dien.

Beslag op vermogen
De FIOD en politie doorzochten behalve het bedrijventerrein op zaterdag ook drie woningen van functionarissen van het bedrijf. Er is naast administratie, ook beslag gelegd op waardevolle goederen zoals honderden kilo’s edelmetalen - waaronder goud -, ongeveer 450.000 euro contant geld, onroerend goed (drie panden) en auto’s zoals een Maserati, Ferrari en een Porsche. Ook zijn 17 horloges waaronder Rolexen en Audemars Piguet in beslag genomen.

Daarnaast is beslag gelegd op diverse vuurwapens en munitie. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden goederen - zoals bijvoorbeeld metalen platen - op het bedrijf aangetroffen, die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal. De brandweer is ter plaatse geweest voor het verrichten van metingen voor de veiligheid van het aanwezige personeel. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is komende dagen bezig met het ontmantelen van een container met (verouderde) munitie en mortieren.

Samenwerking tegen ondermijnende criminaliteit
In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit is samenwerking belangrijk. De FIOD, politie, Defensie, gemeenten, douane, Belastingdienst en OM werken samen om als overheid een vuist te maken tegen criminelen die de samenleving met hun activiteiten schade toebrengen. Defensie verleende bijstand aan de politie en het OM met een gespecialiseerd zoekteam. De zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaker een beroep op de zoekteams van Defensie.

Aanpak van witwassen
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit en ondermijning. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Dat is ongewenst.

Het OM en alle andere betrokken diensten hebben sinds vorige jaar een nieuwe koers ingezet om het verstoren en afpakken van criminele geldstromen te verbreden. Het verstoren van het bedrijfsproces van criminelen vraagt om financiële opsporingsinspanningen, om de criminele geldstromen in kaart te brengen en ook om strategisch te kunnen bepalen waar afgepakt dient te worden. De bedoeling van de aanpak is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Misbruiker 300+ kinderen pleegt zelfmoord in cel IndonesiŰ

Treurig nieuws voor de liefhebbers van mensen die zeker enkele honderden kinderen hebben misbruikt, nét iets minder treurig nieuws voor de mensen die niet zo'n fan zijn van zulke figuren: Francois Camille Abello heeft de wereld van hem af geholpen door zichzelf om het leven te brengen.

De 65-jarige gepensioneerde Fransman werd vorige maand opgepakt in een hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar hij volgens de politie in de aanwezigheid van twee minderjarige meisjes verkeerde. Op zijn computer werd materiaal gevonden waarop te zien was dat hij seksuele handelingen verrichtte met meer dan driehonderd kinderen, grofweg tussen de tien en zeventien jaar oud.

Volgens de politie richtte hij zich vooral op dakloze kinderen op straat, die hij geld aanbood om ze in zijn hotelkamer te fotograferen. Vervolgens ging hij een heel stuk verder, en degenen die weigerden werden in elkaar geslagen. Wat zijn straf zou worden was nog niet duidelijk, maar chemische castratie zat er dik in en verder was het een keuze tussen levenslang of het vuurpeloton.

Afgelopen week werd Abello met gebroken nek gevonden in zijn cel, volgens de politie nadat hij zichzelf met een stroomkabel op had gehangen. Men probeerde hem nog in leven te houden, maar dat lukte niet en nu is hij dood. Helaas, pindakaas.

Haagse ambtenaren voortaan per trein naar Londen

Haagse wethouders, ambtenaren en gemeenteraadsleden gaan voortaan de trein pakken naar buitenlandse steden in de regio. De Haagse gemeenteraad nam dinsdag een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren aan over duurzame dienstreizen. ‘De tientallen vervuilende vliegreisjes naar Londen zijn nu verleden tijd,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker.

Binnen acht uur per trein
Het initiatiefvoorstel verscherpt de regels die de gemeente Den Haag hanteert bij de vervoersmiddelkeuze bij dienstreizen. Naar steden die binnen acht uur per trein te bereiken zijn, mag door het voorstel niet meer worden gevlogen. Zo moeten ambtenaren voortaan de trein pakken naar steden als Londen, Parijs en Berlijn. Hiermee worden duizenden kilo’s CO2 bespaard.

Uitzonderingen
Momenteel zijn er veel uitzonderingsmogelijkheden om toch het vliegtuig te nemen. De Partij voor de Dieren heeft deze geschrapt. ‘De talloze uitzonderingsmogelijkheden zorgden ervoor dat wethouders en ambtenaren eigenlijk altijd wel het vliegtuig konden nemen,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Barker. Zo vlogen gemeentelijke medewerkers in 2018 maar liefst 29 keer heen en weer naar Londen en namen niet één keer de trein.

