FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 april 2020

Pitch Meeting van Tiger King

Niet lang geleden vond ik Ryan George op het net en wilde jullie toch wat van zijn kunnen tonen. De serie 'Tiger King' leek me wel een goede kandidaat hiervoor aangezien deze recent in het nieuws is gekomen. Hier de 'pitch meeting' waar Ryan George als producer, ofwel een studiobaas, dient te worden overgehaald om deze serie uit te brengen. De andere, een screen writer, wordt gespeeld door een mij onbekende acteur. Lijkt wel wat weg te hebben van Ryan maar dat kan aan mij liggen.

300 miljoen extra voor culturele sector

Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Met deze steun worden culturele instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector, door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis heen geholpen. En hiermee worden ze ook in staat gesteld te investeren in het komende culturele seizoen. Zo steunt het kabinet de culturele sector en houdt het unieke Nederlandse artistieke product in stand. Ook kan door deze aanvullende ondersteuning de werkgelegenheid in deze sector zoveel mogelijk worden behouden.

Minister Van Engelshoven (Cultuur) is blij met het extra geld voor deze sector. ,,Cultuur doet ertoe. Juist in deze tijd van crisis blijkt hoe belangrijk kunst is: om troost, afleiding en hoop te bieden. Ook het kabinet is daarvan doordrongen en stelt daarom extra geld beschikbaar boven op de generieke maatregelen.’’

300 miljoen
Het nu gerealiseerde pakket van 300 miljoen euro is aanvullend op de eerdere maatregelen. ,,Dit pakket heeft vooral als doel instellingen te steunen die essentieel zijn voor de sector als geheel’’, aldus minister Van Engelshoven. ,,Door juist deze cruciale culturele organisaties nu te steunen, kunnen zij er na de crisis voor zorgen dat de opdrachtenstroom, ook richting zzp’ers, weer op gang komt.’’ De minister wil zo snel mogelijk starten met de uitvoering van deze maatregelen. De 300 miljoen euro extra is opgebouwd uit vier onderdelen. In de eerste plaats wordt geld ingezet voor het ophogen van de subsidies voor instellingen in de culturele basisinfrastructuur en voor instellingen en festivals die meerjarig worden ondersteund door de zes rijkscultuurfondsen.

Voor het verhogen van bestaande leenfaciliteiten bij het Nationaal Restauratiefonds voor rijksmonumenten trekt het kabinet ook geld uit. Ten derde krijgen de zes rijkscultuurfondsen budget voor ondersteuning van cruciale instellingen in de keten die vooral in regio’s en steden de culturele infrastructuur dragen, zoals belangrijke gemeentelijke en provinciale musea, (pop-)podia en filmtheaters. Het vierde onderdeel zorgt ervoor dat de leenfaciliteiten bij Cultuur+Ondernemen worden verhoogd. Cruciale private partijen in de keten, zoals vrije theaterproducenten, commerciële festivals en kunstgaleries, kunnen bij Cultuur+Ondernemen terecht. Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat voor hen de generieke maatregelen maximaal zijn benut.

Eerdere steunmaatregelen
Los van de aanvullende ondersteuning deelt de culturele sector mee in het algemene maatregelenpakket dat het kabinet medio maart heeft genomen. Het gaat dan onder meer om werktijdverkorting voor werknemers, extra ondersteuning voor zzp’ers en belastingmaatregelen. Daarboven is eind maart een coulancepakket voor de culturele sector gerealiseerd. Dat pakket regelt onder meer dat de huur van rijksgesubsidieerde musea wordt opgeschort, subsidies blijven doorlopen en worden vooruitbetaald De minister is blij dat daarnaast door de sector een voucherregeling is gerealiseerd waardoor geld voor toegangskaartjes zoveel mogelijk in de sector blijft.

Tour de France 2020 komt uit op pc

Nacon en Cyanide laten weten dat Tour de France 2020 voor het eerst naar pc komt. Het krijgt ook voor het eerst een first-person-view.

Het nieuwe cameraperspectief laat spelers ervaren hoe het is om als professionele wielrenner te racen. Spelers kunnen in de Pro Leader-mode duiken om hun eigen wielrenner te creëren en een specialisatie te kiezen. Vervolgens kunnen ze hun resultaten in de loop van verschillende seizoenen verbeteren om uiteindelijk de top van het Pro Cycling-klassement te bereiken.

Tour de France 2020 biedt diverse verbeteringen en nieuwe functies, inclusief:

  • Liège-Bastogne-Liège ("The Old Lady"), een race van 266 kilometer met steile beklimmingen
  • Een opnieuw ontworpen interface die spelers beter laat anticiperen op het parkoers en de posities van concurrenten
  • Een uitgebreidere time-trial waarin beheer van houding en sprints van essentieel belang is
  • Een realistischere AI die elke aanvalsmogelijkheid aangrijpt

Tour de France 2020 verschijnt op 4 juni 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en later voor pc.

'Voortbestaan Schalke 04 in gevaar door coronacrisis'

De toekomst van Schalke 04 hangt aan een zijden draadje. Volgens het Duitse voetbalblad Kicker wordt 2 mei de dag waarop wordt bepaald of de club kan blijven voortbestaan.

Op 2 mei moet namelijk de vierde betaling van de tv-gelden worden uitgekeerd. Voor Schalke betekent dat bijna 16 miljoen euro. Het geld zou op 10 april al binnen moeten zijn bij de bond, die zorgt voor de verdeling, maar Sky, DAZN en ARD zijn deze financiële verplichting nog niet nagekomen, zo meldt Kicker.

Het water staat Schalke aan de lippen, zo maakte directeur Peter Peters gisteren al bekend. "We maken al gebruik van de nieuwe wetgeving waardoor de kosten iets gedaald zijn. We hebben werknemers naar huis gestuurd en de spelers krijgen ook geen salaris. Maar hoe langer we zonder voetbalinkomsten zitten, hoe drastischer de maatregelen moeten worden.”

Alexander Jobst, bestuurslid van Schalke, voelde de bui vorige maand al hangen. Op 17 maart gaf hij reeds aan dat het voortbestaan van de club in gevaar was. Begin april stuurde hij de eigenaren van een skybox een e-mail met het verzoek om de huur van de vier nog openstaande thuiswedstrijden niet terug te vragen. "De club wordt geconfronteerd met een zeer zware economische situatie en is daarom meer dan ooit afhankelijk van de inkomsten uit sponsoring", schreef Jobst.

Schalke, dat in het seizoen 2017/18 nog als tweede eindigde in de Bundesliga en dit seizoen zesde staat, is zeker niet de enige club in Duitsland die moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Begin april meldde Kicker al dat er clubs uit de Bundesliga en 2. Bundesliga op omvallen staan.

PDC breidt thuisdarts uit; 32 avonden live darts op de stream

De PDC gaat vanaf vrijdag 17 april zeker op 32 opeenvolgende dagen live darts uitzetten in een nieuw opgezet evenement; de PDC Home Tour. Alle tourkaarthouders zijn hiervoor uitgenodigd. Vanwege de coronacrisis ligt het circuit voorlopig stil. Middels thuistoernooien, waarbij scores met een webcam worden gefilmd, is de bond met een alternatief gekomen.

Elke avond werken vier darters een poule af, waarbij elke wedstrijd over best of 9 legs wordt gespeeld. De poulefase duurt 32 dagen. Elke groepswinnaar gaat door naar de tweede fase van de competitie. Alle wedstrijden zijn gratis te zien via de streamingsdienst PDC TV. Hiervoor dient men wel een account aan te maken, maar hier zijn geen kosten aan verbonden. De uitzending begint dagelijks om 20:30 uur.

Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zijn niet van de partij. De deelnemers krijgen 500 pond per dag dat ze spelen. Er zijn verder geen winstpremies. Toch heeft Van der Voort besloten niet op het aanbod in te gaan. "Het moet vanuit huis. En ik heb thuis geen dartbord hangen", onthult de Noord-Hollander. "Dat kan ik natuurlijk wel snel realiseren, maar het moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dan moet ik er allemaal verlichting omheen gaan doen. Een hoop gedoe, dus daarom heb ik besloten niet mee te doen."

Van Gerwen geeft eenzelfde soort argumentatie.  “Ik kan niet voldoen aan de eisen van de PDC. Het moet bijvoorbeeld stil zijn, maar met een pasgeboren baby, een kind van 2,5 jaar en drie honden gaat dat echt niet lukken. Daarbij zijn het twee speeldagen in de maand. Mijn trainingsuren met Vincent zijn meer waard”, liet de nummer één van de wereld weten.

