FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 april 2020

Drie aanhoudingen na ingrijpen handhavers op Oldegaarde

Na een uit de hand gelopen aanhouding, Eerste Paasdag op de Oldegaarde in Rotterdam, zijn drie verdachten aangehouden. Gemeentelijke handhavers wilden ingrijpen toen zij een te grote groep mensen bij elkaar zagen staan. De aanhouding die volgde, zorgde voor nogal wat tumult, waarbij de BOA's niet ongeschonden uit de strijd kwamen. Een van hen werd in het gezicht geslagen en bij een ander schoot de pink uit de kom. Tijdens het incident werden een 32-jarige man uit Ridderkerk en een 40-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. Vandaag volgde de aanhouding van een 38-jarige Rotterdammer.

Handhavers grepen zondag 12 april in, toen zij een groep van zo’n twintig mensen bij elkaar zagen staan rondom zeven auto’s bij een voetbalvereniging in Charlois. Dit is in strijd met de noodverordening die is uitgevaardigd vanwege de corona-uitbraak. De groep verplaatste zich los van elkaar richting Zuiderpark.

Een achterblijver, de 32-jarige verdachte, hoestte in de directe nabijheid van een handhaver en ging er vervolgens vandoor. Hij kon bij de Oldegaarde worden aangehouden. Hier bemoeiden omstanders zich mee, zowel verbaal als fysiek. De 40-jarige man uit Vlaardingen beledigde de handhavers en dreigde te gaan slaan, waarna hij werd aangehouden. Een derde man, de 38-jarige Rotterdammer, haalde daadwerkelijk uit. Hij werd vandaag aangehouden.

De 32-jarige verdachte zit nog vast en mag zich morgen via het supersnelrecht verantwoorden voor poging zware mishandeling. De andere twee verdachten zitten nog vast in afwachting van verhoor en verdere afhandeling danwel voorgeleiding.

Menselijke resten aangetroffen in rioleringsput

In een rioleringsput aan de Zeebergweg in Amsterdam-West zijn vanmiddag menselijke resten aangetroffen. De vondst van de lichaamsresten werd gedaan tijdens werkzaamheden aan de Zeebergweg, meldt de politie.

Volgens een woordvoerder hebben de menselijke resten daar vermoedelijk al enige tijd gelegen. Naar verwachting zal het dan ook een tijd duren voordat de identiteit is achterhaald.

De recherche en de Forensische Opsporing zijn ter plaatse en doen onderzoek.

Minderjarige 'homohater' haat helemaal geen homo's, krijgt huisarrest

Kindervriend Youness Ouaali had verdacht snel de minderjarige Marokkaanse jongen te pakken die deze week in Amsteram een homostel uitschold en beledigde. Eerlijk is eerlijk, deze gast was wel de enige die zich bij de politie meldde, vast omdat hij vol met zijn bakkes in beeld stond.

De 15-jarige Ilyas beledigde een homokoppel dat hand in hand over straat liep en dat viel nét in zijn proeftijd van een ander strafbaar feit. Als voorwaarde voor die proeftijd was dat hij niet meer in aanraking met justitie mocht komen, en verdomd, dat redde hij niet eens. Nu krijgt hij dus twee weken huisarrest. De officier van justitie heeft besloten hem te dagvaarden op verdenking van groepsdiscriminatie en belediging.

Lees ook: Minderjarige verdachte homohaat wil excuses aanbieden

Toch vindt Ilyas zich geen opgewonden standje en volgens hemzelf heeft hij nooit problemen gehad met homo's. "Ik woon in Amsterdam, daar zie je ze elke dag", zo meldde hij in het interview met haatvlogger Ouaali.

De uitbarsting was ook niet echt zijn schuld. De homo's zeiden namelijk 'dat moslims geobsedeerd zijn door homo’s' en één van hen kwam intimiderend dicht bij de schooljongen te staan. Dus toen werd Ilyas boos. 'Anderhalve meter!' roepen hielp waarschijnlijk niet zo goed.

Uiteraard heeft hij er veel last van. Vooral op internet en op school, familie en vrienden hebben het over het filmpje. Erg he? Burgemeester Halsema plaatste overigens maandag een regenboogvlag op Instagram en zag dat het goed was.

Bekijk het hele interview hier en verbaas je over de onschuld van deze jonge moslim.


Interview met 'homohater' (Bron: YouTube)

Opnieuw zendmasten in de hens, politie zoekt getuigen

Gisteren werden er opnieuw twee zendmasten in de hens gestoken, dit keer in Almere. Rond 19:15 uur kreeg de politie de melding binnen van een brand in een zendmast op de Markendwarspad (Sportpark De Marken) en omstreeks 21.40 uur kreeg de politie een melding van een brand bij een zendmast op de Sluiskade.

In de afgelopen twee weken stonden meerdere zendmasten in Nederland in brand. De branden zijn vermoedelijk aangestoken en kunnen er voor zorgen dat 112 minder goed bereikbaar is. De eenheden waarin de branden plaatsvonden en de Dienst Landelijke Recherche doen gezamenlijk onderzoek.

Lees ook: Anti-5G-terroristen steken GSM-masten in de fik

Het in brand steken van de zendmasten is zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Dat de politie de brandstichtingen stopt, de verdachten opspoort en eventueel hun netwerk blootlegt, is dan ook van groot belang.

De betreffende eenheden hebben zelf de regie over de onderzoeken naar de branden in hun gebied. De Dienst Landelijke Recherche coördineert alle onderzoeken.

Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, of een tipformulier invullen

Overzicht van incidenten tot nu:

  • 13 april – Almere Haven (2x)
  • 11 april – Oudenbosch (2x)
  • 11 april – Veldhoven (2x)
  • 11 april – Tilburg
  • 10 april – Dronten
  • 10 april - Groningen
  • 9 april – Nuenen
  • 6 april – Rotterdam
  • 5 april – Neerkant
  • 3 april – Beesd

Blijf thuis met PlayStation: gratis Uncharted en Journey

PlayStation kondigt het 'Stay at Home Initiative' aan, een manier voor PlayStation om bij te dragen aan de coronacrisis. Om mensen aan te moedigen thuis te blijven gaat PlayStation tussen 16 april en 6 mei twee gratis games weggeven.

Het betreft Uncharted: The Nathan Drake Collection en Journey. Deze zijn vanaf 16 april om 01:00 uur Nederlandse tijd gratis te downloaden. Gamers in Duitsland en Zuid-Korea krijgen in plaats van Uncharted Knack 2 kado. Daarnaast maakt PlayStation tien miljoen dollar vrij om gedupeerde indie-ontwikkelaars te ontzien tijdens deze moeilijke tijden.

Boa's mishandeld: 'Groepen jongeren denken zich de straat toe te kunnen eigenen'

Een hersenschudding en kneuzingen: het zijn de verwondingen die drie buitengewone opsporings ambtenaren (boa's) hebben overgehouden na een confrontatie met een groep jongeren in Amsterdam-Osdorp. Dat zegt de Nederlandse Boa Bond (NBB). Ruud Kuin van de bond maakt zich zorgen over de toenemende agressie en irritatie richting boa's in de huidige coronacrisis.

Afgelopen zondag wilden boa's ingrijpen toen zij bij een supermarkt zagen hoe een jongen iets vernielde. Toen zij de jongen wilden aanhouden werden de boa's plots belaagd door een groep van negen à elf jongeren, die door de vluchtende verdachte zouden zijn opgetrommeld.

Onbewapende boa's worden aangevallen
"Er zijn serieuze klappen uitgedeeld", zegt Ruud Kuin van de NBB. Twee boa's raakten lichtgewond en twee anderen zwaarder, zo werden er in het ziekenhuis een hersenschudding en kneuzingen geconstateerd. Op beelden die AT5 kreeg van een getuige is te zien dat vier of vijf boa's belaagd worden door de groep. Enkele leden van die groep vluchten na de vechtpartij te voet, anderen springen in een auto die schuin op de stoep is neergezet. Zij rijden weg met piepende banden. Pas enige tijd later arriveert de politie.

Volgens Kuin past het incident in het beeld van de huidige coronacrisis. "Het is leger buiten en groepen jongeren menen zich nu de straat toe te kunnen eigenen, onbewapende boa's worden daarbij aangevallen", waarmee Kuin refereert aan de al langer lopende discussie over de vraag of boa's verdedigingsmiddelen moeten krijgen als pepperspray en een wapenstok.

Geschopt, geslagen en bespuugd
Het incident van zondag staat niet op zichzelf. In Rotterdam raakten diezelfde dag vijf boa's gewond, toen zij geschopt, geslagen en bespuugd werden door een grote groep mensen. Twee boa's spraken daar in eerste instantie een groep van zes mensen aan die zich niet hielden aan de coronaregels. Toen zij bekeuringen wilden uitschrijven kwamen er opeens overal mensen vandaag. "Die boa's werden echt aangevallen", zegt Kuin. Collega's die te hulp kwamen kregen ook klappen.

Hoewel de geweldsincidenten van zondag van een buitencategorie zijn, zegt Kuin de laatste dagen van steeds meer leden te horen, dat de irritatie over de coronamaatregelen groeit. "Mensen worden lakser in het naleven van de 1,5 meter afstandsregel en als ze er dan door boa's op aangesproken worden, dan wordt er vaker geïrriteerd gereageerd, dat geldt voor zowel jong als oud."

'Öztürk vertoont schandalig gedrag'

Deel nummer zoveel in de haram-soap rond vreemdganger Tunahan Kuzu. Nu wil de Amsterdamse fractievoorzitter van DENK, Mourad Taimounti, een motie van wantrouwen indienen tegen het landelijke partijbestuur. In de partij is een grote crisis uitgebroken nadat Tunahan Kuzu vorige maand terugtrad als politiek- en fractieleider.

