FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 februari 2020

Als ik de baas zou zijn van het journaal ...

Iedereen kent het liedje nog wel van vroeger: "Als ik de baas zou zijn van het journaal; Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever; De hele wereld werd meteen een beetje liever; Want ik negeerde alle narigheid totaal!"

Welnu, dit is je kans: de NOS zoekt een nieuwe redacteur voor het NOS Jeugdjournaal! Grijp je kans en solliciteer, dit is je mogelijkheid om het nieuws een stuk positiever te laten worden!! 

Als ik de baas zou zijn van het journaal  (Foto: Screenshot LinkedIn)
Als ik de baas zou zijn van het journaal (Foto: Screenshot LinkedIn)

Dansende messentrekker Rotterdam aangehouden

Een 40-jarige man is maandag 24 februari aangehouden voor het steken van een andere man op de Dordtselaan. De politie kwam de man op het spoor dankzij tips die binnen kwamen na het uitzenden van beelden via Bureau Rijnmond en op social media.

Voor de deur van een eethuis op de hoek van de Dordtselaan en Maretakstraat chillen vrijdag 9 augustus een aantal mannen. Twee mannen kregen onenigheid waarbij de ene man de andere in zijn arm stak. De dader stond op beeld. Die beelden werden begin februari getoond in het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en op social media.

Dat leverde meerdere tips op die leiden tot de identiteit van de verdachte. Maandag 24 februari werd de man aangehouden. Het is een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Partner Halsema accepteert alsnog straf, rechtszaak van de baan

De partner van de Amsterdamse burgemeester Halsema, Robert Oey, accepteert alsnog de taakstraf van 40 uur die het Openbaar Ministerie voorstelde. Daardoor hoeft hij zich morgen niet meer te verantwoorden voor de politierechter. 

Oey werd op 13 december 2019 door justitie schuldig bevonden aan verboden wapenbezit. Hij accepteerde het voorstel aanvankelijk niet en zou zich morgen daarom moeten verantwoorden bij de politierechter. Maar hij ziet daar toch vanaf.

Het is niet bekend waarom Oey toch van de rechtszaak afziet. 

Het wapenbezit kwam in juli aan het licht nadat de 15-jarige zoon werd aangehouden omdat hij met vrienden een verlaten woonboot had betreden. Hij had een wapen op zak en gooide dat weg toen de politie aankwam. Het ging om een onklaar gemaakte revolver.

Later bleek dat wapen van Halsema's partner en documentairemaker Robert Oey te zijn. Hij verklaarde de revolver voor filmproducties te gebruiken. 

In NRC Handelsblad deed Oey in september uit de doeken dat hij een onklaar gemaakte revolver in een jute zak in een kast in de ambtswoning had liggen. Halsema zei later dat zij en haar partner het interview niet als erg geslaagd beschouwen. 

Man (59) overleden na botsing met hond

Een 59-jarige scooterrijder is overleden nadat hij in de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 februari op het Dijkslootpad in Alphen aan den Rijn in botsing was gekomen met een hond.

De man reed rond middernacht op het Dijkslootpad waar op dat moment iemand zijn hond aan het uitlaten was.

Volgens de eigenaar van de hond schrok deze van de naderende scooter. De scooterrijder kon de hond niet meer ontwijken en kwam ten val.

De eigenaar van de hond heeft direct de hulpdiensten geïnformeerd. De Alphenaar werd ernstig gewond afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij later is komen te overlijden.

De eigenaar van de hond is door de politie geïnformeerd over het overlijden van de man en hem is slachtofferhulp aangeboden.

Wilders eist meer openheid Bruins over coronavirus

Geert Wilders: ‘‘De Nederlandse overheid moet veel meer doen aan informatievoorziening aan de burger. Dat kan paniek juist voorkomen. Wat staat ze te wachten als het virus hier uitbreekt, wanneer naar de dokter, helpen mondkapjes of niet, enzovoort? Geef de bevolking meer info minister Bruins!’’


Wilders eist meer openheid Bruins over coronavirus  (Foto: PVV )
Wilders eist meer openheid Bruins over coronavirus (Foto: PVV )

Verstappen elke dag in actie in tweede testweek

Vanaf woensdag testen de Formule 1-teams opnieuw drie dagen op het circuit van Barcelona. Red Bull Racing-coureurs Max Verstappen en Alexander Albon komen elke dag om en om in actie met de RB16.

Woensdagochtend mag Albon het spits afbijten, na de lunch neemt Verstappen vervolgens het stuur over. Op donderdag zijn de rollen omgedraaid. De test wordt op vrijdag afgesloten met dezelfde volgorde als op woensdag.

'Olympische Spelen uitstellen niet realistisch, afgelasting is mogelijk'

Het langstzittende lid van het Internationaal Olympisch Comité, Dick Pound, heeft laten weten dat het IOC en het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokyo komende zomer nog ongeveer tot eind mei hebben om te bepalen of de Spelen al dan niet door kunnen gaan.

In verband met het door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte COVID-19 zijn er flinke twijfels over de kans van slagen van de Spelen. Met de huidige situatie zou het allemaal gewoon door kunnen gaan, aldus Pound, maar de Canadees liet wel weten dat het van groot belang is om te kijken hoe de virussituatie zich ontwikkelt.

Als de Spelen niet in de geplande periode in Tokyo gehouden kunnen worden ziet het er somber uit: "Dan krijgen we waarschijnlijk met een afgelasting te maken", zegt Pound. Uitstellen is uiterst onrealistisch, aangezien tientallen sporten uiteraard hun kalenders al gereed hebben, er over de hele wereld evenementen gepland staan en veel sporten aan bepaalde seizoenen gebonden zijn.

Ook wat de TV-uitzendingen betreft is uitstel niet echt een optie. Zo zitten de TV-stations in de VS kort na de Spelen al met onder meer american football en basketbal, terwijl ook de Europese voetbalseizoenen dan volop beginnen. Verplaatsing is ook niet realistisch op zo'n korte termijn, ook al liet een Londense burgemeesterskandidaat weten dat zijn stad het wel even kon regelen.

Vooralsnog heeft Pound overigens wel een betere boodschap voor alle sporters: "Blijf je op je sport richten en ga er, net als ons, gewoon vanuit dat de Spelen zoals gepland door kunnen gaan. Als er daadwerkelijk een hevige situatie uitbreekt in Japan, zullen we jullie daar niet naartoe sturen."

In Japan staat de teller vooralsnog op iets meer dan 150 bevestigde gevallen en één dode. Dat is wel buiten het cruiseschip Diamond Princess gerekend, waar 691 positieve tests vandaan zijn gekomen en vier passagiers van zijn overleden.

Het niet door laten gaan van de Spelen zou overigens wel een flink staaltje pech zijn voor Tokyo, buiten de financiële strop: in 1940 werden de Spelen in Tokyo ook al afgelast, destijds vanwege de oorlog tussen Japan en China en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Adam Yates vliegt bergop naar ritwinst in UAE Tour

In de UAE Tour heeft Adam Yates de macht gegrepen. De Engelse klassementsrenner van Mitchelton-Scott won de eerste bergrit op Jebel Hafeet met meer dan één minuut voorsprong op Tadej Pogacar.

UAE, de ploeg van topfavoriet Tadej Pogacar, probeerde halverwege de rit het in waaiers te trekken, maar de beslissing viel uiteindelijk op de slotklim. Maar de beslissing viel op de slotklim naar Jebel Hafeet.

