Horeca is coronabeperking zat: Nederlandse overheid voor rechter

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een kort geding tegen de staat aangespannen. De KHN wil zo snel mogelijk versoepeling van de strenge coronamaatregelen in de horeca.

De horeca wordt volgens hen veel zwaarder aangepakt dan andere beroepsgroepen en er lijkt dan ook sprake van volkomen willekeur in maatregelen. Voorzitter van de KHN, Robèr Willemsen, laat weten dat de branceorganisatie al een tijd aan het praten is met de beleidsmakers en er werd constructief meegedacht over aanpassingen om de maatregelen te versoepelen.

"Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien", aldus een teleurgestelde Willemsen.

Er lijkt volgens de voorzitter sprake te zijn van willekeur als je kijkt naar de versoepeling in maatregelen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, personenvervoer en de sport. De horeca komt er dan bekaaid vanaf.

Het kort geding staat gepland voor 28 juli en afhankelijk van de uitslag zal de KHN zich beraden op verdere stappen, al zal een demonstratie op het Malieveld niet tot de mogelijkheden behoren. Toch waarschuwt Willemsen: "Ik vraag me af in hoeverre onze leden zich aan de coronamaatregelen blijven houden als de situatie steeds nijpender wordt."