De PDC Home Tour is geïntroduceerd als gevolg van het succes van de twee ‘Darts at Home-toernooien’. Deze evenementen zijn in de voorbije weken gewonnen door Nathan Aspinall en Devon Petersen. Vanaf vrijdag is het dus dagelijks raak. 

Vrijdag 17 april - Groep 1
Peter Wright v Peter Jacques
Jamie Lewis v Niels Zonneveld
Peter Jacques v Niels Zonneveld
Peter Wright v Jamie Lewis
Jamie Lewis v Peter Jacques
Niels Zonneveld v Peter Wright

Zaterdag 18 april - Groep 2
Gerwyn Price v Rowby-John Rodriguez
Luke Woodhouse v Ted Evetts
Rowby-John Rodriguez v Ted Evetts
Gerwyn Price v Luke Woodhouse
Luke Woodhouse v Rowby-John Rodriguez
Ted Evetts v Gerwyn Price

Zondag 19 april - Groep 3
Dave Chisnall v Scott Waites
Jan Dekker v Jonathan Worsley
Scott Waites v Jonathan Worsley
Dave Chisnall v Jan Dekker
Jan Dekker v Scott Waites
Jonathan Worsley v Dave Chisnall

Maandag 20 april - Groep 4
Ross Smith v Lisa Ashton
Mickey Mansell v Geert Nentjes
Lisa Ashton v Geert Nentjes
Ross Smith v Mickey Mansell
Mickey Mansell v Lisa Ashton

Apple kondigt nieuwe iPhone SE aan

Apple heeft vandaag de tweede generatie van de iPhone SE aangekondigd, een nieuwe iPhone met een 4,7-inch Retina HD-display en Touch ID voor beveiliging.

De nieuwe iPhone SE heeft een compact formaat en is volledig opnieuw ontwikkeld. De nieuwe iPhone SE draait op de A13 Bionic-chip, die is ontwikkeld door Apple zelf. Om foto's te maken heeft de iPhone SE een 12-MP groothoekcamera met een diafragma van f/1.8 dat door middel van de A13-chip ook gebruik kan maken van computationele fotografie, waaronder Portretmodus. De smartphone is stof- en waterbestendig tot 1 meter diep en kan tot 30 minuten onder water badderen.

iPhone SE heeft de oude vertrouwde thuisknop. De stalen ring om de thuisknop heen detecteert de vingerafdruk van de gebruiker. Met Touch ID kun je de iPhone te ontgrendelen, wachtwoorden invullen met iCloud Keychain, inloggen bij apps, aankopen in de App Store goedkeuren en betalingen doen met Apple Pay.

iPhone SE is verkrijgbaar in drie kleuren, zwart, wit en (PRODUCT)RED, en kan vanaf vrijdag 17 april worden besteld vanaf €489.

Opnieuw brand in C2000-zendmast: politie zoekt getuigen

Een C2000-mast aan de Baljuwlaan/Hoornbaan in Spijkenisse was afgelopen nacht doelwit van brandstichting. In de afgelopen twee weken stonden meerdere zendmasten in Nederland in brand. De politie zoekt getuigen.

De brand werd gemeld om 00:15 uur in de vroege ochtend van 15 april. De melder zag vlammen van 2,5 meter hoog bij de zendmast. Het bleek te gaan om een C2000-zendmast, die zorgt voor de verbindingen tussen hulpdiensten. De mast, afgeschermd door een hekwerk en op een betonnen voet gebouwd, bleef in werking. De brand is snel geblust. Onderzoek wees uit dat het om brandstichting ging.

De mast in Spijkenisse staat afgeschermd in een open veld, op een afgelegen plek. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een tipformulier invullen is mogelijk. 

NAVO gaat COVID-19 eensgezind te lijf

De NAVO-bondgenoten slaan de handen ineen in de strijd tegen het coronavirus. Maar ook het gewone werk moet doorgaan. De Defensieministers van de NAVO bespreken vandaag de crisis tijdens een beveiligde videoconferentie.

Met onder meer gezamenlijk luchttransport zorgde het bondgenootschap dat al tonnen medische middelen bij bondgenoten zijn afgeleverd. De NAVO heeft een belangrijke coördinerende rol als het gaat om steunaanvragen en het hulpaanbod binnen de alliantie.

Zo zorgden Nederland, Hongarije, Noorwegen, Slovenië en Amerika voor medische en financiële steun aan jongste NAVO-bondgenoot Noord-Macedonië en doneerde Luxemburg beschermingsmateriaal aan Spanje. Deense ventilatoren en een veldhospitaal staan klaar voor Italië en Turkije levert spullen aan Spanje, Italië en landen rond de Balkan.

Versimpelde procedures
Om benodigd materiaal snel af te leveren maakt de NAVO gebruik van versimpelde procedures voor zogeheten Rapid Air Mobility. De ministers van Buitenlandse Zaken maakten eerder deze maand het op deze makkelijke manier spullen transporteren mogelijk.

Bondgenoten delen ook hun medische kennis en schaarse ziekenhuiscapaciteit. Verder wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen zoals 3D-geprinte beademingsapparaten en hergebruik van duikapparatuur als ventilatiemaskers.

Onzichtbare coronavijand
Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten is het belangrijk gezamenlijk op te treden tegen de onzichtbare coronavijand. “Als we dat met elkaar doen, staan we sterker in de strijd tegen dit virus. Dit virus raakt ons allemaal.”

Maar pandemie of niet, ook de vaste NAVO-taken moeten doorgaan. De Defensieministers benadrukten dat training, verdediging en afschrikking niet ten koste mogen gaan van de pandemie. De gezondheidscrisis mag geen veiligheidscrisis worden, zo is de boodschap. Missies in bijvoorbeeld Afghanistan en Irak gaan gewoon door, al is het vanwege COVID-19-maatregelen in afgeslankte vorm

Toename desinformatie
De NAVO-ministers stelden ook de toename van desinformatie aan de orde. Veel staten en niet-statelijke actoren misbruiken de pandemie voor het verspreiden van schadelijk nepnieuws. Om dat te bestrijden moeten bondgenoten nauw samenwerken. Belangrijk is om continu het eerlijke verhaal te vertellen.

Ank Bijleveld tijdens een beveiligde video-conferentie (Afbeelding: Defensie)
Ank Bijleveld tijdens een beveiligde video-conferentie (Afbeelding: Defensie)

Treinvrij weekend in Hilversum

Van zaterdagmorgen 18 april 1.00 uur ‘s nachts tot zondag 19 april 9.00 uur ’s ochtends rijden er geen treinen tussen Hilversum en Baarn. In die periode wordt de huidige overweginstallatie in de Oosterengweg verwijderd en de tijdelijke overweg in de Mussenstraat opengesteld. Er wordt ook ’s nachts gewerkt. Omwonenden zijn geïnformeerd over mogelijke hinder van geluid en bouwlampen.

De tijdelijke overweg in de Mussenstraat is uitsluitend bestemd voor (brom)fietsers, voetgangers en de nood- en hulpdiensten die bij een calamiteit snel en veilig het spoor moeten kruisen. Het overige verkeer moet daarom omrijden. Met camerabewaking wordt erop toegezien dat het reguliere verkeer zich hier aan houdt: overtreders krijgen een boete. De tijdelijke overgang in de Mussenstraat is er tot en met oktober 2021. Dan is de spoorwegonderdoorgang in de Oosterengweg voor gemotoriseerd verkeer klaar.

In dit treinvrije weekend werkt ProRail ook aan het spoor bij Anna’s Hoeve en Monnikenberg. Daar maakt zij nieuwe bovenleidingsportalen die nodig zijn voor de aanleg van een fly-over (weg over het spoor) en een natuurbrug. Er wordt gewerkt met kranen vanaf het spoor, waardoor de overweg op een aantal momenten niet begaanbaar is voor fietsverkeer en voetgangers.

De bouwwerkzaamheden gaan tijdens de coronacrisis gewoon door. Uiteraard met inachtneming van de regels die gelden voor alle Nederlanders èn toegepaste veiligheidsmaatregelen op en rond de bouwplaats.