Controle
De gemeenteraad krijgt meer mogelijkheden om in de gaten te houden of de verscherpte regels ook worden nageleefd. Zo moet het college jaarlijks rapporteren over de gemaakte dienstreizen en over welk vervoersmiddel daarbij is gebruikt. Ook krijgt de gemeenteraad een overzicht van hoe vaak ambtenaren door uitzonderlijke omstandigheden moeten afwijken van de nieuwe regels.

Een op drie werkenden wil coronabonus

Maar liefst 36 procent van de werkende Nederlanders vindt dat zij een bonus verdienen vanwege hun extra inzet in de afgelopen maanden. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlandse werknemers in loondienst, uitgevoerd door Panelinzicht. Bijna de helft van alle ondervraagden zegt gedurende de coronacrisis harder te hebben gewerkt dan in de periode daarvoor.

Ondanks dat er nauwelijks verschil bestaat tussen het percentage mannen (47 procent) en vrouwen (45 procent) dat zegt harder te hebben gewerkt tijdens de coronacrisis, vinden opvallend meer mannen dat zij hiervoor een tegemoetkoming moeten krijgen. Zo stelt maar liefst 39 procent van de mannelijke werknemers dat ze een coronabonus verdienen, tegenover slechts 33 procent van hun vrouwelijke collega’s. “Binnen ons bedrijf heeft iedereen zich de afgelopen maanden voor tweehonderd procent ingezet”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik vind het echter te gemakkelijk om bij wijze van dank een eenmalig bedrag uit te keren en het daarna te vergeten. Persoonlijk denk ik dat je als werkgever juist dankbaarheid toont door over de langere termijn flexibel en betrokken te zijn.”

Coronafooi
Hoewel een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden vindt dat zij een coronabonus verdienen, is slechts 39 procent van hen bereid meer te betalen voor de producten en/of diensten van ondernemers die het moeilijk hebben. Vooral Drentenaren (80 procent) en Groningers (70 procent) zien weinig in een zogenaamde coronaopslag. Ondanks deze bedenkingen, zegt 34 procent van de ondervraagden vanwege de coronacrisis weleens een (extra) fooi te hebben gegeven. Met 38 procent zijn vrouwen opvallend guller dan mannen (30 procent). Franke: “Omdat de horeca zo hard is geraakt door het coronavirus, geef ik graag wat extra fooi wanneer ik uiteten ga of een biertje drink op het terras. Ik zie het als een investering in de toekomst. Op deze manier hoop ik dat mijn oude vertrouwde kroegje er nog staat wanneer er een vaccin is ontwikkeld.”

Vakantiedagen doneren
Naast een extra fooi en/of een speciale coronaopslag, zijn er ook andere manier waarop de ondervraagden een duit in het zakje kunnen doen. Zo zegt een kwart van de respondenten een- of meerdere vakantiedagen te willen doneren en betaalt dertien procent graag extra belasting vanwege de coronacrisis. Opvallend genoeg zijn vooral jongeren erg solidair: maar liefst 29 procent van hen doneert graag vakantiedagen en veertien procent pleit voor hogere belastingen. Franke: “Wanneer het bij ons mogelijk zou zijn, doneer ik het liefst ook een aantal vakantiedagen aan de goede zaak. De kans dat ik ze dit jaar allemaal opmaak is namelijk nihil. In plaats van een hele zwik mee te nemen naar het volgende jaar, doe ik er liever wat nuttigs mee.”

Het is vandaag..

Goedemorgen Fok!kers, het is vandaag woensdag 15 juli 2020, de week gaat weer doormidden rond lunchtijd. Ook is het Internationale dag van de jongerenvaardigheden. Jarigen zijn onder andere Rob Geus, die we kennen van televisie. Graziano Pellè mag vandaag 35 kaarjes uitblazen, de verjaardag van Adam Savage (53) zal een zwart randje hebben door het verlies van zijn Mythbusterscollega Grant Imahara. 

Intarnationale dag van de Jongerenvaardigheden.
Als jongere sta je in de bloei van je leven. Veel kan je al, andere dingen moet je nog leren. Een (praktijk)opleiding leert een vaardigheid in de praktijk aan die je voor de rest van je leven kan gebruiken in je toekomstige beroep. In Nederland tenminste. In derdewereld landen gaat dat anders. Daar kent men geen leenstelsel, zijn je ouders of oom en tante, opa en of oma jouw opleider, op het land bijvoorbeeld. Deze dag is door de VN uitgeroepen om het leerstelsel overal ter wereld te verbeteren en te ontwikkelen. Dit jaar wordt de dag veelal digitaal aangedaan door de huisige situatie in de wereld. Het onderwep is dan ook "Vaardigheden voor een veerkrachtige jeugd". Zo is er bijvoorbeeld een discussiepanel. 

ONZ in rep en roer door sluiten spelletje

Je dacht natuurlijk al, wat voel ik, wat voor vibratie voel ik over het forum gaan? Nou het rommelt in ONZ! 