Aan de voet van de slotklim van 10,8 kilometer aan een gemiddelde 5,4% werden de vroege vluchters ingerekend, waardoor alle aandacht naar de klassementsrenners in de UAE Tour ging. CCC, de ploeg van Ilnur Zakarin, was de ploeg die als eerste doortrok. Dat zorgde nog niet voor veel problemen.

De aanval van Adam Yates op zes kilometer zorgde wel voor de nodige problemen. In eerste instantie konden alleen Alexey Lutsenko en David Gaudu volgen. Pogacar probeerde later de sprong naar voren te maken. Het Sloveense toptalent zou nooit meer bij Yates geraken, maar kwam nog wel bij Lutsenko en Gaudu, die Yates niet konden volgen.

Yates won met meer dan één minuut voorsprong op Pogacar. Lutsenko werd derde op anderhalve minuut. Later deze week is er nog een bergrit met precies dezelfde aankomst.

KNVB wijst Gözübüyük en Higler aan voor Eredivisie-krakers

De KNVB heeft Serdar Gözübüyük en Dennis Higler aangesteld voor de twee topwedstrijden van komend weekend in de Eredivisie. De strijd in de Johan Cruijff ArenA tussen koploper Ajax en achtervolger AZ wordt gefloten door Gözübüyük, terwijl Higler naar het Philips Stadion mag voor het duel tussen PSV en Feyenoord.

De wedstrijd in Amsterdam (20.00 uur) is een duel waar de koppositie op het spel staat. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft een voorsprong van drie punten op de bezoekers uit Alkmaar.

Beide ploegen stonden eerder al tegenover elkaar. Het team van Arne Slot ging er toen met de overwinning vandoor door een doelpunt van Myron Boadu (1-0). Eerder op de dag fluit Higler om 14.30 uur voor de aftrap bij het duel tussen PSV en Feyenoord.

De KNVB heeft dinsdag ook bekendgemaakt dat de halve finales van de TOTO KNVB Beker gefloten worden door Björn Kuipers en Jochem Kamphuis.

Op woensdag 4 maart staat de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax onder leiding van Kuipers. Een dag later is Kamphuis de arbiter bij de wedstrijd tussen Feyenoord en NAC Breda.

Samurai Jack: Battle Through Time aangekondigd

Samurai Jack: Battle Through Time is aangekondigd voor PS4, Xbox One, Switch en pc. De game, natuurlijk gebaseerd op de populaire serie van Cartoon Network, moet al deze zomer uitkomen. In de game reis je naar allerlei gebieden en werelden die bekend zijn van de serie. In de eerste onderstaande trailer kun je zien dat het een actie-game is en dat je naast Jack's beroemde zwaard ook andere wapens kunt gebruiken.

De game wordt ontwikkeld door Soleil, een vrij nieuwe studio die eerder verantwoordelijk was voor Naruto to Boruto: Shinobi Striker. De schrijver van Samurai Jack, Darrick Bachman, is persoonlijk betrokken bij de game.

Code Vein 'Frozen Empress' DLC komt morgen uit

Cove Vein, de succesvolle anime Dark Souls-kloon, krijgt op 26 februari zijn tweede DLC-content. In 'Frozen Empress' neem je het op tegen een ijskoningin. Je kunt daarnaast de Celestial Ice Prison verkennen, een nieuw gebied en ook vier nieuwe wapens vinden. Deze DLC is onderdeel van een Season Pass, maar je kunt het ook apart kopen.

Voor de Season Pass kwam eind janauri al 'Hellfire Knight', in maart volgt het laatste stukje DLC: 'Lord of Thunder'. Code Vein kwam vorig jaar uit voor PS4, Xbox One en pc.

Serie A laat titelkraker zonder publiek spelen na uitbraak coronavirus

In Italië worden aankomend weekend opnieuw zes wedstrijden zonder publiek gespeeld, zo bevestigd Minister van Sport Vincenzo Spadafora. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is ervoor gekozen om duels in een aantal Noord-Italiaanse regio's zonder de aanwezigheid van supporters af te werken. Nadat deze maatregelen afgelopen weekend al golden in Lombardije, Veneto en Piemonte, is er voor de aankomende speelronde gekozen om ook in Friuli-Venezia Giulia, Emilia Romanga en Ligurië zonder publiek te spelen.

In Italië zijn inmiddels zeven personen overleden aan het coronavirus, een verdubbeling ten opzichte van zondag. Ruim 220 mensen zijn besmet met het virus. De uitbraak leidde zondag al tot de verplaatsing van vier wedstrijden in de Serie A.

Atalanta - Sassuolo, Torino - Parma, Hellas Verona - Cagliari en Internazionale - Sampdoria werden allemaal uitgesteld; alleen Genoa - Lazio (2-3) en AS Roma - Lecce (4-0) gingen wel door.

Om toch te kunnen blijven voetballen, is er aankomend weekend opnieuw geen publiek aanwezig bij een aantal wedstrijden. Dit geldt onder meer voor de kraker tussen Juventus en Internazionale in Turijn op zondagavond.

De Derby d'Italia speelt dit seizoen een grote rol in de titelstrijd, aangezien Juventus slechts een voorsprong van een punt heeft op nummer twee Lazio.

Inter, dat wel een wedstrijd tegoed heeft vanwege de maatregelen van afgelopen weekend, heeft zes punten minder dan la Vecchia Signora.

Naast deze topper wordt de Europa League-wedstrijd tussen Inter en Ludogorets van donderdagavond ook zonder publiek afgewerkt.

Dat geldt eveneens voor de Serie A-wedstrijden Udinese - Fiorentina (zaterdag), AC Milan - Genoa, Parma - SPAL en Sassuolo - Brescia (alle drie op zondag) en Sampdoria - Hellas Verona (maandag).

Xbox One-versie van Cyberpunk 2077 krijgt gratis Series X update

Cyberpunk 2077-eigenaren van de Xbox One-versie kunnen een gratis update/upgrade verwachten voor de Xbox Series X-versie. Ontwikkelaar CD Projekt Red bevestigt daarmee dat er dus ook een next-gen versie van Cyberpunk 2077 komt en dat je niet voor de graphics en performance update hoeft te betalen.

Dit is belangrijk, want het feit dat de volgende generatie consoles backwards compatible zijn hoeft niet te betekenen dat zulke updates bij iedereen gratis zullen zijn. CD Projekt Red heeft nog niet bevestigd of de PS5-versie ook deze gratis update krijgt. Cyberpunk 2077 komt op 17 september uit voor PS4, Xbox One en pc.

Ten Hag kan tegen Getafe mogelijk weer beroep doen op Promes en Ziyech

Ajax speelt donderdagavond de belangrijke return tegen Getafe. De Amsterdammers zullen in de eigen Johan Cruijff ArenA minstens twee keer moeten scoren om Europese uitschakeling te voorkomen. Trainer Erik ten Hag kan voor dat duel mogelijk weer beschikken over Quincy Promes, die de afgelopen weken ontbrak vanwege een blessure. De Telegraaf weet dinsdag te melden dat de Oranje-international de laatste stap in zijn herstel heeft gezet.

De ochtendkrant bericht dat Promes de hamstringkwetsuur die hij opliep in de wedstrijd tegen PSV inmiddels achter zich heeft gelaten en de aanvaller heeft zelfs de groepstraining alweer hervat.