De huidige spoorwegovergang op de Oosterengweg (Foto: FOK!)
De huidige spoorwegovergang op de Oosterengweg (Foto: FOK!)Impressie van hoe de spoorwegovergang er uit komt te zien (Foto: Provincie Noord-Holland)
Impressie van hoe de spoorwegovergang er uit komt te zien (Foto: Provincie Noord-Holland)Impressie van hoe de spoorwegovergang er uit komt te zien (Foto: Provincie Noord-Holland)
Impressie van hoe de spoorwegovergang er uit komt te zien (Foto: Provincie Noord-Holland)

Zeven nieuwe titels voor Xbox Game Pass in april

Er staat weer een mooi rijtje aan games in de wachtrij om aan de catalogus van Xbox Game Pass te worden toegevoegd. De komende twee weken komen er zeven games bij, waarvan twee (voorlopig) exclusief voor PC.

Eerder deze maand was er ook al een batch met nieuwe games voor de service, met daarin toppers zoals NieR: Automata, Journey to the Savage Planet, Overcooked 2! en Football Manager 2020. De tweede helft van april is niet zó spectaculair, maar er zitten toch mooie titels tussen:

  • The Long Dark - Console en PC (16 april)
  • Gato Roboto - Console en PC (21 april)
  • Deliver Us the Moon - Console en PC (23 april)
  • Gears Tactics - PC (28 april)
  • HyperDot - Console en PC (30 april)
  • LevelHead - Console en PC (30 april)
  • Machinarium - PC (eind april)

Tien games gaan helaas ook Xbox Game Pass verlaten, leden hebben tot 30 april om de volgende games te spelen:

  • The Banner Saga 2
  • Bomber Crew
  • Braid
  • Fallout 4
  • Full Metal Furies
  • Metal Slug 3
  • Ruiner
  • Silence: The Whispered World 2
  • Smoke and Sacrifice
  • Wolfenstein: The New Order

Bekijk het gehele assortiment voor Xbox Game Pass hier.

Man gebruikt per ongeluk schietschoel tijdens straaljagervlucht

Je bent de baas van een bedrijf in de defensie-industrie en je collega's verrassen je met een ritje in een tweezitstraaljager. Hartstikke leuk, maar niet voor een 64-jarige Fransman die daar helemaal geen zin in had.

Meneer durfde niet te weigeren en nam plaats in de Dassault Rafale, die opsteeg op luchtbasis Saint-Dizier. Zijn gordels bleken echter niet goed vast te zitten en hij begon wat boven zijn stoel te zweven. De man greep naar beneden om zich vast te houden, op zich geen slecht idee, ware het niet dat hij zo aan de hendel van de schietstoel trok.

Het tochtje waar hij geen zin in had was zo in rap tempo voorbij, maar wellicht dat het volgende tochtje nog wat minder lekker was: op 400 meter hoogte en bij een kleine 500 kilometer per uur werd hij uit het toestel geschoten. Gelukkig landde de man dankzij de parachute relatief veilig in een veld, waarna hij met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht werd.

De schietstoel van de piloot functioneerde niet, het is nog niet helemaal duidelijk waarom - mogelijk kon de piloot zijn lancering voorkomen, waarschijnlijker is dat er op een handig moment een technisch defect was. Het incident vond overigens al een dik jaar geleden plaats, maar het onderzoek van defensie en justitie is in volle gang en de eerste voorlopige resultaten kwamen dinsdag naar buiten.

Inmiddels is wel duidelijk dat meerdere dingen fout zijn gegaan. Zo waren er medische waarschuwingen die genegeerd werden: de man had helemaal niet aan de hoge G-krachten blootgesteld mogen worden. Zijn stoelriemen zaten dus te los en bij het uitwerpen schoot zijn helm ook nog eens af. Als je zin hebt in een Frans onderzoeksrapport, klik dan even hier.

De vraag van de dag moge simpel zijn: waar heb jij zoal per ongeluk naar gegrepen?

Word het elfde team in F1 2020

De kans is vrij groot dat we voor het eerst in jaren een nieuwe F1-game hebben voor het daadwerkelijke seizoen begint. Codemasters heeft F1 2020 aangekondigd met een releasedatum van 10 juli.

Terwijl het nog maar de vraag is of het echte seizoen op 5 juli echt van start gaat, is Codemasters in de tussentijd wel bezig geweest om F1 2020 te ontwikkelen. De game bevat alle circuits waarop in 2020 gereden zou moeten worden, dus de circuits van Melbourne, Monaco en ook Zandvoort zullen niet ontbreken. De grootste veranderingen ten opzichte van de recente voorgangers is dat split-screen voor twee spelers terugkomt, en er een nieuwe carrièremodus komt waarin je niet een coureur zal vervangen, maar een compleet nieuw team zal managen. Zo wordt het rijdersveld naar 22 uitgebreid en zal het je doel worden naast de rijderstitel ook constructeurstitel binnen te slepen.

Ook komt er weer een speciale editiie van F1 2020, de Schumacher-editie. In deze versie zitten extra klassieke auto's, namelijk de Jordan waarin Michael Schumacher zijn debuut maakte in 1991, en de auto's waarmee hij het wereldkampioenschap won in 1994, 1995 en 2000.

F1 2020 komt 10 juli naar PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.

Koning brengt werkbezoek aan basisschool in Den Haag

De Koning heeft woensdagochtend 15 april een werkbezoek gebracht aan basisschool De Fontein in Wateringse Veld in Den Haag. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en richtte zich op de gevolgen in het basisonderwijs.

Basisschool De Fontein heeft net als alle andere scholen in Nederland het onderwijsprogramma moeten aanpassen vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus. Leerkrachten hebben in korte tijd onderwijs op afstand opgezet, zodat lessen online kunnen plaatsvinden en de leerlingen zo min mogelijk achterstand oplopen. Op De Fontein verzorgt een deel van de leraren het onderwijs vanuit huis, een ander deel vanuit school. De leraren hebben dagelijks contact met alle leerlingen. De school vangt tevens leerlingen op van ouders met een vitaal beroep. In totaal heeft de school circa duizend leerlingen en zeventig leerkrachten.

Tijdens het werkbezoek ging Willem-Alexander met enkele leerkrachten in gesprek over de effecten van de coronamaatregelen op het onderwijs. De leraren vertelden over hun ervaringen met online lessen, de aanpassingen in het lespakket, de leerlingbegeleiding en de extra druk die er op hun werk is komen te liggen. Daarnaast hoorde hij van leerlingen van ouders met vitale beroepen hoe het is om in deze tijd zonder klasgenoten naar school te gaan. Ook volgde hij een online les van meester Niels. Afsluitend sprak Willem-Alexander via een videoverbinding met een gezin over hun ervaringen met onderwijs op afstand en de impact van de huidige situatie op leerlingen en hun ouders.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Willem-Alexander en Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

Vrouw (54) overleden na verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de Henegouwerweg (N207) is woensdagochtend 15 april een 54-jarige vrouw uit Nieuwe Niedorp om het leven gekomen.

Rond 06.45 uur raakte een personenauto door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde in het water. Toen de hulpdiensten arriveerden, was het slachtoffer al overleden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

De politie komt graag in contact met mensen die getuigen waren van het ongeval. U kunt contact opnemen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

COVID-19: 734 nieuwe besmettingen en 189 doden, totaal 28.153 en 3134

Tot en met 15 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 28.153 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 734 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 9127 (+188) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 189 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3134 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Politie onderzoekt de doodsoorzaak van een pasgeboren baby

De politie kreeg zondag 12 april omstreeks 00.45 uur vanuit het ziekenhuis in Enschede een melding over het aantreffen van een 30-jarige vrouw en haar pasgeboren overleden baby. De doodsoorzaak van het kindje was onduidelijk. De politie stelde daarop meteen een onderzoek in en een formeerde een rechercheteam.

Omdat de baby mogelijk thuis is overleden werd de woning van de moeder en haar partner aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen afgezet en doorzocht op forensische sporen. De woning van de moeder en haar partner blijft voorlopig beschikbaar voor politieonderzoek. De politie vraagt mensen met meer informatie om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nieuwe datum Tour de France: 29 augustus tot en met 20 september

De Tour de France wordt dit jaar gehouden van 29 augustus tot en met 20 september. De nieuwe datum is bevestigd door de internationale wielerunie UCI.

Oorspronkelijk stond de Tour gepland voor 27 juni tot en met 19 juli. Vanwege alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is die datum niet haalbaar. Of de drieweekse wielerwedstrijd op de nieuwe datum ook daadwerkelijk doorgang kan vinden is afhankelijk van de situatie rondom het virus.