Doordat er iemand een topic heeft gekaapt in het bekende 'Dodetopicspel' kwam er een felle ruzie en moest een gast-moderator uit zijn bed kruipen om het snel te sluiten. Naar verluidt heeft hij daarna niet meer kunnen slapen. 

Nog even een uitleg waar het topic over gaat, je moet zo snel mogelijk iets zeggen, zodat de ander geen punten kan krijgen. Dit doen FOK!kers dag en nacht! Onze verslaggever ging de FOK!-straat op om wat meningen te peilen bij de users. 

ToT: Ja, kut! Ik zat er nog niet zo lang en vond het wel een gezellige drukke slowchat met leuke mensen die vaak positief reageerden op elkaar. Het spel-element boeide me eigenlijk behoorlijk weinig.
Ik had begrepen dat er wel wat drama in het verleden geweest was en blijkbaar ging het nu weer ff mis.

Moderator SuperwormJim is duidelijk: Er wordt vandaag ergens achter de schermen besproken wat we er mee gaan doen. Iedere dag is er wel iets: de een miept dat het een sc is geworden, de ander spamt regelmatig de boel onder, tussendoor is er continu in meer of mindere mate gezuig en uitlokking en als toetje op de kers zijn er sujetten die een nieuw deel kapen in de wetenschap dat dat niet gewaardeerd wordt.Mijn advies voor nu: kijk eens rustig rond op FOK!. Het schijnt dat er meer is dan alleen DTS. 

Of de users een andere hobby gaan zoeken is niet duidelijk op dit moment.

SebSwe2.0: Het is bittere strijd geworden. Waar gehakt wordt vallen spaanders en wat dat betreft kennen de deelnemers de hoogtepunten, maar ook zeker de dieptepunten die zo'n allesbepalende strijd met zich meedraagt. Zeiken om de punti en de kliekjes gebeurt al sinds mijn introductie (geen idee of ik daar conclusies aan moet verbinden) mijn inziens hoort het helemaal bij het fenomeen genaamd DTS.Ik wil natuurlijk niemand voor de voeten lopen, maar ik adviseer een stevige reprimande voor de betrokkenen en een strenger beleid aangaande Topic Reports.

Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.

Zeroku: Wat een ontzettend raar moment om te beslissen wat er met dts zou moeten gebeuren. Er was werkelijkwaar niets aan de hand gisteren tot een clown die er überhaupt zelden is niet van de kaapknop af kon blijven. Vervolgens gaat het om vier posts waarin gescheld wordt en dat wordt vervolgens aangegrepen om te bekijken of het hele topic nog wel verder moet ?Zorg dat die twee afkoelen en laat de rest gewoon doorspelen zeg. Er is al bijna niemand meer op Fok en dan ga je zo je users wegjagen...

De reacties spreken voor zich. Grote ophef en grote onrust. 

Gaat dit spel ooit weer gespeeld worden op het FOK! Forum?

bordspel

14-jarige knul met 'vuurwapen' opgepakt

Politie agenten hebben dinsdagmiddag in Ridderkerk een 14 jarige jongen aangehouden omdat hij een vuurwapen bij zich zou hebben. Het bleek om een balletjespistool te gaan.

Een oplettende winkelier van winkelcentrum de Ridderhof zag om ongeveer 13.30 uur twee jongens lopen waarvan er één een vuurwapen bij zich had. Verschillende politie-eenheden gingen naar het winkelcentrum, wat helemaal werd doorzocht. Er werd een signalement doorgegeven zodat ook in de omgeving naar de jongens kon worden gezocht.

Op de Geerlaan werd een jongeman gezien die aan het signalement voldeed. Hij werd door middel van een speciale procedure, de Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) aangehouden. Hij bleek een balletjespistool bij zich te hebben.

Daarmee heeft de jongen een enorm risico gelopen omdat het pistool niet van echt te onderscheiden was en daadwerkelijk voor een echt vuurwapen kon worden aangezien. Hij is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Sony verhoogt PlayStation 5-productie

Sony Interactive Entertainment heeft de initiële productieorders voor de PlayStation 5 verhoogd van de ongeveer zes miljoen eenheden tot ongeveer negen miljoen, volgens een Nikkei-rapport.

In april meldde Bloomberg PlayStation 5-productievooruitzichten van vijf tot zes miljoen eenheden tegen maart 2021. Nu bevestigt een nieuw Bloomberg-rapport Nikkei's rapport van verhoogde productieorders, met de intentie om tegen het einde van 2020 tot 10 miljoen eenheden te produceren. Sony verwacht een toegenomen vraag als gevolg van de aanhoudende COVID-19-pandemie.

De productie van PlayStation 5 begon in juni. Sony verwacht tegen eind september vijf miljoen stuks te maken en tussen oktober en december nog eens vijf miljoen.

PlayStation 5 komt ergens eind dit jaar uit.