Toch is het niet zeker dat hij zal spelen tegen de Spanjaarden, aangezien aankomende zondag ook al de Eredivisie-kraker tegen nummer twee AZ op de agenda staat en Ajax geen risico's wil nemen met Promes. Hetzelfde geldt voor Hakim Ziyech, die voor de winterstop samen met Promes een zeer succesvol duo vormde.

De spelmaker maakte onlangs zijn rentree na blessureleed en speelde afgelopen donderdag negentig minuten tegen Getafe. De naar Chelsea vertrekkende middenvelder kampt echter met klachten aan beide kuiten en liet zondag de wedstrijd tegen Heracles Almelo aan zich voorbijgaan.

De verwachting is dat Ziyech kan spelen tegen Getafe, maar ook hier is Ajax voorzichtig. 'Bij de minste geringste twijfel wordt er echter doorgeschakeld naar AZ-thuis', voegt De Telegraaf toe.

David Neres is de derde belangrijke schakel voorin die met een blessure kampt en de Braziliaan zal de wedstrijden tegen Getafe en AZ sowieso niet halen.

De Braziliaan liep op 5 november een knieblessure op tegen Chelsea in de Champions League en werd eigenlijk na de winterstop terugverwacht. Neres heeft echter te maken gekregen met een 'serieuze terugslag' en traint nog altijd apart.

One Punch Man: A Hero Nobody Knows launchtrailer

One Punch Man: A Hero Nobody Knows is een drie-tegen-drie vechtgame met een twist. Je kunt namelijk als Saitama spelen, een held die zó sterk is dat hij iedereen met één klap kan verslaan. Je kunt niet gelijk met Saitama een gevecht beginnen, het is alleen mogelijk om hem op te roepen en dan start er een timer.

In de onderstaande launchtrailer kun je alvast zien hoe vernietigend Saitama is. De trailer onthult ook de Season Pass. Suiryu wordt in april het eerste DLC-personage. De rest volgt in de maanden erna.  One Punch Man: A Hero Nobody Knows komt op 28 februari uit voor PS4, Xbox One en pc.

KNVB laat Keuken Kampioen Divisie-duel overspelen na 'systeemfout'

Jong AZ en Almere City FC speelden maandag 27 januari tegen elkaar in de Keuken Kampioen Divisie. Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3, maar dat wordt naar alle waarschijnlijkheid niet de uitslag die de boeken in zal gaan. De KNVB laat dinsdag namelijk weten dat het duel opnieuw gespeeld zal worden. De reden hiervoor is dat Kenzo Goudmijn eigenlijk niet mee had mogen doen aan de kant van de Alkmaarse talenten. De achttienjarige middenvelder stond ten onrechte aangemerkt als speelgerechtigd, waar hij eigenlijk geschorst had moeten zijn.

Almere City heeft hier aangifte tegen gedaan, waarna de voetbalbond heeft besloten het duel opnieuw te laten spelen.

De KNVB spreekt in een verklaring van een 'systeemfout', waarbij er iets mis is gegaan met de kaartenregistratie in de laatste twee speelronden van het afgelopen seizoen. Kaarten die in deze wedstrijden worden ontvangen, worden meegenomen naar het volgende seizoen. Door een fout zijn de kaarten die spelers van de Jong-teams hebben gekregen echter opgeteld bij de kaarten die zij bij de A-teams hadden gekregen.

De bond laat weten dat de fout, die zich heeft voorgedaan bij acht verschillende spelers van Jong-teams, inmiddels is hersteld. Goudmijn was de enige speler die door deze systeemfout onterecht als speelgerechtigd stond aangemerkt.

De wedstrijd tussen Jong AZ en Almere City zal op maandag 2 maart om 20.00 uur overgespeeld worden.

Batman en Shantae naar Games With Gold in maart

Xbox heeft de titels bekendgemaakt die in maart beschikbaar komen via Games with Gold. De Xbox One titels ditmaal zijn Batman: The Enemy Within - The Complete Season en Shantae 1/2 Genie Hero.

Voor Xbox 360, ook speelbaar op Xbox One, zijn de games voor maart Castlevania Lords of Shadow 2 en Sonic Generations. Batman en Castlevania zijn vanaf 1 maart beschikbaar, Shantae en Sonic vanaf 16 maart.

Twee verdachten ontvoering Eindhoven aangehouden

Afgelopen nacht zijn twee verdachten aangehouden voor de ontvoering van een 33-jarige man uit Eindhoven. Het gaat om mannen van 39 en 46 jaar uit Den Haag. Beide mannen zitten vast voor verhoor.

Rond 23.00 uur ontving de politie diverse meldingen dat een man op de Harpstraat in Eindhoven tegen zijn wil in een auto zou zijn meegenomen. Buurtbewoners gaven aan dat zij een man hadden horen roepen. Agenten gingen er direct naartoe en troffen op straat enkele bezittingen van de man aan. Zijn auto stond met de achterklep open geparkeerd. Dankzij buurt- en sporenonderzoek werd duidelijk in wat voor auto de man was meegenomen.

De auto kon door onderzoek worden opgespoord en werd vervolgens in de Utrechtse wijk Overvecht tot stilstand gedwongen. De verdachten probeerden te ontsnappen. Bij de achtervolging van één verdachte werden waarschuwingsschoten gelost. Later werd deze verdachte in de bosschage aangetroffen en aangehouden. De andere verdachte werd samen met het slachtoffer in de auto aangetroffen en aangehouden. Het slachtoffer was gewond en is met een ambulance voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Ook het slachtoffer is later als verdachte aangehouden, voor een ander strafbaar feit. Op basis van het eerste onderzoek gaat de politie ervan uit dat het incident verband houdt met een conflict in het criminele milieu.

De politie is op zoek naar getuigen. Heb je iets gezien of heb je camerabeelden, neem dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

COVID-19: staatssecretaris besmet, honderden hotelgasten vast en Oostenrijk meldt zich

In Istanbul is een vliegtuig aangekomen vanuit het Iraanse Teheran. Aan boord zouden zeker twaalf mensen symptomen hebben vertoond van COVID-19, de door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte ziekte.

In Iran lijkt het virus flink om zich heen te grijpen, met in enkele dagen tijd zeker 64 gevallen en opvallend genoeg 15 doden, een percentage van ruim boven de twintig procent - wat ertoe leidt dat men een veel hoger aantal besmettingen vermoedt.

Turkije neemt geen halve maatregelen en 132 passagiers van het vliegtuig, inclusief de volledige bemanning, moeten twee weken in quarantaine blijven, zo heeft de Turkse minister van gezondheid laten weten.

Op het Spaanse eiland Tenerife moeten honderden hotelgasten voorlopig binnen blijven. Een Italiaanse toerist heeft positief getest op COVID-19 en de hele boel is in lockdown gegooid. Onder meer 110 Belgische toeristen zitten daar nu vast.

Update 14.35 uur
Niemand minder dan Iraj Harirchi blijkt ook besmet te zijn met het nieuwe virus. Harirchi is de Iraanse staatssecretaris van gezondheid en zag er een dag eerder tijdens een persconferentie al bepaald niet lekker uit.

Ondanks pogingen om het vanuit Italië buiten de deur te houden is ook Oostenrijk de sjaak: in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, zijn twee 24-jarigen met lichte koorts positief getest op SARS-CoV-2.

