FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 april 2020

Minderjarige verdachte homohaat wil excuses aanbieden

De 15-jarige verdachte van het uitschelden van twee hand-in-hand lopende homo's Fabio en Daniël wil dolgraag zijn excuses aanbieden. Volgens zijn advocaat was zijn cliënt 'bevangen door emoties'.

De zaak ligt namelijk genuanceerder, aldus advocaat Anis Boumanjal, want niet alles zou op video staan. Zo waren er meerdere jongens bij betrokken dan alleen de verdachte. Daarnaast reageerde het stel op een opmerking van een ander, terwijl hij wel door de jongens werd aangesproken, verder zeiden ze wat over moslims.

Lees ook: Homokoppel uitgescholden en bespuugd nadat ze hand in hand lopen

De advocaat laat daarom ook weten dat het 15-jarige slachtoffer de minderjarige verdachte "bevangen was door emotie en op een ongepaste wijze uiting heeft gegeven aan zijn woede. Het is allicht geen excuus maar wel een plausibele verklaring voor het gedrag van een minderjarig kind."

De jongen heeft aan de politie aangegeven dat 'iedereen zijn ding moet doen' en dat hij 'geen homohaat koestert'. Het slachtoffer de verdachte wil graag in gesprek met het stel en zijn excuses aanbieden.

Bang
In een interview tegen AT5 zegt Daniël "Waar ik het meest bang voor ben: we staan hier nu bij de supermarkt en daarnet kwam een van die jongens ook weer voorbij. Die wonen hier. Wij doen hier elke week boodschappen. Hoe gaat dat verder aflopen? Dat weet ik niet."

"Maar ik ga niet stoppen zijn hand vast te houden", is Fabio resoluut. "Dat is echt iets naturels, het is geen 'showing off', ofzo. Niet zodat andere mensen het zien. Het is iets normaals. Als je daar iets tegen hebt is dat jouw probleem. Het gaat om respect en tolerantie."


Fabio en Daniël (Bron: YouTube/AT5)

Voorbijganger treft standbeeld aan op stoep bij Vondelpark

Het beeld werd gevonden ter hoogte van de ingang naar het Vondelpark in Amsterdam. De voorbijganger schakelde daarop een aantal wijkagenten in. Maar wie de maker is en waar het werk vandaan komt, blijft vooralsnog een raadsel.

Kenners worden daarom gevraagd om met meer informatie te komen, zodat de oorspronkelijke locatie van het beeld getraceerd kan worden.

Homokoppel uitgescholden en bespuugd nadat ze hand in hand lopen, verdachte meldt zich

'Ik begin weer te trillen als ik erover praat.' Fabio liep gisteren met zijn verloofde Daniël hand in hand naar de supermarkt in Amsterdam-Oost toen ze door een groep tieners doodsverwensingen kregen en werden uitgescholden met 'kankerhomo's'. Later werden ze ook bespuugd.

Ze hebben een deel van het voorval op beeld kunnen vastleggen. Vanmiddag gaan ze aangifte doen. De politie bevestigt dat er een incident is geweest en dat agenten ter plaatse zijn gekomen. De Amsterdamse VVD heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Kankerhomo's
Het gebeurde gistermiddag toen Fabio en Daniël hand in hand naar de Lidl aan de Molukkenstraat liepen. Ze kwamen langs een groep jongens. "Ik hoorde ineens achter me een van hen 'kankerhomo's' zeggen", vertelt Fabio. Hij keerde om en vroeg de jongens te herhalen wat ze zeiden. Ze bleven hen uitschelden.

De twee hebben vaker te maken gehad met discriminatie, maar dan lopen ze meestal door. "Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee. En nu leek de hele groep erachter te staan, ze waren zo opgefokt", zegt Daniël. Terwijl ze bij de groep jongens stonden, belden ze het alarmnummer van de politie.

Filmen
De meeste jongens gingen ervandoor toen ze door hadden dat de politie in aantocht was. Een van hen bleef echter hangen. Fabio pakte zijn camera erbij. "Vaak kan je seksuele intimidatie alleen bewijzen als je er een video van hebt." De sfeer werd steeds agressiever. Omstanders probeerden in te grijpen.

Op het moment dat de politie arriveerde, was ook de laatste jongen vertrokken. Een poging van agenten om de groep te vinden, mislukte. Wel werden de gegevens van Fabio en Daniël opgenomen en boden meerdere omstanders aan voor ze te getuigen.

Spugen
Nadat de agenten weg waren, keerden twee jongens terug op een scooter. Ze bespuugden Fabio en reden weg. "Ik hoop dat het helpt om dit verhaal te delen", zegt hij. "Dit maakt me zo boos. Dat dit hier in 2020 gebeurt zonder dat we iets uitlokken, daar kan ik niet bij."