PlayStation 5 - liggend (Foto: Sony)

Bethesda houdt Quakecon at Home 2020

Bethesda gaat de 25ste QuakeCon vanop afstand houden, zodat mensen zonder vliegtuigticket het evenement toch bij kunnen wonen. Het evenement vindt plaats van 7 tot 9 augustus.

Dit jaar, dankzij COVID-19, zal QuakeCon at Home een volledig online evenement zijn. Drie dagen lang zijn er livestreams van over de hele wereld, er worden toernooien georganiseerd, er wordt geld ingezameld voor het goede doel en meer. Het begint allemaal op vrijdag 7 augustus om 18:00 uur met Bethesda's QuakeCon Digital Welcome.

Doom Eternal

Baroeg Open Air verplaatst naar 2021

De overheidsmaatregelen rondom COVID-19 hebben de organisatie van Baroeg Open Air met pijn in het hart doen besluiten om de geplande editie op zaterdag 12 september a.s. niet door te laten gaan en te verplaatsen naar zaterdag 11 september 2021. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum.

Onverantwoord
Hoewel de maatregelen op 1 juli versoepeld zijn, blijft de ‘social distancing’ regel van 1,5 meter (voor onbepaalde tijd) van kracht en moeten festivalbezoekers verplicht zitten. Daardoor is het voor de organisatie helaas niet mogelijk om het festival in 2020 op een verantwoorde manier op te zetten. Het zou een enorm financieel tekort tot gevolg hebben waardoor de continuïteit van het festival op de lange termijn ernstig in gevaar komt.

Capaciteit
Directeur / programmeur Leon van Rijnsbergen licht toe: “Uiteraard hebben we begrip en respect voor de huidige richtlijnen. In de praktijk werken die voor ons als organisatoren helaas ‘voor geen anderhalve meter’. Met deze regels komen we lang niet aan onze capaciteit van 10.000 bezoekers, maar kunnen we hooguit nog 2.500 bezoekers ontvangen. Terwijl de kosten gelijk blijven en we toch echt driekwart van onze capaciteit nodig hebben om die te dekken.”

Sfeer
Op basis van de huidige maatregelen wordt het vrijwel onmogelijk om de veel geprezen sfeer van BOA te behouden. Van Rijnsbergen: “Als de bezoekers elkaar niet om de nek kunnen vliegen in een ‘moshpit’, maar ze op gepaste afstand van elkaar op een stoeltje moeten zitten, dan is dat funest voor de sfeer die men van ons kent. Reden te meer om het festival, met pijn in het hart, een jaartje uit te stellen.”

BOA 2021
Het festival wordt verplaatst naar zaterdag 11 september 2021, reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Vrijwel alle acts, onder andere Napalm Death, Atari Teenage Riot, Tygers Of Pan Tang en Suicide Commando, hebben al bevestigd mee te verhuizen. Het festival vindt plaats van 12.00-23.00 uur in het Zuiderpark in Rotterdam, de organisatie ziet er alvast naar uit om alle bezoekers weer onder normale omstandigheden te mogen ontvangen.

Architectuur van Xbox Series X uitgelegd

Xbox heeft op Xbox Wire uitgelegd hoe Xbox Velocity Architecture, de architectuur van Xbox Series, ontworpen is om nieuwe next-gen gameplay-ervaringen te ervaren.

Er zijn vier componenten:

  • een aangepaste NVME SSD, die 2,4 GB/s aan ruwe I/O-doorvoer levert, meer dan 40x de doorvoer van Xbox One.
  • Hardwareversnelde decompressie: gamepakketten en -assets worden gecomprimeerd om downloadtijden en de hoeveelheid opslagruimte die nodig is voor elk afzonderlijk spel te minimaliseren. Met hardwareversnelde ondersteuning voor zowel de industriestandaard LZ-decompressor als een nieuw, gepatenteerd algoritme dat speciaal is ontworpen voor textuurgegevens met de naam BCPack levert de Xbox Series X een effectieve 4,8 GB/s aan I/O-prestaties, ongeveer 100x de I/O-prestaties in huidige generatie consoles. Om vergelijkbare decompressieprestaties in software te leveren, zijn meer dan 4 Zen 2 CPU-cores nodig.
  • nieuwe DirectStorage-API: standaard I/O-API's voor bestanden werden meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld en zijn vrijwel ongewijzigd, terwijl de opslagtechnologie sindsdien aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. Er is een nieuwe DirectStorage API toegevoegd aan de DirectX-familie, waardoor ontwikkelaars in staat zijn om meerdere I/O-wachtrijen op te zetten, prioriteiten te stellen en I/O-latentie te minimaliseren.
  • Feedback Streaming (SFS): Sampler Feedback Streaming is een nieuwe innovatie die gebruikmaakt van de andere componenten van de Xbox Velocity Architecture. Textures zijn geoptimaliseerd op verschillende niveaus van detail en resolutie, genaamd mipmaps, en kunnen tijdens het renderen worden gebruikt op basis van hoe dichtbij of ver weg een object van de speler verwijderd is. Naarmate een object dichter bij de speler komt, moet de resolutie van de texture toenemen om de scherpe details en beelden te bieden die gamers verwachten. Deze grotere mipmaps vereisen echter een aanzienlijke hoeveelheid geheugen in vergelijking met de mips met een lagere resolutie die kunnen worden gebruikt als het object verder weg in de scène is. Nu laden ontwikkelaars een volledig mip-niveau in het geheugen, zelfs in gevallen waarin ze slechts een zeer klein deel van de texture te zien is. De Xbox Series X GPU kijkt zelf naar wat er te zien is en welke textures er nodig zijn. Het vraagt de subgedeelten van een mipmap in het geheugen te laden, net op tijd voor wanneer de GPU de gegevens nodig heeft.