Volgens Kuzu chanteerde partijvoorzitter Selçuk Öztürk hem met een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag. Zo zou Öztürk de buitenechtelijke affaire van Kuzu in 2018 hebben opgerakeld om hem ten val te brengen.

Öztürk en Kuzu splitsten zich in 2015 af van de PvdA en richtten samen DENK op. Behalve partijvoorzitter zit Öztürk ook in de Tweede Kamer. Kuzu stopte enkele weken geleden als politiek leider.

Opstappen
De nieuwe fractievoorzitter, Farid Azarkan, vindt dat het bestuur moet opstappen omdat de crisis in de partij zo niet wordt opgelost. Oud CDA'er Taimounti is het met zijn landgenoot Azarkan eens. Het bestuur is er immers zelf onderdeel van, zegt hij. Maar het bestuur weigert en wil onafhankelijke personen aanstellen om te bemiddelen in de ruzie.

De Amsterdamse fractievoorzitter kondigt nu aan een motie van wantrouwen in te dienen tegen het bestuur tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering op 6 juni. Volgens hem kaapt Öztürk de partij en stelt hij zijn eigen belang boven het partijbelang. Taimounti vindt dat Öztürk 'schandalig gedrag' vertoont.

Man in Zwaag door misdrijf om het leven gekomen

De politie Noord-Holland stelt een onderzoek in naar het overlijden van de 52-jarige Martin Griep, inwoner van Zwaag. Het lichaam van de man is op zondagavond, Eerste Paasdag, omstreeks 20.45 uur aangetroffen in zijn woning aan het Ridderspoor. Het is inmiddels duidelijk dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

De politie startte na de vondst een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op. Het onderzoek is in volle gang, forensisch experts buigen zich over sporen en getuigen worden verhoord. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via een tipformulier. 

Met een hond jagen in Hunting Simulator 2

Nacon en Neopica presenteren een nieuwe video van Hunting Simulator 2, het volgende deel van de jaagsimulatieserie dat op 25 juni 2020 zal verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spelers kunnen 6 open-wereld-gebieden verkennen, inclusief: de vlaktes van Colorado, de woestijn van Texas en de wouden van Europa.De fauna van elke regio is in Hunting Simulator 2 getrouw gereproduceerd, met 33 diersoorten om te bestuderen en op te sporen voor je missies, waaronder kleine en grote prooien, angstwekkende roofdieren en watervogels. Elk van de soorten heeft mannelijke, vrouwelijke, jonge en oude dieren die je kunt tegenkomen, voor een zo realistisch mogelijke ervaring.

Op verzoek van de community introduceert Hunting Simulator 2 een nieuw element: een jachthond om je tijdens de jacht te vergezellen. Terwijl je jacht maakt op je prooi, zullen de zintuigen van je hond je helpen de dieren te vinden en op te drijven. Ga samen met je hond op verkenning en ontgrendel alle content die in de game te vinden is.

Via een nieuwe interface kunnen spelers voor hun uitrusting kiezen uit meer dan 75 wapens en accessoires en 90 officiële kleding-items van gespecialiseerde merken: Browning, Winchester, Verney Carron, Bushnell, Kryptek en vele andere.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope verschijnt in de zomer van 2020

Bandai Namco en Supermassive Games kondigen aan dat The Dark Pictures: Little Hope, het tweede deel van The Dark Pictures Anthology, in de zomer van 2020 verschijnt.

In Little Hope zijn vier studenten en hun professor helemaal alleen in een fictief, afgezonderd en verlaten stadje vast komen te zitten door een mysterieuze mist. Terwijl ze wanhopig op zoek zijn naar een manier om te ontsnappen, worden ze vanuit de schaduwen achtervolgd door visioenen over het met geheimen doordrenkte verleden van het stadje. Om te kunnen overleven, moeten ze de mysteries ontrafelen die achter deze duistere verschijningen schuilgaan voordat kwaadaardige krachten hun zielen één voor één de hel in sleuren.

Spelers kunnen als één van de vijf hoofdrolspelers aan de slag in deze gloednieuwe cast, waarin Will Poulter wederom aanwezig is. Net als de eerste game, Man of Medan, heeft Little Hope verschillende speelmogelijkheden door meerdere verhaallijnen, wegen en eindes. Iedere keuze die je maakt is cruciaal en heeft bijvoorbeeld gevolgen voor wie zal overleven en wie niet.

Net als in de andere delen van de anthologie vertolkt Pip Torrens de alwetende Curator, die getuige is van de voortgang van de speler en zo nu en dan een hint geeft als de speler daarom vraagt. De Shared Story- en Movie Night-modi, die spelers in staat stellen om hun verhaal zowel online als offline te spelen en te delen, keren terug, naast de standaard Theatrical Cut en de Curator's Cut. Laatstgenoemde zal eerder beschikbaar zijn als een pre-order bonus.

"We zijn heel enthousiast over Little Hope! Als tweede hoofdstuk in The Dark Pictures Anthology biedt Little Hope spelers een geheel nieuw en verontrustend verhaal. Of ze nu alleen spelen of met vrienden, we kunnen niet wachten om spelers deze zomer met Little Hope aan de slag te laten gaan", aldus Pete Samuels, CEO Supermassive Games en Executive Producer van The Dark Pictures.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf de zomer van 2020 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bethesda brengt Wastelanders-update voor Fallout 76 uit

Vandaag heeft Bethesda Game Studios Wastelanders uitgebracht, de nieuwste gratis update voor Fallout 76. De update verwelkomt NPC’s die nieuwe quests, klassieke dialoogopties met keuze en gevolgen en meer met zich meebrengen.

Spelers moeten hun krachten bundelen met de overvallers of een alliantie vormen met de kolonisten, en op zoek gaan naar de geheimen die zich verschuilen in de bergen van West Virginia. Maar, mensen zijn niet de enige wezens die hun weg naar het gebied terug hebben gevonden. Neem het op tegen angstaanjagende schepsels met nieuwe wapens en pantsers.

Hieronder enkele nieuwe features in Wastelanders:

  • Allies – Speciale types van menselijke NPC’s die meer leven in de brouwerij brengen in de C.A.M.P.’s van spelers en dagelijks activiteiten aanbieden om aan deel te nemen.
  • Reputatiesysteem – Dit systeem werd al in vorige Fallout-titels gebruikt, waarbij elke keuze die je maakt meer gewicht heeft in het spel. Hoe meer moeite spelers doen om een factie te helpen door informatie te geven, vijanden te verslaan en quests te voltooien, hoe meer hun reputatie bij die factie zal stijgen.
  • Nieuwe evenementen – Wastelanders voegt twee nieuwe evenementen toe aan Fallout 76 met Riding Shotgun en Radiation Rumble. Of je nu caravanbeschermer speelt of aanvallen van bestraalde wezens afweert, deze nieuwe evenementen brengen nieuwe, unieke uitdagingen naar Appalachia.
  • Bug Fixes – Wastelanders bevat nieuwe content- en bug fixes samen met heel wat quality-of-life verbeteringen.

De Wastelanders update voor Fallout 76 is nu speelbaar op PlayStation 4, Xbox One en op pc via de Bethesda Launcher en Steam.

Onenigheid binnen 50Plus groeit uit tot ware soap

Ruzies en ouderenpartijen zijn woorden die al sinds mensenheugenis aan elkaar verbonden zijn en na een korte periode van rust is het bij 50Plus nu weer flink raak. Inzet is een mogelijke plek van partijvoorzitter Geert Dales op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Om een goed beeld in deze chaos te scheppen, zullen we proberen helder uit de doeken te doen wat er allemaal gaande is bij 50Plus. In het voorjaar van 2018 werd voormalig VVD-wethouder in Amsterdam en voormalig burgemeester van Leeuwarden Geert Dales binnengehaald als nieuwe voorzitter van de ouderenpartij om een einde te maken aan alle ruzies binnen het bestuur van 50Plus. De ervaren politicus slaagde daar met ijzeren hand in door diverse 'lastige bestuurders' uit hun taak te zetten en de partijleiding naar zijn inzicht in te richten. Toen Dales de organisatie zo had staan zoals hij wilde leek hij 50Plus in rustig vaarwater gebracht te hebben.

Maar een ouderenpartij zou een ouderenpartij niet zijn als ze het toch weer voor elkaar kregen om in ruzie en chaos te vervallen. Dit keer was partijleider Henk Krol de schuldige, hij stelde voor om Geert Dales een plaatsje te geven op de kieslijst voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Krol en Dales kunnen het goed vinden en de partijleider zou graag Dales zijn ervaring gebruiken in de Kamer.

Maar de ijzeren hand waarmee Dales de partij leidde blijkt voor de nodige vijanden te hebben gezorgd zo bleek na de lancering van het idee van Krol. Diverse provinciale voorzitters van 50Plus zegden hun vertrouwen in de partijvoorzitter op en riepen op hem niet op de kieslijst te zetten. Dat Dales geen duidelijkheid over zijn positie wilde verschaffen zorgde voor veel onrust. "Door hier geen duidelijkheid over te verschaffen, roept dit de vraag op hoe onafhankelijk hij als voorzitter van het hoofdbestuur kan zijn met betrekking tot het selectieproces. Het kan niet zo zijn dat de voorzitter van 50Plus meebeslist over zijn eigen geschiktheid en plaatsing op de lijst", aldus de boze partijleden die vonden dat de ethiek- en fatsoensgrens op grove wijze was overtreden.

Uiteraard vond Krol dat de critici niet bij 50Plus hoorden, want waarom zou je een conflict proberen op te lossen als je zelf olie op het vuur kunt gooien. "Ze hebben dit gedaan zonder overleg met hun besturen en zonder de leden erin te kennen. Dat is weinig democratisch en ze verwijten de voorzitter dat hij niet democratisch zou zijn", zo liet hij destijds aan de NOS weten.