Update 19.50:
De advocaat van één van de verdachten heeft aan het begin van de maandagavond laten weten dat de jongen, die vijftien jaar is, zich inmiddels heeft gemeld bij de politie. Hij wordt verhoord. 

'Slegs vir Chinezen', apartheid steekt kop op in China

Ambassadeurs uit diverse Afrikaanse landen hebben de Chinese minister van Buitenlandse Zaken een brandbrief geschreven waarin zij de huidige opgelaaide discriminatie tegen inwoners van die landen aankaarten. 


Chinese apartheid (Bron: YouTube)

Nu het Aziatische land de corona-infecties onder controle lijkt te hebben, verschuift de aandacht naar buitenlanders uit landen waar de crisis nog wel hoogtij viert. De Afrikaanse landen voorop.

In de regio Guangzhou worden negers uit hun huizen gezet, zijn ze niet meer welkom in restaurants en worden ze meerdere malen verzocht om coronatesten te ondergaan, zonder ooit de resultaten te krijgen overigens. De ambassadeurs in Beijing willen dat alle 'stigmatiserende onderzoeken en verplichte quarantaine' gestopt worden.

In Guangzhou is ongeveer 10 procent van de geïnfecteerden van Afrikaanse afkomst, de rest zijn Chinezen die vanuit het buitenland zijn teruggereisd.

Op sociale media zijn video's te zien van negers die massaal op straat naast hun weinige eigendommen overnachten of niet welkom zijn in hotels. Ook wordt gezien dat de politie zwaar tegen hen optreedt.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde kort op de brief en overige klachten vanuit Afrikaanse regeringsleiders. "De autoriteiten van Guangdong hechten veel belang aan de bezorgdheid van sommige Afrikaanse landen en werken snel aan het verbeteren van hun werkwijze. Afrikaanse vrienden kunnen rekenen op een eerlijke, rechtvaardige en hartelijke ontvangst in China."

Politie schrijft 1.800 coronaboetes uit in paasweekend

Het afgelopen paasweekend heeft de politie ongeveer 1.800 boetes uitgedeeld aan mensen die met drie of meer personen te dicht bij elkaar waren. Op de meeste plekken ging het goed en hielden veel mensen zich aan de regels die er zijn vanwege het coronavirus. De politie moest een paar keer ingrijpen, maar bijna iedereen lijkt te begrijpen dat je anderhalve meter afstand moet houden.

Het aantal boetes geeft geen compleet beeld van de situatie in het paasweekend. Niet alleen de politie, ook handhavers van bijvoorbeeld de gemeente kunnen namelijk een boete uitschrijven. ‘We zien dat er veel meldingen blijven komen over jongeren die in groepjes op straat zijn. We treden altijd op, soms door te waarschuwen, maar ook door boetes uit te delen,’ licht Nationaal Commandant Max Daniel toe. ‘Daarnaast zagen we ook dat mensen er met het mooie weer op uit wilden. In sommige gemeenten waren voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals het sluiten van wegen of parken. Het was nu op sommige plekken wel druk, maar we hebben nergens massaal moeten ingrijpen. Anderhalve meter lijkt er bij veel mensen wel in te zitten, maar de oproep van de overheid is ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zeker met het mooie weer lijkt dat lastig.’

Ook in de andere politiecijfers blijft te zien dat mensen veel thuis zijn. Er zijn nog steeds veel minder meldingen van diefstallen en inbraken. De meldingen over geluidsoverlast en burenoverlast blijven hoger dan normaal.

Snaveltjes eendenkuikentjes kapotgeslagen

Zieke gasten hebben in een park in het Utrechtse Vianen de snaveltjes van eendenkuikentjes kapotgeslagen. Zondagmiddag werden de eerste mishandelde kuikentjes aangetroffen en maandagochtend nog een derde.

De jonge vogeltjes waren zodanig mishandeld dat ze door de Dierenambulance zijn ingeslapen. "Er was geen kans dat de kuikens het zouden overleven", zegt Gerrit de Boom van de Dierenambulance Vianen en omstreken.

De medewerkers van de Dierenambulance zijn er zeker van dat dit mensenwerk moet zijn geweest. "Dit is mensenwerk. Een ander dier kan niet zulke verwondingen aanbrengen."

De geruchtenmolen draait op feesboek inmiddels op volle toeren. Hangjongeren die vaak in het park aan de Groenekade verblijven zijn de grootste verdachten. Het voorval heeft in ieder geval de volle aandacht van de politie.

"Meestal is ons werk mooi en boeiend", zegt een medewerker van de Dierenambulance. "Maar hier word je stil van, verdrietig en bovenal pislink."