De vier componenten van de Xbox Velocity Architecture stellen de Xbox Series X in staat om effectieve prestaties te leveren die verder gaan dan de ruwe hardware specificaties. Hierdoor zullen spelers nieuwe renderingtechnieken, de virtuele eliminatie van laadtijden en grotere, meer dynamische levendige werelden zien.

Prinsjesdag aangepast, weinig militair ceremonieel

De traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zijn dit jaar sterk aangepast. Dit om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. De gebruikelijke rijtoer van de koning en het koninklijk gezelschap gaat niet door. Het militair ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is beperkt. Prinsjesdag is dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Dat kan het evenement wel via de televisie volgen.

Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn namen dinsdag het besluit voor de aanpassingen tijdens Prinsjesdag. Dat gebeurde in overleg met de koning. Partijen hebben wel afgesproken de activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen zo sober mogelijk, waar mogelijk met inachtneming van de traditie, uit te voeren.

De afgeschaalde Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal is niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk. Hier spreekt de koning de Troonrede uit.

Geen rijtoer
De Haagse burgemeester besloot als Voorzitter van de Veiligheidsregio dat er geen ruimte is voor de traditionele activiteiten buiten de vergaderzaal. Het besluit is genomen in overleg met de koning, de lokale driehoek, de Voorzitter van de Verenigde Vergadering en de minister van Defensie.

Tijdens evenementen is het zaak coronamaatregelen na te leven, waaronder de 1,5-meterafstand. Naar verwachting lukt dat niet als er veel mensen op Prinsjesdag afkomen. Daarom gaat de traditionele rijtoer van het Koninklijk Huis van Paleis Noordeinde naar de Verenigde Vergadering en terug naar het Paleis niet door. De gemeente Den Haag roept mensen daarom op de viering van Prinsjesdag via de televisie te volgen en niet naar Den Haag te komen.

Militair ceremonieel sterk beperkt
Al met al is ook het traditionele militair ceremonieel beperkt, zoals voor de ingang van de Grote Kerk. Bij aankomst van de koning is er nader in te vullen militair eerbetoon en waardige militaire muziek als er gasten arriveren. Over de precieze invulling van het ceremonieel volgt nog overleg. Het gebied rond de Grote Kerk is afgesloten, dus valt er niets te zien.

Verenigde Vergadering afgeslankt
De Grote- of Sint Jacobskerk in het Haagse centrum biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden, 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet, met inachtneming van de huidige richtlijn om 1,5-meter afstand te houden. Normaal zijn er op Prinsjesdag in de Ridderzaal circa 1.000 gasten. Nu is er slechts plaats voor zo’n 250 gasten. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.

Archieffoto uit 2019 (Afbeelding: Defensie)
Archieffoto uit 2019 (Afbeelding: Defensie)

Halfjaarcijfers: meer cybercrime en meer demonstraties

Meer WhatsAppfraude, demonstraties en coronabewust werken. Het coronavirus heeft in het eerste half jaar van 2020 grote invloed gehad op het werk van de politie. ‘Wat er allemaal gebeurde in de maatschappij, zag je direct terug in de cijfers’, zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef.

Door de maatregelen tegen besmetting met en verspreiding van het coronavirus is het aantal misdrijven ongeveer gelijk gebleven, maar het soort misdrijven veranderde sterk. Dit blijkt uit het nieuwste overzicht van de criminaliteitscijfers van de politie over het eerste halfjaar van 2020.

Politiewerk
De coronamaatregelen hadden directe gevolgen voor het werk van politiemensen. Bijvoorbeeld bij aanhoudingen of reanimaties komen agenten dicht bij anderen. Dit vergde extra materialen, nieuwe werkinstructies en nog meer oplettendheid. Zoveel mogelijk politiemedewerkers werkten thuis. Plankzaken werden weggewerkt en het succesvolle rechercheonderzoek 26Lemont is grotendeels door rechercheurs vanuit huis verricht. In dit onderzoek keek de politie internationaal mee bij chatgesprekken tussen criminelen via het versleutelde Encrochat.

