'Olympische Spelen uitstellen niet realistisch, afgelasting is mogelijk'

Het langstzittende lid van het Internationaal Olympisch Comité, Dick Pound, heeft laten weten dat het IOC en het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokyo komende zomer nog ongeveer tot eind mei hebben om te bepalen of de Spelen al dan niet door kunnen gaan.

In verband met het door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte COVID-19 zijn er flinke twijfels over de kans van slagen van de Spelen. Met de huidige situatie zou het allemaal gewoon door kunnen gaan, aldus Pound, maar de Canadees liet wel weten dat het van groot belang is om te kijken hoe de virussituatie zich ontwikkelt.

Als de Spelen niet in de geplande periode in Tokyo gehouden kunnen worden ziet het er somber uit: "Dan krijgen we waarschijnlijk met een afgelasting te maken", zegt Pound. Uitstellen is uiterst onrealistisch, aangezien tientallen sporten uiteraard hun kalenders al gereed hebben, er over de hele wereld evenementen gepland staan en veel sporten aan bepaalde seizoenen gebonden zijn.

Ook wat de TV-uitzendingen betreft is uitstel niet echt een optie. Zo zitten de TV-stations in de VS kort na de Spelen al met onder meer american football en basketbal, terwijl ook de Europese voetbalseizoenen dan volop beginnen. Verplaatsing is ook niet realistisch op zo'n korte termijn, ook al liet een Londense burgemeesterskandidaat weten dat zijn stad het wel even kon regelen.

Vooralsnog heeft Pound overigens wel een betere boodschap voor alle sporters: "Blijf je op je sport richten en ga er, net als ons, gewoon vanuit dat de Spelen zoals gepland door kunnen gaan. Als er daadwerkelijk een hevige situatie uitbreekt in Japan, zullen we jullie daar niet naartoe sturen."

In Japan staat de teller vooralsnog op iets meer dan 150 bevestigde gevallen en één dode. Dat is wel buiten het cruiseschip Diamond Princess gerekend, waar 691 positieve tests vandaan zijn gekomen en vier passagiers van zijn overleden.

Het niet door laten gaan van de Spelen zou overigens wel een flink staaltje pech zijn voor Tokyo, buiten de financiële strop: in 1940 werden de Spelen in Tokyo ook al afgelast, destijds vanwege de oorlog tussen Japan en China en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.