Foto's van de ongelukkige beestjes zijn te vinden op de feesboekpagina van de Dierenambulance Vianen e.o. of in het bronartikel.

Akkoord over verlaging olieproductie

De Verenigde Staten en Mexico sluiten zich aan bij het akkoord dat de OPEC en Rusland hebben bereikt over een verlaging van de olieproductie.

Door de gevolgen van het coronavirus is de vraag naar olie flink lager waardoor de prijs ingestort is. Ook een prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië had een negatief effect. In januari kostte een vat olie nog 70 dollar, inmiddels is de prijs meer dan gehalveerd.

In de nieuwe afspraak wordt de productie met 10% verlaagd. De komende twee maanden betekent dat een verlaging van de productie met 9,7 miljoen vaten per dag.

'Onana wil Ajax verlaten en maakt werk van toptransfer'

André Onana aast na ruim vijf jaar dienstverband bij Ajax op een transfer. L'Équipe meldt dat de doelman op zoek is naar een nieuwe uitdaging en diverse topclubs heeft gepolst om te kijken of er nog altijd interesse is. Onana heeft ook contact gelegd met Paris Saint-Germain, dat volgens de Franse sportkrant veel belangstelling heeft voor de international van Kameroen.

Onana werd na afgelopen seizoen in verband gebracht met diverse topclubs, waaronder PSG. De laatste weken doemen de geruchten omtrent een transfer voor de 24-jarige sluitpost weer op, waarbij onder meer Barcelona, Tottenham Hotspur, Chelsea en PSG worden genoemd.

Volgens L'Équipe wil Onana deze zomer een nieuwe stap maken en bekijkt hij de mogelijkheden waar hij volgend seizoen terecht kan. PSG blijft een zeer reële transferoptie, zo klinkt het.

Onana, die nog tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA, staat er voor open om in eerste instantie als tweede man achter Keylor Navas te fungeren.

De 33-jarige doelman uit Costa Rica, die over een contract tot de zomer van 2023 beschikt, maakt een goede indruk bij de grootmacht, waardoor Onana bij een transfer eerst op de bank moet zitten.

De keeper van Ajax zou een reserverol eerst nog willen accepteren, maar hoopt op den duur toch de eerste keus onder de lat te worden.

PSG wil Onana graag inlijven, maar dan moet het wel eerst de dossiers Sergio Rico en Alphonse Aréola afsluiten. Eerstgenoemde doelman wordt gehuurd van Sevilla en men zal waarschijnlijk de optie tot koop niet lichten.

Daarnaast verhuurt PSG Aréola aan Real Madrid en het is afwachten of de Spaanse topclub de doelman definitief binnen wil hengelen. Naar verluidt zou Onana voor circa dertig miljoen euro op te pikken zijn bij de Amsterdammers.

COVID-19: 964 nieuwe besmettingen en 86 doden, totaal 26.551 en 2823

Tot en met 13 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 26.551 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 964 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 8729 (+147) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 86 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2823 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

K3 is de oorzaak van de coronacrisis

We dachten dat we boos moesten zijn op een paar Chinezen in Wuhan maar nu blijkt K3 toch oorzaak van al het kwaad.

Gert Verhulst gaat uiteraard ook niet vrijuit: 

Man rijdt met bromfiets door winkelruit Hoorn

Een 19-jarige man uit Wognum is zondagavond omstreeks 21.15 met een geleende bromfiets tegen een winkelraam gereden van een drogisterij aan de Huesmolen in Hoorn. Het winkelraam raakte hierbij flink beschadigd.

De Huesmolen ligt in een zogenaamd voetgangersgebied. De bestuurder rende weg maar meldde zich later bij de politie. Toen bleek dat de man niet in het bezit is van een rijbewijs. Hij is verhoord en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Agressieveling slaat inboedel aan gort en bedreigt agenten

Een bewoner van een woning aan de Prins Frederikstraat in Oosterhout werd afgelopen nacht aangehouden voor belediging. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Vervolgens bedreigde en bespuugde hij de politie.

Agenten reden afgelopen nacht naar de desbetreffende woning, nadat zij een melding ontvingen van geluidsoverlast. Bij de woning bleek de bewoner zijn inboedel kort en klein geslagen te hebben. Toen de politie hem aansprak, reageerde hij direct agressief. Een van de agenten werd door de man beledigd. Hij werd gewaarschuwd, maar desondanks bleef hij de agent beledigen. Hierop werd hij aangehouden.

Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich hevig en spuugde hij naar de politie. Onderweg naar het bureau uitte hij ook bedreigingen richting de agenten. Op het politiebureau weigerde de verdachte mee te werken aan een ademanalyse, wat ook een misdrijf is. De agenten deden aangifte tegen de verdachte. Hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Zwembond verlengt contracten bondscoaches wegens uitstellen Spelen

De Olympische Spelen van 2020 worden in 2021 gehouden en dus verandert er het nodige. Zwembond KNZB heeft in elk geval alvast een simpele oplossing bedacht voor de situatie rondom de bondscoaches: de contracten worden met een jaar verlengd.

André Cats, technisch directeur van de bond, is in gesprek met de diverse bondscoaches. Het gaat daarbij om Arno Havenga, Harry van der Meer (waterpolo), Marcel Wouda, Mark Faber (zwemmen), Edwin Jongejans (schoonspringen), Esther Jaumà (synchroonzwemmen) en Sander Nijhuis (para-zwemmen). Cats zegt dat de intentie was om samen naar Tokyo te gaan, en dat zal met een jaar uitstel niet veranderen.

Inge Jansen (3-meterplank) en Celine van Duijn (10-meterplatform) hebben zich in het schoonspringen geplaatst voor de Spelen, kunstzwemzussen Noortje en Bregje de Brouwer moeten dat nog doen. De twee waterpoloteams moeten een laatste OKT spelen, voor Havenga's vrouwen vermoedelijk begin volgend jaar in Triëst, voor Van der Meer's mannen wordt het OKT in Rotterdam gehouden in een nog te bepalen periode.

Vrouw blijkt om het leven gebracht te zijn, man opgepakt voor betrokkenheid

Zondagavond werd een 41-jarige man uit Beneden-Leeuwen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 39-jarige vrouw.

De politie kreeg donderdagavond 9 april een melding over een reanimatie in een woning aan Het Ambacht in Beneden-Leeuwen. Nadat medewerkers van de ambulance en politie ter plaatse kwamen, bleek de vrouw al te zijn overleden. Na sectie op haar lichaam bleek dat zij door een misdrijf om het leven is gebracht. Op zondagavond 12 april is een 41-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood. De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) geformeerd om deze zaak te onderzoeken.

De Forensische Opsporing doet momenteel onderzoek in en rond de woning omdat ze daar is aangetroffen. Daarnaast gaan politiemedewerkers in gesprek met mensen uit haar omgeving. Als er mensen zijn die op of na 7 april 2020 nog in contact zijn geweest met de bewoners van de woning in Beneden-Leeuwen, dan hoort de politie dit graag via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Getuigen gezocht van mishandeling in Hilversum

Op woensdag 1 april werd tussen 12.15 en 12.45 uur een 58-jarige Hilversummer mishandeld. De man werd in de Schoolstraat in zijn woonoplaats door de bestuurder van een bestelbus tegen de grond geslagen. Omstanders ontfermden zich over hem. De bestuurder van de bestelbus reed na de mishandeling weg. De politie zoekt hem en wil graag spreken met getuigen.

Het slachtoffer passeerde de spoorwegovergang in de Schoolstraat. Hij moest daar aan de kant stappen voor de bestuurder van een zwarte bestelbus die hem naderde. De man sprak te bestuurder aan op zijn rijstijl. Het slachtoffer werd hierop door de bestuurder van de bestelbus mishandeld en belandde daarbij op de grond. Voor het slachtoffer werd een ambulance opgeroepen en hij is voor doktersbehandeling naar een ziekenhuis gebracht. Door de mishandeling heeft het slachtoffer letsel opgelopen. Ook is de man geschrokken van wat er is gebeurd. Inmiddels heeft hij wel aangifte kunnen doen van de mishandeling.

De politie onderzoekt de zaak. De recherche in Hilversum wil weten wie de bestuurder is van de bestelbus. Deze man wordt verdacht van mishandeling. Ook wil de recherche graag spreken met alle getuigen die hebben gezien wat er die woensdagmiddag 1 april precies is gebeurd. Ook mensen die de zwarte bestelbus op of rond het tijdstip van de mishandeling hebben zien rijden in het centrum van Hilversum en die iets is opgevallen van de rijstijl van de bestuurder wordt verzocht de politie te bellen.

Het slachtoffer wil verder graag laten weten dat hij de mensen die hem ter plekke hulp hebben geboden, dankbaar is. Onder meer boden mensen hem een zakdoek aan vanwege zijn bloedende hoofdwond. Bent u een van de personen die de man hulp heeft geboden en heeft u nog niet met de politie gesproken? Ook dan komt de politie graag met u in contact. Bellen met de politie kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man op heterdaad betrapt op afsteken zwaar vuurwerk

Agenten waren zondag aan de Stuart Makkersstraat in Oost-Souburg getuige van een harde knal van zwaar vuurwerk. De veroorzaker werd na een korte achtervolging op de Padweg gearresteerd.