Inmiddels heeft Dales wel duidelijkheid gegeven en dat heeft veel nog meer problemen gezorgd, logisch want het blijft wel 50Plus. De partijvoorzitter heeft te kennen gegeven wel wat te voelen voor het idee van Krol en wil graag op de kieslijst voor de Kamerverkiezingen. Henk Krol blij, de rest van de Tweede Kamerfractie boos. De groep tegenstanders van Dales begint daarmee serieuze proporties aan te nemen en de soap lijkt compleet nu alleen Krol zijn partijleider lijkt te steunen.

"Een voorzitter van een landelijke politieke partij dient een verbindende rol te hebben, maar Dales werd in toenemende mate zelf het middelpunt van conflicten en vertoonde geen oplossingsgericht gedrag. Daarnaast schuwde hij niet om stelselmatig in grof taalgebruik vooraanstaande leden te beledigen en liet hij zich uitermate denigrerend uit over onze eigen volksvertegenwoordigers", zo laten de boze 50+ politici weten.

"Dales wil niet bewegen, dan houdt het eens op", zo liet 50Plus Tweede Kamerlid Léonie Sazias weten aan het ANP. Sazias sprak namens de andere Tweede Kamerleden Corrie van Brenk en Gerrit Jan van Otterloo, alsmede de Eerste Kamerleden Martin van Rooijen en Martine Baay. Ook erevoorzitter Jan Nagel zegde het vertrouwen in Dales op.

Dales is niet onder de indruk van zoveel tegenstand. "Ik doe niks, ik ga lekker pianospelen. Deze leden snappen niet hoe een vereniging werkt; als ze van me af willen, dienen ze maar een motie van wantrouwen in op een extra ALV", zo lezen we in het Algemeen Dagblad.

Ook Krol zegt dat het aan de leden is of Dales op de kieslijst moet komen. "Hij heeft met strakke hand 50Plus geprofessionaliseerd en een eind gemaakt aan het gekonkel. De leden moeten nu maar op een vergadering zeggen of ze terug willen naar dat gekonkel. Ik steun de lijn van Dales volledig en heb er geen bezwaar tegen dat ze daarmee ook oordelen over mijn lot."

De boze Kamerleden vinden het vreemd dat Krol nog steeds aan de kant van Dales staat en hen niet steunt. "Het zou logisch zijn als hij ook daar de meerderheid steunt", zo liet Van Brenk weten aan het AD.

Kort samengevat, ouderenpartij gonna be ouderenpartij.

Onenigheid binnen 50Plus groeit uit tot ware soap (Pro Shots / Koen Laureij)
Onenigheid binnen 50Plus groeit uit tot ware soap (Pro Shots / Koen Laureij)

OV-kaart studenten met drie maanden verlengd

Door de coronamaatregelen aan universiteiten en hogescholen wordt het onderwijs op afstand georganiseerd, waardoor studenten weinig gebruik maken van hun studentenreisproduct. Om hen tegemoet te komen wordt daarom het recht op het reisproduct verlengd met drie maanden. Nadat het ov-reisrecht verloopt gaan de drie extra maanden recht automatisch in.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgt veel vragen binnen over het studentenreisproduct, bijvoorbeeld over of het reisrecht gestopt kan worden en de maanden opgespaard kunnen worden totdat de coronamaatregelen over zijn. Het studentenreisproduct is onderdeel van het hele recht op studiefinanciering, dus het opsparen kan alleen als de hele studiefinanciering wordt stopgezet. Dat is voor veel studenten een onmogelijke optie, omdat studiefinanciering juist nu nodig is om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Daarom wordt de maximale termijn dat een student recht heeft op het studentenreisproduct verlengd, in eerste instantie met drie maanden. Afhankelijk van het verloop van de coronacrisis wordt gekeken of deze verlenging voldoende is.

Onderwijsinstellingen werken er hard aan om het onderwijs zoveel mogelijk in aangepaste vorm te doorgang te laten vinden, zodat studenten geen vertraging hoeven op te lopen. Momenteel is nog niet duidelijk of de coronamaatregelen leiden tot vertraging bij studenten, maar mocht dat het geval zijn dan voorziet de verlenging van het reisrecht hierin.

Iedere student die een opleiding volgt aan een hogeschool of universiteit én in maart recht had op een studentenreisproduct, krijgt de verlenging. Voor mbo-studenten is dit niet nodig. In tegenstelling tot studenten van universiteiten en hogescholen – die nominale studieduur plus één jaar extra recht hebben – hebben mbo-studenten standaard recht op de reisvoorziening voor hun nominale studieduur plus drie jaar extra. In het mbo zorgen de coronamaatregelen dus niet voor het bereiken van het maximale reisrecht, en daarom is het niet nodig dat mbo-studenten extra reisrecht ontvangen.

Rijdende drugsmarkt van de weg gehaald

De politie heeft zondag 12 april op de A38 ter hoogte van Ridderkerk een 28-jarige man uit Schiedam aangehouden. In zijn auto trof de politie een grote hoeveelheid drugs aan. Bovendien was zijn auto zogenaamd omgekat, er waren valse chassisnummers aangebracht om de ware identiteit van de auto te verhullen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid gaven de auto van de Schiedammer omstreeks 16.00 uur een stopteken. Bij de controle van de auto zagen de agenten dat het lettertype op het plaatje met het chassisnummer dat zich achter de voorruit bevond, duidelijk afweek van het lettertype dat de autofabrikant normaal gebruikt. Ook het nummer op een sticker op de deurstijl was sterk afwijkend. Nadat ook het uitlezen van het digitale chassisnummer via OnBoardDiagnose in de auto niet lukte, waren de agenten overtuigd dat er iets niet klopte met deze auto.

Drugs
Tijdens het onderzoek aan de chassisnummers zagen de agenten ook een gripzakje met hasj liggen. Daarop is de hele auto doorzocht en troffen de agenten onder een stoel en in de kofferbak verschillende soorten drugs aan. Onder andere 1800 ponypacks, dat zijn vetvrije papiertjes met een gebruikershoeveelheid cocaïne. Verder nog honderden pillen en poeders, waaronder vermoedelijk MDMA, crystal meth, heroïne, GHB en Viagra. De Schiedammer werd direct aangehouden en alle drugs en de auto werden in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de drugs en de ware identiteit van de auto.

'Tour in augustus, Vuelta in september en Giro in oktober'

Organisaties van sportevenementen zijn al weken druk doende met afgelastingen en verschuivingen van hun evenementen. De ASO, organisator van de Tour de France en de Vuelta a Espana puzzelt al weken over de mogelijkheden om toch de Ronde van Frankrijk te kunnen verrijden. Omdat de koers van levensbelang is voor de wielersport werd er zelfs gedacht aan een wedstrijd zonder publiek. De Spaanse krant Marca onthulde vandaag dat de grote wielrondes, mits de coronacrisis het toelaat, een plan hebben om hun wedstrijden alsnog af te werken.

"De Tour de France van 2 tot 25 augustus, de Ronde van Spanje in september en de Giro in oktober. Dat is het akkoord waartoe de drie grote rondes gekomen zijn", zo schrijft Marca op dinsdag. In de tussenliggende periodes zullen organisatoren van ééndagskoersen ook hun graantje nog wel mee willen pikken wat het nog ingewikkelder zal maken.

'Tour in augustus, Vuelta in september en Giro in oktober' (Pro Shots / SIPA USA)
'Tour in augustus, Vuelta in september en Giro in oktober' (Pro Shots / SIPA USA)

XCOM: Chimera Squad aangekondigd

Firaxis heeft op verrassende wijze XCOM: Chimera Squad aangekondigd. De aankondiging komt niet alleen uit het niets, de game is al bijna beschikbaar. De game heeft een release date gekregen van 24 april.

Chimera Squad is een standalone spin-off en komt alleen naar pc. De game speelt zich vijf jaar af na de gebeurtenissen van XCOM 2. De mensheid heeft de oorlog gewonnen en mens en alien werkt inmiddels samen om samen voort te bestaan. Niet iedereen is echter blij met deze alliantie tussen mens en alien. Daar komt de Chimera Squad bij kijken. 

De Chimera Squad is een elite strijdkracht van menselijke en buitenaardse agenten. Zij strijden tegen de ondergrondse krachten die vechten tegen de alliantie. Elke agent heeft unieke vaardigheden en zit om verschillende redenen bij het team. In de onderstaande video's krijg je meer mee van het verhaal en de nieuwe gameplay elementen, waaronder breach-and-clear gameplay.

Creatievelingen bouwen COVID-19 veldhospitaals in Fallout 76

Het is niet uniek dat spelers van MMO's op creatieve wijze aan de haal gaan met spraakmakende actualiteiten. Zo ook in Fallout 76, waar verschillende individuen en online groeperingen aan de slag zijn gegaan met de mobiele constructietool C.A.M.P. om bijvoorbeeld noodhospitaals en onderzoekscentra in het kader van COVID-19 uit de grond te stampen.

Met behulp van de C.A.M.P. kun je in Fallout 76 net zoals in Fallout 4 architectje spelen en her en der eigen basissen opwerpen. Verschillende spelers kwamen de afgelopen week interessante voorbeelden tegen van dergelijke bouwwerken in het licht van COVID-19.

YouTuber The Ginger Empire liet een creatie zien van een veldhospitaal gebouwd met de C.A.M.P., waar naar eigen zeggen zo'n zes uur werk in zit. Het hospitaal is voorzien van een reeks noodbedden, wastafels, rollen wc-papier en mondkapjes. Een andere YouTuber, InnovSurvivalist, maakte een gekscherende maar zeer gedetailleerde farming guide beschikbaar voor de beste locaties om rollen wc-papier te farmen.

Zoals iedereen die Fallout-nieuws een beetje volgt wel weet had Fallout 76 een ontzettend stroeve start. Er waren dan ook genoeg redenen voor onvrede over verschillende opmerkelijke keuzes die Bethesda maakte tijdens en na de release van de Fallout-multiplayergame.