Xbox Series X toont features

Gisteravond heeft Philip Spencer, hoofd Gaming bij Microsoft, nieuwe specificaties van de nieuwe Xbox Series X onthuld. Zo krijgt de nieuwe doos van Microsoft een 12 Teraflops GPU. Hij zou hierdoor twee keer zo snel moeten zijn als de huidige Xbox One X.

Naast deze megasnelle GPU zou de videokaart ook hardware-accelerated DirectX Raytracing moeten gaan ondersteunen. Hierdoor worden games nog realistischer in beeld gebracht. Naast deze pracht en praal zou de Xbox ook een snelle SSD-schijf krijgen, zodat games nog sneller inladen dan hiervoor. Voeg dit samen met de nieuwe Quick Resume modus, waarmee je meerdere games gelijktijdig in rustmodus kan zetten, waardoor je sneller tussen games kunt schakelen zonder laadschermen. Je hoeft dus nooit meer te wachten.

Ook de controller krijgt een update. De nieuwe controller gaat Dynamic Latency Input (DLI) ondersteunen, waardoor de controller nog sneller alle commando’s naar de Xbox stuurt zodat je nooit meer je controller de schuld kan geven. Oude controller zouden nog ondersteund worden, dus je hoeft niet meteen allerlei nieuwe hardware aan te schaffen.

Verder gaat Smart Delivery van start. Met deze modus krijg je altijd de beste versie van de game die beschikbaar is. Speel je op de Xbox One S? Dan krijg je een aangepaste versie dan dat je op de Xbox Series X speelt. Dit zorgt ervoor dat je altijd de beste ervaring krijgt die beschikbaar is voor de console waarmee je speelt.

Tijdens dit bombardement van nieuwe informatie is Microsoft wel één ding vergeten te melden, namelijk de releasedate van dit allemaal moois. Wel zou Halo Infinite en Game Pass bij lancering beschikbaar zijn en uiteraard gaan we nog veel meer horen van de Xbox Series X tijdens de E3.

Helft werkende Nederlanders ergert zich aan overvloed vergaderingen

Maar liefst 48 procent van alle werkende Nederlanders stelt dat er binnen zijn of haar organisatie te veel wordt vergaderd. Dit blijkt uit onderzoek van Inhuren.com onder 1.157 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden vindt bijna de helft dat zijn werkgever een limiet moet stellen aan het aantal dagelijkse vergader-uren.

Opvallend genoeg lijken mannen een grotere afkeer van vergaderen te hebben dan hun vrouwelijke collega’s. Zo stelt 51 procent dat er binnen hun organisatie te vaak wordt vergaderd en pleit hetzelfde percentage voor een vergaderlimiet. Onder vrouwen bedragen deze percentages slechts 45- en 44 procent. “Bepaalde soft-skills zoals geduld, luistervermogen en goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar om productief te kunnen overleggen”, zegt Wouter Meens van Inhuren.com. “Omdat deze bij vrouwen vaak van nature beter zijn vertegenwoordigd, kan dit verklaren waarom mannen hier vaker het nut niet van inzien.”

Nutteloos overleg
De belangrijkste reden voor deze vergaderfrustratie onder een aanzienlijk deel van werkend Nederland, lijkt het gebrek aan tastbare resultaten te zijn. Zo zegt 78 procent van de ondervraagden weleens deel te hebben uitgemaakt van een nutteloos overleg en stelt twee derde dat er binnen hun organisatie te veel mensen deelnemen aan een vergadering. Ook duren vergaderingen volgens 71 procent van de werkenden te lang. Het is daarom extra frustrerend dat meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft dat belangrijke beslissingen voornamelijk buiten vergaderingen worden genomen. Meens: “Een overleg waarbij een probleem vanuit meerdere hoeken wordt belicht en besproken, is vanuit de theorie een superidee. Helaas wijzen de onderzoeksresultaten uit dat het nog weleens verkeerd gaat. Ophouden met vergaderen is echter geen optie; die realiteit is dat je waarschijnlijk alleen maar beter wordt in vergaderen door meer te vergaderen.”

Productiviteit
Niet alleen leidt de hoeveelheid (nutteloze) vergaderingen tot veel irritatie onder werknemers, uit het onderzoek blijkt ook dat hun productiviteit eronder te lijden heeft. Zo stelt maar liefst zestig procent dat vergaderingen ervoor zorgen dat ze minder productief zijn gedurende de resterende werkdag. Opvallend genoeg hebben mannen (64 procent) vaker last hiervan dan vrouwen (54 procent). Meens: “Waarschijnlijk is dit voor veel mensen vreselijk herkenbaar. Zeker wanneer je in de zone zit, kan een overleg ontzettend ongelegen komen. Minder belangrijke vergaderingen probeer ik daarom altijd aan het einde van de dag te plannen, zodat ik niet meer hoef terug te keren naar mijn eerdere werkzaamheden.”

Helft werkende Nederlanders ergert zich aan overvloed vergaderingen
Helft werkende Nederlanders ergert zich aan overvloed vergaderingen

Gastouder opnieuw vrijgesproken voor doodschudden baby

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 47-jarige vrouw vrijgesproken. Zij werd ervan beschuldigd een 4 maanden oude baby zo hard door elkaar te hebben geschud dat hij daardoor is overleden. Volgens het hof is daar onvoldoende bewijs voor. Eerder had de rechtbank Zeeland-West-Brabant de vrouw ook al vrijgesproken.

De vrouw had destijds als gastouder de zorg over de baby. Zij trof het kind op 17 juni 2013 naar eigen zeggen slap, versuft en min of meer bewusteloos in zijn bedje aan. Zij schrok hier hevig van en heeft – zonder succes - verschillende dingen gedaan om de baby weer bij bewustzijn te brengen. Toen is 112 gebeld en is de baby per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij bleek zeer ernstige hersenschade te hebben. De behandeling is toen gestopt en een paar dagen later is het jongetje overleden.

Uit onderzoek is gebleken dat de baby is overleden aan de gevolgen van een bloeduitstorting in de hersenen die ernstig hersenletsel heeft veroorzaakt. Volgens de deskundigen is het aannemelijk dat dit is veroorzaakt door het krachtig heen en weer schudden van de baby. Er zijn namelijk geen andere mogelijke oorzaken geconstateerd voor het ontstaan van de bloeduitstorting, al ontbreekt ander letsel dat kan wijzen op deze doodsoorzaak, zoals blauwe plekken en gekneusde ribben. Wel zijn er aanwijzingen dat de baby leed aan een of meer afwijkingen die aan het latere fatale letsel kunnen hebben bijgedragen.

De vrouw heeft consequent verklaard dat zij de baby al slap en bewegingloos aantrof en toen, om te proberen het jongetje weer bij bewustzijn te brengen, hem slechts tweemaal kort heeft geschud.

Het hof twijfelt niet aan de verklaringen van de vrouw en is er niet van overtuigd dat het letsel van de baby haar strafrechtelijk te verwijten is. Net als het OM is het hof van oordeel dat de vrouw niet met opzet zo gehandeld om de baby letsel toe te brengen waaraan hij zou kunnen overlijden. Het hof is er evenmin van overtuigd dat de vrouw aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gehandeld als gevolg waarvan het jongetje zou zijn overleden.

De vrouw heeft bovendien een jarenlange en smetteloze ervaring als gastouder en heeft na het constateren van de zorgelijke situatie van de baby alert en doortastend gehandeld.