Het WK wielrennen staat voor 20 september tot en met 27 september op het programma. Nadien volgen nog de Giro en Vuelta. Voor die wedstrijden wordt nog naar een datum gezocht.

Wijkagent Eva: 'Verbinding maken is nu extra belangrijk'

Wijkagent Eva Dijkman uit Groningen heeft normaal gesproken dagelijks contact met de wijkbewoners, maar door de coronacrisis is dat veel moeilijker geworden. Sommige wijkagenten werken nu vanuit huis, maar dat weigert Eva. ‘Juist nu moet ik in de wijk aanwezig zijn om verbinding te maken. Aan bewoners laten zien dat ik ze niet vergeet.’

De wijkbewoners waar Eva nu extra aandacht aan geeft zijn ouderen die de deur niet meer uit komen en geen bezoek ontvangen. Maar daar heeft ze een aantal ideeën op bedacht. Zo loopt ze langs ramen en belt ze met de bewoners. ‘Dat gaat eigenlijk heel goed. Ouderen durven de deur niet meer open te doen, dus ga ik gewoon voor het raam staan.’

Duimpje omhoog of omlaag
Bij hoogbouw is dat lastig, dus ging Eva flyeren om naar elkaar te zwaaien vanaf het balkon. ‘Kan ik toch even vragen of alles goed gaat. Heel simpel: duimpje omhoog of duimpje omlaag? Bewoners kregen ook ineens weer contact met de buren vanaf het balkon, dat is echt mooi om te zien.’

Draaiorgel
Toen ze als verrassing de lokale volkszanger Richard van der Weide meenam, ontstond er toch iets te veel aanloop van mensen die kwamen kijken. ‘Moest ik ineens gaan handhaven op die anderhalve meter, dus daar ben ik maar mee gestopt. Vandaag ben ik op bezoek bij een zorginstelling. Ik heb een draaiorgel meegenomen, omdat ik weet dat oudere mensen van dit soort muziek houden. Dan weten ze hier ook dat ik aan ze denk.’

Praatje maken
Contact hebben met buurtbewoners is altijd belangrijk voor Eva’s werk, maar de noodzaak is wel toegenomen sinds de coronacrisis. ‘Ik deel mijn telefoonnummer extra veel uit, maar veel mensen weten me al te vinden. Ik word een stuk vaker gebeld door bezorgde wijkbewoners, maar ik mis het om even bij iemand naar binnen te kunnen lopen en een praatje te maken.’

Wijkagent Eva Dijkman (Afbeelding: Politie)
Wijkagent Eva Dijkman (Afbeelding: Politie)

Sané heeft voorkeur bij transfer; veel concurrentie voor Bayern

Bayern München gaat alles in het werk stellen om Leroy Sané de komende transferzomer over te nemen van Manchester City. Hoofdtrainer Hansi Flick heeft groen licht gegeven voor de plannen van de Duitse grootmacht om de buitenspeler weg te halen uit het Eithad Stadium.

Sport Bild pakt woensdag groot uit met het verhaal dat Bayern een nieuwe poging gaat wagen voor de Duits international, die volgens zijn zaakwaarnemer uit meerdere aanbiedingen kan kiezen.

Sané was in de zomer van vorig jaar al hard op weg naar Bayern, maar tot een akkoord kwam het toen niet. Hij raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie en kwam dit Premier League-seizoen nog niet in actie. Mogelijk heeft hij zijn laatste wedstrijd voor the Citizens gespeeld.

"FC Bayern is de enige club in Duitsland die Leroy zichzelf kan inbeelden als nieuwe stap in zijn carrière", zegt Damir Smoljan namens LIAN SPORTS, het kantoor dat de belangen van de 24-jarige buitenspeler behartigt.

"Hij ziet dat daar de randvoorwaarden aanwezig zijn om zijn grote doel te bereiken: het winnen van de Champions League." Smoljan ontkent de verhalen in de Duitse media dat Sané niet meer in beeld zou zijn bij Bayern.

Kicker schreef eerder dat de interesse was afgenomen en andere spelers in beeld waren gekomen, onder wie Timo Werner. Mede door zijn karakter zou Werner beter bij Bayern passen dan Sané.

"Het is heel vreemd dat er zomaar vraagtekens worden gezet bij het karakter of de mentaliteit van Leroy. Maar het is aan mij verzekerd dat niemand dat bij Bayern doet", aldus de zaakwaarnemer.

Volgens Sport Bild is het aantrekken van een buitenspeler een van de prioriteiten bij Bayern. De koploper van de Bundesliga mikt komende zomer op vier tot vijf versterkingen. Sané is een van de prioriteiten, maar er zijn meer kapers op de kust.

"We bespreken samen met Man City en Sané hoe zijn volgende stap eruit ziet. De interesse van Bayern is geen geheim, maar er zijn ook nog andere absolute topclubs die ons benaderd hebben over Leroy", besluit Smoljan.

Oud-winnaar marathon van Amsterdam en Londen geschorst

Daniel Wanjiru is vanwege onregelmatigheden in zijn bloedpaspoort door de Athletics Integrity Unit voorlopig geschorst. De Keniaan won in 2016 de marathon van Amsterdam.

De 27-jarige Wanjiru won in 2016 de marathon van Amsterdam, een jaar later was hij winnaar in Londen en achtste op het WK. In het vervolg van zijn carrière boekte hij weinig aansprekende resultaten.

Volgens Wanjiru is hij onschuldig: “Ik ben een schone sporter. Dat er onregelmatigheden in mijn bloedpaspoort zijn gevonden, is verwarrend en frustrerend. Maar ik weet dat ik nooit doping heb gebruikt, dus ik heb vertrouwen dat alles goedkomt.”

Via een hoorzitting wordt bepaald of de voorlopige schorsing opgeheven wordt.

Veldwijk over Fraser: "In plaats van loyaliteit kreeg ik een dolk in mijn rug"

Lars Veldwijk maakte in de winterse transferperiode de overstap van Sparta Rotterdam naar Jeonbuk Hyundai. De spits had zijn zinnen al langere tijd gezet op een lucratief buitenlands avontuur en kreeg in januari zijn zin toen de Rotterdammers meewerkten aan zijn vertrek naar Zuid-Korea. Bijna drie maanden later kijkt hij terug op zijn laatste maanden op Het Kasteel en gaat hij in op zijn relatie met trainer Henk Fraser, die dit seizoen verslechterde.

Afgelopen zomer nam Veldwijk met Zuid-Afrika deel aan de Afrika Cup, waardoor hij ontbrak tijdens een groot deel van de voorbereiding op het huidige Eredivisie-seizoen. Fraser had in eerste instantie dan ook geen basisplaats in petto voor de 28-jarige spits.

"Ik begreep goed dat ik de eerste wedstrijden niet zou spelen, want ik had vijf, zes weken voorbereiding gemist. Dat was het probleem niet. Maar de manier waarop de trainer me behandelde was heel anders dan daarvoor", vertelt Veldwijk in een interview met Voetbal International.

"Ik voelde helemaal geen respect meer", vervolgt Veldwijk, die merkte dat gesprekken tussen hem en de trainer niet meer goed verliepen. "Tegen Feyenoord scoorde ik als invaller. De drie wedstrijden daarna deed ik dat nóg twee keer."

"Conditioneel was ik al die tijd ook nog heel goed gebleven, want ik had maar vijf dagen vakantie gehad. Dus het leek me niet meer dan normaal dat ik mijn plekje ook weer terug zou krijgen. Dat gebeurde niet."

Veldwijk had vorig seizoen met 24 doelpunten een enorm aandeel in de promotie naar de Eredivisie. Dit seizoen had hij een bijrol in Rotterdam. Veldwijk kwam weliswaar vijftien keer in actie, hij startte slechts drie keer vanuit de basis in de competitie.

Afgelopen zomer voelde hij zich al naar de uitgang geduwd door de club. "De transfersom die ik moest opbrengen, was een probleem voor andere clubs."

"Dat Fraser ineens vergeten leek wat we het seizoen ervoor samen bereikt hadden, hoe ik hem had geholpen als spits en als aanvoerder, raakte me. In plaats van loyaliteit kreeg ik een dolk in mijn rug."