Desondanks wordt de game nog steeds gespeeld en lijkt er opleving te zitten in het aantal nieuwe spelers, mogelijkerwijs vanwege de vele thuiszitters als gevolg van de coronacrisis en de vele recente incentives vanuit Bethesda zols double XP-events. Een andere voor de hand liggende reden is de vandaag uitgekomen Wastelanders-update waar veel mensen naar uitkeken, die onder andere NPC's in het spel introduceert en het dialoog- en reputatiesysteem op de schop neemt. 

'Tevreden Barcelona overweegt viertal in Eredivisie te stallen'

Oriol Busquets doet dit seizoen op huurbasis ervaring op bij FC Twente en de ontwikkeling van de middenvelder lijkt Barcelona te bevallen. Mundo Deportivo weet dinsdag te melden dat Busquets aankomend seizoen de kans krijgt om de voorbereiding mee te draaien met de hoofdmacht van de Catalanen en daarna waarschijnlijk opnieuw verhuurd wordt.

Barcelona is naar verluidt bovendien van plan om meer spelers naar Nederland te sturen, met FC Utrecht als meest waarschijnlijke bestemming. Er wordt al langer gesproken over een samenwerking tussen de Domstedelingen en Barcelona, al heeft dit nog altijd geen officieel karakter gekregen.

Desondanks lijken de twee clubs achter de schermen met elkaar in gesprek te zijn, aangezien bovengenoemde Catalaanse sportkrant een aantal namen weet op te sommen die in beeld zijn voor een verhuurperiode in de Eredivisie.

Het gaat hierbij om de verdedigers Jorge Cuenca (20), Chumi (21) en Guillem Jaume (21), die dit seizoen hun wedstrijden speelden namens Barcelona B. Een en ander is nog wel afhankelijk van het niveau waarop de beloften van Barça volgend seizoen uitkomen.

Voordat het Spaanse voetbal werd stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus, streed het elftal van trainer Javier Garciá namelijk om promotie naar LaLiga 2 en als het inderdaad lukt om dit voor elkaar te krijgen, veranderen de plannen mogelijk.

Naast dit drietal zou ook Juan Miranda in aanmerking kunnen komen voor een verblijf in de Galgenwaard. De twintigjarige linksback komt dit seizoen op huurbasis uit voor Schalke 04, maar is vooralsnog niet verder gekomen dan vier optredens in de Bundesliga.

Die Knappen zien volgens eerdere geruchten dan ook af van de optie om hem voor een tweede seizoen te huren. Sport berichtte overigens enkele weken geleden ook over de interesse van Ajax in Pedri, een zeventienjarige aanvaller die momenteel op huurbasis uitkomt voor Las Palmas.

Zijn naam wordt door Mundo Deportivo nu echter niet genoemd als een van de spelers die mogelijk op huurbasis naar de Eredivisie verkassen.

Dronken Pool (41) ramt politieauto en smeert hem

De politie heeft dinsdagmorgen omstreeks half twee een dronken automobilist aangehouden nadat hij op de A77, ter hoogte van afrit Gennep, met hoge snelheid een politieauto had geramd. 

In verband met een incident werd het verkeer ter plaatse omgeleid. Hierbij stond een politieauto dwars over de afrit om deze af te sluiten. Agenten stonden naast het voertuig en regelden het verkeer.

Dit werd kennelijk niet of te laat opgemerkt door de automobilist, die met hoge snelheid tegen de politieauto reed. Hierbij raakte de auto zwaar beschadigd. Agenten konden op tijd wegspringen en zagen dat de automobilist doorreed.

Korte tijd later werd het betreffende voertuig en de chauffeur aangetroffen bij een tankstation in de buurt. Hier was de 41-jarige Poolse bestuurder zijn band aan het verwisselen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Een blaastest wees uit dat de man meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kicker: Manuel Neuer hekelt 'tien verplichte duels per seizoen' in contract

Het is maar de vraag of Manuel Neuer en Bayern München elkaar gaan vinden inzake een nieuwe samenwerking. Het contract van de 34-jarige doelman met de Duitse topclub loopt volgend jaar zomer al ten einde en de berichten van de voorbije weken wezen er al op dat beide partijen niet op dezelfde lijn zitten.

Kicker verzekert dinsdag dat een passage in het contract van Alexander Nübel de relatie bepaald niet beter heeft gemaakt. Nübel, die een aflopend contract met Schalke 04 heeft, wordt komend seizoen toegevoegd aan het keepersgilde van Bayern.

Neuer was te allen tijde op de hoogte van de interesse van der Rekordmeister en was ook voorstander van diens komst. Volgens Kicker is Neuer er echter onlangs achtergekomen dat zijn toekomstige concurrent contractueel verzekerd is van 'tien officiële duels per seizoen'.

Dat stoort de Duits international, daar hij eigenlijk het liefst alle duels onder de lat wil plaatsnemen. Zaakwaarnemer Thomas Kroth sprak enkele weken geleden met bestuurslid Oliver Kahn en sportief directeur Hasan Salihamidzic.

Het voorgestelde 'XXL-contract', dat Neuer tot medio 2025 en dus zijn 39e aan de club zou moeten verbinden, zou destijds door Bayern verworpen zijn. Bayern wil hooguit tot de zomer van 2023 doorgaan.

Kroth zou tijdens de contractonderhandelingen ook een salariseis van ruim twintig miljoen per jaar neer hebben gelegd, wat eveneens door Kahn en Salihamidzic werd afgeschoten.

Kicker schrijft dinsdag dat het verstandshuwelijk tussen Bayern en Neuer 'ernstig beschadigd' is. De doelman betreurt niet alleen de contractuele passage in de verbintenis van Nübel, maar ook dat de financiële eisen zomaar in de media zijn verschenen.

Het Duitse blad insinueert dat de doelman verkocht zal worden als beide partijen niet tot overeenstemming komen. Chelsea en Manchester City zouden de situatie nauwlettend volgen.

In Manchester staat Josep Guardiola voor de selectie. De trainer kent Neuer van hun gezamenlijke periode in de Allianz Arena, tussen 2013 en 2016, maar is tevreden over eerste doelman Ederson. Bij Chelsea staat Kepa Arrizabalaga ter discussie.

Beschermingsmiddelen inzetten op de juiste zorgplek

Dit weekend heeft Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) een nieuw verdeelmodel vastgesteld voor mondmaskers. In het nieuwe model gaat het niet om een verdeling over de zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners. De inspectie vindt het terecht dat beschermingsmiddelen worden verdeeld naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Dat zijn zorgverleners in het ziekenhuis, maar evengoed zorgverleners in verpleegtehuizen en de andere zorgsectoren waar Corona-patiënten intensief worden behandeld. De inspectie krijgt veel signalen van zorgmedewerkers en zorgbestuurders die zich zorgen maken over de beperkte hoeveelheid persoonlijke beschermingsmiddelen.

Deze beschermingsmiddelen zijn noodzakelijk om de werkzaamheden zoals in de thuiszorg – palliatieve zorg, persoonlijke verzorging of wondverzorging - op een goede en veilige manier te kunnen uitvoeren. De impact van tekort aan beschermingsmiddelen wordt vergroot wanneer niet iedereen getest kan worden bij klachten en de keuze gemaakt moet worden om cliënten bij klachten met of zonder beschermende maatregelen te verzorgen. Bestuurders en zorgmedewerkers moeten hierin lastige keuzes maken. Zorgverleners hebben in deze situatie de ruimte om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, mits hierbij goed hulpverlenerschap en het leveren van persoonsgerichte, veilige en verantwoorde zorg voorop staan. De bestuurder is en blijft hiervoor eindverantwoordelijk en moet daarbij wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM.

Alle mensen die werken in de zorg, of dat nu in het ziekenhuis, in de thuiszorg, of in het verpleeghuis is, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent dat er voldoende beschermingsmiddelen moeten zijn. Samen met het bedrijfsleven en partijen uit de zorg werkt het kabinet met man en macht aan om zoveel mogelijk in te kopen. De inspectie blijft de signalen die zij ontvangt vanuit zorgverleners over tekorten aan beschermingsmiddelen melden bij VWS.

50.000 euro beschikbaar om schapen te beschermen tegen wolven in Drenthe

De Gedeputeerde Staten in Drenthe hebben besloten € 50.000,- beschikbaar te stellen voor preventieve maatregelen waarmee schapenhouders hun dieren kunnen beschermen tegen wolven. Dit hebben GS vastgesteld in hun reactie op de aanbevelingen die de deelnemers van de Drentse wolventafel op 11 februari hebben voorgelegd aan gedeputeerde Henk Jumelet. Samen met de schapenhouders wil het college de komende tijd werken aan een totaalaanpak.

Voorlopersregeling
Gedeputeerde Jumelet: “Wij hebben goed geluisterd naar de zorgen en behoeften die leven onder de schapenhouders. We begrijpen deze zorgen, en hebben tegelijkertijd te maken met de komst van de wolf als beschermde diersoort. Er is nog geen gevestigde wolf in Drenthe, toch willen we van start met een zogenaamde voorlopersregeling. Daarmee komen we tegemoet aan de dringende vraag om financiële ondersteuning voor schapenhouders, die onder andere wolfwerende rasters willen aanschaffen. En we doen ook samen met de schapenhouderij ervaring op met het nemen van preventieve beschermende maatregelen.”

Gebiedscommissie in oprichting
Het college heeft besloten een gebiedscommissie op te richten die de voorlopersregeling gaat uitvoeren. De commissie in oprichting kan direct aan de slag en wordt vóór de zomer definitief ingesteld. Zij heeft een adviserende rol naar de schapenhouders die met preventieve maatregelen willen beginnen. Ook gaan zij samen met de provincie bepalen in welk gebied de financiële middelen bij voorkeur worden ingezet. In een later stadium gaat de commissie zich samen met de provincie bezighouden met het voorbereiden van een totaalaanpak die gaat spelen wanneer een gevestigde wolf in Drenthe is vastgesteld.