De agenten hoorden de knal toen ze rond 17.10 uur over de Bermweg reden. De man gooide tijdens zijn vluchtpoging nog meer vuurwerk weg. Dit is in beslag genomen. De 36-jarige man uit Oost-Souburg is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht.

Vanwege medische klachten heeft een GGD-arts hem onderzocht. Hij mocht het cellencomplex rond 22.10 uur verlaten en wordt op een later moment verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Delftse studenten installeren honderd tablets in studentenhuizen

Vanaf deze week hangt in 100 studentenhuizen een tablet met slimme software aan de muur. De Turff is ontwikkeld door studenten van de TU Delft om de kosten bij te houden en vervangt alle papieren turflijstjes. Nu veel studenten in thuisisolatie zitten, is het systeem razend populair.

De 100 tablets, verspreid over Delft, Leiden en Rotterdam, worden gebruikt voor het bijhouden van consumpties. Wie een blikje fris of zakje chips pakt voert dat in, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. “Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit”, vertelt Henry Tang, een van de bedenkers en student Technische Natuurkunde aan de TU Delft.

Nu veel studentenhuizen in vrijwillige zelfquarantaine zitten, is er veel animo voor het systeem. Er staan inmiddels 600 huishoudens op de wachtlijst. “Veel huizen hebben duidelijke afspraken gemaakt over bezoek ontvangen en naar buiten gaan. Met de Turff kunnen boodschappen nu makkelijk worden gedeeld en hoef je dus minder vaak de deur uit”, legt Tang uit. “We zien dat het al wordt gebruikt voor bijvoorbeeld fruit, brood en eieren.”

De tablets kunnen gratis worden geleverd doordat er advertenties worden getoond als screensaver. Op deze manier komen bedrijven in contact met studenten. In de toekomst hopen de bedenkers een koppeling te maken met de bezorgdiensten van supermarkten, zodat gebruikers hun voorraad automatisch krijgen aangevuld. “Daar zit heel veel potentie in, maar voor nu willen we eerst zo veel mogelijk huizen aansluiten.”

'Vraag niet massaal uw geld terug, anders kunnen we nu al de deuren gaan sluiten'

Veel theaters en concertzalen zitten met hun handen in het haar vanwege de coronacrisis. Zij roepen daarom mensen op om niet massaal hun geld terug te vragen, maar gebruik te maken van een voucher-systeem. AT5 sprak met Paradiso, Meervaart Theater en DeLaMar Theater hoe zij omgaan met de huidige toestand.

'De ziel is eruit', vertelt Andreas Fleischmann, directeur van het DeLaMar Theater. 'We doen niet zielig want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Maar dat wij geen inkomsten hebben de afgelopen weken maakt het lastig om te kunnen bepalen wat je moet doen. Elke week kom je met een ander idee om het probleem aan te pakken.'

Meerdere theaters en concertzalen laten AT5 weten dat ze tot juni ongeveer door kunnen op hun reserves, maar na de zomer komen ze toch echt in de problemen. 'We zijn allerlei scenario's aan het bedenken dat we rond eind dit jaar weer open kunnen, maar het moet ook echt niet langer duren want dan zijn onze reserves gewoon op. Alhoewel je dat in het achterhoofd moet houden, kunnen die maanden na de zomer richting de winter een hele donkere periode worden', zegt Fleischmann.

Jurry Oortwijn, hoofd marketing en publiciteit van Paradiso, is druk bezig met de voorbereidingen mocht de poptempel weer open mogen. 'Wij hebben de afgelopen weken ongeveer 265 concerten moeten verplaatsen, daarnaast moet je nog rekening houden met artiesten die afzeggen. Zoals vele Amerikaanse artiesten, die shows in eigen land gaan inhalen voordat ze hier gaan toeren. Terwijl zij voor die volle zalen zorgen. Wij kijken anders naar onze programmering en zullen veel sneller gaan voor de artiest die volle zalen trekt, omdat we zekerheid moeten hebben dat de zaal wordt uitverkocht.'

'Eén misperceptie die veel mensen over Paradiso hebben, is dat wij zoveel bekende artiesten de afgelopen jaren hebben binnengetrokken, dat wij een soort bodemloze put hebben gecreëerd. Maar onze reserves zullen ook rond juni op zijn. Mocht het langer doorgaan dan juni moeten we ook denken aan reorganiseren binnen het bedrijf.'

Yassine Boussaid, directeur van Meervaart Theater, ziet het ook somber in. 'Wij gaan hier de komende 18 maanden last van hebben. Ons theater wordt dan weliswaar gesubsidieerd, maar dat betekent nog niet dat ik geen omzet moet draaien. Meervaart is ongeveer 60 procent afhankelijk van de kaartjes, de flesjes cola en de zakjes chips die het verkoopt.'