Nuis naar Reggeborgh

Schaatster Kjeld Nuis rijdt de komende seizoenen voo Team Reggeborgh. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Nuis reed de afgelopen jaren voor Jumbo Visma, de ploeg van trainer Jac Orie. Onder diens leiding won hij vijf titels. Hoogtepunten waren zijn olympische titels op de 1.000 en 1.500 meter, en de wereldrecords op die twee afstanden vorig jaar.

Bij Team Reggeborgh gaat Nuis onder leiding van coach Gerard van Velde samenwerken met onder meer Kai Verbij, Dai Dai Ntab en Ronald Mulder. Ook meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst maakt komend seizoen deel uit van het team.

Tot zeven weken cel voor 'coronaspugers'

De rechtbank in Rotterdam heeft opnieuw drie verdachten veroordeeld voor coronagerelateerde strafbare feiten. Er zijn celstraffen opgelegd die oplopen tot zeven weken.

Op 30 maart 2020 werd al een eerste 'corona' uitspraak gepubliceerd. Daarin onderscheid de rechtbank vijf verschillende categorieën en geeft in zijn algemeenheid aan in welke mate bij de straftoemeting rekening kan worden gehouden met het coronavirus. 

De uitspraken zijn hier te vinden. 

Raiola troeft Koeman en Cruijff af: "Het maakt me bescheiden trots"

Mino Raiola is in een verkiezing van Voetbal International uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de huidige voetbalindustrie. De zaakwaarnemer blijft Ronald Koeman en Johan Cruijff voor in de top drie. De lijst werd samengesteld uit top tien-lijstjes van spelers, trainers, bestuurders, mensen van belangenorganisaties, enkele deskundigen uit commerciële hoek en het scheidsrechterskorps.

Allen gaven zij antwoord op de vraag: 'Welke tien Nederlanders drukken volgens u het meest hun stempel in de voetbalindustrie?'

Raiola werd geboren in Italië en verhuisde op eenjarige leeftijd naar Nederland. Hij leerde de kneepjes van het vak van zaakwaarnemer Rob Jansen en kwam uiteindelijk op eigen benen te staan.

Raiola groeide uit tot een van de grootste zaakwaarnemers ter wereld en behartigt de belangen van topvoetballers als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Matthijs de Ligt, Romelu Lukaku, Blaise Matuidi, Mario Balotelli en nog vele anderen.

Ondanks dat hij Cruijff voorblijft in de top drie, durft hij zichzelf niet te vergelijken met de legendarische nummer veertien. "Cruijff is een icoon, ik niet", reageert Raiola.

"Hij heeft met zijn ideeën over voetbal zo ongelooflijk veel adepten over de hele wereld, dat die ideeën dus wel heel goed moeten zijn. Zijn invloed duurt al ruim vijftig jaar en gaat na zijn dood gewoon door. Dat is bijzonder."

"De eerste plaats in jullie verkiezing maakt me toch bescheiden trots, omdat het best lang heeft geduurd voordat het publiek en de mensen me begrepen. Dat ik nu word gezien als Nederlander en niet meer als die Italiaan, vind ik bijna net zo leuk."

Eneco betaalt kosten voor sommige warmteaansluitingen terug

Warmteleverancier Eneco gaat verbruikers compenseren die tussen 2014 en 2018 teveel hebben betaald voor hun aansluiting op een warmtenet. Het gaat om tussen de 22 en 115 eenmalige, extra aansluitingen op warmtenetten in Utrecht, Den Haag en Amstelveen, waarvoor ieder gemiddeld 3500 euro terugkrijgt.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een toezegging hierover van Eneco bindend verklaard. Na een klacht van een verbruiker heeft Eneco maatregelen genomen en zelf de ACM benaderd voor een toezegging. De warmteleverancier benadert rechtstreeks de (voormalige) klanten om wie het gaat.

De verbruikers betaalden in de genoemde periode een vergoeding voor een nieuwe aansluiting op een bestaand warmtenet die was gebaseerd op de werkelijke kosten. Maar voor zo’n vergoeding geldt een wettelijk maximumtarief. Sinds 2019 brengt Eneco wel de juiste bedragen in rekening. Sinds 2020 wordt er in de regulering geen onderscheid meer gemaakt tussen vergoedingen voor nieuwe aansluitingen op bestaande en nieuwe warmtenetten.

'Resident Evil 4 remake in de maak'

Capcom werkt aan een remake van Resident Evil 4. Dat meldt Video Games Chronicle op basis van bronnen. Sindsdien hebben ook gamesite Gematsu en insider Dusk Golem het gerucht ondertekend door het met hun eigen bronnen te bevestigen. De game wordt gemaakt door M-Two, een nieuwe studio die is opgericht door voormalige PlatinumGames-baas Tatsuya Minami.

De game wordt verder mede-ontwikkeld door interne teams binnen Capcom en zou een groter project zijn dan de voorgaande Resident Evil-remakes. Capcom streeft naar een release in 2022 voor de volgende generatie spelcomputers. Naast Resident Evil 4 is volgens geruchten ook Resident Evil 8 in de maak, die de serie weer een andere draai moet geven. Als je fan bent van zombies houdt Capcom je zo te zien de komende jaren zoet.

Toch vergoeding voor schade door mijnbouw Limburg

De minister van Economische Zaken en Klimaat had een aantal Limburgse huizenbezitters een schadevergoeding moeten geven uit het Waarborgfonds mijnbouwschade. Ook al is de Limburgse mijnbouw al geruime tijd beëindigd. Maar niet alle schade die de woningbezitters vergoed wilden zien, moet worden vergoed. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. De rechtbank Limburg had eerder ook al geoordeeld dat de minister ten onrechte geen vergoeding had gegeven uit het Waarborgfonds.

De huizenbezitters hadden om de schadevergoeding uit het Waarborgfonds gevraagd omdat grote verzakkingen zijn ontstaan bij hun huizen. Het niet meer goed functioneren van een afsluiting van een boorgat veroorzaakte extra materiaaltransporten en bodembeweging, met schade als gevolg. Volgens de minister was de schade al vergoed, omdat de huizenbezitters al een vergoeding voor herstelkosten uit het Calamiteitenfonds hadden gekregen. Ook zouden de huizenbezitters volgens de minister geen aanspraak maken op een vergoeding uit het Waarborgfonds.

Recht op schadevergoeding niet verjaard
De minister wilde geen schadevergoeding uit het Waarborgfonds toekennen, omdat het recht op een schadevergoeding zou zijn verjaard. De verzoeken zijn namelijk meer dan 30 jaar na het einde van de mijnbouw ingediend. Maar niet duidelijk is wanneer de problemen met de afsluiting van het boorgat zijn ontstaan. Dat is wel na beëindiging van de mijnbouw, maar wanneer precies, dat staat niet vast. Dat zou ook tijdens de laatste 30 jaar kunnen zijn gebeurd. Die onzekerheid moet voor rekening van de minister komen. Bovendien zijn de problemen met het boorgat blijven bestaan, het is geen eenmalig incident. In aansluiting op rechtspraak van de Hoge Raad oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak daarom dat de termijn van 30 jaar begint te lopen zodra de schadeveroorzakende gebeurtenis is opgehouden te bestaan. Om deze redenen kan de minister de schadevergoeding niet afwijzen omdat het recht daarop zou zijn verjaard.

Wel of geen ‘zaakschade’?
Volgens de Mijnbouwwet komt alleen ‘zaakschade’ voor vergoeding in aanmerking. Zaakschade is financiële schade die direct te herleiden is tot aantasting van de waarde van onroerend goed, zoals een woning. Het risico op nieuwe beschadigingen vermindert de verkoopwaarde van de woningen en is een gevolg van de problemen met het boorgat. Daarom is dat zaakschade, waar vergoeding voor mogelijk is. Maar schade door het feit dat de woningen in een risicogebied liggen, valt niet onder zaakschade. Daarvoor kunnen de woningeigenaren dus geen schadevergoeding krijgen. Verder kunnen zij geen vergoeding krijgen voor verminderd woongenot, want dat is geen zaakschade. Maar wel voor periodieke controle van hun huizen, want dat is nodig als schadebeperking.

De woningeigenaren krijgen direct een bedrag voor periodieke controle van hun huizen. De minister moet verder binnen twaalf weken nieuwe besluiten nemen over de vergoeding van waardevermindering van de woningen.