Duitse moeder huurt appartement om verjaardag dochter (16) te vieren

Een moeder in Berlijn maakte het gisteren wel heel bont. Om de 16e verjaardag van haar dochter te vieren had ze speciaal een appartement afgehuurd. Nou is dat op zich niet strafbaar, maar het ontvangen van 30 gasten is dat wel: In Duitsland geldt momenteel een samenscholingsverbod voor groepen groter dan 2 personen, gezinnen en mensen die anderszins gezamenlijk een huishouden voeren daargelaten. 

De Duitse politie meldt op Twitter dat tegen alle 32 aanwezigen een onderzoek wordt ingesteld op basis van de Infectiebeschermingswetgeving. Ook kunnen alle aanwezigen rekenen op een forse boete en mogelijk een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Omdat het appartement speciaal voor het feestje werd gehuurd, wordt er ook nog een apart onderzoek naar de moeder en de verhuurder van het appartement opgestart. 

Nieuwe kaart voor Pokémon TCG: Sword & Shield - Rebel Clash bekendgemaakt

Er is weer een nieuwe Pokémon-onthulling voor de Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Sword & Shield: Rebel Clash, die op 1 mei uitgebracht wordt. De Galarian vorm van Darumaka, de Zen Charm Pokémon, is een van de nieuwe kaarten die in de set te vinden is.

Darumaka komt uit de Switch-games Pokémon Sword en Pokémon Shield. Met de Ice Punch van Darumaka heb je 50% kans om de Pokémon van je tegenstander verlammen. De Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Sword & Shield: Rebel Clash is in mei verkrijgbaar in booster packs, themadecks, Elite Trainer Boxes en speciale collecties.

Er zijn al eerdere kaarten bekendgemaakt voor de Pokémon TCG-verzameling:

  • 16 Pokémon V, waaronder Toxtricity V, Dubwool V, Boltund V en Sandaconda V, plus 14 full-art Pokémon V
  • 7 Pokémon VMAX, waaronder de eindevoluties van de eerste partner-Pokémon van Galar, Copperajah VMAX en Dragapult VMAX
  • Meer dan 15 Trainer-kaarten en 4 full-art Supporter-kaarten
  • 4 nieuwe Special Energy-kaarten

Pokemon Trading Card Game - Darumaka (Foto: Pokemon Company)

Opnieuw aanhoudingen voor woningovervallen en ramkraak

Vanochtend zijn er twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij drie woningovervallen en een ramkraak. De verdachten zijn een 23-jarige man uit Harderwijk en een 20-jarige man uit Winterswijk. Op 31 maart werd al een 22-jarige man uit Harderwijk aangehouden in het onderzoek, toen sloot het team meerdere aanhoudingen niet uit.

Op 13 maart 2019 overvielen twee gemaskerde mannen een woning aan de Tongerenseweg in Vierhouten. Ze sloten de bewoners op, doorzochten de woning en gingen er met hun auto vandoor. Op 22 januari 2020 was het raak aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden. In de ochtend overvielen twee mannen een echtpaar en ook hier gingen de daders er vandoor met de auto van de bewoners. De auto werd dezelfde dag teruggevonden in Harderwijk. En ook op 8 februari 2020 was de auto van de bewoners van een woning in Ermelo doelwit van de overvallers. Die auto werd later gebruikt bij een ramkraak op een juwelier in Harderwijk.

Bij het onderzoek heeft de recherche meermalen de hulp van het publiek ingeroepen. Onder meer in BureauGLD en Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan de overvallen. Het team heeft bruikbare informatie binnen gekregen en wil daar alle tipgevers voor bedanken. Met de aanhouding is het onderzoek nog niet afgerond. De drie verdachten zitten vast en het onderzoek gaat verder.

Veroordeling wegens het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Armeniërs blijft in stand

De veroordeling van de voorzitter van de Nederlandse Azerbeidjaanse Turkse Culturele Vereniging wegens het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen mensen van Armeense afkomst wegens hun ras, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak
Op 24 april 2014 werd op het terrein van de Armeense kerk in Almelo een herdenkingsmonument Armeense Genocide onthuld. Een aantal weken daarna, 1 juni 2014, vond in Almelo op initiatief van de Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie een demonstratie plaats. In de kennisgeving van deze demonstratie aan de gemeente stond vermeld dat de benaming ‘Armeens Genocide Monument’ niet zou bijdragen aan de harmonie in de samenleving, in het bijzonder de harmonie in Almelo.

Bij de demonstratie waren zo’n 4.000 personen mensen aanwezig, van hoofdzakelijk Turkse afkomst. De verdachte had een aandeel in de voorbereiding van de demonstratie. Ook heeft hij tijdens de demonstratie met een microfoon de menigte toegesproken. Hij uitte daar onder meer de volgende, in het Nederlands vertaalde, woorden: “Karabach zal het graf van de Armeniërs worden.”

Het gerechtshof veroordeelde de verdachte, evenals de rechtbank, wegens het in het openbaar aanzetten tot gewelddadig optreden tegen mensen wegens hun ras tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 120 uur.

Cassatieklacht(en)
De verdachte stelde tegen deze uitspraak beroep in cassatie in. De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de veroordeling door het hof te vernietigen. De verdachte zou met zijn uitlating niet gedoeld hebben op de Armenen vanwege hun ras, maar op de personen die een gedeelte van Azerbeidjan, Nagarno Karabach, bezet houden.

Oordeel Hoge Raad
Deze cassatieklacht slaagt niet. Het gerechtshof stelde vast dat het door de verdachte scanderen van de, in het Nederlands vertaalde, uitlating “Karabach zal het graf van de Armeniërs worden” gericht is tegen alle Armeniërs. Deze uitlating leverde in de context van de demonstratie tegen het herdenkingsmonument Armeense Genocide, naar inhoud en strekking het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Armeniërs wegens hun ras op. De Hoge Raad vindt dit oordeel van het hof in dit geval juridisch juist en ook voldoende gemotiveerd.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief.

Politie bevestigt: dode in Haarlem door misdrijf om het leven gekomen

Dinsdag 7 april werd een stoffelijk overschot aangetroffen in het water van de Mooie Nel in Haarlem. De recherche heeft daarop direct een onderzoek gestart. Daaruit is gebleken dat het slachtoffer inderdaad door een misdrijf om het leven is gebracht. 

Lees ook: Politie vindt lijk in Haarlem, gaat uit van misdrijf en zoekt getuigen

De identiteit van het slachtoffer is inmiddels vastgesteld. Het gaat om een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Omdat nog niet alle familieleden van het slachtoffer zijn getraceerd, doet de politie op dit moment geen nadere mededelingen over de identiteit van het slachtoffer. Het onderzoek wordt voortgezet door de recherche. 

Getuigen kunnen zich nog steeds melden bij de recherche op het nummer 0900-8844.

COVID-19: 868 nieuwe besmettingen en 122 doden, totaal 27.419 en 2945

Tot en met 14 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 27.419 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 868 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 8939 (+210) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 122 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2945 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Bekeuringen voor onder meer samenscholen en belediging

In de nacht van maandag op dinsdag hielden politiemensen in Terneuzen een verkeerscontrole. Tijdens deze controle kwam een personenauto met flinke snelheid langs de agenten gereden. Zij wilden deze auto graag aan een controle onderwerpen en reden hem achterna.

In de Willem Kloosstraat kon de auto rond 02.00 uur aan de kant worden gezet. Uit de auto kwamen vier jongemannen. Twee zetten het meteen op een lopen. Een van de jongens kon in de De Genestetstraat achterhaald worden na een korte achtervolging te voet. De vierde meldde zichzelf een ogenblik later bij de auto.

Bij de jongens werd verder niets aangetroffen dat strafbaar was. Hun uitleg waarom ze wegrenden was dat ze bang waren om een bekeuring te krijgen voor samenscholing. Die kregen ze dan ook. Eén van de jongens, een 17-jarige Terneuzenaar, kreeg ook nog een bekeuring omdat hij zich niet kon legitimeren.

De jongeman die als laatste bij het groepje vervoegde, een 17-jarige jongen uit Den Helder, beledigde de agenten. Hij is aangehouden en na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het beledigen van de politieagent. Ook hij kon zich niet legitimeren. Zijn ouders zijn in kennis gesteld van de aanhouding.

Schansspringlegende Ammann gaat voor Spelen 2022

Goed nieuws voor schansspringfans: Simon Ammann heeft laten weten zijn ski's toch nog niet aan de wilgen te hangen. De 38-jarige Zwitser is van plan om door te gaan tot en met de Olymische Spelen in Beijing in 2022.

Ammann debuteerde als 16-jarig broekie op de Spelen van Nagano in 1998, vier jaar later schitterde hij op prachtige wijze: kort voor de Spelen van Salt Lake City raakte hij in Willingen flink geblesseerd, maar hij herstelde en won olympisch goud op de kleine én grote schans, na Matti Nykänen in 1988 pas de tweede schansspringer ooit die dat voor elkaar kreeg.

Het hoogtepunt van Ammann's fraaie carrière ligt rond 2008-2010 en in Vancouver 2010 herhaalde hij zijn kunstje nog eens: wéér olympisch goud op de kleine én grote schans. Verder won Ammann alles wat er te winnen valt, behalve de Vierschansentournee: het WK, het WK skivliegen en de World Cup, allemaal rond zijn gloriejaren.

Tegenwoordig zijn die jaren wel voorbij, zijn laatste zege dateert alweer van november 2014, maar ondanks slechts een 35e plek in de World Cup van afgelopen seizoen wil hij toch niet opgeven. "Mijn focus gaat op twee grote evenementen, het WK in Oberstdorf in 2021 en vooral de Olympische Spelen in Beijing", aldus de Zwitser.