'We vergeten ook vaak de makers en de producenten in dit alles. Want ik kan de zalen weer open gaan gooien, maar als producenten zijn omgevallen dan sta ik daar met een leeg podium. Daarom moeten zij veel meer aandacht krijgen dan dat ze op dit moment ontvangen.'

Restitutiesysteem
'Alle theaters zijn met elkaar in overleg om een gelijkwaardig restitutiesysteem te hanteren, zodat iedereen hetzelfde alternatief gaat aanbieden. Dit willen we doen via een vouchersysteem. Zo hopen we dat niet iedereen massaal zijn geld terug gaat vragen, want dan kunnen we nu al de deuren gaan sluiten', aldus Boussaid.

'Cruijff van Dushanbe' schittert in zeikende regen, stunt Khatlon

Een nieuw weekeinde, een nieuwe speelronde in de Tadzjiekse voetbalcompetitie, de tweede van het seizoen welteverstaan. We moeten in deze crisis toch érgens naar kunnen kijken, zondagmiddag stonden de hapjes en drankjes klaar voor de wedstrijd tussen landskampioen Istikol en hoofdstadgenoot CSKA Pomir Dushanbe.

Istiklol zal inmiddels bekend zijn: opgericht in 2007 en inmiddels al jaren dominant, vorig seizoen werden ze voor de zesde keer op rij en achtste keer in totaal kampioen. Legerclub CSKA Pomir was ooit een echte topclub: in de eerste vier seizoenen van de Tadzjiekse competitie, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werden ze eerste, tweede, tweede en eerste. Kort daarvoor speelden er overigens drie Zambianen bij de club, twee daarvan kwamen in 1993 om het leven toen het vliegtuig met nagenoeg het hele Zambiaanse elftal neerstortte.

Een nieuwe wedstrijd in Dushanbe dus en wát een weer was het ook nu: de regen kwam met bakken uit de hemel, de fans hadden geluk dat ze er wegens een wereldwijde virusuitbraak niet in mochten, anders was men verzopen. Aan de andere kant wil je Istiklol tegen CSKA Pomir ook niet zomaar missen, maar gelukkig hadden we TV-beelden en dus viel er genoeg te genieten. In Tadzjikistan is men de wereldwijde problemen niet vergeten, zo zagen we op een paar spandoeken: "Stay strong, Spain! Tajikistan is praying for you!" Dat is toch lief van ze.

Na negentien minuten was het raak: vanuit de kluts kwam de bal voor de voet van Alisher Dzhalilov terecht en de international haalde vanaf het randje van de zestien uit voor de 1-0. In de laatste minuten van de eerste helft waren er nog de nodige kansen, maar een kopbal, afstandsschot en corner leverden allemaal net niks op. Zo ging het in de tweede helft ook vooral, hoewel CSKA zo af en toe een beetje gevaarlijk werd.

Topscorer Manuchekhr Dzhalilov had het dit keer niet en werd met een kleine twintig minuten te gaan uit het veld gehaald. Nummer 14, Sheriddin Boboev, kwam erin en de 20-jarige Cruijff van Dushanbe liet zich na dik tien minuten gelden: hij brak door, legde aan en verschalkte de keeper, waarmee hij de eindstand op 2-0 bepaalde. Dzhalilov en Boboev zijn nu en passant gedeeld topscorer met elk drie goals.

Istiklol - CSKA Pomir

Stunt Khatlon
FC Khatlon was ooit een topclub, toen heette het zoals we weten natuurlijk nog wel Vakhsh Qurghonteppa. Na landstitels in 1997, 2005 en 2009 zakte de club echter wat weg, vorig jaar werden ze zevende. Het noordelijke FK Khujand is al drie jaar op rij als tweede geëindigd en werd nog nooit kampioen, maar was toch zeker wel favoriet tegen Khatlon: de weinige bookmakers die noteringen aanboden gaven maar liefst 45 keer de inzet voor een uitzege, nadat er kort voor de wedstrijd opvallend veel in werd gezet op thuisploeg Khujand.

Toch hadden de bezoekers er zin in: Khudoidod Uzokov opende de score al na twintig minuten, een kwartier later gevolgd door Sorbon Avgonov. Kort na rust trok Sanjar Rixsiboev - wie anders? - de stand terug naar 1-2, maar Parviz Baki-Akhunov zette de marge terug op twee. Een goal van Dilshod Bozorov diep in blessuretijd veranderde daar niks meer aan en dus ging Khatlon met een verrassende 2-3 zege terug naar Qurghonteppa.