Medicijnen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker in basispakket

De geneesmiddelen axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta) en olaparib (merknaam Lynparza) komen in het basispakket. Minister Van Rijn (Medische Zorg) heeft met succes onderhandeld over de prijs van axicabtagene ciloleucel. Het geneesmiddel richt zich op de behandeling van patiënten met bepaalde vormen van lymfeklierkanker en wordt vanaf 1 mei 2020 vergoed. Olaparib is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met een bepaalde vorm van eierstokkanker en wordt vanaf 16 april 2020 opgenomen in het basispakket.

Minister Van Rijn: “Het is goed nieuws dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen. Door de onderhandeling over het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel zijn de kosten voor deze behandeling fors lager. Het blijft natuurlijk jammer dat hier langdurige onderhandelingen met de fabrikant voor nodig zijn.”

Door de prijsafspraken wordt het middel axicabtagene ciloleucel vanaf 1 mei 2020 voor een specifieke groep patiënten met lymfeklierkanker vergoed uit het basispakket. De afspraken gelden tot en met 2021. Vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken met de fabrikant worden de uitkomsten van de onderhandelingen niet openbaar gemaakt. Het ministerie van VWS publiceert later dit jaar een overzicht van de prijsonderhandelingen met farmaceuten over 2018 en 2019. Dit moet inzicht geven in welke mate deze onderhandelingen hebben geleid tot een uitgavenverlaging.

Axicabtagene ciloleucel
De fabrikant van axicabtagene ciloleucel hanteert een vraagprijs van € 327.000 voor de behandeling. Het middel wordt eenmalig toegediend. Het middel werd in de ‘sluis’ geplaatst, gezien de verwachte hoge uitgaven. Dat houdt in dat het middel niet direct wordt opgenomen in het basispakket om zo eerst de effectiviteit te kunnen beoordelen en een lagere prijs uit te kunnen onderhandelen met de fabrikant. Het onderhandelen gebeurde op advies van het Zorginstituut Nederland. Zij becijferden dat voor axicabtagene ciloleucel de totale meerkosten kunnen oplopen tot circa € 44 miljoen in het derde jaar na opname in het pakket.

Olaparib
Het geneesmiddel olaparib wordt ingezet als onderhoudsbehandeling van patiënten met een bepaalde vorm van eierstokkanker. Het middel wordt vanaf 16 april 2020 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels weren uit centrum

De gemeente Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels weren uit het centrum. Het bestemmingsplan 'Winkeldiversiteit Centrum' van de gemeenteraad van Amsterdam blijft grotendeels overeind. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Voorkomen van monocultuur
Het bestemmingsplan verbiedt nieuwe winkels in het centrum van Amsterdam die zich voornamelijk op toeristen en dagjesmensen richten, zoals toeristen- en souvenirwinkels. De gemeente wil daarmee een zogenoemde monocultuur in het centrum tegengaan en voorkomen dat winkels die op toeristen zijn gericht de overhand krijgen in het straatbeeld. Het bestemmingsplan biedt een aanscherping van al bestaand beleid in Amsterdam. Al voor 2017 bestaande toeristische bedrijven blijven buiten schot. Verschillende pandeigenaren en bedrijven zoals Amsterdam Cheese Company en Tours en Tickets zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij exploiteren toeristenwinkels in het centrum en zijn het niet eens met de beperkingen die het bestemmingsplan oplegt.

Europese Dienstenrichtlijn
Volgens de winkeleigenaren handelt de gemeente om verschillende redenen in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad zich 'in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat sprake is van een monocultuur aan winkels en voorzieningen' in het centrumgebied, en heeft de gemeenteraad het weren van nieuwe toeristische winkels 'noodzakelijk mogen achten met het oog op de belangen van de mensen die wonen en/of werken in Amsterdam'. Daarnaast slagen ook de bezwaren over discriminatie en waardevermindering van panden niet.

Cheese Company en Henri Willig Kaas
Het bestemmingsplan stond ook de winkel van de Cheese Company aan het Damrak niet toe. De Afdeling bestuursrechtspraak vernietigt dat onderdeel van het bestemmingsplan. Zij had in een eerdere uitspraak van december 2018 al geoordeeld dat de gemeente het verbod op nieuwe toeristenwinkels voor dit filiaal van de Cheese Company niet had mogen toepassen. De Cheese Company was al lang bezig met het opstarten van de winkel op het Damrak voordat het verbod op nieuwe toeristenwinkels gold en het gemeentebestuur was daarvan op de hoogte. Daarnaast bepaalt de Afdeling bestuursrechtspraak dat ook de kaaswinkels van Henri Willig Kaas in winkelcentrum Magna Plaza en aan de Singel zijn toegestaan.

Politie onderzoekt verdacht sterfgeval in Bunschoten-Spakenburg

De recherche is een onderzoek gestart naar aanleiding van een sterfgeval vannacht in Bunschoten-Spakenburg. In een woning aan de Hoekstraat troffen agenten na een melding omstreeks 02.15 uur een overledene aan. De toedracht van de dood van de persoon wordt onderzocht.

De overleden man bewoonde het huis aan de Hoekstraat. Omdat onduidelijk is onder welke omstandigheden de man precies is gestorven, doet de politie onderzoek. Vannacht is daarom al een team van rechercheurs naar de woning gegaan om sporenonderzoek uit te voeren. Ook vandaag gaat het onderzoek verder. Rechercheurs zullen onder meer een buurtonderzoek uitvoeren.

De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk meer kunnen vertellen over wat er vannacht is gebeurd. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier

Uit ziekenhuis gevluchte verdachte springt in Amstel om te ontkomen aan politie

Een man die verdacht wordt van een inbraakpoging in een bestelbusje in Amsterdam is na een bizarre vluchtpoging vanochtend toch in de boeien geslagen. De man werd eerder door de politie betrapt toen hij wilde inbreken in het busje. Een politiehond greep de man en agenten konden hem aanhouden.

Vanwege de hondenbeet moest hij nagekeken worden in het ziekenhuis. Hij bleek weinig te mankeren en omdat hij niet geboeid was, ontsnapte hij uit het ziekenhuis. 

Bij de Nieuwe Amstelbrug kwamen agenten de man weer op het spoor. Hij probeerde nogmaals te ontkomen door in de Amstel te springen. Agenten hebben hem vervolgens uit het water gevist en handboeien omgedaan. Hij is overgebracht naar een cellencomplex.

Blijf thuis met Ubisoft: gratis Assassin's Creed 2 voor pc

Sony is niet de enige game-uitgever dat deze maand games gratis weggeeft. Ubisoft heeft Assassin's Creed 2 tijdelijk gratis gemaakt op haar eigen pc-platform Uplay. De game uit 2009 is, ondanks de karrenvracht aan sequels, nog steeds geliefd. Dat komt voornamelijk door de charismatische Ezio Auditore da Firenze, het hoofdpersonage. Het is misschien wel de moeite waard om weer in het Italië van de vijftiende eeuw te duiken.

De game is via deze link tot en met deze vrijdag 15:00 verkrijgbaar.

'Corona opt-in' zet medisch beroepsgeheim buiten spel

In een gezamenlijk persbericht laten de organisaties Platform Bescherming Burgerrechten, Stichting Privacy First, het Humanistisch Verbond en Stichting KDVP weten dat ze zich ernstig zorgen om de 'corona opt-in': "Een noodsituatie vergt noodmaatregelen. Daar zijn we ons terdege van bewust. Maar ook noodmaatregelen moeten proportioneel, transparant en toetsbaar zijn. En daar lijkt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu toch een belangrijke steek te hebben laten vallen. Omdat die haar goedkeuring heeft gegeven aan een problematische noodmaatregel, de zogenaamde ‘corona opt-in’, waarmee het medisch beroepsgeheim systematisch buiten spel wordt gezet. De medische privacy van alle Nederlandse burgers komt hiermee in gevaar."

Waar gaat het om? Ruim de helft van alle Nederlanders heeft nog geen toestemming gegeven om hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) te laten uitwisselen door zorgverleners. Daardoor is er een groot niemandsland van potentiële corona-patiënten waarvan huisartsenposten en ziekenhuizen niet weten wat hun medische achtergrond is. Terwijl ze daar wel behoefte aan hebben, als de nood aan de man komt. Vandaar dat ze aan het ministerie van VWS gevraagd hebben om daar iets voor te regelen.