"Door de manier waarop de afgelopen winter is gegaan werd de ambitie om door te gaan groter dan de gedachten om te stoppen. Vorig seizoen was het al moeilijk voor me om te wennen aan het idee dat ik na het WK skivliegen zou stoppen, zeker nadat ik mijn doel - op meerdere schansen meedoen om de podiumplekken - niet kon bereiken", zegt Ammann, die niet verder kwam dan een zestiende plek in Oberstdorf.

"Wat ik heb geleerd geeft me wel weer veel vertrouwen voor de weg vooruit. Met de Olympische Spelen, het grootste doel van elke atleet, in zicht voel ik dat ik de kracht weer heb om de dagelijkse uitdagingen van een topsporter aan te gaan en ben ik ervan overtuigd dat ik weer mee kan doen om de topresultaten."

De jonge Ammann schittert in Salt Lake City

Moslama aangehouden in Sydney

Dat ze ook 'down under' problemen hebben met individuen die moeite lijken te hebben om hun overactieve speekselproductie op een wat beschaafde wijze kwijt te raken blijkt hier wel uit het volgende filmpje:

De moslama in kwestie werd, na een achtervolging, aan de kant van de weg gezet. Op de vraag waar haar bedevaart heneging antwoordde ze dat ze onderweg was om een COVID-19 test te ondergaan. Ondanks de immer goedgeluimde en beschaafde Aussie politie speelde de impulsieve aard van de 'dame' op en ontstond er een handgemeen. De agent besloot daarop om haar mee te nemen naar het bureau. Blijkbaar paste dit niet in de dagplanning van 'madam' en begon ze daarop hevig te schuimbekken. Hierdoor nam ook haar speekselproductie blijkbaar sterk toe en wat moet je dan? Met het uiten van de nodige schuttingtaal blijkt ze hier een oplossing voor te hebben gevonden en spuwt ze de agent in het gelaat. Bepaald niet dankbaar met deze geste wordt de 'moslama' netjes op de grond gewerkt en klaargemaakt voor arrest.

In het volgende filmpje het vervolg van het geheel. Iedereen en z'n moslimmoeder begint zich er nu mee te bemoeien en de sfeer begint bijkans Midden-Oosters te worden. Nog een geluk dat het 'down under' op het moment in het najaar is en de temperaturen daar dus wat leefbaarder zijn. Voor de spuugster is een masker gevonden, waardoor zij in elk geval nu gewoon fijn al haar sputum kan laten gaan, zonder dat dit verder een gevaar zal opleveren voor haar directe omgeving. Bij de verdere verwerking van haar glijdt haar hoodie hijab van het hoofd en kunnen de agenten haar slechts met de grootste moeite verder de veewagen inkrijgen.

Zo, nu weer tijd voor een fijn glaasje azijn van een goed jaar. Santé allemaal!

Gemeente Waalwijk mag maar één woonwagenstandplaats ontruimen

Vandaag heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch uitspraak gedaan in twee kort gedingen over de ontruiming van twee woonwagenstandplaatsen in Waalwijk. Omdat er hennepkwekerijen waren aangetroffen op beide standplaatsen, moesten deze van de gemeente ontruimd worden. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant was dat terecht. Het hof volgt die uitspraak voor een van deze standplaatsen.

Hennepkwekerijen
Op 12 september 2018 trof de politie bij twee woonwagens in Waalwijk een hennepkwekerij aan. De burgemeester sloot de wagens voor 3 maanden. Daarop beëindigde de gemeente de huurovereenkomst en gebruiksovereenkomst met de bewoners. Dat zou betekenen dat zij van hun plaatsen zouden moeten vertrekken. De eigenaars van de woonwagens vonden dat veel te ver gaan en stapten naar de rechter. Die stelde de gemeente echter in het gelijk. De eigenaars gingen in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Verschillende overeenkomsten
Het hof komt in één van de twee zaken tot een andere uitspraak dan de rechtbank. Dat heeft te maken met het feit dat de eigenaren van de woonwagens niet dezelfde overeenkomst met de gemeente hadden gesloten. Bij de ene woonwagen ging het om een huurovereenkomst van de standplaats. Bij de andere woonwagen was sprake van een gebruiksovereenkomst op grond waarvan de wagen op de standplaats werd gedoogd. Voor de twee verschillende overeenkomsten gelden verschillende regels. Zo geldt bij een gebruiksovereenkomst niet de huurbescherming die wel geldt bij een huurovereenkomst.

De in gebruik gegeven standplaats
Bij een gebruiksovereenkomst ben je verplicht om de in gebruik gegeven standplaats op een goede manier te beheren en te gebruiken. Het hebben van een hennepkwekerij is in strijd met die verplichting. Het hof vindt dat de eigenaar van de woonwagen op deze standplaats een wanprestatie heeft geleverd. Daardoor kon en mocht de gemeente de gebruiksovereenkomst beëindigen. Dat is dus terecht gebeurd, de eigenaar van de woonwagen heeft nu dan ook geen recht meer op de standplaats en hij moet zijn woonwagen van de standplaats verwijderen.

De gehuurde standplaats
Een huurovereenkomst kan en mag de verhuurder in principe niet zelf beëindigen, zoals dat bij een gebruiksovereenkomst wel kan. Alleen de kantonrechter mag een huurovereenkomst ontbinden, behalve als de burgemeester ‘het gehuurde’ heeft gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet. Dat laatste was hier volgens de gemeente het geval. Maar het hof vindt dat sluiting van de woonwagen niet gelijk staat aan de sluiting van het gehuurde: de gemeente verhuurde immers de standplaats en niet de woonwagen. Tijdens de sluiting van de woonwagen kon de huurder nog wel gebruik blijven maken van het voorzieningengebouwtje dat op de standplaats stond. Onder meer daaruit leidt het hof af dat de standplaats feitelijk niet was gesloten.

Kantonrechter
Het hof vindt daarom dat de kantonrechter - in een nieuwe rechtszaak - moet beslissen of de gemeente de huurovereenkomst zelf had mogen beëindigen. Zolang de kantonrechter hier geen uitspraak over heeft gedaan, staat niet vast dat de huurovereenkomst terecht is beëindigd. En zo lang dat niet vaststaat, staat ook niet vast dat de eigenaar van de woonwagen geen recht heeft op het gebruik van de standplaats.

In dit hoger beroep heeft de gemeente gevorderd om de standplaats te ontruimen. Dat is een zeer ingrijpende maatregel. Het hof wil niet vooruitlopen op een mogelijk nog te voeren rechtszaak bij de kantonrechter. Daarom heeft het hof de vordering van de gemeente ten aanzien van de gehuurde standplaats afgewezen.

Disney geeft Splash de Cats-behandeling

Nu er steeds meer content op Disney+ verschijnt wordt ook duidelijk dat er soms op een pijnlijke manier beslissingen worden gemaakt hoe met naaktbeelden wordt omgegegaan. Een opvallend geval kwam onder de aandacht van Collider.

In de film Splash, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Daryl Hannah, is er namelijk voor gekozen om een romantische scène enigszins aan te passen. In de scène geeft zeemeermin Hannah een kus op de mond van Hanks, waarop zij terugrent naar de zee. In het originele shot is een deel van haar achterste te zien, maar er is nu voor besloten om op hilarische wijze gebruik te maken van computereffecten zodat haar billen niet te zien zijn. De zeemeermin heeft een mooi vachtje als vervanging gekregen. No buttholes here, folks!

Het wegpoetsen van de achteruitgang is niet een vreemd fenomeen. Onlangs nog werd de film Cats bekritiseerd vanwege het ontbreken van de artiestenuitgangen bij de katten, waarop er door een comedykanaal de 'Butthole Cut' werd uitgegeven. Een van de leden van het visual effects-team zou namelijk ingehuurd zijn om die allemaal, stuk voor stuk, te verwijderen uit de shots. Een interpretatie van deze beruchte 'Butthole Cut' is hier te bekijken.

Het desbetreffende fragment uit Splash valt hieronder te bekijken. De film uit 1984 is ook te zien op de Nederlandse Disney+. Het gaat overigens erg goed met de streamingsdienst. Zo bereikte het platform een nieuw aantal van 50 miljoen betalende klanten wereldwijd.

Schiphol moet Schipholpas teruggeven aan schoonmaker ISS

De vordering van een schoonmaker van ISS tot teruggave van zijn Schipholpas is in hoger beroep toegewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank Noord-Holland wees de vordering van de schoonmaker eerder af.

Flesje cola in Privium lounge
In het contract tussen ISS en Schiphol stond dat Schiphol om haar moverende redenen een schoonmaker van ISS de toegang tot Schiphol kon weigeren. Schiphol heeft die bepaling ingeroepen omdat de schoonmaker een flesje cola uit de Privium lounge zou hebben gedronken. Omdat de werknemer daarom niet meer op Schiphol mocht zijn werd ook de Schipholpas ingetrokken.

Rechtsverhouding Schiphol en schoonmaker
Het hof oordeelde dat niet alleen het contract tussen ISS en Schiphol van belang is maar dat door het afgeven van de Schipholpas tussen de schoonmaker en Schiphol ook een rechtsverhouding bestaat. Daarbij moet Schiphol zich redelijk en billijk gedragen naar de schoonmaker. De schoonmaker werkte al meer dan tien jaar op Schiphol en was in 2016 nog door Schiphol tot schoonmaker van het jaar uitgeroepen. Omdat Schiphol de pas in heeft genomen en bij die beslissing niet ook de belangen van de schoonmaker heeft afgewogen is dat volgens het hof onrechtmatig.

IC-verpleegkundige op straat bespuugd in Zeist

Een verpleegkundige is in haar vrije tijd op straat bespuugd vanuit een groep van zes jongens. Ze werkt in het ziekenhuis met COVID-19-patiënten en kan niet begrijpen dat mensen zoiets kunnen doen.