Daarom spreekt het hof haar vrij, net zoals de rechtbank dit in 2017 deed.

Man valt vrouw voor tweede keer lastig, politie zoekt getuigen

Op donderdagavond 13 februari is een vrouw in Velp (Gld) op straat lastiggevallen door een onbekende man. Een week eerder was zij ook al lastiggevallen door dezelfde man. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt mensen zich te melden als zij ook zoiets hebben meegemaakt.

Het gebeurde die donderdagavond rond 23:45 uur ter hoogte van de Broekstraat. Er is geen fysiek contact geweest, maar dat maakt de situatie niet minder vervelend. Daarom hoort de politie het graag als er anderen zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

Het gaat om een man van ongeveer 1.80 meter lang in het donkerblauw/zwart gekleed met een donker petje.  De man sprak het slachtoffer in het Engels aan. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Jeugdzorginstelling Harreveld decor voor demonstratie

Woensdag 4 maart organiseert Stichting Opkomst voor Het kind een demonstratie bij jeugdzorginstelling ’t Anker in Harreveld. Willem Schutte (Stichting Opkomst voor het Kind): "We willen dat de misstanden in jeugdzorginstellingen aan het licht komen, isolatiecellen, geestelijke en lichamelijke mishandeling. Verder willen we de jongeren in de instelling bemoedigen door een lied te zingen of door een kaartje in de brievenbus te gooien. Zullen we nog langer aanzien hoe onze kinderen worden vertrapt zonder onze mond open te doen?"

Tussen 14:30 uur en 15:00 uur wordt er verzameld op het Meester Nijsplein, gelegen aan de Kerkstraat bij de Kerk,  waarna er tussen 15:00 uur en 16:00 uur verschillende sprekers zullen zijn, waaronder Denise Rijnders, die in een jeugdzorginstelling in Hoenderloo heeft gezeten, en Julia Bregts, schrijfster van onder meer het boek Is autisme een beperking of beperkt de omgeving de autist?. Ook Yvonne Floor, journaliste en schrijfster van het door de rechter verboden boek Tot de dood ons scheidt zal aanwezig zijn. 

Om 16:00 uur wil de groep rond de jeugdzorginstelling trekken waarbij er onder andere liederen worden gezongen om de jongeren die binnen zitten een hart onder de riem te steken. Na afloop vind er nog een informeel gesprek plaats over toekomstige acties. 

Schadeloosstelling jeugdzorgslachtoffers
In reactie op het nieuws dat er een schadeloosstelling komt voor slachtoffers van seksueel misbruik en mishandeling in de jeugdzorg laat Willem Schutte weten: "Op zich altijd goed nieuws als de politiek zegt wat te gaan doen. Maar je ziet dat minister Dekker de oude oplossingen weer afstoft die altijd hebben gefaald, zoals inspectie en vertrouwenspersonen. Het probleem in Nederland is dat niemand echt zijn nek durft uit te steken als er hard moet worden ingegrepen en het steeds blijft bij rapporten met algemene aanbevelingen en achterkamer gesprekjes zonder dat iemand ter verantwoording wordt geroepen. Je ziet hierdoor dat de dienstverlenings instituten veranderen in onafhankelijke koninkrijkjes doordat de mensen gaan denken dat ze boven de wet staan. Goed voorbeeld is de kinderopvangtoeslag affaire. De verantwoordelijke ambtenaar krijgt een mooie baan elders aangeboden. De enige manier in mijn opinie om dit te veranderen is door de druk op de politiek op te voeren door acties te ondernemen die het systeem écht pijn zullen doen, zoals bij Harreveld."

Jeugdzorginstelling in Harreveld
Jeugdzorginstelling in Harreveld

Sassoli: Het Parlement zal niet zomaar elk begrotingsakkoord aanvaarden

Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli herinnerde de EU-leiders eraan dat goedkeuring van het Parlement nodig is voor de begroting en dat EP-leden niet zomaar elk akkoord zullen aanvaarden.

Sassoli was aan het woord tijdens de start van de EU-top, bedoeld om een akkoord te vinden onder de lidstaten over de volgende meerjarenbegroting van de EU. De 2021-2027 begroting zal de eerste zijn sinds de terugtrekking van het VK. Hij vertelde de staatshoofden en regeringsleiders dat het Parlement bereid was een akkoord te weigeren als de EU niet de middelen krijgt om zijn vele uitdagingen aan te gaan.

“We moeten de Unie uitrusten met alle nodige middelen om onze gezamenlijke uitdagingen aan te gaan,” zei hij. De eerste en meest dringende is klimaatverandering. De Green Deal biedt Europa een ambitieus plan om het eerste CO2-neutrale continent te worden tegen 2050. Voor het behalen van deze doelstelling zal een grote financiële inspanning nodig zijn.

“We hebben middelen nodig om groei en ontwikkeling te stimuleren, en landen, bedrijven en mensen in deze transitie te steunen. We moeten ook investeren in onderzoek om ervoor te zorgen dat Europa koploper is en niet afhankelijk wordt van de import van nieuwe technologieën ontwikkeld buiten de EU zonder onze bijdrage.”

Hij zei ook dat “de kunstmatige tweedeling tussen de nettobetalers en ontvangers” moet ophouden. “Alle lidstaten halen zonder uitzondering voordeel uit de EU.”

Het Parlement heeft in 2018 zijn onderhandelingspositie over de meerjarenbegroting al bepaald. Akkoorden kunnen niet worden uitgevoerd zonder goedkeuring van het Parlement.

Herdenking Februaristaking 1941

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding voor de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.

Op de ochtend van 25 februari 1941 stonden de trams stil in Amsterdam. Tezelfdertijd verspreidden aanhangers van de Communistische Partij Nederland (CPN) het manifest 'Staakt, staakt, staakt!!!' onder Amsterdamse bedrijven. De staking breidde zich als een olievlek uit over de stad. Rond het middaguur van de 25e was de algemene staking een feit, eerder dan de organisatoren hadden verwacht en anders dan zij hadden voorzien.

Stakingspamflet (Afbeelding afkomstig van Wikimedia)
Stakingspamflet (Afbeelding afkomstig van Wikimedia)

Van Amsterdam sloeg de staking over naar Zaandam, Haarlem, Velsen, Hilversum, Bussum, Weesp, Muiden en de stad Utrecht. De communistische Vonkgroep deed ook een poging om de februaristaking uit te breiden tot Den Haag; pamfletten met een stakingsoproep werden uitgereikt bij de tramremise, maar er was geen stakingsbereidheid bij het personeel van de HTM.

Het einde van de staking
De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde. Dit was een gevolg van de combinatie van enkele factoren: het Duitse ingrijpen, de stakingsparolen van de CPN (de staking mocht slechts twee dagen duren) en de druk van het Amsterdamse gemeentebestuur om het werk te hervatten.

Na de staking openden de bezetters de jacht op CPN-leden, vanwege hun deelname aan en het initiëren van de staking. Hierdoor kon een nieuwe staking, die op 6 maart van start zou gaan, niet meer doorgaan. Bij die jacht werd op 5 maart de Joodse communist Leendert Schijveschuurder betrapt op het aanplakken van stakingsoproepen voor de volgende dag. Hij werd meteen de volgende dag gefusilleerd en was de eerste Nederlander die door de Duitsers gefusilleerd werd.

Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen de drie communistische Februaristakers (Hermanus Coenradi, Joseph Eijl en Eduard Hellendoorn) door een Duits vuurpeloton gefusilleerd. Naast de drie communisten werden ook 15 leden van de Geuzen-verzetsgroep, die kort daarvoor verraden was, gefusilleerd. Journalist en dichter Jan Campert schreef na de executies van de Geuzen en de Februaristakers Het lied der achttien dooden, dat na zijn dood begin 1943 grootschalig illegaal verspreid werd.

Herdenking
De Februaristaking wordt sinds 1946 jaarlijks herdacht bij het beeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, in het hart van de voormalige Amsterdamse Joodse buurt. Het bronzen beeld, dat een staker voorstelt, werd in 1952 gemaakt door Mari Andriessen. De Dokwerker staat symbool voor het verzet van 'de kleine man' tegen een grote macht. 

De herdenking begint vanmiddag om 16.45 uur. Minister Ferdinand Grapperhaus en Jan Terlouw spreken, kunstenaar Babs Gons draagt een eigen gedicht voor en Jeangu Macrooy zingt een lied. Om 17.00 uur start het defilé met bloemlegging waarbij iedereen kan aansluiten. In de Mozes en Aäronkerk is tussen 15.00 en 17.00 uur een tentoonstelling te zien met foto’s van de Duitse razzia’s op 22 en 23 februari 1941 waarbij 427 Joodse mannen met veel geweld werden opgepakt en op transport gezet naar concentratiekampen.

Women's Basketball League: Geen verrassingen in ronde 23

In speelronde 23 van de Women's Basketball League stonden er 3 wedstrijden op het programma. In alle drie de wedstrijden wist de favoriet de wedstrijd ook te winnen.

Promovendus BC Utrecht Cangeroes kon in eigen huis geen vuist maken tegen 4Consult/Binnenland. De topploeg uit Barendrecht was met 42-64 te sterk. Sterkhouders Marlou de Kleijn (20 punten) en Eline Kasius (18 punten) waren zoals vaker dit seizoen de topschutters voor de bezoekers. Voor de thuisclub was Renee Hoveling met 16 punten de enige in de dubbele cijfers.

Loon Lions was in eigen huis met 60-38 veel te sterk voor Keijser Capital Martini Sparks uit Haren. Captain Tanya Bröring was met 13 punten het meest productief. Voor de bezoekers was Demi Mulder met 10 punten de topscorer.

In Bemmel wist Lekdetec.nl het de koploper Sportiff Company Grasshoppers erg lastig te maken. Met 70-79 trokken de bezoekers echter tot aan het langste eind. Julia Jorritsma (20 punten) en Yfke Hoek (16 punten) zorgden samen voor ruim de helft van de Bemmelse productie. Bij de bezoekers waren scores iets meer verdeeld en noteerden Sonja Kuijt (15), Karin Kuijt (13), Mia Hordijk (12) en Ilse Kuijt (10) dubbele cijfers.

Het duel tussen Dozy BV Den Helder en Jolly Jumpers werd verplaatst naar 3 maart.

Uitslagen:

BC Utrecht Cangeroes - 4Consult Binnenland 42-64
Loon Lions - Keijser Capital Martini Sparks 60-38
Lekdetec.nl Batouwe - Sportiff Company Grasshoppers 70-79

Stand Women's Basketball League:

1.

Sportiff Company Grasshoppers

23 - 40

2.

4Consult/Binnenland

23 - 36

3.

Loon Lions

23 - 30

4.

Dozy BV Den Helder              

22 - 24

5.

Jolly Jumpers

22 - 22

6.

Lekdetec.nl Batouwe

23 - 22

7.

Keijser Capital Martini Sparks

23 - 4

8.

BC Utrecht Cangeroes

23 - 4

Basketbal: Orange Lions(M) ten onder tegen Kroatië

De Orange Lions hebben geen vervolg kunnen geven aan de sensationele zege tegen Turkije afgelopen vrijdag. In Almere werd het tweede duel in de kwalificatiereeks voor het EK 2021 verloren. Kroatië was met 59-69 te sterk.

In een duel waarin beide teams erg moeilijk tot scoren kwamen ging het lang gelijk op. Via 21-18 na het eerste kwart sloten de bezoekers de eerste helft af met een 35-38 voorsprong.
Het begin van de tweede helft is voor Nederland dat na vier minuten spelen een 43-38 voorsprong neemt. Nederland verzuimt echter meer afstand te nemen waardoor Kroatië in het spoor blijft. Met een 51-47 begint Nederland aan het laatste kwart. Tot halverwege dit laatste kwart blijft het gelijk op gaan. In de laatste vijf minuten weet Nederland echter maar twee scores te noteren waardoor de bezoekers kunnen uitlopen naar een 59-69 overwinning.
Voor Nederland scoorden Yannick Franke(11), Keye van der Vuurst de Vries en Charlon Kloof(beiden 10) dubbele cijfers.
De volgende kwalificatiewedstrijden zijn eind november. Dan staan er thuisduels tegen Zweden en Turkije op het programma.

Stand Groep D:

1. Kroatië 2 - 4
2. Nederland 2 - 3
3. Zweden 2 - 3
4. Turkije 2 - 2 

Postuum Bronzen Kruis voor dappere dienstplichtige

Voor zijn moedige acties in het najaar van 1944 werd Rokus Visser afgelopen zaterdag postuum onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis en het Bronzen Kruis. Vissers zoon ontving het eremetaal uit handen van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Frank van Sprang.

Van Sprang schetste de omstandigheden van 17 september 1944. Nederland ging al 4 jaar gebukt onder de Duitse bezetter. De luchtlandingsoperatie Market Garden, oftewel de Slag om Arnhem, begon. De geallieerden zouden alle belangrijke bruggen in de corridor Eindhoven-Arnhem in handen krijgen om zo door te stoten naar Arnhem. Vanaf daar zou de rest van Europa snel kunnen worden bevrijd.

Hevig vuur
Rokus Visser, die zich in 1942 als dienstplichtige sergeant vrijwillig had gemeld bij een Britse commando-eenheid, landde op die 17e september op de Sonse hei bij Eindhoven. Hij maakte inmiddels deel uit van de Amerikaanse 101st Airborne Division, de eenheid die de bruggen tussen Eindhoven en Veghel moest veiligstellen.

Ondanks hevig vijandelijk vuur, lukte het Visser verbinding te leggen met het verzet in Veghel. In de weken daarna nam hij in de regio deel aan de felle strijd. Visser maakte zich daarbij ook verdienstelijk door Duitsers gevangen te nemen die zich wilden overgeven.

Zware verliezen
Visser werd vervolgens overgeplaatst naar 47 Royal Marines Command. Deze eenheid probeerde op 1 november aan land te komen in het Zeeuwse Westkapelle. De actie leidde echter tot zoveel verliezen, dat de mariniers zich moesten terugtrekken. De volgende ochtend werd een nieuwe poging gedaan, waarbij Visser de leiding had over een aantal landingsvaartuigen. Het lukte en de mariniers rukten op naar Domburg. Voor de aanvoer van munitie en afvoer van gewonden gingen ze met vaartuigen naar Veere. Dat gebeurde allemaal onder het vijandelijk vuur van scherpschutters gepositioneerd in bomen.

Diep respect
“Deze korte periode in onze nationale geschiedenis, maakte het verhaal van één man”, zei de IGK. “Het is een verhaal van moed, doorzettingsvermogen en opoffering in een tijd waarin deze eigenschappen zo hard nodig waren. Het is een verhaal dat diep respect verdient”, aldus Van Sprang.