Het ministerie van VWS heeft hiervoor de zogenaamde ‘corona opt-in’ bedacht. Een verwarrende term, omdat er door die maatregel juist géén expliciete toestemming (opt-in) meer vereist is; er wordt uitgegaan van een soort stilzwijgende toestemming dat je gegevens gedeeld mogen worden via het LSP. Tenzij je alsnog bezwaar maakt. De nieuwe praktijk wordt daarmee: wie zwijgt, stemt toe (opt-out). Wat wettelijk gezien gewoon niet mag.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt deze ‘corona opt-in’ niet bezwaarlijk, met dien verstande dat de patiënt nog wel even ter plekke toestemming moet geven. In haar reactie op het voorstel stelt de AP: “Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp mogen alleen met toestemming van coronapatiënten het medisch dossier bij hun huisarts inzien via een elektronisch uitwisselingssysteem. Wie nog geen toestemming heeft gegeven, kan dat ter plekke doen. Dat mag in dit geval ook mondeling. Alleen als een patiënt niet in staat is om toestemming te geven, is inzage zonder toestemming toegestaan.”

Medisch beroepsgeheim massaal omzeild
Klinkt logisch en redelijk. Vooral ook vanwege de extra voorwaarden die de AP heeft toegevoegd, zoals: dat deze maatregel tijdelijk is, en dat de gegevens alleen ingezien mogen worden door de huisartsenpost of de spoedeisende hulp. Maar toch kleven er aan deze oplossing belangrijke bezwaren. We noemen er vier (maar er zijn er nog meer).

Ten eerste is er een technisch probleem. Je kunt als patiënt wel zéggen dat je toestemming geeft, maar dan kan de arts nog steeds niet in je dossier. Degene die je dossier moet ontsluiten is namelijk de huisarts die je medische gegevens heeft vastgelegd in zijn patiëntdossier. Deze noodmaatregel is nou juist bedoeld om het beroepsgeheim dat daarop rust te omzeilen. Hoe dit logistiek moet worden gerealiseerd, wordt niet helder uit de brief van de AP. Maar wie is ingewijd in de technische kant van het LSP, weet dat dit alleen maar kan door álle dossiers waarvoor nog geen toestemming voor uitwisseling is gegeven, alsnog te ontsluiten (via een update van huisarts-systemen). Een volkomen disproportionele maatregel. En ook nog bloedlink, getuige het tweede probleem.

Het tweede probleem is ook technisch van aard: de raadpleging van je dossier zou beperkt moeten blijven tot de zorgverleners die direct bij je behandeling zijn betrokken. Maar dat is in het LSP technisch niet mogelijk. Dit informatiesysteem biedt geen mogelijkheid tot gericht opvragen: het is alles of niets. In dit geval dus alles, oftewel iedere zorgverlener aangesloten op het LSP. Dat zijn tienduizenden potentiële ingangen voor hackers. De Eerste Kamer, die het LSP in 2011 unaniem verwierp, noemde het systeem daarom destijds “een dossier met duizend deuren aan de achterkant.”

Schijnzeggenschap
De ‘corona opt-in’ biedt daarmee slechts een schijnzeggenschap aan de patiënt – het derde bezwaar. Ongeacht of de patiënt toestemming geeft, zal diens dossier namelijk technisch al open staan voor raadpleging vanuit tienduizenden toegangspunten. De toestemming die patiënten volgens de AP moeten geven, is daarmee niets meer dan een holle formaliteit. Door in haar brief aan het Ministerie van Volksgezondheid ten onrechte te stellen dat deze toestemming een harde eis is om het dossier raadpleegbaar te maken, gaat de AP voorbij aan de verstrekkende technische implicaties van deze maatregel – en daarmee ook de juridische.

Daarmee komen we aan bij het vierde en overkoepelende bezwaar. De AP houdt officieel toezicht op de naleving van privacywetten, maar nergens in haar brief valt te lezen op welke wettelijke basis de ‘corona opt-in’ is gebaseerd. Evenmin wordt duidelijk waarom de AP van mening is dat de voorgestelde ‘corona opt-in’ een noodzakelijke en proportionele maatregel en dat dit probleem niet op een minder ingrijpende manier kan worden opgelost. Van een privacytoezichthouder in crisistijd mogen we een transparant en grondiger onderbouwd oordeel verwachten, waarbij bovenstaande gevolgen van de ‘corona opt-in’ expliciet worden meegewogen.

Toezicht op naleving van de privacywetgeving en de principes van het privacyrecht zijn de kerntaken van de AP, juist in crisistijd. Als iemand nu het hoofd koel moet houden en niet mee moet gaan in overhaaste crisismaatregelen met onoverzichtelijke gevolgen, is het de nationale toezichthouder op de privacy.

NASCAR-topper zegt 'nigger' en wordt eruit getrapt

Zondagavond stond er wegens de COVID-19-pandemie uiteraard geen echte NASCAR-race op het programma, maar in de virtuele wereld van iRacing werd wel gereden. Dit keer geen semi-officiële race, maar een door coureur Landon Cassill georganiseerd feestje op de historische oval van Monza.

NASCAR-coureurs, IndyCar-coureurs en een heleboel anderen waren aanwezig, ongeveer niemand ontkwam ook aan flink veel crashes. Het was een lekker ouderwets beukfeest, de schade stond uit en dus hoorde het er allemaal bij. Hartstikke leuk, dik dertig ronden rammen en lol hebben met een goede zestig auto's.

Kyle Larson, een van de toppers in de NASCAR Cup Series, zal zich de race toch wel als iets minder leuk herinneren. Tijdens de race was hij in gesprek met wat andere coureurs, toen iemand even niet reageerde floepte 'Hey, nigger' eruit. Dat is natuurlijk niet zo handig, maar zeker in de VS is dat niet echt een goede zet.

In het land waar je vaak zonder problemen met je vuurwapen boodschappen kunt halen, kan een verkeerd woord tot veel drama leiden...en zo geschiedde. Larson's topteam Chip Ganassi Racing schorste hem al snel nadat zijn woorden online verschenen, NASCAR zelf volgde niet veel later en nadat onder meer grote sponsors McDonald's en Chevrloet er vandoor gingen liet Chip Ganassi zelfs weten het contract met haar coureur per direct te beëindigen.

Ondertussen had Larson al een video online gezet waarin hij zijn verontschuldigingen aanbiedt, maar zoals hij al juist voorspelde was de schade al gedaan en was het te laat. De vraag is welk team zijn handen nu aan de topcoureur gaat branden, mocht NASCAR überhaupt nog ergens een keer van start gaan dit jaar.

Worsteling eindigt in steekpartij, verdachte aangehouden

De politie arresteerde dinsdag rond 21:00 uur op de Plejadenlaan in Bergen op Zoom een 30-jarige verdachte op verdenking poging doodslag. Er zou rond 20:30 uur  om nog onbekende redenen een worsteling tussen twee mannen hebben plaatsgevonden op de Rooseveltlaan.

Daarbij is een 22-jarige man uit Bergen op Zoom gestoken. Hij ging op eigen gelegenheid voor medische zorg naar het ziekenhuis. De politie nam zijn aangifte op, arresteerde een 30-jarige verdachte op de Plejadenlaan en doet onderzoek naar de toedracht.

Politie laat beelden brandstichting zendmast zien in Opsporing Verzocht

In de afgelopen twee weken stonden meerdere zendmasten in Nederland in brand. De branden zijn vermoedelijk allemaal aangestoken en kunnen er voor zorgen dat 112 minder goed bereikbaar is. De eenheden waarin de branden gebeuren en de Dienst Landelijke Recherche doen gezamenlijk onderzoek.

Op 14 april 2020 is in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan deze reeks branden. Bekijk op de website van Opsporing Verzocht alle detailinformatie die is gepresenteerd in de uitzending. Op de getoonde videobeelden is een verdachte persoon te zien die brand sticht aan de Koningsweg te Groningen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, of een tipformulier invullen.

Politie start onderzoek na meerdere meldingen van schietincident

In de nacht van dinsdag op woensdag kreeg de politie meerdere meldingen dat er zou zijn geschoten op een woning aan de Van Galenstraat in Heerlen. Op het moment dat de politie aankwam was er niemand in de woning aanwezig. Er werd direct een onderzoek opgestart.

Net na twee uur 's nachts kwam de eerste melding bij de politie binnen. Buurtgenoten meldden dat er op een woning in een flatgebouw zou zijn geschoten. De politie trof bij aankomst een lege woning en constateerde dat er van buitenuit op de woning is geschoten. Er is direct een onderzoek opgestart. De technische recherche verricht onderzoek in de woning.