Uitgedaagd
De laatste maand gaven de vele demonstraties de politie handenvol werk. Demonstraties van boeren bijvoorbeeld en demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer: ‘Agenten hebben tijdens demonstraties professioneel opgetreden en de rust weten te bewaren. Dit in maatschappelijk onrustige tijden, waarbij ze soms flink zijn uitgedaagd en voortdurend tijdens hun werk met smartphones zijn gefilmd.’

Daling
Nadat vanaf half maart de meeste mensen vanwege het virus zoveel mogelijk thuis bleven, nam in die periode een aantal soorten criminaliteit af. Zo daalde het aantal gevallen van zakkenrollerij sterk: met 38 procent vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal woninginbraken daalde (min 21 procent) en minder mensen reden onder invloed (min 16 procent). Met de versoepeling van de maatregelen kwam de criminaliteit ook weer op. Inmiddels is het aantal inbraken weer op niveau van voorgaande jaren.

Stijging
Het aantal gevallen van cybercrime steeg enorm, met maar liefst 169 procent vergeleken met vorig jaar. Ook (online) fraude steeg met 57 procent flink. Daarbij ging het vooral om vriend-in-nood-fraude, waarbij een crimineel zich via de app voordoet als een goede vriend die of familielid dat in nood is en het slachtoffer zo geld aftroggelt. Sinds eind april is het mogelijk om hier online aangifte van te doen. Hiervan is meteen veelvuldig gebruik gemaakt: in mei en juni werden in totaal ruim 6000 aangiften gedaan. Dit komt neer op bijna 100 van dergelijke aangiften per dag in die twee maanden.

Overlast
Het aantal meldingen van overlast is het afgelopen halfjaar ook gestegen. Huyzer: ‘Wij zien met name een toename van geluidshinder, burenruzies en overlast door jongeren. De collega’s hebben er hun handen vol aan gehad.’

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

In Ledeacker is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 4500 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen op het bedrijf (meldplicht). Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 24 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 23 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op advies van deskundigen samen met de sector pelsdierhouderij het hygiëneprotocol aangescherpt. Daarnaast is aan Faculteit Diergeneeskunde gevraagd diepgaander onderzoek te doen naar mogelijke introductieroutes. Tevens wordt het OMT-Z gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen.

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Auteursrechtorganisatie Buma moet aanvullende vergoedingen betalen

Dinsdag heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in hoger beroep in een geschil tussen een componist en de auteursrechtorganisatie Buma. Het hof heeft beslist dat Buma aanvullende vergoedingen aan de componist is verschuldigd.

De componist heeft speciaal voor een aantal pretparken muziek gecomponeerd. Hij is ontevreden over de vergoedingen die Buma aan deze pretparken in rekening brengt voor het gebruik van de muziek. Hij vindt dat hij voor het muziekgebruik veel te weinig van Buma heeft ontvangen.

Tarieven
Het hof heeft – evenals de rechtbank – het standpunt van de componist dat Buma bij pretparken als de Efteling en Toverland andere, hogere, tarieven in rekening moet brengen, die meer recht doen aan het bijzonder belang van de muziek in deze parken, verworpen. Volgens het hof kan Buma niet eenzijdig een verhoging van de tarieven vaststellen omdat de Wet toezicht collectieve beheersorganisaties auteurs- en naburige rechten Buma verplicht over de in rekening te brengen tarieven te onderhandelen met (organisaties van) muziekgebruikers.

Het hof heeft wel – en anders dan de rechtbank – beslist dat Buma bij de verdeling van de door haar geïnde gelden niet correct heeft gehandeld, omdat Buma deze gelden heeft verdeeld op basis van de programma-gegevens van radio en tv. Mede omdat de muziek niet op radio en tv ten gehore wordt gebracht (en daarom niet in het zogenoemde referentierepertoire voorkomt), had Buma de gelden die zij van de pretparken heeft ontvangen, moeten verdelen op basis van het daadwerkelijk muziekgebruik in deze parken. Daartoe bieden haar reglementen ook de ruimte.

Buma is daarom aanvullende vergoedingen aan de componist verschuldigd voor het muziekgebruik in de Efteling vanaf 2011 en voor het muziekgebruik in Toverland vanaf 2013. Buma heeft deze wijze van repartitie sinds 2015 reeds (gedeeltelijk) toegepast. De omvang van de nu nog door Buma te betalen vergoeding dient in een aparte procedure te worden vastgesteld.

Geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer

Een man uit Tiel krijgt geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje tijdens het reizen met het openbaar vervoer. De man had de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verzocht hem een vrijstelling te geven voor het dragen van een mondkapje. De Veiligheidsregio heeft volgens de rechtbank niet de bevoegdheid om deze vrijstelling te geven. Dit omdat het verbod gebaseerd is op de Wet personenvervoer 2000 en niet op de Noodverordening.

