Boa's mishandeld: 'Groepen jongeren denken zich de straat toe te kunnen eigenen'

Een hersenschudding en kneuzingen: het zijn de verwondingen die drie buitengewone opsporings ambtenaren (boa's) hebben overgehouden na een confrontatie met een groep jongeren in Amsterdam-Osdorp. Dat zegt de Nederlandse Boa Bond (NBB). Ruud Kuin van de bond maakt zich zorgen over de toenemende agressie en irritatie richting boa's in de huidige coronacrisis.

Afgelopen zondag wilden boa's ingrijpen toen zij bij een supermarkt zagen hoe een jongen iets vernielde. Toen zij de jongen wilden aanhouden werden de boa's plots belaagd door een groep van negen à elf jongeren, die door de vluchtende verdachte zouden zijn opgetrommeld.

Onbewapende boa's worden aangevallen
"Er zijn serieuze klappen uitgedeeld", zegt Ruud Kuin van de NBB. Twee boa's raakten lichtgewond en twee anderen zwaarder, zo werden er in het ziekenhuis een hersenschudding en kneuzingen geconstateerd. Op beelden die AT5 kreeg van een getuige is te zien dat vier of vijf boa's belaagd worden door de groep. Enkele leden van die groep vluchten na de vechtpartij te voet, anderen springen in een auto die schuin op de stoep is neergezet. Zij rijden weg met piepende banden. Pas enige tijd later arriveert de politie.

Volgens Kuin past het incident in het beeld van de huidige coronacrisis. "Het is leger buiten en groepen jongeren menen zich nu de straat toe te kunnen eigenen, onbewapende boa's worden daarbij aangevallen", waarmee Kuin refereert aan de al langer lopende discussie over de vraag of boa's verdedigingsmiddelen moeten krijgen als pepperspray en een wapenstok.

Geschopt, geslagen en bespuugd
Het incident van zondag staat niet op zichzelf. In Rotterdam raakten diezelfde dag vijf boa's gewond, toen zij geschopt, geslagen en bespuugd werden door een grote groep mensen. Twee boa's spraken daar in eerste instantie een groep van zes mensen aan die zich niet hielden aan de coronaregels. Toen zij bekeuringen wilden uitschrijven kwamen er opeens overal mensen vandaag. "Die boa's werden echt aangevallen", zegt Kuin. Collega's die te hulp kwamen kregen ook klappen.

Hoewel de geweldsincidenten van zondag van een buitencategorie zijn, zegt Kuin de laatste dagen van steeds meer leden te horen, dat de irritatie over de coronamaatregelen groeit. "Mensen worden lakser in het naleven van de 1,5 meter afstandsregel en als ze er dan door boa's op aangesproken worden, dan wordt er vaker geïrriteerd gereageerd, dat geldt voor zowel jong als oud."