Lees ook: IC-verpleegkundige in gezicht gespuugd: "Doe je in deze tijd niet!"

De vrouw (33) werkt als IC-verpleegkundige op de COVID-afdeling in een ziekenhuis in Utrecht. Ze is daar bezig met het redden van levens van patiënten die zijn geïnfecteerd met corona. Om haar intensieve baan en de zorg voor haar jonge kinderen te combineren, moet ze fit zijn. Daarom gaat ze af en toe hardlopen.

Dinsdag 7 april rond 19.00 uur rent ze op het voetpad vanuit de richting Amersfoortseweg naar Zeist. Ter hoogte van het plaatsnaambordje van Zeist komen drie snorscooters op het fietspad haar tegemoet. Op elke scooter zitten twee jongens. Ze slingeren en hinderen daarmee fietsers. Als ze haar passeren gebeurt het.

Ze voelt spetters tegen haar gezicht, waaronder haar mond. Ze realiseert zich meteen dat één van de jongens haar bespuugd heeft. Ze rent achter ze aan, maar kan ze niet bijhouden. Ze weet natuurlijk niet of deze jongens besmet zijn met het corona-virus. Ze zit daarom nu in onzekerheid en dat is heel vervelend, zeker ook gezien haar werk in het ziekenhuis.

De zes jongens hebben allemaal een licht getinte huidskleur en hadden petjes op. Verder waren ze allemaal donker gekleed. De scooters zijn mat-zwart. Ze hebben allemaal een windscherm. Het zijn geen bijzondere exemplaren, dus geen retro-scooters. Alle drie hadden zij blauwe kentekenplaten, ten teken dat het snorscooters zijn.

De politie vraagt nogmaals aan getuigen om contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door het tipformulier in te vullen. 

FOK! Culinair: Kook mee met CUL!

Nu we in deze tijd niet meer uit eten kunnen gaan staan de meeste mensen een stuk vaker zelf in de keuken. Maar dan rijst de vraag: wat moeten we nou weer eens eten? Als je even geen inspiratie heb dan is meedoen aan 'Kook mee met CUL' een leuk idee. 

Twee keer per week maken de deelnemers allemaal hetzelfde gerecht, op hun eigen manier. Afgelopen zondag (maandag telde ook nog mee, omdat Pasen) was het thema 'pannenkoeken'. FOK!ster Isabeau maakte een pannenkoek gebaseerd op banaan, gegarneerd met verse aardbei en banaan, coulis van aardbeien en bosbessen en daar overheen walnoten (Zie foto). Nou ben ik persoonlijk geen liefhebber van fruit, maar dit ziet er wel overheerlijk uit! 

Voor morgen is het thema 'Vegan'. Voor deze keer zijn er geen voorwaarden aan het recept zelf verbonden, maar wel aan de ingrediënten. Er mogen geen dierlijke producten inzitten en het moet een volwaardige avondmaaltijd zijn. Durf jij de uitdaging aan te gaan? 

Isabeau maakte een banaanpannekoek voor de opdracht  (Foto: Isabeau)
Isabeau maakte een banaanpannekoek voor de opdracht (Foto: Isabeau)

Aankondiging in Crysis-universum op handen

Het was 2016 toen het Twitterkanaal van de gamefranchise Crysis voor het laatst van zich liet horen. Gisteren doorbrak het kanaal de bijna vier jaar durende radiostilte met een ietwat nietszeggende Tweet: "Receiving Data".

Het is alweer dertien jaar geleden dat de eerste Crysis het levenslicht zag, geroemd om zijn grafische pracht en daarom ook zijn kunst om de meest krachtige game-pc's op hun spreekwoordelijke knieën te krijgen. De opvolgende games die weliswaar minder goed beoordeeld werden, waren voor hun tijd ook een lust voor het oog en Crysis 3 werd nog jaren gebruikt in benchmarks om nieuwe videokaarten op de proef te stellen. 

In Crysis trekken spelers er op uit in een Nanosuit, een technologisch zeer geavanceerd pak dat de drager unieke vaardigheden geeft zoals extreme spierkracht, een mogelijkheid om onzichtbaar te worden en een extra sterk pantser om kogels tegen te houden. 

De tweet is een nieuwe aanwijzing dat er iets gaande is in het Crysis-universum. Een paar week geleden werd de website crysis.com al aangepast en is daar nu hoofdpersoon Nomad te zien die staat te wachten in een vliegtuig, wat veel mensen doet speculeren dat het gaat om de eerste Crysis die mogelijk voorzien zal worden van een remaster-metamorfose.

De vraag blijft dus nog even wat we kunnen verwachten. Zou het inderdaad gaan om een remaster van oudere games? Of wellicht toch een nieuwe titel in de serie?

Vlotte turn-based strategy in Gears Tactics trailer

Over twee weken kunnen PC- en Xbox-gamers aan de slag met Gears Tactics, een turn-based strategy spinoff van de langlopende shooter-franchise. De pc-versie, die ook in de Game Pass te vinden is, is vanaf nu te preloaden zodat je vast voorbereid bent voor als het spel releaset op 28 april.

Het is even wennen om leden van de COG vanuit een isometrisch perspectief te bekijken en er zullen ook vast genoeg fans zijn die het maar niets vinden. Toch werden de preview builds van Gears Tactics zeer goed beoordeeld en lijkt het spel goed in elkaar te zitten. Bekende elementen uit games als XCOM zijn aanwezig, zoals hoge en lage dekking, een overwatch/ambush-modus en verschillende vaardigheden per class. Qua verhaallijn bevindt Gears Tactics zich nog vóór de gebeurtenissen van de eerste Gears of War-game. Bekijk de launchtrailer hieronder.

Terugkeer minister Ollongren

Willem-Alexander heeft vandaag, op voordracht van de minister-president, besloten drs. K.H. Ollongren met ingang van 14 april 2020 weer te belasten met de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Ollongren was sinds 1 november 2019 tijdelijk niet in staat haar taak als minister en viceminister-president uit te oefenen. Minister Koolmees blijft voorlopig viceminister-president. Dit heeft het Kabinet van de Koning medegedeeld.

De Koning zal drs. S. van Veldhoven-van der Meer op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als minister voor Milieu en Wonen, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen. De Koning zal drs. S. van Veldhoven-van der Meer met ingang van 14 april 2020 benoemen tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

De staatssecretarissen Knops en Van Veldhoven-van der Meer zullen dinsdagochtend 14 april 2020 ten overstaan van de Koning op Paleis Huis ten Bosch worden beëdigd.

Daarnaast zal de Koning de minister van Defensie, drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als minister zonder portefeuille en ontheffen van haar taken betreffende de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen.

FOK! Wat voor weer was het toen jij geboren werd?

Op deze website van het KNMI kun je opzoeken wat voor weer het precies was op een bepaalde datum. Ik ben geboren op 26 juni 1979, in de zomer dus, maar toch was het gemiddeld maar 14,6 graden die dag.

Ook de zon liet zich amper zien: het was vrijwel geheel bewolkt in Rotterdam die dag. Nu zijn wij nieuwsgierig: wat voor weer was het in jouw geboorteplaats toen jij werd losgelaten op deze wereld? 

Oh en gewoon omdat het kan: een mooi plaatje van de lente die in aantocht is. En daarover gesproken: doe jij al mee aan de fotowedstrijd deze maand? Neem snel een kijkje op het forum

Deze boom staat in de tuin van mijn buren  (Foto: FOK!/DJMO)
Deze boom staat in de tuin van mijn buren (Foto: FOK!/DJMO)

90-jarige vrouw slachtoffer van babbeltruc, politie vraagt opnieuw aandacht

De politie vraagt opnieuw aandacht voor de zaak waarbij maandag 17 juni een hoogbejaarde vrouw slachtoffer werd van een babbeltruc. Die dag belden twee mannen aan bij de 90-jarige Zaandamse en vroegen of de vrouw een pakketje voor de buren wilde aannemen. Daarbij vroegen ze ook om een ID-bewijs maar dit weigerde de vrouw.

Toch zag één van de mannen zijn kans schoon om de pinpas van de vrouw in handen te krijgen. Ook vroeg één van de mannen het telefoonnummer van de vrouw en of zij een pen had. De vrouw ging de woonkamer in om een pen te pakken. Eén van de mannen heeft vervolgens het nummer op zijn hand geschreven en daarna vertrokken zij zonder het pakje af te geven.

Enige tijd later werd de vrouw gebeld door een man die zei van de politie te zijn en dat haar bankpas was gevonden. De 'politieman' gaf aan dat haar bankpas geblokkeerd moest worden en dat hij haar pincode hiervoor nodig had. Vol vertrouwen gaf de vrouw haar pincode af.

In de avond zocht een medewerker van de bank contact met de vrouw. Deze medewerker vertelde dat de bank het vermoeden had dat er fraude was gepleegd met de pas van de vrouw, gelet op de vreemde transacties. In Amsterdam waren meerdere bedragen gepind; 1000 euro bij een ING automaat, 140 euro bij een sigarenwinkel en ruim 400 euro bij een andere sigarenwinkel. Ook was 8,50 euro gepind bij twee parkeerautomaten.

Bij een tankstation in Sloterpas werd geprobeerd met de gestolen pas sloffen sigaretten te kopen (ter waarde van 840 euro) maar de pas was geblokkeerd en de transactie mislukt.

Van de man die pint met de gestolen pas van de vrouw ziijn camerabeelden. Het is niet duidelijk of de pinner ook een van de mannen is die eerder die dag bij het slachtoffer aan de deur stonden.

Mensen die de man op de beelden (denken te) herkennen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Zaandam op het nummer 0900-8844 of het tipformulier in te vullen. 