De man reist vanwege zijn werk dagelijks met het openbaar vervoer van Tiel naar Amsterdam. Op 4 juni 2020 diende hij zijn verzoek voor een vrijstelling in bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De voorzitter van de regio berichtte op 30 juni per brief dat hij het verzoek niet in behandeling neemt. De voorzitter acht zich niet bevoegd die vrijstelling te verlenen. De man maakt tegen deze mededeling bezwaar. De man wil via de rechtbank een voorlopige voorziening treffen.

Man kan bezwaar maken tegen de inhoud van brief Veiligheidsregio
De voorzieningenrechter oordeelt dat de brief van 30 juni 2020 waarin de voorzitter mededeelt dat hij niet bevoegd is een vrijstelling te verlenen een besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betekent dat de man bezwaar kan indienen tegen de inhoud van de brief. Vervolgens kijkt de rechter of het bezwaar van de man een redelijke kans van slagen heeft.

Geen verplichting op dragen mondkapje in ov in de noodverordening
In de Noodverordening is geen verbod opgenomen waarin staat dat het de individuele reiziger zonder mondkapje verboden is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wel legt de Noodverordening de vervoerder op om maatregelen te nemen. Het verbod is op de Wet personenvervoer 2000 gebaseerd. Deze wet bepaalt o.a. dat iedereen verplicht is de aanwijzingen betreffende de orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang op te volgen die door de vervoerder duidelijk kenbaar zijn gemaakt.

Verbod opgenomen in aanwijzingen van vervoerders
Onder deze ‘aanwijzingen’ wordt o.a. verstaan de door de vervoerder kenbaar gemaakte aanduidingen in beeld of geschrift. Elke vervoerder maakt vervolgens de eigen aanwijzingen kenbaar. Een voorbeeld daarvan is de ‘Regels in de trein’. Deze is te vinden op de website van de NS, hier is vermeld dat mondkapjes verplicht zijn. Ook in de trein zelf en op de perrons wordt op deze verplichting gewezen. Dit betekent dat het verbod is opgenomen in de voorwaarden en aanwijzingen van de vervoerders, waarin de regels zijn gesteld die zien op het reizen met het openbaar vervoer.

Veiligheidsregio kan geen vrijstelling verlenen
Omdat in de Noodverordening geen verbod voor de individuele reiziger is opgenomen om zonder mondkapje te reizen in het openbaar vervoer, kan de Veiligheidsregio hiervoor geen vrijstelling verlenen. De man kan met het bezwaarschrift - dat gericht is tegen het besluit van de Veiligheidsregio - niet bereiken wat hij beoogt. Volgens de voorzieningenrechter heeft het bezwaar geen redelijke kans van slagen. Daarom heeft de rechter het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening afgewezen.

Utrechtse boeren helpen bijen, vlinders, kikkers en vogels

Weide- en akkervogels, bijen, vlinders en allerlei akkerkruiden. Natuur vind je niet alleen in natuurgebieden, maar ook in agrarische gebieden. “Hoe gevarieerder het gebied, hoe meer vogels en insecten we helpen”, zegt Hans Veurink van het agrarisch Collectief Utrecht Oost. Meer bijen, vlinders en vogels die hier hun voedsel vinden; dat is wat Hans ziet. “Met de subsidie die we van de provincie krijgen kunnen onze 360 agrariërs mooie dingen doen.”

Hans vervolgt: “We hebben veel gras- en akkerland en dat trekt allerlei dieren aan. Zo zitten er veel kieviten op de open maisvelden. In de hoger gelegen delen van de Utrechtse Heuvelrug laten boeren in de winter het graan op hun akker staan. Heel waardevol voor akkervogels, die zo ook in de winter voedsel hebben. Ook maken we een soort mozaïeklandschap met lage en hoge gewassen, percelen die we onder water laten lopen en graslanden waar we kruiden en bloemen inzaaien. We zorgen voor een zo gevarieerd mogelijk landschap met bosjes, houtwallen en poelen. Die beheren we actief. We baggeren de poelen regelmatig uit als ze dichtgroeien en kappen te hoge bomen, zodat struiken en kruiden meer kans krijgen.”

Steeds meer belangstelling
Hans ziet dat steeds meer boeren belangstelling krijgen om zich aan te sluiten bij een collectief om zo de natuur te helpen. “In de maatschappij is er natuurlijk steeds meer aandacht voor en ook de markt ziet het belang. Zo heb je bijvoorbeeld het programma Planet Proof waarbij agrariërs natuur- en milieuvriendelijk produceren. Die producten liggen nu al in de winkelschappen. Ik verwacht dus een stijging van het aantal aanmeldingen voor ons collectief.”