De IGK zei het te betreuren dat Rokus Visser niet eerder de erkenning en waardering kreeg voor zijn rol in deze nationale geschiedenis. “Vandaag zijn we bijeen om dat recht te zetten.”

Erfgoed uit Tweede Wereldoorlog moet worden beschermd en onderzocht

In Nederland worden vindplaatsen van de Tweede Wereldoorlog meestal niet erkend als archeologisch erfgoed dat onderzocht, beschermd en bewaard moet worden. Daarom is het lange tijd niet ontwikkeld als vakgebied. Het is van belang om in ieder geval enkele van deze locaties te bewaren voor toekomstige generaties om ons te (blijven) informeren over een meer duistere kant van het verleden. Een archeologisch onderzoek draagt veel bij over het begrijpen en van de strategie en effectiviteit van de verschillende geallieerde en Duitse campagnes alsmede hun impact op het landschap. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Max van der Schriek.

Gemilitariseerde landschappen
De eerste resultaten tonen al de grote ruimtelijke verspreiding aan van gemilitariseerde landschappen en laten de mogelijkheden zien van nieuwe perspectieven voor verder multidisciplinair onderzoek. Dat is in het bijzonder van belang daar waar historische bronnen ontbreken of fragmentarisch zijn.

Van der Schriek: “Het bodemarchief van de Tweede Wereldoorlog wordt voortdurend bedreigd door erosie, landbewerking, ruimtelijke ontwikkelingen en plunderingen. Archeologen moeten proactief handelen om de volledige waarde van deze vindplaatsen te benutten. Als referentiekader voor toekomstig onderzoek naar moderne conflictlocaties in Nederland, is hopelijk zowel de noodzaak van verder onderzoek als het grote potentieel van sites van moderne conflicten onderstreept met deze studie.”

Ondergeschoven kindje
Archeologie van de Tweede Wereldoorlog is lang een ondergeschoven kindje geweest in Nederland. Pas recent buigen academici zich over het onderwerp, in navolging van de archeologen in het veld. De Nederlandse wetgeving bleek erg problematisch voor de uitvoering van archeologisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. Van der Schriek: “In mijn onderzoek heb ik gekeken naar hoe conflictarcheologie zich heeft ontwikkeld in Nederland en wat de toekomst is voor deze specialisatie in ons land. Naast de historische waarde hebben sporen en vondsten van de Tweede Wereldoorlog ook een belangrijke emotionele en herinneringswaarde.”

Toekomst
Nieuw onderzoek zou bruikbaar kunnen zijn voor instellingen voor hoger onderwijs, non-profitorganisaties, partijen uit de particuliere sector en een gericht erfgoedbeheer. Minder bekende aspecten van moderne conflicten kunnen worden belicht en een grondige kartering van deze sporen zal gedetailleerde informatie verschaffen over specifieke gevechtsgebeurtenissen en bombardementen – een zogeheten microgeschiedenis.

Slimme financiële prikkels nodig voor opschaling natuurinclusieve landbouw

Boeren investeren vooral in natuurinclusieve landbouw als zij gemotiveerd zijn, bereid zijn om risico’s te nemen en er van overtuigd zijn dat een andere vorm van landbouw mogelijk is. Slimme financiële prikkels zijn echter nodig om tot opschaling van natuurinclusieve landbouw te komen. Dat concludeert een nieuwe beleidsstudie van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het onderzoek ‘Natuurinclusieve landbouw: wat beweegt boeren?’ werd verricht in het kader van de kabinetsbrief natuurinclusieve landbouw uit juli 2017. Doel was na te gaan wat de bereidheid van boeren om te investeren in natuurinclusieve landbouw verklaart, en hoe daar in het beleid op ingespeeld kan worden. Hart van het onderzoek was een enquête onder boeren, waaraan door ruim 950 LTO-leden en ruim 150 niet-LTO-agrariërs is deelgenomen.

Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de LTO-respondenten (58 procent) meerdere maatregelen heeft genomen voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering, zoals extra weidegang, bloeiende akkerranden of gebruik van groenbemesters. Slechts een deel van deze respondenten (18 procent) heeft natuurinclusiviteit verdergaand in de bedrijfsvoering doorgevoerd. De boeren die op dit moment in de marge van hun bedrijf aan natuurinclusieve landbouw doen (40 procent van de respondenten), geven aan dat zij best meer maatregelen willen nemen, maar dat hier wel een vergoeding tegenover dient te staan.

Beleidsaanbevelingen
Voor het verder opschalen van natuurinclusieve landbouw is een combinatie van financiële prikkels gewenst, bijvoorbeeld een combinatie van vergoedingen uit het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, rentekortingen en meerprijzen. Boeren die al iets aan natuurinclusieve maatregelen doen zijn eerder bereid een stapje meer te doen. Zij beschikken al over de kennis en motivatie om deze middelen goed te benutten.

Om ook andere boeren mee te krijgen, is het beter verspreiden van kennis over deze vorm van landbouw en het geven van aandacht aan de onzekerheden waarmee de omschakeling naar dit type landbouw gepaard gaat, van groot belang. De omschakeling betekent vaak een extensivering van de bedrijfsvoering en dus een ander verdienmodel.

Hoe dan ook, lange termijn zekerheid in het beleid, maar ook in de financiële prikkels, is nodig om boeren de zekerheid te bieden die nodig is om hun bedrijfsvoering, en daarmee ook het Nederlandse landbouwsysteem natuurinclusiever te maken.

Reactie Boeren Natuur
"
Dit onderzoek laat zien dat veel boeren al aan de slag zijn met natuur inclusieve landbouw en dat een financiële beloning die beweging gericht kan versterken en versnellen. Maar die financiële beloning komt er niet van zelf die zullen we met elkaar moeten gaan organiseren."

Reactie LTO
"Boeren willen een bedrijfsvoering die in economisch, sociaal en ecologisch opzicht overdraagbaar is naar een volgende generatie. In dat denken past een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Het onderzoek bevestigt dat een meerderheid stappen zet maar ook is klip en klaar dat maatregelen economisch verantwoord moeten zijn. Dat kunnen niet alleen subsidies zijn. De markt, dus consumenten zullen uiteindelijk bereid moeten zijn daarvoor te betalen."

Reactie Rabobank
"Rabobank is blij met de resultaten van dit onderzoek, omdat het laat zien dat agrarische ondernemers bij voorkeur natuurinclusief produceren als onderdeel van de kringlooplandbouw. Voor een financieel perspectief op lange termijn zijn stimulansen nodig om deze beweging te continueren. Rabobank wil deze financiële prikkels samen met ketenpartijen (waaronder de overheid) ontwikkelen en tot nieuwe verdienmodellen komen."

Reactie Triodos bank
"Triodos Bank is blij te zien dat er vanuit de landbouwsector zelf steeds meer aandacht komt voor de noodzaak van natuurinclusieve bedrijfsvoering. Deze vorm heeft zich inmiddels overduidelijk bewezen als volhoudbaar bedrijfsmodel. Een extra financiële prikkel kan nog twijfelende boeren stimuleren deze stap toch te zetten."