Monster Hunter World: Iceborn krijgt deze maand een content-update

Monster Hunter World: Iceborn krijgt op 23 april een update waarmee het op versie 3.5 komt. Met deze update wordt Kulve Taroth toegevoegd aan de 'Master Rank' moeilijkheidsgraad. Verder krijgt Namielle een nieuwe een 'arch-tempered'-versie. Arch-tempered monsters zijn niet alleen veel sterker, maar hebben vaak een paar nieuwe moves.

Als je dit nog weinig zegt adviseer ik om de onderstaande trailer even te bekijken. Monster Hunter World: Iceborn is beschikbaar voor PS4, Xbox One en PC.

Linkse partijen willen huren bevriezen tijdens coronacrisis

De huren moeten tijdelijk bevroren worden, dat willen de landelijke oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA. Volgens de partijen kunnen mensen door de coronacrisis huurverhogingen niet betalen.

Morgen wordt in de Tweede Kamer vergaderd over een spoedwet waarin staat dat huren kunnen worden verlengd, zodat huurders niet in de problemen komen wanneer hun contract afloopt. De drie oppositiepartijen willen nu dat die wet wordt aangepast en huurders nog meer bescherming geeft, schrijft RTL Nieuws.

Geen huisuitzettingen
Naast het bevriezen van de huren verzoeken de partijen minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) ook om huisuitzettingen gedurende de coronacrisis uit te stellen. De minister maakte daarover al afspraken met onder meer de koepel van woningcorporaties Aedes en beleggersorganisaties Vastgoed Belang en IVBN. Maar mensen die een woning huren bij een huisjesmelker worden door die afspraak niet beschermd.

Tot slot willen de drie partijen dat geen enkel tijdelijk huurcontract mag worden opgezegd tijdens de coronacrisis. Ook niet als de eigenaar de woning wil slopen. Die sloop moet dan worden uitgesteld.

Grondlegger Dirk van den Broek-supermarkten overleden op 96-jarige leeftijd

Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen, is in Aerdenhout op 96-jarige leeftijd overleden, dat blijkt uit een overlijdensadvertentie in NRC Next. 

In de advertentie staat dat Van den Broek een 'intens, prachtig en zinvol leven' gehad heeft. Hij overleed woensdag en is inmiddels in besloten kring begraven, meldt de NOS.

Melkkar door Amsterdam
Van den Broek startte op 15-jarige leeftijd zijn eigen zaak. Hij reed met een melkkar door Amsterdam. In 1942 opende hij een melkzaak aan het Mercatorplein te Amsterdam. In 1948 werd deze melkzaak omgebouwd tot de eerste zelfbedieningswinkel. In 1953 opende hij de eerste supermarkt aan de Bilderdijkstraat/hoek Kinkerstraat te Amsterdam.

Ook exploiteerde het bedrijf later een aantal restaurants, onder meer een drietal in Amsterdam met de naam "Dirck Dirckz" en een eenvoudig eethuisje nabij het Osdorpplein met de naam "Dirck III eethuysje" dat later een fastfoodrestaurant werd met de naam "Happy Dick".

De winkelketen breidde flink uit met de ketens Digros, Bas van der Heijden en Jan Bruijns. Inmiddels heten al die winkels Dirk. In 2008 fuseerde het bedrijf met DekaMarkt. Dirk telt nu ruim 120 filialen.

Serious Request tegen Corona op 3FM

Je bent gewend dat er een Serious Request plaatsvindt rond de Kerst. Deze week zal er echter nog een Serious Request-actie plaatsvinden. Je kan het de hele week live volgen via 3FM.nl of op je eigen radio. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis! Uiteraard kan je dit ook via FOK! volgen. Klik op DEZE LINK en mis niets meer! 

FOK! Wat een weer: broertje dood

Goeiedag!

Dit zijn echt dagen waar ik een 'broertje dood' aan heb. Wolkenvelden, een beetje zon en fris weer. Kortom, de ultieme saaiheid. 

Er verandert helemaal niets. Het is een graad of 8 in het noorden tot een wat aangenamere 12 graden in het zuiden. Aan het weerbeeld komt zoals gezegd geen verandering. Er staat alleen wel minder wind.

Elders in Europa zagen we vandaag fikse buien boven het Alpengebied. Deze ontstonden op de grens tussen de warmere lucht in het zuidoosten en koelere lucht in het noordwesten van Europa.

Ook in het Middellandse Zeegebied waren er stevige buien actief en met name in Spanje onweerde het op veel plaatsen. 

Dit is het wel eventjes voor zover, meer kan ik er niet van maken.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Overzicht over de Rijn (Foto: Charged)
Een prachtige foto met uitzicht over de Rijn. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer dan 100.000 volledig elektrische auto's

Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland is voor het eerst de 100.000 gepasseerd. Op 1 januari 2020 stonden er 107.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd, 62.000 (140 procent) meer dan in 2019. Het aantal plug-in hybrides daalde met 3 procent naar 91.000. Dit meldt het CBS op basis van de kentekenregistratie van de RDW.

Op 1 januari 2020 waren er bijna 198.000 stekkerauto’s, 43 procent meer dan een jaar eerder. Stekkerauto’s zijn personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met behulp van een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV), die enkel een elektromotor hebben (en emissievrij zijn), als plug-in hybrides (PHEV). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Begin dit jaar was 2,3 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekkerauto. In 2019 was dit nog 1,6 procent.

Minder plug-in hybrides
Het aantal stekkerauto’s neemt al jaren toe. In 2019 kwam deze groei geheel voor rekening van de FEV’s die toenamen van 45.000 begin 2019 naar 107.000 begin 2020. Het aantal PHEV’s daalde van 94 duizend naar 91.000. Het aantal plug-in hybrides groeide vanaf 2015 fors, maar deze groei stagneerde in 2017. Vanaf januari 2017 is de bijtelling voor een PHEV verhoogd naar 22 procent.

Piek nieuwverkopen in december 2019
Ruim 82 procent van de FEV’s wordt zakelijk gereden, tegen 12 procent van alle personenauto’s. Wie een elektrische auto van de zaak heeft betaalt hiervoor minder bijtelling. In 2019 was de bijtelling 4 procent, met ingang van 2020 is dit 8 procent. In december 2019, net voor de nieuwe regels van kracht werden, piekte de verkoop van nieuwe elektrische auto’s met 22.900 stuks. Dat waren er meer dan in de 5 maanden daarvoor. In totaal zijn in 2019 bijna 63.000 nieuwe FEV’s verkocht. Een jaar eerder waren dat er bijna 25.000.

Veel minder dure FEV’s verkocht
Tot 2019 was er een lager bijtellingtarief voor emissieloze auto’s, ongeacht de prijs van de auto. Met ingang van 2019 geldt het tarief van 4 procent alleen tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Daarboven is de bijtelling 22 procent. In 2018 stonden er in de top vijf van meest verkochte FEV’s drie modellen met een catalogusprijs boven 50.000 euro. In 2019 stonden geen dure FEV’s in deze top vijf.

Shootlr: videochallenges tegen de verveling

Vandaag start Shootlr. Een videochallenge app voor jongeren tot 18 jaar. De app is vervroegd gelanceerd omdat het jongeren die massaal thuis zitten, helpt om de (corona)verveling tegen te gaan. Iedere ochtend om 08.30 uur worden gebruikers uitgedaagd met een videochallenge. De challenges zijn allemaal solo en in de buurt van huis of in huis uit te voeren. Dus ook bij een volledige lockdown, wat niemand hoopt, kan de challenge uitgevoerd worden.

De eerste challenge, genaamd #ShootlrStayConnectedChallenge is vandaag en is opgezet door Akkamist en Streetkings. Zij doen de eerste trucs, waarna ze de bal bij de deelnemers leggen. Zo wordt een ketting van voetballiefhebbers gevormd waardoor ze, hoewel helaas niet fysiek, toch met elkaar blijven voetballen.

Vandaag gaat Shootlr dus van start met de Nederlandse @akkamist die met zijn ‘crazy football panna skills’ 160.000 volgers heeft op Instagram en Streetkings van straatvoetballegende Edward van Gils. Met hen is een samenwerking voor langere tijd aangegaan. Ook danssensatie Joshua Markiet heeft zijn medewerking aan Shootlr toegezegd.

Danny Brugman, een van de bedenkers van Shootlr: “Deze app lag al een tijdje zo goed als klaar op de plank. Na de eerste weken van massaal thuiswerken met kinderen die niet naar school en de sportclub mogen, ervaren we allemaal hoe fijn het kan zijn om even wat leuks te doen en lol te hebben. Bijkomend voordeel, als de jongeren lol hebben, kunnen de ouders rustig aan het werk. Daarom hebben we al het andere werk opzijgeschoven om deze app zo snel mogelijk te lanceren.”

Van Mashup Monday tot Fabulous Friday
Het platform draait echter niet alleen om voetbal. Iedere dag van de week heeft een eigen soort challenges. Zo zijn er #MashupMonday, #TrickTuesday, #WackyWednesday, #TechThursday en #FabulousFriday. Met de themadag #WildWeekend hebben jongeren de mogelijkheid een eigen challenge in te zetten. Met Daily Challenges worden de jongeren iedere dag gemotiveerd om een video oftewel een Shootlr te maken en deze te delen in de Shootlr community. De challenges variëren in moeilijkheid, maar zijn altijd leuk om uit te voeren.

Op het moment dat de Daily Challenge van start gaat, hebben deelnemers een week de tijd om hun Shootlr op te nemen met de custom Shootlr camera. Shootlr’s duren maximaal één minuut, en kunnen bewerkt worden met bijvoorbeeld filters en tekst om ze een geheel eigen uitstraling te geven.

Omdat Shootlr draait om het maken en bekijken van interessante content worden de gebruikers geïnspireerd en gemotiveerd de beste content te maken. De populairste content wordt in wekelijkse toplijsten getoond. De app is te downloaden voor zowel Android als iOS

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.