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Het is belangrijk om landbouw met natuur te combineren daar waar dat kan. De provincie geeft subsidie om agrarisch natuur- en waterbeheer te stimuleren en de uitvoering mogelijk te maken. Samen met onze Utrechtse boeren maken we werk van een groene provincie met voldoende biodiversiteit.”

Weilanden onder water
Projectmanager Marcel Benschop van het Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, is ook enthousiast over de subsidie. Het collectief heeft ongeveer 350 deelnemers, voornamelijk melkveehouders, maar ook particulieren. Het gebied bestaat voor een groot deel uit veenweide met in Alblasserwaard veel water en in Vijfheerenlanden ook (hoogstam)boomgaarden en grienden. “Er is een behoorlijke populatie grutto’s en andere weidevogels in het gebied aanwezig, dus het weidevogelbeheer is er heel belangrijk”, vertelt Marcel. “Zo hebben we de afgelopen jaren tijdens het broedseizoen ongeveer honderd weilanden onder water gezet (plasdrassen, red.) voor de weidevogels. Dit jaar vonden de vrijwilligers drie nestjes van de kleine plevier in de buurt van plasdrassen. Heel mooi. Er is een boer die zijn plasdras langer in stand houdt voor de kamsalamander, als voortplantingswater.”

Oevers en sloten
Het collectief heeft nog veel meer initiatieven. Onder andere voor de grote modderkruiper en de heikikker, die veel in het gebied voorkomen. Marcel: “Binnenkort plaatsen we in goed overleg met de boeren stuwtjes en verhogen we bij wijze van proef op een paar plekken het waterpeil. Vooral in de oevers en sloten zien we nog veel kansen. We hebben nu zo’n 2500 kilometer oever in beheer, waarop geen mest wordt uitgereden. Maar het slootvuil komt er wel op. Daar willen we wat aan doen. Verder willen we meer kruidenrijk grasland realiseren en de boeren echt advies op maat geven. Dit alles zouden we trouwens niet kunnen uitvoeren zonder de hulp van tientallen vrijwilligers.”

Subsidie
De werkzaamheden die de boeren uitvoeren voor de natuur, zijn mogelijk dankzij subsidie van de provincie Utrecht. Eind 2015 heeft de provincie aan de zeven agrarische collectieven in de provincie subsidies verstrekt voor de periode 2016 tot en met 2021. De totale omvang van de subsidies bedraagt ruim 7 miljoen euro per jaar. De helft van dit bedrag wordt betaald uit provinciale middelen, de andere helft uit middelen van de Europese Unie (EU).

FOK! Wat een weer: eerst regen

Vanmorgen vroeg zijn er met name in het noorden en oosten mistbanken die echter snel oplossen. Verder zijn er perioden met zon en vooral in het noorden en oosten ontstaat een enkele bui. In de loop van de middag en avond neemt in het zuiden de bewolking toe en kan ook daar een enkele bui voorkomen. De maxima liggen rond 19°C. De wind is west tot noordwest en overwegend zwak.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking van het westen uit toe. In het noordoosten zijn er eerst nog opklaringen en is er aanvankelijk kans op mistbanken. Aan het einde van de nacht gaat het in het westen af en toe regenen. De minima liggen tussen 15°C in het zuidwesten en 8°C in het noordoosten. De wind draait naar zuidwest tot zuid en is overwegend zwak.

Donderdag overdag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. Het wordt ongeveer 18°C. Pas in de avond wordt het van het noordwesten uit droger met enkele opklaringen. De wind draait van het westen uit naar een westelijke richting, aan de kust naar noordwest en is zwak, aan de kust matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zomeravond in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een fraaie foto uit Purmerend tijdens een mooie zomeravond. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Defensie traint troepeninzet met luchtsteun rond De Peel

Landmachtmilitairen voeren momenteel allerlei tactische opdrachten uit in de omgeving van Vliegbasis De Peel. Zo bereiden de troepen zich voor op uitzendingen. Mochten militairen in penibele situaties komen, dan vragen ze om luchtsteun. Zodoende worden ook procedures en samenwerking met luchtmachtcollega’s en buitenlandse partners getraind. Daarom vliegen boven de Peel ook F-16’s, Apache-gevechtshelikopters, Tornado-gevechtsvliegtuigen en Albatros-trainingsvliegtuigen.

Defensie oefent in heel Nederland om ook in COVID-19-tijden berekent te zijn op haar taak. De luchtmacht probeert vliegbewegingen zo veel mogelijk te verdelen om geluidoverlast te beperken. Iets dat niet altijd lukt.

De vliegbewegingen zijn nog tot en met overmorgen, beide dagen tot uiterlijk 17.00 uur

Overlast
Overlast of hinder is te melden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen is meer informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.

Meldingen worden geregistreerd en opgenomen in de jaarrapportage Geluidshinder, Zonering en Rapportering.

Apache (foto: Ministerie van Defensie)
Apache (foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.