Grondlegger Dirk van den Broek-supermarkten overleden op 96-jarige leeftijd

Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen, is in Aerdenhout op 96-jarige leeftijd overleden, dat blijkt uit een overlijdensadvertentie in NRC Next. 

In de advertentie staat dat Van den Broek een 'intens, prachtig en zinvol leven' gehad heeft. Hij overleed woensdag en is inmiddels in besloten kring begraven, meldt de NOS.

Melkkar door Amsterdam
Van den Broek startte op 15-jarige leeftijd zijn eigen zaak. Hij reed met een melkkar door Amsterdam. In 1942 opende hij een melkzaak aan het Mercatorplein te Amsterdam. In 1948 werd deze melkzaak omgebouwd tot de eerste zelfbedieningswinkel. In 1953 opende hij de eerste supermarkt aan de Bilderdijkstraat/hoek Kinkerstraat te Amsterdam.

Ook exploiteerde het bedrijf later een aantal restaurants, onder meer een drietal in Amsterdam met de naam "Dirck Dirckz" en een eenvoudig eethuisje nabij het Osdorpplein met de naam "Dirck III eethuysje" dat later een fastfoodrestaurant werd met de naam "Happy Dick".

De winkelketen breidde flink uit met de ketens Digros, Bas van der Heijden en Jan Bruijns. Inmiddels heten al die winkels Dirk. In 2008 fuseerde het bedrijf met DekaMarkt. Dirk telt nu ruim 120 filialen.