Door de zege heeft Khatlon zes punten uit twee wedstrijden, alleen Istiklol - dat een beter doelsaldo heeft - kreeg dat ook voor elkaar. Komende zondag wordt het knallen, want dan krijgt Khatlon bezoek van...juist, Istiklol! We kunnen niet wachten.

Nog geen beelden van Khatlon's stunt helaas, maar als bonus nog de hoogtepunten van Istaravshan tegen Kuktosh!

Monstertornado slaat toe in VS, zeker 8 doden

In het zuiden van de VS is paaszondag vrij dramatisch verlopen. Vooraf werd door de weerdiensten gewaarschuwd voor mogelijke tornado's en die lieten niet op zich wachten: in de loop van de dag sloegen ze vooral toe in Arkansas, Mississippi en Louisiana, in totaal zeker 39 stuks.

Met name Mississippi werd zwaar getroffen. Een ware monstertornado trok daar vol over het kleine dorpje Bassfield, waar sindsdien nog altijd maar weinig van gehoord is. Er zijn een paar foto's verschenen op social media en daarop is te zien dat de verwoesting groot is. Zeker acht mensen zijn in Mississippi omgekomen, vermoedelijk toen hun huis opgetild werd door de tornado.

De tornado die Bassfield en vervolgens ook onder meer Soso trof zorgde voor geschokte reacties. Meteorologen waren het redelijk met elkaar eens: de radarbeelden waren van een angstaanjagend niveau dat ze nagenoeg nooit eerder gezien hadden, waarbij puin meer dan acht kilometer omhoog gezogen werd.

Mogelijk ging het om een EF5-tornado, de zwaarste categorie en een die sinds 2013 niet meer in de VS is waargenomen - in Moore kwamen destijds 24 mensen om het leven.

Woning overhoop gehaald terwijl bewoners in de schuur sliepen

Afgelopen nacht drongen meerdere personen een woning aan de Meirseweg in Zundert binnen. De bewoners betrapten de inbrekers, maar de woning bleek al overhoop te zijn gehaald. De bewoners verbleven die nacht in de naastgelegen schuur van de woning.

Rond 02.00 uur hoorden zij geluiden rondom de woning. Toen zij poolshoogte namen, zagen zij meerdere personen in de tuin en in hun woning lopen. Hierop werd de politie gebeld. Een van de bewoners besloot met een hoop kabaal naar buiten te lopen, zodat de indringers mogelijk zouden vluchten. Dit gebeurde, maar de woning bleek al overhoop te zijn gehaald.

De politie zocht nog naar de daders, maar trof ze niet meer aan. De bewoner deed aangifte. Op dit moment is het nog onbekend of er iets buit is gemaakt. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp.

1 verdachte opgepakt na steekincident, 2e verdachte spoorloos

Een 18-jarige jongen uit Spijkenisse raakte eerste Paasdag zwaargewond toen hij na een ruzie werd gestoken. Agenten startten direct een onderzoek naar de daders en hielden aan het begin van de avond een 21-jarige plaatsgenoot aan. Naar een tweede verdachte wordt nog gezocht. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, hij is niet in levensgevaar.

Getuigen verklaren dat het slachtoffer achterna werd gezeten door de twee verdachten, voordat hij rond 15.40 uur in een steeg aan de Wikkedreef werd mishandeld. Omwonenden die dat zagen, sprongen tussenbeide. De twee verdachten sloegen op de vlucht, maar wisten het slachtoffer eerst nog te steken. De 18-jarige raakte daarbij zwaargewond maar bleef aanspreekbaar. De omwonenden ontfermden zich over hem en waarschuwden de politie.

Terwijl het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht, startten agenten direct een onderzoek. Dat leidde enkele uren later tot de aanhouding van een van de verdachten, een 21-jarige man uit Spijkenisse. Naar de tweede verdachte wordt nog steeds gezocht. Hij droeg zondag een grijs trainingspak, heeft een donkerder huid dan de eerste verdachte en donkere krullen.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Dieven laten kruiwagen met buit achter bij zien van politie

De politie hield zondagochtend twee mannen (18 en 19 jaar) uit Tilburg aan op verdenking van het plegen van een inbraak bij een horecagelegenheid aan de Nijkerkstraat in Tilburg. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Die ochtend kreeg de meldkamer rond 08.00 uur een melding van een getuige die zag dat er bij het restaurant werd ingebroken. De daders zouden met een kruiwagen vol spullen over het naastgelegen schoolterrein weggevlucht zijn. Toen de agenten in de omgeving reden, zagen zij twee mannen met een kruiwagen. De mannen lieten hun spullen bij het zien van de politie vallen en renden weg in de richting van de Millingenstraat.