Op dit moment is niet bekend of er op het moment van het schieten iemand in de woning aanwezig was. Daardoor is ook nog onduidelijk of er iemand gewond is geraakt.

FOK! Wat een weer: a great tit!

Vandaag is het overwegend zonnig met af en toe wat sluierbewolking. De maxima lopen uiteen van 12°C op de Wadden tot plaatselijk 17°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke meest westelijke wind, in het noorden is de wind matig. In het zuiden is de wind zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht zijn er brede opklaringen. Wel kan er een enkele grondmistbank ontstaan. De temperatuur daalt naar waarden tussen -1 °C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Ook donderdag verloopt zonnig en droog. De temperatuur loopt in de middag op naar waarden tussen 15°C in het noorden en 21°C in het zuiden. De wind is zwak en komt uit een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een koolmees (great tit in het Engels) die driftig nest materiaal (hondenvacht in dit geval) aan het verzamelen is.  (Foto: Paulus-de-crosskabouter)
Een koolmees (great tit in het Engels) die driftig nest materiaal (hondenvacht in dit geval) aan het verzamelen is. (Foto: Paulus-de-crosskabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Beeldschermwerk toegenomen tot ruim 4 uur per dag in 2019

In 2019 besteedden werknemers gemiddeld ruim 4 uur per werkdag aan werkzaamheden met een beeldscherm, een half uur langer dan in 2005. Bijna 4 op de 10 werknemers werkten ten minste 6 uur per dag met een beeldscherm. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de 15e Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, een jaarlijks onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd onder ruim 58.000 werknemers van 15 tot 75 jaar.

In 2019 werkte 83 procent van alle werknemers ten minste een deel van hun werkdag met een beeldscherm, zoals een desktop, laptop, notebook, tablet of smartphone. In 2005 was dit nog 77 procent.

Bijna 4 op 10 werknemers doen langdurig beeldschermwerk
Steeds meer werknemers zijn langdurig met een beeldscherm aan de slag: in 2019 deed 39 procent dat 6 uur of langer per werkdag, tegen 31 procent in 2005. Langdurig beeldschermwerk komt vooral voor onder werknemers van 25 tot 45 jaar, bijna de helft van hen werkte ten minste 6 uur per dag met een beeldscherm. Werknemers die dagelijks langdurig beeldschermwerk verrichten hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten

Vooral jonge en laagopgeleide werknemers doen werk zonder beeldscherm
Het percentage werknemers dat nooit een beeldscherm voor het werk gebruikt, is afgenomen van 23 procent in 2005 naar 17 procent in 2019. Jongeren van 15 tot 25 jaar doen naar verhouding vaak werk waarbij geen beeldscherm wordt gebruikt: 46 procent, tegen 10 procent van de 25- tot 45-jarige werknemers. Jongeren werken veelal als verkoopmedewerker in de detailhandel, kelner of vakkenvuller. Ook relatief veel laagopgeleiden gebruiken voor het werk nooit een beeldscherm (42 procent). Van de hoogopgeleiden was dat 3 procent.

Databank- en netwerkspecialisten langst achter beeldscherm
In ICT-beroepen en in bedrijfseconomische en administratieve beroepen worden de meeste uren achter een beeldscherm gemaakt. Databank- en netwerkspecialisten doen dit het langst, gemiddeld werkten zij in 2019 ruim 7 uur per dag met een beeldscherm. Juristen en software- en applicatieontwikkelaars maken de top-3 compleet.

Grootste toename beeldschermwerk bij hoogopgeleiden
Hoogopgeleiden waren in 2019 de meeste tijd kwijt aan werkzaamheden met een beeldscherm: gemiddeld bijna 5,5 uur per werkdag. Dat is ruim twee keer zo veel als laagopgeleiden. Onder hoogopgeleiden was de afgelopen jaren ook de grootste stijging te zien. Vergeleken met 2005 waren zij in 2019 ruim een half uur per dag langer voor een beeldscherm te vinden. Bij werknemers met een laag of middelbaar onderwijsniveau nam het aantal uren beeldschermwerk nauwelijks toe. Hoogopgeleiden geven vaker dan opgeleiden aan dat zij in hun werk te maken hebben met veranderingen in technologie en ICT.

15 jaar Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden
De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS onderzoekt sinds 2005 de arbeidssituatie van werknemers in Nederland. De NEA volgt daarmee al vijftien jaar de veranderingen in werk en arbeidsomstandigheden, en de gevolgen daarvan voor de gezondheid, duurzame inzetbaarheid, productiviteit, en innovatiekracht van werknemers. De NEA signaleert trends en brengt risicogroepen in kaart.

Mensen achter een beeldscherm (Afbeelding: Pixabay)
Mensen achter een beeldscherm (Afbeelding: Pixabay)

17 verkeersdoden minder in 2019, meer twintigers en dertigers omgekomen

In 2019 kwamen in Nederland 661 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 17 verkeersdoden minder dan in 2018, maar nog steeds meer slachtoffers per jaar dan in de jaren 2012-2017. Het aantal verkeersslachtoffers onder twintigers en dertigers steeg met 24 procent: van 147 in 2018 naar 183 in 2019. De meeste slachtoffers van verkeersongevallen vielen in Noord-Brabant. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

In 2019 vielen 661 verkeersdoden, 2,5 procent minder dan in 2018. Vorig jaar kwamen 465 mannen en 196 vrouwen om in het verkeer. Onder mannen nam het aantal verkeersdoden na een sterke toename in 2018 weer af in 2019. Bij vrouwen was er geen afname zichtbaar.
De meeste verkeersslachtoffers waren inzittenden van een personenauto (237); 168 bestuurders en 69 passagiers. Daarnaast overleden onder andere 203 fietsers, 52 motorrijders, 49 voetgangers, 42 bestuurders van een scootmobiel en 42 brom- en snorfietsers.

Meer motorrijders slachtoffer
Het aantal motorrijders dat omkwam in het verkeer nam toe van 42 in 2018 naar 52 vorig jaar. Ook kwamen in 2019 meer bromfietsers en inzittenden van personenauto’s om. Wel kwamen er minder fietsers om in het verkeer. Rijdend op een e-bike kregen 65 personen in 2019 een dodelijk verkeersongeval; dit is een derde van alle fietsdoden. In 2018 overleden 57 e-bikers door een verkeersongeval.

24 procent meer twintigers en dertigers omgekomen in verkeer Het aantal mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar dat omkwam in het verkeer is gestegen van 147 in 2018 naar 183 in 2019, een stijging van 24 procent. De grootste toename is zichtbaar bij inzittenden van personenauto’s (van 80 in 2018 naar 93 in 2019), motorrijders (van 24 in 2018 naar 32 in 2019) en bromfietsers (van 3 in 2018 naar 11 in 2019).

Bij 40- tot 60-jarigen daalde het aantal verkeersdoden met 21 naar 105 in 2019. Deze afname is nagenoeg alleen bij fietsers te zien. Het aantal fietsdoden in deze leeftijdsgroep nam met bijna de helft af (van 46 in 2018 naar 24 in 2019).

Helft verkeersdoden 60 jaar of ouder
De helft van het aantal verkeersdoden was 60 jaar of ouder. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nam wel af van 350 in 2018 naar 324 in 2019. In 2018 nam het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nog toe met 62. Oudere dodelijke verkeersslachtoffers (60-plus) hebben relatief vaak een fietsongeval, terwijl verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar voornamelijk omkomen bij een auto-ongeluk.

Meeste verkeersdoden in Noord-Brabant
In Noord-Brabant kwamen 142 mensen om in het verkeer, tegen 150 in 2018. In zowel Noord-Holland als Gelderland vielen 87 verkeersdoden. In Zuid-Holland is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers gedaald van 100 in 2018 naar 85 in 2019. In Zeeland, Flevoland en Groningen vielen de minste verkeersdoden.

Minste autoslachtoffers per gereden kilometer in Zuid-Holland en Zeeland
In Noord-Brabant (55), Gelderland (30) en Zuid-Holland (26) vielen in absolute zin in 2019 de meeste slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s. In Zeeland was het aantal dodelijke slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s het laagst. Per miljard gereden autokilometers was het aantal autoslachtoffers van een dodelijk ongeluk het hoogst in Noord-Brabant, Drenthe en Limburg en het laagst in Zuid-Holland en Zeeland.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.