Reactie Nationaal Groenfonds
"Nationaal Groenfonds is vanaf het begin op verzoek van min. van LNV betrokken bij dit onderzoek en blij met de resultaten. Groenfonds heeft inmiddels diverse natuurinclusieve bedrijven gefinancierd vaak in combinatie met de huisbankier (veelal Rabo). Zij constateert een bereidwilligheid om te veranderen/vergroenen als dit ook voldoende (financieel) gefaciliteerd wordt en er zekerheid wordt geboden voor de lange termijn. Nationaal Groenfonds functioneert graag als smeermiddel in dit financiële proces omdat zij de noodzaak inziet van Natuurinclusieve Landbouw."

Trajectcontrolesysteem N414 actief

Vanaf gisteren werkt de trajectcontrole op de N414 bij Bunschoten. Het is het eerste trajectcontrolesysteem op een N-weg dat aan gaat. Na de N414 worden komend jaar nog 19 trajectcontrolesystemen op N-wegen aangezet.

Op de N414 tussen Eembrugge en Bunschoten geldt een maximum snelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden en er gebeuren regelmatig ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N414 veiliger maken. Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximum snelheid.

Het handhaven met trajectcontrolesystemen op het onderliggend wegennet is nieuw. Tot nu toe zijn er alleen trajectcontrolesystemen langs rijkswegen. Het afgelopen jaar zijn op 20 N-wegen systemen aangelegd en getest. Het systeem op de N414 is het eerste dat aangaat en daadwerkelijk gaat handhaven. Na de N414 worden komend jaar de andere trajectcontrolesystemen op provinciale wegen aangezet. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden.

FOK! Wat een weer: frisser, maar even wat droger

Hallo.

Nou, dat was me het dagje wel weer. Een golvend front trok gisteren van west naar oost over ons land. Het front sleepte in eerste instantie boven het noordwesten, en trok pas in de loop van de dag landinwaarts. En het heeft weer hard geregend hoor. In Noord-Holland, Friesland en Groningen viel ongeveer 20 mm, lokaal zelfs nog wat meer.  Elders in het land tussen de 5 en 10 mm, omdat het front er toen wat vaart inzette. Alleen in Limburg bleef het heel lang droog. Het waaide er ook weer flink bij, tot stormachtig aan de kust.

Vandaag ziet het er dan wat vriendelijker uit. De zon schijnt af en toe en op veel plaatsen blijft het tot in de middag overwegend droog. Daarna neemt de kans op een bui weer toe. In de avond volgen er meerdere, en doordat het afkoelt kunnen die buien wel eens een winters karakter krijgen. Ook onweer is mogelijk. In de avond komt er dan koelere lucht binnen en zakt het kwik naar 2 tot 5 graden. Overdag is het nog een graad of 8.

Woensdag vallen er ook enkele (winterse) buien en is het met een graad of 6 à 7 best wel fris.

Tegen het weekend lopen de temperaturen weer op en gaat het weer flink waaien. Een echte winterprik zit er ook nu nog niet in, alleen tijdelijk wat normalere temperaturen.

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Werk aan de maas (Foto: Charged)
Wisselend bewolkt bij de werkzaamheden in Cuijk. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie zoekt getuigen schietincident in snackbar

Maandagavond even na 19.30 uur ontving de politie een melding dat er schoten gehoord waren op de Anjelierstraat in Heerlen. Eenmaal ter plaatse bleek er een schietincident in een snackbar te hebben plaatsgevonden. Daarbij is een persoon gewond geraakt. Deze is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Er ging een conflict aan het schietincident vooraf. Wat de aanleiding van dit conflict is, wordt nog onderzocht. Op dit moment is er nog geen verdachte aangehouden. De politie is onderzoek opgestart en gaat daarbij in gesprek met mogelijke getuigen. Getuigen die nog geen contact met de politie hebben gehad worden verzocht te bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Een dode bij eenzijdig ongeval met carnavalswagen

Maandagavond rond 17.30 uur ontving de politie melding van een eenzijdig ongeval met een carnavalswagen op Op de Beukel in Meerssen. Politie, brandweer en ambulances zijn daarop ter plaatse gegaan. Ondanks de inspanningen van de hulpdiensten is de bestuurder van de wagen overleden aan zijn verwondingen.

Van de weg geraakt
De carnavalswagen was op weg terug van de carnavalsoptocht in Meerssen. Door nog onbekende oorzaak is de tractor waar de carnavalswagen aan vast gekoppeld zat van de weg geraakt. Naast de bestuurder waren er verder geen inzittenden in of op de wagen.

Onderzoek
Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Daarvoor is de plaats van het ongeval enige tijd afgezet geweest. Getuigen en betrokkenen zijn opgevangen en worden voorzien van professionele zorg.

Coronavirus: Nederlanders onvoldoende kennis over gebruik mondkapjes

Nederlanders hebben onvoldoende kennis van het gebruik van mondkapjes om besmetting met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, te voorkomen. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders zich bewust is dat je bij verkeerd gebruik van mondkapjes juist een groter risico zou kunnen lopen op besmetting. Ook denkt 52 procent dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is geconstateerd constant een mondkapje te dragen. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een (professioneel) mondkapje te dragen. Om deze en andere misverstanden te voorkomen adviseert het Rode Kruis Nederlanders die van plan zijn om op reis te gaan zich goed voor te bereiden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat op dit moment bijna 80 procent van de ondervraagden denkt dat het tijdens het reizen naar deze landen belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken als vliegvelden en treinstations. Terwijl bij verkeerd gebruik van het mondkapje, bijvoorbeeld door het aanraken van de buitenkant van het mondkap na het dragen, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen, de kans op besmetting met het coronavirus juist wordt vergroot. Op de website van het Rode Kruis staat hier een stappenplan voor het verantwoord gebruiken van een mondkapje.

Overigens denkt 71 procent van de Nederlanders dat het afgeraden wordt om met de metro of met andere vervoersmiddelen te reizen waarin je dicht op elkaar zit. Mocht je daar wel voor kiezen dan is het belangrijk om minstens een meter afstand te houden van mensen met ziekteverschijnselen.

Tips voor reizigers
Slechts 26 procent zegt op de hoogte te zijn van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die op reis gaan naar landen waar het coronavirus is geconstateerd. Naast afstand houden is het belangrijk dat mensen goed en vaak hun handen wassen met zeep of alcohol en niet aan je neus, ogen of mond zitten. Wie zelf hoest en niest, dient dat te doen in een papieren zakdoek of in de elleboog en daarna kleding goed te wassen. Meer dan de helft (52%) kent de maatregel dat je kleding moet wassen na het in contact komen met iemand met ziekteverschijnselen niet. Juist dit soort maatregelen kunnen een verschil maken. Wie op reis gaat kan zich via de website van het Rode Kruis of de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) op de hoogte stellen over de belangrijkste maatregelen om jezelf te beschermen.

Infodemie
“Er wordt gesproken van een epidemie, maar de uitdaging zit hem ook heel erg in de ‘infodemie’,” zegt Frido Herinckx, een Nederlander die de wereldwijde corona-hulpverlening van het Rode Kruis coördineert. “Via sociale media verspreidt verkeerde informatie zich gigantisch snel. Mensen zijn bezorgd, dat is logisch. Overal ter wereld vragen mensen zich af of ze risico lopen.” Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in betrouwbare informatievoorziening wereldwijd, onder andere door voorlichting.

De hulporganisatie heeft giro 7244 geopend voor de hulpverlening in getroffen landen en preventie en voorlichting in landen waar het virus nog niet geconstateerd is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.