De omgeving werd afgezet en een hondengeleider zocht met zijn hond naar het duo. Niet veel later kreeg de meldkamer een telefoontje van een bewoner uit de Millingenstraat. Hij vertelde dat er twee mannen bij de buren in de tuin zaten. Hier trof de politie de verdachten aan en hield hen aan. De achtergebleven buit, waaronder gereedschap en een bladblazer, werden in beslag genomen. De eigenaar deed aangifte.

Man opgepakt na aantreffen gewonde vrouw op recreatiepark

Een vrouw uit Bergeijk werd zaterdagavond 11 april gewond gevonden op een recreatiepark in Luyksgestel. Een dag later hield de politie een verdachte man uit die plaats aan. Er is nog veel onduidelijk. Daarom komt de politie graag in contact met getuigen.

De meldkamer kreeg zaterdagavond rond 23.00 uur een melding van een ruzie bij een huisje op een recreatiepark in Luyksgestel. Hierbij zou iemand gewond zijn geraakt. De agenten troffen op het park een 51-jarige gewonde vrouw aan. Zij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Op de locatie deed de recherche uitvoerig onderzoek. Zo kwamen onder meer forensisch rechercheurs ter plaatse om te zoeken naar specifieke sporen. In de loop van het onderzoek kwamen ze op het spoor van een 52-jarige man uit Luyksgestel. Hij werd zondag rond het middaguur in Bergeijk opgepakt. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Om daar een beter beeld van te krijgen spreekt de politie graag getuigen die iets gezien of gehoord hebben dat kan helpen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie schiet agressieve man in zijn been na melding huiselijk geweld

Zondagavong rond 19.30 uur kwam er een melding van huiselijk geweld in een woning in Zevenaar. De politieagenten die bij de woning kwamen troffen een zeer agressieve man aan. Op een gegeven moment dreigde hij met een wapen.

Ondanks dat de man met pepperspray werd bespoten staakte hij zijn dreiging niet. Een politieman schoot hem daarop in zijn been. De man is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is aangehouden. De rijksrecherche onderzoekt het geweld daar door de politieman is gebruikt.

22 bewoners joods zorgcentrum Beth Shalom overleden aan corona

In het joodse zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert zijn 22 van de 120 bewoners overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van het zorgcentrum aan AT5 na berichtgeving van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW).

Volgens het joodse weekblad gaan er geruchten dat het daadwerkelijke dodental nog hoger ligt, maar volgens een woordvoerder van Cordaan, waar Beth Shalom onder valt, klopt dit niet. Volgens de woordvoerder gaat het om 22 overledenen en 15 bewoners die zijn besmet of bij wie besmetting wordt vermoed. Zeven personen zouden inmiddels zijn hersteld. De zieken zijn geïsoleerd van andere bewoners.

'Onvoldoende beschermd'
Zorgpersoneel van Beth Shalom hebben bij het NIW hun beklag gedaan omdat ze zich in de omgang met patiënten onvoldoende beschermd zouden voelen. Een donatie van speciale, goedgekeurde mondkapjes voor het personeel zou door het zorgcentrum zijn geweigerd.

De woordvoerder zegt daarover: 'Wij houden ons bij Cordaan aan de centrale verdeling.' Ook geeft de zorginstelling aan dat er genoeg voorraad is van beschermend materiaal voor medewerkers.

Afgelopen woensdag maakte Het Parool bekend dat in Beth Shalom 15 mensen aan het virus zijn overleden.

FOK! Wat een weer: gevoelig kouder

Vandaag stroomt met een noordenwind aanzienlijk koudere lucht over het land uit. Er zijn wolkenvelden en af en toe is de zon te zien. Vanochtend valt er in het zuiden nog af en toe wat regen. Verder blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noorden tot 11°C in het zuiden. Er staat een matige noordelijke wind, aan zee is de wind krachtig, mogelijk hard.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en vooral in het noorden kan er een enkele bui voorkomen. Minima lopen uiteen van een graad of 6 aan de kust tot tegen het vriespunt landinwaarts. Er staat een zwakke, aan zee matige noordenwind.

Dinsdag overdag zet dit weerbeeld door. Af en toe is de zon te zien en het blijft op de meeste plaatsen droog. De temperatuur loopt uiteen van een graad of 8 in het noorden tot 11°C à 12°C in het zuiden. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Van Michaël kregen we deze foto nabij Linschoten doorgestuurd (Foto: Michaël)
Van Michaël kregen we deze foto nabij Linschoten doorgestuurd (Foto: Michaël)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Multani met het volgende onderschrift: "Het krijgen van een derde bal blijkt niet alleen een wielrenblessure te zijn."

De opgave van deze week:

Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Max Verstappen naast de baan staan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)
Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Max Verstappen naast de baan staan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.